Prinssi Harry herättelee sukupolveaan taisteluun HIViä ja AIDSia vastaan

Kuvat prinsessa Dianasta pitelemässä AIDS-potilaan kättä ovat unohtumattomia. 1980-luvun alussa maailman oli vallannut pelko, sillä vapaana riehui pelottava – tappava – sairaus, jota ei tunnettu kovin hyvin. HIV-virusta kantaneet tai itse AIDSiin sairastuneet potilaat kokivat syrjintää niin yhteiskunnan, kuin läheistensäkin taholta ja paikoin jopa hoitohenkilökunta karsasti heitä. Sydänten kuningattarenakin tunnettu prinsessa meni kuitenkin lähelle, kosketti, halasi ja kohtasi heidät ihmisenä pyrkien samalla kertomaan myös suurelle yleisölle, että niin voi ja piti tehdä. Vajaat kolmekymmentä vuotta myöhemmin pelko on hieman laantunut ja hoidot ovat kehittyneet hurjasti, mutta edelleen AIDS on joukossamme ja hengenvaarallinen. Tänä kesänä prinssi Harry on aloittanut uuden kampanjan, jonka aikana hän hyödyntää Lesothossa Sentebale-järjestönsä myötä saamaansa kokemusta ja pyrkii herättämään oman sukupolvensa tajuamaan, että taistelua ei suinkaan ole vielä voitettu. Äidiltään paljon perinyt prinssi astelee siis samaa polkua suurissa saappaissa, eikä projektille voi sen tärkeyden vuoksi toivoa kuin kaikkea hyvää.

Embed from Getty Images

Prinsessa Diana aloitti työnsä HIViin ja AIDSiin sairastuneiden keskuudessa 1980-luvun puolivälin jälkeen. Hän piti tärkeänä asian tuomista julkisuuteen ja valjastikin oma huomioarvonsa hoitolaitosten ja muiden hyödyllisten tahojen palvelukseen. Prinsessa toimi National AIDS Trustin suojelijana ja avasi AIDS-keskuksia niin Britanniassa, kuin Yhdysvalloissakin. Tärkeintä oli kuitenkin potilaiden kohtaaminen, niin ajatusten tasolla, kuin aivan fyysisestikin. Prinsessa istui sängyllä, halasi ja piti kädestä ihmisiä, joiden kanssa moni ei olisi halunnut olla samassa huoneessakaan. Valitettavasti kuningatar Elisabet ja hovi eivät tukeneet tämänkaltaista epämiellyttäväksi katsottua työtä, mutta prinsessa Dianalle oli monessa mielessä tyypillistä pyrkiä toimimaan omalla tavallaan ja valita oma tiensä.

Embed from Getty Images

Ihmisten kohtaaminen on ensimmäinen asia, joka ihmisten prinsessasta usein muistetaan. Hänen poikansa ovat perineet äidiltään varmasti paljon, yleisölle näkyvimpänä toki jotakin ulkoisissa piirteissään, sekä olemuksessaan. Prinssi William etenkin nuorempana muistutti pitkänä, hiljaisena ja hieman ujona hahmona äitiään ja prinssi Harryssä puolestaan tuntuu vuosi vuodelta vahvistuvan prinsessa Dianalle niin tyypilliset empaattisuus, hyväntahtoisuus ja kyky tulla lähelle ihmistä.

Nuorempi prinssi on viime vuosina monissa haastatteluissa maininnut toivovansa, että äiti katselee hänen ja veljen työtä tuntien ylpeyttä. Selvästi prinsessan vaikutus onkin muokannut prinssi Harryn työsarkaa ja vaikuttanut hänen mielenkiinnonkohteisiinsa. Prinssi itse on kertonut oppineensa puhumaan äidistä ja tämän menettämisestä vasta viimeisen kolmen vuoden aikana sulkeuduttuaan asiasta aiemmin täysin ja tuntuu, että samaan tahtiin prinssi on myös alkanut julkisesti ottaa esiin prinsessaa ja tämän työtä. Lisäksi äidin perinnön kantaminen on helpommin varmasti langennutkin prinssi Harryn harteilleen, sillä tulevan kuninkaan virallisen roolin ja hovin edelleen hieman ristiriitaisen suhtautumisen prinsessa Dianaan yhdistämisessä on omat vaikeutensa. Cambridgen herttuatar Catherinea verrataan mielellään varsinkin tyylillisesti edesmenneeseen anoppiin, eikä sen reilumpaa ole typistää prinssi Williamin tai prinssi Harryn työtä vain äidin perinnön jatkamiseksi, mutta HIV- ja AIDS-työssä prinssi Harry itsekin on useaan otteeseen ottanut esiin prinsessa Dianan panoksen.

Embed from Getty Images

Kuten prinsessa Diana, myös prinssi Harry käy taisteluun taudin aiheuttamaa stigmaa vastaan. Edelleen monille ihmisille juuri pelko sosiaalisen aseman menetyksestä on suuri este testeissä käymiselle ja luonnollisesti sairastuneille yhteisön karsastus on ylimääräinen, suuri painolasti vakavan taudin aiheuttaman taakan lisäksi. Lisäksi prinssi pyrkii tuomaan julkisuutta viime vuosina suurin harppauksin edenneelle testaamiselle ja hoidolle, joiden ansiosta AIDS ei ole enää tappava tauti, jos vain lääkkeitä on saatavilla. Britanniassa elääkin tällä hetkellä enemmän HIV-positiivisia ihmisiä, kuin koskaan aiemmin ja tuhannet saavat diagnoosin vuosittain. Toisaalta Saharan eteläpuolisessa Afrikassa tauti on edelleen murrosikäisten yleisin kuolinsyy ja maailmanlaajuisesti AIDSiin kuoli viime vuonna yli miljoona ihmistä. Prinssin sanoma omalle sukupolvelleen, johon moni meistäkin täällä blogissa kuuluu, onkin, ettei taistelu ole ohi, tautia ei ole voitettu ja se säilyy edelleen ihmiskunnan suurimpien vaarojen listalla.

”What we know is that HIV is a virus that thrives off silence and feeds on stigma. Every single one of us has a responsibility to educate ourselves. To do what we can to speak out and stamp out the silence, ignorance, and fear that the virus needs to win.”  – Prinssi Harry Sentebale-konsertissa Lontoossa 28.6.2016

HIV ja AIDS eivät suinkaan ole mikään uusi tuttavuus prinssi Harrylle. Hänellä on takanaan yli kymmenen vuoden kokemus Afrikassa sijaitsevasta köyhästä Lesothosta, jonne prinssi vuonna 2006 yhdessä Lesothon prinssi Seeison kanssa perusti äitiensä muistoa kantavan Sentebale-hyväntekeväisyysjärjestön. Työn tarkoituksena on auttaa maan lapsia ja nuoria, jotka kantavat HIViä tai AIDSia, sekä AIDS-orpoja ja muita vähäosaisia lapsia. Sentebalen arvokkaaseen työhön voi tutustua paremmin tässä postauksessa.

Tänä kesänä prinssi Harry toi Sentebalen työn myös Lontooseen. Kesäkuun lopussa Kensingtonin palatsin puutarhassa järjestettiin konsertti, jossa esiintyjäjoukon kruunasi brittiläinen huippunimi Coldplay. Lavalla nähtiin myös Sentebalen auttamista lapsista koostuva kuoro ja katsomossa puolestaan prinssien lisäksi mm. prinsessa Eugenie, Zara ja Mike Tindall, sekä Peter ja Autumn Phillips. Konsertin tuotto käytetään Sentebalen työhön Lesothossa ja myöhemmin myös Botswanassa. Prinssi Harryn konsertissa pitämän puheen voi lukea täällä.

”My friend Prince Seeiso and I founded Sentebale to do what we could to support the young people of Lesotho – to empower a generation with knowledge and understanding so they can give their country an alternative, brighter future.”– Prinssi Harry Sentebale-konsertissa Lontoossa 28.6.2016

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Kesän aikana prinssi on ehtinyt myös vierailemaan Lesothossa, jossa hän kävi tutustumassa Sentebalen viime joulukuussa avatun Mamohato Children’s Centren toimintaan. Afrikan matkan päätarkoituksena oli kuitenkin osallistuminen Etelä-Afrikan Durbanissa järjestettyyn Kansainväliseen AIDS-konferessiin. Tällä matkalla prinssi Harry yhdisti voimansa laulajalegenda Elton Johnin kanssa ja yhdessä kaksikko osallistui keskustelutilaisuuteen, joka keskittyi erityisesti siihen, minkä pitäisi muuttua, jotta nuoret saisivat tarvitsemansa hoidon. Lisäksi prinssi Harry piti konferenssissa puheen, jonka voi lukea täältä tai kuunnella allaolevalta videolta.

”But just imagine what would happen if in places like Lesotho and throughout Africa, children were given the tools to protect their health, to speak out against stigma and discrimination, and to support their friends and family. In helping young people to fight HIV we would not just be ending this epidemic, we would change the direction of history for an entire generation.” – Prinssi Harry Kansainvälisessä AIDS-konferenssissa Durbanissa 21.7.2016

© HEROnews.org via Youtube

Kuninkaallisen perheen jäsenten keinovalikoima on melko laaja, kun ryhdytään miettimään, mitä he voisivat jonkin tietyn asian puolesta tehdä. Prinssi Harry on panostanut kymmenen vuoden ajan Sentebalen toimintaan luomalla yhteyksiä, keräämällä rahaa ja toimimalla asian kasvoina. Lisäksi hän on käyttänyt vaikutusvaltaansa osallistumalla konferenssiin, jossa hänen ajatuksiaan kuuli sellaisten ihmisten joukko, joka voi ja haluaa saada aikaan muutoksen. Joskus kuitenkin myös näennäisesti pienillä teoilla on suuri vaikutus. Prinssi Harry on ilmoittanut tavoitteekseen tuoda esiin testauksen ja hoitojen huimaa kehitystä, herätellä omaa sukupolveaan ja poistaa tautiin liittyvää pelkoa ja häpeää. Jokaista näistä tuli edistettyä, kun prinssi pisti itsensä likoon osallistumalla julkiseen HIV-testiin.

Ennen matkaansa Durbaniin prinssi Harry vieraili Lontoossa sijaitsevassa Guy’s and St Thomas’ Hospitalissa, jossa hän pääsi tutustumaan sairauden uusiin hoitomenetelmiin. Vierailun tärkein hetki oli kuitenkin nopea ja yksinkertainen verikoe, jolla selvitettiin hetkessä, kantaako prinssi HI-virusta. Koko tilaisuus, myös prinssin hieman hermostuneet hetket ennen tuloksen valmistumista, lähetettiin suorana kuningashuoneen Facebook-sivulla ja hetkeä voi hyvällä omalla tunnolla kutsua ainakin kuninkaallisissa piireissä erittäin huomattavaksi, sillä vaikka prinsessa Diana aloitti työn jo 1980-luvulla, edelleen HIV ja AIDS ovat melko harvinaisia aiheita Euroopan kuninkaallisten työkentässä. Julkisuusarvonsa lisäksi prinssi Harry toi mukanaan tärkeän viestin myös siitä, että kaikkien kannattaa tutkituttaa itsensä, ei vain afrikkalaisten, vaan yhtä lailla länsimaissa elävien, eivätkä vaarassa ole ainoastaan huumeidenkäyttäjät ja homoseksuaalit, joiden taudiksi HIV edelleen usein mielletään.

© ITN – The Royal Family Channel via Youtube.com

Ja entä se vaikutus sitten? Vilkkaan julkisen keskustelun lisäksi esimerkiksi Terrence Higgins Trust, yksi Britannian johtavista seksuaaliterveyden edistäjistä ilmoitti, että heidän tarjoamiensa ilmaisten kotitestien kysyntä oli kasvanut 500% prinssin testin jälkeen. Testaaminen on tärkeää, sillä jollei tautia tiedä kantavansa, ei sitä voi hoitaa, eikä leviämistä estää. Jokaisen tulisi seurata prinssin esimerkkiä ja selvittää, kantaako itse virusta. Onko sinut testattu?

Hiv-tukikeskus:
Hiv- ja muihin seksitautitesteihin voi hakeutua seuraaviin toimipaikkoihin, joissa testaus on asiakkaalle maksuton:

 • terveysasemat
 • sukupuolitautien poliklinikat
 • opiskelijaterveydenhuolto
 • työterveyshuolto
Mainokset

2 kommenttia artikkelissa “Prinssi Harry herättelee sukupolveaan taisteluun HIViä ja AIDSia vastaan

 1. Onpas siitäkin jo kauan, kun olen viimeksi kommentoinut! Jotenkin on vain niin kesäteloilla ettei ole saanut aikaiseksi 😀

  Se minkä Diana aloitti 80-luvulla oli jotain todella uutta ja mielestäni on tärkeää, että Harry lähti jatkamaan hänen työtään, koska HIV on vieläkin liian suuri tabu. Prinssin työn myötä ihmiset voivat ymmärtääkin että HIV voi tulla kenelle vaan eikä vain afrikkalaisille, homoseksuaaleille tai narkkareille. Harry on muutenkin aikuistunut ja parantanut mainettaan ja toivon, että hän jää historiankirjoihin yhtä humanitäärisenä kuin äitinsä, eikä vain bileprinssinä.

  Tykkää

  • Kesäterässä on ollut itse bloggaajakin, eihän täällä ole ollut mitään kommentoitavaakaan! 😀 Kertoo vaan kivasta kesästä, puolin ja toisin.

   Äärimmäisen hyvä lisäys tuo ”afrikkalaisille” homoseksuaalien ja narkkareiden lisäksi, sillä moni taitaa kuvitella jo ihonvärinkin suojelevan jotenkin taudilta. Lisäänpä sen tekstiinkin! Tärkeää asiaa ja pisteet Harrylle tästäkin. Olen samaa mieltä, että Harry on viime vuosina aikuistunut ja homma on alkanut luistaa. Toivottavasti saa näistä projekteista hyvän pohjan ja mielekkään roolin, jotta edessä ei ole Andrew-sedän tulevaisuus lehdistön hampaissa.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.