Prinssi George on aloittanut päiväkodissa

Prinssi Williamin ja Cambridgen herttuatar Catherinen esikoinen prinssi George aloitti eilen koulu-uransa perheen maaseutukodin lähellä sijaitsevassa montessoripäiväkodissa. Kensingtonin palatsi julkaisi jännittävästä päivästä kaksi herttuattaren ottamaan valokuvaa ja toki tiedämme myös jotakin itse päiväkodista.

(Huomatkaa alla myös eilinen postaus Monacon ruhtinasparin kaksosista.)

Prinssi George aloittaa montessori-päiväkodin, kuninkaalliset, Kate MIddleton, herttuatar Catherine, prinssi William, Hovikirjeenvaihtaja

© Cambridgen herttuatar Catherine

Pian kahden vuoden ja viiden kuukauden ikäinen prinssi George asteli siis keskiviikkona sisään East Waltonin kylässä sijaitsevan Westcare Montessori School Nursery -päiväkodin porteista. Entiseen kappeliin rakennettu päiväkoti toimii vanhassa, sympaattisen näköisessä tiilitalossa, jonka sivurakennuksen seinää koristaa kaunis eläinaiheinen maalaus. Poikaansa saattamassa olivat luonnollisesti sekä prinssi William, että herttuatar Catherine, mutta lehdistöä paikalle ei päästetty. Kun prinssi William itse aloitti koulu-uransa vuonna 1985 tilaisuus oli paljon julkisempi ja kuvaajat napsivat runsaasti kuvia, mutta tällä kertaa saimme tyytyä herttuatar Catherinen itse ottamiin kuviin reippaasta päiväkotilaisesta. Prinssi oli pukeutunut tummansiniseen tikkitakkiin ja selässä keikkui vaaleansininen reppu ja kun katsotte tarkkaan tätä jälkimmäistä kuvaa, ette voi olla huomaamatta yhtäläisyyksiä isoisä-Charlesin tapaan pitää vasenta kättään taskunreunassa ja osoitella oikealla asioita. Jos asento ei ole tuttu, kiinnittäkääpä asiaan jatkossa erityishuomiota!

Prinssi George aloittaa montessori-päiväkodin, kuninkaalliset, Kate MIddleton, herttuatar Catherine, prinssi William, Hovikirjeenvaihtaja

© Cambridgen herttuatar Catherine

Yksityisyyttään varjeleva herttuapari kävi ilmeisesti tutustumassa useampaankin päiväkotiin Norfolkissa, mutta varsinaisia syitä juuri Westcaren valinnalle ei annettu. Haitaksi ei varmasti ollut, että päiväkoti sijaitsee vain noin 10 mailin ja 20 minuutin ajomatkan päässä perheen kotoa Anmer Hallista ja lisäksi päiväkotiin johtaa yksityistie. Prinssin yksityisyys lieneekin siis taattu tarhapäivien aikana, sillä luonnollisesti mukana seuraavat myös henkivartijat.

Sijainnin ja turvallisuuden lisäksi päätökseen on varmasti vaikuttanut myös päiväkodin opetusfilosofia. Herttuatar Catherinen vanhemmat Carole ja Mike Middleton laittoivat esikoistyttärensä paikalliseen päiväkotiin lähelle perheen silloista kotia Bradfield Southendissä Berkshiressa, mutta prinssi William ja prinssi Harry olivat molemmat Lontoossa montessoripäiväkodissa. Prinssi William aloitti Mrs Mynors Nursery Schoolissa syyskuussa 1985 reilun kolmen vuoden ikäisenä ja saattamassa olivat vanhemmat Walesin prinssi Charles ja Walesin prinsessa Diana. Prinssi William oli ensimmäinen kuninkaallisen perheen merkittävämpi jäsen, joka kävi päivähoidossa ja osallistui esiopetukseen palatsin ulkopuolella. Kuningatar Elisabet ja prinssi Charles aloittivat koulu-uransa palatsissa kotiopettajan johdolla, mutta prinsessa Diana vaati saada lähettää poikansa normaaliin päiväkotiin, tavallisten lasten seuraan.

Video © The Royal Channel – ITN Productions via Youtube

Ennen avioliittoaan prinsessa oli työskennellyt jonkin aikaa lontoolaisessa päiväkodissa ja ilmeisesti siellä hän oli tutustunut montessori-pedagogiikkaan. Kasvatusperiaatteen kehitti italialainen pedagogi Maria Montessori 1900-luvun alussa ja tiivistetysti sen idea on kannustaa lasta oppimaan leikin kautta ja omaehtoisesti, omaan tahtiinsa ja itse keksien. Opettajat seuraavat lapsia tarkasti ja havainnoivat heidän kehitystasoaan tarjoten sitten sopivia välineitä ja reittejä oppimiseen, mutta lähinnä opettajan tehtävä on toimia oppaana, eikä niinkään suoraan opettaa. Lapsen itsenäisyys ja vapaus siis korostuvat ja montessoriopetuksessa lapsi saa usein valita aktiviteettinsa itse ennalta määritellyistä vaihtoehdoista. Yleensä montessoripäiväkodeissa suositaan eri-ikäisten lasten asettamista samaan ryhmään ja prinssi Georgenkin päiväkodissa on lapsia kahden ja viiden ikävuoden väliltä. Yhtäaikaa heitä voi olla paikalla maksimissaan parikymmentä.

Westcare Montessori School Nursery vaikuttaa olevan hyvin tavanomainen päiväkoti ja sen 27 lapsesta lehtitietojen mukaan 23 vanhemmat saavat maksuihinsa avustusta. Ymmärtääkseni tämä tarkoittaa, että he eivät kuulu jonkinlaiseen ylimpään tuloluokkaan, jossa koko maksu on maksettava itse, vaan ovat niin sanottujen tavallisten perheiden lapsia. Lisäksi lehtitietojen mukaan joukossa on myös erityislapsia. Virallisessa arvioinnissa päiväkoti on saanut arvion hyvä, ei kuitenkaan erinomainen, mutta sekä opettajia, että lapsia kehuttiin sanallisessa osuudessa. Hinnaltaan päiväkoti on Lontoon vastaaviin verrattuna edullinen, vain 33 puntaa eli noin 45 euroa päivä, tai tuntihinnoiteltuna 5,50 puntaa/7,50 euroa. Prinssi George aloittaa päiväkodissa osa-aikaisena ja käynee siellä pari kolme kertaa viikossa. Ensimmäisenä päivänä prinssi vietti päiväkodissa ilmeisesti vain pari tuntia ja lähteiden mukaan tutustuminen oli sujunut oikein hyvin.

Tarvetta kokopäiväiselle hoidolle herttuaperheessä ei tietenkään ole, sillä herttuatar Catherinen hyvin rajallinen työmäärä takaa, että hän on runsaasti kotona ja luonnollisesti paikalla on myös täysipäiväisesti palkattu lastenhoitaja. Lisäksi perhe jakaa aikansa Sandringhamin linnan mailla Norfolkissa sijaisevan 10 makuuhuoneen Anmer Hallin ja parinsadan kilometrin päässä Lontoossa sijaitsevan Kensingtonin palatsin välillä. Alunperin annettiin ymmärtää, että herttuaparille remontoitu asunto 1A Kensingtonin palatsissa tulisi olemaan perheen ykköskoti, mutta prinssin päiväkotivalinta kyllä sinetöi perheen päätöksen pitää varsinainen koti seuraavat vuodet maaseudulla. Päätöstä tukee luonnollisesti myös prinssi Williamin päivätyö samalla alueella. Tavallinen päiväkoti maaseudulla taannee prinssi Georgelle ja prinsessa Charlottelle rennomman ja rauhallisemman lapsuuden, kuin Lontoon keskusta ikinä voisi ja pienelle prinssille ikäisensä kaverit ovat varmasti kovasti tervetulleita.

Mainokset

4 kommenttia artikkelissa “Prinssi George on aloittanut päiväkodissa

 1. Onpa suloisia kuvia Georgesta. 🙂 Olen iloinen, että Kate ja William päättivät julkistaa kuvia Georgen ensimmäisestä päiväkotipäivästä. Olen välillä kritisoinut Williamia ja Katea siitä kuinka harvoin he julkaisevat kuvia lapsistaan, mutta nyt tuntuu, että olemme saaneet monta kuvaa lyhyen ajan sisällä. Olen siis iloisesti yllättynyt. Se, että lehdistöä ei päästetty paikalle, ei yllättänyt ja minusta on hyvä, että George sai aloittaa päiväkodin rauhassa. Se on varmasti ollut jännittävä hetki niin Georgelle kuin Williamille ja Katellekin ilman että lehdistö olisi vielä ollut siellä. Katsoin videon Williamin ensimmäisestä päivästä ja olihan se aika hullunmyllyä kuinka monta kuvaajaa oli paikalla. Olen myös iloinen siitä, että George pääsee tutustumaan muihin lapsiin ja, että hän saa ystäviä, jotka eivät jo valmiiksi kuulu perheen lähipiiriin.

  Tykkää

  • Viime aikoina kuvia on saatukin tosiaan useammin ja se on mukavaa. Ehkä ovat päättäneet kokeilla tätä muissa kuningashuoneissa hyväksi havaittua tekniikkaa, toivottavasti toimii. Vanhempien ja lasten kannaltahan parasta on, kun se kuvamateriaali, jota yleisö kaipaa ja joka aina ja ikuisesti jotakin kautta hankitaan, tulee vanhemmilta itseltään tai on muuten heidän kontrolloimaansa. Tuollaiset kuvaajamäärät, kuin Williamin ekana päivänä, eivät minusta ole järjellisiä, enkä sellaisia toivo. Mutta ihan hyvin hovi voisi valita yhden tai kaksi kuvaajaa, jotka osaisivat sopivan huomaamattomasti toimia ja kaikilla olisi rauhallista ja mukavaa. Tosin tästä tilaisuudesta nyt ei välttämättä tuon enempää kuvia edes tarvittu, mutta noin yleensä siis.

   Tykkää

 2. Minusta on hienoa, että pienet prinsessat ja prinssit pääsevät nykyään entistä useammin aivan tavallisiin kouluihin ja päiväkoteihin. Samalla osoitetaan myös arvostusta ja kunnioitusta kasvatusammattilaisten työtä kohtaan.

  Kuka olisikaan parempi ottamaan luonnollisia kuvia ja aitoja kuvia Georgesta kuin oma vanhempi. 🙂

  Tykkää

  • Lapsille on varmasti tosi mukavaa ja terveellistäkin päästä tutustumaan tavallistenkin perheiden lapsiin ja muutenkin päästä vähän ulos kotoa. Luonteva jatko tuohon olisi vielä tavallinen koulukin, kuten osin Pohjoismaissa, mutta eiköhän Georgea odota yksityiskoulu. Silti kiva, että saa olla niinkuin muutkin. ”Päiväkoti” palatsissa kuulostaa melkoisen kamalalta.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s