Viikonlopun uutisissa kuninkaallisia eroja

Kuninkaallisten perinteisen kesähiljaisuuden on rikkonut nyt muutaman päivän sisään kolme uutista. Ensin perjantaina Norjan hovi ilmoitti virallisesti, että prinsessa Märtha Louise ja Ari Behn eroavat. Sunnuntaina erouutisia saatiin myös Britanniasta, jossa ensin epäluotettavuudestaan kuuluisa Daily Mailin sunnuntainumero uutisoi prinsessa Beatricen ja Dave Clarkin eronneen, mutta pian myös muut lehdet saivat parin ystäviltä varmistuksen asiasta. Tänään maanantaina saatiin vielä kolmas uutinen, joka sekin liittyy periaatteessa eroamiseen. Japanin keisari Akihito lähestyi kansaa vasta uransa toisella suoralla viestillä ja vaikkei keisari voinut asiaa suoraan sanoa, vihjasi hän vahvasti toiveeseensa luopua vallasta lähivuosina.

Embed from Getty Images

Norjan prinsessa Märtha Louise ja Ari Behn ovat aina olleet yksi Euroopan kuninkaallisjoukon persoonallisimmista pareista. Enkelikoulusta ja omalaatuisesta pukeutumisestaan tunnettu prinsessa ja vähintäänkin skandaalinkäryinen kirjailija-Ari avioituivat vuonna 2002 ja parilla on kolme tytärtä Maud Angelica (s. 2003), Leah Isadora (s. 2005), ja Emma Tallulah (s. 2008). Parilla kerrotaan olleen ns. avoin avioliitto ja muutamia vuosia sitten huhuttiin myös ongelmista liitossa, mutta silti suurella yleisölle tuli erouutinen aikamoisena yllätyksenä.

Hovin julkaisemassa tiedotteessa prinsessa Märtha Louise kertoo, että sekä hän, että Ari ovat elämässään nähneet, ettei se aina suju tasaisesti, mutta suurin yllätys on tullut vasta nyt, kun pari on päättänyt erota. Prinsessan mukaan heille molemmille on suunnattoman surullista nähdä, ettei elämä jatkukaan yhteisellä tiellä, kuten he ovat tottuneet ja että he ovat kasvaneet erilleen. Pariskunta on tiedotteen mukaan jo pitkään tehnyt kaikkensa välttääkseen eron, mutta heidän on nyt ollut pakko todeta, etteivät he voi jatkaa yhdessä.

Hovi kertoi, että prinsessa Märtha Louise ja Ari jakavat jatkossakin lastensa huoltajuuden ja prinsessa jää tyttärineen asumaan perheen kotiin Lommedalenissa. Ari puolestaan etsii itselleen asunnon lähiseudulta ja tytöt voivat jatkaa omissa kouluissaan eron jälkeenkin. Prinsessa Märtha Louisen mukaan he vanhempina tuntevat syyllisyyttä siitä, etteivät enää voi tarjota lapsilleen sitä turvallista ympäristöä, jonka he ansaitsisivat, mutta he toivovat pystyvänsä säilymään ystävinä ja ottamaan edelleen vastuun vanhemmuudesta yhdessä.

Kuningas Harald ja kuningatar Sonja kertovat tiedotteessa, että heille sivullisinakin avioero on surullinen asia. Omien sanojensa mukaan he pitävät Arista kovasti ja ovat kiitollisia kaikesta, jonka he ovat saaneet yhdessä perheenä kokea. Lisäksi kuningaspari toivoo voivansa pitää yhteyttä Ariin myös jatkossa.

Embed from Getty Images

Britanniasta kantautuneet erouutiset eivät ole siinä mielessä aivan yhtä vakavia, että prinsessa Beatrice ja Dave Clark eivät ehtineet naimisiin asti, eikä heillä toki ole lapsiakaan. Silti pariskunnalla on yhteiseloa takana jo kymmenen vuotta ja monet ovat odottaneet tänään 28-vuotispäiväänsä viettävän prinsessan ja mm. Virgin Galacticin kaupallisessa avaruusohjelmassa, sekä nykyisin Uber-taksipalvelussa työskentelevä Daven avioituvan lähitulevaisuudessa. Lehtitietojen mukaan pariskunta on nyt käynyt vakavia keskusteluja juuri tästä aiheesta ja todennut, että elleivät he mene naimisiin, ei yhdessäkään ole järkeä olla. Virallista tietoa eron syistä ei luonnollisesti ole, joten kaikkeen tulee suhtautua varauksella. Myös siihen, että pariskunnan ystävien mukaan kyseessä on ennemminkin väliaikainen, kuin lopullinen ero ja on mahdollista, että prinsessa ja Dave palaavat vielä yhteen. Toisaalta esimerkiksi prinssi William ja herttuatar Catherine tekivät juuri niin. Pari ehti erota suhteensa aikana pariin kolmeenkin kertaan ja viimeisen välirikon jälkeen yhteen palattiin mitä ilmeisimmin yhteisymmärryksessä siitä, että seuraava etappi on sitten avioliitto. Saa nähdä miten käy tällä kertaa.

Embed from Getty Images

Japanissa keisari Akihito ei ole tietenkään ottamassa avioeroa, vaikka tähän samaan postaukseen joutuikin niputetuksi. Eräänlainen avioliitto lienee kuitenkin hallitsijan ja kansan suhdekin ja yleensä se solmitaan eliniäksi. Erilaisista terveysongelmista kärsinyt 82-vuotias keisari on nyt kuitenkin ensimmäisen kerran julkisesti kertonut ajatuksistaan keisariuransa loppuvuosista ja toive tuntuu selvästi olevan, että hänen olisi mahdollista luopua vallasta jossakin vaiheessa.

Kuten monessa muussakin monarkiassa, myös Japanissa hallitsijalla ei ole poliittista valtaa ja hänen odotetaan pysyvän kokonaan politiikan ulkopuolella. Itseasiassa Japanissa säännöt ovat niin tiukat, ettei keisari voi ottaa kantaa esimerkiksi perheensä tilanteeseen, jossa kruununperimys on kaikkea muuta kuin varmistettu (lisää aiheesta tässä postauksessa), eikä hän voi ääneen lausua myöskään vallastaluopumistoivetta. Japanissa laki ei tunne keisarin luopumista, joten lakia pitäisi tältä osin muuttaa, eikä keisari voi sellaista julkisesti ehdottaa.

Sen sijaan keisari Akihito puhui kansalle terveydestään ja tulevaisuudesta. Joulukuussa 83 vuotta täyttävä keisari totesi, että vaikka hän on nyt hyvissä voimissa, tulevaisuus tuo mukanaan heikkenevät voimat ja huolen siitä, kuinka hyvin hän pystyy täyttämään tehtävänsä maan symbolina. Keisari kertoi puheessaan, että jos ja kun hänen terveytensä heikkenee, hän harkitsee sijaishallitsijan määräämistä.

Keisari Akihiton sanat olivat melko ympäripyöreitä, mutta kun ottaa huomioon, että tämä oli vasta toinen kerta hänen urallaan ja kolmas ylipäätään televisio- ja radioaikakaudella, kun keisari puhui suoraan kansalle, ne täytyy ottaa vakavasti. Aiemmin vain keisarin isä, keisari Hirohito on ilmoittanut radiossa maan hävinneen toisen maailmansodan ja keisari Akihito itse puhui kansalle Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen. Yleisesti arvioidaan, että keisarin viesti oli tarkoitettu paitsi kansalle, myös eritoten valtaapitäville, joiden hän toivoo ryhtyvän valmistelemaan lakimuutosta, joka mahdollistaisi vallasta luopumisen. Pääministeri Shinzo Abe lupasikin puheen jälkeen miettiä tarkasti, miten vanhenevan keisarin taakkaa voitaisiin keventää.

Embed from Getty Images

Huhut keisarin tulevaisuudesta ovat kiertäneet jo viikkoja ja kansalla on ollut aikaa tottua ajatukseen. Mielipidemittausten mukaan 85 prosenttia japanilaisista kannattaakin lakimuutosta, joka sallisi keisarin siirtää valta seuraajalleen. Viimeiseen pariin sataan vuoteen näin ei ole maassa tapahtunut, mutta perinteitä kunnioittavassa maassa ennakkotapauksia on kuitenkin runsaasti aiemmilta vuosisadoilta, eikä ajatus siten ole täysin uusi tai pelottava.

Kruununperimyksessä ensimmäisenä on keisariparin vanhin poika kruununprinssi Naruhito ja hänen jälkeensä nuorempi veli, prinssi Akishino ja tämän poika, prinssi Hisahito. Japanin äärimmäisen tiukka kruununperimyslaki rajaa ulkopuolelle niin kruununprinssi Naruhiton tyttären prinsessa Aikon, kuin myös prinssi Akishinon vanhemmat tyttäret ja ylipäätään kaikki keisariperheen naispuoliset jäsenet ja heidän jälkeläisensä. Vallasta luopuminen ei olekaan ollenkaan ainut asia, jota Japanissa pitäisi harkita uudelleen, sillä tällä menolla voidaan joutua lähivuosikymmeninä tilanteeseen, jossa krysanteemivaltaistuimelle ei ole perillistä lainkaan. Tulevia lakimuutoksia odotellessa keisariparin tehtäviä on jo onneksi järjestelty niin, että kruununprinssi Naruhito ja kruununprinsessa Masako ovat ottaneet harteilleen aiempaa suuremman osan taakasta.

Embed from Getty Images
Mainokset

6 kommenttia artikkelissa “Viikonlopun uutisissa kuninkaallisia eroja

 1. Minulle oli melko iso yllätys tuo Norjan Märtha Louisen ja Ari Behnin ero. Olen aina ollut siinä ymmärryksessä, että he ovat tosi onnellinen pari. Märtha Louise otti aikoinaan melko ison ”riskin” (vai miksi sitä kutsuisi..) kun piti oman päänsä ja alkoi seurustella vakavasti skandaalinkäryisen ja persoonallisen taiteilijaplantturentun (tämä positiivisessa mielessä, heh) kanssa. Ei liene tavallista hoveissa ja Ruotsissa moinen lienee mahdotonta, kuninkaan tietäen.

  Mutta aika kuluu ja ihmiset ja suhteet muuttuvat. Näin valitettavasti käynyt, vaikka en olisi toivonut. 😦

  Voisin kuvitella, että juorulehdet pyrkivät etsimään syitä Ari Behnistä, sillä eikös häntä ole yhdistetty muihin naisiin aiemminkin? Tosin pari on todennut julkisesti eläneensä vapaasti ja sallineensa flirttailun, Eipä aikaakaan, kun media alkaa seurata Märthan askelia ja yrittää löytää pienimpiäkin merkkejä uudesta suhteesta.

  Tykkää

  • Tuli mieleen minullekin, että kauanko menee juoruihin uudesta miehestä. Uutinen erosta ei tullut yllätyksenä mulle. Märtha Louise ja Ari on näyttänyt niin eriparisilta, toisin kuin alkuaikojen kuvissa.

   Tykkää

   • Katselin muutamia kuvia viime vuosilta ja olet oikeassa kyllä, ehkä niissä on havaittavissa pientä etäisyyttä. Ei ainakaan minkäänlaista julkista hellyydenosoitusta tai muuta osunut niihin kuviin, joita katsoin vaan aika ”virallista” poseeraamista pelkästään. Yllätyksenä tuli silti minulle, kun jotenkin tämä pariskunta on sellainen, että jää minulta helposti aika vähälle huomiolle. En esim. ollut ollenkaan kiinnittänyt huomiota siihen, ettei Ari ilmeisesti ollut paikalla kaikissa kesän jubilee-juhlallisuuksissa.

    Tykkää

  • Norjassa tosiaan molemmilla kuningasparin lapsilla on sellainen puoliso, ettei välttämättä samanlaista valintaa olisi voitu nähdä missään muussa kuningashuoneessa. Osin varmaan taustalla Sonjan ja Haraldin omat kokemukset, vaikka Sonjan ”vika” tosin oli vain aatelittomuus. Ari on silti ihan omaa luokkaansa tyyppinä ja vaikka hän ei mikään suosikkini todellakaan ole, omalla tavallaan jättää kyllä aikamoisen aukon kuninkaallisiin pippaloihin. Arilta sai aina odottaa jotakin omalaatuista ja hauskaa extraa! 😀

   Yllätys tämä oli minullekin. Jotenkin sitä ajatteli, että juuri koska ovat niin persoonallinen pari, ovat jotenkin ”match made in heaven” vaikkei se tietenkään sitä oikeasti tarkoita. Arin syyksi luultavasti menee, koska lienee pariskunnasta epäsuositumpi. Sellaista on aina mukava vähän lehdissä lisää lyödä. Märtha Louise taas menettänee yksityisyyttään jatkossa, sillä kuten sanoit, taatusti aletaan nyt seurata tarkasti hänen mahdollisia uusia suhteitaan.

   Tykkää

   • Kyllähän tuo ero pääsi yllättämään, ei nämä aivan niin jokapäiväisiä kuninkaallisissa piireissä ole.

    Huomio kiinnittyi myös erosta tiedottamisen ajankohtaan, varmaan ihan harkittua mediastrategiaa laittaa tiedote erosta ulos perjantaina alkuillasta, kun toimituksissa taitaa miehitys olla pienimmilllään. Maanantaina arjen taas alkaessa uutinen on jo vähän vanha. Näinhän toimittiin myös Ruotsin hovissa kun julkisuuteen annettiin tieto kruunuprinsessan toisesta raskaudesta.

    Tykkää

    • Mediastrategialta tosiaan haiskahtaa ja kun muistetaan, että perjantaina olivat myös Rion avajaiset, olivat otsikot muistakin aiheista taattuja. Ja ymmärtäähän sen hyvin, varsinkin tällaisesta aiheesta varmaan toivoo, että lehtijuttuja tulee mahdollisimman vähän.

     Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s