Prinssi Oscarin kastetilaisuus perjantaina

Kruununprinsessa Victorian ja prinssi Danielin Oscar-pojan kastejuhlaa vietetään Tukholmassa perjantaina. Tilaisuus noudattelee hyvin pitkälti samaa kaavaa, kuin prinsessa Estellen ristiäiset neljä vuotta sitten ja tuttuja elementtejä löytyy myös prinsessa Leonoren ja prinssi Nicolaksen juhlista. Suomessa olemme jälleen onnekkaita, pääsemme seuraamaan tilaisuutta livenä ja netin puolella jopa suomeksi selostettuna. Ja tietenkin täällä Hovikirjeenvaihtaja-blogissa keskustelu käy kuumana, sillä kuningas Kaarle Kustaan viimekuisilla synttäreillä järjestetylle livekommentoinnille toivottiin jatkoa!

Ruotsin kruununprinsessa Victoria ja prinssi Oscar, Kuninkaalliset, Hovikirjeenvaihtaja

© Kate Gabor – Kungahuset.se

Kuten prinsessa Estelle lähes tasan neljä vuotta sitten, myös prinssi Oscar kastetaan kuninkaanlinnan kirkossa. 1700-luvun puolivälistä peräisin oleva kirkko toimii kuninkaallisen seurakunnan kotikirkkona ja lisäksi se on kuningasperheen oma kirkko, jossa olemme viime vuosina nähneet mm. prinsessa Madeleinen ja prinssi Carl Philipin häät, prinsessa Lilianin hautajaiset, sekä useampiakin kiitosjumalanpalveluksia syntymien, häiden ja syntymäpäivien tiimoilta. Kirkon ja linnan on suunnitellut Nicodemus Tessin nuorempi ja hänen kuolemansa jälkeen työt saattoi päätökseen Carl Hårleman. Kirkon sisätiloissa yhdistyy elementtejä niin barokko- kuin rokokootyyleistäkin ja kirkon kauniin vaaleita värisävyjä korostaa runsas kultakoristelu. Alttaritaulu on kuvanveistäjä Burchard Prechtin käsialaa ja esittää Jeesusta ja Johannes Kastajaa. Alttarin yläpuolella on teksti Pro Mundi Vita, Maailman elämän puolesta, Johanneksen evankeliumista. Suorakulmion muotoisen kirkon ainoa käytävä kulkee alttarilta ovelle ja penkkirivit reunustavat sitä molemmin puolin. Kuninkaallinen perhe, kummit ja muut arvovieraat istuvat alttarin molemmin puolin asetetuissa tuoliriveissä. Keskikäytävän toisessa päässä on kirkon pääovi, josta päästään eteläiseen holvikäytävään kaunista kaksoisportaikkoa pitkin. Tätä kautta vieraat saapuvat kirkkoon ja tilaisuuden lopuksi kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel tervehtivät yleisöä linnan ulkopuolella holvikäytävän edustalla.

Vieraat saapuvat kirkkoon kello kahdentoista ja yhden välillä Suomen aikaa ja tilaisuus alkaa kello yksi. Kasteen suorittaa myös prinssi Nicolaksen viime syksynä kastanut arkkipiispa Antje Jackelén ja häntä avustavat ylihovisaarnaaja Johan Dalman, sekä kuninkaallisen hoviseurakunnan pastori Michael Bjerkhagen. Prinssi Oscar kastetaan perinteiseen kuninkaalliseen kastemaljaan kaadetulla kastevedellä, joka kuningas Kaarle Kustaan ja kuningatar Silvian aloittaman tavan mukaan haetaan perheen kesäpaikan Sollidenin linnan lähistöllä sijaitsevasta lähteestä Öölannissa. Kastemaljana toimii 1600- ja 1700-lukujen vaihteesta peräisin oleva hopeamalja, joka oli kuningas Kaarle XI:n lahja linnan silloiselle uudelle kirkolle. Jalustoineen 50 kiloa painava kastemalja otettiin ensimmäisen kerran käyttöön tammikuussa 1746, jolloin sen vedellä kastettiin kruununprinsis Gustav, sittemmin kuningas Kustaa III. Siitä lähtien samaa kastemaljaa on käytetty kaikissa kuninkaanlinnan kirkossa järjestetyissä ristiäisissä.

Tilaisuuden aikana prinssi Oscar esiintyy niin ikään hyvin perinteisessä kastemekossa. Pitsimekko otettiin käyttöön vuonna 1906, jolloin se puettiin prinssi Gustaf Adolfin, kuningas Kaarle Kustaan isän, ylle. Sittemmin samassa kastemekossa on kastettu prinssin sisarukset, tämän lapset eli kuningas sisarineen, sekä kuningasparin lapset kruununprinsessa Victoria, prinssi Carl Philip ja prinsessa Madeleine. Myös nuorin sukupolvi, prinsessa Estelle, prinsessa Leonore ja prinssi Nicolas on käyttänyt samaa kastemekkoa, vaikka prinsessa Madeleinen lapset kastettiinkin Drottningholmin kirkossa ja perinteinen kastemalja ei ollut käytössä. Prinsessa Margarethan ristiäisten aikaan vuonna 1935 asuun liitettiin vielä silkkisatiinista valmistettu myssy ja viitta, johon on kirjailtu mekossa kastettujen lasten nimet ja päivämäärät. Tilaisuuden lopuksi prinssi Oscar saa asunsa kaunistukseksi vielä vaaleansinisen nauhan, kun isoisä kuningas Kaarle Kustaa luovuttaa hänelle Serafiimiritarikunnan kunniamerkin miniatyyriversion.

Prinssi Nicolas ristiäiset, prinsessa Madeleine

© Jonas Ekströmer / TT – Kungahuset.se

Kastetilaisuuden jälkeen, kello 14-15 Suomen aikaa, järjestetään yksityinen lounas ja vastaanotto erikseen valikoiduille kutsuvieraille linnassa. Tilaisuuden aikana prinssi Oscar lepää perinteitä jatkaen Kaarle XV:n kehdossa, jossa myös hänen serkkunsa ja tätinsä ovat nukkuneet kastetilaisuuksiensa jälkeen. Kruununprinsessa Victoria ja prinsessa Estelle, sekä prinssi Carl Philip puolestaan lepäilivät kruununperilliselle tarkoitetussa Kaarle XI:n kehdossa. Sinistä ja kultaa yhdistelevä Kaarle XV:n kehto oli alunperin 1800-luvun alussa silloisen prinssi Karlin ja hänen veljiensä prinssi Gustavin ja prinssi Oscarin arkikehto. Pikkusiskon, prinsessa Eugénien, synnyttyä kehdosta tehtiin pienten prinsessojen juhlakehto ja sittemmin sitä ovat siis käyttäneet myös pienet prinssit. Vastaanotolla parlamentin puhemies, pääministeri, valtakunnan marsalkka ja prinssin herttuakunnan eli Skånen edustajat antavat viralliset kastelahjansa.

Prinssi Oscarin kummeja ei ole vielä julkistettu ja sitä tietoa joudumme luultavasti odottamaan aina perjantaiaamuun saakka. Melkein varmaksi ehdokkaaksi voimme kuitenkin julistaa prinsessa Madeleinen ja odotuksia on myös Tanskan kruununprinssi Frederikin ja mahdollisesti myös Norjan kruununprinsessa Mette-Maritin suuntaan. Lisäksi tällä kertaa saatamme nähdä kummien joukossa myös kruununprinsessa Victorian ja prinssi Danielin ystäviä, sekä mahdollisesti myös muita prinssi Danielin sukulaisia. Kummeja olemme arvailleet ja spekuloineet tässä postauksessa.

Kummien lisäksi myös vieraslista on edelleen salaisuus. Prinsessa Estellen ristiäisissä näimme runsaasti kuninkaallisia vieraita, mutta tällä kertaa edustus ei välttämättä tule olemaan aivan yhtä laajaa. Norjan kruununprinssi Haakon ja kruununprinsessa Mette-Marit, sekä Tanskan kruununprinssi Frederik ja kruununprinsessa Mary ovat vahvistaneet tulonsa, mutta muista kuningashuoneista ei ole vielä kantautunut tietoa mahdollisista vieraista. Joka tapauksessa näemme Ruotsin kuningasperheen paikalla täysimääräisenä, kuningasparin ja kruununprinsessaparin lisäksi paikalla ovat luonnollisesti myös prinssi Carl Philip ja prinsessa Sofia, sekä prinsessa Madeleine ja Christopher O’Neill. Prinsessa Estelle osallistuu niin ikään varmasti pikkuveljensä kastetilaisuuteen ja mahdollisesti myös prinsessa Leonore saadaan nähdä kirkossa. Lisäksi paikalle odotetaan ainakin osaa kuningas Kaarle Kustaan sisarista perheineen (tosin on mahdollista, että vain prinsessa Christina saapuu) prinssi Danielin perhettä, sekä mahdollisesti kuningatar Silvian sukulaisia Saksasta. Suomea edustanee jälleen suurlähettiläs Jarmo Viinanen puolisoineen.

Ja miten tätä kaikkea pääsee sitten seuraamaan?

Televisiossa Yle FEM esittää klo 12.30 – 14.00 SVT:n ruotsinkielisen lähetyksen kastetilaisuudesta ja ohjelma on katsottavissa samaan aikaan myös Yle Areenassa. Lisäksi klo 21.00 Yle FEM esittää SVT:n tunninmittaisen koosteen juhlasta.

Yle Areenassa pääsemme kuitenkin seuraamaan lähetystä myös suomeksi selostettuna! Monista aiemmista kuninkaallisten juhlista tuttu Marjukka Havumäki juontaa kastetilaisuuden klo 12.30 alkaen.

Lisäksi livekuvaa, kuvagallerioita ja runsaasti asiantuntijakommentointia tarjoavat jälleen myös Aftonbladet ja Expressen. Julkaisen suoria linkkejä vielä lähempänä ajankohtaa.

Ja mikä vielä tärkempää, miten tästä kaikesta pääsee sanomaan painavan sanansa?

Hovikirjeenvaihtajan livekommentoinnissa! Kuningas Kaarle Kustaan syntymäpäivillä istuimme joukolla ruutujemme ääressä ja keskustelu oli todella vilkasta. Monet toivoivat uusintaa ja vaikka tällä kertaa valitettavasti arkipäivä asettaa esteitään, toivottavasti mahdollisimman moni pääsisi kuitenkin mukaan. Eli samalla kun seuraat juhlallisuuksia, pidä auki myös Hovikirjeenvaihtaja-blogi ja hyppää mukaan keskusteluun!

6 kommenttia artikkelissa “Prinssi Oscarin kastetilaisuus perjantaina

    • Kaikenlaisia hölmöjä kollegoita sitä onkin… 😉

      Kiitos linkistä, olen tienpäällä enkä ole päässyt seuraamaan! Ei mitään suuria ylläreitä noissa paitsi tietysti Danielin serkku, kun hänen sukunsa on tietysti vieraampaa.

      Tykkää

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.