Kuninkaallisten hattujen paraati Royal Ascotissa

Britannian kuninkaallisen perheen alkukesä on aina kiireinen ja meille kuninkaallisia seuraaville erityisesti Royal Ascot tuntuu aina aloittavan kesän. Aivan kuningatar Elisabetin varsinaisen kodin Windsorin linnan lähistöllä sijaitsevalla Ascotin laukkaradalla vuosittain järjestettävä viisipäiväinen laukkakisa kokoaa yhteen kuningatar Elisabetin ja prinssi Philipin lisäksi runsaasti muita kuninkaallisen perheen jäseniä ja lisäksi aina muutamia ulkomaalaisiakin kruunupäitä. Upeiden hevosten, tiukkojen kisojen, sekä kuninkaallisten lisäksi kisa on toki tunnettu myös hatuistaan, joista tuntuu vuosi vuodelta tulevan osin upeampia ja osin uskomattomampia. Kuninkaalliset jättävät erikoisimmat viritykset muiden vieraiden huoleksi, mutta kauniita päähineitä on saapunut tänäkin vuonna myös kuninkaallisissa vaunuissa.

Huom! Prinsessa Beatrice ja prinsessa Eugenie osallistuivat sittenkin myös viidenteen kisapäivään, kauniit hatut lisätty mukaan.

Ascotin laukkarata sijaitsee noin kymmenen kilometrin päässä Windsorista ja noin viidenkymmenen kilometrin etäisyydellä Lontoosta. Radalla on todella pitkät perinteet, sillä sen perusti kuningatar Anne jo vuonna 1711 ja myös vuoden päätapahtumassa, Royal Ascotissa, kisattiin ensimmäisen kerran jo saman vuosisadan alkupuolella. Vuosien varrella tapahtuma on tietenkin kasvanut ja tänä päivänä lähtöjä on useampi kymmenen. Kävijämäärillä mitaten Royal Ascot on Euroopan suurin laukkatapahtuma ja paikalle saapuukin vuosittain satoja tuhansia vieraita. Aivan alusta saakka Royal Ascot on ollut myös yläluokan kokoontumispaikka, jossa naiset ovat esitelleet upeimpia asujaan ja erityisesti 1900-luvun alkuvuosista saakka erikoisia päähineitään. Tämä perinne jatkuu nykyaikaan saakka ja suurimmat otsikot kirjoitetaankin muodista ja tyylistä, ei hevosista tai kisoista. Tämän postauksen kaikki kuvat ovat tänään päättyneistä kisoista.

Kuninkaallisessa perheessä hevosperinteet ovat vähintään yhtä vanhat, kuin Royal Ascot ja itseasiassa jo kuningas Jaakko I aloitti hevosharrastuksen tukemisen 1500-luvulla. Kuningatar Elisabetin hevosharrastus alkoi nelivuotiaana, jolloin hän sai ensimmäisen ratsunsa, shetlanninponi Peggyn. Kuningatar on yksi Britannian merkittävimmistä hevoskasvattajista ja hän jatkaa oman kiinnostuksensa lisäksi myös isänsä ja aiempien kuninkaiden harrastusta. Kuningattaren hevoset ovat olleet menestyksekkäitä ja kisaamisen lisäksi kuningatar kasvattaa niin täysverisiä kilparatsuja, kuin esimerkiksi shetlanninponejakin.

Ascotin laukkaradalle kuninkaallinen perhe vieraineen saapuu vaunukyydillä Windsorin linnasta. Kuningatar ja prinssi Philip ajavat aina letkan ensimmäisissä vaunuissa ja kisahenkeen myös kuningatar Elisabetin hatun väri on jokaisena päivänä vedonlyöntikohteena. Tänä vuonna voittorahat on voinut käydä hakemassa, jos oli veikannut keltaista, oranssia, vaaleanpunaista tai turkoosia oikeina päivinä.

Kuninkaallisten hatuista kiinnostuneille suosittelen lämpimästi The Royal Hats -blogia, joka on erittäin kattava ja asiantunteva blogi kuninkaallisten päähineistä. Royal Ascotin hattuja käsittelevissä postauksissa on ollut mukana myös ammattilaisten mielipiteitä ja tarkemmat tiedot materiaaleista, suunnittelijoista ja esimerkiksi aiemmista käyttökerroista löytyy blogista.

Kuningatar Elisabetin lisäksi myös Kuningataräiti oli erittäin kiinnostunut laukkahevosista. Hevosharrastus on muutenkin perheessä läsnä, sillä prinssi Philip harrasti nuorempana hevospooloa ja vanhemmilla vuosillaan on keskittynyt valjakkoajoon. Prinssi Charles poikineen on jatkanut pooloharrastusta, mutta laukkahevoset ja hevoskasvatus eivät selvästikään ole prinssille yhtä suuri intohimo. Tänä vuonna prinssi ja Cornwallin herttuatar Camilla pääsivät ensimmäistä kertaa seuraamaan, kun heidän oma hevosensa, 3-vuotias Carntop, kisasi Royal Ascotissa. Kuningatar Elisabetin jälkeen laukkaperinne jäänee kuitenkin tulevan hallitsijaparin harteille ja onneksi ilmeisesti ainakin herttuatar Camilla on aiheesta kiinnostunut. Ascotissa herttuatar edusti jälleen tyylilleen uskollisesti upeissa, kookkaissa hatuissa, jotka sopivat hänen tyyliinsä täydellisesti, mutta jotka saattaisivat jättää monen muun kantajan varjoonsa.

Prinssi Charlesin nuorempi veli, prinssi Edward ja tämän puoliso Wessexin kreivitär Sophie ovat myös hevosharrastajia. Laajempaa kasvatus- tai kisatoimintaa ei heilläkään ole, mutta koko nelihenkinen perhe ratsastaa ja osallistuu ahkerasti erilaisiin hevosnäyttelyihin ja ratsastuskisoihin. Kreivitär Sophien läheinen ystävyys kuningatar Elisabetin kanssa lienee myös tartuttanut intoa nuorempaan sukupolveen ja perheen koti Bagshot Park sijaitsee myös aivan lähellä sekä Windsorin linnaa, että Ascotin laukkarataa. Prinssin ja kreivittären näemmekin yleensä Ascotissa useampana päivänä ja tänäkin vuonna he osallistuivat kolmena päivänä. Kreivitär Sophie suosii nykyään aika usein vintage-tyyliä asuissaan ja tuulahduksia sieltä suunnalta näimme myös tämänvuotisissa upeissa hatuissa.

Harrastuksen lisäksi hevoset ovat kuninkaallisessa perheessä osalle myös ammatti. Prinsessa Annen lapsilla ei ole arvonimiä tai kuninkaallista roolia, joten he elättävät itsensä omilla urillaan. Peter Phillipsillä on erilaisia tilaisuuksia järjestävä yritys, joka tuntuu keskittyvän paljolti erilaisiin hevostilaisuuksiin ja Zara Tindall puolestaan on menestynyt kilparatsastaja, joka on edustanut maataan jopa Olympiatasolla. Olympialaisissa on ratsastanut myös prinsessa Anne, joka on kilpauransa jälkeen toiminut edelleen aktiivisesti hevospiireissä kuninkaallisten töidensä rinnalla. Rohkeasta tyylistään tunnettu Zara oli valinnut tänäkin vuonna iloisen pirteän päähineen ja prinsessa Anne puolestaan yhtä tuttuun tapaan luotti pääasiassa vanhojen asujen kierrättämiseen. Violetin hatun muistamme prinssi Williamin ja herttuatar Catherinen häistä.

Kuninkaalliselle perheellä Royal Ascot tuntuu olevan myös perinteinen perhetapahtuma, jonka aikana näkee sukulaisia ja voi kokoontua Windsoriin kuningattaren ja prinssi Philipin vieraiksi. Hevoset eivät muuten tunnu olevan prinsessa Beatricelle tai prinsessa Eugenielle, eikä heidän isälleen prinssi Andrewlle mikään suosikkiharrastus, mutta Ascotissa heitä nähdään joka vuosi. Tänä vuonna myös prinssin ex-vaimo Sarah, Yorkin herttuatar nähtiin miehensä ja tyttärensä seurassa radalla ja muutakin lähisukua oli paikalla, kuten kuningatar Elisabetin serkku Kentin prinssi Michael ja prinsessa Michael.

Royal Ascotin pukukoodi edellyttää ns. Royal Enclosuressa, eli katsomon hienoimmassa osassa naisilta siistiä päiväasua ja hattua. Naruolkaimet, minihameet ja paljaat vyötärönseudut ovat kiellettyjä. Hatut saavat olla ilmeisesti mitä mielikuvituksellisimpia, mutta fascinator-nimellä tunnetut koristeet eivät käy, sillä hatuissa ja muissa päähineissä on oltava halkaisijaltaan vähintään 10cm levyinen pohjaosa. Prinsessa Beatrice ja prinsessa Eugenie ovat vuosien varrella etsineet tyyliään, mutta mielestäni viime vuosina oikea suunta on löytynyt. Tänäkin vuonna näimme prinsessat Ascotissa kauniissa asuissa ja hatuissa.

Kuningatar Elisabetin jokavuotinen osallistuminen, sekä monien muidenkin kuninkaallisen perheen jäsenten kiinnostus ovat vuosien varrella tehneet Royal Ascotista lähes virallisen osan kuninkaallisen perheen kalenteria. Prinssi Charles ja herttuatar Camilla osallistuvat joka vuosi useampana päivänä ja seuraavasta sukupolvesta myös prinssi Harry on nykyään jokavuotinen vieras. Prinssi William ja herttuatar Catherine eivät tunnu jakavan suurta innostusta laukkakisoihin, mutta kuningattaren juhlavuosi toi tänä vuonna myös heidät ensimmäistä kertaa paikalle. Kisojen seuraamisen lisäksi herttuapari osallistui myös palkintojenjakoon, kun prinssi William jakoi Duke of Cambridge -lähdön palkinnon. Monet lähdöistä kantavat kuninkaallisia nimiä ja kuninkaallisen perheen jäsenet ojentavat palkintoja voittajille. Kuningatar Elisabet jakaa joka vuosi tärkeimmän palkinnon eli Gold Cupin.

Yhtenä Euroopan tärkeimmistä laukkakisoista Royal Ascot vetää puoleensa myös ulkomaisia kuninkaallisia. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa osallistuivat innokkaina ratsastajina tunnetut Tanskan kruununprinssi Frederik ja kruununprinsessa Mary, jotka saapuivat paikalle kuninkaallisen perheen vieraina vaunukyydillä yhdessä prinssi Edwardin ja kreivitär Sophien kanssa. Status vei heidät luonnollisesti kisan parhaille katselupaikoille, mutta muuten esim. Royal Enclosureen ei tavallisella pulliaisella ole asiaa, ellei häntä suosittele joku, joka on seurannut kisaa samassa aitiossa jo neljän edellisen vuoden ajan. Aina yhtä tyylikkäänä esiintyvä kruununprinsessa Mary oli valinnut päähänsä hatun, jonka olemme nähneet aiemmin myös Monacon ruhtinasparin häissä, sekä prinsessa Estellen ristiäisissä.

Ulkomailta kisoihin olivat saapuneet myös jokavuotiset vieraat Dubain emiiri, sheikki Mohammed, sekä tämän puoliso Jordanian prinsessa Haya. Molemmat ovat erityisen kiinnostuneita hevosurheilusta ja prinsessa Haya oli aikoinaan ensimmäinen jordanialainen nainen, joka edusti maataan kansainvälisissä ratsastuskisoissa. Prinsessa on toiminut myös International Equestrian Federationin johdossa. Sheikki Mohammed puolestaan kasvattaa kilpahevosia ja voimmekin nähdä hänet aiemmassa kuvassa vastaanottamassa palkintoa prinssi Williamilta.

Vaikka naisten asut ja erityisesti hatut tuovat Royal Ascotiin sille tyypillisen tunnelman ja ominaisen ulkonäön, myös herrat pukeutuvat kisoihin hienosti. Pukukoodi edellyttää miehiltä sakettia ja silinterihattua ja myös kuninkaallisen seurueen miehet kantavat näitä päähineitä. Vastikään 95-vuotta täyttänyt prinssi Philip on koko ikänsä ollut tyylikäs mies, mutta väittäisin, että edelleen hän on tässä asussa omaa luokkaansa.

Löytyykö kuninkaallisen perheen upeasta hattuparaatista suosikkeja?

Mainokset

8 kommenttia artikkelissa “Kuninkaallisten hattujen paraati Royal Ascotissa

 1. Kokosin blogiini aiemmin kolmen ensimmäisen päivän hattuja ja katselin samalla muitakin kuvia ja huhhuh mitä päähineitä! Ostin kuusi vuotta sitten Lontoosta nätin, melko yksinkertaisen hatun mutta käyttämättähän se jäi, kun ei niitä täällä Suomessa pidetä samalla tavalla edes juhlissa. Lueskelin jotain vanhaa postausta Williamin ja Katen häistä ja pistin merkille, että toisin kuin esim. Ruotsissa, heidän häänsä olivat pukukoodiltaan hattujuhlat eivätkä tiara-. Voi varmaan johtua tilaisuuden kellonajasta..? En muista yksityiskohtia viiden vuoden takaa 🙂

  Tykkää

  • Kellonajasta tosiaan johtuu, Williamin ja Katen häät olivat aamupäivällä. Iltajuhlassakaan tosin ei tiaroita nähty, mutta Brianniassa ei tiarajuhlia samaan tahtiin järjestetäkään, kuin esim. Pohjoismaissa ja muutenkin Katen ja Williamin hääjuhla oli pienemmän vierasjoukon tilaisuus, jossa tunnelma oli ilmeisesti selvästi rennompi.

   Tykkää

 2. No jopas on mitä erikoisempia hattuja!

  Minun suosikkipukeutujani näistä on ehdottomasti Camilla. Tällainen more-is-more -tyyli ei todellakaan kaikille sovi, mutta Camilla kantaa valtavat hatut ja korumassat (samassa asussa) todella hienosti, tätä voi vaan ihailla. Ja vaikka hatut ovat suuria, ne ovat linjakkaita ja tavallaan sopusuhtaisia.

  Kuningatar Elisabetin kirkkaan pinkki sulkahattu tuo minulle mieleen Miamin ja vaaleanpunaiset flamingot! 😀 Ihailtavaa räväkkyyttä myös kuningattarelta.

  Tykkää

  • Monenlaisia hattuja tosiaan, mutta käypäs katsomassa vaikka tässä Daily Mailin jutussa, millaisia luomuksia ei-kuninkaallisilla on nähty… 😉

   Camillalla on uskomaton taito kantaa isoja hattuja, isoja koruja ja isoja tiaroita, kuten sanoit. Monella muulla ne eivät toimisi lainkaan, mutta Camilla ei jää koskaan asulleen kakkoseksi, eikä tule edes sellaista joulukuusivaikutelmaa, kuten joskus joidenkin kuningatartenkin kohdalla tapahtuu. On mielenkiintoista sitten jonakin päivänä nähdä, mitä Camilla saa irti kuningattaren tiarakokoelmasta!

   Elisabetin flamingohattu ja vaaleanpunainen marjoilla koristeltu olivat mun suosikkeja. En ole yleensä tämän värin ystävä, mutta näissä toimivat ja nuo marjat on tosi kivaa vaihtelua ainaisille kukille ja höyhenille. Ovat muuten feikkejä, vaikka ainakin itse arvelin jopa aidoiksi! Kuningattaren hattujen lisäksi tykkäsin erityisesti Hayan leveälierisestä mustavalkoisesta, Camillan mahdottoman isosta ruususta vaaleanpunaisessa hatussa, Sophien korallinvärisestä, sekä Eugenien mustasta.

   Tykkää

 3. Oma suosikkini on Mary, joka onnistuu aina näyttämään samaan aikaan elegantin hienostuneelta, omaperäiseltä sekä silti lämpimältä ihmiseltä.

  Tykkää

  • Omaperäisyys on hyvä sana! Minusta Mary on hyvällä tavalla rohkein ja mielenkiintoisin pukeutuja kaikista prinsessoista/nuorista kuningattarista ja voisi jopa sanoa, että muodikkainkin. Maryllä on aina jokin mielenkiintoinen asuste tai muuta pointtia asuissa, mutta harvoin mitään silti liikaa. Erityisesti tykkään Maximankin suosimista käsineistä ja sitten se, mihin olen ihan heikkona, on Maryn casual syyspukeutuminen! Saappaat, myssyn ja ponchon kun näkee Maryllä, kokonaisuus on aina joku tosi ihana.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s