Bhutanin pikkuprinssi sai vihdoin nimen

Bhutanin helmikuun viidentenä päivänä syntyneen pienen prinssin, kuningas Jigme Khesar Namgyel Wanghuckin ja kuningatar Jetsun Peman esikoisen ja kruununperillisen, nimi julkistettiin lauantaina upeassa seremoniassa Bhutanin entisessä pääkaupungissa Punakhassa.

Pienen prinssin syntymä on ollut Bhutanissa valtaisa juhlan aihe ja hänen syntymänsä kunniaksi on mm. istutettu 108 000 puuta eri puolille valtakuntaa. Kuningaspari on myös julkaissut vauvasta avokätisesti valokuvia ja kiittänyt kansaa onnentoivotuksista ja rukouksista, joita prinssin onneksi on luettu. Ei ollut siis mikään yllätys, että myös prinssin kunniaksi järjestettyihin juhlallisuuksiin lauantaina otettiin kansa mukaan. Bhutanilaisen perinteen mukaan vauvalle annetaan nimi yleensä muutamien päivien sisällä syntymästä, mutta kuningaspari julkisti nimen vasta nyt. Perinteisesti nimen vauvalle valitsee paikallinen munkki tai lapsen isovanhemmat ja nimi koostuu tavallisilla bhutanilaisilla kahdesta osasta, jotka ovat molemmat etunimiä. Sukunimi on käytössä vain kuninkaallisilla ja koska nimivalikoima on paitsi suurimmalta osalta sukupuolineutraali, myös melko pieni, kaimoja on runsaasti. Prinssin, joka on tähän asti tunnettu vain titteliään tarkoittavalla sanalla Gyalsey, nimeksi on valittu Jigme Namgyel Wangchuck.

Kuten huomaatte, nimessä on paljon samaa, kuin isän, kuningas Jigme Khesar Namgyel Wanghuckin nimessä. Bhutanin viidestä Wangchuck-dynastian lohikäärmekuninkaasta neljän etunimi on ollut Jigme ja tätä perinnettä mitä ilmeisimmin haluttiin jatkaa. Jigme tarkoittaa pelotonta ja kuninkaan mukaan nimi symboloi rohkeutta kohdata jokainen haaste, joka prinssin ja myöhemmin kuninkaan eteen voi tulla tämän palvellessa maataan. Namgyel puolestaan tarkoittaa voitokasta ja kaikkien esteiden ylittämistä ja sen prinssi sai Zhabdrung Ngawang Namgyelilta, 1600-luvulla eläneeltä Bhutanin valtion yhdistäjältä. Kolmas nimi, Wangchuck, on kuningassuvun ja dynastian nimi ja tarkoittaa henkilöä, jolla on majesteetillisia ominaisuuksia ja synnynnäistä arvovaltaa.

Nimiseremonia järjestettiin lauantaina Punakhassa, joka oli Bhutanin pääkaupunki vuoteen 1955 saakka ja joka edelleen toimii oman alueensa keskuksena. Juhlapaikkana toimi Punakha Dzong, 1600-luvulla rakennettu linnoitusmainen palatsi, jossa maan hallitus istui ennen siirtymistä uuteen pääkaupunkiin Thimphuun. Valtaisa palatsi on edelleen aluehallinnon toimipaikka ja kuningasparin häitä vietettiin siellä vuonna 2011.

Punakha Dzong Bhutanissa, prinssi Jigme Namgyel Wangchuck nimiseremonia, kuningas Jigme Khesar Namgyel Wangchuck ja kuningatar Jetsun Pema, kuninkaalliset, hovikirjeenvaihtaja

Varsinainen rukoushetki järjestettiin Dzongin sisällä sijaitsevassa Machen Lhakhang -temppelissä ja sen jälkeen kuninkaallinen perhe kokoontui palatsin sisäpihalle, johon oli kutsuttu myös maan hengellistä ja maallista hallintoa, sekä edustajia yhteiskunnan kaikilta osa-alueilta. Aktiivisena osana seremoniaa oli kuningas Jigme Khesar Namgyel Wangchuckin lisäksi hänen isänsä, kuningas Jigme Singye Wanghuck ja tämä olikin ensimmäinen kerta, kun sekä entinen, nykyinen, että tuleva kuningas osallistuivat rukouksiin yhdessä. Paikalla oli luonnollisesti myös lapsen äiti, kuningatar Jetsun Pema, sekä kuningattaria kahdessa edellisessäkin sukupolvessa, kuninkaan äiti kuningatar Tshering Yangdon kolmen sisarensa ja niin ikään kuningas Jigme Singye Wangchuckin vaimon kanssa, sekä Bhutanin kuningatarisoäiti, pienen prinssin isoisoäiti, kuningatar Kesang Choden. Kuninkaalliseen perheeseen voi tutustua lähemmin aiemmassa postauksessani.

Prinssin saatua nimensä kuningas piti puheen, jossa hän nimen julistamisen lisäksi kiitti kansaa onnetoivotuksista. Lisäksi hän totesi prinssi Jigme Namgyel Wangchuckin olevan koko Bhutanin kansan poika, jonka tulee kuninkaana asettaa aina kansansa hyvinvointi etusijalle ja palvella sitä oikeudenmukaisesti ja omistautuen, sekä suurella rakkaudella. Kuninkaan mukaan pojan on myös elettevä elämänsä niin hyvänä ihmisenä ja palvella kansaansa niin esimerkillisesti, että hän on jäljittelyn arvoinen.

Puheen jälkeen kuningas kantoi pienen prinssin vieraiden keskelle antaen heille mahdollisuuden tarjota hänelle onnentoivotuksiaan. Dzongin sisällä järjestetyn osuuden jälkeen kuninkaallinen perhe siirtyi sen ulkopuolelle, johon oli kokoontunut jopa 10 000 bhutanilaista. Samalla, kun valtakunnassa juhlittiin pientä prinssiä, juhlittiin myös toista erityistä juhlaa, sillä lauantaina tuli kuluneeksi 400 vuotta nimensä pienelle prinssillekin lainanneen Bhutanin yhdistäjän Zhabdrung Ngawang Namgyelin syntymästä. Tämän tiibetin buddhalaisen laman kuolinpäivää juhlistetaan joka vuosi Bhutanissa maan kalenterin kolmannen kuun kymmenentenä päivänä, joka siis sattui tänä vuonna gregoriaanisen kalenterin lauantaille 16. huhtikuuta. Zhabdrung Kuchoe on Bhutanissa hyvin merkityksellinen päivä ja luonnollisesti siksi valittu myös prinssin nimiseremonian päiväksi. Nurmikentällä kuninkaallinen perhe osallistui kansan juhlintaan ja pieni prinssi Jigme Namgyel Wangchuck pääsi myös äitinsä sylissä ihmisten onniteltavaksi.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.