”Erikoiskirjeenvaihtajat” prinssi Oscarin ristiäisissä

Prinssi Oscarin ristiäisiä livekomennointin parissa seuranneet saivat erityisen lisäbonuksen, kun pääsimme kuulemaan tunnelmia ihan paikanpäältä Tukholmasta, suoraan kirkon edustalta! Reippaat parikymppiset rojalistit Keski-Suomesta olivat matkanneet meren yli kaupunkilomalle, mutta eihän vierailu kuningaskuntaan ole mitään ilman niitä kuninkaallisia. Perjantaina aamupäivä oli siis pyhitetty kastejuhlalle ja nyt pääsemme kuulemaan Ilonan ja Norren reissusta lisää!

Prinssi Oscarin ristiäiset yleisössä, Tukholma

© Ilona

Ilona ja Norre olivat Tukholmassa jo viime kesänä, kun vietettiin prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian häitä, joten kokemusta oli kertynyt. Tämäkin reissu kuulostaa erittäin onnistuneelta ja on todella kivaa päästä kuulemaan kokemuksia. Kiitos paljon! Pitemmittä puheitta päästän heidät itse ääneen:


Prinssi Oscarin ristiäiset perjantaina 27.5.2016 Tukholmassa

Vuosi sitten kesällä olimme viikonloppureissulla Tukholmassa. Matkamme tärkein syy oli prinssi Carl Philipin ja silloisen neiti Sofia Hellqvistin häät. Reissu oli upea ja rakastuimme molemmat Tukholmaan kaupunkina ja lomakohteena niin paljon, että päätimme tulla seuraavana kesänä uudelleen, koska niin paljon jäi ajanpuutteen takia tekemättä.

Ruotsin hovin vauvabuumista johtuen päätimme niin sanotusti napata kaksi kärpästä yhdellä iskulla ja suunnittelimme reissumme siten, että pääsisimme näkemään myös kuninkaalliset ristiäiset aitiopaikoilta. Koska kruununprinsessa Victoria on meidän molempien yksi suurimmista suosikeista päätimme, että varaamme matkan heti kun prinssi Oscarin kastepäivä vain julkaistaan. Tällä kertaa päätimme olla reissussa hieman pidempään, joten varasimme hotellin kolmeksi yöksi Drottinggatanin läheisyydestä.

Lensimme Arlandaan keskiviikkona 25.5. iltalennolla. Torstaina vietimme sateisen mutta mielenkiintoisen päivän tutustuen Drottingholmiin. Vierailimme tietysti Drottingholmin linnassa, puutarhassa kuin myös linnan kirkossa. Voimme suositella Drottingholmia lämpimästi vierailukohteeksi muillekkin. Matka taittui mukavasti vesiteitse laivalla, linnassa riitti nähtävää ja ihmeteltävää, samoin puutarhassa ja puistossa. Näimme myös vilauksen paviljongista jonne prinssipari on juuri muuttanut pienen Alexanderin kanssa. Linnan kirkko oli ihana mutta todella pieni! Vieläkin pienempi miltä kuvissa näyttää. Laivasta saattaa nähdä myös linnan yksityisen kylpyläpaviljongin ja venelaiturin.

Perjantain aamupäivän olimme tosiaan varanneet ristiäisiä varten. Koska sää oli sateinen ja odotettavissa oli pienehkö juhla verrattaen häihin tai Estellen ristiäisiin emme pitäneet mitään kiirettä aamulla rynnätä kirkolle. Söimme aamupalan hotellilla rauhassa ja lähdimme liikenteeseen muistaakseni joskus 10 maissa. Matkalla suuntasimme vielä ostamaan sadeviitat ja sateenvarjon siltä varalta, että tihkusade yltyy kunnon kaatosateeksi. Saavuttuamme lähelle kuninkaanlinnaa totesimme, että väkeä ei ihan hirveästi ollut liikkeellä, mitään valtaisia ruuhkia ei ainakaan ollut havaittavissa. Matkasimme linnakirkolle vanhankaupungin suunnalta, yllätykseksemme tiesulkuja olikin yllättävän paljon ja jouduimme tekemään pienen koukkauksen Suurkirkon takaa, jotta lopulta pääsimme kuninkaanlinnan kirkon edustalle.

Eturivit oli jo valloitettu ja turistejakin oli jonkun verran paikalla kun saavuimme joskus ennen 11 tapahtumapaikalle. Saimme kuitenkin ihan hyvät paikat suoraan kirkon oven edestä, toisesta rivistä. Tässä kohti kirosimme jo sitä kuinka pari-kolme kameramiestä ja toimittajaa oli linnoittautunut yleisön eteen. Tunnelma kirkon edustalla oli iloinen ja odottavainen huonosta säästä huolimatta. Koska aikaa juhlan alkuun ei ollut kuin reilu tunti, aika kului todella nopeasti kaikkea ympärillä olevaa ihmetellessä. Vieraita lipui tasaiseen tahtiin tummilla autoilla ja takseilla ohitse. Jossain vaiheessa tuli yksi tai kaksi isompaa sadekuuroa, mutta emme onneksi pahemmin kastuneet. Niinkuin livekommentoinnissakin totesin niin eniten ärsytti ihmisten sateenvarjot. Jos ruotsia puhuisin yhtään enempää olisin varmasti huutanut muutamaankin kertaan pari valittua sanaa! Hieman hirvitti milloin joku saa silmäänsä niistä varjojen terävistä kulmista.

Ainoat vieraat jotka bongasimme ja tunnistimme olivat ruotsin pääministeri vaimoineen ja Patrick Sommerlathin vaimo ja kaksostytöt. Mutta aika kului rattoisasti livekommentointia seuratessa ja vieraiden asuja arvostellessa :D. Jossain vaiheessa ajantaju katosi tyystin ja yleisö havahtui siihen kun kirkon tai linnan ovet suljettiin. Yleisö oikein kohahti, koska emme olleet nähneet vielä kenenkään kuningasperheen jäsenen saapuvan. Kirosimme miten törkeää sulkea ovet ”kesken kaiken”. Vasta jälkeen päin tajusimme ystäväni kanssa, että kuningasperhe saapui kirkkoon linnan sisätilojen kautta ja siksi emme olleet nähneet heidän saapumistaan :D.

Kastejuhlan aikana linnan edustalla rupesi pyörimään poliiseja enemmänkin ja he ilmeisesti suunnittelivat päästävänsä yleisön vieläkin lähemmäksi linnan ovea. Siinä sitten olimme ryntäys valmiudessa tovin, jos vaikka saisimme vieläkin paremmat paikat! Ensin tosiaan mediaa päästettiin siirtymään lähemmäksi ja sen jälkeen yleisöä myös. Kaikki tapahtui tosi nopeasti yhtäkkiä vain tajuaa juoksevansa hillittömällä vauhdilla eteenpäin. Pikkaisen saimme paremmat paikat ;). Itse olin yllättänyt kuinka lähelle yleisö pääsikään linnan oven edustaa. Olen maailman huonoin arvioimaan, mutta villi veikkaukseni on, että yleisö oli noin 5-6 metrin päässä kuninkaallisista.

Prinssi Oscarin ristiäiset yleisössä, Tukholma

© Ilona

Sade taukosi juuri sopivasti, ennen kuin kuninkaalliset tulivat ulos. Kun kruununprinsessa Victoria, prinssi Daniel, prinsessa Estelle ja prinssi Oscar astuivat yleisön eteen, tuntui, että hetken yleisö oli aivan jäässä mutta hyvin pian alkoi hurraa huudot yms. Itsestäni koko tilanne tuntui jotenkin epätodelliselta, vaikka he seisoivatkin aivan nenäni edessä. Victoria vaikutti sanoinkuvailettoman onnelliselta tervehtiessään yleisöä prinssi Oscar sylissään. Tietysti myös isä Daniel oli yhtä hymyä ja prinsessa Estelle toki juuri niiin valloittava kuin kuvissa ja videoissakin. Hyvin pian kruununprinsessaperheen vanavedessä saapuivat myös kummit ulos. Miltei samalla hetkellä kun kummit olivat saapuneet ulos, alkoi kunnialaukaukset kaikua Skeppsholmenilta. Ja voi taivas kun säikähdimme. Sama juttu kuin viime kesän häissä. Varmasti lähes kaikki tiesivät kunnialaukauksista, mutta se pamahdus on livenä niin valtava, että ensimmäisenä tulee mieleen suunnilleen joku Putinin ilmaisku. Hauskana yksityiskohtana mainittakoon, että mm kruununprinsessa Mette-Marit säikähti laukauksia siinä määrin, että melkein pomppasi ilmaan. Kuninkaalliset viihtyivät ulkona melko kauan koleasta säästä huolimatta ja ihan onnistuneita kuviakin saimme.

Kunnialaukausten jälkeen kuninkaalliset poistuivat jo takaisin sisälle, mutta tulivatkin sitten vielä uudelleen kuningasparin sekä Olle ja Ewa Westlingin seurassa ulos. Poikkeuksellista, että kuninkaankin näki miltei hymyilevän Victorian ja Oscarin rinnalla ;). Prinsessa Estelle oli niin hellyyttävä näky ”tavis” isovanhempiensa kanssa. Sitten lähdimmekin lipumaan pois päin kohti muita seikkailuja. Kokonaisuudessaan olemme tyytyväisiä, että menimme katsomaan, oli huippukokemus royalisteille. Positiivista oli myöskin, että aikaa ei ”tuhraantunut” ristiäisiin niin paljon verrattuna häihin, jäi puolipäivää aikaa tehdä muutakin tuolloin perjantaina. Illalla pidimme ristiäiskatsomon sitten jälkikäteen hotellihuoneessa kun katsoimme lähetyksen nettitv:n kautta. Prinsessa Leonore teki kyllä vaikutuksen meihin molempiin. Erikseen vielä mainittakoon prinssi Nicolaksen hammasharja, niin pop!

Prinssi Oscarin ristiäiset yleisössä, Tukholma

© Ilona

Prinssi Oscarin ristiäiset yleisössä, Tukholma

© Ilona

Drottingholmin linnan lisäksi tällä reissulla vierailimme myös Tukholman suurkirkossa, joka on siis kuningasparin ja kruununprinsessaparin vihkikirkko. Tämäkin oli kiva vierailukohde ja suosittelemme kaikille jotka haluat käydä ”kuninkaallisten tapahtumien näyttämöillä”. Kirkko oli iso ja nähtävää riitti vaikka kuinka! Alttari oli yllättävän pieni, mietimmekin miten sinne on kaikki arvovieraat mahdutettu. Koska molemmilla reissuillamme on ollut iso kuninkaallinen juhla tiedossa, on kuninkaanlinnan ovet pysyneet suljettuina, joten ensi kerralla menemme varmasti sellaisena ajankohtana, että pääsemme vihdoin tutustumaan myös kuninkaanlinnaan ja linnakirkkoon! 😀

Lopuksi haluamme kiittää kaikkia livekommentoinnissa ihania kommentteja ”erikoiskirjeenvaihtajia” koskien lähettäneitä royalisteja. Kirkon edustalla oli mukavaa lukea fiiliksiä tv lähetyksestä, kun emme sitä itse livenä nähneet 🙂

Suuri kiitos myös Hovikirjeenvaihtajalle monipuolisesta ja vastavuoroisesta blogista. Olet huippu!

– Ilona & Norre

Mainokset

16 kommenttia artikkelissa “”Erikoiskirjeenvaihtajat” prinssi Oscarin ristiäisissä

 1. Lähetystä katsoessani huomasin, että yleisö oli päästetty lähemmäksi ja ensimmäinen ajatus oli, että onpa ollut varmaan stressaava tilanne se paikan vaihtaminen! 😀 Mukavaa, että yleisö päästettiin noin lähelle ja media taidettiin heivata johonkin sivuun. Carl Philipin ja Sofian häitä edeltävänä iltana oli tosi ärsyttävää, kun sinne laivalle ei oikein mistään kunnolla nähnyt muuten, kuin seisomalla median takana. Huonosti järjestetty. Hauska yksityiskohta tuo Mette-Maritin säikähtäminen! 🙂

  Suurkirkko on kyllä kiva vierailukohde, kävin siellä viimeksi syksyllä. Kaunis kirkko ja paikanpäällä näkee hyvin, kuinka lähellä on se on kuninkaanlinnaa ja huomaa, että vieraiden käveleminen linnalta oli varmasti tosi kivan näköistä Victorian ja Danielin häissä. Drottningholmissa en ole käynyt, mutta sekin on kyllä listalla. Liian usein vaan tulee käytyä Tukholmassa pelkällä risteilyllä, eikä siinä ehkä oikein ehdi. Lisäksi haluaisin käydä katsomassa Hagan linnaa ja puistoa, sekä sielläpäin sijaitsevaa kuninkaallista hautausmaata. Onko kukaan käynyt näissä?

  Tykkää

  • Media oli edelleen yleisön edessä, mutta ovenn eteen yleisö päästettiiin puolikaaren muotoiselle alueelle niin osa pääsi pois median ”takaa” me mukaan lukien:)

   Me ollaaan myös ystäväni kanssa suunniteltu, että Hagaan mennnään seuraavaksi! Linnaan ei vissiin pääse (?) mutta puistohan on kuulemma tosi upea. Hautausmaalla olisi myös mielenkiintoista käydä. Muista maista mainittakoon, että Buckinghamin palatsi siintää myös haaveissa nähdä ihan livenä 😉

   Onko joku käynyt Tukholman kuninkaanlinnassa? Kokemuksia olisi kiva kuulla! 🙂

   Tykkää

   • Jaha, uskoinkin siis jo liian hyvää hovista. 😉 Media on tottakai tärkeä ja onhan se kaiken sen yleisön silmät, joka ei paikalle pääse, mutta silti aina toivoisi, että paikat saataisiin järjesteltyä niin, että kaikki näkisivät. Yleisöä ei kuitenkaan pidä koskaan kohdella minään kakkosluokan kansalaisina mediaan verrattuna.

    Käsittääkseni linnaan ei pääse, on ihan vaan yksityiskoti. Mutta tosiaan siihen puistoon ympärille ja ymmärtääkseni linnan aidat on sen verran lähellä taloa, että pitäisi näkyä puiston puoleltakin.

    Minä olen käynyt kuninkaanlinnassa, mutta siitä on nyt muutama vuosi aikaa. Samaan aikaan oli joku hervoton italialainen ryhmä, jota jouduimme väistelemään, mutta kyllä siinä jotain näki. Muistaakseni avoimina olivat ”tutuista tiloista” Vita Havet -sali, se huone, jossa kuningas vastaanottaa aina hallituksen ja sitten se galleriakäytävä, jossa Carl Philipin ja Sofian häissä tanssittiin. Lisäksi pääsee katsomaan kruununjalokiviä, mutta ei käytössä olevia koruja. Kirkkoonkin taitaa yleensä päästä ja muistelen, että ns. valtaistuinsali, jossa Victorian ja Danielin hääillallinen syötiin, olisi myös ollut avoinna yleisölle. Pitäisi tehdä uusi reissu! Linnaan mennessä kannattaa muuten muistaa ehdottomasti linnan myymälä! Sieltä saattaa saada edullisesti aiempien vuosien vuosikertomuksia, sekä tietysti uusinta normihintaan. Lisäksi myynnissä on postikorttikuvia kuninkaallisista ja kaikenlaista koriste- ja lahjatavaraa.

    Buckinghamin palatsi muakin kiinnostaisi kovasti. Kunhan pääsen Lontooseen, se on ihan ehdoton kohde. Toinen, mikä kiinnostaisi on Balmoral. Windsorissa kävin toissa kesänä ja sitäkin voi suositella kyllä, oikein mielenkiintoinen ja hieno. Kiva olla kuningattaren ”kotona”, vaikkei tietenkään yksityisiä tiloja pääse lähellekään.

    Tykkää

    • Kuninkaanlinnan shopissa ollaan käyty molemmilla reissulla, mun ehdoton suosikki kohde tukholmassa:D ekalla kerralla kotiutin victorian ja danielin häämukin. Postikortit on mun heikkokohta, niitä.lähti nytkin matkaan! Ystävän kummityttö sai linnashopista kruunupäisen vilkkuvam kylpyankan, oli melkein päheämpi kuin Nicolaksen hammasharja 😉

     Kööpenhamina ja tanskan linnat kiinnostaa mua erityisesti myös! Ja tuo krystal royalin ehdottama bucket list ois kyllä ihan huippu! Me ollaan pohdittu että joskus on kyllä pakko päästä Öölantiin viettämään Victoriadagenia, vitsillä ollaan myös puhuttu että tulevaisuudessa prinssi Harryn häät ois kova juttu 🙂

     Tykkää

     • Minunkin ykköskohteita, ehdottomasti! Viimeksi kun kävin Tukholmassa, reissu sattui jollekin pyhälle ja kauppa oli kiinni. Kävin jopa epätoivoissani kokeilemassa ovea, vaikka luinkin netistä aukioloajat jo kotona. 😀 Näitkö muuten, oliko siellä myynnissä Sofiasta uusia muotokuvakortteja?

      Victoriadagen olisi takuulla hauska kokemus ja jos talvella menee, myös Victorian nimipäivä linnanpihalla. Ja Harryn häät tosiaan… Taitaa vaan nyt ottaa vielä muutaman vuoden ja siellä on varmaan väkeä niin, että teltan kanssa saa paikkansa varata. 😀

      Tykkää

      • Ei ollut Sofiasta muotokuva kortteja… Yksi kortti taisi olla missä oli Cp:n ja Sofian hääkuva, sekään ei paras mahdollinen.. Hyllyt suorastaan huusivat tyhjyyttä, jotenkin ihan onneton valikoima, olin hieman jopa pettynyt! Odotin myös uusia kortteja Estellestä ja Madeleinen perheestä, mutta ei… :/
       Joo voi olla, että asuntovaunulle olisi käyttöä Lontoossa. Tai sitten niinkuin brittien tyyliin kuuluu häät pidetään jossain Windsorin tai St Jamesin ”pikku” kappelissa ja yleisölle annetaan yksi kuva sosiaalisessa mediassa :DD noh toivottavasti ei sentään ;D

       Tykkää

       • No johan nyt, heti kiinni olevan kaupan jälkeen pahinta on tietenkin tyhjä kauppa! Olisiko päässyt jotenkin menekki yllättämään? Toivottavasti saavat pian täydennystä.

        Ei muuten välttämättä ole ollenkaan mahdotonta! :/ Eugenien ja Beatricen häitä ei ainakaan takuulla päästä näkemään tai ei ainakaan lähemmin, kuin Zaran. Mutta ehkä Harryn asema on kuitenkin sellainen, että jotain on ”pakko” näyttää? Tosin ensin pitäisi olla morsian…

        Tykkää

 2. Olipa mukava lukea kokemuksista paikan päällä. Yllättävän lähelle pääsitte ja mikäs sen mukavampaa. Hyviä kuvia muistoksi ja meille nähtäväksi.
  Pieni sade, vai oliko se niin pieni 😊ei kunnon rojalisteja haittaa vai kuinka. Tunnelma korvaa muutaman haitan
  Kiitos, kun postasitte blogiin 😃

  Liked by 1 henkilö

 3. Mukavaa saada kuulla kivoja yksityiskohtia tv-kameroiden takaa :). Itse en ole koskaan käynyt Tukholman kuninkaanlinnassa sisällä vaikka ulkopuolella on tullut käveltyä useita kertoja.

  Viime kesänä kävin Kööpenhaminassa Amalienborgin linnassa. Linnasta oli avoinna katsojille vain pieni osa ja niin sanotuista käytössä olevista saleja ei tainnut olla avoinna kuin sali, jossa Joachimin ja Marien kihlaus julistettiin aikanaan. Näyttely tuli kierrettyä kyllä melko nopeasti. Sen sijaan linnan pihamaa on kaunis ja elävä paikka.

  Tykkää

  • Amalienborgissa olisi mielenkiintoista myös päästä käymään, mutta sääli, että vain pieni osa on avoinna. Tietysti linnan eri osat ovat aktiivisesti käytössä koteina, mutta olisi silti mukavaa, että osaa pystyttäisiin pitämään avoinna. Amalienborgin keskipiha on tosi mielenkiintoinen ja tuntuu, että siinä oikeasti ihmisiä liikkuu ja on elämää. 🙂

   Tykkää

   • Toden totta, pihalla oli elämää. Kiireiset Köpisläiset pyyhälsivät pihan poikki arjen kiireessä. Toisaalta samaan aikaan pihamaalla otettiin kuvia hääparista ja eräs turistiryhmä opetteli ajamaan Segway:llä. 🙂

    Liked by 1 henkilö

    • Kööpenhaminan kävijöille suosittelen myös Christiansborgin linnaan tutustumista. Vaikka linna onkin nykyään parlamentin käytössä, siellä pääsee tutustumaan muun muassa muutamiin kuninkaallisten käyttämiin vastaanottohuoneisiin ja kuninkaalliseen hevostalliin, jossa hevosten lisäksi on vaunuja. Lisäksi linnan alla on raunioita, joita pääsee katsomaan.

     Tykkää

 4. Heippa! Olen seurannut blogiasi jo muutaman kuukauden mutta kommentoin nyt vasta ekaa kertaa. Kiitos mainiosta blogista! Ja mielenkiintoinen vieraspostaus!

  Pitkän harkinnan ja muuaiheisen bloggauksen jälkeen päätin viimein perustaa omani ja yhdistää näin rakkaat harrastukset kirjoittamisen ja kuninkaalliset. Blogini on vielä alkutekijöissä, mutta postasin tänään kertomukseni Ruotsin kansallispäivästä, olin paikanpäällä ja kuvasin hevoskulkueen. Tervetuloa seuraamaan Timanttisalonkia! 🙂 https://timanttisalonki.wordpress.com/

  Mikaela / Timanttisalonki

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s