Prinssi Nicolaksen kastejuhla

Hänen kuninkaallinen korkeutensa, Ruotsin prinssi Nicolas Paul Gustaf, Ångermanlandin herttua, kastettiin tänään isovanhempiensa kotona Drottningholmin linnassa. Kauniin syksyisessä säässä paikalle oli saapunut kunigasperheen lisäksi joukko sukulaisia ja ystäviä, sekä yhteiskunnan ja siviilihallinnon virallisia edustajia nauttimaan kauniista kastetilaisuudesta, jonka ehdottomiksi tähdiksi nousivat pienet prinsessat Leonore ja Estelle ja jossa itse päähenkilö todisti olevansa äitinsä poika. Omalla tavallaan lämpimän ja rennon kastetilaisuuden kruunasi tuoreen arkkipiispan välitön tyyli ja onnellisena hehkuneet vanhemmat.

Heinäkuun 15. päivänä, vain kaksi päivää enonsa prinssi Carl Philipin häiden jälkeen, syntynyt pikkuprinssi kastettiin kuningas Kaarle Kustaan ja kuningatar Silvian yksityiskodin eli Drottningholmin linnan kirkossa. Sama pyöreä kappeli toimi myös isosisko Leonoren ristiäisten näyttämönä toissa kesänä ja vanhemmat, eli prinsessa Madeleine ja Christopher O’Neill viettivät linnassa hääjuhlaansa vuotta aikaisemmin. Jo etukäteen tiesimme, että kastetilaisuutta suunniteltiin hyvin pitkälti saman kaavan mukaan, kuin prinsessa Leonorenkin suurta päivää ja monet elementit olivatkin tuttuja puolentoista vuoden takaa. Toisaalta tällä kertaa tunnelma oli ehkä vieläkin rennompi ja olikin mukavaa saada seurata tällaista perhejuhlaa television välityksellä.

Drottningholmin linna kylpi puolenpäivän aikaan kauniissa auringonpaisteessa ja lämmintäkin oli kymmenkunta astetta, kun noin 150 vierasta saapuivat kirkkoon. Ulkomaisia kuninkaallisia ei yhtä poikkeusta lukuunottamatta tälläkään kertaa paikalla nähty, sillä prinsessa Madeleinen lapset ovat sijoilla viisi ja kuusi kruununperimyksessä, eivätkä ristiäisetkään siis ole mikään valtiollinen tilaisuus. Ruotsin kuningasperheestä paikalla olivat luonnollisesti kuningas Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia, jo oikein näkyvää ja nättiä raskausmahaa esitellyt kruununprinsessa Victoria, prinssi Daniel ja prinsessa Estelle, sekä kummiksi odotetusti valittu prinssi Carl Philip ja tuore vaimo prinsessa Sofia, nyt ensimmäistä kertaa perhejuhlissa muun kuninkaallisen perheen rinnalla eturivissä. Kuningas Kaarle Kustaan neljästä sisaresta paikalla oli vain prinsessa Margaretha ja lisäksi prinsessa Christinan perheestä mukana olivat puoliso Tord Magnuson, sekä pojat Gustaf, Victor ja Oscar puolisoineen. Prinsessa Christina itse oli tänään matkalla Ranskassa ja kaksi muuta isotätiä jossakin muissa menoissaan mitä ilmeisimmin.

Sukulaisia saapui kuitenkin myös Saksasta, josta paikalle saapui ensinnäkin se ainut ulkomaalainen kuninkaallisvieras, prinsessa Madeleinen kummi Saksi-Coburg-Gothan prinssi Andreas. Lisäksi saksalaista väriä toivat kuningatar Silvian veli Walter L. Sommerlath, sekä prinsessa Madeleinen serkut lapsineen. Chrisin puolelta paikalla olivat niin ikään luonnollisesti äiti Eva O’Neill, sekä äidinpuoleiset sisarpuolet Tatjana d’Abo ja kreivitär Natascha von Abensberg-Traun perheineen ja isänpuoleisista sisarpuolista Annalisa O’Neill ja Karen O’Neill. Kuninkaallista perhettä seuraaville myös monien ystävien kasvot ja nimet olivat tuttuja aiemmista juhlallisuuksista, mutta tällä kertaa pääsimme näkemään myös jälkikasvua, sillä perhejuhlaan oli otettu myös lapset mukaan. Ruotsin virallista puolta edustivat muiden muassa pääministeri ja puhemies puolisoineen ja Pohjoismaista paikalle olivat saapuneet suurlähettiläät, Suomen edustajana suurlähettiläs Jarmo Viinanen. Vieraslistaa voi tarkastella kuningashuoneen nettisivulla.

 Prinssi Nicolaksen ristiäiset, kaste

© Maja Suslin / TT -Kungahuset.se

Muiden vieraiden asetuttua paikoilleen 1700-luvun puolivälistä peräisin olevaan kirkkoon, alttarin molemmille sivuille asetetuille istuimille saapuivat kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel, sekä prinsessa Estelle ja Eva O’Neillin seuralaisena toiminut prinsessa Sofia. Nyt jo tuttuun tapaan prinsessa Estellelle oli varattu oma pieni tuolinsa aikuisten tuolien väliin. Tukholmassa ammuttujen 21 kunnianlaukauksen jälkeen sisään kirkkoon saapuivat vielä kuningaspari, sekä prinsessa Madeleine ja Chris O’Neill lapsineen, papit ja kummit. Prinsessa Madeleinen perheen ja kuningasparin otettua paikkansa Eva O’Neillin ja kruununprinsessa Victorian rinnalla, toiselle puolelle alttaria asettuivat kuusi kummia, lähimmäksi alttaria prinssi Carl Philip ja hänen jälkeensä Chrisin sisar kreivitär Natascha. Seuraavina rivissä istuivat Chrisin lanko, Henry d’Abo ja prinsessa Madeleinen serkku Gustaf Magnuson ja viimeisenä prinsessa Madeleinen pitkäaikainen ystävä Katarina von Horn ja Chrisin nuoruudenystävä Marco Wajselfisz. Alttarilla olivat esillä prinssille tilaisuuden lopuksi luovutettu Serafiimiritarikunnan kunniamerkki, sekä Ruotsin kuningashuoneen perinteiseen tapaan symbolinen kruunu. Tällä kertaa kruunu oli prinsessa Hedvig Elisabeth Charlottan kruunun ja peräisin vuodelta 1778. Sama kruunun oli esillä myös prinsessa Madeleinen omissa ristiäisissä, sekä prinsessan hääpäivänä. Kirkko oli koristeltu sinisen ja violetinsävyisin kukkasin ja mukana oli runsaasti ainakin hortensioita.

Chris O’Neillin ja hänen perheensä huomioon ottaen kasteseremonia oli pääasiassa kaksikielinen. Tärkeät seremonialliset osat, kuten Isä meidän -rukous ja Herran siunaus luettiin ruotsiksi, mutta tekstejä tilaisuuden aikana luettiin myös englanniksi ja myös virsivalinnoissa olivat edustettuina molemmat kielet. Chrisin katolinen usko näkyi myös hovilaulaja Karl-Magnus Fredrikssonin kauniisti esittämässä Ave Mariassa. Virsinä tilaisuuden aikana kuultiin Tryggare kan ingen vara, O for the Wings of a Dove ja All things bright and beautiful. Mielenkiintoisena yksityiskohtana viimeisenä kappaleena esitettiin prinssi Nicolaksen herttuakunnan kunniaksi Ångermanlandssången. Kuten prinsessa Leonoren ristiäisissä, niin myös tällä kertaa Chris-isä luki eräänlaisen rukouksen, jossa hän kiitti Jumalaa pojastaan ja toivoi vanhemmille taitoa, rakkautta ja jaksamista kasvattaa lapsi. Chrisin lisäksi alttarilla vierailivat myös kreivitär Natascha, joka luki englanniksi Markuksen evankeliumista tutut säkeet

Ja he toivat hänen tykönsä lapsia, että hän koskisi heihin; mutta opetuslapset nuhtelivat tuojia. Mutta kun Jeesus sen näki, närkästyi hän ja sanoi heille: ”Sallikaa lasten tulla minun tyköni, älkääkä estäkö heitä, sillä senkaltaisten on Jumalan valtakunta. Totisesti minä sanon teille: joka ei ota vastaan Jumalan valtakuntaa niinkuin lapsi, se ei pääse sinne sisälle.” Ja hän otti heitä syliinsä, pani kätensä heidän päällensä ja siunasi heitä.

ja prinssi Carl Philip, joka luki ruotsiksi Paavalin kirjeestä Galatalaisille

Sillä kaikki te, jotka olette Kristukseen kastetut, olette Kristuksen päällenne pukeneet. Ei ole tässä juutalaista eikä kreikkalaista, ei ole orjaa eikä vapaata, ei ole miestä eikä naista; sillä kaikki te olette yhtä Kristuksessa Jeesuksessa.

Kasteseremoniaa toimittamassa oli jälleen kolme pappia. Prinsessa Leonoren kasteessa mukana olleet, sekä niin prinsessa Madeleinen, kuin prinssi Carl Philipinkin vihkineet emerituspiispa Lars-Göran Lönnermark ja kuninkaallisen hoviseurakunnan pastori Michael Bjerkhagen, olivat saaneet tällä kertaa seurakseen Ruotsin ensimmäisen naispuolisen arkkipiispan Antje Jackelénin, joka suoritti varsinaisen kasteen (ja piti puheen, jonka voi lukea täältä). Arkkipiispa Jackélenin iloisen rento, mutta silti juhlava ote seremoniaan toi koko tilaisuuteen oman mausteensa ja esimerkiksi prinssi Nicolaksen nostaminen koko seurakunnan ja televisioyleisön nähtäväksi oli poikkeuksellista, mutta ehdottomasti vain positiivisella tavalla. Hieman myöhemmin myös prinsessa Leonore pääsi arkkipiispan syliin, kun kastemaljasta kiinnostunut prinsessa sai kyydin yläilmoihin ja pääsi vilkaisemaan kesken tilaisuuden maljan sisältöä. Koko kastetilaisuuden rennosta ja lämminhenkisestä tunnelmasta suurelta osin vastasivat kuitenkin prinsessat Leonore ja Estelle, joiden annettiin jälleen kerran olla ilahduttavassa määrin lapsia. Toki prinsessa Estellelle oli varattu oma tuolinsa, jolla helmikuussa jo neljä vuotta täyttävä prinsessa kuuliaisesti suurimman osan aikaa istuikin, mutta kun pieni serkku puhkesi sydäntäsärkevään itkuun kastehetkellä, katosi prinsessa Estelle pian kulisseihin ja palasi juoksu jalkaa tuoden mukanaan tuttia. Prinsessa Leonore puolestaan koki alttarin edustan paremmaksi istuimeksi kuin isänsä sylin ja tuttisuu ehti myös vierailla sekä Carl Philip -enon sylissä, että välillä pappien seurana alttarillakin, ellei ollut ottamassa tanssiaskeleita keskilattialla. Loppujen lopuksi prinsessat taidettiin jopa ohjata hiukan sivummalle lastenhoitajien hoiviin, mutta häiriöksi he eivät kyllä olleet, piristykseksi vain.

Prinssi Nicolas oli puettu kastetilaisuuteen kuninkaallisen perheen perinteiseen kastemekkoon, jota on käytetty vuodesta 1906 lähtien. Puku valmistettiin kuningas Kaarle Kustaan isää, prinssi Gustaf Adolfia varten ja sittemmin siinä on kastettu kuninkaan täti, Tanskan kuningatar Ingrid, ja sedät, kuten prinssi Bertil, kuningas Kaarle Kustaa itse sisaruksineen, sekä kruununprinsessa Victoria, prinssi Carl Philip, prinsessa Madeleine ja nuorinkin sukupolvi, eli prinsessat Estelle ja Leonore. Vuodesta 1935 asti kastemekkoon on kuulunut myös myssy ja pieni viitta, johon on kirjailtu kaikkien sittemmin mekossa kastettujen lasten nimet. Kastemaljana toimi kappelin oma enkelin kannattelema hopeamalja, kuten prinsessa Leonorenkin ristiäisissä ja kasteveden oli kruununprinsessa Victoria käynyt noutamassa Öölannista, jossa sijaitsevan Sollidenin linnan mailla olevasta lähteestä kastevesi on noudettu myös kruununprinsessan itsensä, sekä hänen sisarustensa kasteisiin. Prinssi Carl Philip sai kunnian kaataa veden maljaan ja toimittikin tehtävän ihan hyvin, vaikka eturivistä kajahtikin prinsessa Leonoren pyyntö kaataa vielä lisää.

Tilaisuuden lopuksi kuningas Kaarle Kustaa luovutti tyttärenpojalleen Ruotsin korkeimman ritarikunnan, eli Serafiimiritarikunnan kunniamerkin. Vuodesta 1778 vuoteen 1946 Ruotsin prinssit saivat kastetilaisuudessaan kunniamerkit, mutta kuningasparin lasten kohdalla tavasta luovuttiin, sillä lakimuutos ei sallinut kunniamerkkien myöntämistä Ruotsin kansalaisille vuosien 1979 ja 1995 välillä ja heistä tulikin ritarikunnan jäseniä vasta täytettyään 18 vuotta. Kuningas Kaarle Kustaan jälkeen seuraava kastepäivänään ritarikunnan jäseneksi otettu olikin prinsessa Estelle, jonka ristiäisiin perinne elvytettiin ja nyt prinssi Nicolas seurasi serkkuaan ja isosiskoaan. Ristiäisiä varten kunniamerkistä ja nauhasta on tehty lähinnä symboliset miniversiot ja näemmekin kunniamerkit luultavasti käytössä vasta, kun tästä sukupolvesta on tullut nuoria nuoria aikuisia. Prinssi Nicolas oli ehtinyt jo mukavasti rauhoittua ennen kuin isoisä nauhansa kanssa paikalle saapui, mutta jokin tässäkin seremoniassa oli pienen prinssin mielestä pielessä, sillä itku alkoi lähes välittömästi uudelleen. Joskus sitä itse kukin ehkä ihmettelee, miten kuninkaalliset saavat jälkikasvunsa käyttäytymään aina niin rauhallisesti, mutta prinssi Nicolas osoitti meille, että ihmisiä hekin vain ovat ja tässä prinssi muuten tulee äitiinsä, joka itki omat ristiäisensä lähestulkoon alusta loppuun!

 Prinssi Nicolaksen ristiäiset, kaste

© Jonas Ekströmer / TT – Kungahuset.se

Kastetilaisuuden jälkeen prinsessa Madeleine, Chris ja prinssi Nicolas poseerasivat valokuvaajille ja yhteiskuvaan saatiin myös kummit. Vasemmalta oikealle Katarina von Horn, Gustaf Magnuson, kreivitär Natascha von Abensberg-Traun ja toisella puolella prinssi Carl Philip, Henry d’Abo ja Marco Wajselfisz.

Perheen ja vieraiden poistuessa kirkosta pääsimme näkemään paremmin myös vieraiden asut. Pukukoodihan tällaisessa juhlatilaisuudessa on miehille saketti tai tumma puku ja naisille niin sanottu päiväasu, eli noin polvimittainen hame tai mekko ja sen kanssa päähine, sekä haluttaessa myös jakku. Kuningas Kaarle Kustaa ja prinssi Carl Philip olivat pukeutuneet juhlaunivormuihin ja kantoivat kunniamerkkejään, mutta muilla kuninkaallisen perheen jäsenillä emme niitä nähneet. Tosin prinssi Danielin rinnassa kiilteli pieni rintaneula, jonka oletan olevan aivan miniatyyriversio Serafiimiritarikunnan kunniamerkistä ja kuningasperheen naisilla rintapieltä koristivat niin sanotut perhekunniamerkit, eli kuningas Kaarle Kustaan kuvat timanttikehyksissä. Prinsessa Sofialla näimme tämän kunniamerkin nyt ensimmäisen kerran.

Chris O’Neill oli pukeutunut pukukoodin mukaisesti sakettiin ja vaaleansiniseen paitaan, sekä tummansiniseen solmioon. Prinsessa Madeleinen erikoinen, mutta omalla tavallaan kaunis mekko oli prinsessan tavaramerkiksi muodostuneen Valentinon käsialaa ja hiuksia koristi viininpunainen koriste Philip Treacylta, jalassaan prinsessalla oli Gianvito Rossin korkokengät. Hovikirjeenvaihtajaa ilahdutti suuresti, ettei prinsessa ollut lähtenyt mukaan värien sukupuolittamiseen ja pukeutunut vaaleansiniseen vain koska hänen vauvansa sattuu olemaan poika. Prinsessan hiukset ja meikki olivat aivan upeat ja saimme jälleen nähdä, että prinsessa Madeleine, tai ehkä paremminkin hänen meikkitaiteilijansa, todella osaa korostaa prinsessan parhaita puolia. Prinsessa Leonore oli puettu nättiin vaalean harmaaseen Bonpointin mekkoon, jonka kaulus oli koristeltu pitsillä. Ruotsin kuningasperheen tuntien oletan, että pitsillä oli historiallista merkitystä.

Kuningatar Silvia ja toinen isoäiti Eva O’Neill olivat sitä vastoin valinneet ylleen vaaleita sinisen sävyjä, mutta se tyylikkäille mummuille sallittakoon.

Maaliskuussa toisen lapsensa synnyttävä kruununprinsessa Victoria hehkui tummanvioletissa empirevyötäröisessä kotelomekossa, joka oli brittiläisen äitiysvaatemerkin Seraphinen mittatilaustyönä tekemä. 60-luvun henkeä huokuva asu oli saanut seurakseen kauniin isokokoisen pillerihatun, jonka alle kruununprinsessan hiukset oli tiukasti koottu. Prinssi Daniel esiintyi lankonsa tapaan saketissa ja prinsessa Estellen ylle oli puettu jo keväällä nähdyt kaunis kermanvalkoinen takki ja mekko Kreikan kruununprinsessa Marie-Chantalin lastenvaatemallistosta.

Prinsessa Sofian viininpunainen mekko oli puolestaan Guccin mallistosta ja hiuskoriste Malinda Damgaardilta, jonka päähineitä hänellä on nähty ennenkin. Viininpunaiset mokkanahkaiset korkokengät tulevat Rizzolta. Kaunis hame keräsi katsojissa kehuja, mutta allekirjoittaneen lisäksi useampikin oli sitä mieltä, että ehkä nuo hiusrusetit olisi parempi jatkossa jättää prinsessa Estellen ja prinsessa Leonoren käyttöön.

Kastetilaisuuden jälkeen pidettiin itse linnassa vastaanotto, jossa prinsessa Madeleine ja Chris, sekä kuningas Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia yhdessä Eva O’Neillin kanssa ottivat vieraat vastaan Ehrenstrahl-salongissa. Tilaisuuden tarkoituksena oli onnitella vanhempia, sekä luovuttaa prinssille tuodut kastelahjat, minkä aikana juhlakalu itse nukkui tyytyväisenä lähes kaksisataa vuotta vanhassa Kaarle XV:n kullatussa kehdossa pikkuprinsessojen vahtiessa vieressä.

Prinsessa Madeleine ja Chris ovat toivoneet, että lahjojen sijaan ainakin yleisö muistaisi Min Stora Dag– ja World Childhood -järjestöjä lahjoituksin, mutta monien vieraiden nähtiin silti saapuvan paikalle lahjakassien ja -pakettien kanssa. Hallitus ja valtiopäivät lahjoittivat prinssi Nicolakselle ruotsalaisia satukirjoja (kirjalista) ja kirjoituspöydän, herttuakunnallaan prinssi sai nimikkopuiston ja hovin henkilökunnalta kauniin vanhan keinuhevosen.

Vastaanoton jälkeen kuningaspari tarjosi vielä osalle vieraista Kaarle XI:n galleriassa juhlalounaan, jonka syksyinen menu kuulosti herkulliselta.

Keltajuuricarpaccio tryffelin, mizunan, paahdettujen kurpitsansiementen ja pecorino-juuston kera

Ruskistettua kummeliturskaa, voissa paistettuja keisarihummerin pyrstöjä, kasvisnyyttejä, hummerikastiketta ja yrttiperunoita

Eteläranskalaista toffeekakkua ja moussea Sollidenin vadelmista

Kasteen myötä prinssi Nicolas asetettiin esille myös kuningashuoneen viralliselle nettisivulle, jossa hänen osionsa on luonnollisesti vielä kovin suppea. Uudehko kuva sieltä kuitenkin löytyy, sekä sen rinnalta prinssin uusi monogrammi, eli kruunulla koristettu nimikirjain. Prinsessa Madeleinen syntymästä saakka Ruotsin kuningasperheessä on suosittu hyvin yksinkertaista monogrammityyliä ja myös prinssi Nicolaksen monogrammi koostuu vain kauniin selkeästä N-kirjaimesta ja prinssikruunusta.

Prinssi Nicolaksen kastejuhla, ristiäiset

© Kungahuset.se

Kastetilaisuuden voi katsoa kokonaisuudessaan SVT Play -palvelussa 10.11. saakka. Kastetilaisuuden yksityiskohtiin ja esimerkiksi kirkon historiaan voi tutustua hovin sivuilla ja täältä löytyy tilaisuuden käsiohjelma.

Hovi julkaisee vielä jossakin vaiheessa viralliset potretit vanhemmista prinssi Nicolaksen kanssa, kummeista, sekä isovanhemmista ja ehkä sisaruksistakin. Heti kun kuvat ovat tarjolla, löydätte ne myös täältä Hovikirjeenvaihtaja-blogista!

(Viralliset kastekuvat nyt täällä)

 Prinssi Nicolaksen ristiäiset, kaste

© Maja Suslin / TT -Kungahuset.se

4 kommenttia artikkelissa “Prinssi Nicolaksen kastejuhla

  1. Onko mitään viehättävämpää seurattavaa, kuin etuoikeutetut ihmiset nauttimassa etoikeuksistaan. – Jotenkin tähän tapaan se kuuluisa repliikki elokuvasta Skandaalihäät meni. Ja naapurimaamme kuninkaan jälkeläiset – Euroopan nuorimman kuningassuvun jäsenet – ja heidän kansan syvistä riveistä polveutuvat puolisonsa osaavat totisesti nauttia etuoikeuksistaan.

    Tykkää

    • Usein puhutaan kriittiseen sävyyn juuri näistä tavallisista puolisoista ja etenkin juuri Ruotsin kuningashuoneen kohdalla. Näetkö, että monarkia olisi ongelmattomampi valtiomuoto, jos kuninkaalliset avioituisivat vain toisten kuninkaallisten kanssa?

      Tykkää

  2. Minulla ei ollut mahdollisuutta katsoa kastetilaisuutta, mutta postaus on jälleen kerran niin elävä ja monipuolinen, että riittänee minulle.
    Madeleine on todella kaunis näissä kuvissa.

    Tykkää

    • Prinsessa Leonoren kastetilaisuusdesta hovi julkaisi vähän myöhemmin koostevideon ja jos sellainen nähdään tällä kertaa, yritän muistaa linkata sen. 🙂

      Madeleine oli kyllä upea! Mekolle en ensin niin lämmennyt, mutta kampaus, meikki ja hiuskoriste yhdistettynä kauniisiin kasvoihin olivat kyllä aikamoinen kokonaisuus. Ja Chris näytti muuten myös hiukan normaalia freesimmältä, eikö? 😉

      Tykkää

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.