Netflixin suurtuotanto The Crown vakuuttaa laadukkuudellaan

Suoratoistopalvelu Netflixin jättipanostus The Crown sai eilen ensi-iltansa ja katsottavissa on nyt kaikki ensimmäisen kauden kymmenen jaksoa. Jos hyvin tehty brittidraama ja kuninkaalliset kiinnostavat, sarjaa voi suositella lämpimästi. Huhujen mukaan sarjan budjetti on hiponut 100 miljoonaa puntaa ja se todella näkyy lopputuloksessa. Sarja on taattua laatutyötä, vaikka ainakin vielä ensimmäisen jakson kohdalla yleisvaikutelma on hieman jäykkä.

The Crown Netflixillä, kuningatar Elisabet, kuninkaalliset, Iso-Britannia

© Netflix – The Crown

Netflix tunnetaan ehkä parhaiten Kevin Spaceyn ja Robin Wrightin tähdittämästä The House of Cards -sarjasta, joka seuraa melkoisen häikäilemätöntä, mutta menestyksekästä amerikkalaista presidenttiparia. Tällä kertaa Netflix johdattaa näyttämölle toisen superparin, kuningatar Elisabet II:n ja prinssi Philipin, Edinburghin herttuan, eikä draamaa taida olla mukana sen vähempää, vaikka pääpari kiistatta onkin hieman hienostuneempi versio kilpailijoistaan. Ennätysmäinen budjetti on kuitenkin varmasti laskettu isolta osalta sen varaan, että suursuosion Atlantin takana keränneen Downton Abbeyn katsojat periytyvät nyt The Crownille ja ikävöidäänhän hyvää periodidraamaa myös muualla, kuten meillä Suomessa. Sarjan ohjauksesta vastaa rakastetun Billy Elliot -elokuvan ohjannut Stephen Daldry ja käsikirjoituksesta vastaa Peter Morgan, jonka käsialaa ovat myös Helen Mirrenille kuningattaren roolista Oscarin tuonut The Queen -elokuva, sekä elokuvaan perustuva menestysnäytelmä The Audience. Tuottaja Andy Harries on niin ikään ollut The Queenin menestyksen takana.

Netflixin mukaan The Crown kertoo kahden maailman tunnetuimman osoitteen, Buckinghamin palatsin ja Britannian pääministerin virka-asunnon Downing Street 10:n tarinat. Sarja ei siis ole pelkkää saippuaa kuninkaallisen perheen siviilielämästä, vaan ohjaajan mukaan se kuvaa koko sodanjälkeistä Britanniaa. Ensimmäinen kausi koostuu kymmenestä tunnin mittaisesta jaksosta ja suunnitteilla on yhteensä kuusi kautta. Jokainen kattaa noin kymmenen vuoden jakson kuningatar Elisabetin valtakaudesta ja ensimmäinen kausi ulottuu vuoden 1947 häistä aina vuoteen 1955. Kantavana teemana sarjassa ainakin ensimmäisen kauden osalta vaikuttaa olevan kuningatar Elisabetin persoona ja hallitsijaksi nousemisen vaikutukset kuningattareen itseensä, sekä hänen ihmissuhteisiinsa. Merkittäviksi nousevat erityisesti suhde aviomieheen eli prinssi Philipiin, sekä kuningattaren uran ensimmäiseen pääministeriin, Sir Winston Churchilliin. Lisäksi jännitteitä tuo mukaan perhe-elämä, sillä Elisabetin on oltava niin hallitsija, kuin vaimokin ja samaan aikaan myös äiti, sisar ja tytär.

Kuningatar Elisabetin roolissa nähdään 32-vuotias Claire Foy, joka on suurelle yleisölle tuttu mm. Suomessakin esitetystä Susipalatsi-sarjasta (Wolf Hall). Foy on esiintynyt myös muutamissa elokuvissa, mutta puku- ja periodidraama näyttävät olevan hänelle ominta alaa. Prinssi Philipinä puolestaan nähdään pari vuotta vanhempi Matt Smith, jonka tunnetuin työ on tähän saakka ollut Dr. Who -tieteissarjan nimirooli. Kuningattaren isänä kuningas Yrjö VI:nä näemme pitkän uran tehneen Jared Harrisin, joka muistetaan mm. Mad Men -sarjasta ja Winston Churchilliä esittää vähintään yhtä kokenut John Lithgow, joka on pääroolien ainoita ei-brittiläisiä näyttelijöitä. Kuningattaren sisarta prinsessa Margaretia esittää Vanessa Kirby, kuningataräitiä Victoria Hamilton ja kuningatar Maryä Eileen Atkins. Kuningas Yrjö VI:n vallasta luopunutta veljeä, Windsorin herttuaa tulkitsee puolestaan Alex Jennings.

The Crown Netflixillä, kuningatar Elisabet, kuninkaalliset, Iso-Britannia

© Netflix – The Crown

Huhujen mukaan The Crownin budjetti on ollut noin sata miljoonaa puntaa ja nimekkään näyttelijä- ja muun tekijäkaartin lisäksi suuren osan ovat lohkaisseet puvustus ja lavastus. Trailereiden perusteella sarjan puitteet ovat upeat, Kansainyhteisön maissa nähdään kauniita maisemia, hienoja kamera-ajoja ja suuria joukkokohtauksia ja kotona Englannissa kuvauspaikat ovat olleet vähintään yhtä loisteliaita, vaikka esimerkiksi Buckinghamin palatsia esittääkin Lancaster House ja Westminster Abbeytä Elyn tuomiokirkko. Tekijöiden mukaan yksityiskohtiin on panostettu erityisesti ja vaikka asiantuntijoiden mukaan pieniä ja isompia virheitä voi bongata sieltä täältä, erityisesti puvustuksesta näkee, että nuukailtu ei ainakaan ole. Suuri osa puvustuksesta vastanneen BAFTA-palkitun suunnittelijan Michele Claptonin toteuttamista asuista on tarkkoja kopioita kuningatar Elisabetin, prinsessa Margaretin tai muiden kuninkaallisten asuista. Esimerkiksi kuningattaren hääpuvun kopiota tehtäessä pelkkä kirjailu vei viikkoja. Lisäksi suurtuotannossa asuja tarvitaan uskomattomia määriä, suunnittelija Claptonin mukaan varsinaisia pääasuja valmistettiin yli kolmesataa ja lisäksi tuotannossa oli mukana 7000 avustajaa, joista osalla oli useampia asuja käytössään. Pukujen lisäksi kopioita valmistettiin myös koruista ja monet kuningattaren hiuksilla nähtävistä tiaroista on helposti tunnistettavissa. Tarvittaessa kuningattaren tiarakokoelmaan voi tutustua tässä postauksessa.

Embed from Getty Images
© Netflix US & Canada via Youtube

Tuotantotiimin mukaan kuninkaallinen perhe on erittäin tietoinen sarjasta, mutta etäisyyttä on pidetty molemmin puolin. Käsikirjoittaja Peter Morgan on kertonut kieltäytyneensä kohteliaasti kaikesta avusta säilyttääkseen objektiivisuutensa ja toisaalta kuninkaallinen perhekin suhtautunee projektiin ristiriitaisin tuntein. Arvostelijoiden mukaan The Crown on Windsoreille loistavaa PR:ää ja se esittää heidät erittäin positiivisessa valossa. Toisaalta kun näyttelijä toisensa jälkeen kertoo, että ”naamio nostetaan kuningattaren kasvoilta” ja että kuninkaalliset esitetään oikeina ihmisinä samalla, kun kurkistetaan suljettujen ovien taakse, ei varmasti palatsissakaan ensimmäistä jaksoa katsota aivan levollisin mielin. Katsojankin on muistettava, ettei The Crown ole mikään dokumentti, vaikka sarja vakavalla mielellä onkin tuotettu. Kahdenkeskisiä keskusteluja katsellessa on pidettävä visusti mielessä, että faktan mukana on aina runsaasti myös fiktiota, eikä vähintään tällaisessa draamasarjassa, jonka perimmäinen tarkoitus on aina viihdyttää.

The Crownin ensimmäinen kausi on nyt siis kokonaisuudessaan katsottavissa Netflixissä. Jos et ole vielä palveluun tutustunut, tarjolla on kuukauden ilmainen kokeilujakso.

© Netflix US & Canada via Youtube

SPOILERIVAROITUS – Alla on oma arvioni sarjan ensimmäisestä jaksosta. Tarinahan on toki meille kaikille tuttu, mutta jos haluat katsoa jakson täysin ilman ennakkotietoja, jätä lukematta. 🙂


Rahaa on ollut ja se näkyy. The Crown on ensimmäisen jakson perusteella äärimmäisen laadukkaasti toteutettu, tarkasti ohjattu ja tuotettu kokonaisuus, jossa näyttelijäntyö on kellontarkkaa. Kulissit ja puvustus, sekä kuvaus ovat silmiä hiveleviä ja dialogi selkeää ja mielenkiintoista. Ensimmäisen jakson teemat ovat täynnä tunnetta, kun prinsessa Elisabet ja prinssi Philip vihitään ja toisaalta kuningas Yrjö VI:n terveys reistailee ja kuningas saa järkyttävän uutisen rajallisista elinpäivistään. Kauniista puitteista huolimatta häät jäävät selkeään sivurooliin ja samoin tässä ensimmäisessä jaksossa itseasiassa Elisabet itsekin, sillä jakson ehdoton sydän on Jared Harrisin koskettavasti esittämä kuningas Yrjö. Ulkoiselta olemukseltaan kuningasta oikeastaan hyvin vähän muistuttava Harris tuntuu jättäneen vähemmälle myös esikuvansa imitoimisen ja keskittyneen sen sijaan tulkitsemaan kuolemanpelkoa, surua ja huolta kokevan miehen tunteita ja tekee sen vaikuttavasti.

Muut näyttelijät jäävät väkisin tässä vaiheessa hieman varjoon, mutta erityisesti Matt Smithissä on kyllä todella nuoren prinssi Philipin tuntua ja Claire Foykin tekee kovasti töitä nuorena ja vastuuseen totuttelevana naisena, vaikka vielä kuningatar Elisabetin tuttu henki jääkin osin puuttumaan. John Lithgown Churchill jää niin ikään vielä melko pintapuoliseksi, vaikka konkarinäyttelijä tavoittaakin paljon esikuvansa fyysisistä piirteitä. Näyttelijätyössä piileekin sarjan suurin riski, sillä aivan liian usein elämäkertaelokuvat sortuvat imitoimaan hampaat irvessä oikeasti eläneitä ihmisiä ja samalla tulkinta ja tunne jäävät taka-alalle. The Crownin saamat loistavat arviot kuitenkin vaikuttavat siltä, että pelkoni on turha ja jatkossa tarina pääsee elämään niin, että myös hahmot oikeasti tempautuvat mukaan.

Toisen riskin muodostaa suuri budjetti, jonka on mahdollista johtaa puitteiden liialliseen korostumiseen. Toivon, että sarja ei pääse missään vaiheessa jämähtämään museomaiseksi, kuninkaallisten elämän ulkoisten piirteiden kuvaamiseksi, vaikka siihenkin kyllä ensimmäinen jakso antaa hieman aineksia. Kaiken kaikkiaan kuninkaallisia kuvataan The Crownin ensimmäisessä jaksossa hyvin tuttuun tapaan, eikä varsinaisesti mitään uutta tai mullistavaa ole nähtävissä. Toisaalta kymmenen jakson kausi on pitkä ja arviot todellakin olleet hyviä, joten uskon vakaasti, että seuraavien jaksojen myötä myös kone lähtee rullaamaan sujuvammin. Vähintään tarjolla on kuitenkin laadukasta draamaa mielenkiintoisesta aiheesta ja jo se riittää hemmottelemaan meitä kuninkaallisista kiinnostuneita!

Mainokset

12 kommenttia artikkelissa “Netflixin suurtuotanto The Crown vakuuttaa laadukkuudellaan

 1. Tänään aamulla katsoin ensimmäisen jakson ja vaikutti oikein lupaavalta! Downton Abbey oli ihan huippu ja ainakaan vielä ei ihan samalla tasolla olla, mutta todella mielenkiintoiselta vaikuttava sarja. Etenkin puvustus oli mieleen 50-luvun muotia rakastavalle 🙂 Kaikki Netflixin alkuperäissarjat, joita olen katsonut, ovat olleet hyviä, eikä tämäkään näytä olevan poikkeus.

  Tykkää

  • The Crown on selvästi vähän vakavampi ja draamallisempi, kuin Downton Abbey, joka oli niin puhdasta viihdettä. Ehkä tämä on aiheena sellainen, että tietty vakavuus on välttämätöntä, mutta itse kyllä nautin Downtonin kepeydestä ihan tosissani. 🙂 Katsoin nyt eilen toisen jakson ja ei taso ainakaan pudonnut! Upeita kuvia ja ympäristöjä, kun Elisabet ja Philip pääsevät reissuun.

   Tykkää

 2. Kiitos, että muistutit tämän sarjan alkamisesta. Katsoin tänään ensimmäisen jakson. Puitteet olivat kyllä hämmästyttävät. On hassua tottua seuramaan nuorta Elisabetiä kun minun elämän aikana hän on aina ollut vanha rouva. 🙂

  Tykkään kovasti tälläisistä historiallisista epookkisarjoista. Ahmin alkuvuodesta Downtown abbeyn kaikki jaksot ja lisäksi myös Call the Midwife on mukava sarja. Jään seuraamaan myös tätä uutukaista vaikka ensimmäinen jakso vaikuttikin aika ajoin hieman puisevalta.

  Tykkää

  • Kakkosjaksossa puitteet ovat vielä upeammat, kun on tosi hienoja ulkokuvia Keniasta (tai missä onkin kuvattu)! En jotenkin vieläkään oikein tavoita nuorta Elisabetia Claire Foyn jatkuvasta ”peura ajovaloissa” -ilmeestä, mutta eilen kiinnitin huomiota hänen tapaansa puhua ja se on kyllä aivan uskomattoman lähellä varsinkin vanhemman kuningattaren rytmiä.

   Historialliset sarjat on myös mun suosikkeja, melkein mikä aikakausi tahansa kelpaa! Toki jostakin syystä menneisyyden Englanti on se ykkönen, mutta tosiaan kun tehdään isolla budjetilla ja kiinnitetään huomiota myös ulkoisiin seikkoihin, meikäläinen on aina myyty. 😀

   Tykkää

 3. Kolme ekaa jaksoa katsottu ja huh huh, vahvasti ollaan koukussa!! Britit ovat kerta kaikkiaan ihan omaa luokkaansa tv-draamojen tekemisessä. Oma hommansa Crownin katselussa onkin muuten bongailla eri sarjoista tutuiksi tulleita kasvoja :).

  Tykkää

  • Sitä luulisi, että yli 60 miljoonan asukkaan maassa olisi vähän enemmän näyttelijöitä, mutta kyllä vaan samat naamat tuntuu toistuvan. 😀 Ei nyt ehkä ihan yhtä pahasti, kuin Suomessa (Sorjonen…), mutta tosiaan paljon on tuttuja kasvoja. Mukavaa, että vaikka kyseessä on Netflixin sarja ja kohdeyleisö suurelta osin Yhdysvalloissa, sarjaa ei kuitenkaan ole täytetty amerikkalaisilla näyttelijöillä.

   Mulla on nyt kaksi ekaa katsottuna, tänään ehkä kolmas. En kyllä haluaisi ahmia liian nopeasti, jotta tulee keskityttyäkin. Helposti menee niin, että jaksot sekoittuvat yhdeksi massaksi, eikä osaa arvostaa sitä kokonaisuutta, jollaiseksi kuitenkin jokainen jakso on rakennettu. Luultavasti joudun tosin katsomaan koko sarjan uudelleen, kun nyt ei ole muuton takia videotykki vielä käytössä ja upea kuvaus ja kuvauspaikat ansaitsisivat kunnon ”elokuvakokemuksen”. 🙂

   Tykkää

 4. Mulle kävi tosiaan niin, että katsoin kaikki 10 jaksoa perjantain ja lauantain aikana 😀 Tykkäsin todella paljon. Upeat puitteet ja upeat näyttelijät. Yksi asia mihin kiinnitin huomiota on, se kuinka hitaasta tapatumata tavallaan etenevät, mutta se ei kuitenkaan tunnu siltä, vaan tunniin mittaiset jaksot hurahtavat tosi nopeasti. Joku hätäisempi tekijä olisi voinut hypätä ensimmäisen jakson yli kokonaan ja aloittaa suoraan kuninkana kuolemasta ja Elsabethin valtaannoususta, mutta musta on hienoa, että esimerkiksi tiedon viemisessä Elisabethille ja Phillipille ja heidän kotimatkassaan ”viivytellään” niin kauan, että tunne menetyksestä todellakin välittyy. Muutenkin jotekin todella insentiivinen olo tulee The Crownia katsoessa, vaikka tiedän periaatteessa mitä tulee tapahtumaan, niin silti jännittää että mitenhän tässä käy 😀 Täytyy kyllä tässä vielä katsoa jaksot uudestaan hitaammalla tahdilla, jotta ne vähän erottuvat toisistaan, nyt tosiaan kävi sillä tavalla, että ne sulautuivat yhdeksi massaksi kun en jaksanut viivytellä!

  Luin muuten jostain, että toista kautta kuvataan jo ja se siinä tulee esille enemmän ainakin prinssi Phillipin menneisyys ja persoonallisuus. Jos hyvin käy niin voisin kuvitella Netflixin julkaisevan jo ensi keväänä, tai viimeistään ensi syksynä. Sitä odotellessa!

  Tykkää

  • Käsikirjoittajat ovat kyllä tehneet hyvää työtä juonenkuljetuksessa ainakin siltä osin, mitä voin kahden ekan jakson perusteella sanoa. Aikaa on ehtinyt kulua jo vuosia, mutta silti rytmi on jotenkin sopivan tasainen. Juuri kuten sanoit, asioihin ehditään paneutua ja silti jostakin syystä ei tunnu hyppimiseltä. Lupaa hyvää jatkoa ajatellen, jos oikeasti suunnitellut 5 jatkokautta toteutetaan ja aikajana ulottuu nykypäivään asti.

   Netflixin sarjat tuntuu pääasiassa tulevan aina kerran vuodessa, Marco Polo kesäisin, House of Cards alkukeväästä jne. joten ensi syksylle varmaan kannattaa odottaa seuraavaa kautta. Siinä ehtii välissä katsoa pari kertaa uudelleen! 😀

   Tykkää

 5. Voin sanoa että mä sarja herätti heti mielenkiintoni ❤️ Ja siksi kaltoinkohtelu sarjan kaikki jaksot parissa päivässä 😂 Jäin totaalisesti koukkuun. Mutta nyt pitää odottaa seuraavia jaksoja 😞 Toivonmukaan ei kauaa. Tämä sarja sai myös kiinnostukseni heräämään englannin kuningasperheeseen uudelleen 🙂

  Tykkää

  • Uusintakierrosta vaan kehiin! 🙂 Tässä sarjassa on kyllä sen verran paljon materiaalia, että varmaan oikeasti kestää hetken päästä uudelleen katsomisen. Sillä kertaa voi sitten vaikka kiinnittää huomiota asuihin, koruihin, kuvauspaikkoihin ym.

   Tykkää

 6. Ois ihan mielenkiintoista lukea vielä toinenkin postaus tästä sarjasta, etenkin sellaiset fakta-fiktiot jutut kiinnostaisi 🙂 Mutta ymmärrän kyllä jos on ihan mahdoton/liian suuri urakka toteuttaa sellainen 🙂

  Tykkää

  • Laitan toiveen muistiin, mutta valitettavasti en voi luvata mitään. Olen nimittäin sen verran hitaaseen tahtiin ehtinyt katsoa, että taidan olla menossa vasta jaksossa kolme. Tehän ehditte kaikki katsoa kahteen kertaan, ennenkuin saan mitään kirjoitetuksi. 😀

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s