Kuninkaallinen vuosi 2015 ja tuleva vuosi 2016

Perinteisen vuosipostauksen aika! Vuosi 2015 oli hyvä vuosi kuninkaallisia seuraaville, sillä vuoteen mahtui esimerkiksi upeat häät, parikin kuninkaallista vauvaa, ristiäisiä ja syntymäpäiviä. Lisäksi kuningatar Elisabet teki ennätyksen Britannian pisimpään vallassa olleena hallitsijana ja Euroopan pienemmissäkin monarkioissa juhlittiin hallitsijan vallassaoloa. Syksyllä vuoden kruunasivat vielä useat vauvauutiset. Alkava vuosi puolestaan hemmottelee meitä tietenkin vauvojen syntymällä ja ristiäisillä, mutta tulossa on myös suuria merkkipäiviä ja paljon muuta mielenkiintoista! Koska tällainen koostepostaus osoittautui viime vuonna suosituksi, käydään nyt läpi kuninkaallinen vuosi 2015 ja tulevan vuoden tapahtumia samalla tavalla, sillä yllättävän äkkiä asiat unohtuvat.

Ruotsin prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian viralliset hääkuvat, vieraiden asut ja tiarat

(c) Mattias Edwall – Kungahuset.se

(Linkit johtavat blogin artikkeleihin.)

Tammikuu ja uusi vuosi alkoivat perinteiseen tapaan Tanskan kuninkaallisen perheen upeilla uudenvuodenjuhlilla Amalienborgin linnassa ja juhlavissa tunnelmissa jatkettiin kuun aikana myös Wessexin kreivitär Sophien 50-vuotissyntymäpäivän merkeissä. Monacossa puolestaan kansa riemuitsi joulukuussa 2014 syntyneistä ruhtinasparin kaksosista, jotka ruhtinas Albert ja ruhtinatar Charlene virallisesti esittelivät kansalle palatsin parvekkeelta. Norjan kruununprinssi Haakon ja kruununprinsessa Mette-Marit puolestaan edustivat toppatakeissa ja -housuissa avatessaan kansallisen ulkoiluvuoden, joka näkyi muutenkin ulkoilmaelämästä nauttivan kuninkaallisen perheen ohjelmassa pitkin vuotta. Vakavammissa tunnelmissa seurasimme kuninkaallisten esiintymistä erilaisissa Auschwitzin keskitysleirin vapauttamisen 70-vuotisjuhlallisuuksissa, sekä vierailuja Saudi-Arabiassa, jossa kuningas Abdullah menehtyi. Valtaistuimelle nousi kuninkaan velipuoli, kuningas Salman.

Helmikuussa meitä suomalaisia hemmoteltiin kuninkaallisilla vierailla, kun prinssi Edward ja kreivitär Sophie saapuivat Isosta-Britanniasta vierailulle. Matkan teemana olivat prinssin isän nimeä kantavat Edinburghin herttuan palkinnot ja valitettavasti kansainvälisen media tuntui loistavan poissaolollaan. Toisaalta myös järjestelyt ja etenkin tiedotus Suomessa vaikuttivat heikoilta, tai eivät ainakaan yleisöystävällisiltä. Näkikö joku kuitenkin prinssin ja kreivittären Suomessa? Pariskunta taisi Suomessa viihtyä, sillä heidän tämänvuotisessa joulukortissaan käytettiin alla olevaa Sodankylässä napattua kuvaa. Vierailua lukuunottamatta helmikuu oli hieman hiljaisempi kuukausi kuninkaallisella rintamalla, mutta vietettiin silloin sentään Monacon prinsessa Stephanien 50-vuotispäiviä ja prinsessa Estellekin täytti kolme vuotta.

Prinsessa Estelle synttärit, 3 vuotta, hovikirjeenvaihtaja, kuninkaalliset

© Kate Gabor – Kungahuset.se

Maaliskuun kansainvälinen kokokohta oli Alankomaiden kuningasparin odotettu valtiovierailu Tanskaan. Kuningas Willem-Alexanderin ensimmäinen valtiovierailu maahan oli merkittävä hetki kuninkaalle itselleen, sekä kuningatar Margareetalle, joka on seurannut nuoremman kollegansa elämää kaikki vuodet tämän kummitätinä. Yleisöä taisi kuitenkin kiinnostaa eniten monien suosikkikuninkaallisten, eli kuningatar Maximan ja kruununprinsessa Maryn kohtaaminen ja etenkin tietysti asut ja tiarat. Tyylipuolella maaliskuussa huipentui myös toista lastaan odottaneen Cambridgen herttuatar Catherinen äitiystyyli (osa 1 ja 2), jota seurattiin ympäri maailmaa tarkasti ja vuoden ehkä suurin hiusyllätys nähtiin Koreassa, jossa Ruotsin kruununprinsessa Victoria edusti hiukset auki! Tämä vuoden ensimmäiseksi ja viimeiseksi jäänyt kerta painui kaikessa pinnallisuudessaan mieliin, sillä nutturoita suosivaa kruununprinsessaa ei oltu nähty avoimin kutrein moneen vuoteen. Melkoisen paljon tärkeämpänä tapauksena seurasimme Britanniassa voimaan astuneita muutoksia kruununperimyslakiin. Suomalaisille kuninkaallisia seuraaville maaliskuun huippuhetki oli jo alkukuusta, jolloin kuningas Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia saapuivat valtiovierailulle.

© Jonas Ekströmer - Kungahuset.se

© Jonas Ekströmer – Kungahuset.se

Huhtikuussa saimme nähdä jälleen tanskalaista tiaraloistoa, kun kuningatar Margareeta täytti 75 vuotta ja juhli sitä taattuun tyyliinsä melkoisen suureellisesti. Kööpenhaminaan oli kutsuttu hallitsijoita puolisoineen ympäri Eurooppaa ja erityisesti kuningattaren oma perhe, sisaret puolisoineen ja Norjan, sekä Ruotsin kuninkaalliset osallistuivat juhlintaan runsaslukuisina. Kuningattaren syntymäpäiväjuhliin osallistui muuten myös toinen päivänsankari, Luxemburgin suurherttua Henri, joka täytti samana päivänä 60 vuotta ja toisessa lilliputtimonarkiassa, eli Monacossa muistettiin ruhtinas Albertin 10-vuotista vallassaoloa, sekä ruhtinaan sisarenpojan Andrea Casiraghin ja tämän Tatiana-puolison India-tyttären syntymää. Isossa-Britanniassa puolestaan Walesin prinssi Charles ja Cornwallin herttuatar Camilla juhlivat 10. hääpäiväänsä.

Toukokuu oli kuninkaallisrintamalla melkoista haipakkaa ja ennakoi kiireistä kesää kuninkaallisia seuraaville. Kuun aloitti itseoikeutetusti vuoden odotetuin vauva, eli prinssi Williamin ja herttuatar Catherinen tytär, prinsessa Charlotte. Vauvateemalla jatkettiin Monacossa, jossa kastettiin upeassa auringonpaisteessa prinssi Jacques ja prinsessa Gabriella. Hieman vanhempia lapsia pääsi parrasvaloihin myös Belgiassa ja Espanjassa, joissa 14-vuotias Belgian kruununperillinen Brabantin herttuatar Elisabeth kastoi ensimmäisen nimeään kantavan laivan pitäen myös puheen ja Espanjan kruununperillinen Asturian ruhtinatar Leonor osallistui ensimmäiselle ehtoolliselleen. Lisäksi toukokuussa Hovikirjeenvaihtaja-blogi vietti ensimmäistä syntymäpäiväänsä ja Ruotsissa aloitettiin hääjuhlinnat prinssi Carl Philipin ja silloisen neiti Sofia Hellqvistin kuulutusten muodossa.

Ruotsin prinssi Carl Philip ja Sofia Hellqvist, häät, perheet, hovikirjeenvaihtaja

© Kungahuset.se

Kesäkuun ja koko vuoden ehdoton kohokohta Hovikirjeenvaihtajalle ja monille muille kuninkaallisia seuraaville olivat prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian häät. Upea kesäinen viikonloppu Tukholmassa jäi tärkeäksi muistoksi ja oli hienoa olla mukana tunnelmissa paikan päällä. Täällä blogissakin kävimme häitä läpi ennen ja jälkeen varsinaisen H-hetken millintarkasti ja tuntuu, että viimeistään silloin blogille syntyi oma pieni ihana yhteisö! Kaksi päivää häiden jälkeen Ruotsista kantautui jälleen iloisia uutisia, sillä prinsessa Madeleine synnytti toisen lapsensa prinssi Nicolaksen ja kesäkuun aikana kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel viettivät viidettä hääpäiväänsä. Isossa-Britanniassa prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian hääpäivää vietettiin kuningatar Elisabetin syntymäpäivän merkeissä ja Trooping the Colour -juhlallisuuksiin osallistui ensimmäistä kertaa myös prinssi George. Prinssi Harry puolestaan jätti uransa armeijassa ja aloitti siviilielämän viettäen kesän Afrikassa villieläinten suojeluun perehtyen. Tanskassa kruununprinssi Frederikin ja kruununprinsessa Maryn tytär, prinsessa Isabella, suoritti ensimmäiset viralliset työtehtävänsä äitinsä seurassa ja yksi negatiivinenkin uutinen kesäkuulle mahtui, kun Espanjassa kuningas Felipe riisti sisareltaan infanta Cristinalta tämän herttuatar-tittelin veroskandaalin seurauksena.

Prinssi Nicolas, prinsessa Madeleinen poika, kuninkaalliset, Hovikirjeenvaihtaja

© Kungahuset.se

Usein hiljaiselle heinäkuullekin riitti tänä vuonna seurattavaa, sillä toukokuussa syntynyt prinsessa Charlotte kastettiin St. Mary Magdalenen kirkossa kuningattaren Sandringhamin linnan mailla. Lisäksi heinäkuun aikana kruunattiin Tongan uusi kuningas, sekä juhlistettiin Monacon ruhtinas Albertin 10-vuotista uraa. Kuun vaihteessa puolestaan Monacon ruhtinasperhe osallistui prinsessa Carolinen nuoremman pojan Pierre Casiraghin ja italialaisen Beatrice Borromeon häihin niin Monacossa, kuin morsiamen kotimaassakin ja häätunnelmissa olivat myös Kreikan kruununprinssi Pavlos ja kruununprinsessa Marie-Chantal, joille tuli täyteen kaksikymmentä vuotta avioliitossa.

Elokuussa useimmat kuninkaalliset vetäytyivät kesälomille ja uutisvirta hiljeni. Prinssi William sentään aloitti uudessa työpaikassaan ambulanssihelikopterin lentäjänä ja Ruotsin hovi vahvisti, että prinsessa Madeleine ja puolisonsa Chris O’Neill muuttivat Lontooseen, kuten keväällä oli ennakkoon kerrottu.

Syyskuun merkittävin tapahtuma oli kuningatar Elisabetin nousu Ison-Britannian pitkäaikaisimmaksi hallitsijaksi 9. syyskuuta 23 226 valtaistuimella vietetyn päivän jälkeen. Tulevat monarkit puolestaan tapasivat toisiaan Norjassa, jossa kruununprinssi Haakonin ja kruununprinsessa Mette-Maritin vieraina viihtyivät kruununprinssi Frederik perheineen, kruununprinsessa Victoria ja prinsessa Estelle, sekä Luxemburgin perintösuurherttua Guillaume ja perintösuurherttuatar Stephanie. Euroopan kruununperillisistä koostuva porukka on viime vuosina harventunut Alankomaiden, Belgian ja Espanjan vallanvaihtojen myötä, joten perinteiseen tapaamiseen ei tänä vuonna ollut tunkua. Dubaista kantautui surullisia uutisia, kun maan hallitsijan poika, prinssi Rashid, menehtyi vain 33-vuotiaana, mutta iloisimpana uutisena yleisön mieliin jäi kauan odotettu raskausuutinen Ruotsista, kun hovi ilmoitti kruununprinsessa Victorian ja prinssi Danielin odottavan toista lastaan.

Kruununperilliset, kruununprinssi Haakon, kruununprinssi Frederik, kruununprinsessa Victoria yhdessä

© Sven Gj. Gjeruldsen – Det kongelige hoff

Lokakuussa Ruotsissa jatkettiin vauvateemalla, kun prinssi Nicolas kastettiin Drottningholmin linnassa ja vajaan viikon päästä julkistettiin myös prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian vauvauutinen. Kruununprinsessa Victorian vauvamaha oli lokakuussa jo selvästi näkyvissä ja erityisesti kruununprinsessan ja prinssi Danielin Perun ja Kolumbian vierailulla kruununprinsessan raskaustyyli keräsi runsaasti kehuja ja ylistystä. Kuninkaallinen tyyli ja pukeutuminen olivat erityisen kiinnostuksen kohteena myös Kiinan presidentin Ison-Britannian valtiovierailulla, jonka viralliselle juhlaillalliselle prinssi William ja tiaraa päässään kantanut herttuatar Catherine ensimmäistä kertaa osallistuivat. Ensimmäisiä suorituksia lokakuun aikana keräsi meriitteihinsä myös vahvasti prinsessana aloittanut Ruotsin Sofia, joka matkusti prinssinsä kanssa ensimmäiselle vierailulle kotikaupunkiinsa Älvdaleniin. Vierailun aikana prinssipari kävi myös vastaanottokeskuksessa osallistuen omalta osaltaan syksyn kuninkaalliseenkin teemaa, eli turvapaikanhakijakriisiin. Toinen vakava asia, joka vaati kuninkaallisten huomiota olivat tietenkin marraskuiset Pariisin terrori-iskut. Iloisia tapahtumia lokakuun aikana olivat vielä Tanskassa prinssi Christianin ja Espanjassa ruhtinatar Leonorin 10-vuotissynttärit, sekä Luxemburgissa suurherttua Henrin vallassaolon 15-vuotisjuhla.

Marraskuussa kaukaisesta Bhutanista kantautui vauvauutisia, kun kuningas Jigme Khesar Namgyel Wangchuck kertoi kansalleen kuningatar Jetsun Peman odottavan parin ensimmäistä lasta. Merkkipäiviä viettivät kuusi kuukautta kellottanut prinsessa Charlotte, sekä Japanin keisariparin nuorempi poika prinssi Akishino, jolle tuli mittariin 50 vuotta. Mielenkiintoisia ulkomaanvierailuja näimme Alankomaiden kuningasparilta, joka osallistui Britanniassa perinteiseen Remembrance Sunday -juhlallisuuksiin sodissa kaatuneiden muistoksi, sekä kuningatar Elisabetilta ja prinssi Philipiltä, jotka vierailivat Maltalla. Saari on parille tuttu nuoruudesta, sillä he asuivat siellä ennen kuningattaren nousua valtaistuimelle. Tällä kertaa mukana olivat myös prinssi Charles ja herttuatar Camilla, sillä ohjelmassa oli myös Kansainyhteisön maiden päämiesten kokous.

Joulukuu oli kuninkaallisten osalta tänä vuonna tasaista puurtamista ennen lomia ja oikeastaan ainoaksi merkkipäiväksi nousi Norjan prinssi Sverre Magnuksen 10-vuotissyntymäpäivä ja tietenkin Monacon ruhtinasparin kaksosten ensimmäinen syntymäpäivä. Perinteiseen tapaan joulukuuhun kuului tietenkin myös muutamia jokavuotisia tilaisuuksia, kuten Nobel-palkintojenjaot Norjassa ja Ruotsissa (uuden potretin lisäksi hovin sivuilla kooste perheen vuodesta), sekä joulupäivän aamun jumalanpalvelus Sandringhamissa kuningatar Elisabetin johdolla.

Ruotsin kuningasperhe, uusi vuosi, Hovikirjeenvaihtaja, kuninkaalliset

© Jonas Ekströmer – Kungahuset.se

Viime vuoden koostepostauksessa uskaltauduin esittämään arvauksia ja toiveita tälle vuodelle. Odotin kuulevani Yorkin prinsessa Beatricen ja pitkäaikaisen poikaystävän Dave Clarkin kihlauksesta ja Luxemburgin perintösuurherttuaparin vauvasta, mutta kummastakaan ei ole kuulunut pihaustakaan. Uusin nämä odotukset siis tulevalle vuodelle. Kolmas pieleen mennyt arvaus oli häät Monacon Charlotte Casiraghille ja tämän Raphael-pojan isälle Gad Elmalehille, mutta koska pari on sittemmin ilmeisesti eronnut, tätä ei kannattane enää ensi vuodelle ennustaa. Vauvauutisia toivoin myös Ruotsiin ja niitähän saimme, jopa enemmän, kuin odotin, joten ehkä annetaan sinnekin yksi välivuosi, eikö? Kolmatta vauvaa en odota vielä myöskään prinssi Williamille ja herttuatar Catherinelle, mutta elän kyllä toivossa, että prinssi Harry löytäisi itselleen kumppanin.

Mutta ei huolta, vaikka arvaukset ja toiveet eivät toteutuisikaan, sillä paljon varmaa on luvassa myös ensi vuonna. Suurimmat juhlat näemme jälleen Ruotsissa ja Isossa-Britanniassa, sillä Ruotsissa kahden kevätvauvan ja niiden ristiäisten lisäksi juhlitaan myös huhtikuussa 70 vuotta täyttävää kuningas Kaarle Kustaata ja kesäkuussa kuningasparin 40-vuotishääpäivää, sekä samalla tietysti kuningatar Silvian samanmittaista uraa Ruotsin kuningattarena. Isossa-Britanniassa on niin ikään kevätkesällä tiedossa merkkipäiviä, sillä kuningatar Elisabet täyttää 90 vuotta ja prinssi Philip 95 vuotta.

Muita merkkitapauksia tulevat olemaan tammikuussa kuningas Haraldin vallassaolon 25-vuotisjuhlallisuudet ja helmikuussa Bhutanin kuningasparin esikoispojan syntymä, sekä kevään aikana toteutuva prinssi Williamin ja herttuatar Catherinen vierailu Intiaan ja kesän Olympialaiset Riossa, jotka vetävät varmasti tavalliseen tapaan runsaasti kuninkaallisia katsomoihinsa. Monille Cambridgen herttuaparista kiinnostuneille mukava tapahtuma on ohjelmassa jo tammikuussa, jolloin prinssi George aloittaa osa-aikaisena perheen Norfolkin kodin lähelle sijaitsevassa montessoripäiväkodissa ja huhtikuussa pariskunta viettää viidettä hääpäiväänsä. Sama juhla on edessä myös Monacon ruhtinasparilla ja Britanniassa niin ikään prinsessa Annen Zara-tyttärelle ja Mike Tindallilla. Pyöreitä vuosia kuningatar Elisabetin ja kuningas Kaarle Kustaan lisäksi juhlivat myös kymmenen vuotta täyttävä Japanin tuleva keisari prinssi Hisahito, sekä Tanskan 40 vuotta täyttävä prinsessa Marie ja Luxemburgin 60-vuotisjuhliaan viettävä suurherttuatar Maria Teresa. Ensimmäiset syntymäpäivät ovat luonnollisesti edessä prinsessa Charlottella ja prinssi Nicolaksella.

Tapahtumarikas vuosi tämä 2015 siis ja vaikkei suuria hääspektaakkeleita ensi vuonna olekaan tiedossa, runsaasti kuitenkin kaikkea viihdyttävää ja mielenkiintoista! Allekirjoittaneelle tämän vuoden ehdoton kuninkaallinen kohokohta oli reissu kuninkaallisiin häihin Tukholmaan ja ensi vuodelta odotan eniten kuningatar Elisabetin 90-vuotisjuhlia, sekä tietysti Ruotsin vauvoja.

Mitkä olivat teille vuoden merkkihetkiä ja mitä odotatte tai toivotte kuninkaallisille alkavalle vuodelle?

Kuninkaalliset, Hovikirjeenvaihtaja, Uusi vuosi

Mainokset

29 kommenttia artikkelissa “Kuninkaallinen vuosi 2015 ja tuleva vuosi 2016

 1. Huikea vuosikatsaus! Olin jo ihan unohtanut, että mitä kaikkea olikaan tapahtunut tänä vuonna.

  Näistä vuoden kohokohdista jäin oikein pohtimaan mikä oli suosikkini ja Ruotsin häät sekä Vickanin vauvauutinen kisasivat viime metreille, mutta voiton vei Vickanin vauva. Mistan kun Vickan ja Daniel antoivat ennen häitään haastattelun, jossa kertoivat toivovansa isoa perhettä. Luulen, että uusi vauva ei ole tullut helpolla ja se lisää vielä entisestään iloa heidän puolestaan. Toki Ruotsin häät olivat mielettömät ja oli niin kiva, että kamerat saivat kuvata melkein koko tilaisuuden. Ja kiitos sinulle vielä mahtavista raporteista, todellakin häät tulivat analysoitua kohta kohdalta ja kaikki osa-alueet huomioiden. Oli myös huikeata veikata enen häitä niin tiaroja, pukuja jne.

  Ja mitä toivon ensi vuodelle. Toivon samaa kuin sinäkin, että Luxemburgiin saataisiin vauvautisia. Lisäksi Harrylle toivon ihanaa tyttöystävää. 🙂 Sitten tässä ollaan kavereiden kanssa jo viritelty perinteistä pitkävetoa Ruotsin vauvoista, että kumpia tulee ja minkä nimen vauvat saavat. 🙂 Madden ekan lapsen sukupuolen arvasin ja sen että yksi nimistä oli Lilian. 🙂

  Tykkää

  • Tosiaan, jouduin oikein miettimään ja googlailemaan, koska millään ei muista edes kaikkia vähän isompia tapauksia.

   Minulle kohokohta kokonaisuutena olivat nuo häät, mutta täytyy sanoa, että kyllä yksittäisistä uutisista ehdottomasti ykkönen oli Victorian ja Danielin vauva. Sitä on niin kauan odotettu ja toivottu ja vähän ehkä pelättykin, ettei lisää lapsia tule. Hienoa heille ja hienoa meille! 🙂 Häiden suhteen erityisen mukavaa oli, kun tekin olitte niin aktiivisina ja kommentoitte ja spekuloitte! Kuten kirjoitin, tuntui, että silloin viimeistään syntyi sellainen pieni yhteisö tänne blogiin.

   Ruotsin vauvoista pitää kyllä keväämmällä pistää vähän veikkailua pystyyn! Tosin kuten ollaan aiemminkin taidettu todeta, mitään jakoa ei liene etunimien arvaamisessa, kun Estelle ja Leonore ainakin tulivat ihan puun takaa. Mutta toisissa ja kolmansissa onkin jo ollut perinteisyyttä, joten voivat olla helpompia arvattavia. Ja sukupuoli tietysti samoin, sitä eivät sentään kuninkaallisetkaan voi itse päättää! 😉

   Tykkää

   • Joo ehdottomasti kunhan vain maaliskuu ja huhtikuu lähestyvät niin täytyy ottaa veikkaukset kehiin. Osa kavereistani ei ole vieläkään toipunut Estellen nimestä, vaikka hurmaava prinsessa hänestä on kasvanut. Leonore sentää jollain tasolla meni näihin kuninkaallisiin nimiin. 🙂

    Ja tosiaan häiden aikana ja sen jälkeen kyllä tuli huikea ryhmä tänne meitä kuninkaallisiin hurahtaneita. Mieheni totesi, että onneksi on joku foorumi millä pääsen jakamaan kiinnostustani muiden saman henkisten kanssa. 😀

    Tykkää

    • Estellen nimi oli kyllä monille aikamoinen shokki! 😀 Itse muistan olleeni kyllä yllättynyt, mutta jotenkin en osannut siihen yhdistää mitään sellaista negatiivista, että se olisi haitannut. Olin tosin odottanut, että Victoria valitsisi hiukan perinteisemmän nimen menneiltä kuninkaallisilta, mutta toisaalta mukavaa, että Estellellä on ihan ”oma” nimi, eikä kierrätettyä.

     Kiva, että löysit tänne! On ihan kauheaa harrastaa, jos ei pääse siitä kenenkään kanssa puhumaan. Itsellenikin tää blogi on ihan henkireikä, että saa päästää uloskinpäin näitä juttuja, eikä vain imeä itseensä kaikkea lukemaansa. Ja meilläkin mies taitaa olla aiheesta aika kiitollinen, koska joutuu muuten yksin kuuntelemaan kaiken ”mielenkiintoisen”. 😀

     Tykkää

 2. Haluan täällä kommenteissa vielä erikseen kiittää aktiivisesta ja erittäin mielenkiintoisesta keskustelusta vuoden aikana! Kommentit ja mielipiteiden vaihto ovat ihan tämän bloggaamisen suola ja on todella kivaa vaihtaa mielipiteitä. Kiitos kaikille ja jatketaan ensi vuoden puolellakin! 🙂

  Tykkää

 3. On ollut kyllä varmaan yksi tapahtumarikkaimmista vuosista hetkeen! Ensivuodelta odotan varmaan eniten Espanjan valtiovierailua Britteihin, jos vaikka näkisimme Letizialla uuden tiaran! Toivoisin myös Williamin ja Katen osallistuvan, mutta en kyllä itsekkään laskisi liikaa sen varaan.
  Elisabet saisi järjestää oikein kunnon pippalot ja kutsua ison kasan kuninkaallisia, koska eihän sitä koskaan tiedä tuleeko enää näin suurta merkkipäivää.
  Ruotsin vauvoissakin on ensivuonna paljon odottamista, ja haluaisin jo jotain odotettavaa Luxemburgista.
  Olen kyllä nyt vähän pettynyt, kun hetkeen ei ole häitä, mutta eiköhän Harrykin jonkun löydä 😀

  Tykkää

  • Tosiaan, Espanjan valtiovierailua minäkin odotan ja ihan samasta syystä! Toivottavasti Letizia kokeilee jotakin vähän isommista tiaroista, vaikka osa niistä voi olla kyllä haasteellisia, kun hän on itse niin hoikka ja kapeakasvoinen. Samasta syystä toivon aina ja ikuisesti Alankomaille valtiovierailua Isoon-Britanniaan, josko vaikka silloin vihdoin näkisimme Stuart-tiaran!

   Tähän mennessä ainakaan ei ole tihkunut mitään tietoa isoista synttäri-illallisista, vaikka olen kyllä aivan samaa mieltä, että sellaiset pitäisi järjestää. Peukut pystyyn! 🙂

   Harryssä toivomme tosiaan lepää, koska veikkaan, että Beatricen ja Eugenien häät tulevat olemaan tosi yksityiset Zaran tapaan. Harrynkin ehkä, mutta mahdollisesti siinä on painetta pitää julkisena ainakin kirkko-osuus. Tosin muutama vuosi taitaa vielä mennä, koska varmasti aika moni tyttö kaipaisi hiukan miettimisaikaa, ennenkuin tuohon Britannian kuninkaallisen perheen hullunmyllyyn hyppää.

   Tykkää

 4. Ensinnäkin täytyy kiittää mahtavasta ja monipuolisesta blogista! Kiva lukea näin laadukasta blogia suomeksi.

  Victorian ja Danielin vauvauutinen nousee ehkäpä ykkösuutiseksi, toki myös prinsessa Charlotten syntymä oli kohokohta. Toivottavasti Charlottesta ja Georgesta saadaan kuvamateriaalia aina silloin tällöin. Lähtevätkö lapset Intian vierailulle mukaan?

  Harrylle morsian ja Luxemburgiin vauvauutisia olisi täälläkin toivelistalla! Toivottavasti jo isompia kuninkaallisia lapsia nähdään alkavana vuonna aina silloin tällöin edustustehtävissä. Ingrid Alexandra on ehkäpä suosikkini heistä!

  Tykkää

  • Kiitos kauniista sanoistasi, ilolla blogia pitää näin mukaville lukijoille! 🙂

   Varmaa tietoa lapsista ei Intian-matkan suhteen ole annettu, mutta silloin kun matkasta kerrottiin, toimittajilla oli aika yleisesti käsitys, etteivät lähtisi mukaan. Australiassa oli ehkä helpompaa majoittaa pieni lapsi ja toisaalta silloinhan Williamin ja Katen ohjelma oli suunniteltu niin, että palasivat aina illaksi Georgen luo. En tiedä, onko samanlainen systeemi mahdollinen Intiassa, vai onko siellä sitten välimatkat pidemmät. Uskon, että Charlottesta nähdään kuvia toukokuun alussa, kun on ensimmäinen syntymäpäivä, mutta ei välttämättä ennen sitä. Elleivät sitten julkaise jonkinlaista perhekuvaa ennen matkaa, kuten aiemmin on nähty.

   Unohdin muuten koosteesta Ingrid Alexandran! Jos en väärin muista, hänkin kastoi laivan ja olisikohan ollut isoisänsä seurassa? Uskon, että kun nyt on niin sanotusti pää avattu, jonkun verran prinsessoja näemme julkisissa tehtävissä. Ja Tanskan Christiania odotan myös, hänhän siellä kuitenkin tuleva kruununperillinen on, eikä Isabella.

   Tykkää

  • Kiitos tiedosta, olin raketteja katsomassa ja missasin kokonaan! Todella mielenkiintoista minusta ja nostan kyllä hattua Henrikille, joka ”uskalsi” olla ensimmäinen. Varsinkin näille 80-vuotiaille ja sitä lähenteleville ehdottomasti soisi eläkeläisen vapaapäivät.

   Hyvää uutta vuotta sinullekin! 🙂

   Tykkää

 5. Aloitan nyt kiitoksilla, niin postauksesta kuin hienosta työstä, jota teet blogin eteen. Kuten jo aiemmin kommenteissani totesin, on tämä yksi lempiblogeistani ja on hienoa, että tällainen on suomeksi. En muista sanoinko jo, mutta tämä on ainakin toistaiseksi ainoa blogi, jossa myös kommentoin ja on mukava aina kuulla toisten mietteitä eri asioista. Odotan innolla ensi vuoden tapahtumia kuninkaallisten maailmassa ja tulevia postauksia. 🙂
  Vuoden 2015 kohokohdat olivat minulle Carl-Philipin ja Sofian häät, Charlotten syntymä ja prinsessa Victorian raskausuutinen, josta tulin itse hyvin iloiseksi. On myös ollut hienoa seurata Monacon kaksosten ensimmäistä vuotta ja varsinkin pari päivää sitten julkaistu haastattelu, jossa kaksoset olivat mukana, oli yksi ihanimmista kuninkaallisista julkaisuista tänä vuonna. On ollut ilo seurata myös muita pikkukuninkaallisia, varsinkin Ruotsin. Georgea ja Charlottea toivoisi kyllä näkevän enemmän.
  Ensi vuodelta odotan eniten Victorian ja Danielin sekä Carl-Philipin ja Sofian vauvojen syntymää sekä kaikkia isoja merkkipäiviä, niin hää-kuin syntymäpäiviäkin. Odotan myös innolla Katen ja Williamin tulevaa Intian vierailua. Toivoisin myös, että Harry löytäisi jonkun rinnalleen, mutta siihen taitaa vielä mennä vähän enemmänkin aikaa. Jollei jossakin ole salaista tyttöystävää, mutta se ei taida olla mahdollista nykyään, kun media tietää kaiken.

  Tykkää

  • Kiitos, että olet juuri tässä blogissa osallistunut keskusteluun, se on tosi mukavaa! 🙂

   Nyt juuri tuntuu olevan ihan ruuhkaksi asti postausaiheita! Mainitsemastasi Monacon videosta minulla on jo muistiinpanot tehtynä ja muutakin aiheeseen liittyvää etsittynä, mutta en ole vielä ehtinyt kirjoittaa. Sitten on tietenkin prinssi Henrikin eiliset uutiset ja tämäniltaiset uudenvuodenjuhlat Tanskassa, pian Norjan Haraldin 25-vuotisjuhlat vallassa jne. Katsotaan, mistä kaikesta ehdin kirjoittaa! Mutta tosiaan, Monacon kaksosista tulossa postaus piakkoin.

   Ensi vuoden vierailuista minäkin odotan ehdottomasti Katen ja Williamin reissua Intiaan. Brittikuninkaallisia on kiva seurata, kun heistä on aina niin hyvin materiaalia, kuvaajia ja toimittajia matkustaa nytkin varmasti iso liuta mukana. Ja tottakai ylipäätään Intia on upea ja mielenkiintoinen kohde ja ympäristö vierailulle.

   Harryn tyttöystävää itsekin pohdin, että voisihan hänellä periaatteessa olla joku salainenkin. Mutta olisiko sitä Britanniassa mahdollista pitää salassa? Afganistanin komennukset (lähes) onnistuivat, mutta asia oli tietenkin vähän toisenlainen, kun kyseessä oli turvallisuus. Tyttöystävän suhteen lehdistöä olisi varmaan vaikeampi sopia hiljaiseksi. Espanjassahan Felipe ja Letizia onnistuivat seurustelemaan salassa ja yllättivät kihlauksellaan, vaikka sielläkin tuntuu olevan aika tehokas paparazzikoneisto ja keltainen lehdistö, mutta silti vähän epäilen, ettei onnistuisi Britanniassa, eikä ainakaan Harryltä, joka kiinnostaa yleisöä. Pidetään kuitenkin peukkuja ylipäätään, koska Harry on itsekin kertonut toiveestaan löytää oikea henkilö ja aloittaa perhe!

   Tykkää

   • Se olisi kyllä ihanaa, jos Harrykin löytäisi jonkun ja saisi toivomansa perheen pian. Olisihan se aikamoinen yllätys, jos tyttöystävä olisi. Toisaalta se olisi hienoa, että he saisivat rauhassa tutustua toisiinsa ja ettei lehdistö koko ajan aiheuttaisi paineita. Mitä luulet, tuleekohan Harryn mahdollisesta tulevasta vaimosta yhtä suosittu ja seurattu kuin Catherinekin on vai jääkö hän taka-alalle?
    Suunnittelemasi postaukset kuulostavat hyviltä, jään innolla odottamaan. 🙂

    Tykkää

    • Ei kyllä käy kateeksi Harry (eikä mahdolliset tyttöystävät). Kun ajattelee, kuinka vaikeaa voi olla ylipäätään sen oikean löytäminen ja sitten siihen vielä päälle tämä painolasti, jossa joutuu valitsemaan uran ja elämäntavan loppuiäksi samalla kertaa. Jos julkisuus ei yhtään anna armoa, Harryn voi olla aika mahdotontakin löytää pysyvä suhde, koska paineet ovat niin kovat heti alusta alkaen. William saa kyllä pitää itseään onnekkaana löydettyään Katen, joka ei varsinaisesti ehkä vaikuta olevan kunnianhimoinen kuninkaallisena, mutta toisaalta kuitenkaan osallistuu ja edustaa ihan hienosti.

     Voisin kuvitella, että Harryn vaimostakin tulisi aika suosittu, koska Harrykin on ja esimerkiksi käsittääkseni Sarah oli avioliiton alkuaikoina ainakin. Ja tietenkin tulevaisuudessa niin Harryn, kuin mahdollisen vaimonkin kohtalona on ihan täyspäiväisen kuninkaallisen rooli. Toisaalta ehkä ei ihan Katen lukemiin päästä, koska häntä näemme kuitenkin pakostakin enemmän julkisuudessa jo nyt ja vielä pitkään ennen mahdollisia häitä ja varsinkin sitten, kun Williamista tulee Walesin prinssi, asema on niin paljon tärkeämpi. Itse toisaalta odotan innolla Harrylle puolisoa, koska ainakin aiemmat tyttöystävät ovat olleet aika mielenkiintoisia ja persoonallisia, Harryn naismaku voi siis tuoda piristysruiskeen hoviin ja olla vastapaino omaan makuuni vähän tylsille Williamille ja Katelle.

     Tykkää

 6. Unohdin lisätä edelliseen kommenttiini ennen kuin lähetin, niin laitan uuden kommentin. Hyvää uutta vuotta niin Hovikirjeenvaihtajalle kuin blogin lukijoille! 🙂

  Tykkää

 7. Kiitos,kiitos upeasta postauksesta. Loistavaa että perinne jatkuu. Vuoden 2014 vuosikatsaus sai odotetun jatkon.
  Paljon tapahtui ja omalta kohdaltani Sofian ja Carl Philipin häät olivat kohokohta. Koosteessa on hienoja kuvia vuoden varrelta.

  Tykkää

  • Kiva, että tykkäsit. 🙂 Viime vuonna vastaava sai kiitosta ja ajattelin, että tämä on sopiva muoto vetää vähän vuotta yhteen. Yllättävän paljon sitä onkin vuoteen mahtunut, alkupää tuntuu jo tosi kaukaiselta!

   Tykkää

 8. Erittäin täyteläinen vuosi on ollut ja kiitos siitä että olet jakanut kaikkia uutisia! Myönnän itsekkin, että en muistanut läheskään kaikkea mitä vuonna 2015 oli tapahtunut, mutta häät jäivät erityisesti mieleen. Koko 2010-luvulla Ruotsissa on ollut yhtä juhlaa ja tätä rataa se on jatkanut ja jatkuu vielä ensi vuonnakin. Toivottavasti positiivisten uutisten kuuleminen jatkuu Ruotsissa ja niin myös muissakin kuningashuoneissa tänä vuonna!

  Hyvää uutta vuotta Hovikirjeenvaihtajalle ja muille lukijoille sekä jatka kirjoittamista samaa rataa!! On kiva käydä täällä aina lukemassa postauksia ja hypätä ns. itsekkin kuninkaallisten maailman.

  Tykkää

  • Ruotsissa on tosiaan ollut yhtä juhlaa viime vuodet ja ensi vuonna on vielä paljon jäljellä! Tulevaisuudessa taitaa sitten vähän hiljentyä, mutta vauvoja saattaa tulla tietysti lisää ja tulossa on lähivuosina myös ainakin Victorian nelikymppiset, eikä kovin montaa vuotta ole Victorian ja Danielin 10-vuotishääpäiväänkään.

   Muissakin hoveissa olisi kiva nähdä positiivisia juttuja. Monessa on vaan vähän sellainen vaihe, että hallitsijapari on joko uusi tai ei väistymässä, lapset ovat kouluikäisiä jne. Mutta ainahan on tiedossa kuitenkin valtiovierailuja ja muuta mukavaa. Sekä tosiaan esim. Norjassa ihan kohta vallassaolojuhla!

   Hyvää uutta vuotta ja huippua, että käyt!

   Tykkää

 9. Ehdottomasti parhaiten mieleen on jäänyt Victorian ja Danielin vauvauutiset menneestä vuodesta, ja tietysti Charloten syntymä, sekä Ruotsin hääjuhla. Suurimmat odotukseni tulevaa vuotta kohtaan on siis luonnollisesti Ruotsin vauvat keväällä 😀 Sen lisäksi haluaisin nähdä Letizian seikkailevan Espanjan hovissa sen verran että löytäisi itselleen uuden tiaran käytettäväksi valtiovierailua varten! Toivottavasti Briteistä kantautuisi jotakin uutisia myös Beatricen ja Daven suunnalta, ja Harryn seurustelukuvioista vuoden aikana, odottelu alkaa käydä pitkästyttäväksi 😉 Ja mitenköhän on Ruotsin laita, voisikohan sieltä kuulua lisää vauvauutisia vuoden loppuun mennessä..

  Hyvää uutta vuotta sinulle ja kiitos blogin pitämisestä, sillä on mahtavaa lukea kuninkaallisista välillä suomen kielleläkin! 🙂

  Tykkää

  • On pidettävä peukut pystyssä, että kuningatar Sofia lainaa tiaroitaan Letizialle, koska suurin osahan niistä on itseasiassa hänen yksityisomaisuuttaa. Uskon siihen kyllä, joten eiköhän jotain mielenkiintoista pian nähdä. Varsinkin, kun Espanjan taloustilannekin taitaa olla ainakin siedettävämpi, kuin vähän aikaa sitten, eikä yhtä tarkasti tarvitse esiintyä säästäväisenä.

   Beatricen ja Daven uutisia olen odotellut jo ainakin pari vuotta, mikä siellä oikein kestää?! Kansa kaipaa kihlajaisia! Ja Eugenie myös, hop hop. Ruotsin vauvauutiset lienevät Madeleinen varassa, mielenkiintoista nähdä, haluavatko lisää lapsia. Toisaalta Maddella on kaksi sisarusta ja Chrisillä periaatteessa viisi, joten voi hyvinkin olla, että toivovat useampia lapsia. Ja jotenkin näyttäisi, että Madeleinen on aika helppo tulla raskaaksi.

   Me suomalaiset ollaan aika pieni kieliryhmä ja vielä pienempi kuninkaallisia seuraavien ryhmä, mutta onhan se kiva olla jotain ihan omaakin. 🙂 Hyvää uutta vuotta!

   Tykkää

 10. Olipa kiva postaus! Hyvää alkanutta vuotta minunkin puolesta niin Hovikirjeenvaihtajalle kuin kaikille kommentoijille! Kommentteja on aina mukava lukea ja nekin ovat uskomattoman asiapitoisia.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.