Kuninkaallinen joulukalenteri – 15. luukku

Hovikirjeenvaihtajan kuninkaallinen joulukalenteri, kuninkaalliset, joulu

Monarkiassa usein kuninkaallisen perheen side maan sotilaisiin on vahva ja luonnollisesti yhteys on vahvimmillaan sota-aikana. Vuonna 1914 brittisotilaat vastaanottivat hovista joululahjat, joihin varat oli kerätty prinsessa Maryn, kuningas Yrjö V:n ja kuningatar Maryn vanhimman tyttären, johdolla. Alunperin prinsessan oli tarkoitus lähettää omilla varoillaan hankittuja lahjoja, mutta idea todettiin epäkäytännölliseksi ja keksittiin, että prinsessa voisi toimia keulakuvana yleiselle keräykselle. Vasta 17-vuotias prinsessa Mary ottikin keräyksen sydämenasiakseen ja vetosi kansaan kirjeellä.

”I want you now to help me to send a Christmas present from the whole of the nation to every sailor afloat and every soldier at the front. I am sure that we should all be happier to feel that we had helped to send our little token of love and sympathy on Christmas morning, something that would be useful and of permanent value, and the making of which may be the means of providing employment in trades adversely affected by the war. Could there be anything more likely to hearten them in their struggle than a present received straight from home on Christmas Day?

Please will you help me?”

Prinsessan profiilikuvaa ja monogrammia kantaneeseen rasiaan oli pakattu prinsessan valokuva ja joulukortti, piippu ja aski piipputupakkaa, kaksikymmentä prinsessan monogrammilla koristeltua savuketta, sekä sytytin. Tupakoimattomille sotilaille lähetetyssä rasiassa oli kortin ja kuvan lisäksi pastilleja, sekä paperista, kirjekuorista ja kynästä koostunut kirjoitussetti. Armeijan sairaanhoitajille taas lähetettiin suklaata ja myös esimerkiksi eri uskontokuntiin kuuluville oli tarjolla muokattuja lahjoja. Lahjaa arvostettiin rintamalla suuresti ja vesi- ja ilmatiivis rasia palveli monilla sotilailla joulun jälkeen rahojen, valokuvien ja tärkeiden papereiden säilytyspaikkana.

Lahjan lisäksi myös kuningaspari muisti sotilaita joulukortilla.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.