Luxemburgin suurherttuapari valtiovierailulle Suomeen

Luxemburgin suurherttua Henri ja suurherttuatar Maria Teresa saapuvat tiistaina Suomeen kolmipäiväiselle valtiovierailulle. Suurherttuapari saapuu maahan presidentti Sauli Niinistön kutsusta ja normaaliin tapaan mukana seuraa myös korkea-arvoinen valtuuskunta, joka tapaa Suomessa kolleegoitaan. Ohjelmaa vierailun aikana on runsaasti ja Helsingin lisäksi suurherttuapari vierailee Espoossa. Suurherttuapari on Suomessa monille melko tuntematon, mutta tässä on silti loistava mahdollisuus käydä bongaamassa kruunupäitä!

Luxemburgin suurherttua Henri ja suurherttuatar Maria Teresa valtiovierailulle Suomeen, kuninkaalliset, hovikirjeenvaihtaja

© Cour grand-ducale – Christian Aschman


Suurherttua Henri ja suurherttuatar Maria Teresa saapuvat Helsinkiin tiistaina 10.5. myöhään iltapäivällä. Helsinki-Vantaan lentokentällä heitä on vastassa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka. Virallinen tervetuloseremonia järjestetään Presidentinlinnan edustalla, jossa suurherttuapari tapaa presidentti Niinistön ja Jenni Haukion. Ohjelmassa on kansallislaulujen soittaminen, kunniavartioston tarkastus, sekä yleisön tervehtiminen linnan parvekkeelta. Illalla suurherttuapari nauttii presidenttiparin tarjoaman juhlaillallisen niin ikään Presidentinlinnassa.

Keskiviikon 11.5. suurherttua ja suurherttuatar viettävät Helsingissä. Päivä alkaa aikaisin aamulla Finlandia-talossa, jossa järjestetään Suomi – Luxemburg -talousseminaari. Tilaisuudessa sekä suurherttua Henri, että presidentti Niinistö pitävät puheet ja sen tarkoituksena on edistää maiden välisiä liike-elämän kytköksiä. Seminaarin jälkeen suurherttua Henri ja presidentti Niinistö keskustelevat Presidentinlinnassa ja paikalla ovat Suomesta myös ministerit Kimmo Tiilikainen ja Lenita Toivakka. Lounaan suurherttuapari nauttii Helsingin kaupungin vieraina.

Lounaan jälkeen on vuorossa vierailu Hietaniemen hautausmaalle, jonka Sankariaukiolla suurherttua Henri ja suurherttuatar Maria Teresa laskevat seppeleet Sankariristin, sekä marsalkka Mannerheimin hautamuistomerkin juurelle. Tämän jälkeen he tapaavat eduskunnan ensimmäisen varapuhemiehen Mauri Pekkarisen ja nauttivat kulttuuriohjelmasta. Lisäksi suurherttuaparilla on mahdollisuus tutustua jalkaisin Helsingin keskustaan, jossa heille esitellään Esplanadin aluetta ja Senaatintoria ja myöhemmin pariskunta vierailee delegaatioineen vielä Temppeliaukion kirkossa. Illalla on vuorossa suurherttuaparin järjestämä konsertti ja coctail-tilaisuus Finlandia-talossa.

Luxemburgin suurherttua Henri ja suurherttuatar Maria Teresa valtiovierailulle Suomeen, kuninkaalliset, hovikirjeenvaihtaja

© Cour grand-ducale – Christian Aschman

Vierailun kolmantena ja viimeisenä päivänä, suurherttua Henri ja suurherttuatar Maria Teresa vierailevat Espoossa. Ensimmäisenä päivän ohjelmassa on vierailu Aalto-yliopiston Otaniemen kampukselle, minkä aikana suurherttuapari tapaa Design Factoryn ja Startup Saunan edustajia, sekä opiskelijoita. Otaniemessä pariskunta tutustuu myös Teknologian tutkimuskeskus VTT:n toimintaan, sekä sen jälkeen Me & MyCity -oppimisympäristön Espoon toimipisteeseen.

Lounasta suurherttuapari nauttii Espoon kaupunginjohtajan Jukka Mäkelän seurassa Gumbölen kartanossa. Päivän viimeinen vierailukohde ja samalla koko valtiovierailun päättävä tilaisuus on tutustuminen Suomen luontokeskus Haltiaan Nuuksion kansallispuiston kyljessä. Haltiassa suurherttuapari tutustuu ilmeisesti keskuksen päänäyttelyyn, joka esittelee kattavasti Suomen luonnon ja maisemat maan 39 luonnonpuiston välityksellä. Näyttely koostuu monipuolisesta audiovisuaalisesta materiaalista ja Haltian mukaan se vie katsojan ”Saaristomereltä tuntureille ja antaa aidon elämyksen koko Suomen upeasta luonnosta kaikkina vuodenaikoina”. Samalla suurherttuaparille esitellään myös keskuksen arkkitehtuuria, sekä sen ekologista puurakennustekniikkaa.

Vierailu on suurruhtinas Henrin ensimmäinen valtiovierailu Suomeen, mutta hänen isänsä, suurruhtinas Jean, suoritti vierailun vuonna 1993. Presidentti Tarja Halonen puolestaan on edellinen Suomen valtionpäämies Luxemburgissa, jonne hän teki valtiovierailun vuonna 2008. Suurelle yleisölle suurherttua Henri ja suurherttuatar Maria Teresa ovat melkoisen tuntemattomia ja jopa monille kuninkaallisia seuraaville heidän kasvonsa lienevät tuttuja lähinnä erilaisten suurempien juhlien myötä. Meillä täällä Suomessa ei kuitenkaan ole liiemmin varaa nirsoilla kuninkaallisten suhteen, joten jos haluaa kruunupäitä bongailla, nyt on mitä parhain tilaisuus! Vierailun ohjelma on melko selkeä ja keskittyy pienehkölle alueelle. Lisäksi mukana on useampia julkisia tiloja ja jopa ihan turistikohteita, joiden liepeillä lienee tilaa yleisölle. Tarkempia kellonaikoja ei valitettavasti ole tarjolla, eikä niitä luultavasti julkaista myöhemminkään turvallisuussyistä, mutta mahdottomia odotusaikoja ei luulisi olevan luvassa näillä ympäripyöreämmilläkään ajankohdilla. Mediassa ja kuvien puutteessa luultavasti täällä blogissakaan vierailusta ei välttämättä suurempia raportteja nähdä, joten siitäkin syystä kannattaa harkita jalkautumista tapahtumapaikoille, jos se vain on mahdollista.

Luxemburgin suurherttua Henri ja suurherttuatar Maria Teresa valtiovierailulle Suomeen, kuninkaalliset, hovikirjeenvaihtaja

© Cour grand-ducale – Christian Aschman

Mainokset

13 kommenttia artikkelissa “Luxemburgin suurherttuapari valtiovierailulle Suomeen

 1. Kivaa, että silloin tällöin Suomeenkin saadaan kuninkaallisia vieraita! Uutiskynnystä tämä vierailu ei välttämättä ylitä, ainakaan merkittävissä määrin, mutta toivottavasti jotain kuvia ja lisätietoa sentään saadaan.

  Tykkää

  • Tämä on tosiaan kovin harvinaista herkkua täällä. Ruotsin kuninkaallisesta perheestä sentään jonkun verran vieraita saadaan, mutta heidänkin käyntinsä ovat usein lyhyitä ja kohdistuvat tiettyyn tilaisuuteen. Valtiovierailulla ohjelma on kuitenkin laajempaa ja tällä kertaa erityisesti tuntuu, että on paljon sellaista julkista, josta kuvia voisikin päästä näkemään. Toivotaan, että edes joku lehti tarttuu vierailuun!

   Tykkää

 2. Mun kuninkaallisiin liittyvä highlights liittyy nimenomaan Luxemburgin Maria Teresaan. Vuonna 2008 olin kesätöissä Luxemburgissa ja istuin yhtenä viikonloppuna suosikkikahvilassani ja luin kuninkaallisia käsittelevää juorulehti Pont du Vueta. Tarjoilija tuli kysymään, että haittaako jos viereeni istuu korkampi arvoinen henkilö, johon totesin että ei. Pieneen mieleeni ei tullut, että se joku korkeampi arvoinen olisi Maria Teresa seurueineen. Kahvilassa oli sellaiset pitkät yhtenäiset sohvat ja niin Maria Teresa istui viereeni, noin 10 sentin päähän minusta. Yritin vaivihkaa piilottaa juorulehden laukkuuni ja olla muka kuin en tunnistaisi häntä ja seuruetta. Mutta sen lähemmäksi ketään kuninkaallista en ole koskaan päässyt. 😀 😀

  Toivotaan että edes joku lehti kuvaisi vähän heidän Suomen vierailuaan.

  Tykkää

  • Ihan mahtava tarina! 🙂 Tuo on jo oikeasti tosi ”hyvä saavutus”, yleensä kuninkaallisbongailut on kuitenkin nopeita ja virallisempia. Ihan mahtava sattuma! Mahtoiko Maria Teresa olla kahvilassa ihan yksityisessä seurueessa vai vaikuttiko virallisemmalta porukalta? Hienoa muuten, että sinulta kysyttiin suostumusta, eikä mitään, että tyhjennetäänpä tästä parhaat pöydät arvovieraalle.

   Tykkää

   • Joo minustakin oli jännittävää, ettei tosiaan tyhjennetty pöytiä ympäriltä, vaan siinä Maria Teresa istui seurueineen tavallisen ”rahvaan” keskellä. Seurue oli kyllä ihan yksityinen, hänen tyttärensä Alexandra sekä se heidän nuorin poika ja muuta nuorempaa väkeä. Turvamiehet jäivät vielä aikas etäälle, eli eivät edes blokanneet herttuatarta ns.suojaan. Mutta joo tämä on se minun kuninkaallisiin liittyvä highlights, enkä usko että toista samankaltaista tilaisuutta enää tulee. Esim uskon että Ruotsin kuninkaalliset ottavat kyllä ravintolassa yksityisen pöydän ja eivät jää sohvaa tavallisen kansan kanssa.

    Tykkää

    • No mutta sinähän olet päässyt todelliseen lähikontaktiin kuninkaallisten kanssa!😄 Hauska yhteensattuma tuo juorulehti, ehditkö varmasti tunkea sen piiloon?😄

     Tykkää

     • Hih hyvin heikolla menestyksellä piilotin lehden toiselle puolelle penkkiä, kun hetki meni kun tuijotin lehti kädessäni Maria Teresaa ja sit tajusin mikä mulla on kädessä. 😀 😀 😀

      Tykkää

    • Luulen myös, että pääasiassa kuninkaallisille tehdään vähän omaa tilaa, joku rauhallinen nurkkaus tms. Ja kyllä se on minusta ihan oikeinkin, sillä heidän puheitaan varmasti kuunnellaan tarkkaan ja jotakin ”väärää” lipsahtaa, saattaa helposti päätyä otsikoihin.

     Tykkää

  • Kävin eilen Espoossa katsomassa suurherttuaparia (olosuhteiden pakosta näin vain aivan vilauksen), eikä siellä tuntunut olevan yleisöä paikalla oikeastaan lainkaan. Selvästi ovat vieraita ihmisille ja kun mediakaan ei kirjoita, ”kierre” on valmis.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s