Viikonloppuna juhlitaan kuningas Haraldin vallassaoloa

Tämä viikonloppu vietetään Norjassa juhlien, sillä kuningas Haraldin valtaannoususta tulee sunnuntaina kuluneeksi 25 vuotta. Samalla kuningattareksi nousi tietenkin tuoreen kuninkaan puoliso, kuningatar Sonja ja Euroopan viimeaikaisista vallassaolojuhlallisuuksista poiketen Norjassa juhlan aiheena ovatkin pariskunnan molemmat osapuolet. Norjassa myös juhlallisuudet ovat hieman omansalaiset, sillä jumalanpalveluksen ja gaalan lisäksi viikonloppuun kuuluu myös lasten talvirieha.

Juhlan kunniaksi kuningasparista ja kruununprinssiparista julkaistiin sarja tyylikkäitä muotokuvia, jotka ovat tässä postauksessa kuvituksena.

Norjan kuningasperhe

© Jørgen Gomnæs – Det kongelige hoff

Kuningas Haraldin ja kuningatar Sonjan, sekä kruununprinssi Haakonin ja kruununprinsessa Mette-Maritin edelliset viralliset muotokuvat julkaistiin vuonna 2010, joten nyt olikin jo aika saada uusia. Tälläkin kertaa kuvia on otettu todella paljon, esimerkiksi kruununprinsessa Mette-Maritista löytyy kuva viidessä eri asussa. Mukana on myös eräälainen sukupolvikuva, jossa isoisänsä kuningas Haraldin ja isänsä kruununprinssi Haakonin kanssa poseeraa seuraava kruununperillinen, ensi viikon torstaina kaksitoista vuotta täyttävä prinsessa Ingrid Alexandra. Kaikki 34-vuotiaan lähinnä Oslossa ja Pariisissa työskentelevän Jørgen Gomnæsin kuvat voi käydä katsomassa hovin sivuilla ja tässä postauksessa voitte ihailla median käyttöön annettuja kuvia.

Norjan prinsessa Ingrid Alexandra, kruununprinssi Haakon ja kuningas Harald

© Jørgen Gomnæs – Det kongelige hoff

Kuten mainitsin, Norjassa hallitsijan vallassaolojuhlallisuuksiin on otettu aika ainutlaatuinen näkökulma, sillä hallitsijan lisäksi joka paikassa korostetaan myös hallitsijan puolisoa. Kuningas Haraldin noustessa valtaan kuningaspari oli toki ollutkin jo naimisissa yli kaksikymmentä vuotta, joten kuningatar Sonjallakin on vuosia Norjan palveluksessa takana jo kohta viisikymmentä. Silti esimerkiksi Tanskassa ja Isossa-Britanniassa on juhlittu kuningatarten vallassaoloa viimevuosina keskittyen todella vain hallitsijaan. Mielestäni on hienoa, että kuningatar Sonjan työtä näin näkyvästi arvostetaan ja jos muistelemme kuningasparin suhteen alkua, joka oli kovin kivikkoinen neiti Sonja Haraldsenin aatelittoman syntyperän vuoksi, se on hyvin perusteltuakin. Yli kahdeksan vuoden salaisen seurustelun, sekä hallituksen ja kuningas Olavin köydenvedon jälkeen tuleva kruununprinssipari sai vihdoin luvan kihlautua maaliskuussa 1968. Osa kansasta ja poliitikoista tosin vietti päivää matalin mielin, sillä tavis-prinsessan odotettiin kaatavan koko monarkian.

Juhlallisuudet Norjassa alkoivat eilen perjantaina, jolloin kuningaspari otti Oslon kuninkaanlinnassa vastaan onnitteluita niin sanotulta viralliselta Norjalta, eli hallitukselta, parlamentilta eli Suurkäräjiltä, sekä saamelaisparlamentilta. Lisäksi onnittelemaan saapuivat Norjassa työskentelevät diplomaatit, sekä kirkon ja muiden uskonnollisten yhteisöjen edustajat.

Tavalliset kansalaiset ja tietenkin myös me ulkomaalaiset voimme onnitella kuningasparia hovin nettisivun kautta, josta löytyy sitä varten aivan oma sivu. Oman viestinsä voi jättää valitsemallaan kielellä ja samalla voi lukaista muiden jättämiä viestejä. Sivu on auki sunnuntaina keskiyöhön saakka.

Jos haluaa lähestyä kuningasta ja kuningatarta ihan oikealla kirjeellä tai kortilla, osoite on:

H.M. Kongen
Det kongelige hoff
Det kongelige slott
0010 Oslo
Norge

Tänään lauantaina ei virallista ohjelmaa ole, vaan kuninkaallinen perhe viettää päivää yksityisesti. Illallisen kuningaspari nauttii vieraineen Skaugumissa, jossa he asuivat ennen kuninkaan hallitsijaksi nousua ja jossa nyt asuu kruununprinssi Haakonin perhe.  Tanskan hovin kalenterin mukaan kuningatar Margareeta osallistuu pikkuserkkunsa juhliin sekä lauantaista alkaen, joten hän matkustanee jo tänään Osloon. Ruotsista vieraaksi saapuvat kuningas Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia, jotka osallistuvat kalenterinsa mukaan huomisiin juhlallisuuksiin, mutta ovat luultavasti niin ikään jo tänään Norjassa. Muita ulkomaalaisia kuninkaallisia vieraita ei ole kutsuttu, mutta Norjasta näemme varmasti paikalla kruununprinssi Haakonin ja kruununprinsessa Mette-Maritin, sekä prinsessa Ingrid Alexandran, prinssi Sverre Magnuksen, sekä Marius Borg Høibyn, prinsessa Märtha Louisen ja Ari Behnin lapsineen, sekä kuninkaan sisaren, prinsessa Astridin.

Huomenna sunnuntaina on varsinainen juhlapäivä, jolloin ohjelmaa on aamusta iltaan. Tavalliselle kansalle on järjestetty talvirieha palatsin edessä sijaitsevalle aukiolle, jossa on tarjolla lapsille ja nuorille mahdollisuuksia hiihtää, laskea mäkeä ja kokeilla vähän eksoottisempiakin talvilajeja. Aukiota on lumetettu ahkerasti koko viikko, joten lunta pitäisi riittää ja myös luistelurata on jäädytetty kaunoluistelua varten. Lisäksi yleisön on mahdollista seurata erilaisia taitonäytöksiä. Kello 12.45 – 13.35 Norjan aikaa myös kuninkaallinen perhe saapuu paikalle osallistumaan ilonpitoon ja kello 12.45 nähdään myös olympiatuli, joka palaa Norjassa järjestettävien nuorten olympialaisten kunniaksi. Yhdeltä Oslossa kajahtavat kunnianlaukaukset, jotka ammutaan kaupunkia keskiajalta saakka suojelleesta Akershusin linnasta. Niille, jotka eivät ole niin kiinnostuneita talviurheilusta, järjestetään Yliopiston aukiolla toinen juhla, jossa esiintyy erilaisia norjalaisia artisteja. Lapsille on sielläkin ohjelmaa suuren toimintateltan muodossa, josta löytyy esimerkiksi erilaisia työpajoja.

Virallisempi ohjelma alkaa kello 11 Norjan aikaa, jolloin kuninkaallinen perhe ja ulkomaiset vieraat osallistuvat kuninkaanlinnan kappelissa juhlajumalanpalvelukseen. Sen jälkeen kuninkaallinen perhe saapuu siis ulkoilemaan kansan kanssa ja varmasti varsinkin talviurheilua rakastava kuningas Harald nauttii talviriehasta, minkä jälkeen perhe vieraineen vetäytyy yksityiselle lounaalle. Hieman ennen neljää kuningaspari johdattaa vieraansa kävellen linnasta Yliopiston aukiolle ja siellä he seuraavat ilmeisesti ulkosalla esitettävää juhlakonserttia, joka on hallituksen lahja kuningasparille. Päivän päätteeksi kuningaspari järjestää yksityisen juhlaillallisen linnassa. Juhlavuotta jatketaan vielä kesällä, jolloin kuningaspari risteilee kuninkaalliselle K/S Norge -aluksella reitillä Tromsø, Bodø, Trondheim, Bergen, Stavanger ja Kristiansand. Matka muistuttaa kuningasparin 25 vuotta sitten tekemää kiertomatkaa ja se päättyy virkaanastujaisten muistamiseen juhlan 25-vuotispäivänä Nidaros-katedraalissa.

Norjan kruununprinssi Haakon ja kruununprinsessa Mette-Marit, kuninkaalliset, Hovikrirjeenvaihtaja

© Jørgen Gomnæs – Det kongelige hoff

Juhlavuoden kunniaksi Norjan yleisradioyhtiö NRK on tuottanut peräti seitsenosaisen dokumenttisarjan kuningas Haraldista ja kuningatar Sonjasta. Kolme ensimmäistä osaa on jo esitetty ja ne ovat katsottavissa täällä. Lisäksi Facebookista löytyy erityinen juhlasivusto, josta löytyy kaikenlaista mielenkiintoista.

Hovikirjeenvaihtaja onnittelee kuningas Haraldia ja kuningatar Sonjaa!

Norjan kuningas Haraldin vallassaolojuhlat

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.