Ruotsin prinssi Oscarin ensimmäinen päivä

Kruununprinsessa Victorian ja prinssi Danielin hartaasti odotettu toinen lapsi syntyi eilen keskiviikkona. Synnytys sujui nopeasti ja erittäin hyvin, ja nukuttuaan yön kruununprinsessa perheineen siirtyi kotiin Hagaan lepäämään. Samalla, kun äiti ja vastasyntynyt vauva lepäilivät, muulla kuninkaallisella perheellä riitti töitä. Päivän juhlallisuuksiin kuuluivat kunnianlaukaukset, todistajien perinteinen katselmus, lapsen nimen ja tittelien julkistaminen, sekä Te Deum -juhlajumalanpalvelus. Samalla kuulimme hiukan lisää vauvasta ja pääsimme toki näkemään prinsessa Sofian, jonka mahassa seuraava tulokas alkaa olla piakkoin valmis liittymään seuraan.

Prinsessa Estelle nukkui jo isänsä mukaan tyytyväisenä kotona, kun pikkuveli syntyi ja iloiset uutiset keskiviikko-iltana kerrottiin. Tänään aamulla Hagassa heräsi kuitenkin iloinen isosisko, joka pääsi samantien tutustumaan uuteen pikkuveljeensä Tukholman Solnassa sijaitsevassa Karoliinisessa sairaalassa ja pian vierailun jälkeen koko perhe suuntasi kotiin vähin ääniin. Lehtitietojen mukaan Hagaan olivat saapuneet jo myös ainakin prinssi Danielin vanhemmat ja virallisiakin vieraita taloon saatiin, kun paikalle saapuivat valtiopäivien puhemies Urban Ahlin, pääministeri Stefan Löfven, valtakunnanmarsalkka Svante Lindqvist ja ylihovimestarinna Kirstine von Blixen-Finecke, joiden tehtävänä oli tarkistaa, että vauva todellakin oli kuninkaallista alkuperää. Satoja vuosia vanha tapa on nykyään pelkkä juhlallinen muodollisuus, mutta yleisölle siitä on toki iloa, sillä iloinen nelikko kertoi näkemästään vauvasta hiukan asioita meillekin. Kirstine von Blixen-Finecken mukaan prinssillä on kauniit piirteet, erityisen söpöt korvat ja tummat hiukset ja puhemies Ahlinin mukaan vauva oli suorastaan poikkeuksellisen suloinen. Rauhallinenkin pieni prinssi kuulemma on ja oli nukkunut koko toimituksen ajan. Myös prinsessa Estelle oli ollut paikalla ja kuulemma isosisko on erittäin innostunut ja iloinen vauvasta, vaikka se hiukan turhan paljon nukkuukin, eikä ole ollut kiinnostunut ihailemaan prinsessan hienoja piirustuksia.

Ruotsin prinssi Oscar Carl Olof, kruununprinsessa Victorian ja prinssi Danielin vauva, kuninkaalliset, hovikirjeenvaihtaja

© Kungahuset.se

Ruotsin prinssi Oscar Carl Olof, kruununprinsessa Victorian ja prinssi Danielin vauva, kuninkaalliset, hovikirjeenvaihtaja

© Kungahuset.se

Päivän odotetuin hetki koitti heti puolenpäivän jälkeen, kun kuningas Kaarle Kustaa ja prinssi Carl Philip osallistuivat erityiseen hallituksen istuntoon, konseljiin, kuninkaanlinnassa. Tilaisuuden aiheena oli tietenkin vastasyntynyt prinssi, jonka nimeksi kuningas kertoi Oscar Carl Olof ja titteleiksi prinssi, sekä Skånen herttua. Nimessä yhdistyy runsaasti kuninkaallisen perheen nimiperinteitä, sekä toisaalta läheisiä suhteita pienen prinssin lähisukuun. Nimestä lisää tässä postauksessa.

Kuningas Kaarle Kustaa totesi tilaisuuden aluksi, että elämä on ihmeellistä ja ihmeellisesti elämä menee aina eteenpäin, mikä oli kuninkaan mielestä fantastista. Tällä kuningas viittasi keskiviikkoon yhtä aikaa surun ja ilon päivänä, sillä aiemmin päivällä kuninkaan sisaren, prinsessa Birgitan aviomies Hohenzollernin prinssi Johann Georg, kuoli Saksassa ja illalla sukuun syntyi uusi jäsen, prinssi Oscar. Lisäksi kuningas kertoi, ettei hän ollut vielä ehtinyt nähdä neljättä lapsenlastaan lainkaan, sillä kuningasta vaivaa sitkeä flunssa ja hän arveli, että myöhemminkin tutustuminen on tehtävä kurkistamalla overaosta. Koko konseljin voi katsoa SVT:n nettisivulta.

Ruotsin prinssi Oscar Carl Olof, vauvan nimi, kruununprinsessa Victorian ja prinssi Danielin vauva, kuninkaalliset, hovikirjeenvaihtaja, kuningas Kaarle Kustaa ja prinssi Carl Philip

© Kungahuset.se

Konseljin jälkeen olivat vuorossa kunnianlaukaukset, joita ammuttiin 21 kappaletta. Tukholmassa laukaukset ammuttiin kuninkaanlinnan edustalta Skeppsholmenilta ja lisäksi laukauksia ammuttiin eri puolilla maata Bodenista, Härnösandista, Karlskronasta ja Göteborgista.

Päivän viimeinen virallinen tilaisuus oli kello yhden jälkeen Suomen aikaa järjestetty Te Deum -kiitosjumalanpalvelus. Paikalla linnankirkossa olivat prinssi Daniel ja prinsessa Estelle, kuningas Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia, prinssi Carl Philip ja ensi kuussa synnyttävä prinsessa Sofia, prinsessa Madeleine ja iloisena yllätyksenä myös Christopher O’Neill, sekä prinsessa Christina ja puolisonsa Tord Magnuson. Lisäksi jumalanpalvelukseen osallistuivat prinssi Danielin vanhemmat Ewa ja Olle Westling, sisar Anna Westling Söderström puolisoineen, sekä hallituksen edustajia ja muita virallisia vieraita hovista ja erilaisista Ruotsin instituutioista. Te Deum on vanha kuninkaallinen perinne ja sellainen järjestetään aina kuninkaallisen perheen syntymien, suurempien syntymäpäivien, vallassaolojuhlien ja muiden suurempien juhlallisuuksien yhteydessä. Jumalanpalveluksen toimittivat ylihovisaarnaaja Johan Dalman ja kuninkaallisen hoviseurakunnan pastori Michael Bjerkhagen. Tilaisuuden ohjelma täällä (pdf).

Mer av den söta lilla #prinsessan #estelle

A post shared by SmallMedia Foto (@pelletnilsson) on

Loppuun vielä perheen onnitteluita kruununprinsessa Victorialle ja prinssi Danielille, sekä prinsessa Estellelle ja tietenkin pienelle prinssi Oscarille.

Kuningas Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia

– Vi delar Kronprinsessparets stora lycka och Prinsessan Estelles glädje att få välkomna sin lillebror till familjen. Vi önskar familjen en underbar tid i lugn och ro och vi ser mycket fram emot att träffa vårt barnbarn.

Prinssi Carl Philip ja prinsessa Sofia

– Med stor värme och kärlek önskar vi Victoria och Daniels son välkommen till familjen. Vi ser med glädje att kusinskaran växer och att de i framtiden har varandra. Vi ser fram emot att träffa den nya familjemedlemmen!

Prinsessa Madeleine ja Chris O’Neill

– Vi är så glada för Victoria, Daniel och Estelles skull och för vår nya familjemedlem! Både Leonore och Nicolas ser fram emot att få träffa sin nya kusin och vi hälsar honom varmt välkommen till familjen.

Olle ja Ewa Westling

– Vi känner stor glädje i dag när Kronprinsessan och vår son fått sitt andra barn och Estelle sitt efterlängtade syskon. Vi önskar dem all lycka med den nya familjemedlemmen och vi kommer att stödja och hjälpa till, som farföräldrar.

Anna Westling Söderström perheineen

– Det är med stor glädje som vi i familjen välkomnar ännu ett barn. Det är så fint att Estelle fått ett syskon och att Kronprinsessan och min bror nu är tvåbarnsföräldrar. Det ska bli fantastiskt att få följa Estelle och hennes lillebrors syskonrelation. Mina döttrar är oerhört glada över att de har fått en till kusin.

Lisää eilisen ja tämän päivän tapahtumista löydät seuraavista postauksista:

Mainokset

17 kommenttia artikkelissa “Ruotsin prinssi Oscarin ensimmäinen päivä

 1. Tuhannesti Onnea koko perheelle💐
  Kiitos Hovikirjeenvaihtajalle ”päivystyksestä”. Kuningaskunnassa kaikki hyvin. Nyt voimme jäädä odottamaan niitä muita mielenkiintoisia postauksia joista Hovikirjeenvaihtaja jo vihjaisi.

  Tykkää

  • Kuten aiemmin oli kommenteissa puhekin, hirveä odottaminen on näissä vauvoissa ja sitten ihan yhtäkkiä kaikki onkin ohi! 😀 Nytkin oikeastaan odotettavissa on enää vain kuvat, joita varmaan saadaan ihan lähipäivinä ja sitten seuraaviin vauvaan liittyviin juttuihin onkin taas aikaa. Kunnes tietysti Sofian vauva syntyy. Toisaalta ihan mukavaakin, ei vauvat kuitenkaan kaikkia kiinnosta ja itsekin tosiaan kirjoitan välillä jo mielelläni muustakin. Prinssi Williamin ympärillä suorastaan kiehuu ja kritiikkiä on satanut viime aikoina, piakkoin ajattelin ainakin siihen soppaan työntää lusikkani. Toivottavasti kiinnostaa! 🙂

   Tykkää

 2. Joo haluan myös kiittää meidän Hovikirjeenvaihtajaa loistavasta reportaasista tämänkin aiheen ympärillä!! Kiva saada kunnon hype aikaan 😀 Nyt vaan odotellaan kuvia Oscarista ♥

  Ja kiinnostaa tottakai William-kohu, mitäköhän siellä nyt…?

  Tykkää

  • Hype on parasta! 😀 Ja se, että ei tarvitse yksin hypettää, joten isot kiitokset kaikille kommentoineille ja muutenkin mukana eläneille!

   Ihmiset alkavat saada tarpeekseen Williamin (ja Katen) tekemättömyydestä ja vastahakoisuudesta ja nyt useampikin lehti on ihan julkisesti kritisoinut. Toki taas ajan kanssa hälvenee, mutta moni täällä blogissakin on ihan samoista asioista puhunut, joten vedän yhteen vähän ja sanon omankin mielipiteeni (tietenkin, enhän osaa hiljaakaan olla 😀 ), kunhan on sopivaa aikaa kirjoittaa.

   Tykkää

 3. Minä liityn myös kiittelijöiden joukkoon. Huikeeta raportointia Hovikirjeenvaihtajalta ja millä nopeudella. Samalal kun twitter päivittyi, tuli jo tekstiä tännekin. Iso kiitos täsät kaikesta. Oli kyllä aikamoinen supertorstai rojalisteilla. Ja vähänkö meitä hemmoteltiin, kun kuningasperheesta kaikki muut paitsi Vickan oli paikalla. Ihania kuvia. Ja vauvajutut on ihania ja toivon hyvää spekulointia myös kun Sofian laskettuaika lähestyy, mutta toki muutkin jutut kiinnostavat ja paljon. Briteissä lähestyy taas juhlakausi ja sieltä varmasti muutenkin irtoaa juttuja. 🙂

  Tykkää

  • Välillä meinasi olla vähän liian monta rautaa tulessa, kun oli yhtä aikaa auki blogi, twitter ja facebook, sekä taustalla pauhasi livelähetys jommalta kummalta ruotsalaislehdeltä! 😀 Sääli, ettei koskaan ehdi ihan kaikkea saada esiin, mutta pääasiat nyt ainakin ja yritän aina tarjota noita linkkejä, jotta enemmän tietoa kaipaavat pääsevät myös itse etsimään sitä. Kiitos, että olitte taas kaikki mukana. 🙂

   Ennen Sofian synnytystä tarkoituksena on kyllä tehdä asukooste äitiysvaatteista, vaikka Sofialla niitä onkin vähän vähemmän ollut, kuin Victorialla, ja vauvan nimeä täytyy tietenkin taas arvailla. Katsellaan, mitä spekulointeja keksitään!

   Britanniassa tosiaan juhlakausi lähestyy ja nyt on vielä erityisjuhlaa kuningattaren yhdenkymppisten takia ja sitä ennen tietysti ainakin Harryn ja Katen&Williamin ulkomaanmatkat. Katsotaan mitä kaikkea saan blogiin laitetuksi!

   Tykkää

 4. Kiitos minunkin puolestani Hovikirjeenvaihtajalle ahkerasta tiedonvälityksestä! Mielenkiinnolla odotan uusia postauksia. Kohtahan tosiaan Sofiakin synnyttää, joten senkin puolesta tiedossa paljon seurattavaa. Ja pianhan William, Kate ja Harry suuntaavat Intian suunnille.

  Te deumista, mukavaa että Chriskin oli paikalla. Harmi, etteivät Nicolas ja Leonore olleet, tosin ehkä heidän läsnäolonsa olisi vienyt liikaa huomiota pääasialta, eli Oscarilta. Sofian asu oli mielestäni ihastuttavan keväinen, Madeleinenkin asusta tykkäsin mutta Sofian keväinen kokonaisuus vie voiton tällä kertaa. Ja Danielin sisko Anna oli kyllä jälkeen kauniisti pukeutunut. Hänen Estellen ristiäisissä käytyämänsä hauska hiuskoriste oli onneksi otettu uusiokäyttöön. Ristiäisten pukuloistoa odotellessa😄

  Tykkää

  • Sofian vauvauutiset eivät tosiaan ole kaukana ja sitten on tietysti molempien ristiäiset, kuninkaan 70-vuotisjuhlat ym. Melkeimpä tässä keväällä/alkukesästä on ihan ruuhkaksi asti kaikenlaista, joten saa nähdä, mistä kaikesta ehdin kirjoittaa. 🙂

   Minustakin oli kiva yllätys,että Chris oli paikalla. Kalenteriin häntä ei oltu merkitty, joten taisi tulla Lontoosta vasta samana aamuna. Mukavaa, että välit on sellaiset, että haluaa ja viitsii kälyn vauvan takia matkustaa ja menojaan järjestellä. Leonorea vähän odotin paikalle, mutta olet oikeassa, että se olisi vienyt huomiota Oscarilta ja Estelleltäkin, jolle tämä oli kuitenkin myös suuri päivä. Kaikki olivat tyylikkäinä, vaikka Maddella ei jostain syystä hattua ollutkaan tällä kertaa. Asu oli kyllä nätti ja samoin muillakin, mukaanlukien Westlingin naiset. Juuri katselin Estellen ristiäiskuvia ja sielläkin oli tosi nättejä asuja. Erityisesti minusta Silvialle oli silloin tosi nätti kokonaisuus.

   Tykkää

 5. Kiitos minunkin puolestani mahtavasta raportoinnista! Olen yrittänyt petrata ruotsin kieltä lukemalla mm. Svensk Damtidningeniä mutta kyllä tämä uutisten selville saaminen käy hyvin Hovikirjeenvaihtajan sivuilta 🙂
  Estelle on kyllä ihana lapsi, hauska häntä on seurata. Madeleine ajatteli varmaan että Leonore ei jaksa olla koko aikaa kirkossa paikallaan;)
  Mielenkiinnolla odotan otetaanko heidät mukaan ristiäiskirkkoon. Toivottavasti Svt näyttää ristiäiset suorana lähetyksenä.
  Ja Hovikirjeenvaihtajalla on selvästi tulossa kiireinen kevät, odotan malttamattomana tulevia raportteja!

  Tykkää

  • Olen ite huomannut, että ruotsin taidot on parantuneet hurjasti, viime vuosina, kun olen aiempaa enemmän lukenut kuninkaallisista. Jopa kuullunymmärtäminen on kehittynyt ja jonkun verran pystyn lukemaan myös norjaa ja tanskaa. Jotain hyötyä tästäkin harrastuksesta siis! 😀 Mutta kyllä pahemmissa paikoissa täytyy kääntää, siihen on onneksi google translate aivan mahtava apu.

   Leonore ei varsinaisesti Nicolaksen ristiäisissä osoittanut, että olisi parhaimmillaan paikallaan istumisessa! 😀 Siihen tilaisuuteen se pyöriminen kyllä sopi aivan hyvin, mutta tosiaan tämä oli ehkä vähän toisentyyppinen tilaisuus. Enemmän valtiollinen, kuin mikään perhejuhla. Ristiäisissä uskon että nähdään ja Nicolaskin ehkä. Täytyy toivoa, että SVT lakkaa pelleilemästä lähetysten kanssa ja näyttää ristiäiset, mutta uskon siihen kyllä. Ja ellei SVT, niin joku muu sitten, koska tarjokkaita tuli heti viimeksikin SVT:n ensin kieltäydyttyä esittämästä Nicolaksen ristiäisiä.

   Tykkää

 6. Kaunis ja perinteinen nimi tuli. 🙂 Nähtiin taas, jo perinteeksi muodostunut potretti sairaalassa. Kivan arkinen ja kotikutoinen kuva 🙂

  Estelle on hurmaava pienessä käsilaukussa :D. Sofian raskaus näyttää olevan jo pitkällä, seuraavaa vauvaa ei varmaan saada enää kovin pitkään odottaa 🙂

  Tykkää

  • Estellen käsilaukku oli mainio ja olihan kaikilla muillakin hienoilla naisilla sellainen! Olisipa ollut kiva nähdä, mitä salaisuuksia sinne kätkeytyi. Vaaleanpunainen jakku oli muuten prinsessa Madeleinen vanha eli taas nähtiin tätä hauskaa kierrätystä, jota Ruotsin kuninkaalliset ovat lapsilla harrastaneet.

   Sofian vauvamaha on tosiaan viime aikoina ihan kunnolla kasvanut, joten eiköhän sekin vauva piakkoin tule. Uskon, että hovin sanoma huhtikuu voi olla periaatteessa totta, mutta ellei vauva mene kovasti yliajalle, alkukuusta varmaan Sofia synnyttää, jotta ei tule niin paljon median paineita.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.