Poikkeuksellisen avoin kreivitär Sophie työstään, tyylistään ja kuningattaresta erikoishaastattelussa

Kuninkaalliset voivat usein tuntua enemmän julkkiksilta, kuin erityisiltä arvohenkilöiltä, mutta yksi asia heidät ainakin erottaa julkisuudesta elantonsa saavista: he eivät anna haastatteluita. Kruununprinsessa Victoria, Cambridgen herttuatar Catherine tai vaikkapa kuningatar Maxima voivat kyllä koristaa naistenlehtien kansia, mutta sisältä ei yleensä löydy kruunupäiden ajatuksia elämästään, työstään tai varsinkaan yksityisasioistaan. Kuningatar Elisabetin nuorimman pojan, prinssi Edwardin vaimo, Wessexin kreivitär Sophie on nyt kuitenkin tehnyt poikkeuksen ja antanut luultavasti avoimimman kuninkaallishaastattelun vuosiin. Brittiläisen Daily Expressin toimittaja Camilla Tominey tapasi kreivittären tämän taannoisella Qatarin-matkalla ja teekupposen äärellä keskusteltiin muun muassa kreivitär Sophien työstä, kuninkaallisuudesta, kreivittären suhteesta anoppiinsa ja niinkin henkilökohtaisesta asiasta, kuin kreivittären Louise-tyttären näköongelmista.

Wessexin kreivitär Sophie on niitä Britannian kuninkaallisen perheen jäseniä, jotka tekevät työtään lähes näkymättömissä. Media ja yleisö tuntuvat olevan usein lähes kyltymättömän kiinnostuneita kuninkaallisista, mutta huomio kiinnittyy silti vain yllättävän pieneen joukkoon eli kuningatar Elisabetiin, Walesin prinssi Charlesiin ja Cornwallin herttuatar Camillaan, sekä nuoremmasta polvesta prinssi Harryyn ja prinssi Williamiin, sekä Cambridgen herttuatar Catherineen. Tämän kuusikon ulkopuolella tehdään kuitenkin lähes kaksi kolmasosaa koko kuninkaallisen perheen työmäärästä ja esimerkiksi kreivitär Sophie kantoi viime vuonna kekoon yli kolmesataa työtehtävää. Vuodesta 2002 saakka niin sanottuna kokopäiväisenä kuninkaallisena toiminut kreivitär on kuitenkin lunastanut paikkansa kuningatar Elisabetin suosiossa ja saanut hänen kunnioituksensa luomalla hiljaa ja ilman sen suurempia fanfaareja itselleen oman roolin ja tavan vaikuttaa. Toimittaja Camilla Tominey kuvaakin herttuatarta hiljaisen itsevarmaksi, ei miksikään shownaiseksi ja sanoo, että tammikuussa 50 vuotta täyttänyt kreivitär on ennemminkin diivan ehdoton vastakohta.

Avioiduttuaan prinssi Edwardin kanssa vuonna 1999 entinen Sophie Rhys-Jones ei heti ryhtynyt täysipäiväiseksi kuninkaalliseksi, vaan jatkoi PR-uraansa omassa firmassaan. Kolme vuotta myöhemmin edessä oli kuitenkin uranvaihdos molemmille, sillä kuningatar Elisabetin vallassaolon 50-vuotisjuhlien aikaan ilmoitettiin, että niin kreivitär, kuin prinssi Edwardkin ottaisivat harteilleen kuninkaalliset työtehtävät kokoaikaisesti. Muutos oli kreivittären mukaan ensin aika hankala, sillä sihteerin ja rengaskauppiaan tytär oli kasvanut hieman erilaisissa oloissa ja hänen oli löydettävä oma tapansa esiintyä ja paneutua uuteen uraansa. Kreivitär Sophien mukaan vaikka hänellä on runsaasti mielipiteitä, hän ei ole koskaan kokenut tarvetta päästä valokeilaan ja siksi alkuun aiheutti haastetta tiedostaa, että oma tehtävä oli nyt seistä eturivissä itseluottamusta uhkuen. Esilläoloon liittyi myös tottuminen siihen, että kaikki katsoivat sen lisäksi mitä teet, myös sitä, mitä sinulla on ylläsi. Kreivitär kertoo haastattelussa tämän tuoneen aluksi hankaluuksia, sillä PR-urallaan hän oli tottunut pitämään asiakkaan esillä ja sulautumaan itse kulisseihin. Sittemmin kreivitär on kuitenkin hyväksynyt, että tyyli ja ulkonäkö kuuluvat pakettiin ja viime vuosina olemmekin saaneet nähdä aikamoista kehitystä tällä saralla. Stylistiä ei kuitenkaan kuulemma kuulu henkilökuntaan vaan kreivitär Sophie valitsee itse asunsa. Selkeä tieto siitä, mistä hän pitää ja mistä ei, sekä muutama luottopaikka vaatteiden ja hattujen hankintaan helpottavat päätöksiä. Lisäksi kreivitär huoltaa ulkonäköään lenkkeilemällä, pilateksella ja saliharjoittelulla, mutta tekee senkin ilman personal traineria. Camilla Tomineylle ja meille lukijoille kreivitär kuitenkin tunnustaa olevansa hiukan sellainen hyvän kelin juoksija. Jos ulkona on kylmä tai vihmoo vettä, mieli muuttuu helposti kahvin nauttimiseen sisätiloissa. Ja kun tieto kreivittären valinnasta Vanity Fairin parhaiten pukeutuvien listalle tuli, selaili hän kuvia epäuskon vallassa, ehkä hänet oli sekoitettu johonkuhun toiseen!

Sen lisäksi, että aluksi oli vaikea tottua olemaan esillä, jonkinverran päänvaivaa aiheutti myös oma rooli hyväntekeväisyystyössä. Monien muiden uusien tai nuorempien kuninkaallisten tavoin kreivitär Sophie yritti olla mukana järjestöjensä toiminnassa hyvin kokonaisvaltaisesti ja aktiivisesti, mikä herätti jopa hieman kummastusta. Ajan myötä hän on kuitenkin huomannut, että paras ja tehokkain tapa toimia on ottaa mallia aiemmasta PR-kokemuksesta ja keskittyä tuomaan ihmisiä yhteen. Kreivittären mukaan hän haluaa oppia tukemiensa järjestöjen toiminnasta mahdollisimman paljon, mutta koska ei ole missään tapauksessa asiantuntija, kaikkien kannalta hyödyllisintä on käyttää vaikutusvaltaansa siihen, että saa kaksi oikeaa asiantuntijaa yhteen ja sen jälkeen voikin seurata sivusta, kun he ratkaisevat ongelman. Sivussa kreivitär ei kuitenkaan muuten missään tapauksessa seiso, vaan sitoutuu toimintaan vahvasti. Lisäksi kreivitär on valinnut yli seitsemänkymmenen järjestön joukkoon runsaasti sellaisia, joille rahan ja huomion kerääminen ei todellakaan ole helppoa, mutta sitäkin palkitsevampaa. Omat mielenkiinnon kohteet ja elämänkokemukset ovat auttaneet valinnassa ja siksi työkenttään kuuluukin esimerkiksi vastasyntyneiden sairaanhoitoon ja silmäsairauksiin keskittyneitä toimijoita. Vuonna 2003 kreivittären oma tytär lady Louise syntyi ennenaikaisesti ja synnytys oli niin vaikea, että kreivitär kävi itsekin lähellä kuolemaa erittäin runsaan verenhukan vuoksi. Tytär syntyi kuitenkin terveenä, mutta koska vauvassa viimeisten joukossa kehittyvät silmät, lady Louise kärsi kuitenkin vuosia voimakkaasta karsastuksesta, ennen kuin näkö saatiin korjattua. Daily Expressin haastattelu tehtiin kreivittären matkalla Qatarissa, jossa teemana oli juuri näön ongelmat ja niiden korjaaminen. Vahvoja teemoja kreivitär Sophien hyväntekeväisyystyössä ovat myös oppimisvaikeudet, sekä erilaiset fyysiset vammat ja vaikeudet.

Vahvasta sitoutumisesta kielivät sekä se, että kreivitär kirjoittaa itse kaikki puheensa, myös se, että hän selvästi ymmärtää median kiistattoman merkityksen työnsä onnistumisessa ja haluaa vaalia suhdetta näihin yhteistyökumppaneihinsa. Camilla Tomineyn mukaan Qatarissa lehdistöä huomioitiin täysin kuninkaallisille poikkeuksellisella tavalla, kun kreivitär ensinnäkin tapasi matkan alussa toimittajat ja kuvaajat ja erilaisilla vierailuilla huomioi lehdistön antaen kommentteja ja muutenkin huomioiden mukanaan liikkuvat journalistit. Mielenkiintoisena esimerkkinä Tominey kertoo, että matkan viimeisenä iltana hänen ja kuvaajan ei ollut mahdollista osallistua tilaisuuteen, sillä deadline painoi päälle niin jutussa kuin kuvissakin. Kreivitär Sophie oli kaikkien suureksi yllätykseksi oikopäätä tarjoutunut tulemaan huoneestaan viitisen minuuttia ennen lähtöä, jotta ainakin kuvat hänestä saatiin otettua.

Yksinoikeudella saatu haastattelu on kerännyt Camilla Tomineylle ansaittua kiitosta ja ylistystä, sekä luonnollisesti runsaasti kysymyksiä siitä, millainen kreivitär Sophie sitten oikeasti on. Alla olevalla videolla Tominey kertoo haastattelun tekemisestä ja siitä, millaisena hän koki kreivittären. Adjektiivit kuten ystävällinen, avoin, rento, viehättävä ja elegantti, ammattimainen, vaatimaton, sekä vilpitön ja suora vilahtelevat toimittajan puheessa. Hän kuvaa kreivitärtä myös melko vakavaksi ihmiseksi, jolla on ehdottomasti myös humoristinen puolensa, mutta joka ainakin tällaiselle työmatkalla keskittyy asiaan. Tärkeimpänä nousee kuitenkin se, kuinka äärimmäisen helposti lähestyttävä kreivitär Sophie on. Muihin brittikuninkaalliseen verrattuna Camilla Tomineyn mukaan kuulemma aivan omaa luokkaansa!

Video © Camilla Tominey via Youtube

 

Kreivitär Sophien miellyttävää persoonaa arvostaa myös kuningatar Elisabet, jonka kanssa kreivitär on ollut erityisen läheinen varsinkin kuningattaren äidin ja prinsessa Margaretin kuoleman jälkeen. Monet lähteen kertovat kreivittären olevan yksi kuningattaren luotetuista ja monissa tilaisuuksissa yleisökin on saanut nähdä anopin ja miniän lämpimät välit. Lyhyt välimatka kotien, Windsorin linnan ja Wessexien Bagshot Parkin, välillä on taannut, että nuorimman pojan perhettä näkee kuningattaren ja prinssi Philipin luona usein viikonloppuisin ja ratsastamista rakastavat lapset lady Louise ja James, Severnin varakreivi käyvät säännöllisesti isoäidin kanssa ratsastusretkillä. Hevoset, sekä muun muassa kiinnostus historiaan ja erityisesti sotahistoriaan yhdistävät myös kuningatarta ja kreivitär Sophieta. Elämänmittainen oppiminen on ominaisuus, jota kreivitär kertoo erityisesti arvostavansa molemmissa appivanhemmissaan. Hänen mukaansa kuningatar on työssään loistava kuuntelija ja hänestä näkee, että hän todella haluaa jatkuvasti kuulla, tietää ja oppia lisää. Prinssi Philipillä on kreivittären mukaan niin ikään aina jokin kirja kesken tai haaste tartuttavana.

Haastattelussa kreivitär Sophie paljastaa myös, että ensi vuoden aikana hänellä on itsellään edessä hyvin suuri haaste. Prinssi Philipin perustama Edinburghin herttuan palkinto täyttää 60 vuotta ja toiminnassa vahvasti yhdessä prinssi Edwardin kanssa mukana oleva kreivitär aikoo palkinnon henkeen haastaa itsensä, kuten palkintoa havittelevat nuoret ympäri maailmaa vuosittain tekevät. Tarkempia tietoja haasteesta kreivitär ei vielä paljastanut, mutta tiedossa on kuulemma fyysinen ponnistus, josta hän on jo hiukan alkanut epäille, olisiko kuitenkin tällä kertaa tullut haukattua liian iso pala!

Camilla Tomineyn haastattelun voi lukea kokonaisuudessaan Daily Expressen sivuilla täällä ja lisäksi lady Louisen näköön liittyvistä haasteista kiinnostuneet voivat lukea Tomineyn lisäartikkelin täällä. Suosittelen ehdottomasti molempia juttuja!

Mainokset

2 kommenttia artikkelissa “Poikkeuksellisen avoin kreivitär Sophie työstään, tyylistään ja kuningattaresta erikoishaastattelussa

  1. Mukava kuulla tarkemmin kuninkaallisista ja jotakin henkilökohtaistakin, kuten nuo urheiluharrastukset. Hänestäkin tulisi varmasti hyvä kuningatar, hän on niin aktiivinen ja monessa mukana, että on varmasti myös yksi kansan suosikeista. Muistan joskus 90-luvulla, ennen naimisiin menoaan, kun häntäkin verrattiin Dianaan, heillä oli vähän samanlainen hiustyyli silloin, mutta eiköhän tuo aika ole mennyt jo ohi. Kiva postaus 🙂

    Tykkää

    • Sophiesta tulee sellainen fiilis, että hän tekee kuninkaallisille kuuluvia töitä mielellään. Ensin alkuun ei niin innolla ja alkuvaikeuksiakin oli, mutta nyt tuntuu, että on sydämellä mukana. Tiedän, että toitotan tätä samaa asiaa nyt joka postauksessa ja kommentissa, mutta jotenkin se on viime aikoina noussut niin selvästi esiin. Jako velvollisuuteen ja haluun näkyy monessa kuninkaallisessa (ja heidän suosiossaan).

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.