Brittikuninkaallisten työmäärät 2015

Koska monarkia ei enää nykypäivänä monellekaan ihmiselle tunnu täysin luonnolliselta osalta yhteiskuntajärjestystä, on jouduttu tottumaan keskusteluun sen merkityksestä, tarpeellisuudesta ja hyödyllisyydestä. Jatkuvaa köydenvetoa käydään siitä, mitä ja kuinka paljon kuninkaallisten tulisi tehdä. Kuka tekee liian vähän, kuka tekee liikaa, kuka vie huomiota toisilta. Isossa-Britanniassa kuninkaallisen perheen työmääriä seurataan kaikkein tarkimmin ja virallisten lukujen puutteessakin vertailu on mielenkiintoista. Tänä vuonna perheen vanhempi kaarti vähensi hieman työmääriään, osa nuoremmasta polvesta samoin ja vaikka numerot olivatkin vaikuttavia, Walesin prinssi Charles syrjäytettiin ykköspallilta.

Britannian hovi ei itse julkaise yhteenvetoja tai lukumääriä kuninkaallisen perheen jäsenten työmääristä. Julkisuuteen tulee kuitenkin aina vuodenvaihteessa useampiakin tavallisten kansalaisten keräämiä lukuja, joiden perusteella on mahdollista ainakin keskustella suhteellisista määristä, sekä melkoisen tarkasti myös ihan varsinaisista panoksista. Luonnollisesti näissä numeroissa esiintyvät kuitenkin vain julkiset tai muuten julkistetut tehtävät, eikä niin sanottuja toimistopäiviä ole mahdollista laskea. Seuraavassa tarkastelussa olen käyttänyt pääasiassa jo kohta neljänkymmenen vuoden ajan The Times -sanomalehdelle laskelmansa toimittaneen brittiherran Tim O’Donovanin keräämiä määriä ja maustanut niitä vertailun vuoksi toisen harrastajan, The Royal Forums -keskustelupalstalla toimivan iluvbertie-nimimerkin tiedoilla. Molemmat keräävät tietonsa hovin virallisesti julkaisemasta Court Circular -luettelosta, joka löytyy sekä netistä (heikosti päivitettynä tosin), että The Timesista.

O’Donovanin ja iluvbertien, sekä monien muiden omaa kirjanpitoa pitäneiden fanien lukemat vaihtelevat keskenään hiukan, sillä laskutapaan ei ole yhtä vakiintunutta käytäntöä. Usein, kun kuninkaallinen vierailee jollakin paikkakunnalla, hän käy muutamassa paikassa ja tapaa useampia ihmisiä. Joskus nämä luetteloidaan kaikki samaan, joskus jopa kaikki erikseen ja välillä lasketaan erilaisia yhdistelmiä. Työtehtävien tulkitseminen samoiksi tai erillisiksi tuo siis hiukan eroja lukuihin, mutta varsinaisesti suuria eroja ei ole havaittavissa, eikä työmäärän mukaan arvotettu järjestys muutu. Ainoastaan kuningatar Elisabetin kohdalla ero on tänä vuonna ollut viime vuoden tapaan noin viidenkymmenen tehtävän luokkaa, mutta toisaalta vertailu edellisiin vuosiin onnistuu silti, sillä ero oli samankaltainen jatkuvasti.

Seitsemän viimeistä vuotta prinssi Charles on sijoittunut työtehtävien määrässä ykköseksi, mutta tänä vuonna normaalisti kakkospaikkaa isoveljensä perässä pitänyt prinsessa Anne on kammennut itsensä ykköspallille. Kuninkaallisen perheen hiljainen ja itsestään numeroa tekemätön puurtaja suoritti viime vuonna Tim O’Donovanin laskelmien mukaan yhteensä 544 työtehtävää, mikä oli 16 enemmän kuin vuonna 2014. Eroa prinssi Charlesiin oli tällä kertaa 17 työtehtävää, joten ero ei ole suuren suuri ja prinssinkin lukema 527 on aika vaikuttava.

Tim O’Donovanin lista arvojärjestyksen mukaan näyttää tältä:

  2015 2014 2013 2012 2011 2010
Kuningatar Elisabet 341 393 341 425 370 444
Prinssi Philip, Edinburghin herttua 250 273 184 325 330 356
Walesin prinssi Charles 527 533 537 592 601 585
Cornwallin herttuatar Camilla 235 224 246 276 250 243
Prinssi William, Cambridgen herttua 112 143 62 88 90 73
Cambridgen herttuatar Catherine 62 91 44 111 34
Prinssi Harry 108 94 52 61 16 53
Prinssi Andrew, Yorkin herttua 275 367 330 436 455 529
Prinssi Edward, Wessexin jaarli 354 426 345 431 374 362
Wessexin kreivitär Sophie 218 307 228 324 191 188
Prinsessa Anne 544 528 454 566 568 514
Gloucesterin herttua Richard 270 280 222 337 251 307
Gloucesterin herttuatar Birgitte 145 132 132 146 155 120
Kentin herttua Edward 202 206 198 239 211 223
Prinsessa Alexandra 88 86 28 110 118 82

Vaikka prinssi Charles jäi tällä kertaa hieman sisarensa varjoon kokonaisluvussa, on hän kirkkaasti ykkönen, kun lasketaan Ison-Britannian ulkopuolella suoritettu työ. Prinssi ja herttuatar Camilla vierailivat viime vuonna esimerkiksi Irlannissa, Belgiassa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa, sekä Yhdysvalloissa ja yhteensä prinssi Charles kellotti ulkomailla 147 työtehtävää, mikä on vajaa neljännes kaikista prinssin esiintymisistä. Samoin herttuatar Camillalla merkittävä osa, 79 tehtävää, sijoittuivat ulkomaille ja kotimaassa puolestaan herttuatar esiintyi 156 kertaa. Prinssi Harryn luvut ovat mielenkiintoiset, sillä ainoana kuninkaallisista hän esiintyi virallisesti enemmän ulkomailla, kuin kotimaassa. Armeijan kesällä jättänyt prinssi tutustui keväällä Australian asevoimien toimintaan ja vieraili samalla reissulla Uudessa-Seelannissa. Syksyllä puolestaan ohjelmassa olivat pikavisiitti Yhdysvaltoihin ja myöhemmin vierailu Lesothoon ja Etelä-Afrikkaan. Britanniassa prinssi Harry työskenteli 49 kertaa ja ulkomailla yhteensä 59 kertaa. Kaikista O’Donovanin listaamista kuninkaallisista vain Cambridgen herttuatar Catherine ja kuningatar Elisabetin serkku prinsessa Alexandra suuntasivat ulkomaille vuoden aikana vain lomailutarkoituksessa.

Huhtikuussa 90 vuotta täyttävä kuningatar Elisabet ja kesäkuussa 95 vuotta täyttävä prinssi Philip vähensivät molemmat tänä vuonna työmääräänsä jonkin verran, mutta edelleen voimakaksikko kerää melkoisia lukuja taulukkoonsa. Luonnollisesti molempien numerot hyötyvät siitä, että monet heidän työtehtävistään ovat lyhyehköjä tapaamisia Buckinghamin palatsissa tai muissa kuningattaren asunnoissa ja siten ne eivät ole kaiken kaikkiaan aivan vertailukelpoisia monien muiden kuninkaallisen perheen jäsenten numeroiden kanssa. Toisaalta se, että kuningatar Elisabet teki viime vuonna yksin enemmän työtehtäviä kuin prinssi William, herttuatar Catherine ja prinssi Harry yhteensä ja prinssi Philipkin voitti kolmikon kotimaan tehtävissä, kertoo karua kieltään. Royal Forums -keskustelupalstan iluvbertie on laskenut omasta materiaalistaan, että tänäkin vuonna yli 16 prosenttia kuninkaallisen perheen töistä teki perheenjäsen, jolla on ikää yli 80-vuotta ja yli 30 prosenttia kirjattiin perheen seitsemänkymppisille jäsenille. Huomattakoon muuten, että yksikään kuningatar Elisabetin ja prinssi Philipin lapsista ei vielä kuulu näihin ryhmiin.

Prinsessa Annen, herttuatar Camillan ja prinssi Harryn työmäärät kasvoivat hiukan verratuna viime vuoteen, mutta käytännössä kaikilla muilla oli laskua. Kreivitär Sophien numerot putosivat eniten viime vuoden reilusta kolmestasadasta tämän vuoden reiluun kahteensataan. Myös prinssi Edward ja prinssi Andrew saivat tänä vuonna hieman pienemmät luvut. Luonnollisesti vuotuinen vaihtelu ei ole pelkästään ahkeruudesta tai laiskuudesta kiinni, vaan asiaan vaikuttavat myös esimerkiksi kunkin kuninkaallisen suojelemien tahojen mahdolliset juhlavuodet, yksityiselämän muutokset, sekä vaikkapa skandaalit, kuten prinssi Andrewn kohdalla. Herttuatar Catherinen jo valmiiksi erittäin matala lukema (viime vuonna taakse jäi vain pian kahdenkymppinen prinsessa Alexandra) putosi tänä vuonna melkein kolmanneksella kuuteenkymmeneen kahteen äitiysloman takia.

Mielenkiintoisin osio iluvbertie-nimimerkin tiedoissa on taulukko, johon hän on merkinnyt työmäärän työpäivinä. Näissä luvuissa hyötyä ei tule siis useamman ihmisen tapaamisesta peräjälkeen, vaan listassa on vain päivät, jona kukin kuninkaallinen on suorittanut vähintään yhden tehtävän. Tälläkin listalla prinsessa Anne on kärjessä 199 päivällä, prinssi Charles toisena 173 päivällä ja prinssi Edward kolmantena 144 päivällään. Viime vuoteen verrattuna työpäivien määrä on suurimmalla osalla pysynyt suunnilleen samana, mutta muutamilla kuninkaallisilla, kuten prinssi Williamilla, herttuatar Catherinella ja kreivitär Sophiella on tapahtunut myös melko huomattavaa laskua. Esimerkiksi herttuatar Catherine työskenteli virallisesti viime vuonna 37 päivänä, eli reilusti vähemmän, kuin kerran viikossa. Selvä pudotus oli myös prinssi Williamilla, jonka luku 53 vastaa suunnilleen kerta viikkoon tahtia.

Kuningatar Elisabet 141
Prinssi Philip, Edinburghin herttua 127
Walesin prinssi Charles 173
Cornwallin herttuatar Camilla 102
Prinssi William, Cambridgen herttua 53
Cambridgen herttuatar Catherine 37
Prinssi Harry 59
Prinssi Andrew, Yorkin herttua 126
Prinssi Edward, Wessexin jaarli 144
Wessexin kreivitär Sophie 106
Prinsessa Anne 199
Gloucesterin herttua Richard 126
Gloucesterin herttuatar Birgitte 83
Kentin herttua Edward 115
Prinsessa Alexandra 66

Tulevana vuonna on mielenkiintoista nähdä, miten ikääntyminen vaikuttaa kuningatar Elisabetin ja prinssi Philipin työtahtiin ja toisaalta myös edelleen yllättävän suuren osan taakasta kantavien kuningattaren serkkujen työmäärään. Vaikka ohjelmassa on merkkipäiviä ja niihin liittyviä lisätilaisuuksia, odotettavissa ei liene ainakaan numeroiden kasvua. Jos työtehtäviä siirretään seuraaville sukupolville, prinssi Charlesin numerot saattavat niin ikään laskea, jos hänelle siirtyy entistä enemmän myös hallitsijalle kuuluvia tehtäviä. Prinsessa Anne toiminee jo nyt aika maksimitasolla, mutta prinssi Edwardilla ja kreivitär Sophiella on mahdollisuus kiristää työtahtiaan lasten kasvaessa ja myös herttuatar Camillalla on varaa ottaa vastaan tehtäviä appivanhemmiltaan.

Joka vuosi keskustellaan kuitenkin etenkin nuoremman sukupolven, eli prinssi Williamin ja herttuatar Catherinen, sekä prinssi Harryn osuudesta. Tänä vuonna kuninkaallisia töitä haittasivat prinssi Williamilla syksyllä alkanut työ ambulanssihelikopterin ohjaimissa, herttuattarella raskaus, sekä prinssi Harryllä kesäkuuhun saakka jatkunut päivätyö armeijassa. Aivan asiallisia syitä kaikki, mutta toisaalta tuntuu, että jokaikinen vuosi löytyy joku syy, mutta kuningatar ja prinssi Philip eivät nuoremmiksi muutu oikeilla syillä tai tekosyillä. On mielenkiintoista nähdä, miten prinssi Harryn rooli kehittyy nyt, kun armeijaura on jäänyt taakse ja ellei herttuatar Catherine tule jälleen raskaaksi, olisiko hänen vihdoin aika astua moneen kertaan ennustettuun kokopäiväisen kuninkaallisen rooliin. Prinssi William jo onkin siirtynyt hiukan eteenpäin ottaen harteilleen muutamia investituureja ja roolia myös valtiovierailujen suhteen, joten ainakin laadullista kehitystä on tapahtunut.

23 kommenttia artikkelissa “Brittikuninkaallisten työmäärät 2015

  1. Moikka!
    Löysin blogisi Googlen kautta viime kuussa, etsiessäni tietoa kuninkaallisista. Blogisi vaikuttaa todella hyvältä! 🙂
    Kirjoitan ystäväni kanssa tarinaa, joka sijoittuu 1700-1800-lukujen Norjaan, tarkemmin sanottuna Frozen-elokuvasta tuttuun Arendelleniin. Olemme tarinan myötä ottaneet paljon selvää kuninkaallisista, mutta yksi asia meitä on jäänyt ihmetyttämään. Kuninkaan puolisosta voi tulla kuningatar, mutta jos kruunun perii nainen, niin hänen puolisostaan ei voi tulla kuningasta. Miksei siis kuningattaren puolisosta voi tulla kuningasta? Ajattelin, että sinulta voisi löytyä vastaus tähän asiaan, jota olemme ihmetelleet jo puoli vuotta. 🙂

    Tykkää

    • Moi ja tervetuloa blogiin!

      Teillä onkin mielenkiintoinen projekti menossa! Yritän vastata kysymykseesi, kysy lisää, jos ei tästä vielä selviä. 🙂

      Pääasiassa se, ettei hallitsevan kuningattaren puolisosta tule kuningasta, perustuu perinteeseen ja tapaan. Yleisesti on ollut nimittäin tapana, että miehen arvonimet ovat korkea-arvoisempia, kuin naisen, eli kuninkaan puolisona naisesta voi tulla kuningatar (engl. queen consort), sillä kuningatar on automaattisesti alempi titteli kuin kuningas. Mutta jos nainen on hallitseva kuningatar (engl. queen regnant), hänen miehensä ei voi olla kuningas, sillä silloin miehellä olisi korkeampi arvonimi. Joissakin maissa, kuten esimerkiksi Tanskassa, vaadittaisiin jopa lainmuutoksia, jotta kuningattaren puoliso voisi olla kuningas, sillä Tanskassa perustuslaissa paikoin hallitsijaan viitataan suoraan sanalla kuningas. Valta monarkiassa on aina yhdellä ihmisellä ja vaikka puolisoakin kutsutaan hänen majesteetikseen, hänellä ei ole valtaa. Tästä syystä esim. juuri Tanskassa ei voi olla kuningaspuolisoa, sillä hänellä olisi perustuslaissa määrättyjä hallitsijan oikeuksia. Mikään ei tietysti estä muuttamasta lakia, mutta sellainen projekti olisi tietysti aika pitkä, eikä siihen ole haluttu ryhtyä. Samoin tavat voivat muuttua ja jossain vaiheessa tulevaisuudessa ehkä nähdään myös kuningaspuolisoita, mutta tällä hetkellä tosiaan kuningas-arvonimeä pidetään kaikkein korkeimpana, eikä siksi hallitsevan kuningattaren puolisolla voi sitä arvonimeä olla.

      (Historia tuntee kuitenkin muutamia king consortteja eli kuningaspuolisoita. Ainakin Espanjassa 1800-luvulla oli yksi tai kaksi ja kuningatar Victoriakin olisi miehestään Albertista Britanniassa sellaisen halunnut, mutta ei saanut tahtoaan läpi.)

      Tykkää

      • Kiitos! 🙂 Tarinaa on ollut todella kiva kirjoittaa ja suunnitella ja etsiä taustatietoja kuninkaallisista. Tarinaa on tällä hetkellä ehtinyt kertyä jo 372 sivua. Tarinan myötä on tullut luettua todella paljon kuninkaallisista ja havahduin myös siihen, että en tiennyt paljon mitään Norjan ja Tanskan hoveista, saati sitten muista, joista kirjoitetaan vielä vähemmän Suomen mediassa. Ostin juuri viime viikolla muutaman kuninkaallisista kertovan kirjan ja odottelen innolla yhtä kuninkaallisista kertovaa kirjaa, jonka pitäisi ilmestyä parin kuukauden päästä. Muistaakseni se on nimeltään Kuninkaallisia rakkaustarinoita tai Kuninkaalliset rakkaustarinat. Ja kuninkaallisia häitä olen katsellut YouTubesta ja lukenut lähes kaikki osat viime vuonna Eeva-lehdessä olleesta kuninkaallisista kertovasta juttusarjasta. 😄

        Kiitos paljon vastauksestasi! Se valaisi asiaa. Minulle ei ollut tullut tuollainen edes mieleen, eikä ollut tutuillenikaan, joiden kanssa olen asiasta puhunut. Tuokin oli minulle ihan uutta, että kuningatar Victoria olisi halunnut miehestään kuninkaan, vaikka olen heistä paljon lukenut, katsonut Yleltä tulleen dokumentin ja katsonut Young Victoria-elokuvan moneen kertaan. Heidän tarinansa on minusta jotenkin kiinnostava. Mutta siis tosiaan, oli todella kiva saada vastaus tähän monta kuukautta ihmetyttäneeseen asiaan. 😊

        Tykkää

        • Kiitos, mukavaa kuulla lisää projektistanne. Taustojen etsiminen onkin varmaan mielenkiintoista ja hyvä idea, koska se tuo myös tarinaan oman kivan vireensä. Mitä kirjoja ostit? Olisiko mitään suositeltavaa? 🙂 Mukavaa, että saitte vähän selvyyttä asiaan. Nämä kuninkaallisuus liittyvät jutut voivat olla välillä aika hämmentäviä, kun vaihtelevat maasta toiseen ja loppujen lopuksi vastaus voi olla jopa tyyliä ”no niin nyt vaan on aina ollut”. 😀

          Tykkää

  2. Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta jälleen. Olisi mielenkiintoista tietää miksi kuningatar ei vaadi Williamilta ja Katelta enempää. Olen suoraan sanottuna iloinen siitä että Charles ja Camilla ovat tässä välissä, saavat nuoret aikaa kasvaa tehtäväänsä.
    Todella hiljaiseksi puurtajaksi voi prinsessa Annea luonnehtia jos mittapuuna pidetään vaikka suomalaista lehdistöä. Samaan ryhmään kuuluvat Edward ja Andrew jos edelleen mitataan suomalaisella lehdistöllä. Mittavat edustusluvut kaikilla. Näkyvyyttä lienee kotimaassa.
    Miten on Ruotsin hovissa, miten laaja on se piiri, minkä oletetaan edustavan ja tekevän töitä?

    Tykkää

    • Tuota usein mietitään, että miksei kuningatar vaadi. Vaihtoehdot seilaa jossain Williamin itsepäisyyden ja uhkailun, ja toisaalta kuningattaren halun taata mahdollisimman paljon omaa aikaa nuorille välillä. Itse luulen, että totuus sijoittuu jonnekin välimaastoon, eli välttämättä William ei ole oikein halukas tekemään kaikkea edes Elisabetin pyynnöstä, mutta toisaalta myöskin yleisö lienee innokkaampi vaatimaan isompaa työpanosta, kuin kuningatar. Sitä vaan olen itse ihmetellyt, etteikö kuningatar, joka sentään on aika rautainen ammattilainen tällä alalla, näe, että näkymättömyys on alkanut vaikuttaa Katen ja Williamin suosioon? Ja olen ihan samaa mieltä, että kyllä ihan kaikkien kannalta lienee parasta, että Charles ja Camilla hoitavat homman kunnolla tässä välissä. Tosin, jos heitä ei olisi, ehkä Williamin ja Katen kokemuskin olisi nyt ihan eri luokkaa, kun olisi ollut pakko tarttua toimeen.

      Anne, Andrew ja Edward ovat vähän sellaisia, ettei heitä oikein brittilehdistössäkään huomioida. Toki nyt enemmän, kuin Suomessa, jossa ei ole oikeastaan koskaan mitään, mutta kyllä otsikot tosi vähiin jää lukuunottamatta ehkä paikallislehtiä siellä, missä kulloinkin vierailevat. Se on kyllä sääli, koska ansaitsisivat työlleen huomiota ja arvostusta.

      Kyllä se piiri Ruotsissa lienee kuningaspari, Victoria ja Daniel, Carl Philip ja Sofia, Madeleine. Sisäinen jako hommissa sitten varmaan niin, että kuningasparille ja kruununprinsessaparille eniten ja loput aina elämäntilanteen mukaan. Chrisillä ei velvoitetta liene ollenkaan ja kuninkaan sisarilla samoin, eli Christinan ei varmaan olisi pakko. Tai asiahan sinänsä riippunee siitä, maksaako kuningas määrärahoista jonkinlaista korvausta ja jos sitä saa, täytyy työskennelle, jos ei, niin ei tarvitse. Tosin kuningasparin lapsilla tuntuu olevan ihan yleinen velvoite osallistua. Sitten kun Victorian lapset ovat aikuisia, Madeleine ja Carl Philip pääsevät irti taas, ellei sitten toinen jää hiukan vielä avuksi samaan tapaan, kuin kuningas Haraldin Astrid-sisko ja kuningatar Margareetan Benedikte-sisko. Veikkaan, että tuo mahdollinen rooli lankeaa sitten Carl Philipille.

      Britanniaan verrattuna siis mitään serkkuja ei todellakaan ole mukana, elleivät tee jotain ihan omaehtoista pientä ja kuninkaan sisaristakaan Birgitta, Margaretha ja Desirée eivät tee oikeastaan mitään.

      Tykkää

  3. Hieno kysymys Vanilja, tässä oppii itsekin koko ajan uutta.

    Tuohon päivän blogitekstiin, niin olen kyllä ihmetellyt jo aikaisemminkin että nuorempi polvi kuninkaallisia ei paljon velvollisuuksia tee. Tämä herättää varsinkin Katen kohdalla ihmetystä, sillä vaikka ottaisi äitiysloman pois, niin silti alkuvuodesta olisi voinut hyvin tehdä jopa muutaman tilaisuuden enemmän. Uskon että kysyntää varmasti olisi. Ja jotenkin tuntuu hassulta, että heille on palkattu kuitenkin täysipäiväinen lasenhoitaja, ettei sitten kuitenkaan velvollisuuksia tehdä. Ihmettelen suuresti ettei kuningatar voi määrätä töihin tai muuten velvoittaa. Onhan nyt aika hurjaa että kuningatar ja prinssi Philip laukkaavat tilaisuudesta toiseen. Ja kuitenkin nuoretkin nauttivat kuningashuoneen eduista joita kerätään verovaroin. Tässä samassa yhteydessä tuli mieleen, kun vähän aika sitten törmäsin Kateen kohdistuvaan kritiikkiin, jossa hänät kritisoitiin siitä,e ttei hän koskaan poseeraa kuvaajille. Oliko siitä myös täällä puhetta? ihan muistelisin näin Etää jotenkin tuntuu, että pitäisi edes vähän antaa vastinetta sille kaikelle.

    Tykkää

    • Katen ja Williamin työmääriähän olemme kommenteissa aiemminkin pohtineet ja aika moni jakoi silloin sinun (ja minun) ihmetyksen. Katen kohdalla ei kyllä missään tapauksessa ole kyse siitä, ettei ehtisi, vaan syyn täytyy olla muualla. Veikkaan haluttomuutta, mutta myös sitä, että jonkin verran Katen ja Williamin täytyy pysyä taka-alalla, jotta Charles ja Camilla eivät jää täysin varjoon. Omaan oikeustajuunhan se tosin ei mene, juuri mainitsemasi työnjaon (suoraan sanottuna vanhukset aina töissä) suhteen, enkä maksaisi ilolla verojakaan tuon meiningin kattamiseksi. Suoraanhan Kate ja William eivät siis valtiolta rahaa taida saada, mutta Charlesin pussista sitten kyllä ja se pussi lihoo myös yhteiskunnan rahalla.

      Muutamat sellaiset kuvaajat, jotka elättävät itsensä pääasiassa kuninkaallisia kuvaamalla, ovat jo pitkään valittaneet tuosta, etteivät Kate (ja William) käytännössä koskaan poseeraa kuvaajille pysähtymällä edes hetkeksi. Viime aikoina tilanne on ollut jopa se, ettei Kate edes katso kertaakaan kuvaajiin päin ja sitten Twitterissä he vitsailevat toisilleen, ettet tainnut sinäkään saada tänään kahta silmää kuvaan yhtäaikaa jne. Fanit puolustavat Katea sillä, ettei hän ole mikään näyttelijä tai muu julkkis, mutta kun ottaa huomioon, että jopa itse kuningatar huomioi kuvaajat ja antaa mahdollisuuden hyvään kuvaan, ei minusta voi tuollaista puhua. Toki on niin, että Katen asema on aika vaikea ja varmasti tuntuu pahalta, että viime vuoden aikana kritiikki kiihtyi ja sellainen häiden jälkeinen alkuhype laantui, mutta ei tuo nyt ainakaan auta, että suututtaa kuvaajat/toimittajat, sillä silloin huono julkisuus on taattua. Twitterissä olen ainakin aiheesta vaahdonnut, jos en ole täällä blogissa vielä aiheeseen päässyt. 😀

      Tykkää

      • Niin jotenkin tuntuu että aika pienellä vaivalal saisi pidettyä sekä kuvaajat että yleisön tyytyväisenä. Ei tosiaan tarvitsisi kuin pysähtyä hetkeksi ja hymyillä. Tuntuu hassulta puolustaa Katea sillä että hän ei ole näyttelijä tai julkkis, onhan hän kuningashuoneen edustaja ja tietyllä lailla sen käyntikortti. Monarkkia ei ole mitenkään itsestään selvyys ja nykyaikana on suorastaan harvinaisuus, niin olisi hyvä pysyä edes vähän nyöränä sen vallan edessä joka on suotu.

        Ja vaikka ajattelisi, että annetaan charlesin ja camillan olal etunenässä, niin vaikka kuningattarelta karsisi 10 tehtävää ja jakaisi sen tälle nuorelle parille, niin silti vanhempi kaarti loistaisi. Annelle kyllä pisteet että jaksaa puurtaa. Ja jotenkin muuten kuvittelin median suoman näkyvyyden perusteella että Sophie olisi tehnyt enemmän töitä kuin miehensä.

        Tykkää

        • Aivan totta, isoista uhrauksista ei tässä ole kyse, vaan ainakin kuvaajat olisivat tyytyväisiä jo varmasti yhteen hymyyn ja siihen, että katsoo kerran kohti ja ihan ekstaasissa, jos Kate jopa pysähtyisi pariksi sekunniksi. Kuvat näyttävät oudoilta, kun voi selata 100 kuvaa Katen saapumisesta, eikä yhteenkään ole osunut katsetta. Luulisi olevan jopa suorastaan vaikea liikkua niin vältellen. Olen samaa mieltä käyntikortista myös, vaikka ymmärrän senkin, ettei Kate tietysti ole julkkis punaisella matolla, joka keimailee joka suuntaan ja antaa vielä nimmareita päälle. Mutta mielestäni tässä ei tosiaan sitä vaaditakaan, vaan peruskohteliaisuutta ja huomioimista, sekä hiukan sitä mainitsemaasi nöyryyttä. Ja lisäksi minusta se huomioiminen ei edes kohdistu kuvaajiin, vaan yleisöön, joka kuvia katsoo. Nyt tuntuu, ettei Kate halua antaa mitään sille isolla osalle kansaa (saati muuta yleisöä), joka ei pääse paikanpäälle.

          Sophien kohdalla taitaa olla samasta kyse kuin Katen, joka tuntuu olevan aina esillä Williamiin verrattuna. Naiset kiinnostavat enemmän ja myyvät lehtiä, keski-ikäinen kaljuuntuva mies ei niinkään.

          Tykkää

  4. Mielenkiintoisia nämä työmääräluvut vaikkei niissä kauheasti muutosta ole ollut viime vuosina. Minunkin tekee mieli liittyä vaahtoamaan näistä luvuista. 😀 Ymmärrän hyvin sen, että vanhempi polvi, varsinkin Elizabeth ja Philip, vähentävät työtehtäviään ja on oikein, että he saavat ottaa hieman rennommin vuosikymmenien työnteon jälkeen. Ja totta kai he alkavat jo olla sen verran vanhoja. Ihailen Charlesin ja Annen omistautumista työlleen ja vaikuttaa siltä, että he ovat löytäneet itselleen aiheet, jotka kiinnostavat heitä ja, jotka he voivat sovittaa kuninkaallisten työtehtävien mukaan.

    Sitten pääsenkin Williamiin, Harryyn ja Kateen. Itse kommentoin jo joskus aiemmin, että mielestäni he kaikki voisivat tehdä paljonkin enemmän. Varsinkin William ja Kate, jotka ovat tuleva hallitsijapari. Itse olin positiivisesti yllättynyt, kun he osallistuivat Kiinan valtiovierailuun, mutta jotenkin siitä jäi sellainen olo,mettä he vain tuurasivat Camillaa ja Charlesia. Williamin ja Katen tulisi mielestäni tehdä yksinkertaisesti enemmän ja alkaa totuttautua tuleviin rooleihinsa, sillä heistä melko suurella todennäköisyydellä tulee Walesin prinssi ja prinsessa. Oma kiinnostukseni heihin on viimeisen vuoden aikana vähentynyt ja olen välillä jopa ärsyyntynyt heihin, kun he eivät tunnu ottavan kuninkaallisia velvollisuuksiaan vakavasti. Olen täysin sen kannalla, että molemmat saavat viettää paljon aikaa lastensa kanssa ja oli oikein, että Kate otti kesällä vapaata ollakseen Georgen ja Charlotten kanssa. Mutta kuten Fendiina sanoi Kate olisi hyvin voinut tehdä enemmän työtehtäviä ennen Charlotten syntymää. Ja ei Katen työtahti päätä ennen sitä huimannut myöskään. William taas tuntuu haluavan tehdä kaikkea muuta kuin kuninkaallisia velvollisuuksiaan. Muistanko oikein, että Williamin piti siirtyä pari vuotta sitten enmmän kuninkaallisiin tehtäviin, mutta pian ilmoitettiin, että hän aloittaa pelastutehtävissä? Harryn tavallaan ymmärrän, ja armeijan jälkeen hän on tehnyt hyväntekeväisyyttä ja vierailuja eri maihin. Hänellä on mielestäni eräänlainen ”lumovoima”, ja hän tuntuu empaattiselta ja aidosti kiinnostuneelta. 🙂

    Olen myös samaa mieltä siitä, että William ja Kate ovat tavallaan tehneet lehdistöstä itseleen vihollisen. Se ei minunkaan mielestäni kanna pitkälle. Toivon siis tulevalta vuodelta enemmän panosta Williamilta, Katelta ja myös Harryltä. Toivoisin myös yhteishaastattelua Williamilta ja Katelta, sillä haluaisin tietää millaisia he todella ovat, varsinkin Kate. Haluaisin kuulla omia mielipiteitä asioista ja siitä mitä Kate toivoo saavuttavansa esim. järjestöissä, joissa toimii suojelijana. Vaikka olenkin ärsyyntynyt heidän toimiinsa, pidän silti heistä edelleen.

    Anteeksi ylipitkä kommentti, mutta sainpa ainakin asiani sanottua. 🙂

    Tykkää

    • Komppaan Katria. Mä kyllä edelleen seuraan ja olen kiinnostunut katesta ja Williamista, mutat hiukan ärsyyntynyt olen ollut heihin. Ymmärrän Williamin vihan kuvaajia kohtaan, mutta tietyllä lailla he itse voisivat myös säädellä sitä kiinnostusta antamalla kuvia perheestään hieman useammin kuin kerran puolessa vuodessa. Kun viimeisinkin perhekuva herätti epäilyjä photoshoppauksesta ja cahrlotalla oli samat vaatteet kuin yksittäisissä kuvissa, niin jotenkin jäin kaipaamaan enemmän. Yhteishaastattelu voisi olal hyvä ja olisi tosiaan kiva kuulla, että millä perusteella eri järjestöt ovat päätyneet Katen listalle.

      Tykkää

      • Tuollainen haastattelu olisi todella hienoa nähdä ja juuri tuosta mainitsemastanne näkökulmasta, eli miksi nämä järjestöt, mitä tavoitteita jne. En haluaisi haastattelua, jossa kertovat perhe-elämästään, vaan olisi mukava saada Katelle ääni ja hänet itse kertomaan, koska työ on kuitenkin tärkeää ja hänen on oikeasti mahdollista vaikuttaa.

        Paparazziongelma taitaa olla aika mahdoton ratkaistavaksi, mutta luultavasti ainakin hiukan apua olisi itse julkaistuista kuvista. Eikä olisi haitaksi, että nekin, jotka julkaistaan, ovat laadukkaita. Sitäkin ihmettelen, miksi nyt molempien (joulu ja Charlotten 6kk) yhteydessä on pitänyt korostaa, että alunperin ei ollut tarkoitus, mutta päättivätkin julkaista. Ja aiemmin on korostettu, että kiitokseksi yleisölle ja lehdille, jotka kunnioittaa yksityisyyttä. Eikö nyt vaan voisi hyväksyä sitä, että kuvat kuuluu asiaan ja työhön, eikä aina käydä kauppaa tai jättää yleisöä kiitollisuudenvelkaan?

        Tykkää

        • Haastattelu voisi todella antaa Katelle äänen, niin kuin totesit. Nyt tuntuu siltä, että Kate vain käy eri tilaisuuksissa, hymyilee ja puhelee niitä näitä ihmisten kanssa. Olisi mielenkiintoista tietää mitä hän todella haluaa saavuttaa työssään. Katellahan ei ole vielä kovin montaa järjestöä, joita hän tukee ja virallinen syy taitaa olla, että hän pystyy paremmin keskittymään niihin, joita hänellä jo on. Kuitenkin hän ei edes vieraile joka järjestössä vuoden aikana, vaikka hänellä olisi mahdollisuus.
          William ja Kate ovat tehneet mielestäni valokuvaajista jopa liiallisen ongelman itselleen. Ongelmaan voisi auttaa juuri säännöllisesti julkaistut kuvat lapsista. Ymmärrän, että se voi olla myös mahdollinen turvallisuusuhka ja että heillä vanhempina on huoli lapsistaan. Jotenkin heidän tulisi löytää tasapaino julkisuuden ja yksityisyyden välillä. He ovat kuitenkin julkisuuden henkilöitä vaikkeivat olekaan ”julkkiksia”.

          Tykkää

          • Tässä varmaan tullaan siihen kuuluisan kuliessien takaiseen työhön, jota Kate fanien mielestä tekee ihan hirveästi. Varmasti jotakin onkin, tapaamisia ja sellaisia yhteistyöjuttuja, joissa Katen kautta järjestöt tapaavat toisiaan tms. mutta kun ottaa huomioon, kuinka paljon Katea kritisoidaan työmääristä, on vähän vaikea uskoa, että palatsi ei virallisesti tai epävirallisesti tiedottaisi ainakin osasta näistä. Ei olisi mitään järkeä antaa Katesta hiukan laiskaa kuvaa, jos hän oikeasti koko ajan tekisi jotain. En siis tähän kovin laajalti usko ja olen samaa ihmetellyt, miksi vain muutama järjestö, jos ei sitten niihinkään tosiaan edes välttämättä sen yhden vuosittaisen vierailun verran panosta.

            Uskon, että lasten kuvaaminen on tosi ahdistavaa, jos tosiaan paparazzi saattaa maata esimerkiksi uimarannalla suunnilleen hiekkaan kaivautuneena, kuten Kensingtonin palatsi on todennut. Mutta siinä vaiheessa, kun kuvaajia uhkailtiin, etteivät pääse virallisisin tilaisuuksiin, jos kuvaavat aikuisia (Kate, William, Harry) avoimella ja julkisella paikalla kirkon pihalla menossa ystävän häihin, mentiin minusta sellaiselle alueella, jossa he eivät tosiaan taida ymmärtää tuota työnsä julkisuutta. Hyvä erottelu sinulla muuten, voi olla julkisuuden henkilö, olematta varsinaisesti julkkis!

            Tykkää

    • Ei ole kommenttien pituudelle täällä rajaa, kaikki vain mieltä painamasta tekstiksi, niinhän itsekin teen. 😉

      Charles vaikuttaa suhtautuvan hyvinkin intohimoisesti työhönsä ja hänellä on useita erilaisia osa-alueita, joissa todella haluaa vaikuttaa. Annen työstä puhutaan vähemmän, mutta uskon, että sama koskee häntäkin ja siinä taitaa olla avain tyytyväisyyteen, vaikka ura onkin valmiiksi valittu, eikä siitä pääse irti.

      Kiinan valtiovierailu jätti minulle saman olon. Toki William juuri vieraili Kiinassa, joten varmasti olisivat jotenkin osallistuneet, mutta turhan sopivaa oli se, että Charles ja Camilla olivat juuri samaan aikaan poissa. Aikataulut tietysti kyllä suunnitellaan jo todella aikaisin, joten ehkä asia päätettiin jo silloin ja todettiin, ettei Charlesia tarvita, koska William on paikalla. Mutta silti toivoisin sellaista ihan oikeaa osallistumista tärkeisiin asioihin, eikä aina sijaistamista tai pieniä piipahduksia.

      Uskon, että edustat aika isoa joukkoa, kun sanot, että pidät heistä kyllä vielä, mutta tämän vuoden aikana on alkanut ärsyttää. Samantyyppisiä kommentteja näkee monissa blogeissa, twitterissä jne. aika runsaastikin nykyään. Selvästi mielipideilmasto on muuttunut kriittisemmäksi ja monet, jotka ovat ennen yrittäneet ymmärtää ja selittää, ovat nyt hiljenneet tai alkaneet jopa sanoa epäilyksiään ääneen. Se on siinä mielessä harmillista, että jos suhtautuminen pääsee liian huonoksi, sieltä voi olla huono nousta ja kun Kate ja William vihdoin tekevät jotain, suhtautuminen ei silti ole innostunutta, vaan epäilevää. Kovin ymmärrettävää minusta kriittisyys kyllä on ja itsekin huomaan, että vaikka aiemminkin minulla oli hiukan epäilyksiä molempia kohtaan, nyt olen alkanut kääntyä sellaiselle ”jahas, taas tätä, en jaksaisi enää” -asenteelle jatkuvien pienten pettymysten edessä.

      Hyvä pointti myös tuo, ettei Katen työtahti päätä huimannut aiemminkaan. Sitä juuri tarkoitin tuolla, että aina löytyy joku syy, oikea tai tekosyy, mutta koskaan ei ole vain sitä suorittamista. Toki äitiysloma kuuluu kaikille jne. mutta kun sellaista aikaa ei ole ollutkaan, jolloin Kate olisi vaikuttanut ahkeralta, niin väkisin alkaa tuntua siltä, ettei hän sitä olekaan. William on minusta viime aikoina vähän parantanut ja annan hänelle siitä pisteitä. Selvästikään hän ei oikeasti tee ambulanssihommia täyttä työviikkoa vaikka niin väitettiin, mutta toisaalta hän onkin sitten ottanut enemmän ja tärkeämpiä kuninkaallisia hommia tilalle. Olet oikeassa, että taannoin William piti välivuoden, mutta silloinkin hovi sanoi, että hän että uusia mielenkiinnon kohteita/suuntaa tms. eikä varsinaisesti puhuttu vieläkään täysipäiväisestä kuninkaallisuudesta. Silti kyllä oli aika iso yllätys, että William palasi käytännössä samoihin hommiin, eikä valinnut edes mitään välivaihetta urien välillä.

      Tykkää

  5. Itselläni on mielipide muuttunut epäilevämmäksi juuri viimeisen vuoden aikana, kun olen nyt pidemmän aikaa seurannut Williamia ja Katea. Seuraan heitä yhä ja olen kiinnostunut, mutta juuri mainitsemasi ärsyyntyneisyys on tullut mukaan. Vielä häiritsevämpää on mielestäni se kuinka faniblogit ja useat lehdet puhuvat Katen ahkerasta työtahdista, jos hän tekee töitä kolmena päivänä viikossa mutta sitä ennen häntä ei ole näkynyt vaikka kahteen viikkoon. On aivan kuin Katea ylistettäisiin vain ylistämisen takia silloin. Lisäksi se, että Kate yhä vain käy tutustumassa kaikkien järjestöjen toimintaan on outoa. Milloin hän on tutustunut tarpeeksi, että voi tehdä jotain muutakin?
    En haluaisi vain valittaa, mutta on mukava jakaa ajatuksia muidenkin kanssa. Tietysti on asioita, joista Kate myös ansaitsee kiitosta kuten puheen pitäminen nyt syksyllä, videoiden nauhoittaminen järjestönsä puolesta ja monet pienet asiat hänen työtehtävissään. Ja kaikesta päätellen William ja Kate ovat ihania vanhempia Georgelle ja Charlottelle 🙂

    Tykkää

    • Katen kohdalla minusta näkyy hyvin se, että liiallinen hype fanien taholta tuottaa vastareaktion. Twitterissä on nähty esim. sellaista, että jopa Katesta blogia pitävää vihjailtiin ”hateriksi”, koska hän uskalsi sanoa ääneen, ettei tykännyt jostain mekosta. Ja toisaalta sitten kaikki, mitä Kate tekee, on aina täydellistä, joten ihmisille herää halu sanoa, että eipäs ole. Tuollaiselta jalustalta ei voi tulla kuin alaspäin ja minusta se on sääli, koska Katelle on ihan riittävän vaikea asema ilman, että ihailijat sitä entisestään vaikeuttavat. Ja luulisin kyllä, että hänkin olisi mieluummin ihan ihminen, kuin puolijumala. Samaahan toki tekee osa lehdistäkin, juuri mainitsemasi työtaakan kauhistelu on todella läpinäkyvää. Haukkumista en missään tapauksessa toivo, vaan vain sellaista hiukan realistisempaa otetta, sillä en kyllä keksi ketään toista kuninkaallista, johon suhtauduttaisiin näin. Ja kuten sanoit, Katessa on paljon hyvääkin, mutta se ei pääse esiin, kun kaikesta tehdään aina elämää suurempi juttu, hyvässä tai pahassa.

      Tykkää

  6. Yhdyn edellisiin kommenttoihin siten, että minuakin kummastuttaa Williamin ja Katen touhu (tai tässä tapauksessa touhuttomuus). Tätä asiaa olen varmaan miljoona kertaa täällä kommentoinut, mutta totean että ihmetyksen taakse omalla kohdalla kätkeytyy päällimmäisenä huoli ja sen jälkeen jonkinlainen ärsyyntyminen. Olen huolissani, kuinka William ja Kate aikanaan ottavat vastaan väistämättömän Walesin prinssin ja prinsessan roolin sekä Britannian monarkiasta ylipäätään. Ärsyyntyminen puolestaan johtuu siitä, että nuorempi polvi ei näytä kantavan omaa kortta kekoon, niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin. Samalla olen miettinyt, kuinka George ja Charlotte tulevaisuudessa suhtautuvat omaan asemaansa ja velvollisuuksiin. En väitä, että William ja Kate olisivat huonoja vanhempia, mutta asenteet saattavat niin ikään periytyä heidän lapsilleen. Mikä on Britannian monarkian tulevaisuus, jos Charlesin jälkeen kukaan ei enää suhtaudu työhön ja asemaan vakavasti? Tuskin ainakaan hyvä. Kuten sanoit, onneksi William on viime aikoina petrannut, mutta kestääkö se kauan.

    Aika ajoin huomaa blogeissa käydyn veikkauksen siitä, mikä monarkia seuraavaksi lakkautetaan. Näissä keskusteluissa veikataan milloin Belgiaa, Espanjaa tai Ruotsia, mutta itse olen eniten ”huolissani” Britanniasta, jonka nähdään olevan ikuinen monarkia. Samalla minusta on eräällä tavalla ironista, että vallattomat kuninkaalliset (esimerkiksi ja erityisesti Serbian kuninkaalliset) näyttävän suhtautuvan huomattavasti vakavammin omaan rooliinsa kuin William ja Kate (jopa Harry), vaikka niin sanotuilla vallattomilla/syrjäytetyillä kuninkaallisilla siihen ei olisi minkäänlaista tarvetta (tosin Serbian kuninkaallisten kohdalla heillä on muista poiketen virallinen asema). Tästä herää kysymys, haluavatko William ja Kate olla kuninkaallisia. Tällä hetkellä heistä tulee mieleen Ranskan kuningatar Marie Antoinette surullisen kuuluisine karjapaimenleikkeineen näin kärjistetysti sanoen.

    Tykkää

    • Aiheesta on kyllä tosiaan puhuttu täälläkin usein, mutta minkäs teet, kun aina vaan se jaksaa hämmästyttää. Jossakin vaiheessa täytyy varmaan ihan koota postaukseksi näitä ajatuksia, sillä niin fiksuja näkökulmia täällä kommenteissa on tullut esiin. Pakko myöntää, että vaikka usein itse puhun ärsyyntymisestä, jaan kyllä huolesi. Sehän nyt on varmaan tullut selväksi, etten monarkiaa valtiomuotona sinänsä kannata, mutta en kyllä soisi, että Britanniassa monarkia kaatuu haluttomuuteen, itsepäisyyteen tai johonkin muuhun kruununperillisen negatiiviseen ominaisuuteen. Kommentoin tuossa Monaco-postauksessa samaa, mutta pelkään kyllä, että William ja Kate siirtävät lapsilleen saman vastenmielisyyden (tai siltä se ainakin vaikuttaa) ja mahdollisesti myös Harry, mutta minusta hänen kohdallaan on vielä toivoa. Olisi aika hirveää nähdä, että vastentahtoisuus saisi yleisön/kansan suhtautumaan negatiivisesti tai vaikka vain välinpitämättömästikin, sillä siinä vaiheessa ei välttämättä olisi kovin vaikeaa alkaa monarkiaa kaataa. Kuten on tuhat kertaa todettu, nykypäivänä ei riitä, että on ”siniverinen”, pitää olla myös relevantti. Ja mikä vielä tärkeämpää, _haluta_ olla relevantti. Ei se itsestään tule, eikä vahingossa. Toivottavasti William pystyy tulevaisuudessa näyttämään, että todella haluaa olla prinssi/kuningas.

      Tykkää

      • Hyvä idea olisi koota muiden ajatuksia omaan postaukseen. :)Tässäkin postauksessa on tullut runsaasti näkökulmia aiheeseen.

        Monarkian kaatumisen (haluttomuuteen) ohella en voi olla ärsyyntymättä siitä, että vanhempi polvi Elisabetin johdolla ahertavat. Samaan aikaan nuorempi polvi (lähinnä William ja Kate) tuntuu haluttomuudellaan ikään kuin pilkkaavan/tekevän mitättömäksi vanhemman polven ahertamisen. Olen joskus miettinyt myös, mitä Yrjö V ja Mary ajattelisivat tästä. He kuitenkin tekivät monarkiasta suositun aikana, jolloin Euroopassa monarkioita joukolla lakkautettiin ja vastustettiin.

        Tykkää

        • Mielenkiintoinen sanavalinta tuo pilkka, en ole siitä näkökulmasta ajatellutkaan asiaa. Tottahan on, ettei tosiaan tämä nykyinen asenne ainakaan missään tapauksessa ole mitään arvonantoa tai perinnön vaalimista, vaan taipuu kyllä sinne välinpitämättömyyden puolelle. Harmillista. Tosin edelleen elätän toivoa, että siellä taustalla kytisi jonkinlainen ylpeys suvun historiasta ja omasta erityisasemasta ja ehkä se vanhemmiten tulee esiin. Ja siis vaikkei monarkia sinänsä kaatuisikaan, en haluaisi nähdä arvostuksen laskuakaan tästä syystä. Ei tosiaan olisi mitenkään edellisiä sukupolvia kunnioittavaa.

          Tykkää

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.