Kuningatar Elisabetia juhlittiin viikonloppuna koko kuninkaallisen perheen voimin

Kuningatar Elisabetin syntymäpäivä ei ole tänä vuonna voinut mennä keneltäkään ohitse. Viime syksynä Britannian pitkäaikaisimmaksi hallitsijaksi noussut kuningatar täytti huhtikuussa 90 vuotta ja merkkipaalua on juhlistettu pitkin kevättä ja alkukesää. Viikonloppuna juhlallisuudet huipentuivat Lontoossa kolmipäiväisiin pippaloihin, joihin kuului perinteiseen tapaan niin jumalanpalvelusta, sotilasparaatia, parvekevilkutuksia, kuin katujuhliakin. Mukana juhlimassa oli Britannian kuninkaallinen perhe ja lähisuku, sekä tietenkin kansa.

Juhlallisuudet alkoivat perjantaina, jolloin kuninkaallinen perhe kokoontui St. Paulin katedraaliin osallistuakseen kuningattaren syntymäpäivän kunniaksi järjestettyyn kiitosjumalanpalvelukseen. Paikalla oli runsaasti kutsuvieraita, yli 2000 henkeä, ja Windsorin klaanista yhteensä yli viisikymmentä jäsentä, joten selvästi tätä merkkipäivää vietetään myös perheen parissa. Kuninkaallisen perheen tärkeimmistä jäsenistä paikalla olivat Walesin prinssi Charles ja Cornwallin herttuatar Camilla, prinssi William ja Cambridgen herttuatar Catherina, prinssi Harry, prinssi Andrew ja tyttäret prinsessa Beatrice ja prinsessa Eugenie, prinssi Edward ja Wessexin kreivitär Sophie, sekä lapsensa lady Louise ja James, Severnin varakreivi. Lisäksi tilaisuuteen osallistuivat prinsessa Anne ja Sir Timothy Laurence, Zara ja Mike Tindall, sekä Peter ja Autumn Phillips. Kuningatar Elisabetin lisäksi paikalla oli tietenkin myös toinen päivänsankari, nimittäin prinssi Philip, joka perjantaina täytti 95 vuotta, mutta lähes elämänmittaisella kokemuksella kuninkaallisena puolisona, vietti päivän juhlien vaimonsa syntymäpäivää.

Jumalanpalvelusta johti Canterburyn arkkipiispa Justin Welby ja sen aikana kuultiin mm. pääministeri David Cameronin, Sir David Attenboroughin, sekä kuningattaren kanssa syntymäpäivänsä jakavan rouva Hilda Pricen lukemia tekstejä. Vierasjoukko koostui hallinnon jäsenistä, hallituksesta, puoluejohtajista, erilaisista uskonnollisista tahoista, sekä suuresta joukosta tavallisia kansalaisia yhteiskunnan eri aloilta. Heidät oli kutsuttu tilaisuuteen hallituksen suosituksesta ja tarkoitus oli osoittaa arvostusta heidän työlleen yhteiskunnan hyväksi.

© Worlds News Footage via Youtube

Jumalanpalveluksen jälkeen kuningatar Elisabet ja prinssi Philip, sekä prinssi Charles ja herttuatar Camilla tarjosivat Buckinghamin palatsissa lounaan kenraalikuvernööreille, eli kuningattaren edustajille Kansainyhteisön maissa.

Muut kuninkaallisen perheen jäsenet puolestaan suuntasivat Guildhalliin, jossa tarjoiltiin niin ikään lounasta ja seurusteltiin arvovieraiden kanssa.

Lauantaina oli vuorossa kuningattaren virallinen syntymäpäivä ja siihen kiinteästi liittyvä Trooping the Colour sotilasparaati, jonka juuret ulottuvat aina 1700-luvulle saakka. Trooping the Colour -nimi viittaa vanhaan armeijan perinteeseen, jossa ennen ja jälkeen taistelun pataljoonan lippua kannettiin halki joukkojen. Lipun merkitys oli sotilaille äärimmäisen suuri ja sitä kunnioitetaan edelleen suuresti. Trooping the Colour -seremoniassa jokainen sotilas saattoi nähdä, että oma varjeltu lippu oli edelleen kunnossa.Tilaisuus alkaa syntymäpäiväparaatilla St. Jamesin puiston alueella, jossa sijaitsee Hevoskaartin paraatikenttä. Hevoskärryillä Buckinghamin palatsista saapunut kuningatar tarkastaa paraatin aikana jalka- ja ratsuväenjoukot ja vastaanottaa niiden tervehdyksen. Kuningattaren seurassa on prinssi Philip ja muut kuninkaallisen perheen jäsenet seuraavat paraatia kaartin rakennuksessa sijaitsevan Wellingtonin herttuan entisen toimiston ikkunoista. Kuningatar Elisabetin saattueena ratsastavat prinssi Charles, prinsessa Anne ja prinssi William kukin pukeutuneena oman kaartinsa everstin juhlaunivormuun.

Paraatikentältä kuninkaalliset palasivat tuttuun tapaan vaunukyydillä palatsiin ja kuningatar Elisabetin saavuttua viimeisenä paikalle yhdessä prinssi Philipin kanssa, he tervehtivät kansaa palatsin parvekkeelta ja seurasivat ilmavoimien ylilentoa. Mukana oli myös runsaasti muuta sukua, sillä tähän tilaisuuteen osallistuvat yleensä myös kuningatar Elisabetin serkut perheineen. Meille tutummista perheenjäsenistä paikalla olivat jälleen prinssi Charles ja herttuatar Camilla, prinssi William perheineen, prinssi Harry, prinssi Andrew tyttärineen ja prinsessa Anne lastensa ja heidän puolisoidensa kanssa. Prinsessa Annen vävylle Mika Tindallille tämä oli muuten parvekedebyytti ja samoin ensikertalaisena esiintyi prinsessa Charlotte.

Sunnuntaina juhlallisuudet huipentuivat valtaisaan ulkoilmalounaaseen Buckinghamin palatsille johtavalla The Mall -kadulla. Patron’s Lunch nimellä kulkeneeseen tilaisuuteen osallistui noin 10 000 ihmistä ja heille oli katettu pöydät Ison-Britannian lipuin koristellun kadun molemmin puolin. Lounas tarjoiltiin picnic-tyyliin koreista, joista löytyi herkkuja eri puolilta Britanniaa, sekä tietenkin kuohuviiniä. Sää ei tilaisuutta valitettavasti oikein suosinut, mutta sateisiin tottuneella saarella juhlaväkeä ei haitannut, vaikka juhla-asuihin oli pitänyt lisätä kumisaappaat ja sadeviitat.

Kuninkaallisen perheen jäsenet jalkautuivat kadulle tervehtimään yleisöä ennen kuningattaren saapumista. Suurin osa vieraista kuului jonkin kuningattaren suojeleman hyväntekeväisyysjärjestön tai muun tahon henkilökuntaan ja näitä järjestöhän riittää, sillä kuningatar on ottanut tämän kunniatehtävän vastaan yli 600 erilaiselta toimijalta.

Yleisön kanssa kävivät juttelemassa niin prinssi William, herttuatar Catherine, kuin prinssi Harrykin, sekä prinssi Andrew, prinsessa Beatrice ja prinsessa Eugenie, prinsessa Anne ja prinssi Edwardin perhe, josta 12-vuotias lady Louise osallistui ensimmäistä kertaa tällaiseen ’walk about’ -nimellä tunnettuun tilaisuuteen, jossa kuninkaallisen perheen jäsenet etenevät ihmisrivistössä tervehtien niin monia, kuin ehtivät.

Kuningatar Elisabet ja prinssi Philip saapuivat paikalla autokyydillä ja heitä seurasivat yleisöä tervehdittyään myös prinssit ja herttuatar. Seuraavaksi vuorossa oli erilaisia esityksiä, joita kuninkaallinen perhe seurasi mukavasti katoksen alla. Kuningattaren molemmin puolin istuivat hänen tyttären- ja pojanpoikansa, toisella puolella prinssi William ja toisella prinsessa Annen poika Peter Phillips. Peter oli päässyt kunniapaikalle ehkä ikänsä puolesta, hän on nimittäin kuningattaren lapsenlapsista vanhin, mutta eittämättä myös siksi, että koko katujuhla oli hänen ansiotaan. Peterin tapahtumien järjestämiseen keskittyvä yritys nimittäin järjesti koko tilaisuuden, mikä on herättänyt kevään aikana runsaasti keskustelua. Jonkinlainen kilpailutus aiheesta kai järjestettiin, mutta ei-niin-yllättävästi juuri tyttärenpojan tarjous oli eniten hovin mieleen. Toinen kritiikkiä herättänyt aihe oli muuten pääsymaksu, sillä eväskori ja paikka The Mallin varrella rokotti jokaisen osallistujan lompakkoa 180 punnan edestä, vaikka tarkoitus kai oli kiittää hyväntekijöitä.

Kuningatar Elisabet ja prinssi William pitivät tilaisuudessa puheet. Prinssi William kiitti yleisöä ja serkkuaan, sekä tilaisuuden järjestäjiä hienosta tilaisuudesta, sekä tietenkin isoäitiään tämän panoksesta perheen, kansan ja koko Kansainyhteisön puolesta. Prinssi viittasi myös kuningattaren huumorintajuun, sekä tämän nokkeluuteen, joista saimme osoituksen kuningattaren oman puheen lopussa, kun monarkki ensin kiitettyään kaikista onnitteluista totesi, että jää nähtäväksi, miltä hänestä tuntuu, jos onnittelulauluja lauletaan vielä joulukuussa.

© The British Monarchy via Youtube

Valitettavasti kuninkaallinen perhe ei osallistunut itse lounaalle, vaan kansa sai nauttia eväänsä keskenään. Samaan aikaan prinssi Charles ja herttuatar Camilla puolestaan istuivat pöytään Brimpsfieldissä, Gloucestershiressa, jossa he osallistuivat kuningattaren kunniaksi järjestetyllä ulkoilmalounaalle. Tämän lounaan oli järjestänyt Peter Phillipsin sijaan The Big Lunch, jonka suojelija herttuatar Camilla on ja jonka tarkoitus on tuoda ympäri maata mahdollisimman paljon ihmisiä yhteen ruokailun merkeissä aina kuningattaren virallisena syntymäpäivänä.

Kolmipäiväiset juhlallisuudet keräsivät siis niin perheen, kuin kansankin kokoon. Lontoossa näytti vallitsevan aikamoinen festivaalitunnelma ja edes paikoin heikompi keli ei mieliä madaltanut. Kuninkaallinen perhekin näytti olevan juhlatuulella ja joskus hiukan ehkä etäisiltä vaikuttavat brittikuninkaalliset jalkautuivat nyt kansan pariin. Ilmeisen mukavaa heistä oli myös nähdä sukulaisia ja yhtynette toiveeseeni, että tämä prinssi Andrewn nappaama ryhmäkuva joskus julkaistaan!

BBC:n täyspitkät lähetykset kiitosjumalanpalveluksesta, Trooping the Colourista ja Patron’s Lunchista löytyvät Youtubesta. Ylen suomenkielinen lähetys Trooping the Colourista on katsottavissa Yle Areenassa vielä tänään.
Mainokset

8 kommenttia artikkelissa “Kuningatar Elisabetia juhlittiin viikonloppuna koko kuninkaallisen perheen voimin

 1. Oli hauska huomata, kuinka pirteä väripilkku kuningatar oli juhlapäivien ajan: pukeutunut keltaiseen, vihreään ja pinkkiin 😊 Hän erottui edukseen juhlavieraiden keskellä.

  Tykkää

  • Kuningattaren asut on kyllä kuin auringonpaiste. 🙂 Tuo lähes neonvihreä oli ehkä omaan makuuni vähän liikaa, mutta toisaalta kun katsoo yhteiskuvaa parvekkeella, syyn ymmärtää. Kuningatar näkyi varmaan The Mallin toiseen päähän! 😀

   Tykkää

 2. Tuli katsottua tuo Trooping the Colour ensimmäistä kertaa ikinä ja olihan se kyllä aika mahtipontinen tapahtuma, toki 90v kuningatar on mahtipontisuudet ansainnut 😉 Aika sitkeä sissi on myös Philip 95v kun jaksoi olla koko juhlallisuuset se varmasti painava päähine päässä (ja ylipäätään edustamaan noin virkeänä, ei ihan jokaiselta tuon ikäiseltä onnistu)! Ja miten ihmeessä Charles ja William pystyivät ratsastamaan ne ”tötteröt” päässä, eihän sieltä näkynyt edes silmiä alta 😀

  George vei kyllä huomioni parvekkeella, niin söpösti vilkutti 🙂 Ja kiva että Charlottekin oli mukana, ei näyttänyt lentokoneiden pauhu pelottavan. Catherinellä oli muuten tosi upea asu eilen Garter Day-seremoniassa, hänelle käy hyvin kirkkaammatkin värit.

  Tykkää

  • Philip näyttää olevan kyllä hyvissä voimissa niinkuin toki kuningatarkin. Tässähän taannoin Philip joutui jättämään lääkärin ohjeesta yhden esiintymisen väliin, mikä toki herätti heti huolta, mutta ilmeisesti mistään vakavammasta ei ollut kyse. Tuossa iässä on väkisinkin jo kaikenlaista isompaa ja pienempää vaivaa kuitenkin. Piti oikein selvittää, mitä tuollainen hattu painaa! Reilut kolme kiloa näyttäisi olevan, joten aikamoinen. Ja kun se on noin korkea, takuulla tuntuu putoavan ja kaatuvan, vaikka oikeasti pysyisikin ihan hyvin. Lisätietoa löytyy loistavasta Royal Hats -blogista, jossa kannattaa muutenkin vierailla nyt, kun tänään alkaa myös Royal Ascot!
   https://royalhats.wordpress.com/2013/07/06/bearskin-hats/

   Oli tosiaan iloinen yllätys, että myös Charlotte oli mukana! Tuntuu, että kritiikki on ehkä hiukan mennyt perille ja lapsia on viime aikoina nähty vähän enemmän. Oikein mukavaa, koska eivät he nyt tuosta rikki mene. Ennemmin on minusta vaarallista, jos eivät pääse tottumaan ajoissa, kun tuotahan se on sitten edessä tulevaisuudessa.

   En ole oikein siitä Catherinen punaisesta takista aiemmin tykännyt, mutta nyt toimi uusien asusteiden kanssa eilen aika hyvin. Se hattu, joka viimeksi nähtiin kuningattaren jubileen aikaan on minusta tosi kaunis ja hyvin sopusuhtainen Katen kasvojen suhteen. Sääli, että sateen takia ei nähty kulkuetta, eikä kärryajelua! Toivottavasti tänään pääsevät Ascotiin kärryillä (Katen ja Williamin huhutaan olevan mukana ensimmäistä kertaa tänään (korjaus, ovatkin tänään Pohjois-Irlannissa) tai huomenna), mutta ilmeisesti sadetta on ennustettu täksikin päiväksi.

   Täytyy muuten sanoa, että minusta Katella oli tosi kaunis asu nyt Troopingissa. En ole ensimmäistä vuotta lukuunottamatta tykännyt yhdestäkään asusta, mutta tämä Charlotten ristiäisten takkimekko on kaunis ja tuo hattu toimi sen kanssa upeasti. Korvikset jakoivat Twitterissä vähän mielipiteitä, mutta vaikka olivatkin isot, toivat minusta mielenkiintoista särmää asuun ja toimivat hyvin. Ja tietysti nuttura kruunasi asun, paljon parempi, kuin auki olevat hiukset!

   Tykkää

   • 3 kiloa, huh huh..! Tuosta saa varmasti niskat kipeiksi jollei ole etukäteen totutellut päähineen painoon.

    Kate ja William näyttäisivät ottaneen vähän ”ryhtiliikettä” ja heitä on viimeaikoina näkynyt melko useinkin edustamassa. Toivottavasti ei olisi vain tilapäistä… Charlottekaan ei ole ihan pikkuvauva enää niin senkään ei pitäisi olla työnteolle este. Olen samaa mieltä tuosta lasten mukana olosta. Halusivat tai ei, edustamista on edessä tulevaisuudessa ja parempi totuttautua ja kasvaa kuninkaalliseen rooliin pienestä pitäen.

    Selailin muuten eilen blogiasi ja päädyin postaukseen jossa esittelit hoveista tulleita kortteja. Innostuin itsekin laittamaan Madeleinelle Nicolaksen syntymäpäiväkortin ja Vickanille hääpäiväonnittelut. Saapa nähdä tuleeko sieltä vastausta! 🙂

    Tykkää

    • Totta, olemme nähneet Cambridgejä merkittävästi normaalia enemmän nyt kevään aikana. Mielenkiintoista nähdä, miten homma jatkuu syksyllä eli onko nyt tosiaan nostettu vihdoin työmääriä vai johtuuko tämä vain kuningattaren juhlista. Kesä välissä on varmasti hiljaisempaa joka tapauksessa.

     Toivottavasti saat vastauksia! Valitettavasti Ruotsin hovi on näissä vähän nihkeä, eikä vastaa ollenkaan kaikkiin, mutta itsekin sain ihan vasta Madeleinelta (tai siis tietenkin henkilökunnalta) vastauksen, johon oli laitettu kuviakin mukaan. 🙂

     Tykkää

 3. Katsoin ensimmäistä kertaa Trooping the Colourin ja aika vaikuttavaa, mutta briteille sallittakoon mahtipontisuus 😉 Kuningattaren tyyli on mielestäni ihanan yksinkertainen. Ylipäänsä tuntuu, että noita Katen ja Camillan suosimia ”takkimekkoja” on paljon briteillä, ehkä se johtuu säästä, aina pitää olla varautunut sateeseen!

  Tykkään edelleen Williamista ja Katesta, mutta on kyllä käynyt monesti mielessä että mitähän he tosissaan haluavat… Yksityinen maalaiselämä ei oikein istu tulevan kuninkaan elämäntyyliksi, vaikka kuinka sanotaan että lasten takia. Suurin osa tämänhetkisistä kuninkaallisista muissakin hoveissa on kasvanut julkisuuden valokeilassa ja hyvin tuntuvat handlaavan elämänsä! William ajattelee ääripäitä; joko Dianan kaltainen mediapiina tai täysin suojeltu lapsuus. Ottaisivat mallia Ruotsin Vickanista vaikka, Estelle edustaa jo hyvin tottuneena ja vaikuttaa oikein hyvinvoivalta lapselta 🙂 Mutta kaikkea hyvää heille, toivottavasti löytävät työn ja kodin tasapainon.

  Tykkää

  • Kuningattaren tyyli on kyllä niin vakiintunut, että hänen ulkomuotonsa on erikoisella tavalla muuttunut tutuksi. Harvasta muusta ihmisestä voi julkaista kuvia, jossa hän on vain varjona tai hattu vasten taivasta tms. ja silti hyvin suuri osa kuvan näkevistä tunnistaa henkilön heti. En oikein välitä ’ikoninen’ -sanasta, mutta Elisabetin kohdalla se lienee sopiva.

   Sepä se, ei tuo elämäntapa oikein istu, ainakaan tuossa mittakaavassa. Onhan Charleskin viettänyt paljon aikaa maaseudulla ja hoitaa puutarhaa/on innostunut maanviljelyksestä ym. mutta kun hän ei katoa sinne kokonaan. Vapaa-ajallaanhan jokainen tehköön mitä haluaa, mutta jotta voi olla vapaa-aikaa, pitää ehkä välillä tehdä vähän töitäkin. Ja kun kovasti alkaa tuntua, että ne lapset on vain tekosyy ja oikeasti William ja Kate eläisivät näin, vaikka olisivat lapsettomia.

   Siinä mielessä ymmärrän Williamia, että onhan Britanniassa (ja Usassa + muussa maailmassa) tuo media vähän eri luokkaa ja erityisesti kiinnostus juuri brittikuninkaallisiin erityisen isoa verrattuna muihin kuningasperheisiin. Mutta silti vaan pitäisi yrittää luoda jonkinlainen kultainen keskitie. Kuten olen aiemminkin sanonut, tuolla Williamin tekniikalla eli kiukuttelulla ja tiukoilla rajoilla ei kuitenkaan voi voittaa, vaan tekee vaan itselleen hallaa. Ja lapsille, koska heillehän se sitten kostautuu kuitenkin. Mutta nyt tosiaan näyttää, että kehitystä on tapahtunut. Jäämme jännityksellä odottamaan, jatkuuko se. 😉

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s