Villa Solbacken on prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian tuleva koti (Päivitetty 6.4. ja 3.5.2016)

Ruotsin prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian häistä on kulunut jo viisi kuukautta ja ensimmäinen lapsikin on tulossa, mutta pienen perheen asumiskuviot eivät vain tunnu etenevän. Prinssin kummisedältään prinssi Bertililtä perimä huvila Villa Solbacken on ollut tyhjillään keväästä 2013, mutta prinssipari asuu edelleen samassa asunnossa Tukholman Djurgårdenissa, jossa he ovat asuneet jo useamman vuoden. Tulevan kodin remonttiaikataulu tuntuu venyvän ja vanuvan ja samalla kasvavat kustannukset, sillä Solbacken onkin ilmeisesti merkittävästi huonommassa kunnossa, kuin oli arveltu. Päätös kuitenkin pitää, prinssi aikoo perheensä taloon asuttaa isosetänsä toiveiden mukaan, vaikka projekti onkin osoittautunut hankalaksi ja kalliiksi. Siihen saakka koti säilynee Sjötullsbackenin vanhassa puutalossa, sillä ainakin syksyiset huhut muutosta Rosendalin linnan kuningattaren paviljonkiin olivat alusta asti perättömiä.

Kuningas Kaarle Kustaan setä, prinssi Bertil, osti itselleen ja silloiselle naisystävälleen Lilian Craigille kodiksi Tukholman keskustan vehreällä Djurgårdenin alueella sijaitsevan Villa Solbackenin vuonna 1949. Noin 250 neliömetriä käsittävän kaksikerroksisen kivitalon oli rakennuttanut vuonna 1930 liikemies Gunnar Rooth ja funkkistyylisen rakennuksen suunnittelusta oli vastannut Ragnar Hjorth. Vuonna 1939 talon osti vapaaherratar Hermine von Essen puolisoineen ja häneltä rauhallisella tontilla sijaitseva talo siirtyi prinssi Bertilin omistukseen. Pariskunta ehti asua talossa yhdessä 48 vuotta, niistä 21 aviopuolisoina. Prinssi Bertilin kuoltua vuonna 1997 talo siirtyi prinssin rakkaan kummipojan, prinssi Carl Philipin omistukseen, mutta testamentti määräsi, että prinsessa Lilian saisi asua talossa elämänsä loppuun saakka. Maaliskuussa 2013 prinsessa kuoli 97-vuotiaana pitkällisen saurauden ja dementoitumisen jälkeen ja Villa Solbacken siirtyi irtaimistoineen prinssi Carl Philipille, joka on omien sanojensa ja hovinkin vahvistuksen mukaan päättänyt asua talossa tulevaisuudessa.

Villa Solbackenin kaikki aiemmat asukkaat ovat olleet yhteiskunnan kermaa ja talo on alunperinkin suunniteltu niin, että sitä on voitu käyttää edustuskotina. Villan ylemmässä kerroksessa sijaitsevat perheen yksityiset tilat, tällä hetkellä suuri päämakuuhuone kuvissa näkyvän puolipyöreän parvekkeen takana ja sen lisäksi kolme pienempää huonetta, kaksi kylpuhuonetta, joista toinen päämakuuhuoneen yhteydessä, vaatehuone ja eräänlainen kodinhoitohuone. Yläkerrasta aukeaa kaksi parveketta, toinen mainitsemani puolipyöreä parveke talon etupuolelle ja suurempi parveke talon takapihalle. Alakerrassa sijaitsevat halli ja portaikko yläkertaan heti talon idänpuoleisessa päädyssä sijaitsevan pääsisäänkäynnin kohdalla, keittiö, sekä kaksi olohuonetta, joista toista on ilmeisesti käytetty ruokasalina. Oleskelutilat sijaitsevat talon kuvissakin näkyvällä eteläsivulla ja länsipäädyssä, ja näistä ruokasali päämakuuhuoneen alapuolelle puolipyöreän alkovin kohdalla. Päärakennuksen lisäksi pääasiassa luontoon rajautuvalla tontilla on erillinen rakennus, jota on mahdollisesti käytetty vierastalona ja jossa sijaitsee myös autotalli.

Villa Solbacken sijaitsee juuri ja juuri niin sanotun pohjoisen Djurgårdenin puolella. Tontin eläpuolella kulkee kanaali, joka erottaa Djurgårdenin saaren mantereesta. Kanaalin ylittää Djurgårdsbrunnsbron -silta, jonka juuresta lähtee itään ensin kävelyreitti, joka on nimetty prinssi Bertilin mukaan ja heti sen jälkeen Djurgårdsbrunnvägen, jonka päässä villa sijaitsee aika hyvin katseilta suojassa. Naapureita ei liiemmin ole, mutta esimerkiksi Tukholman juutalainen teatteri sijaitsee avain lähistöllä. Djurgården on ollut 1800-luvulta saakka kaupunkilaisten suosimaa ulkoilu- ja vapaa-ajanviettoaluetta, jossa sijaitsee myös useita monille suomalaisillekin tuttuja nähtävyyksiä, kuten huvipuisto Gröna Lund, ulkoilmamuseo Skansen ja Vasa-museo. Turistikohteiden lisäksi saarella on runsaasti ulkoilureittejä, historiallisia rakennuksia, sekä puistoalueita.

Prinssi Carl Philip ja prinsessa Sofia selvästi viihtyvät Djurgårdenissa, sillä he ovat itseasiassa asuneet alueella jo keväästä 2011 lähtien. Prinssi ja silloinen Sofia Hellqvist muuttivat aivan saaren itäkärjessä sijaitsevaan Blockhusuddeniin, jossa sijaitsee osoitteessa Sjötullsbacken 21 hovin omistama kolmikerroksinen vihreä puutalo. Talossa on useampia asuntoja ja vuonna 2013 prinssi ja prinsessa muuttivat talon sisällä, mahdollisesti suurempaan huoneistoon. Villa Solbackenin tapaan myös prinssiparin nykyinen koti sijaitsee vehreällä alueella, mutta täällä yksityisyyttä on selvästi vähemmän, sillä naapureita on jonkin verran, eikä talon ympäri kulje aitaa. Meri on kuitenkin mukavasti aivan kivenheiton päässä pienen tien toisella puolella.

Muuttomatka ei siis ole pitkä, kun prinssi Carl Philip ja prinsessa Sofia siihen jossakin vaiheessa vihdoin ryhtyvät. Tietenkin on mahdollista, että he muuttavat välissä vielä johonkin toiseen asuntoon, sillä parin ensimmäisen lapsen keväällä syntyessä tila- ja turvallisuusvaatimukset saattavat hieman kohota. Lokakuun alussa mediassa väitettiin, että prinssipari olisi muuttamassa niin ikään Djurgårdenissa sijaitsevan Rosendahlin linnan alueella sijaitsevaan Kuningattaren paviljonkiin, mutta suunnitelma kuulosti jo alunperin epäuskottavalta, sillä paviljonkin sijaitsee hyvin aukealla paikalla ja tuntuisi järjettömältä laittaa talo parille mieluisaksi ja ennen kaikkea turvalliseksi, sekä riittävän yksityiseksi vain parin vuoden tähden. Hovista huhu onkin kumottu täysin ja korostettu, että Villa Solbacken on prinssiparin tuleva osoite.


PÄIVITYS: 6.4.2016 Expressen uutisoi, että prinssi Carl Philip ja prinsessa Sofia ovat muuttaneet kuningas Kaarle Kustaan ja kuningatar Silvian naapuriin Drottningholmin linnan alueella. Kuningaspari asuu varsinaisessa linnassa ja prinssipari puolestaan on muuttanut noin 200 metrin päässä sijaitsevaan Sjöflygeln-rakennukseen, jossa sijaitsee vieraiden majoitustiloja, sekä asunto, jossa kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel asuivat ennen häitään ja muuttoa Hagan linnaan. Lehtitietojen mukaan asunto on pienehkö, vain kaksi huonetta ja keittiö. Muuton syyksi hovista on kerrottu turvallisuus, sillä aiemmassa asunnossa sitä ei voitu enää taata vauvan syntymän myötä. Sitä, kuinka kauan prinssipari aikoo Drottningholmissa viihtyä, ei hovista kerrottu, mutta muutto on kuitenkin väliaikainen ja edelleen prinssiparin on tarkoitus asettua tulevaisuudessa Villa Solbackeniin.


Mutta sitä ennen villassa on edessä valtaisa remontti, jota ei välttämättä ole lehtitietojen mukaan vielä edes päästy aloittamaan. Prinssi Carl Philip haki talolle remontointilupia jo helmikuussa 2015 (Päivitys 3.5.2016: Rakennuslupa on nyt ilmeisesti myönnetty ja remontti voidaan aloittaa), mutta asiat eivät ole mitä ilmeisimmin sujuneet aivan odotusten mukaan. Ensinnäkin Villa Solbacken on paikallisen museoviraston suojelema ja kaikki muutokset, jotka taloon tehdään niin sisä-, kuin ulkopuolellekin, vaativat erillisen luvan. Lisäksi on käynyt ilmi, ettei taloa ole liiemmin remontoitu sitten 1930-luvun, joten pintaremontin lisäksi huomiota vaatii lähes kaikki sähköistä ja vesiputkista lähtien. Vahvistamattoman tiedon mukaan talosta on myös löydetty asbestia, jonka poistaminen on paitsi hidasta, vaatii myös erityisammattilaisia tekemään sen. Lisäksi prinssiparin toiveissa on ilmeisesti tehdä merkittäviä muutoksia talon sisätiloihin ja jopa huonejakoon, sekä lisätä julkisivuun parvekkeita. Tavoitteena on kodikas, mutta moderni koti, ja se vaatii täydellisen remontin, sillä talo on päässyt todella huonoon kuntoon viime vuosina ja vuosikymmeninä. Alla olevassa kuvassa näette talon vuosi sitten, se näyttää autiolta ja tosiaan huonokuntoiselta.

Tehtävää on siis paljon, ennen kuin prinssi ja prinsessa jälkikasvuineen voivat taloon muuttaa. Varsinaista remonttiaikataulua ei hovin mukaan vielä edes ole ja arvioiden mukaan muuttaminen ei olisi ajankohtaista ainakaan ennen vuotta 2017. Luonnollisesti kaikki tämä myös maksaa melkoisesti ja prinssi Carl Philipin on kaivettava tarvittavat varat omasta pussistaan, sillä talo on yksityistä omaisuutta, eikä hovi puutu suunnitteluun tai kustannuksiin. Hovista on luonnollisesti saatavilla kuitenkin muunlaista apua tarvittaessa, sillä esimerkiksi kruununprinsessa Victorian ja prinssi Danielin kotiin Hagan linnaan on kunnostettu runsaasti vanhoja huonekaluja. Prinssi Carl Philipin sisustusmaun kerrotaan olevan melko yksinkertainen, hän pitää ruotsalaisesta designista, mutta yhdistää siihen mielellään myös ulkomailta hankittuja esineitä. Modernin ja vanhan liitto sisustuksessa on niin ikään prinssin mieleen. Tyylikkään sisustuksen kruunannee taide ja erityisesti valokuvataide, sillä se on prinssille myös rakas harrastus.

Vaikka Villa Solbacken onkin ehkä osoittautunut pieneksi painajaiseksi, prinssin tunnesiteet siihen ovat hyvin vahvat. Kaikki kuninkaallisen perheen lapset olivat lapsettomille prinssi Bertilille ja prinsessa Lilianille hyvin läheisiä, ja erityisesti kummipoikana prinssi Carl Philip oli tärkeä. Prinssillä on varmasti runsaasti muistoja talosta ja hän on tiennyt jo kauan, että jonakin päivänä voi muuttaa sinne oman perheensä kanssa. Villan myyminen ei ole hovinkaan mukaan missään tapauksessa suunnitteilla, eikä taloa purkamaankaan aleta, joten hitaasti ja varmasti se kunnostetaan. Ja jollakin mukavalla tavalla ehkä ympyrä sulkeutuu, sillä muutaman vuoden kuluttua talossa asuu jälleen prinssi ja tämän tavalliseen kansaan kuuluva rakastettu, jonka kanssa tämä prinssi on kuitenkin voinut avioitua ja perustaa perheen.

Prinsessa Sofia raskaana, vauva, Carl Philip, kuninkaalliset, hovikirjeenvaihtaja

© Kungahuset.se

Mainokset

2 kommenttia artikkelissa “Villa Solbacken on prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian tuleva koti (Päivitetty 6.4. ja 3.5.2016)

  1. Talo näyttää hienolta, mutta kuten mainitsit ränsistyneeltä ja kaipaa selvästi remonttia. Toivottavasti Sofia ja Carl Philip saavat remontin piakkoin käyntiin, jotta he pääsevät muuttamaan sinne perheensä kanssa. 🙂

    Tykkää

    • Villa Solbacken ei ole kovin iso, mutta vaikuttaa kyllä muuten aika ihanteelliselta Carl Philipin ja Sofian kodiksi. Sijaintikin näyttää olevan rauhallinen ja kaunis. Toivottavasti saavat rempan käyntiin, eikä tule mitään lisäyllätyksiä. 🙂

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s