Espanjan kuningashuoneen tiarakokoelma

Kysellessäni toiveitanne ja odotuksianne alkaneelle vuodelle, tuli pariinkin kertaan esiin toive uuden tiaran näkemisestä kuningatar Letizialla. Vuodesta 2004 Espanjan kuninkaalliseen perheeseen kuulunut ja vuodesta 2014 maan kuningattarena edustanut Letizia on käyttänyt vuosien aikana vain neljää tiaraa ja vaikka kuningatar Sofian päässä nähtiin upeita luomuksia useampiakin, ei ole varmaa, että näemme niitä nykyisellä kuningattarella. Käytännössä kuningatar Letizian kokoelmaan kuuluu nimittäin vain kaksi tiaraa ja kaikkia muita ihanuuksia pitää käydä pyytämässä lainaan anopilta.

Aloitetaan siitä ainokaisesta tiarasta, joka julkisten tietojen mukaan on kuningatar Letizian ikioma. Jo useamman vuoden ajan ehdittiin huhuta nykyisen kuningas Felipen hankkineen puolisolleen ihka oman tiaran, mutta kun tiaraa ei julkisuudessa nähty, ei hankinnasta ollut varmuutta. Jossakin vaiheessa silloisen prinsessan rintapielessä nähtiin Ranskan liljan mallinen timanttirintaneula (kuvassa vasemmalla), jonka niin ikään huhuttiin olevan osa tuota salaista tiaraa, mutta varmuus asialle saatiin vasta huhtikuussa 2015, jolloin kuningatar Letizia asteli Amalienborgin linnaan kuningatar Margareetan syntymäpäiville hiuksillaan uusi timantti- ja helmitiara. Muodoltaan kevyt ja aika yksinkertainen tiara on espanjalaisen jalokiviliike Ansorenan käsialaa ja tunnetaan yleensä nimellä Ansorena-tiara. Sen valkokultaisen rungon keskustaa koristaa kuin koristaakin Ranskan lilja, joka on muuten Espanjan kuningashuoneen Bourbon-suvun tunnus ja siten mitä sopivin kuningattaren koristus ja tosiaan tuo keskuskoriste on irrotettavissa ja käytettävissä erikseen. Tiaraa on väitetty niin jalokiviliikkeen lahjaksi, kuin kuningas Felipen antamaksi hääpäivälahjaksi, mutta varmaa tietoa aiheesta ei ole. Tiaraan on kuitenkin upotettu 450 timanttia ja suurikokoisia helmiä on kymmenen, joten ei ole ihme, että talousvaikeuksista kärsivässä maassa tiaran alkuperästä tai itseasiassa edes olemassaolosta ei ole pidetty kovin suurta meteliä.

Melko keskinkertaisen Ansorena-tiaran lisäksi kuningatar Letizian käytössä on Espanjan kunigasperheen ainoa monarkilta monarkille siirtyvä tiara, jolla on yllättävän paljon yhteistä uuden tiaran kanssa. Jo kuningatar Sofian aikana korukokoelman ehdoton ykkönen oli niin kutsuttu Fleur de Lys -tiara, jota koristaa niin ikään suuri Ranskan lilja ja joka on ikäerosta huolimatta myöskin Ansorenan valmistama. Alunperin erittäin kookas timanttitiara oli kuningas Alfonso XIII:n häälahja vaimolleen kuningatar Victoria Eugenialle, eli tuttavallisemmin Enalle, vuonna 1906 ja muuten korujaan avokätisesti lainannut kuningatar päätti pitää tiaran pääasiassa vain omassa käytössään. Muutamia kertoja hyvää tarkoittavalla lempinimellä La Buena tunnettu tiara koristi myös kuningas Juan Carlosin äidin, kuningatar Enan miniän, Barcelonan kreivitär María Mercedesin päätä, sillä ilman sisällissotaa ja monarkian lakkauttamista hänestä olisi tullut maan seuraava kuningatar. Omistusmielessä tiara kuitenkin hyppäsi yhden sukupolven yli ja seuraavaksi tiara nähtiin kuningatar Sofian hiuksilla, kuten kuningatar Enan testamentti vaati ja pian näemme sen toivottavasti nykyisen kuningattaren eli Letizian päässä. Kaikessa upeudessaan tosin tiara on sitä kokoluokkaa, että on mielenkiintoista nähdä, miten se pienikokoiselle kuningattarelle sopii.

Noin, siinä oli siis kuningatar Letizian tiarakokoelma. Ei ole ainakaan runsaudenpulaa. Onneksi kuninkaallisissa perheissä on usein tapana lainata ja jopa lahjoittaa koruja, joten oletettavaa on, että näemme myös muita tiaroita jatkossa kuningatar Letiziankin hiuksilla. Niitä on kuitenkin lainattava kuningatar Sofialta, sillä yhtä poikkeusta lukuunottamatta loput Espanjan kuninkaallisen perheen merkittävimmillä jäsenillä nähdyt tiarat ovat hänen yksityisomaisuuttaan tai vaihtoehtoisesti ne omistaa kuningas Juan Carlos.

Se toinen poikkeus Fleur de Lys -tiaran lisäksi on kuningas Felipen sisaren, infanta Elenan, käyttämä Marichalar-tiara, joka kuului itseasiassa nimensä mukaisesti infanta ex-aviomiehen Jamie Marichalarin perheelle. Tiara oli Jamien vanhempien häälahja uudelle miniälle ja on hieman epäselvää, jäikö tiara infantan (eli prinsessan) omistukseen avioeron jälkeen. Näimme timanttitiaran viimeksi Ruotsin kruununprinsessa Victorian ja prinssi Danielin häissä vuonna 2010, puoli vuotta avioeron voimaanastumisen jälkeen. Veljensä noustua valtaan infanta Elena ei enää ole virallisen kuningasperheen jäsen, joten jatkossa tulemme näkemään häntä entistä vähemmän tiaratilaisuuksissa. Marichalar-tiara on kuitenkin ihan kaunis, keskikoinen moderni tiara, jonka malli on periaatteessa kolmiosainen. Alimmainen kerros muodostuu kahdesta metallirenkaasta ja niiden väliistä jäävistä pyöreistä koristeista. Keskimmäinen osio on laakerinlehtiseppele ja päällimmäinen kerros puolestaan koostuu kreikkalaisen avaimen muodoista. Tiaran timantit on istutettu platinarunkoon.

Kuningatar Sofia on aina lainannut tiaroitaan aika avokätisesti ja kuningasparin tytärten lisäksi niitä on saanut käyttää myös kuningatar Letizia. Prinsessa-aikoina hän käytti pääasiassa vain kahta tiaraa, häätiaraksikin päätynyttä Preussilaista tiaraa, sekä kuningatar Sofian kukkatiaraa. Molemmat tiaroista olivat häälahjoja silloiselle prinsessa Sofialle ja samaan kastiin kuuluvat myös Mellerion simpukkatiara, sekä Niarchos-rubiinitiara.

Preussilainen tiara päätyi kuningatar Sofian kokoelmaan hänen äidiltään, Kreikan kuningatar Frederikalta, joka puolestaan oli saanut tiaran omalta äidiltään, preussilaissyntyiseltä prinsessa Victoria Louiselta. Juuri ennen ensimmäistä maailmasotaa valmistettu tiara on valmistettu platinasta ja laakeriseppeleen, sekä kreikkalaistyylisiin geometrisiin muotoihin istutetuista timanteista. Tiaran keskelle on ripustettu yksi suurempi timantti, joka liikkuu vapaasti ja heijastaa siten valoa upeasti. Kuningatar Sofia valitsi Preussilaisen tiaran morsiuspukunsa seuraksi ja lainattuaan sitä molemmille tyttärilleen näiden nuoruusvuosina, lainasi sitä myös tulevalle miniälleen Letizia Ortiz Rocasolanolle tämän hääpäivänä. Sittemmin kauniin yksinkertainen tiara on muodostunut kuningatar Letizian suosikiksi ja hän käytti sitä prinsessana ollessaan runsaasti.

Toinen kuningatar Letizian eniten käyttämistä tiaroista on niin ikään perhesuosikki, sillä sitä on nähty runsaasti myös omistajansa kuningatar Sofian, sekä tämän nuoremman tyttären, infanta Cristinan hiuksilla ja nuorempana myös infanta Elenalla. Kuningatar Sofian kenraali Francisco Francolta ja Espanjan kansalta häälahjaksi saama kukka-aiheinen timanttitiara valmistettiin Englannissa vuonna 1879 Espanjan kuningas Alfonso XII:n tilauksesta. Tiara joutui maanpakoon hallitsijaparin mukana ja myytiin myöhemmin, mutta Francon onnistui ostaa se ja lahjoittaa takaisin kuningasperheelle. Tiaran ulkomuoto on kevyt ja eräällä tavalla hyvin irtonainen, sillä kultaan ja hopeaan istutetuista timanteista koostuvat kukat ja lehdet on kiinnitetty runkoon osin toisistaan erilleen. Tiaraa onkin mahdollista käyttää myös kaulakoruna, sekä irrottaa kukkaosioita rintaneuloiksi.

Kukkatiaraa luultiin pitkään ranskalaisen Mellerio dits Meller -jalokivitalon valmistamaksi, mutta tiaran aiheutettua Franco-kytköksillään pienen skandaalin silloisen prinsessa Letizian päässä Alankomaissa vuonna 2013, hovi selvitti sen oikeaa alkuperää. Kuningatar Sofian kokoelmaan kuuluu kuitenkin toinen timanttitiara, joka oli niin ikään häälahja ja joka on kuin onkin Mellerion taidonnäyte. Hyvin poikkeuksellinen timanttitiara on koristeltu helmillä ja esittää avonaisia simpukankuoria, tai meren aaltoja. Kuningatar Sofian runsaasti käyttämä ja muiden häälahjatiaroidensa tapaan myös tyttärilleen ja miniälleen, sekä kälylleen infanta Margaritalle lainaama tiara on valmistettu vuonna 1867 ja saapui Espanjan kuningasperheen kokoelmaan seuraavana vuonna, kun kuningatar Isabella II osti sen häälahjaksi tyttärelleen infanta Isabellalle. Lapseton prinsessa jätti tiaran vuorostaan veljelleen kuningas Alfonso XIII:lle ja tiaraa käytti muutamia kertoja tämän vaimo kuningatar Ena lainaten sitä myös miniälleen, Barcelonan kreivittärelle. Kun vuonna 1962 tuleva kuningas Juan Carlos nai kreikkalaisen prinsessa Sofian, kuningatar Ena ja prinssin vanhemmat, Barcelonan kreivi ja kreivitär, lahjoittivat tiaran tulevalle kuningattarelle.

Häälahjatiaroiden sarjan kuningatar Sofian kokoelmassa täydentää vielä eräänlainen puolitiara, eli kreikkalaisen laivanvarustajan Stavros Niarchosin morsiamelle lahjoittamat rubiinikorut, joista on mahdollista käyttää myös tiaratyyliin. Korusettiin kuuluu useampia erimittaisia kaulakoruja ja käsirenkaita, sekä korvakorut, jotka koostuvat kaikki timantein ympäröidyistä rubiineista. Settiin ei varsinaisesti kuulu tiaraa, mutta koruja voidaan asettaa runkoon yhteen tai kahteen kerrokseen (kuva) ja kuningatar Sofia on käyttänyt yhtä myös samettipantaan kiinnitettynä. Rubiiniketjut ovat ranskalaiset Van Cleef & Arpels -jalokivitalon käsialaa. Ennen vanhaan häälahjat olivat vähän eri kaliiperia…

Neljän oman tiaran lisäksi kuningatar Sofian käytössä ovat myös kuningas Juan Carlosin omistamat kaksi tiaraa. Cartierin silmukkatiaran nimellä tunnettu timanttitiara on lähes samaa kokoluokkaa Fleur de Lys -tiaran kanssa, mutta tätä komeutta olemme päässeet ihailemaan hyvin harvoin. Platinaan istutetuista timanteista ja helmistä koostuvan tiaran valmisti Cartier 1800-luvun lopulla Espanjan kuningatar Maria Cristinalle, jolta sen perin kuningattaren poika, kuningas Alfonso XIII. Kuningas puolestaan lahjoitti tiaran uudelle miniälleen, kuningas Juan Carlosin äidille, kreivitär María Mercedesille tämän avioituessa kuninkaan Juan-pojan kanssa. Kreivitär lainasi tiaraa miniälleen, mutta säilytti sen omassa kokoelmassaan senkin jälkeen, kun monarkia oli palautettu ja kuningas Juan Carlos noussut valtaan. Vasta vuonna 2000 tapahtuneen kreivittären kuoleman jälkeen tiaran oli mahdollista siirtyä kuningattaren haltuun ja sinne se päätyikin joko perintönä suoraan kuningas Juan Carlosille tai mahdollisesti ostettuna kuninkaan Pilar-sisarelta.

Viimeisenä, mutta ei suinkaan vähäisimpänä, kuningatar Sofian kokoelmaan kuuluu vielä toinen Cartierin timanttitiara. Tässä versiossa koristeena on helmiä ja alunperin siihen kuului myös mahdollisuus vaihtaa helmet smaragdeihin. Cartier valmisti tiaran 1920-luvulla jalokivistä, jotka saatiin purkamalla kuningatar Enan anopiltaan kuningatar Maria Cristinalta häälahjaksi saama tiara. Tiaran kiistatta erikoinen muoto koostuu suurista pyöreistä, joiden keskustoja helmet koristavat ja tiara on ulkonäöltään melkoisen massiivinen ja raskas. Toisaalta loputtomien kiekuroitten ja kukkien joukossa tällainen tiara on tervetullut poikkeus kuninkaallisissa tilaisuuksissa. Kuoltuaan kuningatar Ena jätti tiaran kuningas Juan Carlosin tädille, infanta Maria Cristinalla, jolta kuningas joko peri tiaran tai osti sen perikunnalta, mutta joka tapauksessa tämäkin tiara on saatu pelastettua takaisin kuningasperheen omistukseen.

Espanjan kuningasperheen käsissä on siis aika upea tiarakokoelma, johon kuuluu monenkokoista ja -mallista tiaraa. Poikkeuksellista tosin on, että yhtä lukuunottamatta kaikki tiarat ovat timanttitiaroita ja monelle muulle kuninkaalliselle tiarakokoelmalle tyypillistä kattavuutta värillisten kivien osalta ei siten ole. Toinen merkittävä asia ovat tietenkin omistussuhteet, sillä heti ei tule mieleen kuningashuonetta, jossa maan kuningatar ei olisi se, jonka omistuksessa tai hallinnassa on pääosa kokoelmasta. Kuningatar Sofia on onneksi lainannut tiaroitaan avokätisesti aiemmin, eikä mikään viittaa siihen, että tilanne olisi jotenkin kuningas Felipen valtaannousun myötä muuttunut. Jossakin vaiheessa on myös oletettavaa, että ainakin osa tiaroista siirtyy takaisin hallitsijan käsiin joko perinnön kautta tai niin, että kuningatar esimerkiksi säätiöi osan koruista. Luultavasti varsinkin molemmat Cartierin tiarat, sekä kuningatar Sofian häälahjoista kukkatiara ja simpukkatiara ovat kuuluneet niin kiinteästi juuri Espanjan kuninkaalliselle perheelle, että ne halutaan varmasti säilyttää kuningashuoneen käsissä.

Jäämme mielenkiinnolla odottamaan, koska kuningatar Letizia esiintyy jossakin hieman suuremmassa tiarassa. Maaliskuun alkupuolella on edessä valtiovierailu Britanniaan ja on hyvinkin mahdollista, että siellä kuningatar Letizia haluaa panostaa juhlaillalliselle myös upean tiaran muodossa.

Mainokset

12 kommenttia artikkelissa “Espanjan kuningashuoneen tiarakokoelma

 1. Tuota Letizian omaa tiaraa sopii kuvaamaan vain yksi sana ja se on lapsellinen. Jotenkin siitä vaan tulee mieleen joku 5-vuotiaan piirtämä hökötys (plussaa kyllä kauniista rintaneulasta, jonka se sisältää).
  Preussilainen tiara sopii hyvin Letizialle kapeutensa takia, ja pidän muutenkin sen ”ryhdikkyydestä” ja selkeydestä.
  Francon kukkatiara on periaatteessa ihan kaunis, mutta jotenkin se vain jättää kylmäksi. En tiedä ovatko tiaran osat jotenkin liian erillään vai mitä, mutta se ei vaan koskaan tee vaikutusta.
  Cartierin pienempi helmi-kiemura-tiara on upea ja on sääli, että smaragdit jouduttiin myymään, sillä ne olisivat tuoneet mukavaa vaihtelua Espanjan tiaroiden värimaailmaan.
  Fleur de lys -tiara on kyllä kiistatta Espanjan mahtavin tiara ja odotan, että nään sen Iso-Britanniassa pian, sillä jos jollain valtiovierailulla aiot isointa tiaraasi käyttää, sen on pakko olla Iso-Britanniassa! 😉
  Toivon, että Sofia jättää tiaransa Felipelle, tai muuten aarrekammio on pian yhtä tyhjä kuin Belgiassa. Christinalle hän ei kyllä varmaankaan jätä tiaraa ja, kun Elenallakin on omansa niin luotan Sofian ja Juan Carlosin arvostelukykyyn 😉

  Tykkää

  • Sama luotto on minullakin Sofian ja Juan Carloksen suhteen ja etenkin, kun ajattelee, että seuraavana siellä on sitten jonossa Leonor, josta tulee ihan hallitseva kuningatar, jolla tiaroita on oltava. Muutenkaan en oikein koskaan ole ymmärtänyt tiaroiden jättämistä perinnöksi sellaisille, joilla ei ole mitään paikkaa/tilaisuutta niitä käyttää, vaikka tietysti arvokkaita ovatkin.

   Kukkatiarasta olen siinä mielessä samaa mieltä, ettei se sen suurempaa vaikutusta useinkaa tee itsessään, mutta minusta se on sopinut Letizian hyvin. Esim. Sofialla se ei ollut mitenkään erityinen, mutta joku Letiziassa, ehkä sirot piirteet, sopivat tiaraan. Ja erityisesti siihen sopii minusta erilaiset letit, kuten Victorian häissä (postauksen ensimmäinen kuva), jolloin mukaan tulee vähän boheemia tyyliä.

   Ihan noin suoraan en kehdannut Ansorenasta kirjoittaa, mutta melkeinpä allekirjoitan! 😀 Jotenkin tuosta tiarasta näkee, että suunnittelijalla ei ole ollut tiaroista kokemusta ja joku ihan maallikkokin olisi tuon voinut piirtää. Siinä ei ole mitään erityistä tai mielenkiintoista.

   Britannian valtiovierailuahan on odotettu Maximalle kieli pitkällä, koska toivo on, että silloin nähtäisiin Stuart-tiara ehkä uudelleen. Samoin voi olla, että Letiziakin laittaa kaikkein suurimman tiaransa, mutta saas nähdä, miten käy!

   Tykkää

   • Tuo korujen jakaminen pitkin sukua on joskus jopa surullista, kun arvokkaat korut päätyvät sitten lopulta huutokauppakatalogiin tultuaan tarpeettomiksi. Kuningatar Elisabetin elinikäiset lainat ovat mielestäni hyvä järjestelmä pitää korut hallitsijaperheessä ja silti antaa naisille ”omat” korunsa. Toivoisin, että kuningatar Margareetan serkut kuollessaan antaisivat kuningatar Alexandrinelta perityt tiarat takaisin hallitsijalle, vaikka niin ei varmaan tapahdukkaan vaan niidenkin paikka on huutokaupassa tai pankkien kassakaapeissa, sillä ei heidän lapsiaan paljoa julkisuudessa tulla näkemään. Samasta syystä toivon, että Anne-Mariekin palauttaisi Egyptin kediivin tiaran takaisin Tanskaan.
    Onneksi Norjan prinsessat Astrid ja Ragnhild tiesivät korujensa arvon ja palauttivat/palauttavat tärkeimmät tiaransa hallitsijalle.

    Tykkää

    • Näitä ”kadonneita” koruja taitaa olla kaikilla kuningasperheillä ja se on tosiaan surullista. Toki tiarat ovat rahallisesti arvokkaita ja omalla tavallaan taideteoksia, joiden pelkkä olemassaolo on tärkeää, mutta kyllä ne on tarkoitettu käytettäväksi ja nähtäväksikin. Olen samaa mieltä, että Elisabetin lainasysteemi on fiksu ja samoin muutamien kuningashuoneiden, kuten Ruotsin ja Alankomaiden, säätiöinti, jossa tiarat eivät ole kenenkään yksityistä omaisuutta. Molemmilla tavoilla tiarat pysyvät monarkin hallussa ja siten niillä, jotka julkisesti niitä pääsevät käyttämäänkin.

     Alenxandrinen korujen suhteen toivon samaa, etenkin kun esim. Kreikan kuninkaallisella perheellä varmasti ajan myötä esiintymiset vähenevät, kun nämä nykyiset kiinteät sukulaissuhteet kruunuun heikkenevät ajan myötä. En usko, että esim. kreikkalaisista tulevaisuudessa näemme edustamassa muita kuin Pavlosin ja Marie-Chantallin lapsia, jos heitäkään. Kreivitär Alexandran häälahjatiarakin olisi sellainen, joka toivottavasti palautuu kuninkaalliselle perheelle, mutta veikkaan kyllä, että se jää Nikolain tulevan vaimon käsiin. Toki häntä ehkä joskus näemmekin juhlissa, koska sukulaissuhde tuleviin kuninkaisiin on sentään aika läheinen.

     Seuraan mielenkiinnolla, miten Norjassa asiat menevät, mutta ainakin nyt tosiaan näyttää, että tärkeimmät palautuvat hallitsijalle. Astridilla myöskin on niin pitkä edustusura takana, että hän varmasti ymmärtää korujen arvon ja sen, kenelle ne ”oikeasti kuuluvat”.

     Tykkää

 2. Nämä jalokiviin keskittyvät postukset ovat aina yhtä ihania! 😀 Letizialla on ihana kampaus tuossa ensimmäisessä kuvassa, jotenkin mukavan boheemi mutta kuitenkin arvokas.

  Kuninkaallisena on totuttava siihen, että tavallaan he eivät koskaan virallisesti omista mitään vaan kaleudet ovat usein elinikäisiä lainoja, joita tulee vaalia ja joista tulee pitää hyvää huolta.

  Tykkää

  • Mielenkiintoinen pointti tuo lainajuttu! Meinasin jo sanoa, että kyllä kuninkaalliset pääasiassa jalokivensä ym. omistavat ja jos monarkiat lakkautettaisiin, suuri osa lähtisi heidän mukanaan. Mutta sitten tajusin, että lainaa se silti on, suvulta, monarkilta, historialta tms. Jos ajattelee vaikka Britanniaa, asuuko kukaan ihan oikeasti omassa kodissa? Kaikki ovat vuokralla tai lainassa jostain ja vaikka Windsor/Balmoral ovat Elisabetin omaisuutta, niitäkin painaa perinne ja se, että jäävät seuraavaksi Charlesille. Ei niitä voisi myyntiin laittaa. Sama tiaroiden kanssa. Elisabet omistaa (kruununjalokiviä lukuunottamatta) ja veisi mukanaan, jos monarkia lakkaisi olemasta, mutta eivät ne silti hänen ole ihan samassa mielessä, kuin esim. sinun ja minun korulippaan sisältö on omaa. Näennäisestikin ikiomassa on siis kuninkaallisilla usein vastuu johonkin suuntaan ja kaikki periaatteessa lainassa, joka menneiltä tai tulevilta sukupolvilta.

   Tykkää

 3. Omiin silmiinin Espanjan tiarakokoelma on tuntunut jollain tapaa vajaalta aina, ja nyt ymmärrän että sen aiheuttaa värillisten tiaroiden puute! Ihmeellistä, että jos Felipellä tai Letizialla on ollut sanottavaa uusimman tulokkaan valmistelussa, niin miksi tehdä taas uusi helmi- ja timattitiara? Varsinkin kun Cartierin silmukkatiara täyttää sen tarpeen jo paljon, paljon tyylikkäämmin 😀 Toinen huomio minkä kuvista tajusin, että lähes kaikissa kuvissa näkyy selkeästi tiaroiden pohjan samettisuojus, useimmissa häiritsevän näkyvästi.

  Tykkää

  • Totta, värillisten kivien puute tekee ehkä sen, että ei tule sellaisia ”vau, upeasti sopii tiara ja puku yhteen” -hetkiä niin paljon. Vaikka toki värittömät kivet sopii periaatteessa kaikkeen, sitä extraa harvemmin tulee, kun tiara ja asu eivät sinänsä viimeistele toisiaan. Kokoelma kaipaisi kyllä kipeästi jotain väriä, vaikka siron safiiritiaran tai jotain rubiineista, mikä sopisi lippuun ja Espanjan väreihin.

   Ja mitä rungon näkymiseen tulee, Espanjan kuningasperheen naisilla ei todellakaan näytä olevan käytössä samantasoisia kampaajia, kuin esim. Ruotsissa. Letizialla näkyi runko jopa häissä, joten tuohon voisi kyllä pikkuisen ruveta panostamaan.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.