Grace Kellyn unohtumaton hääpuku

Kun kysytään kaikkien aikojen kauneinta kuninkaallista morsianta, kärkeen tai ainakin aivan sen tuntumaan, nousee lähes aina yksi nainen ja etenkin yksi hääpuku. Eilen tuli kuluneeksi tasan kuusikymmentä vuotta siitä, kun Hollywoodin kuningattaresta tuli Monacon ruhtinatar. Siviilivihkitilaisuudessa lilliputtivaltion ruhtinas Rainier III otti vaimokseen maailmankuulun kaunottaren ja Oscar-palkitun näyttelijättären Grace Kellyn. Seuraavana päivänä vietettiin pariskunnan kirkollisia häitä ja historian lehdille piirtyi ehkä yksi maailman kauneimmista morsiamista. Jos toisessa ikoniseksi kutsutussa hääpuvussa, prinsessa Dianan silkkipuvussa, johon tutustuimme aiemmin, oli kaikki hieman liian suurta ja runsasta, ruhtinatar Gracen puvussa kaikki oli kohdallaan. Jopa niin kohdallaan, helmikoristeista rukouskirjaa myöten, ettei puku asusteineen jäänyt kovin kauas näyttelijättären rooliasusta.

Ruhtinas Rainier ja Grace Kelly tapasivat ensimmäisen kerran Monacossa huhtikuussa 1955, jolloin Grace osallistui Cannesin elokuvafestivaaleille. Palattuaan Yhdysvaltoihin tuleva ruhtinatar jatkoi työtään elokuvien parissa, mutta aloitti samaan aikaan salaisen kirjeenvaihdon ruhtinaan kanssa ja loppuvuodesta pari tapasi jälleen, sillä kertaa Atlantin toisella puolella. Ruhtinas Rainier tapasi matkansa aikana Gracen perheen ja esitti pian kosintansa, johon Grace vastasi myöntävästi. Hääpäiväksi päätettiin huhtikuun 19. seuraavana vuonna ja valmistelut valtameren molemmin puolin pyörähtivät käyntiin. Huhtikuun alussa morsian seurueineen seilasi uuteen kotimaahansa, jossa hänet otti vastaan ainakin 20 000 katujen varsille kerääntynyttä monacolaista.

Huhtikuun 18. päivänä toimitettiin vain kuusitoista minuuttia kestänyt siviilivihkiminen palatsin valtaistuinsalissa, minkä jälkeen 3000 monacolaista saapui juhlavastaanotolle. Tuore Monacon ruhtinatar oli pukeutunut kaksiosaiseen vaaleanpunaiseen taftipukuun, joka oli päällystetty kermanvärisellä pitsillä. Puvussa oli tyköistuva yläosa, hyvin siveä kaula-aukko ja leveähkö polvimittainen helma. Päässään morsiamella oli pieni päähine ja käsissään valkoiset hansikkaat.

Seuraavana päivänä oli vuorossa kirkollinen vihkiminen, jota kohdeltiin selkeästi varsinaisina häinä. Ruhtinas Rainier ja ruhtinatar Grace vihittiin St. Nicholaksen katedraalissa ja arvioiden mukaan tilaisuutta seurasi televisioiden välityksellä ainakin 30 miljoonan hengen yleisö. Kun kuvankaunis morsian saapui isänsä John Kellyn käsipuolessa ja seuranaan kuusi keltaisiin organzapukuihin puettua morsiusneitoa, sulhanen ja 600 häävierasta odottivat katedraalissa.

Naimisiin mennessään Grace Kelly oli vielä yhdysvaltalaisen Metro-Goldwyn-Mayer -elokuvayhtiön palkkalistoilla. MGM:n oli siihen aikaan tapana järjestää naispuolisille tähdilleen hääpuvut ja myös Gracen molemmat puvut olivat lahja yhtiöltä. Niiden suunnittelijaksi valikoitui studion puvustamon niin ikään Oscar-palkittu pukusuunnittelija Helen Rose, joka oli puvustanut Gracen kaksi viimeiseksi jäänyttä roolia elokuvissa Joutsen ja Skandaalihäät. Varsinainen hääpuku oli äärimmäisen kaunis kokonaisuus pitsiä, silkkitaftia ja tylliä ja sen kruunasi ruhtinattaren tiaran sijaan kantama helmikoristeltu päähine huntuineen. Puku valmistettiin täysin salassa ja se suunniteltiin vastaamaan morsiamen satuprinsessan imagoa. Aikalaisvastaanotto puvulle oli ylistävä ja erityisesti amerikkalainen media kehui kotimaista taidonnäytettä.

Puvun valmistamiseen kului yli kaksikymmentä metriä silkkitaftia ja lähes sata metriä silkkiä, satiinia, tylliä ja 125-vuotiasta ruusukuvioitua Brysselin pitsiä. Pitkähihainen, nappirivistöllä koristettu ja korkeakauluksinen tyköistuva yläosa levisi vyötäröltä upeaksi kellomaiseksi helmaksi ja takaa lyhyeksi laahukseksi. Puku itsessään koostui useasta osasta. Pitsisen yläosa alla oli erillinen aluskerros ja siihen kiinnitettynä rypytetty kohote puvulle, sekä alushame. Varsinainen hameosa koostui kolmesta alushameesta: pohjakerroksesta, volyymikerroksesta, sekä pinnan tasoittavasta alushameesta, joiden päällä lepäsi varsinainen hameosa, vyötäröltä voimakkaasti laskostettu ja silkistä valmistettu. Puvun ylä- ja alaosan yhdisti leveä smokkivyö ja pitsillä, sekä ruseteilla ja kirjailuilla koristeltu laahus kiinnitettiin pukuun aivan lopuksi. Kuhunkin kolmesta alushameesta oli ommeltu pienet siniset rusetit edustamaan perinteiseen tapaan jotakin sinistä.

Työnjälki puvussa oli omaa luokkaansa ja MGM:n studiolla sitä ompeli kolmekymmentä ompelijatarta. Esimerkiksi puvun yläosa näyttää käytännössä saumattomalta, sillä pitsin kuviot irrotettiin alkuperäisestä pohjastaan ja ommeltiin uudelleen kiinni toisiinsa myötäilemään puvun ja vartalon muotoa, ja lopuksi pitsiosat koristeltiin helmin. Puvun materiaali- ja tuotantokustannuksiksi ilmoitettiin reilut 7000 dollaria, mikä ei vielä sisältänyt suunnittelijan palkkiota.

Hääpuvun seuraksi Helen Rose suunnitteli siihen sopivat asusteet. Tiaran sijaan morsian kantoi hiuksillaan pientä helmin koristeltua pitsipäähinettä, jonka tyyppiset asusteet tunnetaan nimellä Juliet cap, ja joka oli koristeltu appelsiininkukin. Päähineen takaosan alle oli kiinnitetty pitsillä reunustettu ja kirjailluin linnuin koristeltu tyllihuntu, jonka pyöreä muoto ja asettelu oli tarkasti suunniteltu niin, ettei se päässyt peittämään kantajansa maailmankuuluja kauniita kasvoja.

Jalassaan ruhtinar Gracella oli David Evinsin suunnittelemat avokkaat, jotka oli päällystetty helmin koristellulla pitsillä. Vasemman kengän sisäpohjaan on painettu morsiamen nimi ja oikean kengän sisälle oli asetettu kuparipenni onnea tuomaan. Korkoa kengissä oli hieman vajaat kuusi ja puoli senttiä. Pienen kielokimpun lisäksi morsian kantoi kädessään morsiuspuvun tyyliin koristeltua, pitsillä peitettyä rukouskirjaa.

Kuninkaallinen historia tuntee monia kauniita morsiamia ja upeita pukuja, mutta ruhtinatar Gracen herkän kaunis, mutta samalla mielenkiintoisen erikoinen hääpuku on oma suosikkini. Puvun kauniin pyöreä ja pullea helma yhdistyy upeasti pitsiyläosaan sortumatta liikoihin yksityiskohtiin. Ainoastaan puvun takaosa rusetteineen ja laahuksen pitsiyksityiskohdat ovat omaan makuunin turhan koristeellisia, mutta nuo puutteet jäävät muun puvun ja uskomattoman kauniin päähineen varjoon. Kuuluuko ruhtinatar Gracen puku teidän suosikkeihinne?

© ITN Source via Youtube
Mainokset

14 kommenttia artikkelissa “Grace Kellyn unohtumaton hääpuku

 1. Gracen puvussa kaikista hienointa on se, että puku on kestänyt aikaa hyvin. Tuo koristeltu virsikirja on kiva yksityiskohta.
  . Catherinen häätyyliin varmaan poimittiin vaikutteita Gracen tyylistä. 🙂
  Tämäkin luomus on kuvista päätellen esillä jossain museossa. Onkohan muiden kuninkaallisten hääpukuja muuten tällä hetkellä nähtävillä missään? Olisi mielestäni oikein, jos heidän hääpuvut asetettaisiin käytön jälkeen museoon tai näyttelyyn. Kertovathan ne omasta ajastaan ja kantavat mukanaan muistoja, niin ja eihän niitä uudelleenkaan voi käyttää. 😉

  Tykkää

  • Aivan totta, tämä puku on todella kestänyt aikaa! Jos joku morsian tänä kesänä pukeutuisi samanlaiseen, olisi siinä vintagehenkeä, mutta ei todellakaan vanhentunutta tyyliä, kuten erityisesti Dianan puvussa.

   Katen häätyylissä oli tosiaan paljon samaa. Hunnun mitta, pitsinen yläosa, jopa kielokimppu. Tosin eipä mikään ihme, tästä kokonaisuudesta kelpaakin ottaa mallia!

   Puku lahjoitettiin Philadelphia Museum of Artille, jossa se on ollut esillä ja samoin joissakin kiertävissä näyttelyissä. Käsittääkseni ei kuitenkaan kuulu vakiokokoelmaan missään, eikä esim. juuri nyt taida olla esillä. Aika monet puvuthan ovat tainneet olla esillä, Katenkin heti ensimmäisenä kesänä, mutta ei tosiaan pysyvästi yleensä, mikä on kyllä sääli.

   Tykkää

 2. Minun mielestäni puvun yläosa on todella kaunis ja jotenkin näyttäisi siltä, että Katen pukuun on tosiaan otettu vaikutteita Gracen puvusta. Alaosa on mielestäni liian pöyhkeä, tai siis puku levenee mielestäni liikaa heti vyötäröltä.

  En ole paneutunut kovinkaan paljon Gracen ja Rainierin rakkaustarinaan, mutta aika nopeaa toimintaa kun vuodessa ensitapaamisesta on jo asetettu alttarille.

  Tykkää

  • Aikanaan sanottiin, että Rainier oli oikein vaimonhakureissulla Yhdysvalloissa, joten ehkei alunperin kuitenkaan ollut kyse aivan hirveän suuresta rakkaudesta. Sekin oli minusta jännää, että Gracen perheen piti tuottaa avioliittoon 2 miljoonan dollarin myötäjäiset. Ajan myötä sitten varmaan rakkauskin kasvoi. 🙂

   Tykkää

 3. Jennin kanssa samaa mieltä, minustakin tuo alaosa on liian pöyheä vyötäröltä. Takaosasta pidin taas paljon, toi jotenkin leikkisen vaikutelman vastapainoksi etupuolen jäykälle olemukselle.

  Mutta kyllä nyt kestää. Vauvan syntymä nimittäin. Huoh…. Piti tulla kurkkimaan, että jos täällä olisi jo aiheesta lisätietoja.

  Tykkää

  • Etpä vielä aamulla tiennyt, että illalla on vauvauutisia! 😀

   Hauskaa, miten toisista puvun heikoin kohta on sama, jota itse pitää melkein parhaana. 🙂 Vyötärön pönkkä on kyllä erikoinen malli, mutta jotenkin se minusta tuo ainutlaatuisuutta pukuun. Edestä katsoenhan tämä puku on melkeinpä helmasta kapeampi, kuin ylhäältä. A-linjaisena olisi ollut minusta vähän tylsä. Mutta makuasioita toki!

   Tykkää

 4. Luin tänään, että Catherinen hääpuvun suunnittelusta on noussut oikeuskohu. Kertoo miten tärkeitä asuja puvut ovat kun vielä viiden vuoden jälkeenkin kiistellään kenelle kunnia suunnittelusta kuuluu 🙂

  Tykkää

  • Se onkin mielenkiintoinen juttu! En kyllä mitenkään usko, että oikeasti mallia olisi otettu, mutta eihän se tietysti olisi ensimmäinen kerta, jos näin olisi tapahtunut. Tämä suunnittelijahan väittää lähettäneensä Katelle piirroksia ja hänellä ilmeisesti on Katen edustajan virallinen vastauskirje, jossa sanotaan, että Kate oli ilahtunut kuvista ym. Nythän hovista on sitten ilmoitettu, ettei Kate ole kuvia nähnytkään. Veikkaan, että sujuvasti valehdeltiin tuossa kirjeessä, mutta aika noloahan sekin on. Tosin vielä nolompaa minusta on, että tämä suunnittelija on häiden jälkeen (jolloin kyllä oli julkisuudessa aiheesta) pitänyt melkein viisi vuotta hiljaiseloa ja nyt sopivasti tärkeämmän hääpäivän alla tuli taas esiin. Jotenkin melkoisen laskelmoitua.

   Tykkää

   • Kiitos taustoittamisesta. Tosiaan ihmeellinen juttu ja haiskahtaa julkisuuden kalastelulta. Syytökset tulevat hyvään saumaan kun Catherinen ja Williamin suosio ei ole korkeimmillaan muutenkaan. Vaikeaa varmasti selvittää milloin puku on kopio ja milloin vain hyvin samantyylinen. Uskallanko väittää, että eihän tuo puku nyt niin erikoinen ollut etteikö joku olisi voinut suunnitella hyvin samantyylistä. 🙂 Jäädään seuraamaan, mikä tulee olemaan kiistan lopputulos! 🙂

    Tykkää

    • Totta, julkinen mielipide on tällä hetkellä tosi otollinen kaikelle negatiiviselle. Toisaalta olen tietysti sitä mieltä, että jos jotakin väärinkäytöksiä on tapahtunut, juttu täytyy selvittää. Mielenkiintoista nähdä, miten asia ratkaistaan. Elleivät piirrokset ole ihan identtisiä, voi olla tosiaan vaikeaa todistaa, että niitä on käytetty ja lienee itseasiassa vaikeaa todistaa jopa sitä, että Kate olisi ylipäätään kuvia nähnyt. Ja olet kyllä ihan oikeassa, vaikka itse puvusta tykkäsinkin, ei se niin erityinen ollut, etteikö samantyylinen olisi voinut tulla kahdenkin suunnittelijan mieleen.

     Tykkää

    • Tuli vielä mieleen, eikö itseasiassa ole niin, ettei vaatteilla ja asusteilla ole edes mitään tuotesuojaa? Eli ettei periaatteessa ole väärin kopioida toisen tuotetta, kunhan ei kopioi tuotemerkkiäkin. Moraalitonta toki, mutta en tiedä, olisiko mitään laitonta tapahtunut vaikka Kate olisi pyytänyt Sarah Burtonilta juuri samanlaisen puvun kuin tämä toinen suunnittelija olisi ehdottanut.

     Tykkää

     • Taidat olla oikeassa, minun ymmärtääkseni esimerkiksi merkkilaukkujen kohdalla on sallitua myydä täsmälleen identtisen näköistä kopiolaukkua, jos siinä ei ole tuotemerkin väärennöstä. Catherinelle on varmasti lähetetty satoja luonnoksia puvuista ja eikä hän varmasti muista kaikkia. Toisaalta samalla hovista on uskoakseni lähetetty kiitokset ja positiivinen palaute jokaisesta luonnoksesta vaikka Catherine ei niitä jokaista ole kovin tarkkaan huomioinutkaan. 🙂 Toivottavasti asia ratkeaa ja oikeus voittaa.

      Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s