Vastauspostia Euroopan hoveista!

Kuninkaallisille lähettämiäni joulukortteja käsitelleessä postauksessa mainitsin, että olen lähettänyt muutamia muitakin kirjeitä ja kortteja kruunupäille tänä vuonna. Olen niistä somessa joitakin kuvia jakanut, mutta koska eivät kaikki niitä ole sieltä tietenkään bonganneet, heräsi toive postauksesta ja miksipä ei, tarkoitus olikin jossain vaiheessa koota posteja yhteen!

Postia kuninkaallisille, vastaus, kirje, kortti kuninkaalliselle, hoviin, Hovikirjeenvaihtaja, osoite

Hommahan toimii siis niin, että iso osa kuninkaallisista vastaa, kun heille kirjoittaa kirjeen tai lähettää kortin. Täytyy kuitenkin ehdottomasti muistaa, että aivan äärimmäisen harvoin tuolla vastauksella on mitään konkreettista tekemistä kyseisen kuninkaallisen kanssa, vaan lähestulkoon aina vastaus tulee suoraan hovin tai yksittäisen kuninkaallisen henkilökunnalta. Suurempien juhlien tai juhlapäivien yhteydessä kuningashuoneet teettävät usein erityisiä kortteja, joilla onnitteluista voidaan kiittää tai vaihtoehtoisesti henkilökunta vastaa yksinkertaisella kirjeellä, jossa kiitetään siitä, että ystävällisesti olet kuninkaalliseen ottanut yhteyttä. Muotoilu tällaisissa kirjeissä on yleensä tyyliä ”Hänen kuninkaallinen korkeutensa on pyytänyt minua…”, mutta yleensä tämä ei kyllä tarkoita, että kyseinen kruunupää olisi alkuperäistä viestiä nähnyt ja siten henkilökohtaisesti pyytänyt vastaamaan. Mutta tämähän ei sinänsä ole ongelma, kunhan sen tiedostaa! Monille kuninkaallisille postia tulee todella suuria määriä, etenkin erilaisten merkkipäivien aikaan, eikä kaikkiin olisi mitään mahdollisuutta vastata erityisesti ja erikseen.

Tottakai on myös mahdollista saada kirjeensä oikeasti kuninkaallisen kirjoituspöydälle. Monien kuninkaallisten tapana on lukea osa saamastaan postista ja jotta juuri se oma kirje läpäisisi henkilökunnan esitarkastuksen, kannattaa kirjoittaa mielenkiintoisesti, positiivisesti ja henkilökohtaisesti. Ihka ensimmäiseen kirjeeseeni kuninkaalliselle sain vastauksen, joka saattaa kertoa siitä, että hän sen itse todella luki. Cornwallin herttuatar Camillalla on tosin yleisestikin hieno tapa käyttää aikaansa vastauksiin ja on yleistä, että häneltä saa kortin, johon herttuatar on omakätisesti kirjoittanut nimensä. Juuri tällaisen kortin itsekin keväällä sain ja kerroin siitä hieman enemmän tässä postauksessa.

Postia kuninkaallisille, vastaus, kirje, kortti kuninkaalliselle, hoviin, Hovikirjeenvaihtaja, osoite Postia kuninkaallisille, vastaus, kirje, kortti kuninkaalliselle, hoviin, Hovikirjeenvaihtaja, osoite

Lukiko herttuatar kirjeeni vai ei, sitä en saa koskaan tietää, mutta sen tiedän, että prinssi William ja Cambridgen herttuatar Catherine eivät varmasti lukeneet! 😀 Onnittelin pariskuntaa keväällä heidän tyttärensä prinsessa Charlotten syntymän johdosta ja heinäkuussa prinsessa ristiäisten aikaan. Samaan aikaan laitoin postiin myös synttärikortin prinssi Georgelle. Kaikkiin näihin sain vastauskortin, jossa on painettu teksti kiittämässä onnitteluista. Ei siis mitään henkilökohtaista, mutta plussaa ja oikeastaan syykin, miksi kortit lähetin, on se, että Kensingtonin palatsista vastataan kuvakortilla. Kortit prinssi Williamista, herttuatar Catherinesta ja vastasyntyneestä prinsessa Charlottesta sairaalan edustalla, herttuatar Catherinen itse ottama kuva prinssi Georgesta ja prinsessa Charlottesta, sekä koko perheestä Mario Testinon ikuistamana ristiäisten jälkeen, ovat hauskoja muistoja ja varsinkin vuosien päästä niitä voi olla mukavaa selailla.

Postia kuninkaallisille, vastaus, kirje, kortti kuninkaalliselle, hoviin, Hovikirjeenvaihtaja, osoite Postia kuninkaallisille, vastaus, kirje, kortti kuninkaalliselle, hoviin, Hovikirjeenvaihtaja, osoite

Neljäs vastauskortti Kensingtonin palatsin toimistosta saapui ristiäiskortin kanssa samaan aikaan marraskuun alussa ja se esitti syyskuussa syntymäpäiväänsä viettänyttä prinssi Harryä. Kuva on otettu prinssin osallistuessa Walking with the Wounded -järjestön tempaukseen ja useimmiten brittihovista saapuvat kortit ovatkin kuvia julkisista tilaisuuksista tai muuten jo aiemmin julkaistuja kuvia.

Postia kuninkaallisille, vastaus, kirje, kortti kuninkaalliselle, hoviin, Hovikirjeenvaihtaja, osoite

Kaikissa hoveissa ei kuvakortteihin tuhlata ja tähän mennessä tylsimmän vastauksen olen saanut Tanskasta, johon lähetin kortin onnitellakseni kymmenen vuotta täyttänyttä prinssi Christiania. Kuvattoman vastauskortin teksti on täysin geneerinen ja kiittää vain onnitteluista. Ei edes henkilökunnan edustajan nimikirjoitusta ole korttiin liiennyt. Säästölinja näkyy myös kuoressa, sillä posti on kantanut kortin kakkosluokassa. Toisaalta tällaista säästämistä kyllä kannatan, aikamoista tuhlausta on vastata kaiken maailman kortteihin suomalaisilta bloggaajilta! 😉

Postia kuninkaallisille, vastaus, kirje, kortti kuninkaalliselle, hoviin, Hovikirjeenvaihtaja, osoite

Luxemburgissa perintösuurherttua Guillaume ja perintösuurherttuatar Stephanie viettivät 3. hääpäiväänsä lokakuussa. Onnittelukorttiini tuli vastaus melko nopeasti ja vaikka tämäkin kortti on kuvaton ja sisälsi painetun kiitos-tekstin, nimikirjoitukset toivat mukaan henkilökohtaisuutta. Sitäpaitsi salapoliisityöni perusteella sanoisin, että nimikirjoitukset ovat aidot! Tämä onkin tietysti siinä mielessä ymmärrettävää, että Luxemburgin hoviin onnittelukortteja ei varmaan kanneta aivan hirmuisia määriä.

Postia kuninkaallisille, vastaus, kirje, kortti kuninkaalliselle, hoviin, Hovikirjeenvaihtaja, osoite

Toinen kortti, josta löytyy siniset nimikirjoitukset on Ruotsin prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian hääkuvalla varustettu kiitoskortti. Nämä nimmarit on kuitenkin painettu suoraan korttiin, vaikka ne hyvin aitoja imitoivatkin. Kaunis ja laadukas kortti sisältää parin virallisen hääkuvan ja kannessa komeilee prinssiparin yhteinen monogrammi. Tästä kortista olin erityisen iloisesti yllättynyt, sillä olin aiemmin siinä käsityksessä, että Ruotsin kuningasperhe vastaa onnitteluihin vain yhteisellä kiitokselle hovin nettisivulla.

Postia kuninkaallisille, vastaus, kirje, kortti kuninkaalliselle, hoviin, Hovikirjeenvaihtaja, osoite Postia kuninkaallisille, vastaus, kirje, kortti kuninkaalliselle, hoviin, Hovikirjeenvaihtaja, osoite

Joulukorttien lisäksi odottelen vastausta tällä hetkellä neljään viestiin. Ruotsiin lähetin onnittelut prinsessa Madeleinelle ja Chris O’Neillille prinssi Nicolaksen kastetilaisuuden johdosta ja kruununprinsessa Victorialle ja prinssi Danielille kirjeen vauvaonnitteluineen. Kumpaankaan en ole uskonut tulevan vastausta, mutta eilen näin Twitterissä, että prinssi Nicolaksen ristiäisten tiimoilta on nyt lähetetty kiitoskortteja prinssin kuvalla varustettuina. Saa nähdä, tuleeko niita meille tavallisille pulliaisillekin, vai ovatko ne vain virallisempien tahojen ja läheisten herkkua! Isosta-Britanniasta odotan jonkinlaista vastausta Walesin prinssi Charlesin toimistosta onniteltuani prinssiä syntymäpäivän johdosta marraskuussa ja mielenkiinnolla seuraan myös, miten Espanjan kuningashuone toimii, eli tuleeko sieltä jonkinlainen vastaus Asturian ruhtinatar Leonorelle lähettämääni 10-vuotiskorttiin.

Kuninkaallisille kirjoittaessa pitää erityisen huolellisesti muistaa merkitä oma osoite, jos toivoo ja odottaa vastausta. Osoite on hyvä kirjata myös suoraan korttiin tai kirjeeseen, jos se joutuu epähuomiossa erilleen kuorestaan. Ja se osoite kannattaa sitten kirjoittaa selkeästi. Allekirjoittanut on saanut Kensingtonin palatsista neljä kertaa postia samalla väärällä osoitteella, kun sen on joku ensimmäisestä kortista ilmeisesti tietokantaan väärin tulkinnut. Viimeksi jopa posti lähestyi minua pienellä huomautuksella korjata osoite lähettäjälle… Luxemburgista taas posti toi kirjeen Monsieurille, ilmeisesti etunimeni ei kuulostanut paikallisen korvaan naisen nimeltä. Vastauskuorta tai -postimerkkiä mukaan ei tarvitse liittää, vaan me suomalaisetkin pääsemme hyötymään näin mukavasti toisten verovaroista. Herttuatar Camillan kirje muuten tuli kirjattuna ja jouduin sen postista itse noutamaan, muut ovat tulleet aivan normaalisti postilaatikkoon.

Kuninkaalliseksi postiksi kirjekuoret tunnistaa helposti, sillä ne on yleensä koristeltu jonkinlaisella monogrammilla tai logolla. Britanniasta saapuneissa kuorissa on jokaisessa ollut etupuolella isohko punainen monogrammi E II R, eli Elizabeth II Regina, kuningatar Elisabet siis. Postileimassakin lukee mukavasti Buckingham Palace, vaikka kirje olisikin alunperin lähetetty prinssi Williamin, herttuatar Catherinen ja prinssi Harryn toimistosta Kensingtonin palatsissa. Postimerkkien keräilijälle tämä ei näytä olevan hyvä harrastus, sillä lähes kaikissa postimaksu on hoidettu frankeerauskoneella. Vain Luxemburgista saapuneessa kuoressa oli postimerkki ja tavallinen postileima, sekä mielenkiintoisena yksityiskohtana Amnesty Internationalin leima.

Postia kuninkaallisille, vastaus, kirje, kortti kuninkaalliselle, hoviin, Hovikirjeenvaihtaja, osoite Postia kuninkaallisille, vastaus, kirje, kortti kuninkaalliselle, hoviin, Hovikirjeenvaihtaja, osoite

Jos kiinnostus tällaiseen edulliseen harrastukseen heräsi, suosittelen ehdottomasti. Halpaa ja kivaa! Monilla on suosikkikuninkaallisia, joille on helppo kirjoittaa tai jos ei keksi aihetta, aina voi laittaa myös synttärikortin menemään. Blogin otsikon alta löytyy kuninkaallinen kalenteri, johon olen merkinnyt syntymäpäiviä ja hääpäiviä. Esimerkiksi kuningatar Silvia viettää syntymäpäiväänsä aatonaattona, joten vielä kortti ehtii perille Tukholmaan ennen 23. päivää. Tammikuussa taas viettävät syntymäpäiväänsä esimerkiksi Espanjan kuningas Juan Carlos (5.1.), Tanskan kaksoset prinssi Vincent ja prinsessa Josephine (8.1.), Cambridgen herttuatar Catherine (9.1.), Belgian kuningatar Mathilde (20.1.) ja Monacon ruhtinatar Charlene (25.1.). Kevään aikana onnitteluita voi tietenkin lähettää myös Ruotsiin, jossa odotetaan kahta kuninkaallista vauvaa, kuningas täyttää 70 vuotta ja kesäkuussa kuningaspari juhlii 40-vuotishääpäiväänsä. Huhtikuussa myös kuningatar Elisabet täyttää 90 vuotta ja kesäkuussa prinssi Philip 95 vuotta.

Linkkien takaa löytyy osoitteita ja jos tarvitsette apua, autan mielelläni parhaan taitoni mukaan! Ja jos lähetätte postia, muistattehan kertoa siitä!

Iso-Britannia, Ruotsi, Norja, Tanska, Alankomaat, Belgia, Luxemburg, Espanja, Monaco

Mainokset

15 kommenttia artikkelissa “Vastauspostia Euroopan hoveista!

 1. Täällä alkoi jo into jeräämään mun luin tuota sun ekaa postausta 😁 voin kuvitella miehen ilmeen kun postilaatikkoon tupsahtais tuollainen kirjekuori, uskoisikohan jos väittäisin käyväni kirjeenvaihtoa kuninkaallisten kanssa 😉?

  Tykkää

  • Siitä vaan sitten kynä kauniiseen käteen! Jo pelkästään yllätysmomentin takia kannattaa. 😉 Meilläkin mies oli aika yllättynyt, kun ekassa oli tuo Camillan nimmarikin oikein. Tosin selitin kyllä, että poikkeus, poikkeus, ja sittemmin onkin tullut näitä tavallisempia.

   Tykkää

  • Nuo neljä, joihin ei ole tullut (vielä) vastausta, on kaikki sellaisia ja sellaiseen aikaan lähetetty, että periaatteessa voi vielä tulla. Saa nähdä miten käy! Yksikään kortti/kirje ei ole vielä jäänyt varmasti vaille vastausta.

   Kivoja muistoja vuosien päästä selailla. 🙂

   Tykkää

  • Pitää vielä lisätä, että minun piti viime kesänä lähettää kortti johonkin mutta asia jäi, sillä en osannut päättää kuinka muodolliseen sävyyn kirje tulisi kirjoittaa?

   Tykkää

   • Muistelinkin, että mietit kirjoittamista!

    En tiedä, onko näihin ihan virallisia sääntöjä missään, mutta jos Britanniaan kirjoitat, hovin sivuilla on tällainen pätkä:

    If you wish to write a formal letter, you can open with ’Madam’ and close the letter with the form ’I have the honour to be, Madam, Your Majesty’s humble and obedient servant’.

    This traditional approach is by no means obligatory. You should feel free to write in whatever style you feel comfortable.

    Me suomalaiset nyt ei olla ainakaan alamaisia, joten olen lopettanut jollain ’Best regards’, ’Kind regards’ tai ’Best wishes’ -tyyppisellä. Ja sitten perään koko nimi ja Finland.

    Alkuun olen laittanut Your Majesty/Your Royal Highness/Your Royal Highnesses riippuen vastaanottajasta. Ja sitten kirjeen sisällä olen yrittänyt käyttää titteliä oikein, jos olen viitannut toiseen kuninkaalliseen. Siis jos nyt kirjoittaisin vaikka Camillalle ja haluasisin onnitella myös Charlesia, laittaisin jotenkin ”I would like to extend my congratulations to His Royal Highness The Prince of Wales…” mutta ei sitten enää uudelleen koko titteliä. Sir ja ma’am on jotenkin vaikeita, niitä en osaa kunnolla käyttää.

    Mutta noin yleisesti uskon, että kunhan et aloita sellaiseen ”No terve Ellu, mitä kuuluu?” -tyyliin, kaikki muu käy! Peruskohteliaisuus varmasti riittää. 🙂

    Tykkää

 2. Kiitos! Täytyy nyt uskaltautua hommasin kesällä kortin ja postimerkinkin valmiiksi mutta homma tosiaan tyssäsi omaan jahkailuun. 🙂

  Tykkää

  • Se tuli vielä mieleen, että jos kirjoitat Tanskaan, ei kannata varmaan ainakaan löysätä tuota etikettiä. Käsittääkseni Tanskan hovi ja kuningatar itse ovat näissä asioissa aika vanhanaikaisia. Loukkaavaa ei ole kirjoittaa vähän kevyemmin, mutta siellä ehkä odotetaan tätä virallisempaa tyyliä.

   Tykkää

 3. Upea kokoelma! Jokohan alkavat postissa ihmetellä 🙂 Erityisen hieno kiitoskortti teksteineen oli Sofialta ja Carl Philipiltä. Jos vielä tietäisivät,että Hovikirjeenvaihtaja oli häissä mukana. Camillan kirjattu posti on myös aivan erityinen.

  Tykkää

  • Kyllä varmaan ainakin oma posteljooni jo ehkä hämmästelee! 😀 Ainakin nuo Britanniasta tulevat erottuu aika hyvin punaisine leimoineen.

   Carl Philipin ja Sofian onnittelukortin mukaan kirjoitin itseasiassa kirjeen, jossa kerroin kokemuksistani Tukholmassa. En tiedä, mahtoivatko lukea sitä, mutta ainakin mahdollisuus on siis tietää. 🙂 Kortti oli tosiaan hieno ja laadukas, aika isokin. Mukava muisto!

   Camillan vastaus on tosiaan erityinen ja tällä hetkellä tämän pienen kokoelman helmi ehdottomasti. Vaikkei hän olisi edes lukenut kirjettä, arvostan todella, että on kuluttanut aikaa kirjoittaakseen osan itse ja vielä vastaanottajan nimenkin, eli ei aivan liukuhihnalta!

   Tykkää

 4. Kiitos kun jaksoit koota postauksen kasaan. 🙂 Paljon olet saanut vastauksia. Itse lähetin nyt jouluksi kortit Britanniaan Elizabethille ja Philipille, Charlesille ja Camillalle ja Williamille ja Katelle, kuten mainitsin jo aiemmin. Ruotsiin lähetin Victorialle, Danielille ja Estellelle sekä Kaarle Kustaalle ja Silvialle. Tarkoituksena oli liittää muutamaan myös pieni kirje, mutta rajallisen ajan takia luovuin suunnitelmasta. Yritän ensi vuoden puolella lähetellä ihan kunnon kirjeitä joillekin kuninkaallisille.
  Itse olen kyllä melkein kateellinen Camillalta saamastasi vastauksesta. 😉 Aivan oikeutetusti on kokoelman helmi. Ruotsin hääkiitoskortti on myös hieno, vaikkeivat nimikirjoitukset aitoja olisikaan, samoin Luxemburgin vastaus. Tanskan oli kyllä aikamoisen tylsä. Itsekin lähetin Williamille ja Katelle kirjeen, kun Charlotte syntyi ja samaisen postikortin sain vastaukseksi. On kuitenkin hienoa kuinka Britanniasta lähetetään vastauksia ja kuvalla varustettuina. Mielestäni olisi hienoa, jos useammat kuninkaalliset edes allekirjoittaisivat useampia kortteja ihan meille ”tavallisillekin” ihmisille. 🙂

  Tykkää

  • Luulen, että jos Kate alkaisi allekirjoittaa kortteja, Kensingtonin palatsi hukkuisi toiveikkaiden kirjeisiin ja kortteihin! 😉 Mutta totta se on, olisi kiva nähdä, että muutkin kuin Camilla silloin tällöin ottaisivat nipun kortteja ja kirjoittaisivat nimiään alle. Mukavalta tuntui saada tuollainen vastaus, en voi kiistää!

   Jään odottamaan, millaisia vastauksia sinulle saapuu! 🙂

   Tykkää

 5. Nuo ovat varmasti tosiaan mukavia muistoja. 😊 Kiinnostaisi itseänikin kirjoittaa, mutta en ole kovin hyvä englannissa. Ymmärrän ihan hyvin, kun luen tai kuuntelen, mutta kirjoittaminen ja lauseiden muodostaminen alkaa vasta nyt pikkuhiljaa kehittyä. Onnittelukortti varmaan onnistuisi, mutta kirje… 😕

  Tykkää

  • Jos toivot vastauksia, esimerkiksi Britanniaan riittää oikein hyvin korttikin! Ei tarvitse olla onnittelukirje vaan vastauskortti tulee joka tapauksessa. Joissain muissa maissa sitten ehkä vastaus on varmempi, jos kirjoittaa pidemmästi. Uskon kyllä, että ovat siellä tottuneita kirjeisiin, joita kirjoittavat ihmiset, joille englanti on vieras kieli. Ei varmasti ole ongelma! 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s