Alankomaiden kuninkaalliset Itävallan hangilla

Suomessakin alkoivat tällä viikolla hiihtolomat ja vaikka täällä hiihtokelit ovat hiukan heikot monin paikoin, rinteisiin mielivät silti monet. Laskettelu on myös monien kuninkaallisten harrastus ja perhelomia vietetään Alppien hienoissa hiihtokohteissa. Lomat ovat kuninkaallisten omaa aikaa, mutta muutamat kuningashuoneet ovat yhdistäneet niihin yleisen kuvaussession, jonka jälkeen ne toivovat saavansa viettää loppuloman rauhassa. Alankomaiden kuninkaallinen perhe poseerasi kameroille maanantaina Itävallan Lechissä, jonka rinteille perhe on suunnannut jo vuosikymmenien ajan, eivätkä perinnettä katkaisseet edes traagiset tapahtumat neljä vuotta sitten.

(Jos jostakusta tuntuu, että tämäkin postaus on ihan täytettä, on oikeassa. Kruununprinsessa Victorian vauvan odottaminen haittaa bloggaamista, kun tuntuu, ettei ”enää” kannata kirjoittaa mistään kunnollisesta, ennen vauvan syntymää. 😀 )

Alankomaiden kuninkaallinen perhe on viettänyt hiihtolomansa Itävallan Lechissä ainakin 1960-luvulta saakka ja sitäkin ennen he huvittelivat läntisessä Itävallassa sijaitsevan Tirolin rinteillä parinkymmenen kilometrin päässä sijaitsevassa Sankt Antonissa. Anorakeissaan ja suksissaan poseeraavat vasemmalla prinsessa Irene ja oikealla prinsessa Beatrix, silloin vielä tuleva kuningatar, mutta nyt jo vallastaan luopunut, helmikuussa 1949.

Kymmenen vuotta myöhemmin parikymppinen prinsessa Beatrix vietti lomaansa edelleen Itävallassa,

mutta vuonna 1965 kuninkaallinen perhe suuntasi rinteille Sveitsin Gstaadissa.

Huomasiko kuninkaallinen perhe Sveitsin-reissulla, ettei ruoho ollutkaan aidan takana vihreämpää tai ehkä ennemminkin lumi valkoisempaa, mutta joka tapauksessa 1966 palattiin Itävaltaan ja nyt paikkana oli Lech, josta vuosien saatossa on siis tullut perheen vakikohde. Ehkä asiaan vaikutti sekin, että tuleva kuningatar oli perustamassa oman perheen, sillä tällä matkalla oli ensimmäistä kertaa mukana prinsessan sulhanen, saksalainen Claus von Amsberg, josta vielä samana vuonna tuli avioliiton myötä prinssi Claus.

Tänä päivänä kuvaussessioiden valopilkkuja ja varsinaisia tähtiä ovat kuninkaallisen perheen lapset ja Lechissä tästä päästiin nauttimaan kaksi vuotta myöhemmin, vuonna 1968, jolloin kruununperillinen puolisoineen esitteli kameroille ensimmäistä talvilomaansa viettäneen, vajaan vuoden ikäisen, prinssi Willem-Alexanderin. Mukana lomalla olivat myös prinsessa Beatrixin vanhemmat, kuningatar Juliana ja prinssi Bernhard.

Vuosien varrella perheeseen syntyi lisää poikia, syyskuussa 1968 prinssi Friso ja lokakuussa 1969 prinssi Constantijn. Prinssikolmikkoa kuvattiin luonnollisesti vuosien varrella Lechin lumilla.

Prinssien kasvaessa ja teini-ikäistyessä yleisön mielenkiinto hiihtolomakuvauksiin ehkä hieman hiipui, kuten helposti käy. Matkat kuitenkin ilmeisesti jatkuivat normaalisti, vaikka kuva-aineistoa esimerkiksi 1980-luvulta onkin heikommin saatavilla. Uuteen nousuun talvikuvaperinne nousi kuitenkin 2000-luvulla, jolloin silloinen Oranian prinssi Willem-Alexander ja supersuosittu puoliso, prinsessa Maxima, esittelivät hangillä pieniä prinsessojaan. Ensimmäisenä A-tiimiksikin kutsuttiin katraaseen syntyi prinsessa Catharina-Amalia, joka seuraa jonakin päivänä isäänsä valtaistuimelle. Ensimmäisen kerran näimme pienen prinsessan Lechissä helmikuussa 2005, reilun vuoden ikäisenä. Mukana lomalla oli tietysti myös ylpeä isoäiti, kuningatar Beatrix.

Vuoden kuluttua seuraan oli liittynyt toinenkin A, kesäkuussa syntynyt prinsessa Ariane.

Vuonna 2007 matkassa oltiin isommalla porukalla, sillä kuten useimpina vuosina, lomalle oli yhtäaikaa lähtenyt myös prinssi Constantijn vaimonsa prinsessa Laurentienin ja parin kolmen lapsen, kreivitär Eloisen, kreivi Claus-Casimirin ja kreivitär Leonoren kanssa.

Lechissä kuninkaallinen perhe majoittuu muuten melkoisen tavallisiin hotelleihin, eikä mihinkään ylellisiin kohteisiin. Ainakin hotellit Gasthof Post ja Viermäderlhaus ovat majoittaneet kuninkaallisia jo neljässä polvessa.

Vuosina 2008 ja 2009 kokoonpano oli muuten sama, mutta mukana oli luonnollisesti myös nykyisen kuningasparin kolmaskin tytär, huhtikuussa 2007, vain pari kuukautta edellisen hiihtolomareissun jälkeen siis, syntynyt prinsessa Ariane.

Vuoden 2011 perhekuvat olivat poikkeuksellisia, sillä mukana oli myös kuningatar Beatrixin kolmas poika, prinssi Friso ja tämän puoliso prinsessa Mabel, sekä tyttäret kreivitär Luana ja kreivitär Zaria. Prinssi Friso oli kyllä yhtä innokas laskettelija, kuin veljensäkin, mutta Lontoossa asuneen perheen loma-ajat eivät sattuneet yleensä samaan aikaan, kuin Alankomaalaisten koulujen.

Iloiset kuvat isosta kuninkaallisesta perheestä olivat silloin varmasti mukava yllätys kansalle, mutta nyt niihin liittyy aina surun häivähdys. Seuraavana vuonna näitä, tai itseasiassa mitään, perhekuvia ei otettu, sillä prinssi Frison traagisen onnettomuuden vuoksi kuninkaallinen perhe perui hyvin ymmärrettävästi tilaisuuden.

Helmikuun 17. päivänä 2012 prinssi Friso oli laskettelemassa ystäviensä kanssa merkittyjen rinteiden ulkopuolella Lechissä, kun lumivyöry yllätti heidät ja prinssi hautautui lumen alle. Pelastushenkilöstön onnistui paikantaa prinssi tämän varusteisiin kuuluneen hälyttimen ansiosta, mutta koska hän oli ollut hautautuneena lumeen 25 minuutin ajan, ennuste ei ollut hyvä. Prinssi Frison aivot kärsivät hapenpuutteesta ja tuloksena oli laaja aivovaurio, eikä prinssi koskaan herännyt koomasta. Prinssiä hoidettiin ensin Innsbruckissa, jossa perheenjäsenet kävivät häntä päivittäin katsomassa ja myöhemmin ensin Lontoossa ja sittemmin Alankomaissa Huis ten Bosch -palatsissa, jossa hän menehtyi elokuussa 2013. Prinssi Friso haudattiin elokuun 16. päivänä Lage Vuursche -kylään, lähelle Drakesteijnin linnaa, jossa prinsessa Beatrix nykyisin asuu ja jossa prinssi vietti lapsuutensa.

Suuresta surusta ja traagisista tapahtumista huolimatta kuninkaallinen perhe on palannut Lechiin joka vuosi. Jo vuonna 2013, ennen prinssi Frison kuolemaa, viimeisiä kuukausiaan prinssinä ja prinsessana viettäneet Willem-Alexander ja Maxima, sekä pikkuprinsessat matkustivat perinteiseen tapaan junalla hiihtolomalla ja seuraan liittyi myös kuningatar Beatrix.
Vuonna 2014 paikalla oli jälleen melkein koko kuninkaallinen perhe, sillä Lechiin palasivat myös prinsessa Mabel ja pienet kreivittäret. Paluu oli varmsti vaikea, mutta edelleen mustiin pukeutunut nuori leski hymyili kuitenkin lankojensa ja kälyjensä kainalossa iloisena.
Viime vuonna vuorossa oli jälleen pienempi kokoonpano ja vain tuore kuningas Willem-Alexander perheineen poseerasi kuvaajille prinsessa Beatrixin seurassa.

Ja tänä vuonna, siis viime maanantaina, Itävallassa aloittivat viikonmittaisen hiihtolomansa kuningasparin ja heidän lastensa lisäksi prinsessa Beatrix, sekä prinssi Constantijn perheineen. Lehtitietojen mukaan myös prinsessa Mabel tyttärineen nauttivat Lechin rinteistä tänäkin vuonna, mutta heidän lomansa ehti loppua ennen tämänkertaista kuvaushetkeä.

Päivitys: Prinsessa Alexia loukkasi itsensä lauantaina ilmeisesti laskettelurinteessä. Hänet vietiin helikopterilla paikalliseen sairaalaan, jossa oikeasta yläreidestä löytyi murtuma, joka leikattiin. Kaikki sujui hyvin, mutta prinsessa viipyy sairaalassa muutamia päiviä.

Mainokset

4 kommenttia artikkelissa “Alankomaiden kuninkaalliset Itävallan hangilla

 1. Kylläpä ovat kameramiehet päässeet joskus lähelle kuvattavia! Hatut eivät ole kovin suosiossa kuninkaallisilla ulkoilmaelämässä.
  Kovin surullinen tuo lumivyöryonnettomuus, vaikeita aikoja voi sattua kenelle tahansa meistä ihmisistä. Onneksi prinsessa Mabelilla on selvästikin rakastavia ihmisiä lähipiirissä.

  Tykkää

  • Muistan hyvin, kun Friso joutui onnettomuuteen ja kyllä noiden sairaalakuvien katsominen oli tosi ahdistavaa, vaikkei tietenkään ihmisiä oikeasti tunnekaan. Sen surun näki niin hyvin ja kun kuninkaallinen perhe vielä itse päätti aina käyttää etuovia kameramiesten edessä, eikä pyrkinyt sisään salaa, se kosketti jotenkin erityisesti. Silmänräpäyksessä voi mukava loma muuttua painajaiseksi. Prinsessa Mabel itse menetti isänsä 9-vuotiaana, eli vain pari vuotta vanhempana kuin omat tyttärensä nyt, joten on varmaan ollut hirveää nähdä omien lasten käyvän läpi sen surun, joka on itselle kovin tuttu. Olen aina iloinen, kun Mabelista näkee iloisempia kuvia ja kuulee, että hän on pystynyt palaamaan töihin. Elämä voittaa kuitenkin. 🙂

   Tykkää

 2. Kiitos tästä postauksesta! Käyn harvoin kommentoimassa, mutta blogiasi tulee aina lueskeltua, jos aika vain antaa myöten. Olen viime vuosina tykästynyt tähän Hollannin kuningasperheeseen, minkä takia prinssi Frisonkin onnettomuus kosketti. Koko perhe vaikuttaa hyvin lämpimiltä ja toisiaan tukevilta! Beatrixen kuvia katsellessa tulee aina mieleen miten paljon yksi ihminen onkaan joutunut kokemaan, vaikuttaen silti iloiselta ja ystävälliseltä ihmiseltä, vaikka vähemmästäkin voisi kyynistyä. Kiitos, kun jaksat ylläpitää tätä blogia, tuo aina iloa kiireiseen arkeen! Meitä lukijoita on täällä kasapäin, vaikka harvoin kommentoisimmekin 🙂

  Tykkää

  • Ihanaa kuulla teistä hiljaisemmistakin lukijoista! 🙂 Sanon aina, että on niin kivaa, kun on keskustelua, mutta kyllä kaikki lukijat ovat aivan yhtä tervetulleita ja tärkeitä minulle. Ilolla katson aina tuolta statistiikoista, että kuinka moni on minkäkin jutun käynyt lukaisemassa. 🙂

   Hollannin kuninkaalliset ovat jotenkin sympaattisia ja juuri tuota lämpöä ja toisten tukemista näkee usein kuvissa. Willem-Alexander ja Constantijn vaimoineen tuntuvat usein halailevan, hymyilevän ja muutenkin ottavan julkisuudessa toisiinsa kontaktia, tulevat varmaan oikein mukavasti keskenään toimeen. Ja samoin Mabel on mukana porukassa, vaikka toki hänellä vaikeat ajat ovat varmasti painaneet mieltä kovasti. Beatrixilla on ollut vaikeita vuosikymmeniä, mutta aina vaan näyttää jaksavan iloita, kun ilolle on aihetta, mikä on kiva nähdä näin ulkopuolisenkin.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.