Huomenna Ylellä Trooping the Colour – Studiossa tuttu ääni Marjukka Havumäki

Suurten kuninkaallisten juhlien alla käydään täällä blogissakin usein sama keskustelu. Näyttääkö Yle juhlat? Tuleeko ihan televisiosta vai vain netissä? Kuinka pitkä lähetys saadaan ja onko suomenkielinen selostus? Olemme onnekkaita, sillä melkoisen usein odotus palkitaan. Yle on esittänyt viime vuosina suurimmat kuninkaalliset häät, pienempiäkin juhlia ainakin Ruotsista ja Isosta-Britanniasta ja näimmepä suorana jopa kuningas Willem-Alexanderin virkaanastujaiset pari vuotta sitten. Huomenna lauantaina saamme jälleen nauttia Ylen kuninkaallislähetyksestä, kun pääsemme seuraamaan suorana kuningatar Elisabetin syntymäpäivän juhlakulkuetta eli Trooping the Colour -paraatia.

Paikalla Lontoossa ovat kaikki Britannian kuninkaallisen perheen jäsenet ja studiossa puolestaan meille jo monista aiemmista lähetyksistä tuttu Marjukka Havumäki. Sivutyö kuninkaalliselostajana on vienyt Marjukan Tukholman ja Lontoon häähumuun, mutta kuninkaallisiin liittyvästä glamourista ja lähetysten juhlaluonteesta huolimatta toimittajat painavat hänen mukaansa pitkää päivää. Miten Marjukka päätyi selostajan hommiin, miten hän valmistautuu lähetyksiin ja pitäisikö kuninkaallisiin suhtautua järjellä vai tunteella? Sain tutulta selostajaääneltämme pienen haastattelun ja pääsemmekin nyt hiukan kurkkaamaan kulisseihin.

 Kuningatar Elisabetin 90-vuotisjuhlat huipentuvat Lontoossa järjestettävään juhlaparaatiin. Suoran lähetyksen juontaa Marjukka Havumäki.

Kuva: Jyrki Valkama / Yle Kuvapalvelu

Marjukka Havumäki on pitkän linjan toimittaja ja uutisankkuri, jonka kasvot ovat tutut Ylen pääuutislähetyksistä. Työ kuninkaallisten tilaisuuksien selostajana poikkeaa normityöstä siis aika merkittävästi, mutta ammattilaisena hän suhtautuu siihen silti vakavasti. Faktojen on Marjukan mukaan oltava hallussa ja valmistautuminen on tärkeä osa lähetystä. Juontajalta nimittäin odotetaan runsaasti taustatietoa. On tunnettava tilaisuuden kulku, siihen osallistuvat henkilöt, perinteet ja historia, sekä tunnistettava vieraat. Parasta Marjukan mukaan on, jos selostajan on mahdollista päästä paikanpäälle ja tutustua omin silmin juhlapaikkaan ja sen ympäristöön, sekä eläytyä tunnelmaan. Tällä kertaa tätä etua ei valitettavasti ole, vaan Trooping the Colour selostetaan Pasilan studiosta, mutta paikallistietoutta tarjoaa Ylen Lontoon toimittaja, jolle Marjukka ennen lähetystä soittaa ja kuulostelee hiukan sitä, millä mielellä ihmiset tilaisuutta odottavat ja mitä paikallinen media on aiheesta kirjoittanut. Lisäksi juontaja tutustuu tietenkin myös itse lehtikirjoitteluun, sekä muihin ennakkotietoihin, joita saattaa kulloisenkin tilaisuuden tiimoilta olla tarjolla joko hovilta tai paikalliselta tv-yhtiöltä.

Ensimmäiseen kuninkaallislähetykseensä Marjukka pääsi kuitenkin valmistautumaan ihan paikanpäällä. Vuosi oli 2010 ja Tukholmassa juhlittiin kruununprinsessa Victorian ja Daniel Westlingin rakkautta. Parakkikylään pystytetyssä selostuskopissa tukena oli Eila-Maija Mirolybov, Yleisradion toimittaja ja erityisesti juuri kuninkaallislähetyksiin keskittynyt konkari, mutta silti ”ensimmäinen kuninkaallinen lähetys tietenkin jännitti”. Itseasiassa juuri kollegan omasta suosituksesta kuninkaallisista kiinnostunut ja Linnan juhlia useaan kertaan selostanut Marjukka seurasi juontohommissa eläkkeelle jäänyttä Mirolybovia.

Vuotta myöhemmin juhlapaikkana oli Lontoo ja vuorossa prinssi Williamin häät. Sielläkin selostaja sai olla mukana paikanpäällä, mutta vaikka tietoa on mahdollista haalia kokoon ja muistiinpanoja rustata jo päiviä ennen lähetystä, ihan kaikkea ei edes pääkallonpaikalla saa selville. Marjukan mukaan lähetyksessä onkin aikamoinen kiire, kun yhtäaikaa selostuksen kanssa täytyy yrittää selvittää taustoja juuri paljastetulle morsiamen hääpuvulle. Onneksi näitä suurimpia salaisuuksia lukuunottamatta tv-toimittajat saavat ennakkoon luottamuksellisiakin tietoja juhlan kulusta ja pystyvät siksi olemaan melkein aina askeleen tai kaksi yleisöä edellä. Ihan aina ei tämäkään kuitenkaan toimi, sillä esimerkiksi vastikään prinssi Oscarin ristiäisissä arkkipiispan puheen sisällöstä ei oltu hiiskuttu sanaakaan etukäteen, eikä sitä siis saatu käännettyä teksitystäkään varten. Toisaalta myös esimerkiksi naistenlehtien sinänsä Marjukan hyödyllisiksi kokemiin arvauksiin ja juontajalle hyödyllisiin spekulaatiohin täytyy suhtautua varauksella, sillä aina huhut eivät pidä paikkaansa.

Viime vuosien suurimpien kuninkaallishäiden lisäksi Marjukka Havumäki on selostanut myös prinsessa Madeleinen ja Chris O’Neillin, prinssi Carl Philipin ja Sofia Hellqvistin, sekä Monacon ruhtinas Albertin ja Charlene Wittstockin häät, jo mainitut kuningas Willem-Alexanderin virkaanastujaiset, kuningatar Elisabetin vallassaolon Diamond Jubileen, sekä prinsessa Leonoren ja prinssi Oscarin ristiäiset. Vain prinsessa Estellen kastetilaisuus jäi väliin muiden töiden takia. Suomalaisia kiinnostavat erityisesti Ruotsin kuninkaalliset ja katsojaluvut ovatkin olleet hurjia. Suomessakin hyvin suositun kruununprinsessan häitä seurasi miljoonayleisö ja myös sisarusten häiden aikaan sohvalle istahti noin 800 000 suomalaista. Jopa prinssi Oscarin ristiäisiä, jotka lähetettiin suomeksi vain Yle Areenassa, seurasi useamman kymmenentuhannen suomalaiskatsojan joukko. Marjukan mukaan mieleenpainuvin tilaisuus on hänellekin ollut juuri kruununprinsessa Victorian ja prinssi Danielin hääpäivä, sillä kyse oli suuresta rakkaustarinasta ja monen vuoden odotuksesta, joka ”päättyi vihdoin onnen kyyneliin alttarilla”. Muutenkin juuri Ruotsin kuninkaallisten tilaisuuksia on kuulemma mukava selostaa, sillä he kiinnostavat erityisesti suomalaisyleisöä.

Monelle meistä kuninkaallisia seuraavista monarkia on vain harrastus, ei sydämenasia. Marjukka Havumäkikään ei työstään huolimatta ole rojalisti ja kertoo ymmärtävänsä kyllä, että etuoikeuttu asema ja hovin kustannukset ärsyttävät monia, vaikka toisaalta kuninkaallisten PR-arvo onkin hänen mukaansa valtava. Vuosien varrella hän on todennut, että kuninkaallisiin kannattaa suhtautua enemmän tunteella, kuin järjellä ja Marjukka yhtyy monien käsitykseen siitä, että kuningatar Elisabetin suosio perustuu pitkälti pysyvyyteen. Kun kasvot komeilevat rahoissa ja postimerkeissä, kuningatar on läsnä jokapäiväisessä arjessa. Toisaalta televiossa näemme yleensä juhlia, jotka tarjoavat yleisölle monenlaista silmänruokaa, kauniita koruja, asuja ja kukkalaitteita, sekä elävää historiaa. Silloin Marjukan mukaan ”TV-ruudun ääressä katsoja voi nauttia  lasin kuohuviiniä kakkupalan kera ja tuntea, että melkein on itsekin mukana juhlissa”.


Kuningatar Elisabetin 90-vuotisjuhlat huipentuvat Lontoossa järjestettävään Trooping the Colour -juhlaparaatiin. Suoraa lähetystä Marjukka Havumäen selostamana voi seurata YLE TV1:ssä klo 12.15 – 15.05 ja samaan aikaan Yle Areenassa suorana sekä 72h ajan lähetyksen jälkeen.

Lähetyksen jälkeen klo 15.20 TV1 esittää lisäksi dokumentin Elisabet II ja hänen pääministerinsä.

Kuningatar Elisabet II on hallinnut brittejä jo 60 vuotta. Tänä aikana Iso-Britanniassa on ollut 12 pääministeriä Winston Churchillistä David Cameroniin. Pääministeri tekee vierailun kuningattaren luo joka viikko.

Jos Trooping the Colour ei ole entuudestaan tuttu, siihen voi tutustua tässä vanhemmassa postauksessani. Suosittelen ehdottomasti tilaisuutta seuraamaan, sillä tämä on niitä harvoja kertoja, kun näemme ainakin lähes koko kuninkaallisen perheen yhdessä. Lisäksi luvassa on mahtipontisuutta sellaisella tasolla, jonka vain brittihovi osaa ja josta ei varmasti ole erityisesti tänä vuonna säästelty.

Varsinaista livekommentointia en tällä kertaa järjestä, mutta halukkaat voivat luonnollisesti käyttää vaikka tätä postausta keskusteluun!

Mainokset

16 kommenttia artikkelissa “Huomenna Ylellä Trooping the Colour – Studiossa tuttu ääni Marjukka Havumäki

 1. Hienoa ohjelmaa!! Marjukka ei ole koskaan ollut mun lemppari, mutta (anteeksi negatiivisyyteni) tuo sen side-kick on todella rasittava kuunneltava :/ Miten joka sana pitää toistaa moneen kertaan… Mutta kiva nähdä perheenjäseniä ja päivänsankari niin hienona vihreässä asussa 🙂

  Tykkää

  • Ja mä just twiittasin, että molemmat ovat selvästi valmistautuneet tosi hyvin! Hurjasti kaikenlaista nippelitietoa ja paikallistuntemusta. 🙂

   Hashtag #Neonat90 on ollut aika suosittu. 😉 Aikamoinen väri, mutta kyllä ainakin erottuu. Ja onhan kuningatar aina tyylikäs.

   Tykkää

 2. Asiasta kukkaruukkuun, huomasiko kukaan muu jäykkyyttä Cambridgen pariskunnan välillä? William oli varsin jäykkä ja Cathrine yritti pitää hymyä yllä.

  Tykkää

  • Nyt täytyy sanoa, että en huomannut, mutta kieltämättä seurasin hiukan huonosti tuota parvekeosuutta. Olisiko voinut olla kyse jännittyneisyydestä, kun molemmat lapset olivat mukana ja heitä piti hoitaa? Tosin William on nykyään aika usein harvinaisen tympeän näköinen, joten en kyllä yhtään yllättyisi. Pitääpä katsoa uudelleen!

   Tykkää

 3. Marjukka Havumäki väitti AIDAN ”Triumph marchía Mozartin Figaro-oopperaksi, kohdassa 01:39. Upea spektaakkeli todella. Katsoin sen seuraavana päivänä 12.6. Elisabeth on niin suloinen ja kaikki rakastaa häntä. Voi surkua, jos ja kun Charlesista tulee seuraava ”hallitsija”.

  Tykkää

  • Kyllä Charles taitaa seuraava hallitsija olla, ellei mitään onnettomuutta tai muuta dramaattista satu. Ei siellä Britanniassa ole minkäänlaista aikomusta kruununperimystä muuttaa ja sehän vaatisi Charlesin luopumisen, ei häntä voida muuten ohittaa. Ja henkilökohtaisesti en kyllä edes ymmärrä, miksi pitäisi. Miehellä on vuosikymmenien kokemus ja valmistautuminen takanaan ja suosiokin on ollut nousussa. Parempi kuningas Charlesista tulee, kuin Williamista tällä hetkellä millään voisi tulla.

   Mutta ei Charlesilla, eikä muuten Williamillakaan, ole mitään mahdollisuuksia kuningattaren suosiolukemiin. On hän sellainen ikoni. 🙂

   Tykkää

 4. Voi kyllä tuo näkemäni ”koleus” johtua myös heihin kohdistetusta arvostelusta kukaties. William ei selkeästi ole kansan vietävissä. Mutta katsotaan ja seurataan mitä tuleman pitää.

  Tykkää

  • Voi hyvinkin olla, taatusti ei tunnu hyvältä, kun kritiikkiä sataa koko ajan niskaan! Tämä viimeinen päivähän oli rakennettu selvästi niin, että huomion piti kiinnittyä Williamiin (ja Kateen). Charles ei ollut edes paikalla ja puhetta pitämässä, kuningattaren vieressä istumassa, sekä toisessa autossa (mikä muten näytti naurettavalta) oli aina William. En sitten tiedä, kummalle asemaa ja roolia alleviivattiin, Williamille itselleen vai kansalle.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s