Prinssi Charlesin Prince’s Trust 40v – juhlan kunniaksi uusi dokumentti

Walesin prinssi Charles on mielenkiintoinen tapaus. Mies täytti marraskuussa 67 vuotta, mutta edelleen, jo eläkeiän ylittäneenä, hän odottaa uransa varsinaista huippua, kruunua ja valtaistuinta. Vuosien varrella prinssin on sanottu kärsineen asemastaan äitinsä alapuolella, mutta toisaalta pitkä aika kruunuperillisenä, jonka kädet periaatteessa ovat poliittisesti sidotut, mutta käytännössä kuitenkin melko vapaat toimimaan monilla yhteiskunnan osa-alueilla, ovat antaneet hänelle ainutlaatuisen aseman vaikuttaa. Neljäkymmentä vuotta sitten prinssi perusti ehkä merkittävimmän projektinsa ja sen, mikä jäänee myös prinssin tärkeimmäksi perinnöksi yhteiskunnassa. Eritavoin syrjäytyneitä nuoria auttava Prince’s Trust on auttanut yli 800 000 nuorta ja sen työtä juhlistetaan nyt tuoreella dokumentilla. Ja juhlistaa sietääkin, sillä hyväntekeväisyysjärjestön työ on äärimmäisen tärkeää niin yksilön, kuin koko yhteiskunnankin näkökulmasta.

(Dokumentti löytyy postauksen lopusta.)

Prinssi Charlesin lapsuus ja nuoruuskin olivat kovin suojattuja ensin palatsin seinien sisäpuolella ja myöhemmin kalliissa yksityiskouluissa. Vasta liityttyään laivastoon nuori prinssi pääsi ihan oikeasti tekemisiin kaikenlaisten ihmisten kanssa ja sai kokemusta muun muassa erilaisista yhteiskuntaluokista, sekä ihmisistä, joiden edellytykset elämässä olivat lievästi sanoen heikommat, kuin prinssillä itsellään. Elämä laivalla oli lisäksi sellaista, että prinssi pääsi ainakin jollakin tasolla olemaan yksi porukasta, oikeasti viettämään aikaansa tavallisten ihmisten kanssa ja oppimaan heidän elämästään. Ollessaan kapteenina HMS Bronington -aluksella prinssi Charles oppi huolehtimaan muista ihmisistä ja olemaan vastuussa miehistöstään. Samalla hän sai myös irtioton kuninkaallisista velvollisuuksista, sillä turvamiehet jäivät satamaan, kun laiva irtosi laiturista. Viimeiseksi tehtäväksi laivastossa jäi juuri kapteenin pesti HMS Broningtonilla ja samaan aikaan heräsi uusien kokemusten rikastuttamana ajatus syrjäytyneiden nuorten auttamisesta.

Vastaanotto ei ollut positiivinen. Prinssi Charlesin mukaan hänelle sanottiin, ettei hänen pitäisi puuttua asioihin ja häntä pidettiin aivan hulluna. Valtakunnan prinssin paikka ei todellakaan ollut avustustyössä, eikä prinssin ajatuksen uskottu toimivan käytännössä. 27-vuotias prinssi piti kuitenkin päänsä ja päätti päästä yli siitä ikävästä tosiasiasta, että muut eivät todellakaan nähneet idean pointtia. Nyt, neljäkymmentä vuotta myöhemmin, prinssi toteaa muuten haastattelussa, että tämä ongelma on eräänlainen ’story of my life’, toistunut siis usein myöhemminkin. Ja nyt, neljäkymmentä vuotta myöhemmin prinssiä ylistetään tästä päätöksestä ja työstä nuorten hyväksi. Dokumentissa haastateltu Cornwallin herttuatar Camillakin ylistää miestään kertoen, että hän on hyvin ylpeä ollessaan naimisissa miehen kanssa, joka niin nuorena sai näin upean idean.

Prinssi Charles sijoitti siis laivastosta saamansa eläkesumman, 7000 puntaa, uuteen järjestöönsä Prince’s Trustiin. Järjestön tarkoituksena oli auttaa jollakin tavalla syrjäytyneitä tai vaikeuksiin joutuneita nuoria pääsemään uudelleen kiinni normaaliin elämään ja tällä hetkellä noiden autettujen nuorten määrä on yli 825 000! Järjestöllä on neljä selkeää kohderyhmää: pitkäaikaistyöttömät, lain kanssa ongelmiin joutuneet, erilaisista kouluvaikeuksista kärsivät, sekä huostaanotetut nuoret ikäryhmässä 13 – 30 vuotta. Autettujen joukossa on myös esimerkiksi kodittomia tai mielenterveyden ongelmista kärsiviä nuoria. Vuosittain Prince’s Trust auttaa 50-60 000 nuorta ja onnistumisprosentti, eli niiden nuorten määrä, jotka pääsevät järjestön avulla kiinni koulutukseen, työpaikkaan tai esimerkiksi omaan yritykseen, on 75 prosenttia. Kolme neljästä huono-osaisesta nuoresta saa siis elämänsä uuteen nousuun järjestön avulla.

Dokumenttia katsoessa Prince’s Trustin tärkeimmäksi saavutukseksi tuntuu nousevan nuorten itsetunnon kohottaminen. Järjestö auttaa silloin, kun kukaan muu ei usko, kukaan muu ei luota. Itseluottamusta kasvattaa, kun joku uskoo, että pärjäät ja pystyt tai ylipäätään kiinnittää huomiota vaikeuksissa olevaan nuoreen. Itseluottamuksen lisäksi järjestön tavoitteena on antaa nuorille ihan käytännön taitoja, sekä opettaa elämänhallintaa, tarjota taloudellista apua ja keinoja elämän tasapainottamiseen. Työ jakautuu seitsemään päätyyppiin:

 • Enterprise Programme on toimintamuodoista tunnetuin. Prince’s Trust auttaa nuoria perustamaan oman yrityksen tarjoamalla pienehköjä lainoja ja tarjoamalla henkilökohtaista apua, ohjeistusta, tukea ja rohkaisua yrittäjänä. Vuoteen 2013 mennessä Prince’s Trust oli luonut 125 000 uutta yrittäjää ja auttanut 395 000 henkilöä heidän liiketoiminnassaan.
 • Team Programme on kahdentoista viikon mittainen kurssi, joka tarjoaa työkokemusta, käytännön taitojen opetusta, sekä pureutuu henkiseen puoleen kohottaen juuri sitä erikseen mainittua itseluottamusta. Kurssit järjestetään yhteistyössä paikallisorganisaatioiden, kuten paikallisten palolaitosten kanssa ja ne on suunnattu pääasiassa työttömille nuorille.
 • Get Into -lyhytkurssit opettavat jollakin spesifillä alalla tarvittavia taitoja, kuten asiakaspalvelua, urheiluvalmennusta tai rakennusalaa, tähdäten nuoren nopeaan työllistymiseen.
 • xl Clubs -kerhot yhdistävät tavallaan kaikkia edellisiä ja niitä järjestetään kouluissa ja oppilaitoksissa 13 – 19 -vuotiaille lapsille. Kerhot auttavat nuoria ottamaan vastuuta opinnoistaan ja menestymään niissä, ja kerhot onkin suunnattu pääasiassa syrjäytysmisvaarassa oleville nuorille.
 • Development Awardsit ovat pieniä lahjoituksia nuorille mahdollistamaan esimerkiksi koulutuksen tai työpaikan hankkiminen.
 • Community Cash Awardsit puolestaan tukevat lahjoituksella nuorta aloittamaan omaa yhteisöään hyödyttävän projektin.
 • The Fairbridge Programme puolestaan on henkilökohtaisesti räätälöity kehitysohjelma 13 – 25 -vuotiaille nuorille ja sen tarkoituksena on auttaa sekä henkilökohtaisen tuen, että erilaisten ryhmäaktiviteettien kautta.

Kuten huomaatte, Prince’s Trustin ensisijainen auttamistapa ei ole taloudellinen apu, eikä varsinkaan vastikkeeton sellainen. Kaikessa toiminnassa nuoria selvästi vastuutetaan itse mukaan toimintaan ja esimerkiksi oman bisneksen perustamiseen tarkoitetut lainat ovat tosiaan lainoja, joista maksetaan jopa kolmen prosentin korkoa järjestölle. Vastuuttaminen jatkuu myös sen jälkeen, kun nuori on läpäissyt järjestön koulutuksen, sillä osa heistä toimii jatkossa vapaaehtoisina lähettiläinä auttaen ja neuvoen muita nuoria ja lopulta osa jopa työllistyy järjestön palvelukseen auttamaan muita nuoria samalle reitille, jonka he ovat itse käyneet läpi. Käytännön taitojen lisäksi Prince’s Trustin projektit antavat eväitä esimerkiksi vihanhallintaan, masennuksen voittamiseen ja ryhmätaitojen kehittämiseen vaikkapa seinäkiipeilyharrastuksen muodossa. Virallisten toimintomuotojen lisäksi mukana on myös runsaasti erilaisia paikallisprojekteja ja työtä tehdään myös vankiloissa ympäri Britanniaa kierteen katkaisemiseksi.

Yksi tärkeä aspekti prinssi Charlesin työssä onkin mielestäni yhteiskunnallinen hyöty. Nuorille, heidän perheilleen ja monessa tapauksessa jopa lapsilleen apu ja hyöty on kiistaton, mutta kun järjestö pystyy nostamaan tuottavuuden kannalta ehkä parhaassa iässä olevan ihmisen saamapuolelta tuottavalle puolelle myös yhteiskunta hyötyy selvästi. Monilla nuorilla voisi hyvin olla edessään jopa vuosikymmeniä kestävä elämä erilaisten tukien varassa ja kuormittamassa sosiaalipalveluja, sekä äärimmäisissä tapauksissa myös vankeinhoitojärjestelmää, mutta Prince’s Trustin menestystarinat kertovat, että näitä nuoria on mahdollista saada jälleen mukaan yhteiskunnan tuottaviksi jäseniksi vaikeuksistaan huolimatta. Dokumentissa prinssi William kehuu isänsä työtä ja kertoo, että prinssi Charlesille velvollisuus on äärimmäisen tärkeää, jopa intohimo, ja mielestäni se näkyy Prince’s Trustissa. Prinssi tuntee selvästi velvollisuudekseen auttaa nuoria ihmisiä, mutta toisaalta kruununperilliselle sopivalla tavalla hän auttaa samalla koko yhteiskuntaa.

Prince’s Trust toimii Isossa-Britanniassa maanlaajuisesti ja se onkin maan johtavia nuorison auttamiseen tähtääviä organisaatioita. Järjestöllä on paikallistoimistoja ympäri maata ja erityiset Prince’s Trust -keskukset kahdeksassatoista isommassa kaupungissa, henkilökuntaa on yli 600 henkeä ja vapaaehtoisia vielä kymmenkertainen määrä, eli noin 6000. Erilaisia yhteistyökumppaneita armeijasta, palokunnasta ja poliisista urheiluseuroihin, sekä erikokoisiin paikallisiin organisaatiohin on yli 1200. Prince’s Trustin tuloista suurin osa muodostuu vapaaehtoisista lahjoituksista yksityishenkilöiltä, yrityksiltä, rahastoilta, sekä erilaisilta hyväntekeväisyystoimijoilta. Lähes yhtä paljon rahaa kerätään tuloina järjestön työmuodoista, joiden palveluja erilaiset julkisorganisaatiot ostavat. Lisäksi varoja kerätään jonkin verran erillisillä varainkeruukampanjoilla ja -tilaisuuksilla. Viimeksi mainituissa erityisen suuri rooli on järjestön vaikuttavalla tukijalistalla, johon kuuluu julkisuuden henkilöitä niin elokuvan, musiikin, urheilun, muodin, kirjallisuuden, kuin vaikkapa teatterinkin alalta. Mukana ovat esimerkiksi Pierce Brosnan, Benedict Cumberbatch, Beyoncé, Sharon Osbourne, Phil Collins, Sir Ben Kingsley, Joan Collins, Jeremy Irons, Idris Elba, Damian Lewis, Kevin Spacey ja laulaja Will.i.am joka lahjoitti vuonna 2012 järjestölle puoli miljoonaa puntaa tukeakseen nuorten suuntautumista teknologian alalle.

© Prince’s Trust via Youtube

Dokumentissa autetut kertovat, että Prince’s Trust on muuttanut heidän elämänsä. Prinssi Charlesin mukaan juuri se todella tekee hommasta vaivan arvoista, mutta silti hänestä tuntuu koko ajan siltä, että vieläkin enemmän olisi tehtävä. Toisaalta prinssin mukaan hänen oma ”parasta ennen -päivänsä” alkaa olla lähellä ja luonnollisesti myös nousu hallitsijaksi lähestyy vääjäämättä, joten sukupolvenvaihdos alkaa olla pian paikallaan. Tähän mennessä prinssi William ja prinssi Harry eivät ole ainakaan julkisesti kuitenkaan osoittaneet erityistä kiinnostusta isänsä työn jatkamiseen, mikä näyttää hieman vaivaavan myös prinssi Charlesia itseään. Herttuatar Camillankin hämmästelemä loputon energia taannee kuitenkin, ettei prinssi aio jäädä lepäämään laakereilleen, vaikka pojat eivät aiheesta innostuisikaan. Prinssin mukaan ei saa istua alas ja ajatella tehneensä hyvää työtä, vaan jatkuvasti on yritettävä pysyä asioiden edellä ja katsottava, että pysyy relevanttina.

Tammikuussa julkaistu ITV:n dokumentti When Ant and Dec Met the Prince – 40 Year of The Prince’s Trust kuvattiin yhden vuoden aikana ja dokumentissa suositut esiintyjät ja toimittajat Anthony McPartlin ja Declan Donnelly pääsevät seuraamaan erilaisia Prince’s Trustin tilaisuuksia ja työmuotoja. Parasta antia ovat kuitenkin prinssi Charlesin, herttuatar Camillan, sekä prinssi Williamin ja prinssi Harryn haastattelut, joiden kautta kuulemme niin järjestön työstä, kuin runsaasti myös prinssi Charlesista itsestään. Varsinkin nuoremmat prinssit sivuavat puheissaan myös esimerkiksi prinssi Williamin lapsia, omaa lapsuuttaan Kensingtonin palatsissa ja sitä, kuinka häpesivät väärissä paikoissa nauravaa isäänsä nuorempina. Lisäksi pääsemme näkemään muutamia kotivideoita prinssi Charlesin lapsuudesta, vilauksia myös esimerkiksi prinssin ja herttuatar Camillan kotoa Clarence Housesta, sekä kilttiin pukeutuneen prinssin tapailemassa yhteislaulua. Suosittelen ehdottomasti viihdyttävää dokumenttia viikonlopun ratoksi ja tuomaan hyvää mieltä!

Prince’s Trustin auttamien nuorten tarinoita löytyy järjestön nettisivulta, sekä Youtubesta.

© ITV via Youtube

Mainokset

8 kommenttia artikkelissa “Prinssi Charlesin Prince’s Trust 40v – juhlan kunniaksi uusi dokumentti

 1. Jotenkin tuntuu hullulta, että Charlesin ideaan ei uskottu! Tosin ei 70-luvulla varmaankaan paljoa puhuttu nuorista ja heidän ongelmistaan.
  On sääli jos nuorempi sukupolvi ei innostu toiminnan jatkamisesta, vaan säätiön annetaan kuolla pois. Kate voisi myös ottaa säätiön vastuulleen, sillä eikös hänenkin ”kohderyhmänsä” ole nuoret?

  Tykkää

  • Nykypäivästä kun katselee, on tosiaan ihme, ettei uskottu, mutta kai se maailma oli niin eri tuohon aikaan. Ja varsinkaan tulevien kuninkaiden ei olisi pitänyt puuttua. Olikohan vähän sellaista ”naisten hommaa” sitten? Onneksi Charles piti päänsä, on tuo sen verran onnistunut ”puuttuminen”!

   Tosiaan suuri sääli, jos kukaan ei jatka Charlesin työtä. Toivoisin, että joku ottaisi järjestön oikein kunnolla hoitaakseen, eikä sitten pakosta ja vähän puolivillaisesti. Onhan siinä tietysti se, että tuokin on aika iso työllistäjä varmaan ja siinä sitten helposti profiloituu tähän asiaan, vaikka ehkä itseä kiinnostaisivat ihan muut jutut. Mutta silti, tässä olisi kyllä oivallinen homma kummalle tahansa prinssille ja miksei Katellekin tosiaan. Nuoret ovat kuitenkin oikeastaan kaikkien kolmen agendalla.

   Tykkää

 2. Meillä presidentti kantaa huolta syrjätyneistä ja syrjäytymisvaarassa olevista nuorista. Tässä oli valmis konsepti josta voisi ottaa Suomeen sopivia osia.

  On ihailtavaa kuinka prinssi Charles on uskonut omaan näkemykseensä tarpeesta aikanaan ja pitänyt siitä kiinni. Olen samaa mieltä, että on enemmän kuin harmillista jos kukaan nuoremmasta polvesta ei jatka hänen työtään. Minusta prinssi Harry olisi loistava jatkaja. Kateen en usko vaikka hänellekin työ sopisi. Harryn valovoimaisuus juuri tässä työssä olisi tärkeää.

  Tykkää

  • Harrylle tämä kyllä sopisi hyvin, kun hänellä on kuitenkin se tilanne, että tuota virallista puolta ei ole tulossa niin paljon, kuin Williamille. Harrylle jäisi aikaa Trustin jälkeen vielä muuhunkin. Hirveän sääli on, jos homma jää ilman innostunutta veturia, sillä silloin kyllä helposti taantuu ja jää paikalleen junnaamaan, vaikkei toiminta kokonaan loppuisikaan.

   Tykkää

 3. Prince’s Trust on kyllä mielettömän kiinnostava ja tärkeä järjestö. Sietäisi saada vielä enemmän huomiota!

  Dokumentti on hyvä, viihdyttävä ja asiapitoinen samalla kertaa. Pidin erityisesti osuudesta, jossa vierailtiin vankilassa. Ei kaikkein mediaseksikkäin hyväntekeväisyystyön kohde, tarpeellinen kylläkin. Somat lapset ja pörröiset eläimet tuntuvat vilahtelevan useimmiten näissä hyväntekeväisyysjutuissa.

  Tykkää

  • Kiva, että tykkäsit dokkarista. Olihan se paikoin hiukan höttöä, mutta kivasti tuli silti erilaiset puolet esiin ja tykkään, kun Charles on näissä dokkareissa aina niin välitön. Joskus tuli yleltä muistaakseni ”Prinssillä on asiaa” -niminen ja se oli todella mielenkiintoinen. Pitäisi joskus katsoa, löytyisikö vielä netistä. Charles on mielenkiintoinen persoona ja Suomessakin harmillisesti vähän menneiden juttujen vanki.

   Tämä ei-mediaseksikkyys on yksi sellainen puoli, jota pidän Charlesin työssä erityisesti arvossa. On helppoa auttaa juuri lapsia tai eläimiä, mutta menepä sanomaan, että lastenkotinuori vankilakeikan jälkeen ansaitsee toisen mahdollisuuden, niin eipä ole julkisuus kovin mairittelevaa välttämättä. Kuitenkin sellaisetkin nuoret tilaisuuden ansaitsevat ja kuten postauksessakin kirjoitin, se on myös yhteiskunnan kiistaton etu.

   Tykkää

 4. Hienon kuuloinen hyväntekeväisyysjärjestö tosiaan. En ole aiemmin tiennytkään, kuinka laaja järjestö on ja miten erilaisia asioita se tukee. Charles on kyllä panostanut tähän paljon ja on hienoa, että sille annetaan arvoa niin prinssin lähipiirissä kuin maanlaajuisestikin. Itse en vielä ole kerennyt katsomaan dokumenttia ja kerkesin vasta lukea postauksenkin nyt, mutta varmasti katson sen kun aikaa on. Minustakin olisi tärkeää, että joku jatkaisi Charlesin työtä ja omistautuisi sille. En ole varma Williamista ja Harrystä, mutta jos jompikumpi pitäisi valita niin uskon Harryyn enemmän.

  Tykkää

  • Minullekin oli yllätys näin suuret luvut ja laaja kattavuus. Tiesin, että järjestö on Charlesin se pääjuttu, mutta että tosiaan melkein miljoona nuorta on saanut siltä apua, oli kyllä iloinen yllätys. Sitä suurempi tietysti sääli, jos kunnollista jatkajaa ei löydy, mutta voihan se olla, että jompikumpi prinsseistä (Harryä minäkin enemmän ajattelen) ottaa homman itselleen.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s