Prinssi Harry huolehtii veteraanitoveriensa tulevaisuudesta

Prinssi Harry jätti kesällä armeijauran taakseen ja on sittemmin etsinyt uutta suuntaa työelämässä. Kesä kului Afrikassa villieläinten suojelun parissa, mutta syksyn tullen esiin on noussut jälleen yksi prinssi Harryn suurimmista mielenkiinnonkohteista, eli veteraanien auttaminen. Itsekin Afganistanissa kahteen otteeseen taistellut prinssi on omistanut suuren osan hyväntekeväisyystyöstään erityisesti nuorempien, 2000-luvun sodissa vammautuneiden, veteraanien elämänlaadun parantamiseen ja urheilulliselle prinssille ominaista näyttää olevan edistää erityisesti veteraanien fyysistä kilvoittelua ja onnistumista. Syksyn aikana prinssi on ajanut niin lempilapsensa eli veteraanien kansainvälisten Invictus Games -urheilukisojen asiaa, kuin osallistunut tukemansa Walking with the Wounded -järjestön toimintaan. Tänä aamuna prinssi oli Buckinghamin palatsin pihalla vastassa, kun järjestön vammautuneet sotilaat saapuivat maaliin käveltyään 1000 mailia Skotlannista mutkitellen halki manner-Britannian aina Lontooseen saakka.

Vuonna 2009 prinssi Harry ja prinssi William perustivat oman säätiön, jonka kautta he operoivat suurinta osaa hyväntekeväistyystyöstään. Kaksi vuotta myöhemmin mukaan otettiin myös prinssi Williamin kanssa avioitunut Cambridgen herttuatar Catherine ja säätiön tavoitteet kiteytyivät kolmeen pääteemaan. Kuninkaallisesta kolmikosta jokainen tekee jotakin kaikkien kolmen teeman puitteissa, mutta selvästi on silti nähtävissä, että villieläinten suojelu on pääasiassa prinssi Williamin alaa, lasten ja nuorten auttaminen löytämään omat kykynsä ja vahvuutensa herttuatar Catherinen ohjelmassa ja kolmas, eli puolustusvoimissa palvelevien ja palvelleiden hyvinvoinnin edistäminen vuorostaan prinssi Harryn työtä.

Walking with the Wounded -järjestön päätarkoitus on auttaa Britannian asevoimissa palvelleita naisia ja miehiä siirtymään armeijauralta takaisin siviilielämään. Erityisesti järjestö keskittyy auttamaan veteraaneja takaisin työelämään, mutta koulutusprojektien ja luennoinnin lisäksi työhön kuuluu myös erityisen paljon julkisuutta keräävät fyysisesti vaativat retket, joita Walking with the Wounded on tehnyt Mount Everestille, sekä pohjois- ja etelänavoille ja joiden tarkoituksena on osoittaa, että vammoistaan huolimatta ihmiset voivat edelleen saavuttaa hienoja asioita. Prinssi Harry on ollut järjestön suojelija jo useamman vuoden ajan ja osallistunut aktiivisesti sen toimintaan. Vuonna 2011 prinssi oli mukana harjoittelemassa pohjoisnaparetkeä varten, mutta joutui perumaan osallistumisensa veljensä häiden takia. Loppuvuodesta 2013 esteitä ei kuitenkaan ollut ja silloin prinssi Harry matkusti kahdentoista taistelussa vammautuneen ex-sotilaan kanssa etelämantereelle onnistuen kolmen viikon ja yli 300 kilometrin uurastuksen jälkeen saavuttamaan etelänavan joulukuun 13. päivänä.

Tänä syksynä Walking with the Wounded on pysynyt kotimaassa ja vuoden pääteema on ollut Walk of Britain -projekti. Kuusi sotilasta lähti seitsemänkymmentäkaksi päivää sitten matkaan Skotlannista ja käveli noin 30 kilometriä joka päivä. Mukana oli viisi miestä ja yksi nainen Britanniasta ja Yhdysvalloista, joiden vammat kattoivat muun muassa amputoidun jalan, sokeutuneen silmän ja aivovamman, ja joista useampi on suorastaan kursittu kokoon esimerkiksi helikopterin putoamisen tai itsemurhapommittajan jäljiltä. Prinssi Harry käveli kahteen otteeseen joukon mukana ja toi samalla luonnollisesti operaatiolle sen tarvitsemaa julkisuutta. Lopullista kerättyä rahasummaa ei ole vielä julkistettu, mutta pelkästään mukanaan kantamaansa punaiseen ämpäriin kuusikko keräsi reittinsä varrelta 35 000 puntaa. Tänään raskas matka sai päätöksensä Lontoossa, jossa prinssi Harry oli hyvissä ajoin vastassa Buckinghamin palatsin pihalla.

Viime torstaina prinssi Harry oli samalla asialla, ajamassa veteraanien asiaa, mutta hyvin erilaisessa ympäristössä. Vain yhden päivän mittaisella matkalla Yhdysvalloissa prinssi pääsi Valkoiseen taloon tapaamaan presidentti Barack Obamaa ja myöhemmin päivällä hän osallistui yhdessä Michelle Obaman ja varapresidentti Joe Bidenin puolison, Jill Bidenin kanssa näytösotteluun. Molempien tapaamisten tarkoituksena oli mainostaa Yhdysvaltain Orlandossa ensi keväänä järjestettäviä Invictus Games -veteraanien urheilukisoja. Ensimmäiset kisat järjestettiin Lontoossa vuonna 2014 ja ne keräsivät suuren suosion. Toiset kansainväliset kisat järjestetään ensi toukokuussa Yhdysvalloissa ja kisat palaavat silloin eräällä tavalla kotiin, sillä idea niihin lähti alunperin amerikkalaisista Warrior Games -kisoista. Keskustelussa presidentti Obaman kanssa prinssi Harry totesikin tyypilliseen tapaansa hieman pilke silmäkulmassa, että on ollut todella hauskaa suunnitella kisat amerikkalaisilta varastetun idean ympärille, tehdä niistä kansainvälinen ja parempi ja nyt antaa ne takaisin.

Kuten Walking with the Woundedin toiminnassa, myös Invictus Gameseissa prinssi Harry on ollut mukana alusta lähtien. Tosin sillä erotuksella, että urheilukisat olivat prinssin oma idea, jonka hän keksi nähtyään brittijoukkueen kilpailemassa Warrior Gameseissa. Saatuaan tukea Lontoon pormestari Boris Johnsonilta, Lontoon olympialaisten ja paraolympialaisten järjestelykomitealta, sekä puolustusministeriöltä, prinssi pisti kisat pystyyn kymmenessä kuukaudessa ja avajaispuhetta hän pääsi pitämään syyskuun 10. päivänä 2014. Viiden päivän aikana yli 300 urheilijaa 13 maasta kilpaili lajeissa kuten pyörätuolirugby ja lattialentopallo Lontoon vuoden 2012 olympialaisista tutuilla areenoilla ja samalla järjestettiin myös erilaisia näytöskisoja ja varainkeruutilaisuuksia. Kisat julistettiin menestykseksi ja niiden henkeä perustettiin vaalimaan Invictus Games Foundation, joka huolehtii muun muassa tulevien kisaisäntien valitsemista. Prinssi Harry toimii säätiön suojelijana.

Jätettyään armeijan kesällä prinssi Harry on keskittynyt kokeilemaan hieman kaikkea. Kesän prinssi vietti Afrikassa osallistuen ruohonjuuritasolla villieläinten suojeluun ja syksyn mittaan prinssiä on nähyt mitä erilaisemmissa tilaisuuksissa. Suojelutyön lisäksi prinssien ja herttuatar Catherinen säätiön kolmas osa-alue, eli lapset ja nuoret, ovat päässeet mukaan prinssin työhön useampaan otteeseen, mutta veteraanit ovat olleet esillä myös Walking with the Woundedin ja Invictus Gamesien ulkopuolella. Lisäksi prinssi on jatkanut vapaaehtoispohjalta armeija-aikanaan aloittamaansa työtä Personnel Recovery Unit -toiminnassa, eli osallistunut armeijan sisäiseen toimintaan loukkantuneiden, vammautuneiden ja sairaiden sotilaiden auttamiseksi. Aika näyttää, mistä prinssi Harry löytää suunnan tulevaisuudelleen, sillä koska armeijaan hän ei liene palaamassa, jotakin muuta mielekästä on keksittävä. Prinssille on mitä ilmeisimmin kaavailtu erilaisia rooleja kuningasperheen sisällä, mutta uskon, että vaikka työtehtävä selkiytyisi keskittymään esimerkiksi kansainvälisiin suhteisiin, veteraanit pysyvät aina lähellä prinssin sydäntä. Ja miksi eivät pysyisi, onhan hän yksi heistä, vaikka selvisikin kuukausistaan Afganistanissa ilman fyysisiä vammoja.

Mainokset

2 kommenttia artikkelissa “Prinssi Harry huolehtii veteraanitoveriensa tulevaisuudesta

 1. A fabulous post on Prince Harry and his very worthwhile work supporting our troops. I admire the voice he gives them and the profile he raises in supporting them.

  However, not withstanding Harry’s work I commend you for not one but two tours in Afghanistan. Wow! I am truly humbled and honoured to know you through our ”Royal Twittersphere” and thank you for your contribution to keeping the world a better and safer place.

  Tykkää

  • Thank you for your kind words regarding the post. I very much agree with you in praising Harry’s work.

   But I must also let you down and tell you that this time our beloved Google Translate betrayed you. In the post I’m talking about Harry only and not myself. I’m just an ordinary person writing about other people’s accomplishments and haven’t ever even been near Afganistan or other war zones. 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s