Kuningas Kaarle Kustaan syntymäpäiväjuhlallisuudet alkavat maanantaina

Ison-Britannian kuningatar Elisabet ei ole ainoa, joka täyttää pyöreitä vuosia huhtikuussa. Vastikään kaksi uutta lastenlasta saanut Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa nimittäin jatkaa perheensä juhlaputkea viettämällä 70-vuotisjuhliaan ja vieläpä aika prameasti, sillä erilaisia tilaisuuksia on pitkin viikkoa ja lauantaina, kuninkaan varsinaisena syntymäpäivänä, juhlallisuudet huipentuvat koko päivän kestäviin pippaloihin. Ohjelmassa on perinteiseen tapaan jumalanpalvelusta, kansan onnitteluiden vastaanottamista, juhlakonserttia ja juhlaillallista ja paikalle saapuu oman perheen lisäksi myös runsaasti kuninkaallisia vieraita ulkomailta. Ylen kautta me suomalaisetkin pääsemme mukaan juhlahumuun.

Kuningas Kaarle Kustaa 70 vuotta, syntymäpäivä, kuninkaalliset, hovikirjeenvaihtaja

Ruotsin kuningashuoneen nettisivulla on erillinen osio kuningas Kaarle Kustaan syntymäpäivän kunniaksi ja sieltä löytyy ohjelman lisäksi esimerkiksi kuninkaan elämäkerta. Juhlia voi luonnollisesti seurata myös kuningashuoneen Facebook– ja Instagram-sivujen kautta ja sosiaalisessa mediassa mukana kulkee virallinen hashtag #Kungen70.

Viikon ohjelma näyttää seuraavalta, kellonajat Suomen aikaa:

Maanantaina 25.4.

Klo 19.30 En afton om Östersjön – hoppfullhet och hot – esitys Kuninkaallisessa draamateatterissa. Paikalla kuningas Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia

Tiistaina 26.4.

Klo 19.00 Puolustusvoimien syntymäpäiväkonsertti kuninkaanlinnan kirkossa. Paikalla kuningaspari.

Torstaina 28.4.

Klo 11.00 Vastaanotto, jonka aikana erilaiset organisaatiot voivat onnitella kuningasta. Paikalla kuningaspari.

Perjantaina 29.4.

Klo 11.00 Vastaanotto, jonka aikana erilaiset organisaatiot voivat onnitella kuningasta. Paikalla kuningaspari.

Klo 16.00 Kuninkaallisten taide- ja humanististen akatemioiden uuden yhteistyöprojektin Bernadotteprogrammetin julkistaminen. Paikalla kuningaspari.

Klo 19.30 Kuninkaallisen oopperan ja Tukholman konserttitalon juhlakonsertti Nordiska Museet -museossa, johon kuningaspari saapuu vaunukyydillä kuninkaanlinnasta. Paikalla kuningaspari, kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel, prinssi Carl Philip ja prinsessa Sofia, prinsessa Madeleine ja Christopher O’Neill.

Lauantaina 30.4.

Klo 11.00 Te Deum -kiitosjumalanpalvelus kuninkaanlinnan kirkossa.

Klo 11.30 Perinteinen syntymäpäiväjuhlinta kuninkaanlinnan sisäpihalla, ohjelmassa vahdinvaihto ja musiikkia, sekä kunnianlaukaukset.

Klo 13.15 Onnittelulauluja linnan Lejonbacken-sisäänkäynnin edustalla, minkä jälkeen kuningaspari matkustaa vaunuilla Tukholman kaupungintalolle.

Klo 14.00 Lounas Tukholman kaupungintalolla

Klo 16.30 Vastaanotto hallitukselle, valtiopäiville ja maaherroille kuninkaanlinnassa.

Klo 19.30 Juhlaillallinen kuninkaanlinnan valtiosalissa

Kaikissa lauantaina tapahtumissa hallituksen ym. vastaanottoa lukuunottamatta paikalla ovat kuningas Kaarle Kustaan ja kuningatar Silvian lisäksi hovin kalenterin mukaan myös kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel, prinssi Carl Philip ja prinsessa Sofia, prinsessa Madeleine ja Christopher O’Neill.

Vasta viime tiistaina synnyttäneen prinsessa Sofian osallistuminen juhliin on herättänyt keskustelua ja edelleenkään ei ole täyttä varmuutta, näemmekö prinsessan paikalla ja jos näemme, missä tilaisuuksissa. Hovi on aiemmin todennut, että se, mitä kalenterissa lukee, pitää paikkansa, mutta ei ole sittemmin ottanut suoraan kantaa prinsessan paikallaoloon. Varsinkin lauantai on kuitenkin pitkä päivä, kun aikaa synnytyksestä on kulunut alle kaksi viikkoa ja etenkin noin pienen vauvan jättäminen ilman kumpaakaan vanhempaa useiksi tunneiksi, voi tuntua vaikealta. Jäämme siis vielä odottamaan varmistusta, sillä kuningashuoneen kalenteri on ennenkin ollut muuttuvaista sorttia. Päivitys: Hovin kalenteria on nyt päivitetty ja sen mukaan prinsessa Sofia osallistuu lauantaina Te Deum -jumalanpalvelukseen, sekä sen jälkeen juhlintaan linnan sisäpihalla ja kuuntelee vielä onnittelulaulut. Perjantaina konserttiin tai lauantaina juhlalounaaseen ja illalliselle hän ei osallistu.

Ruotsin kuninkaallisesta perheestä näemme kuitenkin joka tapauksessa varmasti paikalla kuningasparin, kruununprinsessa Victorian ja prinssi Danielin, prinssi Carl Philipin, sekä prinsessa Madeleinen ja Chris O’Neillin. Joissakin tilaisuuksissa saatamme hyvinkin nähdä myös prinsessa Estellen ja prinsessa Leonoren, sekä jos oikein onnekkaita olemme, myös prinssi Oscarin ja prinssi Nicolaksen. Prinssi Alexander lienee joka tapauksessa liian nuori näihin pippaloihin. Lisäksi juhliin saapuvat varmasti myös kuninkaan sisaret prinsessat Margaretha, Desirée, Birgitta ja Christina, sekä heidän perhettään ja lisäksi varmasti myös kuningatar Silvian sukulaisia Saksasta. Mahdollisesti pääsemme bongaamaan myös esimerkiksi prinssi Danielin ja prinsessa Sofian vanhemmat, sekä Chrisin äidin.

Ulkomailta on tulossa jonkin verran kuninkaallisia vieraita. Virallista kutsuvieraslistaa ei ole vielä julkaistu, mutta median tietojen mukaan paikalle saapuvat Norjasta kuningas Harald ja kuningatar Sonja, kruununprinssi Haakon ja kruununprinsessa Mette-Marit, sekä prinsessa Märtha Louise ja Ari Behn. Tanskasta puolestaan tulossa ovat ilmeisesti kuningatar Margareeta, prinsessa Benedikte, sekä kruununprinssi Frederik ja kruununprinsessa Mary. Uskoisin, että myös prinssi Henrik saattaa olla tulossa, sillä tilaisuus on kuitenkin syntymäpäiväjuhla, eikä sinänsä virallinen edustustilaisuus. Pohjoismaisten vieraiden lisäksi tähän mennessä on tiedossa, että kuningas Juan Carlos ja kuningatar Sofia saapuvat Espanjasta ja Romaniasta näemme kruununprinsessa Margaretan puolisoineen. Kuningasparin lasten häiden tapaan tällä kertaa emme välttämättä näe edustusta kaikista Euroopan kuningashuoneista, joten ainakin brittivieraista lienee turha haaveilla. On kuitenkin mahdollista, että samaan ikäpolveen kuuluvat kollegat, kuten Alankomaiden prinsessa Beatrix tai Belgian kuningas Albert ja kuningatar Paola liittyvät seuraan. Päivitys: Belgian hovi on ilmoittanut, että kuningas Philippe ja kuningatar Mathilde osallistuvat juhliin!

Kuninkaallisten vieraiden lisäksi myös yleisön on mahdollista ottaa osaa juhlintaan, vaikkei toki juhlaillalliselle asiaa olekaan. Jos satut olemaan paikalla Tukholmassa, voit kirjoittaa onnittelusi onnittelukirjaan torstaina tai perjantaina ja täältä löytyy ohjeita lauantaina paikalle saapuvalle yleisölle. Tuttuun tapaan onnitteluita voi kuninkaalle lähettää hovin nettisivun, Facebook-sivun, sekä Instagramin kautta, tai perinteisellä postilla osoitteeseen:

H.M. Konungen
Kungl. Slottet
Högvaktsterassen 1
111 30 Stockholm
Sverige

Jos on halukas antamaan oikein lahjan, senkin voi lähettää ylläolevaan osoitteeseen tai jättää linnan postikeskukseen, mutta kuningas toivoo, että mieluummin muistettaisiin hänen valitsemiaan kohteita rahalahjoituksin. Lisätietoa täällä.

Myös täällä Suomessa pääsee osallistumaan juhlintaan, sillä Yle esittää muutamia ohjelmia pääasiassa lauantain aikana.

Lauantaina 30.4. klo 15.45 Yle TV1 esittää ohjelman Kaarle XVI Kustaa, yksinäinen kuningas. Sama haastatteluohjelma on katsottavissa ilman tekstitystä Yle FEM -kanavalla perjantaina klo 12.00 ja lauantaina klo 14.45.

”Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa täyttää 70 vuotta. Miten hän on uudistanut ruotsalaista monarkiaa? Haastattelussa kuningas kertoo niin haasteista kuin ilonaiheista, ympäristökysymyksistä ja lastenlapsista.”

Lauantaina pääohjelma syntymäpäiviltä alkaa Yle FEM kanavalla klo 10.45 ja kestää ohjelmatietojen mukaan neljä tuntia. Tämä ohjelma kattaa siis lauantain juhlinnat Te Deum -jumalanpalveluksesta lounaaseen kaupungintalolla.

Lauantai-iltana Yle FEM esittää myös klo 22.00 tunnin mittaisen koosteen perjantain juhlakonsertista Nordiska Museetissa.

Kaikki ohjelmat ovat katsottavissa Yle Areenassa suorana, mutta eivät enää jälkikäteen mahdollisesti haastattelua lukuunottamatta. Lisäksi ohjelmat ovat katsottavissa SVT:n Play-palvelussa. Julkaisen suoria linkkejä vielä loppuviikosta. (Linkit ja ohjelmatiedot nyt täällä)

Mainokset

9 kommenttia artikkelissa “Kuningas Kaarle Kustaan syntymäpäiväjuhlallisuudet alkavat maanantaina

 1. Odotan kyllä innolla juhlallisuuksia ja erityisesti sitä nähdäänkö Sofiaa ja kuninkaan lapsenlapia. Ihmettelen, jos Estelleä ei nähdä jossakin tilaisuudessa (lauantai voisi olla potentiaalisin päivä). Aiemmin jo mainitsinkin, että en hämmästyisi, jos Sofiaakin nähtäisiin. Lauantaina on esimerkiksi Te Deum, jossa Sofia voisi ehtiä piipahtaa. En nyt sitten kuitenkaan todellakaan tarkoita, että vastasynnyttäneen pitäisi heti olla edustamassa, vaan sitä, että Sofia on ennenkin yllättänyt ja siksi en hämmästyisi jos hänet juhlallisuuksissa nähtäisiin. Jos sitten saa esittää toiveita hoviin, niin kuvia kuninkaasta koko lähisuvun ja erityisesti pienten prinssien ja prinsessojen kanssa, kiitos:)

  Tykkää

  • Sanoisin, että Estelle ja Leonore saattavat osallistua Te Deumiin, mutta ihan ehdottomasti heidät nähdään viimeistään linnanpihan juhlallisuuksissa ja varmaan Lejonbackenillakin, sekä luultavasti paikalla ainakin piipahtaa myös Nicholas. Pidetään peukut pystyssä valokuvien puolesta, uskon, että jotakin julkaistaan ehdottomasti. Toivottavasti kuningas on kiinnittänyt huomiota kuningatar Elisabetin tuoreeseen kuvaan pikkulasten kanssa… 😉

   Uskon, että Sofia saatetaan nähdä hyvinkin lauantaina joko aamupäivällä tai illalla, mutta yllätyn kovasti, jos molemmissa. Saati perjantaina. Tietysti olisi kivaa, että Sofiakin olisi mukana, mutta toivottavasti ei ainakaan ole mikään pakko/velvollisuus osallistua. Toisaalta kuten sanoit, Sofia on aika tehokkaan ja reippaan oloinen parempien sanojen puutteessa ja voi hyvinkin yllättää!

   Tykkää

 2. Hovin kalenteria on näemmä nyt päivitetty, ja Sofialle on merkitty lauantaille kolme tilaisuutta. Mielestäni oli aiemmin merkitty kaikki juhlallisuuksiin, johon muutkin kuningasparin lapset puolisoineen oli merkitty osallistumaan, joten Sofia jättäytyy pois osasta juhlallisuuksia. Kivaa kuitenkin, että on lauantaina mukana juhlahumussa.

  Tykkää

  • No niin, eli juuri kuten arvelimme! Kiitos 🙂 Aiemmin Sofia oli merkitty kaikkiin, myös perjantaina konserttiin ja sen lisäksi nyt on otettu pois lounas kaupungintalolla ja iltajuhla. Hyvin loogista ja varmasti fiksu päätös.

   Tykkää

   • Me mennään varmaan sunnuntaina brunssille, joten passaa hyvin katsella juhlallisuuksia lauantaina telkkarista (kun ei vielä MM-lätkää tule, kuten yleensä vappuna).

    Tykkää

     • Juu ei se väärin ole 🙂 Lukemattomia vappuja sitä on kyllä istuttu Leijonien pelejä katsellessa, oikein mukavaa ja tervetullutta vaihtelua. Jos tulisi samaan aikaan niin meillä menisi Kallen bileet boxille ja peli katsottaisiin livenä.

      Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s