Britannian kuninkaallisella perheellä on tärkeä rooli sotien uhrien muistamisessa

Tänään vietettiin Isossa-Britanniassa Remembrance Sundayta, jolloin kunnioitetaan maailmansodissa, sekä niiden jälkeen erilaisissa sodissa ja konflikteissa kaatuneiden brittiläisten ja Kansainyhteisön maiden sotilaiden muistoa. Kuninkaallinen perhe ja maan asevoimat ovat monilla tavoin kytköksissä ja hallitsijan symbolinen rooli kansakunnan päänä velvoittaa häntä luonnollisesti olemaan mukana sitä koskettavissa menetyksissä. Muistosunnuntai onkin tärkeä päivä kuninkaalliselle perheelle, joka oli jälleen mukana seremonioissa merkittävällä edustuksella ja oli saanut tällä kertaa seuraansa vieraita Alankomaista. Lisäksi kaatuneita on muisteltu kuninkaallisten voimin tällä viikolla myös torstaina ja lauantaina.

Kuningatar Elisabet on hallitsijana myös Britannian asevoimien pää. Lisäksi kuningatar on henkilökohtaisella tasolla niin sotilaan vaimo, äiti, kuin isoäitikin ja vuosisatainen perinne sitoo hänet ja hänen perheensä armeijaan ja sotaan myös historiassa taaksepäin mentäessä. Tämän viikonlopun juhlallisuuksissa läsnä olleista kuninkaallisen perheen jäsenistä prinssi Philip osallistui laivastotaisteluihin toisen maailman sodan aikana, prinssi Andrew lensi helikopteria Falklandin sodassa ja prinssi Harry taisteli kahteen otteeseen Afganistanissa. Erityisesti nykyaikana korostetaan hallitsijan roolia kansansa yhdistäjänä ja eräänlaisena tukena ja turvana, eikä tämä rooli korostune koskaan selkeämmin, kuin silloin, kun maa suree valtion puolesta henkensä menettäneitä kansalaisiaan. Kuningatar Elisabetin pieni vakava hahmo muistomerkin luona puhuu hiljaista kieltään siitä, kuinka kuninkaallinen perhe elää mukana niin kansan iloissa, kuin suruissakin.

Torstaina juhlallisuudet alkoivat Lontoon keskustassa Westminsterin Abbeyn luona, jossa prinssi Philip ja prinssi Harry avasivat jokavuotisen muistokentän. Tapahtuman järjestää vuonna 1921 perustettu The Royal British Legion -hyväntekeväisyysjärjestö, joka kerää sen ja muiden Remembrance Sundayta edeltävien tilaisuuksiensa avulla varoja työhönsä. Järjestöltä taloudellista ja sosiaalista apua saavat niin sotilaat ja veteraanit, kuin heidän perheensä ja huollettavansakin. Yksi merkittävä osa varainkeruuta on Poppy Appeal, eli jokavuotinen kampanja, jossa lahjoittajia kiitetään rintapieleen kiinnitettävillä Poppyillä, eli unikonkukilla. Ensimmäisestä maailmansodasta kertovasta runosta ja sen kuvaamista unikoista sotilaiden haudoilla innoituksensa saanut kampanja on Britanniassa erittäin suosittu ja rintakukkia näkee niin tavallisella kansalla, kuin julkisissa ammateissakin työskentelevillä. Kuninkaallinen perhe käyttää unikkoja aina marraskuun alusta alkaen ja olette sellaisen voineet nähdä esimerkiksi viime sunnuntaina prinssi Harryn puserossa.

Vuodesta 1928 saakka järjestetyn viiikonmittaisen Field of Remembrance -tapahtuman ajaksi katedraalin ja parlamenttitalon välinen nurmialue jaetaan 379 palstaan, joista jokainen on nimetty yhdellä armeijan osastolle. Yleisö voi paikanpäällä ostaa pieniä puisia esineitä, yleisimmin ristejä, mutta saatavilla on myös muiden uskontokuntien, sekä uskonnottomien symboleita, joihin kirjoitetaan oman kaatuneen läheisen nimi ja sen jälkeen se asetetaan henkilön oman rykmentin tai sotilasosaston palstalle. Ensi viikon torstaina symbolit kerätään, poltetaan ja tuhka sirotellaan ensimmäisen maailmansodan taistelukentille Pohjois-Ranskaan ja Belgiaan. Perinteisesti kentän on avannut joku kuninkaallisen perheen merkittävimmistä jäsenistä, aiemmin esimerkiksi kuningataräiti Elisabet ja sittemmin kuningatar itse tai kuten viime vuosina, prinssi Philip. Tänä vuonna merivoimien univormuun pukeutuneen isoisänsä rinnalla seisoi prinssi Harry Blues and Royals -ratsuväkirykmentin juhlaunivormussaan. Nuoremmalle prinssille tämä oli kolmas kerta tässä tilaisuudessa. Yhdessä prinssit laskivat muistoristit ensimmäisen ja toisen maailmansodan tuntemattomien sotilaiden haudoille ja osallistuivat sen jälkeen kahden minuutin hiljaiseen hetkeen. Lopuksi kuninkaallinen kaksikko tutustui alueeseen ja tapasi veteraaneja eri konflikteista.

Lauantaina oli vuorossa Festival of Remembrance, Royal Albert Hallissa vuosittain järjestettävä juhlatilaisuus, jonka takana on niin ikään The Royal British Legion. Päivän kaksi esitystä, aiempi yleisölle avoin, illan vain järjestön jäsenille perheineen, sekä kuninkaallisille, koostuvat sotilasnäytöksistä, kuorolaulusta ja rukouksista. Perinteisesti ohjelma on ollut hyvin vakavaa, mutta juhlallista ja erittäin mahtipontista. Tilaisuus alkaa ja päättyy kansallislaululla ja lopun kahden minuutin hiljaisuutta seuraa unikkosade salin katosta.

Tänä vuonna paikalla kuninkaallisen perheen lehterillä olivat kuningatar Elisabetin ja prinssi Philipin lisäksi heidän lapsistaan prinssi Andrew, prinsessa Anne ja puolisonsa vara-amiraali Sir Timothy Laurence, sekä prinssi Edward ja Wessexin kreivitär Sophie. Koska Walesin prinssi Charles ja Cornwallin herttuatar Camilla ovat parhaillaan vierailulla Uudessa-Seelannissa ja Australiassa, heitä paikkasivat prinssi William ja Cambridgen herttuatar Catherine, joille tämä oli ensimmäinen kerta tässä tilaisuudessa. Prinssi Charlesin poikien aikuistuttua ja heidän roolinsa vakavoiduttua heille on selvästi annettu viime vuosina aiempaa enemmän sellaisia tehtäviä, joissa he voivat edustaa isäänsä. Viimeksi näimme prinssi Williamin samassa hommassa Kiinan valtiovierailuun liittyneelle juhlaillallisella. Kuninkaallisen perheen vanhempaa kaartia edustivat myös meille jo monista tilaisuuksista tutut kuningattaren serkut Kentin herttua Edward, Gloucesterin herttua Richard ja herttuatar Birgitte, prinsessa Alexandra, sekä Kentin prinssi Michael ja prinsessa Michael. Kaikkien rinnassa loistivat punaiset unikot.

Kaatuneiden muistelu huipentui tänään sunnuntaina Lontoon Whitehallissa pidettyyn seremoniaan, jonka aikana kuninkaallisen perheen jäsenet, kärkipoliitikot ja asevoimien edustajat laskivat kuningattaren johdolla seppeleet Cenotaph-muistomerkille. Muistohetkeä on vietetty aina ensimmäisen maailmansodan päättymistä seuranneesta vuodesta 1919 saakka ja Remembrance Sundayta vietetäänkin aina marraskuun toisena sunnuntaina, eli sunnuntaina joka sijoittuu lähimmäksi ensimmäisen maailmansodan päättymispäivää 11.11. Kuningatar Elisabet on johtanut kunnianosoituksia jo vuosikymmeniä, sillä hän osallistui tilaisuuteen jo kruununperillisenä isänsä kuningas Yrjö VI:n rinnalla ja seisoi eturivissä heti noustuaan kuningattareksi.

Sunnuntain aikana ympäri Britanniaa järjestetään erilaisia paikallisia tilaisuuksia, mutta päätapahtuma järjestetään aina Lontoossa ja se on käytännössä muuttumaton. Tilaisuus alkaa tasan kello 11, jolloin Big Ben lyö ja sitä seuraa kahden minuutin hiljaisuus. Cenotaphin ympärille on sijoittunut veteraaneja, kutsuvieraita, kuninkaallista perhettä ja mm. sotilassoittokuntia ja kaikki osallistuvat hiljaiseen hetkeen niillä sijoillaan. Hetken kuluttua kajahtava tykinlaukaus osoittaa hiljaisuuden päättyneeksi ja sen jälkeen laivaston orkesteri soittaa kappaleen ’Last Post’.

Musiikin jälkeen on vuorossa tärkein osuus, eli seppeleiden lasku. Kuningatar Elisabet aloittaa omalla unikkoseppeleellään ja häntä seuraavat prinssi Philip ja muut kuninkaallisen perheen jäsenet. Tällä kertaa paikalla olivat prinssi William ja prinssi Harry, sekä prinssi Andrew, jotka seurasivat prinssi Philipiä muistomerkille. Seuraavaksi vuorossa olivat prinssi Edward, prinsessa Anne ja Kentin herttua Edward. Prinssi Harrylle seppeleenlasku oli ensimmäinen henkilökohtainen, sillä aiemmin hän on osallistunut tilaisuuteen vain isänsä sijaisena tämän ollessa estyneenä. Tällä kertaa prinssi Charlesin puolesta ei kukaan laskenut seppelettä, sillä prinssi laskee itse kuningattaren puolesta seppeleen Australiassa ensi keskiviikkona. (Nimet ovat linkkejä kuviin kunkin henkilön omakätisestä kortista seppeleessä.)

Kuninkaallista perhettä seppeleenlaskussa seuraavat ilmavoimien soittokunnan soittaessa kappaletta ’The Rouse’ pääministeri ja muiden puolueiden puheenjohtajat, sekä muiden muassa Kansainyhteisön ja asevoimien edustajat. Tänä vuonna tilaisuutta oli pyritty lyhentämään sillä pitkä seisominen marraskuun raa’assa ilmassa on koettu turhan haastavaksi keväällä 90 vuotta täyttävälle kuningatar Elisabetille ja monille veteraaneista. Alunperin tarkoitus oli, että puoluejohto olisi laskenut seppeleensä yhtäaikaa, mutta koska se ei puheenjohtajille käynyt, laskivat kuninkaallisen perheen jäsenet omat seppeleensä osin yhdessä.

Tänä vuonna tilaisuudessa oli mukana poikkeuksellisesti erikoisvieras, kun Alankomaiden kuningas Willem-Alexander kävi laskemassa oman seppeleensä muistomerkille heti kuningatar Elisabetin jälkeen. Alankomaat on viettänyt tänä ja viime vuonna vapautumisensa 70-vuotisjuhlaa ja sen puitteissa kuningas on käynyt laskemassa seppeleen myös Normandiassa, Puolassa, Kanadassa ja Yhdysvalloissa. Seppeleen laskulla Alankomaat kiittää Isoa-Britanniaa 70-vuotisesta rauhasta Alankomaissa ja Euroopassa yleensä.

Kuningas Willem-Alexanderin seppeleessä oli seuraava viesti:

In remembrance of the British men and women who gave their lives for our freedom. The kingdom of the Netherlands will be forever grateful for the British role in its liberation.

Kuningas Willem-Alexanderin puoliso kuningatar Maxima seurasi muistoseremoniaa ulkoministeriön parvekkeelta, jolle olivat kokoontuneet perinteiseen tapaan myös kuninkaallisen perheen puolisot. Kuningattaren seurana parvekkeella nähtiin tällä kertaa Cambridgen herttuatar Catherine, Wessexin kreivitär Sophie ja prinsessa Annen puoliso vara-amiraali Sir Timothy Laurence. Tilaisuuden luonteeseen ja traditioon kuuluu, että osallistujat pukeutuvat mustiin asuihin tai univormuihin ja peittävät päänsä. Rintapieltä koristavat tässäkin tilaisuudessa punaiset unikot.

Toisella parvekkeella seremoniaa seurasivat (vasemmalta) Kentin prinsessa Michael, Gloucesterin herttuatar Birgitte, Gloucesterin herttua Richard ja prinsessa Alexandra.

Seppeleenlaskun jälkeen Lontoon piispa piti tilaisuudessa lyhyen palvelushetken, jonka aikana laulettiin virsi ”O God Our Help In Ages Past”. Tilaisuuden seremoniallinen osa päättyy aina kansallislauluun, minkä jälkeen kuninkaallinen perhe poistuu ja sotilassoittokuntien soittaessa suuri sotilaiden ja veteraanien kulkue marssii Cenotaphin ohi ja laskee sille omia seppeleitään. Muistomerkiltä kulkue jatkaa Trooping the Colouristakin tutulle Horse Guard Parade -kentälle, jossa kuninkaallisen perheen jäsen ottaa vastaan heidän tervehdyksensä. Tällä kertaa kunnia oli langennut ilmavoimien unirvormuun pukeutuneelle prinssi Williamille.

Mainokset

2 kommenttia artikkelissa “Britannian kuninkaallisella perheellä on tärkeä rooli sotien uhrien muistamisessa

 1. Mielenkiintoista luettavaa,kuinka eri juhlallisuuksilla muistetaan sodassa menehtyneitä. Tuli eittämättä mieleen meidän vaatimaton tapamme muistaa kaatuneita kaatuneitten muistopäivänä. Olisiko meillä jotain opittavaa briteiltä?

  Tykkää

  • Ihan totta, meillä ei tosiaan kaatuneiden muistopäivä ole kovin kummoinen spektaakkeli. Tosin itsenäisyyspäivänähän sitä jonkin verran kompensoidaan sitten, kun päivän teema on aikalailla sota-, eikä itsenäisyyspainotteinen monissa tilaisuuksissa. Minusta olisi myös tärkeää jotenkin huomioida nuorempiakin ”veteraaneja”. Sodassa emme tietysti ole onneksi olleet pitkään aikaan, mutta esimerkiksi rauhanturvaajia lähtee jatkuvasti ulkomaille ja sielläkin on vaikeita kokemuksia ja työ on tärkeää. Jos ei nyt tällaisia juhlia, niin ainakin tukimuodot kuntoon ja arvostusta. 🙂

   Noh, meni vähän kauas kuninkaallisista, mutta tosiaan Britanniassa juhlitaan veteraaneja ja muistetaan kaatuneita monin tavoin. Aihe tuntuu olevan tosi aktiivisesti esillä ja tosiaan varsinkin kuninkaallisten agendalla.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s