Vanhan ajan glamouria Buckinghamin palatsin juhlaillallisella

Lähes kaikkialla maailmassa valtiovierailuja kunnioitetaan vierailun ensimmäisenä iltana ylellisellä juhlaillallisella, mutta missään tilaisuus ei ehkä ole aivan yhtä ylenpalttinen kuin Isossa-Britanniassa. Vieraat nauttivat illallisensa parisataa vuotta vanhoilta astioilta kullatuilla aterimilla, pääsevät ihailemaan tarjoilijoiden kellontarkkaa työskentelyä ja tietenkin pöytäseurueeseen kuuluu maailman toiseksi pisimpään hallinnut valtionpäämies kuningatar Elisabet II. Spektaakkelin suunnittelu aloitetaan kuukausia aiemmin ja puolitoista viikkoa ennen H-hetkeä Buckinghamin palatsin juhlasalia aletaan valmistella, koristella ja illallispöytää kattaa odottamaan upeimmissa asuissaan ja koruissaan saapuvia vieraita. Prinssi William ja Cambridgen herttuatar Catherine osallistuivat tiistaina ensimmäistä kertaa tähän ainutlaatuiseen tilaisuuteen.

Valtiovierailut ovat yksi näkyvimpiä osia eri maiden kahdenvälisissä diplomaattisuhteissa. Niiden päätarkoituksena on yöleensä edistää kahden valtion, vieraan ja isäntämaan, taloudellista ja kulttuurista yhteistyötä, sekä tuoda näkyvyyttä molemmille maille. Keväällä Kiinassa vieraillut prinssi William esitti presidentti Xi Jinpingille kuningatar Elisabetin virallisen valtiovierailukutsun ja nyt presidentti puolisoineen on parhaillaan Britanniassa käymässä. Kutsut kuningatar lähettää ulkoministeriön ohjeesta, vaikka toimiikin valtionpäämiehenä vierailun emäntänä. Iso-Britannia vastaanottaa valtiovierailun yleensä kaksi kertaa vuodessa, keväällä maassa kestittiin Meksikon presidenttiparia delegaatioineen.

Valtiovierailun juhlallisin ja pramein osa on vierailun ensimmäisenä päivänä järjestettävä State Banquet, virallinen valtiollinen juhlaillallinen, jonka maksaa hallinto, mutta joka järjestetään hallitsijan virallisessa asunnossa ja aina hänen johdollaan. Viime aikoina näitä illallisia on järjestetty myös kuningatar Elisabetin ja prinssi Philipin viikonloppukodissa Windsorin linnassa, mutta yleensä tapahtumapaikkana on Buckinghamin palatsin suuri juhlasali ja sinne vieraat eilenkin saapuivat kuten jo reilun sadan vuoden ajan. State Banquet ei ole vain juhlaillallinen, vaan hartaasti valmisteltu spektaakkeli, jossa Britannia esittelee jo keskiajalta periytyvään tapaan rikkauttaan ja mahtiaan, sekä toisaalta kunnioitustaan vieraitaan kohtaan pikkutarkasti toteutetulla palvelulla, upeilla puitteilla ja vanhoilla perinteillä.

Valtiovierailuillalliselle kutsutaan yleensä noin 170 vierasta. Kutsun saavat vierailevan maan valtionpäämies puolisoineen, sekä delegaation merkittävät jäsenet. Lisäksi tilaisuuteen kutsutaan edustajia molempien maiden hallinnosta ja talouselämästä ja Britanniaa edustavat luonnollisesti myös pääministeri, sekä esimerkiksi suurimpien puolueiden puheenjohtajat. Kuninkaallinen perhe on aina hyvin edustettuna, kuningattaren ja prinssi Philipin lisäksi juhlaan osallistuu yleensä ainakin osa parin lapsista, sekä kuningattaren serkuista. Eilen paikalla olivat prinssi Andrew, prinssi Edward ja prinsessa Anne puolisinsa Sir Timothy Laurencen kanssa, sekä kuningattaren serkut Gloucesterin herttua puolisoineen, Kentin herttua, prinsessa Alexandra, sekä Kentin prinssi Michael puolisoineen. Walesin prinssi Charles ja Cornwallin herttuatar Camilla eivät eilen poikkeuksellisesti olleet paikalla, sillä hovin mukaan prinssi piti harvinaisen vapaaillan ja tapaa presidenttiä henkilökohtaisissa tapaamisissa. Taustalla vaikuttaa kuitenkin varmasti enemmän prinssin ja Kiinan hankalat välit, jotka johtuvat erimielisyydestä muun muassa Tiibetin ja Dalai Laman suhteen. Prinssi Charlesia paikkasi eilen prinssi William, joka osallistui nyt 33-vuotiaana ensimmäistä kertaa valtiovierailuillalliselle. Prinssin mukana oli luonnollisesti hänen puolisonsa Cambridgen herttuatar Catherine, jolle tilaisuus oli niin ikään ensimmäinen kerta.

State Banquetia aletaan valmistella kuukausia ennen varsinaista H-hetkeä. Vieraslista suunnitellaan yhteistyössä ulkoministeriön kanssa ja istumajärjestystä hiotaan ottaen huomioon esimerkiksi vieraiden puhumat kielet, mahdolliset yhteiset kiinnostuksen kohteet ja aiemmat tapaamiset, sekä arvojärjestys. Palatsin keittiö suunnittelee ruokalistan ja kukkakoristeluja pohditaan huomioiden kauden kasvit, sekä vieraaksi saapuva maa, jonka kasvisto otetaan suunnittelussa huomioon. Lisäksi palatsin henkilökunta puhdistaa ja kiillottaa kaikki 2500 lasiastiaa ja yli 5000 kullattua hopeaesinettä, joita käytetään kattauksessa. Kaikki yksityiskohdat hyväksytetään kuningattarella ja vielä ennen illallista kuningatar käy salissa tarkistamassa, että kaikki on kuten pitää. (Kuvia valmistelusta täällä.)

Varsinainen valmistelu aloitetaan kymmenen päivää ennen juhlaa ja viisi päivää ennen aletaan koota yli viidenkymmenen metrin mittaista, U-kirjaimen muotoon aseteltua pöytää. Kolme päivää ennen kootaan pöydille kullatusta hopeasta valmistetut kynttilänjalat ja pöytäkoristeet ja höyrysilitetään pitkät valkoiset pöytäliinat suoraan pöytiin. Kaksi päivää ennen aloitetaan kattaminen. Kattauksessa käytettävät 23 pöytäkoristetta, kullatut aterimet ja ottimet, mausteastiat ja tarjottimet, sekä lautaset kuuluvat 200 vuotta vanhaan astiastoon, jonka kuningas Yrjö IV alunperin hankki käyttöönsä. Juhlatilaa koristaa myös 1600-luvun puolivälistä peräisin oleva yli metrin korkuinen kynttilänjalka. Arvokkaita astioita käsitellään ja puhdistetaan ainoastaan perinteisillä välineillä ja säilytetään erittäin tarkasti erikseen säädetyssä lämpötilassa. Astiaston upeimmat esineet asetellaan salin seinustalle asetetuille pöydille esille. Keskiaikaisen tavan tarkoitus on kunnioittaa vieraita. Pari päivää ennen illallista aletaan rakentaa myös suuria kukka-asetelmia, joita salissa on yleensä 31. Tällä kertaa väreiksi oli valittu punainen, oranssi, violetti, valkoinen ja vihreä, jota näkyi runsaasti kukkien joukossa. Asetelmat näyttivät koostuvan useista erilaisista kauden kukista, mukana oli ainakin ruusuja ja hortensiaa, sekä kiinalaisten vieraiden kunniaksi heidän kotimaastaan kotoisin olevia kärhöjä. (Kuvat tyhjästä salista ovat aiemmasta tilaisuudesta.)

Kaksi päivää ennen juhlaa työhön tarttuu myös Yeoman of the Glass and China Pantry, jonka tehtävänä on taitella kaikki vajaat parisataa kankaista ja kuningatar Elisabetin monogrammilla koristeltua lautasliinaa perinteiseen tötterömäiseen muotoon. Aterimet, kaksi paria, sekä jälkiruoka-aterimet ja voiveitset jokaiselle vieraalle, sekä lautaset ja lasit, kuusi kappaletta jokaiselle, asetetaan pöydille juhlapäivänä. Paikkojen leveydet mitataan erillisellä mittakepillä, jotta kattaus pysyy millintarkkana.

Juhlan alettua pääosa vieraista saapuu paikalle vapaamuotoisessa järjestyksessä nautittuaan ensin cocktaileja muualla palatsissa. Kaikkien vieraiden saavuttua juhlasaliin ja asetuttua suurinpiirtein paikoilleen, arvovieraat saapuvat saliin parijonossa. Joukkoa johtaa kuningatar Elisabet ja hänen seurassaan luonnollisesti tällä kertaa presidentti Xi Jinping. Seuraavana saapuivat prinssi Philip yhdessä presidentin puolison Peng Liyuanin kanssa ja prinssi William seuranaan Canterburyn arkkipiispan puoliso Caroline Welby. Heitä seurasivat herttuatar Catherine seuranaan Kiinan hallinnon ja kommunistisen puolueen korkea-arvoinen virkamies Wang Huning, sekä loput kuninkaallisen perheen jäsenet seuranaan muita tärkeitä vieraita.

Herttuatar Catherine, Kate Middleton, prinssi Willian valtiovierailun juhlaillallisella, tiara, kuninkaalliset, hovikirjeenvaihtaja

Kuvakaappaus CCTVNEWS Live via Youtube -videosta

Herttuatar Catherine, Kate Middleton, prinssi Willian valtiovierailun juhlaillallisella, tiara, kuninkaalliset, hovikirjeenvaihtaja

Kuvakaappaus CCTVNEWS Live via Youtube -videosta

Ennen saapumista otettiin viralliset potretit molemmista valtionpäämiehistä puolisoineen. Rouva Peng Liyuan oli pukeutunut erittäin tyylikkääseen tummansiniseen silkkipukuun ja kuningatar Elisabet henkilökohtaisen avustajansa Angela Kellyn suunnittelemaan valkoiseen tylli-iltapukuun, joka oli koristeltu valkoisilla ja hopeisilla helmillä, sekä paljeteilla. Pukukoodi State Banquetissa on aina white tie, eli miehet pukeutuvat frakkiin tai tummaan pukuun ja naiset pitkiin iltapukuihin, sekä tiaroihin. Kaikki kantavat myös kunniamerkkejä. Kuningatar Elisabetilla ja prinssi Philipillä on yleensä näissä tilaisuuksissa korkeimmat kunniamerkkinsä vierailijamaasta, mutta koska Kiina ei ilmeisesti kunniamerkkejä lainkaan jaa, tällä kertaa molemmilla oli korkein kotimainen kunniamerkkinsä, eli Sukkanauharitarikunnan tummansininen nauha, kunniamerkki ja rintatähti. Kuningatar Elisabet on jo vuosia suosinut iltatilaisuuksissa valkoisia iltapukuja, joihin on helppo sovittaa kirkasvärinen nauha ja tiara on valittu myös samaan sävyyn. Tällä kertaa Sukkanauharitarikunnan nauha sai seurakseen kokoelmasta hieman harvemmin nähdyn tiaran, sillä kuningatar oli valinnut hiuksilleen itse hankkimansa modernin safiiritiaran. Upeat safiirikorut kaulassa ja korvissa kuningatar sai häälahjaksi isältään kuningas Yrjö VI:lta.

Herttuatar Catherine kunnioitti pukeutumisessaan kiinalaisvieraita, sillä punainen väri on paitsi maan lipun väri, myös muuten merkityksellinen Kiinan kulttuurissa. Erittäin kaunis A-linjainen iltapuku on mittatilaustyö brittiläiseltä Jenny Packhamilta. Hiuksillaan herttuatar kantoi toista kuningattaren hänelle lainaamista tiaroista, aiemmin kuningataräidille ja prinsessa Margaretille kuulunutta timanttitiaraa (Lotus Flower Tiara/Papyrus Tiara), jonka aiheena ovat niin ikään hienosti Kiinaan sopien lootuksen kukat. Monien katsojien iloksi herttuattaren hiukset oli kiedottu kauniille nutturalle, mikä päästi tiaran oikeuksiinsa. Tiaran seuraksi herttuatar oli saanut lainata timanttikoruja kuningattaren kokoelmasta. Korvissaan hänellä oli aiemminkin nähdyt tyylikkäät timanttikorvakorut ja molemmissa ranteissaan leveät rannekorut, vasemmassa kuningatar Elisabetin prinssi Philipiltä häälahjaksi saama koru ja oikeassa alunperin kuningatar Maryn kaulakorusta muokattu käsirengas, jota myös kuningataräiti on käyttänyt. Kunniamerkkejä herttuatar Catherinella ei vielä nähty, sillä Britannian kuningashuoneessa ne täytyy todella ansaita, verrattuna esimerkiksi Ruotsin automaattisiin kunnianosoituksiin. Laajalti odotettiin, että herttuattaren rinnassa olisi nähty niin sanottu perhekunniamerkki, eli kuningatar Elisabetin muotokuva timanttikehyksissä ja keltaisessa nauharuusukkeessa, mutta mitä ilmeisimmin kuningatar ei ole sitä vielä herttuatterelle myöntänyt. Taustalla saattaa olla herttuatar Catherinen vielä hyvin vähäinen työmäärä. Prinssi Williamilla näimme isovanhempien tapaan Sukkanauharitarikunnan kunniamerkin.

Arvovieraiden saavuttua saliin kaikki asettuivat paikoilleen illallispöytään. Kuningatar istuu aina keskellä pöydän lyhyttä sivua ja hänen oikealla puolellaan presidentti Xi Jinping, sekä vasemmalla prinssi Philip ja hänen vieressään presidentin puoliso. Prinssi Charlesin ja herttuatar Camillan poissaollessa prinssi William ja herttuatar Catherine istuivat hyvin arvokkailla paikoilla heti presidenttiparin vieressä. Ensikertalaisen herttuatar Catherinen pöytäseuralaisina olivat siis englantia taitamaton Kiinan presidentti, sekä toisella puolella varautuneen oloinen Politbyroon jäsen, joka näytit melkoisen vaivautuneelta aina herttuattaren puhuessa hänelle. Aikamoinen tulikoe pitää yllä keskustelua tuossa tilanteessa!

Herttuatar Catherine, Kate Middleton, prinssi Willian valtiovierailun juhlaillallisella, tiara, kuninkaalliset, hovikirjeenvaihtaja

Kuvakaappaus CCTVNEWS Live via Youtube -videosta

Tilaisuuden aloittivat puheet. Kuningatar Elisabet toivotti vieraat tervetulleiksi ja ylisti maiden välisiä suhteita luoden katsauksen myös tulevaan (koko puhe täällä), sekä kohottaen lopuksi maljan vieraiden kunniaksi. Tätä seurasi Kiinan kansallislaulu ja presidentin kiinankielinen puhe, jota vieraiden oli mahdollista seurata käsiohjelmistaan. Puheen jälkeen kuultiin Britannian kansallislaulu ja nostettiin jälleen malja, minkä jälkeen juhlan seremoniallinen osuus, sekä televisiointi päättyi.

Parinkymmenen kokin valmistama ja yli 70 tarjoilijan tarjoilema illallinen nautittiin puheiden jälkeen. Illallinen koostuu aina neljästä ruokalajista, jotka ovat perinteiseen tapaan kala-alkuruoka, pääruokana lihaa, jälkiruoka, sekä lopuksi kauden hedelmiä. Viinejä tilaisuudessa tarjoillaan useampaa sorttia, lasit katetaan sampanjalle, valko- ja punaviinille, jälkiruokaviinille, sekä portviinille.

Länsirannikon piikkikampelaa ja hummerimoussea

Paahdettua kauriin kuvetta Balmoralista madeira- ja tryffelikastikkeessa, haudutettua punakaalia, cocotte-perunoita ja selleri- ja myskikurpitsatimbaalia

Suklaatorttua mangon ja limen kera

Hedelmiä

Illallisen aikana orkesteri soittaa juhlasalissa musiikkia ja kukkien ja ruokatarjoilun lisäksi myös tässä huomioidaan aina vieraat. Tällä kertaa ohjelmistossa oli Beatlesin ja Bond-elokuvan tunnusmusiikin lisäksi kiinalaisia kansanlauluja, joita arvosti varmasti erityisesti rouva Peng, kansanmusiikkilaulajatar itsekin. Illalinen kestää yleensä noin tunnin ja kaksikymmentä minuuttia, minkä jälkeen säkkipillimuusikot esiintyvät ja lopulta ohjaavat vieraat palatsin valtiosaleihin nauttimaan kahvia ja leivoksia. Tässä vaiheessa kuningatar ja vieraileva valtionpäämies puolisoineen jättävät illalliseurueen.

Vieraiden poistuttua juhlasalissa alkaa siivousoperaatio ja päiväkausia rakennettu kokonaisuus puretaan kahdessa tunnissa. Jäljellä on toki tiskaaminen, kuten kaikissa juhlissa ja Buckinghamin palatsissa kaikki tuhannet lasit, lautaset ja aterimet pestään käsin.

Video © CCTVNEWS Live via Youtube
Mainokset

14 kommenttia artikkelissa “Vanhan ajan glamouria Buckinghamin palatsin juhlaillallisella

 1. Harvinaista herkkua nähdä Catherinella tiaraa. Muuten hän vaikuttaa ainakin ensimmäisessä kuvassa hieman jännittyneeltä!

  Upeat juhlallisuudet, kyllä britit osaavat!

  Tykkää

  • Harvinaista herkkua tosiaan, vasta kolmas kerta ja oikeastaan toinen, jos otetaan huomioon, että kakkoskerrasta näimme vain huonoja autokuvia!

   Katsoin eilen tuota lähetystä livenä ja Kate oli tosiaan jännittynyt. Lisäksi huomasi, ettei vielä ole kunnolla kokemusta, kun hymy katosi kasvoilta heti lasien kilistelyn jälkeen päätä kääntäessä jne. Samoin korjasi tuoliaan ja asetteli laukkua lattialle, kun muut taputtivat presidentin puheelle. Ei siis mitään isoja virheitä, mutta näkyy, että ei ole tilanteessa vielä kotonaan. Ja onhan tuo varmasti outoa ja erikoista aluksi ja jännityksessä pitäisi muistaa monia asioita.

   Tykkää

 2. Ei toisaan ole helpoin paikka aloittaa Katelle aloittaa ”ura” noilla illallisilla. Eli olla kakkosleidinä Elisabethin jälkeen ja miesseuralaiset sitten vähäsanaisia.
  Upea oli kyllä asukokonaisuus.

  Tykkää

  • Tosiaan aikamoinen aloitus Katelle. Toki kuninkaallisena uraa on takana jo kohta viisi vuotta ja siihen kuuluu ulkomaanvierailujakin, joten ei hän tietenkään ihan kylmiltään tuohon pöytään joutunut. Ja tätähän tämä työ on, pakko aloittaa joskus. 🙂

   Tykkää

  • En haluaisi ampua toiveitasi alas, mutta en kyllä pidättäisi hengitystä odottaessani. 😉 Syksyn mittaan erityisesti Harrya ja Williamia, mutta myös Katea on nähty tavallista enemmän, mutta ainakin jos vanhat merkit pitävät paikkansa, ei ole kyse pysyvästä olotilasta. Ja jos huhuja uskoo, ovat lähdössä pian lomalle ja siihen perään sitten joulu, joten ensi vuonna nähdään taas. No, toivotaan, että olen väärässä ja sinä oikeassa (erityisesti tiaran osalta!). 😀

   Tykkää

 3. Kyllä valtioillallisten järjestäminen on iso urakka. On hyvin vaikuttavaa miten perinteitä kunnioitetaan ja kuninkaallinen perhe laittaa parastaan näissä tilaisuuksissa. 🙂 Kate oli mielestäni hyvin kaunis ja tyylikäästi pukeutunut. Puku oli upea ja siinä oli ihana väri ja juuri sopivasti yksityiskohtia. Tiara ja korut sopivat juuri hyvin kokonaisuuteen. Ei liian vähän eikä liikaa. Hiukset! Olen niin iloinen, että ne olivat kiinni ja kauniisti vielä. 😀 Oliko Katen silmämeikki jotenkin erilainen? Tumma se vieläkin oli, mutta mielestäni ainakin silmärajaus oli erilainen, mikä toi katseelle erilaisen tunteen.

  On hienoa, että Kate ja William pääsivät ja halusivat mukaan näin viralliseen tilaisuuteen. Heille tekee hyvää tutustua myös virallisempiin työtehtäviin. On myös ollut hauska nähdä Katea enemmän kuin yleensä loppukuusta, mutta olen samaa mieltä, että tämä tuskin on pysyvää ja kohta odottelemme taas viikkoja seuraavia edustustilaisuuksia.

  Kuningatar Elizabethin pukeutuminen oli hyvin arvokasta ja kuninkaallista. Muilla sanoisin, että kimallusta, koruja ja kunniamerkkejä oli jo jopa liikaa, mutta Elizabeth saa sen toimimaan. Myös rouva Peng on pukeutunut koko vierailun ajan erittäin muodikkaasti. 🙂

  Tykkää

  • Twitterissä ahkerasti mietittiin Katen meikkiä, mutta en ainakaan nähnyt, että olisi päästy mihinkään lopputulokseen. Hiukan erilainen kyllä minustakin oli ja ainakin varjostuksia oli kasvoissa aiempaa enemmän. Tällä kertaa asialla taisi olla meikkitaiteilija, kun ainakin on väitetty, että normaalisti Kate tekee meikkinsä itse. Näkyisikö tästä linkin takana olevasta kuvasta yhtään paremmin? Valitettavan vähän on kuvamateriaalia tästä tilaisuudesta.

   http://www.aol.com/article/2015/10/20/kate-middleton-wows-in-jenny-packham/21251649/

   Olen aivan samaa mieltä, että Katen ja Williamin oli aika tutustua tähänkin puoleen tehtäviään. Hiukan tosin hirvitti tuo tapa, jolla homma hoidettiin, sillä varmaan vähän helpommallakin olisi voinut ekalla kerralla päästä! Taisi käydä niin, että Charlesin poisjäänti pisti Katen ja Williamin vähän pakkorakoon, eikä ollut aikaa ”harjoitella” ensin hiukan pienemmässä roolissa. Olisi mukavaa olla väärässä Katen ja Williamin tulevien töiden suhteen, mutta vaikeaa siihen vaan on uskoa. Kevät näyttänee, miten seuraavina vuosina mennään, ellei Kate sitten tule pian taas raskaaksi!

   Elisabetin ja myös Tanskan Margareetan kohdalla ihmettelen suorastaan joskus, miten ihmisellä voi olla keskiverto joulukuusen verran kimalletta ja koristusta päällään, mutta näyttää silti tasapainoiselta kauniilta! Kai se on sitten joku oma taitonsa kantaa niitä ja varsinkin näillä hallitsevilla kuningattarilla ihan sekin, että koskaan ei ole tarvinnut kyseenalaistaa miksi käytän näitä tai onko minulla näihin oikeus. Ehkä se huokuu läpi? Ja tietysti vuosikymmenien kokemuksella kuningattaret osaavat yhdistellä korunsa ja kunniamerkkinsä sopivasti!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s