Kuninkaallinen hääpukunäyttely tulossa Tukholmaan

Hovikirjeenvaihtajan postaukset näyttelystä ja runsaasti kuvia täällä!


Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia viettävät tänään 40-vuotishääpäiväänsä. Valitettavasti mitään julkisia juhlallisuuksia ei tällä kertaa ole tiedossa, vaan perhe kokoontuu juhlistamaan merkkipäivää Sollideniin Öölantiin. Samalla varmasti onnitteluita saavat vastaanottaa myös kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel, jotka ovat tänään olleet naimisissa kuusi vuotta. Hovikirjeenvaihtaja onnittelee molempia pariskuntia!

Vaikka suuret juhlat jäävät tällä kertaa puuttumaan, voi yleisö kuitenkin olla tyytyväinen, sillä Tukholmassa on syksyllä luvassa erityisen kiinnostava näyttely. Esillä kuninkaanlinnassa tulevat nimittäin olemaan esillä niin kuningatar Silvian, kuin kruununprinsessa Victorian, prinsessa Madeleinen, prinsessa Sofian ja prinsessa Lilianinkin hääpuvut!

Allekirjoittaneen ja varmasti monen muunkin yksi suurimmista kuninkaallistoiveista käy siis toteen lokakuussa, jolloin aukeaa Kungliga brudklänningar 1976 – 2015 -näyttely. Näyttelyssä on esillä viisi kuninkaallista hääpukua ja näistä ainakin kolmen nuoremman prinsessan puvut taitavat olla kansan nähtävillä hääpäivää lukuunottamatta ensimmäistä kertaa. Tässä vaiheessa näyttelystä on annettu tietoa vasta hyvin rajoitetusti, mutta olettaa sopii, että upeiden pukujen lisäksi nähtävänä ovat myös asusteet, kuten hunnut ja hääkengät. Jokainen tiaroista kiinnostunut pitää tietenkin peukut pystyssä myös sen puolesta, että upeat tiarat, joita kuninkaallisen perheen naiset ovat häissään käyttäneet, olisivat esillä näyttelyssä.

Näyttely on avoinna kuninkaanlinnassa 22.10. – 5.3.2017.

Lippuja voi ostaa etukäteen tästä nettikaupasta ja ne maksavat 160sek/aikuinen ja 80sek/lapsi eli noin 17e ja 8,5e.

Ja esillähän ovat siis:

Kuningatar Silvian äärimmäisen yksinkertainen duchesse-silkkipuku tilattiin Ranskasta ja sen suunnitteli Diorin silloinen pääsuunnitteluja Marc Bohan. Pitkät hihat, korkea pääntie ja laahus saivat seurakseen kuninkaallisen perheen perintöhunnun, kuningatar Sofian hunnun nimellä tunnetun lähes satavuotiaan pitsiunelman, jonka kuningas Kaarle Kustaan äiti, prinsessa Sibylla sai häälahjaksi tulevalta anopiltaan. Morsian käytti huntua hääpäivänään ja prinsessa Sibyllan tyttäristä prinsessat Margaretha, Désirée ja Christina kantoivat sitä omissa häissään. Toinen asuun kuulunut perinne oli Kameetiara, jota olivat omissa häissään käyttäneet prinsessa Birgitta ja prinsessa Désirée. Lisää Ruotsin kuninkaallisen perheen morsiusperinteistä voit lukea tästä postauksesta.

© Kungahuset via Youtube

Puoli vuotta myöhemmin joulukuussa 1976 avioituivat Drottningholmin linnan kirkossa kuningas Kaarle Kustaan setä, prinssi Bertil ja tämän pitkäaikainen elämänkumppani Lilian Craig. 61-vuotias morsian oli pukeutunut jäänsiniseen silkkipukuun, jota voinee kutsua lähinnä takkimaiseksi. Aikakaudelle tyypillisesti myös tämän puvun linjat olivat selkeitä ja yksinkertaisia ja monella tapaa puku muistuttaakin kuningatar Silvian hääpukua. Prinsessa Lilianin luottosuunnittelijan Elizabeth Wondrakin toteuttama puku sai seurakseen kauniin kielokimpun, sekä vaaleansinisistä sulista koostuneen hiuskoristeen.

© Kungahuset via Youtube

Seuraavia kuninkaallisia häitä jouduttiin Ruotsissa odottamaan yli kolmekymmentä vuotta, mutta vihdoin kesäkuussa 2010 kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel saivat toisensa. Kruununprinsessan kehuttu ja ylistetty hääpuku jatkoi kuningatar Silvian viitoittamalla tiellä yksinkertaisuudessaan, mutta monet modernit elementit, sekä kuninkaalliselle morsiamelle hieman poikkeuksellinen avoimuus ja lyhythihaisuus tekivät siitä kruununprinsessan näköisen. Suunnittelutyö oli uskottu ruotsalaiselle Pär Engshedenille ja lopputuloksena oli kermanvärisestä duchesse-silkkisatiinista valmistettu A-linjainen hääpuku, jonka erityispiirteitä olivat käännetty ja selästä alas laskeutuva pääntie, leveä vyökappale, sekä lähes viisimetrinen laahus, joka kiinnitettiin erikseen puvun vyötärölle. Perinteitä rakastava kruununprinsessa oli valinnut äitinsä tapaan Kameetiaran ja perintöhunnun pukunsa seuraksi.

Kolmen vuoden kuluttua oli pikkusiskon vuoro, kun kuninkaanlinnan kappelissa alttarille asteli prinsessa Madeleine. Hän luotti italialaiseen Valentino Garavaniin pukunsa suunnittelussa ja se kannatti, sillä kaikessa erilaisuudessaan prinsessa Madeleinen puku oli lähes yhtä kaunis, kuin kruununprinsessa Victorian kotimainen luomus. Kruununperimyksessä siihen aikaan kolmantena olleen prinsessan ei tarvinnut lähteä tulevan kuningattaren tapaan erityisen klassiselle linjalle puvussaan ja silkkiorganzasta ja Chantilly-pitsistä valmistetussa puvussa on kesähäihin sopivaa boheemia henkeä. Prinsessa Madeleine vaihtoi hääjuhlaansa toisen puvun, joten tässä kirkkoversiossa nelimetrinen laahus oli voitu rauhassa tehdä suoraan osaksi helmaa. Hunnun ja tiaran suhteen prinsessa päätti olla jatkamatta perinnettä ja valitsi hiuksilleen suosikkitiaransa, sekä hunnukseen upouuden luomuksen puvun tapaan silkkiorganzasta.

Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä, esitellään tietenkin myös prinsessa Sofian viimekesäinen puku. Myös Sofia Hellqvist luoti ruotsalaiseen suunnittelijaan ja valitsi pukuaan tekemään itselleen jo tutun Ida Sjöstedtin. Silkkikrepistä ja italialaisesta silkkiorganzasta valmistettu puku yhdistelee kolmea eri valkoisen sävyä ja sitä koristaa pitsipaneelit. Omalla tavallaan puku oli prinsessakolmikon asuista yksinkertaisin, mutta laahus ja kauniit pitsihihat kruunasivat tämänkin puvun. Hiuksillaan prinsessa Sofia kantoi appivanhempien lahjoittamaan timantti- ja smaragditiaraa ja huntu oli valmistettu morsiustyllistä, sekä koristeltu puvun tapaan pitsillä. Lisää prinsessa Sofian hääpuvusta löydät tästä postauksesta.

No, joko lento- tai laivaliput ja hotelli on varattu? Tämä näyttely on pakko nähdä!

16 kommenttia artikkelissa “Kuninkaallinen hääpukunäyttely tulossa Tukholmaan

  1. Vähän tulee aiheen vierestä, mutta päätän nyt kuitenkin kirjoittaa kommenttini tähän uusimpaan postaukseen. Olen tutkaillut blogiasi muutaman kuukauden ajan ja täytyy kyllä kiittää hienosta taustatyöstäsi jonka vuoksi blogissa on laadukkaita ja pitkiä kirjoituksia. Varsinkin kuninkaallisista jalokivistä kirjoitetut julkaisut ovat olleet todella mielenkiintoisia ja upeasti toteutettuja, ne olenkin kahlannut varmaan jo useampaan otteeseen läpi. Toivottavasti saan lukijana nauttia jatkossakin mielenkiintoista päivityksistä, teet hienoa työtä – vaikka harrastuksesta taitaakin olla kyse 🙂

    Tykkää

    • Kiitos Anu! 🙂 Kiva kuulla, että olet käynyt lukemassa ja tervetuloa myös tänne kommenttiosioon. Harrastushan tämä tosiaan on, muun elämän ohella kirjoittelen, kun on aikaa. Mutta sitä suuremmalla syyllä on mukavaa saada palautetta!

      Jalokivipostaukset ovat omaankin mieleeni, kun varsinkin tiarat kiehtovat. Muutama postausidea on valmiina ja yritän niitä saada blogiin, nyt kun kesän myötä taas kuninkaallisten meno vähän rauhoittuu.

      Tykkää

  2. Harkitsen kyllä nyt vakavasti Tukholman reissua! Lähinnä mietin, että kenen seurassa sinne kannattaisi mennä, koska mies ei ehkä ole niin kiinnostunut puvuista! 😀

    Tykkää

    • Mut jos hän menisi jonnekin omille asioilleen sillä välin? Ehdottomasti ei saa tällaisella reissulla kukaan olla valittamassa, että mennään jo! 😀 Itse suunnittelin kesäksi pientä reissua Tukholmaan, mutta nyt täytyy miettiä, josko siirtäisin kuitenkin talvelle. Tai ainahan sitä voisi ennen joulua käydä lahjaostoksilla ja samalla sitten katsoa puvutkin.

      Tykkää

  3. kylllä on jo uusi reissu suunnitelmissavaikka vasta edellisestä ollaan toivuttu;D mietimme ystäväni kanssa josko tehtäisiin vaihteeksi talvinen laivareissu Tukholmaan. muttaehdottomasti tämä on pakko nähdä! ja siinä sivussa myös se kuninkaanlinna vihdoin;)

    Liked by 1 henkilö

  4. Todellakin menossa, ellei jotain ihmeellistä tapahdu. Kävin muutama vuosi sitten ensimmäistä kertaa kuninkaanlinnassa ja silloin siellä oli näyttelynä prinsessa Estellen ristiäisiin liittyvä näyttely, joka oli todella kivasti toteutettu. Reissu tapahtui tammikuussa ja pakkasta oli sellaiset 20 astetta. Mielettömän kaunis kaupunki talvellakin (pirun kylmä kylläkin..!) Onko kukaan käynyt Prins Eugens Waldemarsuddessa? Siellä on pitänyt käydä jo pitkään..

    Tykkää

    • Tuo ristiäisnäyttely kuulostaa kivalta myös, olisi ollut kivaa nähdä sekin. Tukholmassa en muista käyneeni pitkään aikaan kunnolla talvella, jos muulloin, kuin kesällä menee, sattuu reissu usein joulun alle ja silloin sielläkin on yleensä valitettavan kalseaa ja märkää, kuten Suomessakin. Täytyy katsoa, mikä olisi sopivin aika mennä nyt, koska käymättä jättäminen ei kyllä ole tämän näyttelyn kodalla vaihtoehto!

      Minä en ole käynyt Waldemarsuddessa, onko kukaan muu?

      Tykkää

    • Minä olen käynyt Waldemarsuddessa; vaihtuva taidenäyttely oli ainakin silloin onnistunut ja prinssi Eugenin asunnon alkuperäisessä asussa olleet huoneet olivat todella kauniit! Plus, myös upeita kukkia oli paljon esillä, koska sillä tavalla on jatkettu puutarhanhoidosta pitäneen prinssin perinnettä 🙂 ja itse kävin keväällä, jolloin Djurgårdenin puistot olivat täynnä valkovuokkoja! Todella kaunista!

      Liked by 1 henkilö

  5. Mahtavaa!!

    Tein jo sopimuksen miehen kanssa, että etsitään syksyllä/talvella yhteinen vapaa ja tuonne lähdetään :).

    Muistelen, että eihän siitä ole kauaa kun tätä pukunäyttely asiaa täällä blogissa jossakin kommenttissa haikailin. Toiveet toteutuivat!

    Tykkää

    • Minut tämä pääsi ihan yllättämään! Täysin loogistahan se on, että juuri tänä vuonna pukuja esiteltäisiin, mutta on tämä silti lähes liian hyvää ollakseen totta. Olin ehtinyt jotenkin tottua siihen, että kuninkaanlinnan näyttelyt ovat tasoa ”kelloja, joita kuningas on saanut lahjaksi”. 😀

      Tykkää

  6. Vaikuttaa kyllä mielenkiintoiselta näyttelyltä. Ja oikein kivaa olisi, jos esillä olisi myös tiarat. 😀
    Pitäähän niiden olla, kun eihän hunnut muuten näytä miltään. Vai onko huntuja edes näytillä, kun eikö Silvialla ja Victorialla ollut sama perintöhuntu?

    Tykkää

    • Yleensä kaikissa kuninkaallisten hääpukunäyttelyissä on ollut mukana asusteetkin kenkiä myöten, joten toivon todella, että niin olisi nytkin! Huntu oli tosiaan sama, joten joku kikka varmaan siihen keksitään. Luultavasti huntu on kuningattaren asussa.

      Tykkää

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.