Harry + Meghan = Totta sanoo palatsi, mutta vetoaa samalla voimakkaasti yksityisyyden puolesta

Kensingtonin palatsi julkaisi tänään täysin ennennäkemättömän lausunnon, vedotessaan yleisöön ja mediaan prinssi Harryn naisystävän Meghan Marklen yksityisyyden puolesta. Samalla hovi vahvisti, että suhde on totta ja näin vahva reaktio kertonee paljon siitä, kuinka vakavasta suhteesta on kyse. Tiedotteen sanavalinnat ovat voimakkaita ja prinssi vetoaa suoraan yleisöön, sekä luonnollisesti mediaan, jonka toiminta on prinssin mukaan horjuttanut jopa Meghanin turvallisuutta.

Embed from Getty Images

Perinteinen ja sosiaalinen media ovat eläneet viimeisen viikon, kuin mitään muuta ei kuninkaallisten maailmassa tapahtuisikaan, kuin brittiprinssin ja amerikkalaisen näyttellijättären parisuhde. Sunday Expressin Camilla Tomineyn yksinoikeudella paljastama uutinen sai heti tuulta siipiensä alle ja jokaisen itseään kunnioittavan lehden oli pian saatava omia skuuppejaan eetteriin. Meghanin väitettiin lomailleen Balmoralissa, tavanneen prinssi Charlesin ja prinssi Harryn ”ystävien” mukaan jopa kihlat näyttivät hyvin mahdollisilta. Samaan tahtiin, kun uutisankkoja ammuttiin alas, pyrähti lentoon uusia.

Samaan aikaan kaivettiin esiin kaikki, mitä Meghan Marklesta on ikinä nettiin laitettu. Miten hän pärjää brittitestissä, mitä sanoo presidentinvaaleista, kuinka kuumia tai paljastavia Suits-sarjan seksikohtaukset oikein ovat olleet ja miksi Meghan esiintyy pornosivustolla (tuntematon netinkäyttäjä ladannut pätkiä tv-sarjasta…)? Asialliset kommentit pyrittiin kääntämään häntä vastaan ja jos totuus ei riittänyt, lehden kanteen saattoi laittaa puhtaita valheita. Rauhassa eivät saaneet olla myöskään Meghanin perheenjäset, joiden taloudelliset ongelmat, hiusmallit (äidin rastat, hirveää…) ja suhteet Meghaniin revittiin palstoille. Sanaisen arkkunsa tosin avasivat myös Meghanin perheenjäsenet, mikä on harmillisen typerää ja tuo mukanaan vain ongelmia. Meghanin kerrottiin olevan onnellinen ja vakavissaan, mutta myös sellaisia syytöksiä, kuin esimerkiksi narsismi, ja sosiaalinen kiipiminen heiteltiin ilmoille ihan Meghanin sisarpuolen suulla. Kuningatar Elisabet olisi kuulemma kauhistunut, jos todella tietäisi, millainen Meghan on.

Perheenjäsenten puheet on helppoa tuomita, mutta täytyy myös ottaa huomioon, että mukana saattaa liikkua yllättävänkin suuria summia. Lisäksi ammattitoimittajat osaavat maanitella, antaa ymmärtää ja ihan puhtaasti valehdella suut silmät täyteen sellaiselle, joka ei ole tämän tasoiseen julkisuuteen tottunut. Kensingtonin palatsin tiedotteen mukaan Meghanin ex-poikaystävälle on tarjottu lahjuksia ja media parveillut hänen äitinsä kodin ympärillä niin, että välillä ovelle pääseminen on ollut taistelua. Lisäksi media on ahdistellut aivan kaikkia, joiden tietävät tuntevan Meghanin, kuten ystäviä, työtovereita ja läheisiä. Vakavin asia on tietenkin Meghanin turvallisuuden vaarantuminen, sillä ilmeisesti keinolla millä tahansa kuvia jahtaavat valokuvaajat ovat pyrkineet jopa luvattomasti hänen kotiinsa.

Mielenkiintoista lausunnossa on, että prinssi ja palatsi vetoavat myös suoraan kansaan. Tiedote toteaa, että prinssi ymmärtää yleisön olevan kiinnostunut hänen yksityiselämästään, mutta toivoo fiksujen ihmisten ymmärtävän, miksi asiaan on nyt pitänyt puuttua. Suoraan kansalle puhuminen on tärkeää myös siksi, että ongelma ei ole pelkästään lehdistössä. Itsestäänselvää on, ettei lehteen kannattaisi mitään kirjoittaa, ellei se myisi ja siten jokainen meistä nettiuutisiakin klikanneista on osaltaan syyllinen. Lisäksi monet eivät ole missään tapauksessa tyytyneet vain lukemaan, vaan lehtien kommenttiosioihin ja sosiaaliseen mediaan on suollettu puhdasta rasismia, seksismiä ja misogyniaa. On äärimmäisen hyvä, että myös tämä puoli nostettiin tiedotteessa esiin, vaikka nykypäivänä tuntuukin, ettei netin anonyymia kommentoijaa pidättele enää mikään.

Embed from Getty Images

Prinssin lausunnon sävy on, kuten todettua, poikkeuksellinen. Siinä käytetään vahvoja sanamuotoja, mutta heittäydytään myös eräänlaiseen keskusteluun lukijan kanssa. Prinssi ennakoi, että osa yleisöstä vastaa väitteillä, kuten ”Meghanin on maksettava tämä hinta” tai ”että tämä kuuluu vain peliin”. Prinssin mukaan tämä ei kuitenkaan ole peliä, vaan hänen ja Meghanin elämää ja on luonnollisesti täysin oikeassa. Prinssi Harry ja veljensä, sekä kälynsä kipuilevat usein julkisuuden ja yksityisyyden ristiriitoihin liittyvissä kysymyksissä ja henkilökohtaisesti pidän osaa vaatimuksista kohtuuttomina. Mutta kuten tiedotteessa sanotaan, nyt raja on ylitetty ja tästä olen täysin samaa mieltä. Prinssin kanssa seurustelu on julkinen asia toki ja tottakai myös Meghanin työ on julkista, mutta raja on oltava ihmisen uteliaisuudella ja pahantahtoisuudellakin. Lisäksi itseäni häiritsee voimakkaasti, että Meghanin kohdalla todella tuntuu, että keksimällä keksitään negatiivisia asioita ja suorastaan aktiivisesti jätetään huomiotta se hyvä, jota hänessä näyttää olevan moninkertaisesti. Kritiikkiä on kestettävä, myös kuninkaallisten tyttöystävien vaikkei virallista roolia olekaan, mutta mitä tahansa ei tarvitse sietää.

Lehdistön ja osan yleisön reaktioita seuratessa herää myös kysymys siitä, mikä tässä on tavoitteena. Toki myydä lehtiä, se on selvä, mutta miksi hyökätä niin voimakkaasti, että varmasti vaarassa voi olla koko parisuhde? Ainakin meidän kuninkaallisia seuraavien, fanienkin jos niin haluaa itseään nimittää, tulisi toivoa prinssi Harrylle hyvää. Tilaa on annettava, jos joskus haluamme seurata Lontoon kaduilla prinssin häitä. Ja siinä mielessä muuten tämä tiedote on myös merkittävä. Jotta asiassa tullaan virallisesti esiin, kirjoitetaan ”his girlfriend”, jutun täytyy olla aika vakava. Silmiä ei tarvitse sulkea, kiinnostunut ja toiveikas saa olla, mutta jätetään pahin loka huomiotta ja toivotaan parasta.

Prinssi Harryn tyttöystävä Meghan Markle

Mainokset

10 kommenttia artikkelissa “Harry + Meghan = Totta sanoo palatsi, mutta vetoaa samalla voimakkaasti yksityisyyden puolesta

 1. Yhdyn aivan täysin kirjoitukseesi. Juuri kun olen vähän ollut aistivinani Williamin ja Catherinen esiintyneen enemmän julkisuudessa perheenä niin sitten tämmöistä..Toivotaan että tilanne nyt vähän rauhoittuu ja suhde jatkuu , härdellistä huolimatta.Harry on NIIIN ihana ja sympaattinen että hänelle toivoisi kaikkea hyvää.

  Tykkää

  • Täytyy sanoa, että onneksi onneksi Meghan on julkkis jo valmiiksi ja ainakin jollakin tasolla tottunut tällaiseen. Jollekin tavalliselle ihmiselle, jonka nimi on kerran ollut paikallislehdessä, tämä tilanne olisi ihan mahdoton käsitellä. Täytyy toivoa, että tilanne rauhoittuu nyt vähän ja kyllähän niin tapahtuukin, aina tulee jotain muuta ja uutta. Silti minusta oikein, että Harry avasi suunsa ja erityisesti rasismiin ym. oli todellakin syytä puuttua.

   Tykkää

  • Ei sillä taida olla. Ja kun kaikilla on vähän oma käsitys siitä, mikä sitten on liikaa. Jos miettii, niin esim. me täällä blogissakin ollaan ihan tolkuttoman uteiliaita, eikä ole kyllä varaa syytellä ketään muuta. Mutta samaan aikana sitä ajattelee, ettei se oma uteliaisuus niin pahasta ole. Hyväntahtoista vain. Ja onkin, mutta vaikutus on kuitenkin sama. Hankala juttu.

   Tykkää

 2. Harry osoittaa ulostulollaan, että seurustelu taitaa olla vakavaa. Toivon kovasti, että tämä pari onnistuisi löytämään yhteisen päämäärän ja onnen. Lyhyen tutustumisen jälkeen Meghan vaikuttaa rohkealta ja itsenäiseltä naiselta, jota mielestäni brittihovi tarvitsisi. 🙂 Uskon, että heistä voisi tulla uusi ”suosikkipari”, vaikka ei vielä ole järkevää kiirehtiä asioiden edelle. Toivottavasti media ymmärtäisi hillitä keinojaan ja pari kestää ikävän kirjoittelun ja juorut.

  Tykkää

  • Peukut pystyssä täälläkin! Harrylle toivoisi onnea ja Meghan ainakin vaikuttaa hyvin lupaavalta ehdokkaalta meidän kuninkaallisia seuraavien kannaltakin. Kate ja William ovat niin tylsiä, että Harry jättää heidät yksinkin varjoonsa, niin mitä mahtaisi tapahtua, kun olisi Meghan rinnalla? Täytyy vaan toivoa, ettei sitä nähdä hovissa ongelmaksi ja ruveta rajoittamaan heitä. Ja toisaalta juuri tuota myös, että media vähän rajoittaisi. Pelkään, että Katen ja Williamin kohottamiseksi täytyy Harryä ja Meghania haukkua. Harmillista, mutta aika usein totta.

   Tykkää

 3. Todella hurja ja melkoisen törkyisä myrsky tästä suhteesta on jo syntynyt, mikä on todella ikävää, koska tällainen seurustelu-uutinen on ainakin minusta iloinen ja odotettu uutinen! Nyt siitä on tekemällä tehty skandaali ja keskitytty kaikkeen negatiiviseen ja epäoleelliseen. Luulisi että positiiviseen sävyyn kirjoitetut uutisetkin myisivät lehtiä…

  Meghan ei ole minulle entuudestaan tuttu, mutta lukemani perusteella hän vaikuttaa todella mielenkiintoiselta henkilöltä. Kuten Krystal Royal tuossa edellä mainitsi, Meghan vaikuttaa rohkealta tyypiltä, joka todella voisi tuuletella brittihovia. 😀 Minäkin pidän peukkuja tämän parin puolesta, toivotaan että suhde saa edetä rauhassa ja tulevaisuudessa meillä olisi rohkea ja karismaattinen herttuapari.

  Tykkää

  • Meghanissa on tosiaan jotain sellaista rohkeutta ja meininkiä, että hänestä voisi saada piristysruiskeen hoviin! Ja varsinkin kun ominaisuudet yhdistää Harryyn, eikä esim. Williamiin, niin lopputulos voisi olla mainio. Nytkin Harry on pian lähdössä reissuun Karibialle ja voi vaan kuvitella, millaista olisi, jos siellä olisi Meghan mukana. Peukut pystyyn!

   Hiukan tuntuu, että lehdet ovat siistiytyneet Harryn tiedotteen jälkeen, vaikka lehdistö on kyllä tehokkaasti esittänyt tietämätöntä ja täysin ymmärtämätöntä. Toivottavasti sosiaalinen mediakin tai ainakin ”tavallisen yleisön” kommentit seuraavat perässä. Tosin ainakin amerikkalainen yleisö lienee Trumpin myötä siinä tilassa, että osa kuvittelee esim. avoimen rasismin olevan nyt täysin sallittua.

   Tykkää

 4. Niin tokihan oma uteliaisuus ruokkii median uteliaisuutta. Mutta miksi heidän seurustelusta halutaan etsiä kaikki negatiivinen esiin? Tai tehdä asioista negatiivisia. Kuten Meghanin äidin rastat? Ja huom. olen utelias.

  Tykkää

  • Ihmeellistä se on kyllä. Toki skandaalit aina myy, mutta luulisi, että myös positiivinen. Ihmiset seuraavat loputtomasti kuitenkin Katen hiuksia, vaatteita, lapsia jne. ja Meghanin myötähän olisi kaikkeen tällaiseen iloiseen hömppään lisämahdollisuus. Toivottavasti tilanne tasaantuu, jos ja kun suhde pääsee vähän pidemmälle kehittymään ja saamme ehkä jossain vaiheessa pariskunnasta yhteiskuvia jne.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.