Kruununprinsessa Maryn tiarakokoelma ja sen uusin tulokas

Tiarauutisia! Kruununprinsessa Maryn tiarakokoelmaa, kahta omaa ja yhtä lainattua, on aina pidetty hiukan tulevan kuningattaren arvolle (ja tyylikkyydelle) sopimattoman pienenä ja monen kuninkaallisia seuraavan ykköstoiveena jalokivien suhteen onkin ollut uusi tiara kruununprinsessalle. Ja nyt toiveisiin on vihdoin vastattu! Kuningatar Ingridin upeiden rubiinien, häälahjatiaran ja modernin lainatiaran seuraan on liittynyt vielä hyvin tuntematon, mutta erittäin kaunis timanttiyksilö ja samalla osoittautui todeksi yksi viime kevään kiivaimmista kuninkaallisspekulaatioista, sillä olemme tosiaan nähneet tämän korun jo aiemmin.

Tanskan kuninkaallinen tiarakokoelma sisältää useita upeita tiaroita, joilla on pitkä historia, mutta koska tiaroita määrällisesti on aika vähän, osa niistä kuuluu kruununjalokiviin ja on siten vain kuningatar Margareetan käytettävissä ja koska kuningatar ei selvästi ole kovin höveli lainailemaan jäljelle jääneitä vaihtoehtoja, Tanskan prinsessoilla ei hurjasti ole vaihtoehtoja iltapukujensa seuraksi. Prinsessa Mariella vaihtoehtoja on tasan kaksi ja toinen niistäkin lainattu ja kruununprinsessa Maryllä nyt periaatteessa neljä. Tutustutaan kokoelmaan myöhemmin kokonaisuudessaan, mutta tarkastellaan nyt näitä kruununprinsessan käytössä olevia.

Kokoelman ehdoton helmi ja yksi omasta mielestäni kauneimmista kuninkaallisista tiaroista on kruununprinsessan suurin tiara, kruununprinssi Frederikin isoäidiltään kuningatar Ingridiltä perimä, rubiinitiara. Olemme aiemminkin tarkastelleet tiaraa, sekä etenkin siihen kuuluvaa korusettiä, jonka kaulakorusta, rintakorusta, korvakoruista, rannerenkaasta ja sormuksesta kruununprinsessa on muokannut erittäin vaihtelevia versioita tehden rubiinikoruistaan todella monikäyttöisiä. Myös itse tiara on kruununprinsessan käsissä kokenut muutoksia, sillä timanttipäällysteisistä viininlehdistä, sekä ”rubiinimarjoista” koostuvaa tiaraa järjestettiin hiukan uudelleen, jotta se sopi paremmin kruununprinsessan päähän ja ilmeisesti makuunkin, sillä aiemmin hieman luontoaiheeseensa sopien eläväinen tiara muutettiin harmonisemmaksi kokonaisuudeksi ja samalla sitä lyhennettiin molemmilta sivuilta (vanha versio kuvassa vasemmalla). Leveän pannan muotoisessa tiarassa timantit ja vaaleanpunaiseen taittavat pienet rubiinit on istutettu ilmeisesti keltakultaiseen runkoon.

Kauneutensa lisäksi tässä tiarassa riittää historiallista arvoa. Sen alkuperä on voitu selvittää aina vuoteen 1804, jolloin Ranskan keisari Napoleon suunnitteli kruunajaisiaan ja antoi sotaherroilleen rahaa, jotta nämä ostaisivat vaimoilleen upeita koruja juhlan kunniaksi. Ruotsin tuleva kuningas, Jean Baptiste Bernadotte, oli yksi näistä miehistä ja hänen vaimonsa Désirée Clary kantoi hiuksillaan kruununprinsessa Maryn tiaran alkuversiota, joka tosin oli silloin vielä kovasti vaatimattomampi ja pienempi. Kuningatar Désiréen mukana tiara saapui sitten myös Ruotsiin, mistä se muutti Tanskaan vuonna 1869 kuningas Frederik VIII:n kanssa avioituneen kuningatar Lovisan mukana häälahjana. Hän puolestaan lahjoitti tiaran häälahjaksi miniälleen, tulevalle kuningatar Alexandrinelle ja samaan tapaan tiara päätyi tulevan kuningatar Ingridin, kuningatar Margareetan äidin, käsiin, kun tämä saapui Ruotsista tulevan kuningas Frederik IX:n puolisoksi. Kuningatar Ingrid teki tiarasta varsinaisen tavaramerkkinsä ja käytti sitä yksin vanhuuden päivilleen saakka aloittaen samalla myös tiaran muutokset, sillä hän lisäsi tiaraan jalokiviä kahdesta korusettiin kuuluneesta rintakorusta. Kuollessaan vuonna 2000 kuningatar Ingrid jätti tiaran perinnöksi tyttärenpojalleen, kruununprinssi Frederikille, jonka morsian, tasmanialainen Mary Donaldson, kantoi tiaraa neljä vuotta myöhemmin häidensä aattona järjestetyissä juhlallisuuksissa. Kruununprinsessan kokoelmassa tiara nauttii erityistä arvostusta ja hän valitsee sen käyttöön vain kaikkein suurimpiin juhlatilaisuuksiin.

Rubiinitiara on siis kruununprinssi Frederikin omaisuutta, mutta luonnollisesti pariskunnasta kruununprinsessa Maryn käytössä. Toinen kruununprinsessan kokoelman tiaroista on ainakin tähän asti ollutkin ainut, joka mitä luultavimmin on oikeasti hänen omistuksessaan. Silloin, kun rubiinitiara on tilaisuuteen nähden turhan arvokas, kruununprinsessa on yleensä nähty kevytrakenteisessa ja muodoltaan melkoisen piikikkäässä timanttitiarassa, jonka hän sai häälahjaksi kuningatar Margareetalta ja prinssi Henrikiltä. Prinssi Joachimin ensimmäinen vaimo kreivitär Alexandra sai häälahjakseen kuningatar Margareetan kahdeksantoistavuotislahjaksi saaman tiaran ja siinä vaiheessa, kun kruununprinssi Frederik asteli alttarille, tuo avioliitto oli jo henkitoreissaan ja tiara matkalla pois kuninkaallisen perheen hallusta. Ilmeisesti tästä syystä uudelle kruununprinsessalle hankittiin tiara huutokaupasta ja valinta osui viisisakaraiseen timanttitiaraan, jota on mahdollista käyttää myös kaulakoruna. Jostakin syystä tosin se on tässä muodossa nähty kruununprinsessalla vain yhden ainoan kerran.

Kruununprinsessan häätiara on kokoelman ehdottomasti useimmin nähty tiara ja se tuntuu olevan kruununprinsessan valinta esimerkiksi valtiovierailuihin liittyvillä illallisilla. Timanteista koostuva kevyt tiara lienee helppo yhdistää moniin asuihin, mutta vaatimaton ulkonäkö ja varmasti ihan puhdas vaihtelunhalu ajoivat kruununprinsessan muokkaamaan tätäkin tiaraa. Viitisen vuotta sitten tiara sai koristuksekseen sakaroiden väliin sijoitettuja helmiä, sekä helmirivin tiaran alaosaan. Muutokset eivät ole pysyviä, vaan helmet voidaan kiinnittää tiaraan aina tarpeen vaatiessa ja täytyy sanoa, että tämä kohennus oli kyllä onnistunut. Edelleenkään tiara ei ole koolla pilattu, mutta helmet täyttävät sopivasti tiaran harvuutta ja luonnollisesti sopivat hienosti yhteen kruununprinsessan muiden helmikorujen kanssa.

Kolmas kruununprinsessa Maryllä nähty tiara ei ole lainkaan hänen, eikä kuulu edes kuninkaallisen perheen kokoelmaan, sillä sen omistaa tanskalainen jalokivifirma Ole Lynggaard ja kruununprinsessa saa lainata sitä yksinoikeudella toimien luonnollisesti samalla korumerkin mannekiinina. Charlotte Lynggaardin suunnittelema erittäin moderni tiara jakaa mielipiteitä voimakkaasti, mutta allekirjoittaneen mielestä äärimmäisen tyylikkäänä ja rohkeastikin kokeilevana pukeutujana tunnettu kruununprinsessa kantaa sitä hienosti ja toivoisin näkeväni sitä useamminkin. Midnight Tiara -nimellä tunnettu tummasävyinen tiara ilmentää väreillään ja valon taittumisella keskiöistä taivasta ja se koostuu ilmeisesti kruununprinsessan juuria kunnioittaen Australian kansalliskukan, kulta-akaasian, lehtiä ja kukintoja muistuttavista osioista. Käsin kaiverretut lehdet on valmistettu ruusu- ja valkokullasta, sekä lähes mustansävyisestä hapetetusta hopeasta ja kukinnot puolestaan koostuvat timanteista, sekä kiillotetuista kuukivistä.

Ja sitten päästään vihdoin kruununprinsessan käytössä olevista tiaroista neljänteen, jonka näimme julkisuudessa ensimmäistä kertaa keskiviikkona, jolloin kuningatar Margareeta järjesti Christiansborgin linnassa taidetta ja kulttuuria juhlistavan illallisen. Kruununprinsessa Mary asteli sisään Temperley Londonin upeassa mustansävyisessä iltapuvussa, mutta katseet kiinnittyivät kruununprinsessan päähän, jossa kimalteli katsojille vieras tiara. Ja tosiaan vieras se onkin, sillä eipä siitä paljon mitään tiedetä edelleenkään. Tiaran ulkomuodon perusteella väittäisin, ja monet aihetta paremmin tuntevat tuntuvat olevan samaa mieltä, että tiara ei ole uutta tuotantoa, vaan jo vanhempi koru. Kuninkaallisen perheen kokoelmasta se ei ole peräisin, joten mahdollisesti tiara on yksinkertaisesti ostettu, mahdollisesti kansainvälisestä koruhuutokaupasta, ja tällöin se lienee kruununprinsessan yksityistä omaisuutta. Mahdollista toki on, että tiara on jonkinlainen perintökin, sillä varsinkin ennenaikaan aatelisnaiset saattoivat testamentata korujaan kuningasperheelle, mutta nykyaikana tämä lienee erittäin harvinaista.

Kuvat tilaisuudesta ovat melko huonoja (täällä ja täällä tiara näkyy paremmin), mutta kuvien perusteella tiara näyttäisi koostuvan täysin timanteista ja mahdollisesti sen selkeästi erottuva ja muuta tiaraa korkeampi keskiö on irrotettavissa rintakoruksi. Se ainakin on varmaa, että tämä on yksi niistä monikäyttöisistä tiaroista, jotka on mahdollista irrottaa kehyksestään ja ketjuun kiinnitettynä kantaa myös kaulakoruna, sillä tiara ei oikeasti olekaan aivan uusi tuttavuus. Nimittäin viime vuoden huhtikuussa Tanskassa juhlittiin 75 vuotta täyttänyttä kuningatar Margareetaa ja erääseen iltatilaisuuteen kruununprinsessa Mary saapui uusi upea kaulakoru asusteenaan. Korun muoto herätti heti toiveet uudesta tiarasta, mutta monien, allekirjoittanut mukaanlukien, suureksi pettymykseksi sellaista ei kuitenkaan muiden juhlallisuuksien aikana nähty. Onneksi emme kuitenkaan toiveinemme olleet väärässä, vaan uusi tiarahan sieltä tosiaan paljastui ja uskon, että vastaisuudessa tulemme näkemään sitä runsaasti. Kruununprinsessan kokoelmassa rubiinitiara säilyttää varmasti ykköspaikan, Midnight-tiaraa tulemme jatkossakin näkemään harvoissa ja valituissa tilaisuuksissa, mutta vaikka häätiaralla on tunnearvoa, joutunee se antamaan runsaasti tilaa tälle uudelle kaunottarelle. Mitä olette tulokkaasta mieltä?

Päivitys: Tämän postauksen kirjoittamisen jälkeen tiarasta on saatu lisätietoa. Tiara on ensinnäkin peräisin 1900-luvun alusta ja se koostuu timanteista, rubiineista ja spinelleistä, jotka on istutettu 14 karaatin kultaan ja hopeaan. Kruununprinsessa hankki tiaran ja yhdessä sen kanssa molemmilla kerroilla nähdyt timanttikorvakorut tanskalaisen Bruun Rasmussen huutokaupasta ja yhteensä setin hinnaksi tuli 8050 euroa. Hankinta tehtiin jo maaliskuussa 2012 eli kolme vuotta ennen korun ensiesiintymistä. Huutokauppaluettelon mukaan kaulakoruna myydystä korusta puuttui yksi jalokivi  ja mitä ilmeisimmin mukana ei seurannut runkoa, jolla kaulakorusta tehdään tiara, vaikka luettelon mukaan kaulakorua on alunperin käytetty juuri tiarana. Korjaus- ja muutostöitä on siis mitä ilmeisimmin täytynyt tehdä ja luonnollisesti kruununprinsessa Mary on saattanut haluta odottaa erityistä tilaisuutta, jossa käyttää korua ensimmäistä kertaa.

 Päivitys 2: Kruununprinsessa käytti tiaraa uudelleen Meksikon presidenttiparin kunniaksi järjestetyllä illallisella 13.4.
Mainokset

12 kommenttia artikkelissa “Kruununprinsessa Maryn tiarakokoelma ja sen uusin tulokas

 1. Toivoinkin, että Hovikirjeenvaihtaja kirjoittaisi tästä uudesta tiara-tulokkaasta (ja muutenkin Maryn tiaroista) heti kun siitä kuulin. 🙂

  Uusi tiara on mielestäni oikein kaunis, ja melko perinteisen näköinen tiara. Ihan hyvää vastapainoa rubiini- ja Midnight-tiaroille, jotka ovat hyvin persoonallisia ja modernin näköisiä. Henkilökohtaisesti tykkään todella paljon myös Maryn häätiarasta, nimen omaan helmillä ehostettuna. Kuten sinäkin sanoit, paljaaltaan se on melko harva ja jotenkin piikikäs, joten helmet tasapainottavat sitä mukavasti.

  Mielestäni on ihailtavaa, että Mary on uskaltanut muokata koruja omaan makuunsa sopivaksi, ja muokkaukset ovat olleet vieläpä erittäin onnistuneita.

  Tykkää

  • On tämä niin odotettu uutinen, ettei yksinkertaisesti voinut olla kirjoittamatta! 😀 Harmi vaan, ettei oikeastaan mitään varsinaista tietoa ole, eikä välttämättä ihan heti tulekaan, sillä hovit ei näitä juttuja yleensä niin kovin runsaasti kommentoi.

   Tällainen hyvin perinteinen ja jotenkin erityisen vintage-henkinen tiara sopii kyllä tosi hyvin Maryn kokoelmaan, jossa kaikki muut tiarat ovat omalla tavallaan aika moderneja (rubiinitiarakin iästään huolimatta). Kuten tuossa mainitsin, häätiara ei oikein ole makuuni, mutta suurin ongelma siinä oikeastaan on koko. Kun Mary ja Marie osallistuvat samaan tilaisuuteen, Maryn tiara (olkoonkin oma vs. Marien laina) on jotenkin aina surkean näköinen Marien tiaran rinnalla. Ja kun rubiineja ei voi aina ja kaikkialla käyttää, Mary tuppaa jäämään häätiaransa kanssa aina kakkoseksi muissakin tilaisuuksissa. Helmet tosin auttavat asiaa tosi paljon, esim. Carl Philipin häissä tiara oli ihan kunnollinen kilpakumppani muiden prinsessatiaroiden rinnalla.

   Maryn tapa käyttää ja muokata koruja on kyllä todella kehujen arvoinen. Kun homma hoidetaan asiantuntevasti, ei tule mitään vaurioita koruihin ja säilyy ne alkuperäisetkin muodot, mutta lopputuloksena on myös tosi monikäyttöisiä koruja. Erityisen kivaa minusta on, että esim. juuri rubiinisetin koruja voi nyt käyttää melko arkistenkin asujen kanssa, kun vaan niistä jätetään suurimmat blingblingit pois.

   Tykkää

 2. Tiararoihin ei kyllästy koskaan, joten tämä postaus oli todella mukava! 😀
  Maryn rubiinitiara on kyllä yksi upeimmista tiaroista ja se sopii kantajalleen todella hyvin. Rubiinien pinkki väri on myös käytännöllinen, sillä se sopii muiden värien kanssa paremmin yhteen kuin tavallinen punainen.
  Minäkin pidän Midnight tiarasta ja sekin sopii Marylle hyvin. Mielestäni se on erityisesti edukseen smokkitilaisuuksissa, kun ei tarvitse käyttää kunniamerkkejä ja tilaisuudet eivät muutenkaan ole niin ”vakavia”.
  Tuo Maryn häätiara on omalla tavallaan hiukan surullinen tapaus, jota helmet kyllä auttavat paljon. Olisi mukava nähdä, jos siihen saisi muitakin jalokiviä lisäksi.
  Maryn uusin tiara on todella kaunis ja oli mukavaa, että Mary sai vähän suuremman timanttitiaran. Plussaa myös siitä, että siitä saa kaulakorun. Toivon vaan, että sitä voi käyttää enemmän pystyssä eikä noin päänmyötäisenä.

  Tykkää

  • Tiaroihin ei tosiaan kyllästy! Itse en niin välitä koruista ja kimalluksesta, mutta tiarat on mielenkiintoisia ja samoin monet muunneltavat korut, tässä Maryn tiarassa vielä yhdistyy molemmat. Uskoisin, että tiaran saa pystympäänkin ja Maryn tuntien siitä tehdään sellainen, jos tarve vaatii. 😀

   Se on ihan totta, että Maryn rubiinit toimii tosi monien värien kanssa ja varmaan juuri tuon tietyn pinkkiyden takia. Tummanpunaiset olisivat helposti tunkkaisemmat ja vaatisivat aina tummia värejä seurakseen. Midnightista olen myös samaa mieltä, erityisen hyvin se toimii juuri smokkitilaisuuksissa. Prinsessa Madeleinen häissä tuon lohenpunaisen viitta-asun ja kunniamerkkien kanssa se ei toiminut ollenkaan yhtä hyvin, kuin parissa muussa asussa.

   Tykkää

 3. Tämä uusi tiara on todella kaunis, mutta jotenkin omaan silmään häiritsee se, että sen runko on noin selkeästi näkyvissä. Mutta oikeastaan ei saisi valittaa, kun saatiin taas uusi tiara ihasteltavaksi! 😉 Madeleinen Modern fringe-tiarassa häiritsee itse asiassa sama asia, runko on niin selkeästi näkyvissä. Ehkäpä toisenlainen kampaus auttaisi tässä asiassa. Mutta vaikkei Maryn kokoelma tosiaan ole iso, niin tuo rubiinitiara kyllä korvaa sitä ongelmaa loistavasti. Se on vain niin uskomattoman upea!

  Olen aina ihmetellyt, että miten tuo Midnight-tiaran lehdet on voitu valmistaa ihan vain valkokullasta. Tiarasta huokuu ihan sellainen elävä fiilis, että ihan kuin Mary olisi käynyt nappaamasta puutarhasta vain vähän erikoisemman kasvin hiuksiaan koristamaan 😀 Jos joskus edes pääsisi livenä ihailemaan näitä koruja! 🙂

  Tykkää

  • Kun olin julkaissut postauksen, huomasin, etten maininnut mitään sen asennosta ja rungon näkymisestä, mutta en viitsinyt korjata, kun arvasin että te haukansilmät sen kumminkin huomaatte itsekin. 😀 Rungon näkyminen häiritsi minuakin ja varsinkin kun Marylla kuitenkin on paksut hiukset, sen varmaan saisi peittoonkin. Voi olla, että ongelma korjaantuisi osin silläkin, että kuten Jonna mainitsi, tiaran asettaisi vähän pystympään. Ja tietenkin sitten kampauksella voisi paremmin yrittää peittää. Mielenkiintoista nähdä, miten tiara alkaa toimia ja asettua, kun Mary pääsee sitä muutaman kerran erilaisten hiusten ja asujen kanssa kokeilemaan.

   Midnight-tiarahan oli alunperin esillä näyttelyssä, jossa oli myös kuninkaallisen perheen koruja. Sellaisessa siis se oli mahdollista nähdä ja onhan näitä muutenkin ajoittain esillä. Tietysti sitten pitäisi olla paikanpäällä Kööpenhaminassa, Lontoossa tms. joten harmillisen heikothan ne meidän mahdollisuudet valitettavasti on. Tukholmassa olen käynyt ihastelemassa kruununjalokiviä ja vaikka ne eivät olekaan näitä ns. käyttökoruja, aivan uskomaton on se aitojen timanttien ja muiden jalokivien kimallus livenä.

   Tykkää

 4. Olin innoissani vuosi sitten Maryn uudesta kaulakorusta, joka näytti muuntuvan tiaraksi, ja onneksi tämän pidempään ei tarvinnut tätä ihanuutta odotella. Asettelusta en minäkään tykännyt, yritettiinköhän sillä saada hieman vaatimattomampi depuutti aikaiseksi?

  Niitä kruunu(je)n jalokiviä, joita on esillä, kannattaa kyllä ehdottomasti käydä ihastelemassa, mikäli siihen vain on mahdollisuus niin Tukholmassa, Kööpenhaminassa tai Lontoossa. Näkemisen arvoisia kyllä! Pariisin Louvressakin on muistaakseni joitakin vanhoja korusettejä näytillä, mutta en ole enää varma oliko tiaroja, kun käynnistä on jo jokunen vuosi.

  Tykkää

  • Voi olla, että tiara oli tarkoituksella vähän näkymättömissä ja ehkei tuo mekkokaan ollut ihan sellainen, jonka kanssa se olisi sopinut perinteisemmällä tavalla. Toivotaan, että nähdään pian tiara uudelleen. Huhtikuun puolivälissä Meksikon presidentti saapuu valtiovierailulle Tanskaan ja valtiovierailujen yhteydessä on yleensä nähty tiaroitakin!

   Kööpenhaminassa ja Lontoossa pitäisi kruununjalokivet kyllä tosiaan nähdä myös. Mahtaakohan Tanskassa olla esillä myös kruununjalokiviin kuuluva smaragditiara, jota Margareeta kuitenkin käyttää ihan säännöllisesti?

   Tykkää

   • Omasta käynnistä on jo useampia vuosi,a mutta muistaisin aarrekammiossa jonkin tiaran olleen (saattoi hyvinkin olla smaragdi) ellei toinenkin ja muistaakseni vanhoja rinnnalla kannettuja koruja (näillä oli joku hieno nimikin kaiketi) olisi ollut useampia.

    Mikäli joskus matka suuntautuu Edinburghiin, niin ajomatkan päässä olevassa Stirlingin linnassa on vanhat Skotlannin kruununjalokivet nähtävillä, muistaakseni joku kruunu ja koristeltu miekka taisi ainakin olla esillä.

    Tämä on niin tätä, kun ikinä noissa aarrekammioissa ei saa kuvata, ja sitten muistikuvat on mitä on. 😦 Pitäisi varmaan ostaa muistinvirkistykseksi matkamuistomyymälästä kortteja, joissa korut olisi kuvattuina…

    Tykkää

    • Englanniksi nuo keskellä rintaa kannettavat korut on nimeltään ’stomacher’, suomeksi en tiedä tarkkaa termiä. Miehustahan tuo kohta asuissa ainakin on, joten joku miehustakoru ehkä? 🙂 Kiitos vinkeistä, pitää ottaa oikein asiaksi tulevilla matkoilla, Skotlanti varsinkin on haavelistalla! Postikorttien ostaminen on kyllä oikeasti hyvä idea. Joskus olen ostanut linnoista ja kirkoistakin, kun itse on välillä vaikeaa saada kunnollista kokonaiskuvaa.

     Tykkää

 5. Ajattelinkin, että miehustakoruilla oli joku kiva nimitys. 🙂
  Nyt pitää sen verran ottaa omaa aiempaa sanomista takaisin, että Skotlannin kruununkivet on nähtävissä Edinburghin linnassa, eikä Stirlingissä, kuten muistelin. Mutta, jos reissu sinnepäin suuntautuu, niin Stirlingissäkin kannattaa käydä, on ihan näkemisen arvoinen paikka muutoinkin.

  Liked by 1 henkilö

 6. Enpäs ole muistanut kommentoida tätä tiara-asiaa. Uusi tiara on kyllä kaunis, mutta ainakin toistaiseksi suosikkini Maryn kokoelmasta on häätiara helmien kanssa. Rubiinitiara on kyllä kaunis, mutta värinsä vuoksi se voi olla haastava yhdistellä eri asuihin. Midnight-tiara on hieno, omaan makuuni se on kuitenkin liian moderni. Kaikki Maryn tiarat ovat kyllä keskenään todella erilaisia.

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.