Espanjan kuningasperhe lomailee Mallorcalla

Espanjan kuningasperheellä on ollut hankala vuosi. Kuningas Felipen sisaren, infanta Cristinan ja tämän miehen Iñaki Urdangarinin taloussotkut ja niihin liittyvät oikeudenkäynnit sen kun jatkuvat ja kuningasta on työllistänyt jo kuukausia jatkunut tilanne, jossa maahan ei vain saada muodostettua hallitusta. Jopa pitkään suunniteltu valtiovierailu Britanniaan peruuntui keväällä hallituskriisin takia ja nyt näyttää siltä, ettei kuningaspari välttämättä pääse matkustamaan Rioonkaan samasta syystä. Aivan vankina Madridissa perhe ei kuitenkaan ole, vaan he viettävät parhaillaan perinteistä kesälomaansa Mallorcalla. Kuningas Felipen ja kuningatar Letizian perheen lisäksi saarella lomailevat myös kuningas Juan Carlos ja kuningatar Sofia, sekä ilmeisesti kuninkaan molemmat sisaret perheineen. Kesäloma Marivent-palatsissa on kuulunut perheen perinteisiin jo neljänkymmenen vuoden ajan ja samalla hoituvat kätevästi suhteet myös Baleaarien asukkaisiin.

Embed from Getty Images

Ennen vuotta 1973 silloisilla prinssi Juan Carlosilla ja prinsessa Sofialla ei ollut vakituista kesäpaikkaa. He jakoivat loma-aikansa prinssin Portugalissa maanpaossa asuneiden vanhempien, Espanjassa valtaa pitäneen Francon perheen tai prinsessa Sofian veljen, Kreikan kuningas Konstantinin ja kuningatar Anne-Marien välillä. Vuonna 1972 Palma de Mallorcan hallinto tarjosi kuitenkin tulevalle kuningasparille mahdollisuutta käyttää lomapaikkanaan saarella sijaitsevaa Marivent-palatsia. Kolmilapsinen perhe tarttui tilaisuuteen ja siitä lähtien Marivent on ollut erottamaton osa kuninkaallisen perheen kesää. Ensimmäisestä lomasta on tänä vuonna kulunut jo neljäkymmentä vuotta.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Vuonna 1923 valmistunut vaaleanruskea kivilinna sijaitsee hiukan Palman kaupungin ulkopuolella kallioisella niemellä, josta on upeat näkymät itse kaupunkiin, sekä luonnollisesti merelle. Rakennuksesta piti alunperin tulla taidemuseo sen rakennuttaneen taiteilijaparin toiveiden mukaan, mutta 1970-luvun alussa siitä siis remontoitiin kuningatar Sofian johdolla kuninkaallinen kesäpaikka. Lahjaksi pariskunta ei kuitenkaan taloa saanut, vaan se on edelleen Baleaarien maakunnan omaisuutta.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Marivent-palatsin sijainti on mielenkiintoinen, sillä se on avoimella paikalla ja lähellä saaren suurinta kaupunkikeskusta, mutta toisaalta se tarjoaa lähes rikkumatonta yksityisyyttä perheelle. Palatsi ja sen ympäristössä sijaitsevat rakennukset jäävät korkean muurin suojiin ja luonnollisesti muurin sisäpuoli on tiukasti yksityisaluetta. Varsinaisen palatsin lisäksi alueella sijaitsee Son Vent -niminen talo, joka toimi silloisen Asturian ruhtinasparin eli prinssi Felipen ja prinsessa Letizian kesäpaikkana ennen heidän valtaannousuaan, sekä infanta Elenan ja infanta Cristinan perheiden pienemmät paviljongit. Koko perhe voi siis viettää lomaansa yhdessä ja katseilta suojattuna. Itseasiassa palatsi alueineen on niin yksityinen, ettei siitä ole liiemmin edes kuvia tarjolla. Täällä ja täällä voi käydä katsomassa kuvia palatsista ja yllä olevissa kuvissa näkee palatsin julkisivua, sekä alla aluetta Son Vent -paviljongin puolelta.

Embed from Getty Images

Espanjan kuninkaallinen perhe viettää Mallorcalla yleensä elokuun, sekä muutamia päiviä pääsiäisen aikaan. Tänä vuonna he saapuivat saarelle jo kuun vaihteessa ja kuningas Felipe, kuningatar Letizia, Asturian ruhtinatar Leonor ja infanta Sofia, sekä kuningas Juan Carlos ja kuningatar Sofia nähtiin illallisella erityisesti vanhan kuninkaan suosikiksi mainitussa Flanigan-ravintolassa. Mukana seurueessa olivat myös infanta Elena ja hänen lapsensa Felipe ja Victoria.

Embed from Getty Images

Kuten moni muukin kuninkaallinen perhe, myös espanjalaiset sisällyttävät lomansa alkuun kesäkuvauksen. Kuningas Felipe ja kuningatar Letizia poseerasivat tyttärineen valokuvaajille palatsin puutarhassa.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Tanskan kuninkaallisen perheen kesänviettoon tutustuessamme totesimme, että lomapaikalla on merkitystä myös siinä mielessä, että kuningasperheen yhteys maan eri alueisiin säilyy. Myös Espanjan kuningasperhe vaalii tarkasti suhteitaan Baleaarien autonomiseen maakuntaan ja sen asukkaisiin lomaillessaan Mallorcalla. Kuningas Felipe tapaa paikallisia vallanpitäjiä henkilökohtaisesti ja lisäksi ohjelmassa on aina isompi iltatilaisuus, johon kutsutaan saariryhmän virallisten edustajien lisäksi vieraita yhteiskunnan eri aloilta.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Pelkkää työtä loma Mallorcalla ei tietenkään ole, vaan sen lisäksi, että kuninkaallinen perhe voi rauhassa rentoutua palatsin puutarhassa ja uima-altailla, he jalkautuvat usein yleisön pariin saarella. Kuninkaallisten olympiasaavutuksia muistellessamme totesimme, että purjehdus on Espanjan kuningasperheen ykköslaji, sillä olympiatasolla lajissa ovat kilpailleet niin kuningas Juan Carlos, kuningatar Sofia, kuningas Felipe, kuin infanta Cristinakin. Ei siis ole mikään ihme, että myös kesälomalla purjehdus on yksi tärkeimmistä ajanvietteistä. Kuningatar Sofia nähtiin tänäkin vuonna Palman satamassa ympärillään ilmeisesti merellä suuntaamassa ollut lapsenlapsilauma. Infanta Elenan lasten lisäksi paikalla oli infanta Cristinankin lapsia, joten joko he ovat ilman vanhempiaan reissussa tai infanta ja miehensä piilottelevat jossakin saarella. Verosotkujen seurauksena infantalta ja hänen mieheltään vietiin viime vuonna Palma de Mallorcan herttuattaren ja herttuan arvot, joten esiintyminen kaupungissa lienee tällä hetkellä hieman vaivaannuttavaa.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Palman satamassa ja merellä aikaansa viettää kuitenkin ensisijaisesti kuningas Felipe. Kunigas Juan Carloksen aikana perustettu Copa Del Rey -purjehduskilpailu järjestetään vuosittain elokuussa ja se kerää paikalle kilpailijoita ympäri maailmaa. Kuningas Juan Carlos osallistui aikanaan itsekin kilpailuun ja kuningas Felipe on jatkanut perinnettä. Tänä vuonna tosin jo mainitut työkiireet pitivät kuninkaan poissa kisasta lukuunottamatta yhden päivän vierailua ruorissa. Kuninkaan tehtäviin kuului silti perinteiseen tapaan palkintojenjako ja tänä vuonna myös vastaanottajapuolella oli tuttuja, sillä tuon parran takana piilottelee Pierre Casiraghi, Monacon prinsessa Carolinen poika.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Aiemmin olemme tutustuneet Ruotsin, Alankomaiden ja Tanskan kuninkaallisten perheiden kesäpaikkoihin ja lomaperinteisiin.

Mainokset

5 kommenttia artikkelissa “Espanjan kuningasperhe lomailee Mallorcalla

    • Leonor (valkoisessa mekossa) täyttää lokakuun 31. 11 vuotta ja Sofia (raidallisessa mekossa) on yhdeksän, täytti huhtikuussa. Aina yhtä hauskaa katsoa tyttöjä yhdessä, kun näyttävät ikäerosta huolimatta lähes kaksosilta. Toinen on tainnut periä isän ja toinen äidin pituusgeenit… 😀

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s