Kuninkaallista joulua!

Joulu lähenee vääjäämättä ja Hovikirjeenvaihtajallakin on pitänyt valitettavan kiirettä viime aikoina. Joulukalenteri on kuitenkin toivottavasti tuonut vähän kuninkaallistakin joulutunnelmaa teille lukijoille ja tähän postaukseen olen koonnut vielä kuninkaallisten jouluterveisiä, sekä julkisuuteen tihkuneita joulusuunnitelmia. Kurkistetaan siis, miten kuninkaalliset jouluaan tänä vuonna viettävät!

Kuninkaallinen joulu, hovikirjeenvaihtaja

(Postauksen linkit johtavat blogin artikkeleihin ja joulukalenterin luukkuihin, joissa näitä jouluaiheita käsitellään laajemmin.)

Ruotsissa kuninkaallinen perhe viettää joulujaan aika usein melko tavalliseen tapaan. Koska kaikilla kuningasparin kolmella lapsella on omat puolisonsa, aina ei voida kokoontua koko perheen voimin yhteen, mutta jos näin tehdään, paikkana on yleensä kuningas Kaarle Kustaan ja kuningatar Silvian yksityiskoti Drottningholmin linna, jossa myös kruununprinsessa Victoria, prinssi Carl Philip ja prinsessa Madeleine viettivät lapsuutensa. Tänä vuonna syksyllä Lontooseen muuttaneet prinsessa Madeleine ja Chris O’Neill, sekä prinsessa Leonore ja prinssi Nicolas, viettävät joulun uudessa kotikaupungissaan, sillä on Chrisin Eva-äidin vuoro saada perhe luokseen. Chrisin mukaan äidin luona joulua vietetään itävaltalaisten juurien vuoksi hyvin germaaniseen tapaan, joten lahjat esimerkiksi avataan prinsessa Madeleinellekin tuttuun tapaan jo jouluaattona, eikä brittityyliin vasta joulupäivän aamuna. Hovin mukaan muut kuninkaallisen perheen jäsenet eli viimeistä jouluaan yksilapsisena perheenä viettävät kruununprinsessa Victoria, prinssi Daniel ja prinsessa Estelle, sekä prinssi Carl Philip ja prinsessa Sofia kokoontuvat kuitenkin tänä vuonna Drottningholmiin. Lisäksi suunnitelmissa on joulunviettoa myös muutamissa muissa paikoissa, joten oletettavasti kruununprinsessaperhe suuntaa jossakin vaiheessa prinssi Danielin vanhempien luo Ockelbohon ja prinssi Carl Philip ja prinsessa Sofia puolestaan Älvdaleniin prinsessan vanhempien ja siskojen luokse.

Jo perinteiseen tapaan Ruotsin hovista meille toivottivat hyvää joulua kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel tomeran leipurin, eli prinsessa Estellen johdolla. Skansenin ulkoilmamuseon leivintuvan uunissa kypsyi ilmeisesti perinteinen tunnbröd ja kuvien lisäksi saimme nähdä myös kotoisan videon leivontahetkestä. Kaikki kuvat ja pidemmän videon löydät tästä postauksesta.

Toinen jouluinen perinne on joulukuusien vastaanotto kuninkaanlinnassa. Metsäalan opiskelijat ovat ne toimittaneet linnaan jo 1960-luvulta lähtien ja tänä vuonna kuusia olivat ihastelemassa prinssi Carl Philip ja prinsessa Sofia.

Prinsessa Madeleinen, Chrisin, prinsessa Leonoren ja prinssi Nicolaksen hyvän joulun toivotukset välitti tällä kertaa puolivuotias prinssi oikein joulupukin sylistä.

Rajan takana Norjassa vietetään yleensä niinikään perhejouluja. Kuningas Haraldin ja kuningatar Sonjan on ollut tapana viettää joulua hieman vuorovuosin molempien lastensa perheiden seurassa ja koska viime vuonna kruununprinssi Haakon, kruununprinsessa Mette-Marit, prinsessa Ingrid Alexandra, prinssi Sverre Magnus ja Marius suuntasivat kuningasparin vieraaksi Voksenkollenilla sijaitsevaan Kongsseteren-hirsilinnaan joulunviettoon, tänä vuonna on ehkä prinsessa Märtha Louisen, Ari Behnin ja parin tyttärien vuoro. Välttämättä suunta ei kuitenkaan ole perinteiseen joulunviettopaikkaan Kongssetereniin vaan kuningaspari on aiempina vuosina viettänyt joulujaan myös lastensa kotona kruununprinssiperheen Skaugumissa tai prinsessa Märtha Louisen luona Lommedalenissa. Muutamien muiden kuninkaallisten perheiden tapaan näemme Norjan kuningasperheen joulupäivän aamuna kirkossa, yleensä Holmenkollenilla.

Vaikka emme tiedäkään Norjan kruunupäiden joulusuunnitelmista tänä vuonna, toivottivat he meille kuitenkin mukavaa joulunaikaa perinteisin joulukuvin. Tällä kertaa kuvat otettiin kruununprinssiperheen kotona Skaugumissa ja niitä löytyy lisää hovin sivuilta.

Tanskassa kuninkaallinen perhe juhli viime vuonna joulua oikein suvun voimin, kun kuningatar Margareetan ja prinssi Henrikin vieraaksi saapuivat omien lasten eli kruununprinssi Frederik ja prinssi Joachimin perheiden lisäksi myös kuningattaren sisaret prinsessa Benedikte ja Kreikan kuningatar Anne-Marie perheineen. Aivan kaikki eivät paikalle päässeet, mutta väkeä oli silti Fredensborgin linnassa melkein neljäkymmentä henkeä. Tänä vuonna juhlinta lienee hieman pienimuotoisempaa, eikä ainakaan kaikkia sukulaisia ulkomailta ole kutsuttu. Sen sijaan kruununprinssi Frederik ja kruununprinsessa Mary, sekä prinssi Christian, prinsessa Isabella, prinssi Vincent ja prinsessa Josephine ovat matkustaneet Australiaan viettämään joulua kruununprinsessa Maryn sukulaisten kanssa. Perhe lähti matkaan jo joulukuun alussa ja on viettänyt aikaansa lomaillen eri puolilla maata. Aatoksi kruununprinssipari ja lapset suuntaavat kuitenkin luultavasti Tasmanian Hobartiin ja seuraan liittyvät ainakin kruununprinssessan kaksi sisarta ja veli perheineen, sekä ehkä myös isä puolisoineen. Tanskassa puolestaan kuningatar Margareeta ja prinssi Henrik palaavat perinteiseen joulunviettotapaan matkustaen Marselisborgin linnaan, jonne he saapuivat tänä aamuna kahden mäyräkoiransa kanssa ja jonne he saavat seurakseen myöhemmin prinssi Joachimin ja prinsessa Marien, sekä prinssi Henrikin ja prinsessa Athenan. Prinssi Joachimin vanhemmat pojat prinssi Nikolai ja prinssi Felix viettävät ilmeisesti tänä vuonna joulua äitinsä Frederiksborgin kreivitär Alexandran kanssa.

Isossa-Britanniassa kuninkaallisen perheen jouluperinteet ovat ehkä Euroopan hoveista tiukimpia tai ainakin sellaisia, joista ei jokavuosi jousteta tai keksitä uusia versioita. Joulunvietto alkaa kuningatar Elisabetin tarjoamalla yksityisellä joululounaalla Buckinghamin palatsissa noin viikkoa ennen joulua ja paikalle kuningatar kutsuu lastensa, lastenlastensa ja näiden lapsien lisäksi myös muuta sukua, kuten serkkujaan perheineen. Varsinaista jouluakaan kuningatar ja prinssi Philip eivät suinkaan vietä keskenään, vaan Sandringhamin linnaan kutsutaan runsaasti vieraita. Kuningatar suuntasi Norfolkiin viime torstaina, perinteiseen tapaan junalla ja monille joulufiilis alkaa siitä, kun kuningatar asemalle saapuu.

Sandringhamissa jouluaan viettävät yleensä kuningattaren ja prinssi Philipin lisäksi näiden lapset ja lapsenlapset perheineen, sekä usein myös kuningattaren edesmenneen sisaren, prinsessa Margaretin lapset, Linleyn varakreivi David, sekä lady Sarah Chatto perheineen. Tänäkin vuonna linnaan odotetaan yli kolmeakymmentä vierasta ja paikalla ovat varmasti ainakin prinssi Charles ja herttuatar Camilla, prinsessa Anne ja Sir Timothy Laurence, prinssi Andrew, sekä prinssi Edward ja kreivitär Sophie lapsineen. Seuraavasta sukupolvesta yleensä jouluaan yhdessä viettävät prinssi Andrewn tyttäret prinsessa Beatrice ja prinsessa Eugenie, prinsessa Annen lapset Peter Phillips ja Zara Tindall perheineen, sekä prinssit William ja Harry. Tosin viime vuonna prinssi William ja herttuatar Catherine poikkesivat linnassa vain käymässä, sillä perheen koti sijaitsee nykyään vain muutaman kilometrin päässä Sandringhamista. Viime vuonna herttuaperheen vieraina olivatkin herttuatar Catherinen vanhemmat ja sisarukset, mutta tänä vuonna lehtitietojen mukaan herttuapari, sekä prinssi George ja ensimmäistä jouluaan viettävä prinsessa Charlotte majoittuvat itse linnaan.

Brittiläisestä joulunviettotavasta poiketen kuningatar Elisabetin joulussa lahjat jaetaan muuten meille pohjoismaalaisille tuttuun tapaan jo aattona ja samana iltana nautitaan suuri jouluillallinen. Joulupäivän aamuna taas on vuorossa kaksikin vierailua kirkkoon ja yhtenä harvoista kuninkaallisista perheistä brittikuninkaalliset tapaavat samalla kansaa, joka kerääntyy kirkkotien varrelle toivottamaan hyvää joulua. Kirkon jälkeen on vuorossa joululounas ja hieman myöhemmin perhe kokoontuu kuuntelemaan kuningatar Elisabetin joulupuhetta. Tapaninpäivänä taas suunnataan metsästysretkelle, jossa leikkimielisesti kilpaillaan saaliiksi saatujen lintujen määrällä.

Britannian kuninkaallisen perheen joulukorteista olemme saaneet tänä vuonna nähdä kuningatar Elisabetin ja prinssi Philipin, prinssi Charlesin ja herttuatar Camilla, prinssi Williamin ja herttuatar Catherinen, sekä prinssi Harryn kortit.

Benelux-maissa joulu ei tunnu olevan sellainen juhla, jota sen suuremmin juhlittaisiin kansan kanssa yhdessä. Alankomaissa kun kuningasparin tyttäret Oranian prinsessa Catharina-Amalia, prinsessa Alexia ja prinsessa Ariane olivat pienempiä, vierailivat silloinen prinssi Willem-Alexander ja prinsessa Maxima heidän kanssaan tapaamassa hollantilaiseen jouluperinteeseen kuuluvaa Sinterklaasia, mutta viime vuosina tämäkin perinne on hiipunut. Tanskan kruununprinsessa Maryn tapaan myös Alankomaissa joulunaika on katsottu sopivaksi ajankohdaksi vierailla suvun luona ja perhe onkin ajoittain matkustanut kuningatar Maximan kotimaahan Argentiinaan jouluksi. Vuosina 2012 ja 2014 perhe vietti joulua Villa La Angosturassa, mutta vuonna 2013 tuore kuningas halusi pysyä kotimaassaan lukemassa joulupuhetta. Jos vuorosysteemillä mennään, Alankomaiden kuningasperhe pysyy tänäkin vuonna Euroopassa, mutta yksityisyyttään varjelevat kuninkaalliset saattavat kyllä lentää myös valtameren yli. Valitettavasti Belgian kuningasperheen ja Luxemburgin suurherttuaperheen joulunvietosta ei tiedetä tätäkään vähää, mutta joulutunnelmaan ensiksi mainitut ehtivät jo viime viikolla virittäytyä perinteisessä joulukonsertissa. Tämänvuotiset joulukorttikuvat olemme myöskin saaneet nähdä niin Alankomaista, kuin Belgiastakin.

👑🎄 The Dutch Royal Family Christmas Card🎄👑

A post shared by European Royal Familys (@euroroyals_) on

Välimeren rannikolla aurinko paistaa ja lumitilanne on sama, kuin täällä Pohjolassakin, mutta jouluahan tietenkin sielläkin vietetään. Kreikan ex-kuninkaallisista monet asuvat nykyään Britanniassa, emmekä tiedä, viettävätkö he joulunsakin siellä, vai reissaavatko ehkä esimerkiksi Kreikkaan kuningas Konstantinin ja kuningatar Anne-Marien luokse. Kruununprinsessa Marie-Chantal on kuitenkin jakanut tapansa mukaan Instagramissa myös perheen yksityisiä joulutunnelmia. Huomatkaa tyylikäs perhe joulukortissa, sekä upeat pakettikortit, jotka on varustettu kruununprinsessan ja kruununprinssin monogrammilla!

Mad rush to finish signing and wrapping… 🌲🌲🌲

A post shared by Marie-Chantal Of Greece (@mariechantal22) on

Espanjasta ja Monacosta olemme myöskin päässeet ihastelemaan joulukortteja. Espanjan kuningas Felipen ja kuningatar Letizian korttia sulostuttavat parin tyttäret Asturian ruhtinatar Leonor ja infanta Sofia ja kuningas Juan Carlos ja kuningatar Sofia puolestaan ovat muistaneet tuttaviaan uskonnolliselle maalaustaiteella.

Monacon ruhtinas Albertin ja ruhtinatar Charlenen joulukortissa puolestaan näemme koko perheen. Ruhtinaspari ja vastikään vuoden täyttäneet kaksoset prinssi Jacques ja prinsessa Gabriella ovat asettuneet kuvassa takan eteen ja taustalla komeilee joulukuusi. Monacossa joulu lienee aivan erityinen, sillä ruhtinas Albertin mukaan kaksoset ovat alkaneet juuri ottaa ensimmäisiä askeliaan ja varmasti pakettien repiminenkin jo onnistuu!

Joulun jälkeen vietetäänkin sitten uutta vuotta ja silloin on odotettavissa upeita juhlallisuuksia Tanskasta. Uskontonsa mukaan Jordanian kuningasperhe on toivottanut kaikille joulun sijaan hyvää uutta vuotta kauniilla perhekuvalla.

Onko jonkun silmään osunut tietoja tai huhuja muista suunnitelmista? Vinkatkaa, niin lisään postaukseen kaikkien iloksi.

Joulupäivänä useat hallitsijat pitävät joulupuheensa ja televisioidut puheet on odotettavissa ainakin kuningatar Elisabetilta, kuningas Kaarle Kustaalta ja kuningas Willem-Alexanderilta. Kuningas Felipe, kuningas Philippe ja Luxemburgin suurherttua Henri ehtivät puolestaan pitää omansa jo jouluaattona. Vuoden vaihteessa taas puheensa pitävät kuningatar Margareeta ja kuningas Harald, sekä ruhtinas Albert. Joulukirkkoon suuntaavat Tanskan, Norjan ja Ison-Britannian kuninkaalliset, joista löytyy yleensä kuvia ympäri nettiä. Muuten joulu on rauhoittumisen aikaa myös kuninkaallisille.

Tämän postauksen myötä toivotan teille rakkaille lukijoille oikein hyvää ja iloista joulua, sekä onnellista uutta vuotta! Hovikirjeenvaihtaja vetäytyy blogin puolelta joululomalle (kalenterin luukut toki aukeavat aattoon saakka ja somessakin varmasti piipahtelen) ja kuninkaallisten pariin palaamme taas vuoden vaihtuessa, jolloin on luvassa koostepostaus siitä, mitä tänä vuonna hoveissa oikein tapahtuikaan ja mitä on odotettavissa ensi vuodelle. Miettikäähän jo valmiiksi vuoden tähtihetkiä ja ensi vuodenkin odotuksia, sillä kysyn niitä silloin! Mukavaa joulunaikaa!

(Kuninkaallisten joulusta puhuttiin muuten maanantaina Yle Puheen Iltapäivässä! Mukava joulukooste alkaa kohdassa 1:34:40. Juttua varten toimittaja oli vieraillut täällä blogissa ja Hovikirjeenvaihtajakin mainitaan (1:51:10).)

Mainokset

12 kommenttia artikkelissa “Kuninkaallista joulua!

 1. Oikein mukavaa ja lämminhenkistä joulua sinulle myös ja ihanaa tulevaa vuotta. Haluan kiittää ihanista blogikirjoituksista, ovat piristäneet niin työmatkoja junassa kuin muutenkin tuoneet paljon iloa sekä uusia tietoja kuninkaallisista. Ehdottomasti vuoden paras hääraportti tuli luettua täältä, kiitos vielä erityisesti siitä. On ollut odella mukava vaihtaa ajatuksia ja toivottavasti ensi vuonna jatketaan samaan malliin. Ensi vuonnahan meitä kuninkaallisia hemmotellaan ainakin parilla ristiäisillä naapurin suunnalta. 🙂

  Tykkää

  • Kiitos itsellesi! Ihanaa, että käyt aktiivisesti ja kommentoit, minustakin on mukavaa vaihtaa ajatuksia. 🙂 Ainakin näillä näkymin ensi vuonna jatkuu, pieni loma vaan tähän väliin. Ja pakkohan se on, tuplavauvat Ruotsiin, kuningatar Elisabet 90v. ym. ym. 😀

   Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta!

   Tykkää

  • Kiva, että joukossa on välillä ollut jotain hyödyllistäkin tietoa, eikä ihan pelkkää viihdehöttöä. 🙂 Ja mukavaa, että nyt laitoit viestiä, tosi kivaa kuulla teistä hiljaisemmistakin lukijoista! Hyvää joulua!

   Tykkää

 2. Hyvää joulua ja kiitokset blogista! Säännöllisen epäsäännöllisesti käyn lukemassa, mitä lapselta ehdin, ja kommentointi jää tästä syystä usein tekemättä :/
  Tekstisi ovat hyviä ja niitä lukee mielellään, olet hyvin perehtynyt aiheisiin ja usein tulee jotain uutta tietoa tai vanha tieto palautuu mieleen 🙂 pidä ansaittu joulutauko!

  Tykkää

  • Kiitos paljon palautteesta ja mukavaa, että ehdit kuitenkin silloin tällöin käydä. Siinähän on se hyvä puoli, että voi rauhassa jättää väliin tylsät aiheet ja lukea vain sen, mikä oikeasti kiinnostaa! 😉 Hyvää joulua!

   Tykkää

 3. Kiitos minunkin puolestani kaikesta upeasta työstä, jota olet tehnyt blogin eteen. 🙂 Tämä on yksi parhaista kuninkaallisblogeista ja odotan aina innolla seuraavaa postausta. Jatka vain samaan malliin, teet upeaa työtä.
  Rentouttavaa ja oikein hyvää joulua sinulle ja muille blogin lukijoille! 🙂

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.