Marius Borg Høiby – Norjan kuninkaallisen perheen siviilijäsen

Norjan kuningas Haraldin viikonlopun juhlallisuuksissa monien huomion kiinnitti komea nuorimies kruununprinssiperheen seurassa. Nuorukainenhan on tietenkin kruununprinsessa Mette-Maritin poika Marius Borg Høiby ja siten kuninkaallisia seuraaville tuttu, mutta jossakin välissä hän on kuin varkain ehtinyt kasvaa aikuiseksi. Kuninkaallisten perheiden keskuudessa Marius on mielenkiintoinen poikkeus. Kruununperillisen omaksi lapsekseen ja kuningasparin lapsenlapsekseen lukema, mutta tittelitön yksityishenkilö, jota näemme julkisuudessa niin kuninkaallisen perheen jäsenenä, kuin aivan tavallisenakin nuorena. Julkisuuskin painaa, joten asema ei ole helppo, mutta kuningasperhe on hoitanut kuninkaallisen uusperheen ennakkotapauksen esimerkillisesti.

Norjan kuningasperhe kuningas Haraldin vallassaolojuhlissa

Screenshot – NRK 17.01.2016

(Heti alkuun sanottakoon, että postausta varten varsinaista virallista faktaa löytyi hyvin vähän. Kaikkeen kannattaa siis suhtautua varauksella, vaikka olenkin valinnut mukaan lähinnä lehtitietoja ja muuta yleisesti totuudeksi katsottua.)

Norjan kruununprinssi Haakonin ja silloisen neiti Mette-Marit Tjessem Høibyn seurustelusuhteesta alettiin julkisuudessa puhua 1990-luvun viimeisinä vuosina ja hyvin pian tiedettiin, ettei vaalea nuori nainen ollut aivan ihanteellinen ehdokas tulevaksi kuningattareksi. Tuleva anoppi, vaatekauppiaan tytär Sonja Haraldsen oli tasoittanut tietä jo vuosikymmeniä aikaisemmin aatelittomalle morsiamelle, mutta aivan tuiki tavallisesta perheestä tullut Mette-Marit, joka työskenteli kahvilassa ja vaatekaupassa, sekä kuului nuorempana Oslon ehkä hieman pahamaineiseen juhlarinkiin, oli silti kansalle liikaa. Lisäksi painolastina oli se perinteitä kannattaville pahin mahdollinen, eli avioton lapsi ja jos sekään ei olisi vielä riittänyt, lapsen isällä oli huumetuomio ja siten kruununprinssin tyttöystävä oli monien silmissä lähes rikollinen itsekin. Kihlauksen jälkeen kansan luottamus tulevaan kruununprinssipariin oli todella heikkoa ja lopulta kruununprinsessalta meni vuosia saavuttaa yleisön suosio.

1990-luvun puolivälissä kruununprinsessa eli omien sanojensa mukaan kapinallisvaihetta ja tähän elämään kuului siis rankkaa juhlimista ja mahdollisia huumekokeilujakin. Läpi yön jatkuneissa juhlissa tuleva kruununprinsessa tapasi ilmeisesti myös tulevan lapsensa isän, Morten Borgin, joka liikkui samoissa bilepiireissä. Avioliittoa pari ei koskaan solminut, eikä suhteen vakavuudestakaan ole varmaa tietoa, mutta sen tuloksena maailmaan saapui kuitenkin tammikuun 13. päivänä vuonna 1997 pieni poika, Marius. Lundin kirkossa Kristiansandissa vietettiin kastejuhlaa huhtikuussa ja kummeiksi valikoitui muiden muassa äidin kaksi veljeä ja sisar, sekä isän veli. Vanhempien suhde ei kuitenkaan kestänyt ja pian äiti ja poika asuivat kahdestaan. Jossakin vaiheessa kuvioihin astui uusi mies, ulkoilmakonsertissa tavattu kruununprinssi Haakon ja jo vuosia aikaisemmin tavannut pariskunta alkoi seurustella.

Vuoden 2000 syksyllä kruununprinssi ja neiti Tjessem Høiby muuttivat kuninkaan hankkimaan suurehkoon asuntoon Oslon keskustassa ja ilmeisesti jo sitä ennen he olivat asuneet yhdessä jonkin aikaa. Äitinsä mukana muutti luonnollisesti myös Marius, joka oli tässä vaiheessa vasta kolmevuotias. Kruununprinssi Haakonille Marius oli ensimmäinen kosketus isyyteen ja lasten kasvattamiseen ja mitä ilmeisimmin tämä ei ollut kruununprinssille mikään ongelma. Aivan alusta saakka julkisuudessa on nähty kuvia, joissa kruununprinssi kantaa poikapuoltaan harteillaan tai kävelee tämän kanssa käsi kädessä ja julkisuudessa kaksikon elekieli ja olemus on aina antanut kuvan hyvin läheisistä väleistä. Kruununprinsessa Mette-Maritin ja tämän oman isän välien rakoillessa kruununprinssi Haakon vei Mariusta tapaamaan isoisäänsä.

Avioliiton myötä kruununprinssi Haakon ei kuitenkaan ole adoptoinut Mariusta, eikä Marius kutsu häntä isäkseen vaan ihan tavallisesti Haakoniksi. Kruununprinssin mukaan hän ei ole Mariuksen isä, sillä sellainen pojalla jo on, mutta sekä kruununprinssi, että kruununprinsessa puhuvat aina meidän lapsista ja esimerkiksi kruununprinssi Haakon on julkisuudessa viitannut Mariukseen ja prinssi Sverre Magnukseen poikinaan. Mitä ilmeisimmin suhde on siis hyvin toimiva isäpuolen ja poikapuolen suhde, eikä perheessä ole sinun ja minun lapsia, vaan kolme sisarusta ja kaksi vanhempaa. Vuosien myötä, ja Mariuksen kasvaessa, julkiset hellyydenosoitukset ovat luonnollisesti jääneet vähemmälle, mutta edelleen kaksikon voi nähdä esimerkiksi viettämässä vapaa-aikaa ihan kahdestaan.

Kruununprinssi Haakonin lisäksi Mariuksen elämässä on siis oma isä ja hän ansaitsee tässä postauksessa aivan oman kappaleen. Jos olette siinä käsityksessä, että kruununprinsessa Mette-Maritilla on poika jonkun huumeidenkäyttäjä-linnakundin kanssa, josta ei liiemmin ole viime vuosina kuultu ja josta hovi mieluusti vaikenee, en ylläty, sillä sellainen kuva itsellenikin on mediasta jäänyt. Totuus on kuitenkin täysin toinen.

Mariuksen isä Morten Borg on ensinnäkin täysin tavallinen mies, vaikka hänellä onkin nuoruusvuosilta tuomio kokaiinin hallussapidosta. Naimisissa, Mariuksen lisäksi yksi lapsi, sekä lapsipuoli vaimon edellisestä liitosta, työpaikka mainosalalla. Morten Borg on arvostetusta oslolaisesta perheestä ja hänen vanhempansa liikkuvat säännöllisesti samoissa piireissä kuningas Haraldin ja kuningatar Sonjan kanssa jopa niin, että kuningatar on Mortenin veljen vaimon kummi. Varallisuuttakin mitä ilmeisimmin on ja viimeistään sitä on tullut avioliiton myötä, sillä vuonna 2002 Morten Borg avioitui varakkaan perijättären kanssa. Mikä tärkeintä, Morten on kuitenkin aktiivisesti mukana Mariuksen elämässä ja isä ja poika viettävät yhdessä esimerkiksi loma-aikoja ja juhlapyhiä, kuten ketkä tahansa eron myötä erilleen joutuneet vanhemmat ja lapset.  Morten perheineen on tuttu vieras kruununprinssiperheen kotona Skaugumissa järjestetyissä Mariuksen synttärijuhlissa, ensimmäisenä koulupäivänä hän oli paikalla tasa-arvoisena vanhempana kruununprinsessa Mette-Maritin kanssa, konfirmaatiotilaisuudessa onnittelemassa yhdessä kuningasparin kanssa ja koulun urheilukisoissa isä ja isäpuoli ovat kannustaneet poikaa rintarinnan. Minkäänlaista skismaa ei näytä olevan, vaan suhteet ovat normaalit ja sanoisinko jopa asiallisemmat, sekä läheisemmät, kuin monissa tavallisissa uusperheissä. Varmasti uutinen oman lapsen liittymisestä kuninkaalliseen perheeseen on ollut aikamoinen pala purtavaksi, eikä ollenkaan vähiten turvallisuuden ja julkisuuden näkökulmasta, mutta ehkä asiassa on auttanut jo olemassaolevat suhteet kuningasperheeseen. Joka tapauksessa mitään paljastusjuttuja emme ole koskaan Borgien suunnalta kuulleet, eikä näytä siltä, että tulemme kuulemaankaan.

Valitettavasti Morten Borgista ei tähän hätään löytynyt yhtään luvallista kuvaa postaukseen laitettavaksi, mutta Googlen kuvahaulla niitä löytyy ihan mukavasti. Ennen kuin näin Mariuksen isän, olin muuten kovasti sitä mieltä, että hän on äitinsä näköinen… Alla olevassa huonossa screenshotissa Morten Borg on vaalea mies papin takana, kuvan oikeassa reunassa.

Norjan kruununprinsessa Mette-Maritin poika Marius Borg Hoiby

Screenshot TV2 Nyhetene 1.9.2012

Vanhempien uusien liittojen myötä Mariuksella on siis iso perhe ja lähisuku. Kruununprinssi Haakonin lisäksi Mariuksen perheeseen kuuluvat kuninkaallisesta perheestä tietenkin täti Märtha Louise, jonka sylissä Marius kuulemma viihtyi aivan erityisesti ensimmäisinä vuosina, mutta ehdottomasti myös isovanhemmat kuningas ja kuningatar. Lehtietojen mukaan he ovat Mariukselle beste Harald ja beste Sonja, hauskat johdannaiset norjankielisistä isoisää ja isoäitiä tarkoittavista bestefar ja bestemor -sanoista. Kuningasparille taas Marius on julkisuudessakin yksi kuudesta lapsenlapsesta ja kuningatar Sonja kertoo elämäkerrassaan hänen ja kuninkaan hypänneen suoraa päätä isovanhemman rooliin. Ensimmäisissä yhteisissä joulukuvissa ennen häitä Marius oli aikuisten keskellä ehdoton keskipiste ja yksi kuningasparin hyväksynnän selvimmistä julkisista merkeistä oli jouluvideolla Mariuksen kanssa lattialle karhuntaljaa ihmettelemään polvistunut kuningatar Sonja (video). Mutkattomista väleistä kertovat lisäksi sellaiset tilanteet kuin Morten Borgin veljenpojan ristiäiset, jonne Marius meni kahdestaan beste Sonjan kanssa vanhempien juhliessa samaan aikaan kruununprinsessan syntymäpäiviä ja tietenkin kuningasparin osallistuminen Mariuksen, vanhimman lapsenlapsensa, konfirmaatiotilaisuuteen (video).

Kuninkaallisen perheen mutkaton asenne toistuu hovin virallisessa suhtautumisessa. Mariuksesta ei ole koskaan tehty sen kummempaa numeroa, eikä hänen asemaansa ole erikoisemmin selitelty. Hovin nettisivuilla Marius esitellään samaan tapaan, kuin muutkin kuninkaallisen perheen jäsenet, eikä missään erikoisemmin korosteta, että hän ei ole prinssi tai kruununperillisen oikea poika. Asia on ilmaistu minusta aika hienolla lauseella, jonka mukaan Marius on vanhin lapsi kruununprinssin ja kruununprinsessan perheessä. Sama mutkaton suhtautuminen näkyy perheen edustaessa julkisuudessa. Esimerkiksi kansallispäivänä Marius on aina mukana Skaugumissa, jossa kruununprinssipari seuraa lastensa kanssa juhlakulkuetta. Myöhemmin päivällä, kun kuninkaalliset esiintyvät virallisesti linnan parvekkeella, Marius ei liity seuraan. Monessa muussakin tilaisuudessa jako näkyy selkeästi. Kun kyseessä on perhetilaisuus, kuten vaikkapa kuningasparin syntymäpäivät tai muuten hieman epävirallisempi tapahtuma, Marius on mukana perheen täysivaltaisena jäsenenä (välillä jopa ainoana lapsena) ja sitten kun kyseessä on valtiollinen tilaisuus, paikalla edustavat vain kuningashuoneen jäsenet, eli kruununprinssi ja kruununprinsessa, sekä prinsessa Ingrid Alexandra ja prinssi Sverre Magnus. Mariuksellahan ei siis ole minkäänlaista titteliä, eikä muuta virallista asemaa, eikä hän tule mitä luultavimmin sellaista koskaan saamaankaan, sillä Norjassa ei nykyään sellaisia ole kuningashuonetta lukuunottamatta muutenkaan käytössä. Luonnollisesti hän ei myöskään ole mukana Norjan kruununperimyksessä, eikä saa, eikä tule saaaman valtiolta määrärahaa. Tästä syystä Mariuksella ei myöskään ole tulevaisuudessa minkäänlaista velvollisuutta edustaa kuninkaallista perhettä, ellei hän itse halua tunnetun nimen turvin tukea esimerkiksi jotakin hyväntekeväisyysjärjestöä. Norjaa hän ei voi virallisesta edustaa missään.

Virallisissa yhteyksissä Marius siis jää aina hieman ulkopuolelle ja nuorempien sisarustensa varjoon. Uskon, että asia on vuosien varrella voinut jonkin verran vaivatakin, sillä useimmat lapset haluavat mieluiten olla samanlaisia kuin muutkin, tai ainakin kuin sisaruksensa. Toki kuninkaallisen perheen lapsilla tämä ongelma on aina olemassa, sillä koululuokassa ja kaveriporukassa he ovat aina eräänlaisia outolintuja. Prinsseille ja prinsessoille on silti olemassa vertaistukea, mutta kun olet se ainut ja ensimmäinen, joutuvat ehkä aikuisetkin improvisoimaan vauhdissa. Jonkinlainen virallinen asema olisi periaatteessa voinut tässä auttaa ja joidenkin mielestä on väärin, että Marius on niin erilaisessa asemassa, mutta henkilökohtaisesti pidän sitä silti vain realismina ja uskon vakaasti, että varsinkin nyt aikuistuessaan Marius on enemmän kuin tyytyväinen, että hän saa olla yksityishenkilö. Nuorella miehellähän on nimittäin aika kadehdittava asema, sillä erittäin läheiset yhteydet kuninkaaseen ja kruununperilliseen avaavat varmasti lähes minkä tahansa oven Norjassa ja ulkomaillakin, eikä tietenkään rahastakaan ole puutetta. Vuonna 2002 koulutielle lähtenyt Marius opiskelee tällä hetkellä Oslossa arvostetussa Wang-urheilulukiossa, jossa hän panostaa erityisesti freestylehiihdon tyyppiseen lasketteluun (video). Hovin mukaan Marius pitää musiikista ja soittaa pianoa, mutta urheilu ja varsinkin erilaiset temppulajit tuntuvat olevan erityisesti lähellä Mariuksen sydäntä. Kesälajeista mitä ilmeisimmin surffaus, johon muuten kruununprinssi Haakon lienee hänet tutustuttanut, on suosikki ja lisäksi Marius on pelannut jalkapalloa Askerin pienessä paikallisjoukkueessa.

Mariuksen ainutlaatuinen asema kuninkaallisen perheen jäsenenä, mutta myös yksityishenkilönä, on antanut meille mielenkiintoisen ikkunan nuoren miehen elämään. Virallisten tilaisuuksien lisäksi netistä löytää Mariuksen yksityisiä kuvia ja samalla pilkahduksia tämän normaalista elämästä. Marius on toiminut sosiaalisessa mediassa aika avoimesti omalla nimellään, mikä tosin sai hänet vaikeuksiin vuonna 2012 median todetessa silloin avoimen Instagram-tilin turvallisuusuhaksi, joten monella tapaa hän elää kuin kuka tahansa nuori. Tulevaisuus näyttää, miten komea nuori mies jätetään mediassa rauhaan, sillä jo nyt esimerkiksi amerikkalaiset viihdesivustot ovat alkaneet kiinnittää häneen huomiota entistä enemmän. Jalat tiukasti maassa olevalta vaikuttava Norjan kuninkaallinen perhe on kuitenkin hoitanut monarkioiden tasolla hyvin poikkeuksellisen tilanteen mielestäni esimerkillisesti, enkä epäile, etteikö Marius olisi saanut hyvät eväät elämäänsä niin äidiltään ja isältään, kuin isäpuoleltaan ja tämän perheeltäkin.

17 kommenttia artikkelissa “Marius Borg Høiby – Norjan kuninkaallisen perheen siviilijäsen

  1. Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta! En ole ennen edes ajatellut Mariuksen asemaa, mutta nyt kun siitä luin niin totesin, että hyvin se on järjestetty! Yllätyin siitä, että Mariuksen isä on ”hyvästä” perheestä ja siitä, että hän on Mariuksen kanssa tekemisissä. Jotenkin olen vain elänyt siinä käsityksessä, että Morten olisi vieläkin narkkari ja ettei hän koskaan olisi saanut hyviä eväitä elämään. Minusta on myös ihanaa, että kuningas ja kuningatar ovat ottaneet Mariuksen hyvin vastaan ja pitävät häntä aivan täysivaltaisena perheenjäsenenä!

    Tykkää

    • Kun aloin lueskella aiheesta postausta varten minullekin tuli aivan uutena asiana tuo, että Mortenilla on periaatteessa yhteyksiä kuninkaalliseen perheeseen. En muista kuulleeni koskaan mitään aiheesta ja nythän tietysti viime vuosina Morten ei ole ainakaan Suomessa todellakaan ylittänyt uutiskynnystä, eikä päässyt mitenkään esiin.

      Kuningasperhe on todella minustakin toiminut esimerkillisesti (sen perusteella, mitä tiedämme) ja Marius on tosiaan otettu osaksi perhettä. Näinhän toki monissa uusperheissä on, mutta kyllä niitä sitten valitettavasti kuulee toisenkinlaisia esimerkkejä, jossa esim. juuri isovanhemmat eivät osaa edes asiallisesti, saati rakastavasti, kohdella ”ylimääräisiä lapsenlapsia”:

      Tykkää

  2. wow, sä osaat kyllä yllättää. Huikeita faktoja olit taas kaivanut esiin ja silti niin viihdyttävästi. Jotenkin oli just sellainen kuva Mariuksen isästä, että suurinpiirtein katuojassa mies on ihan rappiolla ja häntä yritetään kaikin keinoin pitää pois Mariuksen elämästä. Tosi mielenkiintoista, että totuus on noinkin erilainen ja että Mariuksen isän lähipiiri on kuulunut kuningasperheen ystäviin.

    Mun eka muistikuva Mariuksesta on valokuva joko Seura tai Aopu-lehdestä, jossa hän loikkii tuon jääkarhun yli ja Sonja konttaa lattialla hänen mukanaan. Onko tuo video Mette Maritin ja Haakonin kihjalaisajalta vai vasta avioliitossa kuvattu?

    Tykkää

    • Hiukan tämä nyt painottui noihin perhesuhteisiin ym., mutta ne on tietysti niitä, jotka ihmisiä kiinnostaa ja siksi niistä löytyy tietoa. Ja niitä voi päätellä ihan kuvista ym., kun taas vaikka jotkut raha-asiat ovat suuri salaisuus. Ja toki saavatkin olla. Tärkeintähän on nähdä, että myös kuninkaallinen perhe pystyy fiksusti elämään sellaisen asian kanssa, joka on kiinteä osa kansan elämää ja nykyään aivan normaalia.

      Minua suorastaan hirvitti, kun luin Mortenista, kuinka huono kuva minulla hänestä oli. Ja onneksi muillakin, etten ihan yksin ollut ennakkoluuloineni! 😀 Päätin heti, että täytyy kyllä korostaa, että hän on aivan tavallinen mies ja vielä mitä ilmeisimmin ihan normaali isäkin. Tuntuu kohtuuttomalta, että ihmisillä on hänestä niin huono kuva ilman oikeastaan mitään totuuspohjaa.

      Video ja kuvat ovat kihlausajalta, joulukuulta 2000. Haakon ja Mette-Marit olivat julkistaneet kihlauksensa joulukuun alussa ja menivät sitten naimisiin seuraavana kesänä. Ymmärsin, että monet norjalaiset pitivät näitä joulukuvia ja etenkin Sonjan käytöstä merkkinä hyväksynnästä ja niillä oli paljon tällaista ”propaganda-arvoakin”, kun muuten kansan suhtautuminen kihlaukseen oli monin paikoin tosi negatiivista.

      Tykkää

  3. Ja vielä yksi kommentti mikä ei sinänsä liity Mariukseen. Mette Marit oli taas ilman hattua, jokin ihme hiuskoriste päässä silloin 25-vuotis juhlien kirkko-osuudessa. Tulipahan nyt mieleen. 😀

    Tykkää

    • Monet Mette-Maritin pienet hatut ja hiuskoristeet ovat ihan kivoja, vaikkeivät upeita hattuja voitakaan, mutta tämä lettiin kiinnitetty nauha oli kyllä suorastaan lapsellinen, en tykännyt. Mutta olen tässä jonkun aikaa miettinyt, miksei hänellä nykyään ole koskaan hattuja, koska aiemminhan hän käytti isojakin, ja tullut siihen tulokseen, että liittyisikö hatuttomuus Mette-Maritin niskaongelmiin? Hänhän loukkasi niskansa muistaakseni vuonna 2008 ja sitä myöhemmin leikattiinkin. Kysyin mielipidettä kuninkaallisten hattuihin keskittyneen Royal Hats -blogin pitäjältäkin ja hänen mukaansa Mette-Maritilla nähtiin joitakin hattuja vielä 2009 ja 2010, mutta hänenkin mielestään asiassa voi silti olla perää. Voisi kuvitella, että niskavaivaisen ihmisen olisi inhottavaa pitää isoja hattuja, jotka vielä haittaavat pään liikkumista ja vaativat venkoilua, että ylipäätään lierin alta näkee jotakin. Täyttä spekulaatiota siis, mutta uskon kyllä, että näillä asioilla on jonkinlainen yhteys.

      Tykkää

  4. Kiitos, tässäpä tuli koottuna ainakin omassa mielessäni vain hajanaisina olleet tiedonmurut selkeään muotoon! Näyttää tosiaan siltä, että Norjassa on hyvin onnistuttu tässä uusperhekuviossa. Myös se, että tietoja on vähän kertoo tästä, yksityiselämä on pysynyt melko yksityisenä.

    Muihin suurin piirtein saman ikäisiin kruununperillisiin verrattuna Ingrid Alexandralla onkin muuten hieman eri tilanne, kun ei ole vanhin lapsi vaan hänellä on isoveli. Voisi kuvitella, että tämä on ihan hyväkin juttu 🙂

    Marius on kyllä filmaattinen nuori mies, eipä ihme, että on herättänyt huomiota Ameriikoissa asti..

    Tykkää

    • Tuota yksityisyyttä muuten mietin kirjoittaessanikin, että onko ylipäätään asiallista kirjoittaa postaus Mariuksesta. Mutta sitten ajattelin, että pääasiassa nämä kaikki asiat ovat joko ihan julkista tietoa tai ainakin itse pääteltävissä kuvista ym. Mukana ei ole minusta mitään ”paljastustietoa” tai muuten liian yksityistä (tosin ei sitä kyllä tullut eteenkään). Ja tosiaan tuo yksityisten tietojen puute kertoo kyllä siitä, että Mariusta on pystytty suojelemaan hyvin ja ehkä mediakin on antanut lapsen olla rauhassa.

      Mielenkiintoinen pointti muuten tuo, että Ingrid Alexandralla on vanhempi sisarus. On varmaan mukavaa, kun sen lisäksi, että on se perheen ”erityinen”, ei vielä tarvitse kantaa vastuuta sisaruksistakin, kuten esim. Victorian kohdalla on tapahtunut. Mukavampaa kasvaa siihen rooliin, kun kotona voi olla vain yksi lapsista.

      Tykkää

  5. Kiitos jälleen postauksesta, Mariuksen asema on kyllä hyvin onninistuttu järjestämään. Kuvissa näkyy myös ihanasti lämpimät välit isovanhempiin. Asiaa on varmaan auttanut se, että Marius on ollut pienestä asti mukana – teinin kanssa tilanne olisi toinen.

    Muissa maissa tilanne olisi varmaan todella mutkikkaampi, onneksi maailma muuttuu ja tien tasoittaminen vastaavia perhekuvioita kohtaan on ainakin tähän mennessä onnistunut näin hyvin norjalaisilta.

    Tykkää

    • Uskon myös, että se, että Marius oli niin pieni perheeseen liittyessään oli suuri etu. Ja sekin, että muita lapsenlapsia ei vielä ollut, joten uusi täti ja isovanhemmat pääsivät antamaan jakamattoman huomionsa. Muutenkin minusta kyllä Sonja, Harald ja Märtha Louise tuntuvat lämpimiltä ihmisiltä ja voisin kuvitella, että varsinkin Sonjalla ja Haraldilla omien vaikeuksiensa jälkeen on riittänyt ymmärrystä Haakonin ja Mette-Maritin tilanteelle.

      Voisin kuvitella, että tällä hetkellä ainakaan Britanniassa tämä ei olisi mahdollista ja samoin ehkä Espanjassa, jossa ensinnäkin uskonto on aina hiukan enemmän läsnä, sekä tietysti kuningashuoneen muutenkin kritiikkiä keräävä tilanne. Tanskassakin ollaan aika vanhoillisia, mutta Ruotsissa tämä voisikin mennä läpi, sekä ehkä Benelux-maissa. Mutta uskon ehdottomasti, että jo nykyisen nuorimman sukupolven aikuistuessa tulemma näkemään uusperhekuvioita sekä mahdollisesti jopa aviottomia lapsia. Ei välttämättä kruununperillisillä, mutta sisaruksilla ainakin. Pisteet norjalaisille hyvästä esimerkistä!

      Tykkää

  6. Huomio kiinnittyi Sonjan ja Haraldin ongelmiin, kerro lisää? Itselle ihan uusi asia oli tuo.

    Joskus Mette-Maritin ja Haakonin kihlauksen aikoihin oli jossakin lehdessä juttua siitä, ettei Mette-Marit olisi ollut ollenkaan mieluinen miniäehdokas, vaan Haakon olisi joutunut uhata vanhempiaan kruunusta luopumisella saadakseen tahtonsa läpi. Tiedä sitten, onko vain spekulaatiota.

    Tykkää

    • Viittasin tuossa heidän nuoruuteensa, eli ongelmiin saada Sonja hyväksytyksi (silloisen) kruununprinssin puolisoksi. Hehän lopulta seurustelivat melkein yhdeksän vuotta ja siitä vasta suunnilleen viimeisen vuoden kuningas Olavi oli heidän puolellaan. Ja eritoten monet poliitikot katsoivat, ettei tuleva kuningatar voinut olla tavis vaan kruununprinssille olisi pitänyt löytää prinsessa puolisoksi. Kun vihdoin menivät kihloihin, osa kansastakin oli varma, että nyt monarkia kaatuu. Haraldin on sanottu uhanneen luopua kruunusta, mutta tämän kuningatar kiistää elämäkerrassaan. Toisaalta vaihtoehtona oli, että Harald olisi jäänyt naimattomaksi ja siten lapsettomaksi, koska hän ei muita halunnut, kuin Sonja. Tätä taustaa vasten uskon, että kuningasparille on ollut aika selvää, että Haakonin on saatava kenet haluaa puolisokseen, vaikka toki Mette-Maritin muu tausta on voinut silti aiheuttaa nikottelua.

      Muistalen myöskin lukeneeni Haakonin uhkauksesta, mutta en tiedä onko se totta ja jos on, oliko se suunnattu vanhemmille vai ennemminkin kansalle tai maan johdolle. Kruununprinssi kun kuitenkin tarvitsee hyväksynnän avioliitolleen. Vaikeaahan se alku oli, ei voi kiistää, mutta uskon, että kuningasparin oli asia helpompi hyväksyä, kuin esim. kansan.

      Tykkää

      • Lisäyksenä vielä, siitä tiedän olleen ongelmia, että Haakon ja Mette-Marit halusivat asua ensin avoliitossa, sillä sitä kuningas ei oikein hyväksynyt. Asiasta kuitenkin päästiin sopuun, mutta taivuttelua ilmeisesti vaati.

        Tarkistin vielä, mitä asiasta sanotaan mainitsemassani Sonjan elämäkerrassa ja sieltä osui silmiini pätkä, jossa kuningatar kertoo hänen ja kuninkaan heittäytyneen täysillä isovanhempien rooliin Mariuksen myötä ja suunnilleen ensitöikseen hakeneen lelut ullakolta. 🙂

        Tykkää

  7. Kiitos omastakin puolestani mielenkiintoisesta postauksesta! Itsekin täytyy myöntää, että on ollut hieman huono käsitys Mariuksen isästä ja luettuani tämän minulle jäi hyvä mieli siitä, että isä on mukana kuvioissa ja vielä läheisissä väleissä perheen kanssa. Minusta on myös upeaa kuinka hyvin Marius on osana kuninkaallista perhettä ja ettei hänen erityisasemaansa millään tavalla korosteta. Hän saa (toivottavasti) kokea olevansa täysivaltainen perheen jäsen, mutta hänellä on silti enemmän yksityisyyttä kuin Ingrid-Alexandralla ja Sverre-Magnuksella. Joulukuva Mariuksen ollessa vielä ainut lapsi ja kuva Haakonista ja Mariuksesta olivat niin ihania ja näkee kuinka heillä todella on lämpimät ja luottamukselliset välit. 🙂

    Sitten olisi vielä ihan erillinen kysymys. Lähetin itsekin muutamille kuninkaallisille joulupostia ja olen tällä hetkellä saanut kaksi vastausta, Camillalta ja Charlesilta sekä Williamilta ja Katelta. Kortit olivat ihan normaaleja terveisiä ilman mitään henkilökohtaista. Mutta minua hieman hämmästyttää, että kuvat korteissa eivät ole ne, jotka olivat heidän viralliset joulukorttikuvansa, jotka julkaistiin ihan yleisöllekin. Katella ja Williamilla oli kuva Charlotten ristiäisistä ja Charlesilla ja Camillalla ilmeisesti jostakin jumalanpalveluksesta. Kysymykseni on siis, että miksi kuninkaallisten korteissa ei ole tuota ”joulukuvaa”, vaikka sellainen olisi olemassa? Entä oletko sinä saanut vastausta Ruotsista tai Elizabethilta ja Philipiltä. Itse en nimittäin ole saanut vastauksia sieltä suunnalta.

    Tykkää

    • Sama täällä, sekä noiden lisäksi vielä Harrynkin kortti oli eri kuvalla, kuin se, joka julkaistiin. Itseasiassa se oli vielä sama kuva, jota juuri syksyllä käytettiin Harryn synttärikiitoksissa, joten aika pettymys. En tiedä, miksi näin tehdään, mutta aiemminkin näin on toimittu. Osin luulen sen johtuvan siitä, että kortit teetetään mahdollisesti niin aikaisin, etteivät ainakaan uudet kuvat ehdi niihin. Toisaalta tänä vuonna sekä Harryn, että Camilla ja Charlesin kuvat otettiin jo kesällä, joten aikaa olisi kyllä ollut. Melkein luulen, että se tärkein syy on halu pitää erillään kuninkaallisten itse lähettämät kortit ja sitten toisaalta nämä vastaukset. Toki itse lähetetyt ovat henkilökohtaisempia, niin niihin valitaan mukavammat kuvat. Ja jos oikein kivan kuvan laittaisi kiitoskorttiin, monet saattaisivat lähettää kortin vain vastauksen toivossa (kuka sellaista kehtaisi tehdä?? 😉 ) ja vastaaminen lienee muutenkin aika iso menoerä. Muita syitä en oikein keksi, enkä tosiaan varmaksi valitettavasti tiedä.

      Monacosta vastaus oli muuten se sama, jonka julkistivatkin, eli perhekuva. Ja muutenkin oli tosi laadukas kortti. Teen sitten koostepostauksen, kun arvelen, että kaikki vastaukset ovat tulleet. Ruotsista ei ole kuulunut mitään, enkä oikeastaan usko, että sieltä mitään tuleekaan. Elisabetilta ja Belgian kuningasparilta kuulin juuri muiden saaneen, joten odotan, että itsellenikin ehkä tulee piakkoin. Espanjan suhteen olen melkeinpä luopunut toivosta, mutta Margareetalta ja Henrikiltä ehkä tulee jotain.

      Tykkää

  8. Kiitos jälleen todella mielenkiintoista lukea kuinka Norjalaiset osaa. Olen samaa mieltä siitä,että Ruotsissa pystyttäisiin samaan.

    Olen aikaisemmin ajatellut lähinnä Mette-Maritista, että hänellä on kestämistä menneisyytensä kanssa nykyisessä elämässään. Ehkei enää kovasti, mutta aikaisemmin. Onko Hovikirjeenvaihtajalla ollut postausta aiheesta? Viittaus vaikeuksiin ja Norjalaisten kielteiseen suhtautumiseen jäi mietityttämään. Mikä on tilanne nyt.

    Mariuksen elämästä tulee helpompaa kuin sisarustensa. Saa olla ja elää yksityisempänä henkilönä. Varmasti hänkin joutuu paparazzien linssiin, mutta ehkei jokaisesta liikkeestä olla kiinnostuneita vaikka komea nuorimies onkin.

    Tykkää

    • Totta, Mette-Maritilla oli julkisuuden kannalta aika paljon painolastia avioliittoon astuessaan ja kyllähän se sitten kansansuosiossa näkyikin. Lisäksi hänellä on ollut riesanaan paljastukset, sillä eräs ex-poikaystävä käsittääkseni ainakin suunnitteli paljastuskirjaa yhteisistä vuosista ja Mette-Maritin oma isähän myöskin puheli lehdille kaikenlaista. En ole aiheesta koskaan kirjoittanut, mutta Mariuksen myötä kieltämättä alkoi tehdä mieli. Laitan toiveen muistiin odottamaan hiukan vähemmän Norja-painotteisia aikoja. 🙂

      Marius on lehtiä tuntunut kiinnostavan erityisesti pienenä ja varmasti jonkinverran nyt kun aikuistuukin, mutta olen ymmärtänyt, että aika rauhassa on saanut olla. Jatkossakin varmasti aika paljon riippuu hänestä itsestään, kuinka paljon on julkisuudessa. Jos opiskelee jonkun alan, jolla työskentely on matalan profiilin hommaa, saa varmaan yksityiselämäkin olla aika rauhassa, mutta jos esim. urheilee, saattavat lehdet helposti laajentaa raportointiaan myös yksityisemmälle puolelle.

      Tykkää

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.