Cambridgen herttuaparin kokonainen työviikko – mitä se meille opetti?

Kevät kului mediassa, sekä osin sosiaalisessa mediassakin ja jopa täällä blogissa prinssi Williamia ja jonkin verran myös Cambridgen herttuatar Catherinea kritisoidessa. Missä on vastahakoisen herttuaparin työmoraali? Miksi yksityisyyttä varjellaan niin itsepäisesti? Mikä on monarkia tulevaisuus tämän pariskunnan tullessa hallitsijavuoroon? Prinssi Williamin mukaan hän ei jätä kritiikkiä täysin huomiotta, mutta ei myöskään ota sitä sanasta sanaan suoraan sydämeensä. Kritiikin jälkeen olemme kuitenkin nähneet herttuaparia normaalia enemmän julkisuudessa. Ehkä kuningatar Elisabet on puuttunut asiaan, ehkä jonkinlainen ymmärrys on kehittynyt Kensingtonin palatsissa tai ehkä työtahti johtuu vain kuningattaren syntymäpäivän aiheuttamista lisääntyneistä pakollisista tilaisuuksista. Joka tapauksessa näimme viimeisen viikon aikana prinssi Williamia ja herttuatar Catherinea käytännössä joka ikisenä päivänä, mikä on hienoa. Toisaalta se osoitti todeksi sen, että herttuapari todella jättää muut kuninkaalliset varjoonsa. Pitäisikö heidän siis kuitenkin pysyä kulisseissa?

Lehtikirjoittelu prinssi Williamin ympärillä on hiukan hiljentynyt, mutta vaikuttaa siltä, että työnvälttelyn leima on tullut jäädäkseen ja prinssin on todella tehtävä töitä karistaakseen sen tulevina vuosina. Ensisijainen keino on tietenkin vain yksinkertaisesti tehdä niitä töitä, esiintyä ja osallistua, vaikuttaa. Loppukeväästä prinssi William, herttuatar Catherine ja prinssi Harry julkistivat uuden yhteistyöprojektinsa, joka tähtää mielenterveyden ongelmiin edelleen liitettävän stigman häivyttämiseen. Tavalliseen tapaan kuninkaallinen kolmikko oli palatsin mukaan erittäin innokas aloittamaan projektin, mutta jäämme vielä odottamaan, kauanko into kestää. Triosta kuitenkin, ehkä hiukan yllättäen jopa, prinssi William tuntuu aloittaneen vahvimmin.

Normaalin hyväntekeväisyystyön lisäksi prinssin ja herttuattaren viime viikkoihin on kuulunut runsaasti tilaisuuksia kuningatar Elisabetin syntymäpäivän tiimoilta, sekä Britannian kuninkaallisen perheen aina kiireiseen alkukesään kuuluvia perinteisiä juhlallisuuksia, kuten Buckinghamin palatsin puutarhajuhlat, Trooping the Colour ja tänä vuonna ensimmäistä kertaa jopa Royal Ascot -laukkakilpailu.

Työputki alkoi viime torstaina, jolloin herttuatar Catherine emännöi suojelemansa hyväntekeväisyysjärjestö SportsAidin 40-vuotisgaalaa Kensingtonin palatsissa. Järjestön tarkoituksena on auttaa nuoria urheilujoita selviytymään taloudellisista haasteista, jotka muuten saattaisivat olla menestyksekkään urheilu-uran esteenä ja sen toiminta on ollut erittäin tehokasta, sillä esimerkiksi Lontoon Olympialaisissa SportsAidin jossakin vaiheessa tukemat urheilijat toivat Britannialle 20 mitalia ja paraolympialaisten puolella jopa 27 mitalia. Herttuatar piti tilaisuudessa yhden harvinaisista puheistaan ja erään toimittajan mukaan hän on jälleen selvästi kehittynyt julkisessa esiintymisessä. Median ja ilmeisesti myös yleisön mielestä mielenkiintoisinta oli puheen loppu, jossa herttuatar sanoi

”I am immensely proud to be their Patron and I can’t wait to cheer on our team competing in Rio.”

Matkustaako hän siis itse seuraamaan Olympialaisia ja voi kuinka monta ihanaa asua sitten voisimmekaan taas nähdä! Muut illan aiheet olivat nimittäin jälleen kerran kuinka ihana uusi iltapuku herttuattarella oli yllään ja kuinka upean laiha ja pieni hän on, eli ei mitään uutta auringon alla.

c

Myönnän auliisti, että tässäkin blogissa herttuatar Catherine esiintyy usein vaatteidensa kautta. En tiedä, miksi hänestä on niin vaikeaa kirjoittaa muuta. Liiemmin muita aiheita hän ei ainakaan anna, sillä lähes ainoat asiat, joita herttuatar ääneen tilaisuuksissa sanoo, liittyvät pieniin tiedonmurusiin hänen lapsistaan. Substanssia siis puuttuu, kuten olemme aiemminkin todenneet. Toisaalta myös se vähäkin jää juuri tämän vaate- ja ulkonäköhypen alle ja edelleen väitän, että tässä kohtaa fanit tekevät idolilleen karhunpalveluksen. Harvassa ovat ne tilaisuudet, joissa Twitter- ja blogikansa katsoisi sopimattomaksi aloittaa heti herttuattaren vaatekappaleiden ylistämisen ja niiden tunnistamisen. Tällainen ihme kuitenkin tällä viikolla nähtiin, kun prinssi William ja herttuatar Catherine vierailivat tiistaina Yhdysvaltain suurlähetystössä jättämässä osanottonsa surunvalittelukirjaan. Hirvittävät tapahtumat Orlandossa ja tilaisuuden siten surullinen luonne ilmeisesti estivät jopa yleensä innokkaimpia vaatebongaajia odottamaan muutamia tunteja löydöstensä kanssa. Tämä osoittaa minusta osaltaan, että jos vain halua löytyisi ja herttuatarta todella arvostettaisiin persoonansa ja työnsä kautta, fokuksen muuttaminen olisi kyllä mahdollista.

Herttuatar Catherine esiintyi julkisuudessa torstai mukaanlukien yhteensä kahdeksan kertaa seitsemän päivän aikana. Näistä kahdeksasta asusta suurimmassa osassa oli elementtejä, joko takkimekko tai hattu, jonka olimme nähneet herttuattarella aikaisemmin. Tämä vaatteiden ns. kierrättäminen on tietenkin ensinnäkin aivan normaalia ja järkevää, mutta myös fiksu keino hieman vähentää tuota vaatteisiin keskittymistä. Luonnollisesti tilaisuuksien kuten kuningatar Elisabetin syntymäpäivän kunniaksi järjestetyn kiitosjumalanpalveluksen, Trooping the Colourin ja maanantaiset Garter Dayn eli Sukkanauharitarikunnan päivän juhlava luonne vaativat parempaa pukeutumista ja panostusta. Näissä tilaisuuksissa herttuatar onnistui kuitenkin käyttämään uudelleen perjantaisessa jumalanpalveluksessa ensimmäisen kerran prinsessa Charloten ristiäisissä nähtyä hattua, Troopingissa samojen ristiäisten takkimekkoa ja Sukkanauharitarikunnan juhlassa vuodelta 2011 tuttua punaista takkimekkoa Kanadan vierailulta, sekä hattua seuraavan kesän Jubilee-juhlallisuuksista. Tiistaina herttupari osallistui Pohjois-Irlannissa puutarhajuhliin ja herttuattaren yllä nähtiin vaalea takkimekko, jossa hän on esiintynyt jo neljä kertaa aikaisemmin. Intian-matkan ylimitoitettu vaatebudjetti ja jatkuva uusien asujen virta eivät ole oikea lähestymistapa, vaan ehdottomasti tämä vaatteiden uudelleenyhdisteleminen on parempi tie.

Yksi kiivaimman kritiikin aihe on ollut prinssi Georgen ja prinsessa Charlotten pitäminen visusti poissa julkisuudesta. Erityisesti tämä on päässyt korostumaan kuninkaallisia seuraavien silmissä nyt, kun Ruotsin kuningashuoneessa on juhlia riittänyt ja olemme päässeet näkemään kuninkaallisen perheen pienempiä jäseniä erilaisissa tilaisuuksissa. Britanniassa prinssi George debytoi viime vuonna ensimmäisen kerran Buckinghamin palatsin parvekkeella juuri Trooping the Colourin aikana ja tänä vuonna oli vastikään vuoden täyttäneen prinsessa Charlotten vuoro. Kokemus on lapsille varmasti erikoinen, mutta ei mitenkään haitallinen ja kuten on miljoonaan kertaan todettu, tätä heidän tulevaisuutensa tulee kuitenkin olemaan. Olikin siis mukavaa nähdä molemmat lapset perheen joukossa vilkuttamassa kansalle.

Lasten mukana olo korosti kuitenkin suurta ongelmaa, joka Cambridgen herttuapariin hovin kannalta liittyy. Suosio ja yleisön kiinnostus ovat tietenkin monarkialle ensiarvoisen tärkeitä ja tervetulleita, mutta jopa hiukan hiipuneesta kiinnostuksesta huolimatta herttuatar Catherine jättää näissä yhteisesiintymisissä kaikki muut varjoonsa. Ja tosiaan kaikki muut, sillä jopa herttuaparin ja prinssi Harryn yhteinen toimisto twiittaa ensin aina kuvia herttuattaresta, ei suinkaan tulevasta kuninkaasta. Suosion varastamista on pidetty yhtenä syynä siihen, että herttuapari pitää tällä hetkellä matalaa profiilia. Olen pitänyt sitä aina hieman selittelynä, mutta tämän kuluneen viikon kokemusten valossa on ollut pakko myöntää, että on siinä perääkin. Ylivoimainen enemmistö kuvista, jotka on otettu parvekkeella vilkuttavista kuvista on rajattu niin, että kuvan keskellä seisoo suosiokuningatar, ei suinkaan se oikea kuningatar, jonka syntymäpäivää satuttiin juhlimaan. Suuren Getty Images -kuvatoimiston valikoimasta on suorastaan mahdotonta löytää parvekekuvaa, jossa kuningatar esiintyisi yksin ja yhteiskuvia prinssi Philipin kanssakin on yhden käden sormilla laskettava määrä. Kuningatar yhdessä prinssi Williamin perheen kanssa puolestaan esiintyy kymmenissä kuvissa ja herttuatar Catherinesta lähes identtisiä kuvia on niin ikään tusinoittain.

Prinssi Charles on seuraava kuningas, mutta koska hänen ja Cornwallin herttuatar Camillan suosio ei päätä huimaa hienoisesta kasvusta huolimatta, erityisesti heidän ei toivo jäävän nuoremman herttuaparin varjoon. Tämä on kuitenkin valitettava tosiseikka ja jos käytetään esimerkkinä juuri näitä Trooping-kuvia Getty Imagesilla, ei valikoimasta löydy yhtäkään, jossa prinssi Charles ja herttuatar Camilla esiintyisivät yhdessä. Sen sijaan kuvia, joihin on rajattu vain herttuatar Catherine ja prinssi William lapsineen löytyi nopeasti laskemalla yli 160. Prinssi Harry puolestaan on saanut kunnian esiintyä vain veljensä hartian takaa kurkkien. Mitä tällaisella määrällä identtisiä kuvia edes tekee? Ei kaikille voi riittää ostajaa ja samaan aikaan osasta kuninkaallisista ei välttämättä löydy kuin pari hassua otosta.

Osin kuvamäärien epäsuhta selittyy tietysti lapsilla ja erityisesti prinsessa Charlotten parvekedebyytillä. Ensimmäistä kertaa parvekkeella oli tosin myös Zara Phillipsin aviomies Mike Tindall, mutta vinonenäiset entiset rugbytähdet ja heidän olympiaurheilijapuolisonsa eivät tietenkään ketään sen vertaa kiinnosta, että edes yksi kuva heistä kannattaisi napata. Prinssi Charlesin ja herttuatar Camillan lisäksi paitsioon jäävät siis kaikki muut kuninkaallisen perheen jäsenet, myös kreivitär Sophie ja prinssi Edward, jotka työskentelevät maan eduksi moninkertaisesti enemmän. Keskiviikkona Ascotin laukkaradalla tilanne olisi ollut sama, kaikki kameranlinssit suuntautuneina ensimmäistä kertaa paikalla olleeseen herttuatar Catherineen, ellei kreivitär Sophien ja prinssi Edwardin seurassa olisi nähty yllätysvieraita Tanskasta. Kruununprinssi Frederik ja kruununprinsessa Mary osallistuivat Royal Ascotiin niin ikään ensimmäistä kertaa ja onnistuivat, tai lähinnä kruununprinsessa onnistui, kiinnostamaan edes joitakin median edustajia. Kertoo muuten paljon prinssi Williamin ja herttuatar Catherinen suhteesta Euroopan kuninkaallisiin, että he matkustivat vasta neljänsissä vaunuissa, kun taas arvojärjestyksessä alempana olevat prinssi Edward ja kreivitär Sophie seurustelivat kruununprinssiparin kanssa kolmansissa vaunuissa.

Herttuaparin ensiesiintyminen Ascotissa herätti runsaasti huomiota jo etukäteen ja uskon, että monet odottivat heidän matkustavan ensimmäisissä vainuissa kuningattaren ja prinssi Philipin seurassa. Tällä kertaa heidän osallistumistaan ei kuitenkaan korostettu samaan tapaan, kuin tapahtui kuningatar Elisabetin syntymäpäivillä. En tiedä osoitettiinko sunnuntain katulounaalla prinssi Williamin asema hänelle itselleen vai yleisölle, mutta jotakin naurettavaa siinä oli, että kuninkaallistrio matkusti autolla kuningattaren perässä samalla, kun prinssi Charles ja herttuatar Camilla olivat matkustaneet jonnekin maakuntiin. Kyllä William, minustakin se oli aika facepalm.

Mitä olemme siis tästä viikosta oppineet? Ensinnäkin sen, että herttuapari todella jättää muut julkisuuden osalta varjoonsa. Miten asiat menisivät, jos he esiintyisivät julkisuudessa tasaiseen tahtiin, jää tulevaisuuden näyttämäksi, mutta aiempien vähäisten esimerkkien valossa väittäisin, että kiinnostus laskee yleensä sitä mukaa, mitä useampana peräkkäisenä päivänä herttuatarta julkisuudessa nähdään. Ainakin valokuvaajilla on kuitenkin mitä ilmeisimmin käsitys, että juuri herttuatar Catherine on edelleen se, jonka kuvilla rahaa tehdään ja se heijastelee väkisinkin lehtien käsitystä. Ja lehtien käsitys heijastelee tietenkin myyntilukuja, mikä taas kertoo paljon meistä yleisöstä. Kiinnostaako meitä tosiaan eniten perheen nuorin ja nätein jäsen, riippumatta tippaakaan siitä, mitä hän tekee? Kyllä. Kyllä meitä kiinnostaa ja saisimme mennä hiukan itseemme.

Toinen asia, jonka opimme on se, että herttuapari kyllä pystyy, jos haluaa. Tämä yhteensä kahdeksan päivän jakso on toki sisältänyt poikkeuksellisen paljon ns. pakollisia juhlatilaisuuksia, mutta samaan syssyyn oli saatu molemmille myös muuta työtä. Herttuattaren emännöimän gaalan lisäksi nimittäin prinssi William osallistui eilen media- ja teknologiayritysten Founder’s Forum -tapahtumaan ja keskiviikkona julkaistiin myös prinssin haastattelu Britannian suurimmassa homoseksuaaleille suunnatussa Attitude-lehdessä. Prinssi koristi myös lehden kantta, mikä oli omansalainen debyytti kuninkaallisessa perheessä, joka ei todellakaan ole tunnettu seksuaalivähemmistöjen asian ajamisesta. Tämä uusi aluevaltaus oli erinomainen esimerkki siitä, että prinssi William pystyy edelleen – ja yksinkin – kohauttamaan ja oikeasti vaikuttamaan. Toivottavasti hän valitsee tämän tien myös jatkossa ja nostan todella hattua prinssille rohkeudesta, jota tämä on ympäristöstä johtuen ehkä vaatinut.

Prinssi William homoseksuaaleille suunnatun Attitude-lehden kannessa, seksuaalivähemmistöt ja kuninkaalliset, Hovikirjeenvaihtaja

Viimeksi herttuaparin roolia ja ongelmia pohtiessamme jätimme tulevaisuuden avoimeksi, se näyttäköön mitä tapahtuu. Aikaa ei ole vielä paljoa kulunut, mutta nyt jo tuntuu, että ehkä hiukan kehitystä on tapahtunut. Kesällä kaikki hovit hiljenevät jonkinverran ja kuninkaalliset viettävät tietenkin myös ihan kesälomaa, joten kesällä Cambridgen herttuaparia ei tähän tahtiin tulla näkemään. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan, mitä syksy tuo tullessaan. Onko kevään aktiivisuus vain hetkellistä vai onko tämä uusi normaali? Peukut pystyyn.

Mainokset

12 kommenttia artikkelissa “Cambridgen herttuaparin kokonainen työviikko – mitä se meille opetti?

 1. Nyt on kyllä nostettava hattua Williamille, homolehden kannessa esiintyminen on aika kova juttu ottaen huomioon kuinka konservatiivinen brittien kuninkaallinen perhe on. Onko kukaan muun britti kuninkaallisista osoittanut tukeaan seksuaalivähemmistöille? Hämärä mielikuva on että Camilla olisi saattanut, vai olikohan sittenkään? 😀 Eikä myöskään ole mikään ihan pikkujuttu sekään että Williamin nettikiusaamista vastaan liittyvään kampanjaan on liittynyt Google, Facebook, Twitter, Snapchat jne. Tietysti on ihan eriasia mitä tällä kampajalla todellisuudessa saadaan aikaan, mutta alku on ainakin lupaava.

  Tykkää

  • Tämä oli tosiaan Williamilta todella hieno veto, ehdottomasti pisteitä on annettava! Ylipäätään LGBT-yhteisö ei ole mikään kuninkaallisten ykkösaihe missään Euroopan maassa ja tietenkin konservatiivisessa Britanniassa (tai lähinnä hovissa) ehkä vähiten. Ellen väärin muista, William taitaa olla ensimmäinen miespuolinen kuninkaallinen, joka ylipäätään näin selvästi ottaa kantaa (muut naisia, Maxima, Mary, Victoria, Letizia, Mabel). Yritin muistella Camillaa, mutta en nyt tähän hätään saa mitään mieleeni. Seksuaaliväkivaltahan on yksi hänen tärkeistä aiheistaan, joten ei kyllä kavahda tällaistakaan stigmaa. Sopisi oikein hyvin Camillan agendaan.

   Myös tuo nettikiusaamiskampanja näyttää ainakin tässä vaiheessa hyvältä. Ylipäätään kuten kirjoitinkin, William on saanut homman liikkeellä oikein mukavasti.

   Tykkää

 2. Itse muistelisin jostain lukeneeni, että Catherine ei matkustaisi paikan päälle olympialaisiin zikaviruksen takia. Ei tämä mitään virallista tietoa ole, mutta kenties hän ja William haluaisivat vielä lisää lapsia eivätkä ota turhaa riskiä.

  Tosiaan mielenkiintoista nähdä miten tilanne tästä kehittyy. Tuo on kyllä aika vaikea tilanne, kun Katen pitäisi tehdä töitä, mutta ulkonäkö- ja vaateasiat vievät aina huomion varsinaiselta pääasialta. Aikalailla sama tilanne taitaa olla kuin Dianalla aikoinaan. Williamilta hieno teko tuo haastattelun antaminen Attitudelle, varsinkin nyt Orlandon tapahtumien jälkeen seksuaalivähemmistöt ovat taas pinnalla.

  Tykkää

  • Joo, tästä zikavirusvaarasta on lehdissä kirjoiteltu, mutta taitaa perustua ihan huhuihin ja spekulaatioon. Tosin voi hyvin pitää paikkaansa ja olisihan se muutenkin aika erikoista, että lähtisivät molemmat yhtäaikaa noin kauas ja jättäisivät lapset kotiin, kun ei ole samalla tavalla pakko, kuin virallisille vierailuille. Huvittavaa tässäkin keskustelussa on vaan ollut se, että Katea toivotaan paikalle tasan kuvien takia, ei joukkueen… 🙂

   Ulkonäköongelma on tosiaan suuri. Osin Kate voi täysin syyttää itseään (ja hovia), koska tämä imago on kyllä ihan luotu ja lisäongelmia tulee, kun mitään muuta annettavaa ei näytä olevan tai haluta antaa. Toisaalta media ja yleisö halusivat uuden nätin prinsessan ja eihän nuorelle naiselle meidän yhteiskunnassa muutenkaan haluta antaa omaa ääntä, vaan aina aiheena on ulkonäkö. Hankala tilanne siis. Jostakin syystä kuitenkin aika moni muu prinsessa/nuori kuningatar on onnistunut profiloitumaan myös työnsä suhteen, joten kyllä sekin tehtävissä on. Mielenkiintoista tosiaan nähdä, miten tilanne kehittyy.

   Tykkää

 3. Mielenkiintoista pohdintaa asiasta!
  Soisin mielelläni näkeväni herttuaparia useammin työnsä ääressä kuin mitä nyt olemme nähneet.
  Uskon silti, edelleen, että kuningatar määrää/määrittelee melko pitkälle kaikkien työtahdin. Varmasti kuningatar on aikamoinen suvun matriarkka, joka muistaa joutuneensa itse tositoimiin aivan liian nuorena, ja jonka omat perhesuunnitelmat (oletettavasti) kärsivät silloisesta tilanteesta. Toisena syynä vähäiseen työtahtiin voi olla myös se, että toisin kuin monessa muussa kuningashuoneessa, herttuapari on vasta kolmantena perimysjärjestyksessä ja liikaa suosiota ei haluta antaa Charlesin ja Camillan kustannuksella.
  Noh, toki todellista syytä voimme vain arvuutella ja samalla nauttia niistä vähistä tapahtumista, joihin Willian ja Catherine osallistuvat. 🙂

  Tykkää

  • Aivan varmasti kuningattarella on tässä ”sormensa pelissä”. Toisaalta sanotaan, että kuningattaren heikko kohta ovat perheenjäsenet (mikä näkyy hyvin erityisesti Andrewn kohdalla), eikä hän oikein pysty olemaan tiukkana heidän kanssaan. On myös helppoa kuvitella, että menneisyyden tapahtumista johtuen William ja Harry saattavat saada mummulta helpommin asioita, kuin muut lapsenlapset. Kuningatar on myös kova ammattilainen, häntä kyllä kiinnostaa, mitä kansa ajattelee. Viime aikoina tuntuu, että ehkä aiheesta on hieman keskusteltu ja Williamia (sekä Katea) on vedetty mukaan erityisesti juuri kuningattareen liittyviin juttuihin. Toki synttärit velvoittavat, mutta ehkä on hiukan kutsukin käynyt. 😉

   Tykkää

 4. Muistan ajatelleeni Trooping the Colourin aikana, että tv-lähetyskin keskittyi todella paljon parvekeesiintymisen aikana Williamin perheeseen. Olisi voitu näyttää tasapuolisemmin myös muita, ehkä jopa vielä harvemmin nähtäviä perheenjäseniä.

  Charles ja Camilla tekevät todella paljon töitä ja toivoisin että heitä arvostettaisiin vähän enemmän. Tuntuu vähän surulliselta, että Kate on ajautunut tilanteeseen, jossa nimenomaan vain hänen ulkonäkönsä ja vaatteensa kiinnostaa yleisöä. Camilla käyttää vaikutusvaltaansa paljon hyödyllisemmin ja rohkeammin. Kate ei varmasti ole mitenkään tyhmä tai yksinkertainen, joten tulevan kuningattaren kuuluisi olla jotain muutakin kuin nätti nukke, joka ei sano mitään. Mutta asioihin on toivon mukaan tulossa korjausta 🙂

  Olen myös ihmetellyt joskus, mikseivät nuoret brittikuninkaalliset seurustele muiden ikäistensä kuninkaallisten kanssa. Ruotsissa nähdään aina Sophie ja Edward edustamassa, vaikka hääpari olisi Williamin ja Harryn ikäluokkaa.

  Tykkää

  • En kiinnittänyt asiaan huomiota lähetystä katsellessa, kun keskittyminen välillä vähän herpaantui, mutta en kyllä epäile hetkeäkään, etteikö tosiaan livekuvassakin olisi ollut tätä samaa ongelmaa. Ja miksei olisi, onhan se ihan luonnollista, että nuori perhe kiinnostaa. Nyt vaan mittaluokka on sellainen, ettei se ole minusta enää järjellistä, eikä soveliastakaan.

   Charles ja Camilla ansaitsisivat reilusti enemmän arvostusta ja julkisuutta, kuin nyt saavat. Prinssi Charles on taatusti brittihistorian parhaiten valmistautunut kruununperillinen, eikä tässä puhuta pelkistä vuosista, vaan myös niiden sisällöstä. Ja Camilla siinä rinnalla on vaikeasta alkuasetelmasta huolimatta osoittautunut oikeaksi voimavaraksi. Nostan hänelle hattua vaikeisiinkin aiheisiin tarttumisesta ja selkeästä omasta tiestä ja roolista. Minäkin uskon, että Kate on ihan normiälyinen ja pystyisi todella paljon isompiin ja haastavampiin juttuihin, kun hän vain itse tarttuisi asiaan ja toisaalta hänelle annettaisiin hovissa tilaisuus. Sääli, että brittihovissa vieläkin elää aika perinteinen ”naisen paikka ja rooli”, vaikka on niin pitkä perinne naishallitsijasta ja muissa maissa on otettu selkeitä askelia tasavertaisempaan suuntaan.

   Tuosta häihin ym. osallistumattomuudesta usein puhutaan. Älyttömältähän se tuntuu, kun Kate ja William (+Harry) ovat ne tulevaisuuden kuninkaalliset, jotka yhtäaikaa sitten hallitsevat, kuin mantereen kollegansa. Toisaalta Edward ja Sophie ovat myös arvokkaita vieraita kuningattaren poikana ja miniänä. Lisäksi he ovat tietenkin vuosien varrella luoneet merkittävästi kiinteämmät suhteet muihin kuningashuoneisiin, joten on varmaan mukavampaakin lähettää toivotut vieraat protokollan mukaan valittujen sijaan.

   Tykkää

 5. Jälleen mielenkiintoista ja syvällistä analyysia!

  Catherinen muoti-ikonius hämmentää minua. Täytyy tunnustaa, että kyllä minuakin kiinnostaa kuninkaallisten pukeutuminen, erityisesti Ruotsin ja Tanskan prinsessojen pukeutuminen. Siitä huolimatta, että esimerkiksi kruununprinsessojen Victorian ja Maryn pukeutumista seurataan melko tarkkaankin, he eivät ole jääneet tuollaiseen ulkonäkökeskeiseen loukkuun. Victoria toki on syntyperäinen kuninkaallinen, joka on totutellut kuninkaallisen rooliinsa lapsesta saakka. Mutta Tanskan Mary on avioliiton kautta tullut kuninkaalliseen perheeseen, aivan kuten Catherinekin. Jos Mary pystyy tuomaan esiin omaa työtään ja persoonansa, miksei siihen pystyisi myös Catherine? Aika erikoinen kierre, mitä fanit toki osaltaan ylläpitävät, ja johon minullakaan ei ole mitään patenttiratkaisua esittää…

  Tykkää

  • Ulkonäöstä ja vaatteista kiinnostuminen on minusta täysin normaali. Itsekin kirjoitan niistä jatkuvasti! 🙂 Mutta Katen kohdalla minusta se on mennyt monilta vähän yli ja erityisesti juuri siten, että ne jotka sisältöä hänestä tuottavat (ja fanittavat eli mitä ilmeisimmin haluavat hänelle kaikkea hyvää), tuottavat todella yksipuolista materiaalia. Kuluttajan on sitten aika vaikea mistään muusta saada kiinni.

   Usein mietin samaa, että mitä Victoria ja Mary tekevät toisin. Victorialla toki auttaa tuo mainitsemasi syntyperäinen kuninkaallisuus, mutta silti. Jotenkin heidät otetaan vakavasti ja asiat pääsevät myös esiin. Media toki on molemmissa maissa erilainen, kuin Britanniassa ja kumpikaan ei ole samalla lailla suosionsa vanki. Itseasiassa Victoriasta ensin tulee mieleen luonne, ei työ, mutta paljon parempi sekin, kuin vaatteet tai hiukset. Ehkä se osin johtuu siitä, että Victoria antaa itsestään niin paljon julkisuudessa? Katen kohdalla tämä puuttuu ja se johtuu varmaan osin hänestä itsestään, mutta myös pitkälti hovista, joka tekee helposti brittikuninkaallisista pelkkiä kiiltokuvia.

   Tykkää

 6. Persoonaa ja luonnetta, näitä totisesti Katen kohdalla toivoisi. Jos ilkeästi sanoisi, voisi todeta hänen nykyisellään olevan lähinnä vaatehengari. Esimerkiksi blogitekstissäkin mainitusta Intian vierailulta jäi tällaiselle satunnaiselle kuninkaallisseuraajalle mieleen vain ja ainoastaan Katen garderoobi, vaikka kai vierailulla ihan asiallista sisältöäkin oli.

  Toisaalta odotuksetkin Katea kohtaan ovat varmasti aivan kohtuuttomat, tokko noita kukaan kykenisi täyttämään. Pohdiskelin veisikö hänestä jotenkin hyvällä tavalla huomiota pois, mikäli Prinssi Harrylla olisi puoliso. Harry on toki kruununperimyksessä alempana, mutta voisiko odotuksia ja valokeilan kirkkautta jotenkin huojentaa, mikäli kaikkea huomiota ja kohtuuttomia odotuksia olisi jakamassa myös toinen saman sukupolven nuori nainen.

  Tykkää

  • Aivan samaa mieltä, persoonaa ja luonnetta minäkin Katelta odotan. Toki varmaan tuntuu pelottavalta antaa itsestään jotain omaa, sitä sisintä, mutta vähän sitä kannattaisi näyttää. Ihmiset kohtaisivat Katen helpommin ihmisenä. Kuten sanoit, hiukan sellainen henkarin olo on nyt, kun kaikki mitä Katesta saa irti on hiukset, vaatteet ja pienet kertomukset lapsista. :/

   Tästä prinssi Harryn puolisosta minulle tuli mieleen postausidea! Olen jo pidempään pohtinut sitä, miten vaikeaan asemaan perillisen nuorempi sisarus joutuu, mutta omalla tavallaan se pätee myös puolisoihin. Uskon nimittäin, että ellei Harryn morsian ole jotenkin aivan uskomattoman valloittava, hänelle on mediassa varattu se pahiksen rooli, jota vasten tulevan kuningattaren täydellisyyttä peilataan. Että siinä mielessä varmaan veisi kritiikkiä pois Katelta, mutta en usko, että auttaisi tähän uskottavuusongelmaan.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.