Kansa juhli kuningatar Elisabetia 90-vuotispäivänä

Kuningatar Elisabet saavutti viime torstaina jälleen yhden merkittävän virstanpylvään, mutta tällä kertaa ensisijaisesti henkilökohtaisella tasolla, kun hän täytti 90 vuotta. Normaalisti kuningatar viettää syntymäpäiviään hyvin matalalla profiililla, mutta tällä kertaa sentään annettiin kansalle mahdollisuus onnitella kuningatarta. Juhlat keskittyivät Windsorin kaupunkiin Windsorin linnan juurella, mutta tykit ja merkkitulet kunnioittivat päivää myös muualla saarivaltakunnassa. Liput, hauskat asut ja kukkaset oli kaivettu esille, kun yleisö saapui kaupunkiin juhlimaan kuningatartaan.

Windsorin kaduille oli kerääntynyt tuhansia onnentoivottajia ja yleisö oli monin paikoin iloisen kirjavaa ja lähestulkoon karnevaalitunnelmissa. Kuningattaren nähdessään juhlakansa puhkesi suosionosoitusten lisäksi laulamaan ja ’Happy Birthday dear Queenie’ kajahti ilmoille ilmeisesti useammassakin paikassa.

© bdnews24.com via Youtube

Kuningatar ja kesällä 95 vuotta täyttävä prinssi Philip saapui linnasta, jossa he viettävät yleensä viikonloppunsa, kuningattaren viininpunaisella Bentleyllä ja nousivat autosta Kuningas Henrik VIII:n portilla. Sotilassoittokunnan viritettyä onnittelulaulun, kuningatar kiersi yleisöjoukossa ottamassa vastaan kukkia, lahjoja ja onnitteluita vaikuttaen olevan itsekin erityisen iloisella mielellä ja totesikin myöhemmin, että päivä oli oikein ihastuttava.

Kuningatar oli pukeutunut kauniin keväiseen asuun, johon kuului kuningattaren henkilökohtaisen avustajan ja puvustavan Angela Kellyn suunnittelema vaalean vihreän takki ja mekko, sekä kukkasin koristeltu hattu. Kuningattaren rintapieltä koristi Jardine Star -nimellä tunnettu timanttirintaneula, joka tuntuu olevan yksi kuningattaren vakiovalinnoista tärkeimmissä tilaisuuksissa.

Ja eihän kuningattaren syntymäpäivä ole mikään syntymäpäivä, ellei siihen kuulu vähän työtäkin. Päivän nimellisenä virallisena osuutena oli kuningattaren kunniaksi perustetun uuden kävelyreitin avaaminen. Vuosikymmenien kokemuksella kyltti paljastui nopeasti ja sitten olikin taas juhlan aika ja siihen kuului tietenkin niin lahjoja, kuin kakkuakin.

Koska 90-vuotiailta ei enää voida odottaa pitkiä kävelymatkoja, osaa Windsorin asukkaista ja kaupunkiin kerääntyneistä onnittelijoista kuningatar ja prinssi Philip tervehtivät harvinaisella autokyydillä.

Windsorin lisäksi kuningatar juhlittiin myös muualla maassa. Lontoossa ja monilla muilla paikkakunnilla kuningattaren kunniaksi ammuttiin tykinlaukauksia ja hieman vähemmän perinteisiäkin tapoja nähtiin, kun esimerkiksi pikaruokaketju Burger King muutti nimensä päivän ajaksi muotoon Burger Queen.

© ITN – The Royal Family Channel via Youtube

Kuningattaren levättyä välillä linnassa, juhlallisuudet jatkuivat vielä illalla. Walesin prinssi Charles ja Cornwallin herttuatar Camilla olivat paikalla toivottavasti kuningattaren ja prinssi Philipin tervetulleiksi, kun vuorossa oli kuningattaren syntymäpäivämerkkitulen sytyttäminen. Ennen kuin kuningatar sytytti soihdun, prinssi Charles sanoi muutaman sanan, minkä jälkeen hän johdatti yleisön hurraa-huutoihin.

Your Majesty, Mummy, I find it so very hard to believe you’ve reached your 90th year and I suddenly realised the other day that I’ve known you since you were 22 years old.

This is a very special occasion and the beacon Her Majesty’s about to light will also represent, as it lights other beacons across the nation, the love and affection in which you are held throughout this country and the Commonwealth.

So Ladies and Gentleman can we wish her Majesty the most special and happiest of birthdays on this occasion.

And long may you reign over us.

Kuningatar sytytti merkkitulen itse ja muutamien jännityksen täyteisten hetkien ja prinssi Philipin ”Ei se syty” -kommentin jälkeen suuressa soihdussa roihusi tuli. Illan aikana odotettiin, että ympäri saarivaltakuntaa sytettiin jopa 1000 merkkitulta niin virallisissa paikoissa, kuin kylissä ja jopa yksittäisten kansalaisten kotona. Syntymäpäivän päätti yksityinen illallinen linnassa, jonne oli saapunut lukuisa joukko kuningattaren perhettä.

Kuningattaren merkkipäivän tiimoilta on julkaistu useampiakin dokumentteja, joille tuntuu olevan yhteistä, että niissä yritetään selvittää, millainen monarkki oikeasti on ihmisenä. Tätä valottamaan on kutsuttu heidät, jotka tuntevat kuningattaren parhaiten. Elän toivossa, että saamme nähdä dokumenteista ainakin jonkun myös Suomessa televisiossa, mutta sillä välin Youtubessa voi katsoa ohjelmista kaksi. Sky News -kanavan dokumentissa The Queen at 90 prinssi William, prinssi Andrew ja Wessexin kreivitär Sophie kertovat omia kokemuksiaan kuningattaresta ja erityisesti kuningattaren luotetuksi kuvatun kreivitär Sophien ajatuksia on mukavaa kuulla.

BBC:n Elizabeth at 90 – A Family Tribute -ohjelmassa puolestaan ääneen pääsevät prinssi Williamin seurana myös prinssi Harry, sekä Kentin herttua Edward, kuningattaren sisarentytär Lady Sarah Chatto, aina yhtä ilahduttavan suorapuheinen prinsessa Anne, prinssi Charles, sekä suurena yllätyksenä myös kuningatar itse. Kuninkaallisten Sohvaperunoiksikin tituleerattu dokumentti koostuu lähinnä vanhoista videoista, joita kuninkaalliset katsovat ja kommentoivat. BBC:n ohjelmaa en voi liikaa suositella, katsokaa se (mutta pian, ennen kuin se poistuu Youtubesta)!

Mainokset

2 kommenttia artikkelissa “Kansa juhli kuningatar Elisabetia 90-vuotispäivänä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s