Ruotsin ja Norjan kuningasperheet juhlistamassa Nobeleita (PÄIVITETTY: Loppuun lisätty kuvat myös perjantain illalliselta)

Tämä postaus on kooste vuodelta 2015, tämän vuoden juhlallisuudet tässä postauksessa!

Norjassa ja Ruotsissa jaettiin eilen torstaina Nobel-palkinnot ja perinteiseen tapaan myös molempien maiden kuninkaalliset perheet olivat seremonioissa läsnä. Oslossa rauhanpalkinnon jakamista seurasivat kuningaspari ja kruununprinssipari ja Tukholmassa paikalla oli koko kuninkaallinen perhe. Juhlallisuudet olivat jälleen upeita ja upeita olivat myös kuninkaalliset, jotka toivat iloksemme myös aikamoisen tiarayllätyksen.

Juhlallisuudet alkoivat iltapäivällä Oslossa, jossa luovutettiin Norjan suurkäräjien valitseman erityisen komitean myöntämä rauhanpalkinto tämän vuoden palkituille, eli niin sanotulle Tunisian kansallisen vuoropuhelun kvartetille, Tunisian rauhanomaista demokratiakehitystä edistäneelle kansalaisjärjestöistä koostuvalle yhteenliittymälle. Kvartetti koostuu ammattiliittojen keskusjärjestöstä, ihmisoikeusjärjestöstä, lakimiesten järjestöstä sekä teollisuus-, kauppa ja käsityöjärjestöstä ja palkintoa olivat vastaanottamassa Tunisian kansallisesta lakimiesliitosta Mohamed Fadhel Mahfoudh, ihmisoikeuksia puolustavasta LTDH-järjestöstä Abdessatar Ben Moussa, ammattiliittojen keskusjärjestöstä Houcine Abassi ja talouspuolen UTICA-järjestöstä Ouided Bouchamaoui.

Norjan kuninkaallisesta perheestä paikalla olivat perinteiseen tapaan kuningas Harald ja kuningatar Sonja, sekä kruununprinssi Haakon ja kruununprinsessa Mette-Marit, jotka istuivat salin etuosassa kunniapaikoilla. Lisäksi kuninkaan sisaren prinsessa Astridin piti osallistua tilaisuuteen yleisön joukossa, mutta hän potee valitettavasti flunssaa. Norjassa palkinnonsaajan valitsee ja palkinnon jakaa erityinen komitea, jonka muodostaa Norjan parlamentti ja kuninkaallisella perheellä on juhlassa vain kunniavieraan rooli. Ohjelman seuraamisen lisäksi kuninkaallinen perhe onnitteli palkittuja henkilökohtaisesti ennen poistumistaan. Lisäksi kuningaspari ja kruununprinssipari olivat tavanneet palkitut aiemmin linnassa ja illalla oli ohjelmassa vielä iltajuhla, joka ei kuitenkaan vedä vertoja Ruotsin vastaavalle.

Oslossa tilaisuuden pukukoodi on miehillä tumma puku ja naisilla päiväasu, eli yleensä hame ja takki, sekä hattu. Kuningatar Sonja oli pukeutunut kauniiseen sinivihreään jakkupukuun, jossa oli peplum-helma ja kruununprinsessa Mette-Marit puolestaan luotti Nobeleiden vakiotyyliinsä, eli valkoisen ja mustan yhdistelmään. Kruununprinsessalla nähtiin jälleen aivan upea valkoinen Alexander McQueenin takkimekko, jota hän käytti myös huhtikuussa kuningatar Margareetan syntymäpäivillä. Kuningatar Sonja oli peittänyt päänsä päivätilaisuuteen ja sisätiloihin kauniisti sopivalla suurehkolla pillerihatulla, kun taas kruununprinsessa jatkoi hattujen välttelyä valiten tälläkin kertaa hiuksiinsa vain jo kohta perinteeksi muodostuvan koristepannan.

Illalla juhlallisuudet jatkuivat Tukholmassa, jossa tilaisuus on jaettu kahtia. Ensin tapahtui virallinen palkintojenjako Konserttitalossa, jossa kuningas Kaarle Kustaa jakoi palkinnot yleisön ja kuninkaallisen perheen seuratessa. Tänä vuonna fysiikan Nobelin vastaanottivat Takaaki Kajita ja Arthur B. McDonald, kemian palkinnon Tomas Lindahl, Paul Modrich ja Aziz Sancar, lääketieteen palkinnon William C. Campbell ja Satoshi Ōmura, sekä Youyou Tu ja kirjallisuuden Nobelin Svetlana Alexievich. Ruotsin valtionpankin jakaman taloustieteen palkinnon vastaanotti Angus Deaton.

Konserttitalossa palkinnon vastaanottajat, sekä kuninkaallisen perheen jäsenet istuvat salin lavalla muun yleisön seuratessa katsomon puolelta. Aiemmin kuningas Kaarle Kustaan ja kuningatar Silvian seurana lavalla ovat istuneet myös heidän lapsensa, mutta koska kaikilla kolmella on nyt myös puolisot, tila on käynyt sen verran ahtaaksi, että viime vuonna aloitetun uuden tavan mukaan edessä istuvat yhdessä kuningasparin kanssa vain kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel. Prinssi Carl Philip ja prinsessa Sofia, sekä prinsessa Madeleine ja Christopher O’Neill istuivat yhdessä prinsessa Christinan ja tämän puolison Tord Magnusonin kanssa katsomon eturivissä.

Palkintotilaisuudessa Tukholman kuninkaallista filharmonista orkesteria johti suomalainen Anna-Maria Helsing, joka on tehtävässä ensimmäinen nainen ja ilmeisesti myös ensimmäinen suomalainen, ja solistina toimi tenori Daniel Johansson. Myöhemmin Tukholman kaupungintalolla esiintyivät poplaulajat Seinabo Sey ja Anna Ternhem sekä Gustav Sjökvist -kamarikuoro.

Palkintojenjaon jälkeen koko vierasjoukko siirtyi perinteiseen tapaan kaupungintalolle, jossa sen sinisessä salissa pöydät odottivat katettuina 1300 vierasta. Melkein 25 000 osainen astiasto ja nelisentuhatta lasia oli kiillotettu valmiiksi, pöydät koristeltu kynttilöin ja upein vaaleanpunaisen, roosan  ja oranssin sävyisin kukkakoristuksin. Pääasiassa neilikoista koostuneet asetelmat olivat mielenkiintoisesti renkaan muotoisia ja ideana olikin toistaa pyöreän Nobel-mitalin muotoa. Perinteiseen tapaan kukat ovat muuten peräisin San Remosta Italiasta, jossa Alfred Nobel asui kuollessaan. Keittössä kokit ja 240 tarjoilijaa odottivat valmiina tarjoilemaan kolmen ruokalajin juhlaillallisen.

Keskelle salia asetettu pitkä pöytä toimii aina pääpöytänä ja siinä istuvat 88 arvokkainta vierasta, jotka saapuvat saliin kulkueena muiden vieraiden jo asetuttua paikoilleen. Kuten asiaan kuuluu, seuruetta johti kuningas Kaarle Kustaa käsipuolessaan rouva Michiko Kajita, fysiikan palkinnon vastaanottaneen Takaaki Kajitan puoliso. Kuningas oli pukeutunut pukukoodin mukaisesti frakkiin ja kantoi Ruotsin korkeimman ritarikunnan, eli Serafiimiritarikunnan kunniamerkkiä vaaleansinisessä nauhassa, sekä vyötäröllään Serafiimiritarikunnan tähteä ja Vasa-ritarikunnan tähteä. Kaulassaan kuningas kantoi Pohjantähden ritarikunnan kunniamerkkiä ja rinnassaan muistomitaleita.

Prinssi Daniel ja prinssi Carl Philip olivat pukeutuneet kuninkaan tavoin frakkiin ja kantoivat kunniamerkkejään, eli vaaleansinisessä nauhassaan roikkunutta Serafiimiritarikunnan kunniamerkkiä ja kaulassaan Pohjantähden ritarikunnan kunniamerkkiä. Prinssi Carl Philipin seurana näimme kemian palkinnon saaneen Paul Modrichin puolison Vickers Burdettin. Prinsessa Madeleinen puoliso Christopher O’Neill ei ottanut avioliittonsa myötä vastaan kuninkaallista arvonimeä, mutta hän on silti virallisesti kuninkaallisen perheen jäsen ja hänellä on oma edustusroolinsa esimerkiksi Nobeleissa. Appensa ja lankojensa tapaan Chris oli pukeutunut tyylikkääseen frakkiin ja kaulassaan hänkin kantoi Pohjantähden ritarikunnan kunniamerkkiä, tosin langoistaan poiketen sinikeltaisessa nauhassa.

Kuninkaan jälkeen saliin saapui kuningatar Silvia yhdessä Nobel-säätiön puheenjohtajan Carl-Henrik Heldinin kanssa. Kuningatar Silvia oli pukeutunut kaksiosaiseen, hieman poltettuun oranssiin taittavaan punaiseen iltapukuun, jonka yläosa oli silkkibrogadia. Hiuksillaan kuningatar kantoi niin kutsuttua Kuningatar Sofian tiaraa tai Yhdeksänsakaraista tiaraa, jota kuningatar on viime vuosina mielellään vuorotellut Nobeleissa Leuchtenbergin safiiritiaran kanssa. Timanttitiaran seuraksi kuningatar oli valinnut lähinnä timanttikoruja, kuten muodoltaan yksinkertaisen kaulakorun, kruununjalokiviin kuuluvan käsirenkaan, timanttikorvakorut, sekä timantein koristellun rubiinirintaneulan. Kuningatar kantoi kuninkaan tapaan Serafiimiritarikunnan kunniamerkkiä nauhassa, sekä ritarikunnan tähteä vyötäröllä ja rinnassaan kuninkaan kuvalla varustettua perhekunniamerkkiä. Kuningasperheen prinsessoilla näimme tavalliseen tapaan samat kunniamerkit.

Kruununprinsessa Victoria saapui saliin yhdessä toisen fysiikan palkitun Arthur B. McDonaldin kanssa. Kruununprinsessa oli pukeutunut aivan ihastuttavaan violettiin iltapukuun, jonka juju oli ohut harsomainen viitta. Silkkisifongista valmistettu iltapuku on ruotsalaisen By Malina -merkin käsialaa ja erikseen kruununprinsessalle suunniteltu. Yleensä kruununprinsessan Nobel-puvut ovat olleet hieman suurempien nimien suunnittelemia, mutta luonnollisesti edullisempi valinta oli viisas, sillä äitiysiltapuvuille ei liene niin hurjasti käyttömahdollisuuksia. Kruununprinsessa Victorian Bottega Venetan laukku on varsinainen prinsessasuosikki, näitä samoja on nähty monessa värissä useammassakin kuningashuoneessa.

Päähänsä kruununprinsessa Victoria oli valinnut ehkä hienoisen yllätyksen, sillä näimme eilen yleensä kuningatar Silvian käytössä olevan Connaught-tiaran. Kruununprinsessa debytoi tiaran kanssa kesäkuussa veljensä häissä ja mielestäni silloin tiaravalinta ei ollut oikein onnistunut. Ylipäätään Connaught-tiara ei kuulu suosikkeihini, mutta tällä kertaa kruununprinsessan hieman ilmavampi kampaus toimi paljon paremmin ja kokonaisuus oli kaunis. Tiaran seurana saimme nähdä kuningasperheen kokoelmaan kuuluvasta ametistisetistä kahdesta käsirenkaasta kootun kaulakorun, rintaneulan pitämässä kunniamerkkinauhaa paikoillaan ja suuremman rintaneulan kruununprinsessan nutturassa, sekä korvakorut.

Viime vuonna prinsessa Sofia oli vielä neiti Sofia Hellqvist ja sai edustaa yhdessä sulhasensa prinssi Carl Philipin kanssa, mutta nyt kuninkaallisen perheen virallisena jäsenenä, myös prinsessa Sofian käsipuolessa nähtiin arvovieras, eli professori Takaaki Kajita. Ensimmäistä lastaan odottava prinsessa oli valinnut ylleen yönsinisen silkki-iltapuvun Oscar de la Rentalta ja ehkä sieltä hieman pyöristynyttä mahaa näkyikin. Päässään prinsessa Sofialla oli arvaustemme mukaisesti häätiaransa, jonka prinsessa sai häälahjaksi kuningasparilta. Pienikokoinen tiara on jakanut jonkin verran mielipiteitä, eikä tälläkään kertaa tiaran asettelu noin taakse ollut oikein onnistunut. Lisäksi tiukka jakaus ei oikein auta asiaa. Tiaran seuraksi prinsessa oli valinnut kauniit timantti- ja smaragdikorvakorut, joita on arveltu niin ikään kuningasparin lahjoittamiksi. Prinsessa Sofian kunniamerkkinauhaa piti paikoillaan varsinainen perintökalleus, sillä kuningasperheen kokoelmaan kuuluva suuri timanttirintaneula kuului alunperin kuningas Kaarle Kustaan isoisän äidille, kuningatar Victorialle. Tämä oli muuten vasta toinen kerta, kun näimme prinsessalla Serafiimiritarikunnan kunniamerkin ja vaikka ensimmäisellä kerralla kunniamerkkien asettelussa oli hiukan toivomisen varaa, nyt ei ollut kritiikille sijaa.

Illan ehdoton suosikkini oli tällä kertaa prinsessa Madeleine. Netin huhut lupailivat kruununprinsessa Victorialle harmaata silkkipukua ruotsalaiselta Fadi el Khoyrylta, mutta sen verran huhut olivat pielessä, että luomus nähtiinkin prinsessa Madeleinen yllä. Kauttaaltaan helmikirjaillulla sifongilla peitetyssä puvussa oli kaunis nappirivi miehustassa ja erittäin pukeva leikkaus. Prinsessa asteli saliin seuranaan Paul Modrich, yksi kolmesta kemian palkinnon vastaanottaneista, ja toisessa kädessään prinsessa kantoi ilmeisesti Jimmy Choon käsilaukkua.

Suurin yllätys tiararintamalla ja elementti, joka sanan varsinaisessa merkityksessä kruunasi prinsessa Madeleinen asun, oli prinsessalla ensimmäistä kertaa nähty Akvamariinikokoshnik-tiara. Tämä aivan uskomattoman kaunis tiara kuuluu prinsessan tädille, kuninkaan vanhimmalle sisarelle prinsessa Margarethalle, jolla olemme tiaraa nähneet lähinnä kuningasperheen lasten häissä ja joskus prinsessa on lainannut tiaraa myös sisarelleen prinsessa Christinalle. ’Kokoshnik’ tiaran nimessä viittaa tiaran venäjän hovista peräisin olevaan muotoon ja varsinkin nyt prinsessa Madeleinella nähtynä täytyy sanoa, että tiara kuuluu ehdottomiin suosikkeihini. Kauniin tiaran seuraksi prinsessa oli valinnut kukka-aiheiset timanttikorvakorut, jotka näemme yleensä kuningatar Silvialla, sekä prinsessa Lilianilta perimänsä akvamariinisormuksen.

Prinsessanelikon ja tiaraviisikon täydensi prinsessa Christina, jonka tiara ei ollut minkäänlainen yllätys. Kauniiseen mustavalkoiseen, kaksiosaiseen pukuun sonnustaunut prinsessa kantoi viime vuosina vakiotiarakseen muodostunutta Kuusinappista tiaraa. Kuvan prinsessasta näette täällä ja Ruotsin kuningasperheen tiaroihin, sekä tiara-arvauksiimme, voitte tutustua täällä ja täällä. Kunniamerkeistä ja niiden käyttämisestä lisää puolestaan täällä.

Nobel-juhlallisuudet paitsi juhlistavat saavutuksia tieteessä, toimivat myös aikamoisena muotinäytöksenä. Viime vuonna Hovikirjeenvaihtaja ei ollut oikein vaikuttunut yhdestäkään asusta, mutta tänä vuonna täytyy sanoa, että kaikki kuningasperheen naiset onnistuivat! Kuningatar Silvian puku oli väriltään hiukan tunkkainen ja malliltaankin tylsä, mutta kuitenkin perustyylikäs, kuten kuningattarella aina. Kruununprinsessa Victoria ja prinsessa Sofia pukivat kauniisti raskauden muokkaamat vartalonsa ja illan kuningattarena loisti prinsessa Madeleine. Prinsessan kohdalla täytyy erityisesti korostaa jälleen kerran kauniita hiuksia ja taitavaa meikkiä, joka korostaa prinsessan parhaita puolia upeasti. Aiemmin viikolla tutustuimme Ruotsin kuningasperheen tiarakokoelmaan ja voitaneen sanoa, että menestys oli 60 prosenttinen, sillä kolmessa viidestä osuin oikeaan! Kahden muun kohdalla olen puolestani mielelläni väärässä, Connaught-tiara näytti kerrankin hyvältä ja akvamariinitiaraa en voi kylliksi ylistää.

Prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian häiden jälkeen on jonkinverran keskusteltu siitä, mikä nyt on arvojärjestys kuninkaallisen perheen sisällä. Mielenkiintoa on kohdistunut erityisesti siihen, asettuuko prinsessa Sofia kälynsä prinsessa Madeleinen edelle ja eilen illalla tämä arvojärjestys oli selvästi näkyvissä. Kuninkaallisissa perheissä sukuun naidut puolisot seuraavat arvossa aina puolisoitaan, joten kun prinssi Carl Philip ja prinsessa Sofia edustivat eilen yhdessä, prinsessa Sofian paikka saapumiskulkueessa, sekä illallispöydässä oli arvokkaampi, kuin perheen kuopuksen prinsessa Madeleinen. Salin pääpöytään istumajärjestys oli suunniteltu siten, että keskellä istuivat kuningas ja kuningatar, heidän molemmilla puolillaan kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel ja seuraavaksi prinssi Carl Philip ja prinsessa Sofia, kaikki luonnollisesti arvovierasseuralaisineen. Vasta heidän jälkeensä olivat vuorossa prinsessa Madeleine ja Chris O’Neill.

Juhlaillallisesta vastasivat tänä vuonna alku- ja pääruoan osalta Sayan Isaksson ja jälkiruoasta kondiittori Daniel Roos. Keväästä saakka valmisteltu menu oli salaisuus aina siihen hetkeen saakka, kun tarjoilijat astelivat saliin. Ruotsin prinsessojen lautasilta saattoi muuten löytyä hieman omanlaisensa annokset, sillä kruununprinsessa Victoria välttelee laktoosia, prinsessa Madeleine punaista lihaa ja prinsessa Sofia samoin oltuaan ensin täysin kasvissyöjä 16-vuotiaasta saakka, mutten sittemmin tarpeen vaatiessa ryhdyttyä syömään myös kalaa ja siipikarjaa.

Piikkikampelaa ja kampasimpukkaa meren kasvien, ruskistetun voin ja muikunmädin kera

Sieniin käärittyä hiilloksessa kypsennettyä vasikkaa, juuriselleriä ja omenaa, sekä mehua paahdetusta selleristä ja perunapiiras

Kahvin ja manteleiden makuinen kirsikankukka

Champagne Taittinger Brut Millésimé 2008
Château Mont-Redon Châteauneuf-du-Pape Rouge 2010
Castei Recioto della Valpolicella Classico 2008

Pääpöydässä kuninkaallisen perheen kanssa istuivat itseoikeutetusti palkitut puolisoineen, sekä esimerkiksi valtiopäivien puhemies, pääministeri ja muita ministereitä, sekä eurooppalaisen tiedeyhteisön kermaa. Illallista nautittiin lähes yhteentoista saakka Ruotsin aikaa ja sen jälkeen vieraat siirtyivät tanssimaan Gyllene-saliin ja kuninkaallinen perhe puolestaan vetäytyi arvovieraineen niin kutsuttuun Prinssin galleriaan. Tänä iltana on vuorossa vielä perinteinen juhlaillallinen, jonka kuningas tarjoaa palkittujen kunniaksi kuninkaanlinnassa. Jälleen pääsemme ihailemaan tiaroita, mutta valitettavasti hieman vähemmin valokuvin. Jos luvallisia kuvia tilaisuudesta ilmestyy, päivitän ne tähän postaukseen ja lisään otsikkoon maininnan. Huonohkoja kuvia, mutta kuvia kuitenkin, joten tässä ne ovat.

PÄIVITYS: Perjantai-iltana oli siis vuorossa kuningas Kaarle Kustaan perinteiseen tapaan Nobel-palkittujen kunniaksi tarjoama illallinen kuninkaanlinnassa. Paikalla olivat kuningasparin lisäksi heidän kaikki kolme lastaan puolisoineen, sekä ilmeisesti myös prinsessa Christina.

Video saapumisesta:

Kuningatar Silvia oli selvästi ottanut onkeensa allekirjoittaneen ja Jonnan kritiikistä ja vaihtanut tanttamaisen iltapuvun ihonmyötäiseen! Täytyy myöntää, että 23. päivä jo 72 vuotta täyttävällä kuningattarella on niin kaunis vartalo, että tämäkin tummansininen iltapuku toimii. Tosin sitä en ymmärrä, mikä on tuo vyötäröltä roikkuva riekale, jota ensin luulin kuningattaren kädessään kantamaksi huiviksi, mutta joka ilmeisesti onkin puvun osa. Päähänsä kuningatar oli asettanut Leuchtenbergin upean safiiritiaran, sekä siihen kuuluvat korvakorut ja rintaneulan.

Kruununprinsessa Victoria jatkoi säästeliäällä linjalla ja käytti uudelleen Pär Engsheden suunnittelemaa tummansinistä paljettipukua, jonka näimme ensimmäisen kerran vuoden 2011 Nobel-juhlissa. Silloin kruununprinsessa odotti prinsessa Estelleä. Tiaravalinta oli tällä kertaa tuttu ja turvallinen, eli Victorian vakiotiara, Baden Fringe. Kädessään kruununprinsessa Victoria kantoi Alexander McQueenin käsilaukkua ja tiaraan sopien muutkin korut olivat timanttikoruja kuninkaallisesta kokoelmasta.

Prinsessa Sofian kaunis asu oli melkoinen yllätys, kun sitä ensin kännykän ruudulta tihrusti. Miksi prinsessa saapui juhlaan kälynsä mekossa? No, lähempi tarkastelu osoitti, että onhan puku erilainen kuin prinsessa Madeleinen puku edellisenä iltana, mutta paljon on myös samaa värin, vyötärönseudun ja jopa nappirivin muodossa. Puku oli ruotsalaisen Zetterberg Couturen valmistama. Tällä kertaa hiuksensa lähes kokonaan auki jättänyt prinsessa oli asettanut päähänsä toista iltaa peräkkäin häätiaransa ja valinnut sen seuraksi samat korvakorut, joita hän käytti myös hääpäivänään.

Isosiskonsa tapaan myös prinsessa Madeleine luotti tiarassa tuttuun ja turvalliseen, sillä eilen käyttöön pääsi jälleen kerran moderni siipitiara. Prinsessan korkeakauluksinen, pitsikoristeinen Alberta Ferretti -iltapuku oli melko erikoinen, mutta jälleen kerran se sopi kauniisti prinsessan omiin väreihin ja erityisesti meikki oli saatu toimimaan upeasti. Prinsessa Madeleinen laukku oli jälleen yksi värivaihtoehto Bottega Venetan ruutulaukusta, jollaisen näimme eilen torstaina myös kruununprinsessa Victorialla.

Kokonaisuudessaan tilaisuudet voi katsoa netissä: Rauhanpalkinnon jakotilaisuus Oslossa, palkintojenjako ja Nobel-illallinen Tukholmassa

Vaate- ja korutietämyksestä jälleen kiitokset Twitterin ja blogien asiantuntijoille, erityisesti Swedish Royal Clothing ID’s, The Royal Order of Splendor ja The Court Jeweller -blogeille.

Tuomionne? 😉

Mainokset

27 kommenttia artikkelissa “Ruotsin ja Norjan kuningasperheet juhlistamassa Nobeleita (PÄIVITETTY: Loppuun lisätty kuvat myös perjantain illalliselta)

 1. Silvian asuvalinta ei ollut ihan niin onnistunut kuin viime vuonna, mutta tyylikäs kuitenkin . Pakko myöntää että Madeleinen kokonaisuus oli onnistunein ja Victoria todella kaunis! Sofian asu oli oikein kaunis mutta tuo tiara….voi apua 😡 näyttää ihan lasten leikkitiaralta..musta se on vaan liian pieni ja liian takana eikä tuo jakaus yhtään paranna asiaa..

  Tykkää

  • Sofian hiukset olisi pitänyt olla enemmän Madden tyyliin, pehmeästi ja pöyheästi. Tuo pieni tiara tarvitsisi pienen pesän itselleen, eikä tuollaista tasaista alustaa. Eikä noin takana. Eikä keskellä päätä olevalla jakauksella. Muuten varmaan ihan kiva. 😀

   Tykkää

 2. Hiukan tiaraveikkausten satoa:

  – Useampi meistä toivoi prinsessa Lilianin laakeriseppeletiaraa kruununprinsessa Victorialle, mutta valitettavasti tämä ei toteutunut

  – Jonna, Ariana ja Fendiinakin lienevät iloisia, kun pääsimme näkemään Connaughtin Victorialla ja vielä paremmalla kampauksella, Jonna toivoi myös Madeleinelle akvamariinitiaraa

  – Katrillakin kävi siinä mielessä tuuri, että terästiaraa tai nappitiaroita emme oikeastaan nähneet (Christinaa ei lasketa, kun hänelle sentään kuusinappineen sopii)

  – Valistuneet arvaukset häätiarasta Sofialle menivät nappiin

  (Toivottavasti huomasin poimia kaikki!)

  Tykkää

 3. Ja kaunishan tuo Sofian tiara aivan ehdottomasti on, mutta olisi tosiaan vaatinut aivan erilaisen kampauksen. Mette-Maritin hattu”kammo” jäi mietityttämään 😂 hän siis ei juuri hattuja käytä ?

  Tykkää

  • Aivan totta, tiara itsessään on kaunis ja sopusuhtainen, mitä aina itse arvostan. Koko vaan selvästi tuottaa hiukan päänvaivaa nyt asettelumielessä, mutta uskon, että asettamalla sen hieman edemmäksi ja ehkä hieman takakenoon, tulos olisi heti paljon parempi!

   Mette-Marit ei tosiaan ole hatuistaan tunnettu! Aiemmin niitä vielä jonkin verran näimme, mutta viime vuosina hän on kyllä aika usein pitäytynyt näissä pannoissa tai sitten pillerihatuissa, jotka on aseteltu käytännössä niskaan.

   Royal Hats -blogista näet helposti Mette-Maritin hattuja: https://royalhats.wordpress.com/tag/princess-mette-marit/

   Tykkää

 4. Madeleine oli kyllä upea! Mukavaa, että joukkoon mahtuu aina yllätyksiä. Hyvä kun Ruotsin hovissa ei ole pulaa tiaroista, joten päästään jatkossakin arvuuttelemaan. 🙂

  Tykkää

  • Ajattele, että tässä oli vasta kokoelmasta vajaa kolmannes! Eivätkä edes ne isoimmat/arvokkaimmat. Ja sitten vielä se, että Ruotsissa todella tiaroita vaihdellaan, eikä oikein koskaan voi olla varma, minkä tiaran kukin valitsee.

   Tykkää

 5. Madeleinella oli kyllä häikäisevän hyvä meikki ja mielettömät tiarahiukset. Sofian hiuksille voisi keksiä vaihteeksi toisenlaistakin kampausta, kauniit hiukset hänellekin kuitenkin!

  Tykkää

  • Silloin, kun Madeleine vaihtoi blongista tummempaan hiusväriin muistan, että jonkunverran oli ongelmaa ihonvärillä ja meikillä yhdessä sen hiusten värin kanssa. Mutta nyt ne ovat olleet tasapainossa jo pidemmän aikaa ja kyllä Madeleine on yksi kauneimmista prinsessoista, ellei jopa kaunein!

   Sofialla on ollut aiemmin tosi kauniita kampauksia, kuten viime vuonna Nobeleissa molempina iltoina. Jotain muuta, kuin tuota tasaista ja jakauksellista, olisi kiva nähdä.

   Tykkää

 6. Madeleine oli aivan upean näköinen! En kyllä pettynyt tiaravalintaan ja nyt, kun Madeleine ilmiselvästi huomasi toiveeni, hän voisi toteuttaa sen myös tänään 😉
  Victoria oli todella kaunis, mutta myös vähän väsyneen oloinen. Connaught-tiarakin oli nyt edukseen, mutta kaulakorun olisi voinut jättää pois, koska se teki kokonaisuudesta ehkä vähän tukkoisen.
  Sofian puku oli kaunis ja korvakorutkin olivat nätit, mutta tiaran asettelun kanssa on vielä petrattavaa.
  Silvia yhtä kuningatarmaisena kuin aina! Puvun yläosa oli nätti, mutta alaosa ei jotenkin yhtään sopinut siihen, mutta on sitä kauheampiakin nähty 😀

  Tykkää

  • Mikäs sulla olikaan toisena toiveena Madeleinelle? Oliko se se Edward VII:n tiara? En ehkä voi allekirjoittaa toivetta… Tai jos Madde lupaa, että se näyttää yhtä hyvältä kuin akvamariini, niin sitten toki! 😀

   Olen samaa mieltä Victorian kaulakorusta. Se on aika lyhyt ja hiukan ehkä tekee tukkoisen ja raskaan vaikutelman näin, kun vartalokin on vauvan takia pönäkkä ja pukukin ylhäältä aika umpinainen. Jotain vähän kevyempää olisi sopinut paremmin. Ja vähän väsyneeltä Victoria näytti, mutta jotenkin sympaattiselta ja lämpimältä. Joku taisi Twitterissä kuvailla äidilliseksi!

   Tajusin nyt, mikä mulla on suurin ongelma tuon Silvian puvun kanssa. Se on liian peittävä! Enkä nyt siis tarkoita, että kuningattaren pitää pukeutua avokaulaiseen makkarankuoreen, mutta kun Silvialla on niin kaunis vartalo ikäisekseen, joku vähän imartelevampi toimii yleensä paremmin. Esim. tämä vuodelta 2010

   Tykkää

   • Juu rubiinitiaraa toivon, ei edes haittaa jos ei aivan nappiin mene, mutta haluan vaan tietää miltä se näyttää Madeleinella 😀
    Silvian puvun alaosa olisi kyllä voinut olla ihonmyötäisempi! Se voisi poistaa tuon tanttamaisen vaikutelman.

    Tykkää

 7. Heh, Victoria onnistui kyllä paljon paremmin kuin kesällä häissä tiaransa kanssa, vaikka minäkin olisin jättänyt kaulakorun pois 🙂 Ja Madeleinen esiintyminen tuossa tiarassa sai minut toivomaan, että tiara päätyisi joku päivä takaisin kuningasperheen holveihin!

  Tykkää

  • Toivon aivan samaa! Vaikka nytkin akvamariinitiaraa pääsee näköjään lainaamaan, olisi kokoelmassa juuri sopiva aukko sille. Todella sääli, jos tiara päätyy Margarethan lasten käsiin ja katoaa julkisuudesta, tai myydään jollekin keräilijälle.

   HUOMIO KAIKKI! Kuvat eiliseltä päivitetty postauksen loppuun!

   Tykkää

 8. Nyt Silvia oli kyllä illan upein nainen! Jaksan aina ihmetellä, kuinka hänen vartalonsa ei ole viimeisen 40 vuoden aikana muuttunut yhtään!
  Victorian puku oli nätti, mutta jotenkin se ei näyttänyt yhtä upealta kuin ensimmäisen kerran Nobeleissa.
  Ilmeisesti Madeleine ja Victoria päättivät, ettei makeaa mahantäydeltä tiaroiden suhteen, mutta torstain tiarat kyllä vähän auttavat pettymykseen 😉
  En ole vielä aivan varma pidänkö Madeleinen puvusta, mutta kokonaisuus näytti hyvältä ja eritoten hiukset olivat upeat!
  Sofian puku oli kaunis ja tiarakin oli nyt vähän paremmin aseteltu, mutta hän voisi nyt hetkeksi unohtaa keskijakauksen.
  Kaikenkaikkiaan tämän vuoden Nobel-gaala oli kyllä yksi parhaista! Jos ei nyt aivan huipulle päästy, niin ei kyllä kaukana olla!

  Tykkää

  • Ehdottomasti samaa mieltä, Silvia johti joukkoa kunnialla ja oli upein! Glamouria, tyyliä ja jopa seksikkyyttä, mutta vain juuri sen verran, kun ikään ja asemaan sopii. Upea kokonaisuus. Silvian kasvoista näkee, että lääketieteellistä apua nuorekkuuteen on saatu, joten varmaan hiukan ehkä siellä vartalonkin puolella on jotain tehty, mutta eihän se väärin ole. Ja kyllä tuossa kropassa näkyy varmasti myös terveelliset elämäntavat!

   Sofian tiara taisi olla tällä kertaa hiukan edempänä? Mutta edelleen se on täysin suorassa tuolla päälaella, minusta kannattaisi kokeilla asettaa se hiukan takakenoon. Siis jos se taipuu niin! En voi uskoa, että Sofialle olisi ostettu tiara, joka on jäykästi aina samassa muodossa. Ja tosiaan, jakaus pois ja jotain pehmeyttä tilalle. Tuo jakaus muutenkin pidentää Sofian kasvoja ja nyt sanon senkin, mitä olen jo pari päivää pidätellyt: vaikka minusta Sofian etuhampaiden rako on symppis, enkä missään tapauksessa toivo, että hän laitattaa kuoret hampaisiinsa, tuo jakaus vähän jatkaa sitä samaa pystylinjaa kasvoissa, kun Sofia hymyilee. Saa olla eri mieltä! 😉

   Tänä vuonna oli kyllä monia onnistumisia, eikä yhtään varsinaista floppia tai ihmetyksen aihetta! Yksi parhaita viime vuosista, ehdottomasti.

   Tykkää

 9. Silvian puku oli upea mutta muakin häiritsi se roikkuva kangas kaistale.Madeleinen asu oli ihan ok,vähän synkkä ehkä mutta toi Sofian tiara oli edelleen omituisesti aseteltu, hitusen parempi kuin tostaina. Victoria oli myös kaunis kuten aina 😊

  Tykkää

  • Joo se kaistale oli todella erikoinen. Olisi mielenkiintoista nähdä vaate käytössä kunnolla ja vähän lähempää, että miten se oikein siihen asettuu. Madden puvussa mua hiukan ihmetytti se korkea kaulus. Jotenkin vähän raskas ja tunkkainen vaikutelma tuli siitä. Muuten kyllä tosi nätti ja moderni siipitiara toimi jälleen hyvin, vaikka onkin jo aika nähty.

   Tykkää

 10. Upea postaus Nobel- juhlista ja eiliseltä illalliselta, kiitos! 🙂

  PS. Kumpanakin päivänä naispuolisilla kuninkaallisilla oli aivan upeita asuja!

  Tykkää

 11. Huh viimeinkin kunnon koneen ääressä, puhelimella kun ei kunnolla päässyt katsomaan postausta. Ja mistä tässä kaikessa aloittaa??? No ensinnäkin tuo Sofian kampaus, kuten Jonnakin totesi, niin miksi ihmeessä on keskellä päätä jakaus ja tiara jotenkin tosi kaukana takana? Jos esimerkiksi vime vuoden kampausken yhdistäisi ja siihen tiara, niin lopputulos olisi onnistuneempi. Sitten tuo Sofian toisen päivän puku kyllä aiheutti kysymyksiä, kun oli ihan kopio Madden puvusta. Varsinkin kun valitopäivän avajaisissa Sofia ja Madde olivat ihan tekstiilikaksoset, niin luulisi että näistä aiheista olisi ennen juhlia puhetta.
  Vickan sai kyllä pisteet kierrätyksestä, mutat jotenkin pukua olisi voinut jopa vähän modistaa kenties. Madde oli kyllä ehdottomasti onnistunein koko viikonlopun aikana. 🙂
  Mikähän siinä on ettei Lilianin tiaraa käytetä? Onko siskoksilla riitaa kenties käytöstä vai mikä tässä nyt on, ettei sitä nähdä julkisuudessa?

  Tykkää

  • Yllättävää minustakin, etteivät prinsessat tämän enempää keskustele siitä, mitä pukevat päälleen. Tai sitten heitä ei tosiaankaan haittaa, kun olivathan nämäkin asut eri iltoina. Jännä yhteensattuma kuitenkin, kun näissäkin puvuissa oli värin lisäksi tosi paljon yhteistä.

   Victorian pukua olisi tosiaan voinut jotenkin hiukan uudistaa, vaikka kaunishan se on noinkin. Mutta Victoria saa multa kyllä plussaa näistä ”säästötoimenpiteistä”, saisivat monet kuninkaalliset muutenkin kierrättää enemmän asujaan.

   Yleisen tiedon ja käsityksen mukaan Victoria peri Lilianin tiaran, eli on vain Victorian käytössä, ellei hän sitten itse halua lähteä lainaamaan. Tämä on nyt mun ihan omaa mutua, mutta olen ajatellut, että ehkä Victoria suhtautuu tiaraan hyvin tunteikkaasti (mikä olisi hänelle ilmeisen luonteenomaista), eikä halua sitä vielä käyttää ihan tavallisena koruna. Madden häät olivat tietenkin poikkeus, kun olivat perhejuhla, mutta ehkä Victoria ei vielä halua ottaa tiaraa normikiertoon, vaan pitää vähän erityisasemassa, kun korulla lienee aika hurjasti tunnearvoa.

   Tykkää

 12. Vihdoinkin kerkeän itsekin kommentoimaan. Olen kyllä lukenut kaikki postaukset tähän asti, mutta joulukiireiden takia en ole ehtinyt konetta juurikaan avaamaan ja kännykällä tosiaan on hankala laitella kommenttia, kun ei oikein kuviakaan erota. 🙂
  Nobel-juhla vaikutti hyvin onnistuneelta, ainakin kuvista päätellen. Kuninkaalliset olivat hyvin tyylikkäitä sekä Norjassa että Ruotsissa. Mette-Maritin takkimekko oli mielestäni kaunis ja Sonjan kokonaisuus oli arvokas. Itse tykkään nähdä kuninkaallisilla naisilla hattuja ja olen jostain syystä aivan ihastunut pillerihattuihin, joten Sonjalle kiitosta. 😀

  Ruotsissa on tietysti aivan eri tunnelma kuin Norjassa ja kyllä iltapuvut ovat aina erityisen upeita. Omat suosikkini olivat Madeleine ja Victoria torstai-iltana. Madeleinen puku oli ihana, meikki täydellinen, hiukset ja tiara, kaikki kohdallaan. Tiara oli yllätys, mutta erittäin hyvä sellainen. Victorian asu oli upea ja raskaus oli hyvin huomioitu tuoden muodot esille. Kuten aiemmissa kommenteissa on jo huomautettu, koruja olisi voinut olla vähemmän tai kevyempi kaulakoru ainakin. Tiara oli kaunis ja kampaus onnistunut. Itse en niin välittänyt Silvian puvusta, oli jotenkin outo, mutta korut olivat kauniit. Sofian puku taas oli upea, mutta kuten jo aiemmin on mainittu, tiaran asettelu oli vieläkin huono. 😦
  Perjantaina Silvia ja Sofia onnistuivat puvuissaan. Silvialla oli kauniin värinen puku ja korut olivat omia suosikkejani. 🙂 Sofian tiara ei nytkään tehnyt minuun vaikutusta. Itse en pitänyt Victorian puvusta edes ensimmäisellä kerralla. Luulen, että se näyttää kuitenkin paremmalta luonnossa kuin valokuvissa. Madeleinen puku taas oli jotenkin omituinen kauluksineen. Tiaravalinnat molemmilla hieman tylsähköt. Mutta kaiken kaikkiaan oli upean näköistä. 🙂
  Tulipa pitkä kommentti, mutta toivon mukaan kaikki tuli sanottua. 😀

  Tykkää

  • Kiirettä on pitänyt täälläkin ja valitettavasti blogi jäänyt vähän lapsipuolen asemaan. En ole ehtinyt tehdä suunnitelemiani postauksia ennen joulua. 😦

   Mielenkiintoista, kuinka joistakin asioista tunnumme kaikki olevan samaa mieltä! Esim. tuo Sofian tiara, josta en muista nähneeni koskaan missään kommenttia, että sen asettelu olisi hyvä. Toivottavasti Sofialla vaan on ihan erilainen maku, eikä tuo asettelu kerro siitä, ettei tiaraa pysyt pitämään muussa asennossa…

   Salaa vähän toivoin, että Madeleine kokisi tarpeelliseksi tiaravalinnallaan korostaa omaa asemaansa (vaikken lehtien rummuttamaan kilpailuun Madden ja Sofian välillä niin uskokaan) ja oli se sitten syy tai ei, sai hän kyllä lainatiarallaan runsaasti huomiota. Ja ansaitusti! Toivon todella, että tuo akvamariinitiara palaa kuningasperheen kokoelmaan tulevaisuudessa.

   Tykkää

 13. Kiitos ihastuttavasta blogista! Olen koukussa.

  Jottei konsensus Sofian tiaran asettelusta olisi liian ilmeinen, voin kertoa, että edustan vastakkaista koulukuntaa. Olen kiinnittänyt aivan erityistä huomiota Sofian kampaukseen ja tiaran asetteluun – mielestäni hänen tyylissään on jotain ikiaikaista ja ylvästä. Tyyli tuo jostain syystä mieleeni varhaiskeskiajan prinsessat. Mutta ihanaa, että on keskustelua ja eri kantoja – sinänsä näinkin pienestä yksityiskohdasta maailmankaikkeudessa. 🙂

  Tykkää

  • Hei, mahtavaa, että olet löytänyt blogiin! Ja kiitos eriävästä mielipiteestä. 😀 Meillä on täällä välillä niin vahva konsensus, että erimielisyys on enemmän kuin tervetullutta. Saan kyllä mielikuvastasi kiinni ja vaikka tiaran asettelu ei edelleenkään ole makuuni, täytyy aina ihailla Sofian ryhtiä ja ylväyttä. Aivan uskomaton tuo tapa, jolla Sofia vartalonsa kannattelee!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.