Britannian prinssiveljekset on veistetty eri puusta

Prinssi William ja prinssi Harry vierailivat eilen BBC:n DIY SOS -ohjelman kuvauksissa Manchesterissa. Ohjelmassa tuotantoryhmä rakentaa koteja perheille, jotka ovat jostakin syystä avun tarpeessa. Manchesterissa on parhaillaan käynnissä erityisprojekti, jossa asuntoja rakennetaan veteraaneille ja heidän hyväkseen muutenkin työskentelevät prinssiveljekset saapuivat paikalle tutustumaan ja auttamaan rakennustöissä. Melko tavanomainen vierailu muuttui silmissäni mielenkiintoiseksi, kun törmäsin Twitterissä viesteihin prinssien asuista. Erään twiittaajan mukaan prinssi William näytti kuuluvan johtoportaaseen ja prinssi Harry puolestaan partoineen työmiesten porukkaan, ja hieman kriittisempää mielipidettä tarjosi twiittaaja, jonka mukaan se, että prinssi Harry saapui paikalle hupparissa ja prinssi William kauluspaidassa kertoo kaiken tarvittavan veljesten eroista. Erot pukeutumisessa ja prinssien olemuksessa herättivätkin mielessäni runsaasti ajatuksia eroista prinssien luonteessa ja asemassa, sekä julkisuuskuvassa ja suhtautumisessa työhönsä.

Ennakkotiedoissa prinssien käyntiä kuvauspaikalla kuvattiin vierailuksi, jonka aikana prinssi William ja prinssi Harry tutustuvat työmaahan ja auttavat asuntojen remontoimisessa. Kun prinssit sitten saapuivat paikalle, näytti siltä, että molemmille oli osunut silmään muistion sanoista vain toinen. Prinssi William oli saapunut siisteissä kangashousuissaan, kauluspaidassaan ja neulepuserossaan tutustumaan ja pikkuveli taas oli valinnut ylleen kuluneet farkut, t-paidan ja hupparin mielessään mitä ilmeisimmin remonttihommat. Kuvia katsellessa ei voi myöskään välttyä ajattelemasta, että kypärässään, turvaliivissään ja maalitela kädessään prinssi William näyttää melkoisen jäykältä, eikä selvästikään ole oikein elementissään. Prinssi Harry puolestaan oli työmiesten joukossa kuin kala vedessä ja oikeasti jopa näytti tietävän mitä oli tekemässä polvistuessaan hiekkaan.

Prinsseillä on ikäeroa reilut kaksi vuotta ja lapsuudessaan ja nuoruudessaan he kävivät samoja kouluja. 19-vuotiaana prinssi William suuntasi kuitenkin St. Andrewsin yliopistoon ja vasta viisi vuotta myöhemmin Sandhurstin sotilasakatemiaan, jossa pikkuveli oli aloittanut vuotta aikaisemmin. Sotilasuran valinneista veljeksistä prinssi William joutui kuitenkin asemansa ja turvallisuutensa vuoksi jäämään kotimaahan ja osallistumaan koulutusjaksoihin asevoimien eri lajeissa, sekä tyytymään pelastushelikopterin lentämiseen ilmavoimien palveluksessa samaan aikaan, kun prinssi Harry pääsi kouluttautumaan aktiivipalvelusta varten ja suoritti kaksi komennusta Afganistanissa. Prinssien suurin ero onkin asema ja rooli monarkiassa. Prinssi William on kruununperimyksessä sijalla kaksi isänsä jälkeen ja koska Britanniassa ei edelleenkään ole käytännössä varteenotettavaa keskustelua valtiomuodon muuttamisesta, hänestä tulee kuningas jossakin vaiheessa. Prinssi Harry taas syntyi sijalle kolme, mutta on veljenpoikansa ja -tyttärensä syntymän jälkeen pudonnut sijalle viisi ja tulevaisuudessa joutuu vain kauemmaksi kruunusta.

Erilainen asema näkyy hyvin selvästi prinssien välillä kun tarkastelee heidän elämäänsä. Samalla kun prinssi Williamilta kiellettiin aktiivipalvelus rintamalla, prinssi Harry lensi apache-taisteluhelikopterissa Helmandin maakunnassa Etelä-Afganistanissa. Kun prinssi Williamin on harjoiteltava tulevia hallitsijan velvollisuuksiaan investituureissa ja osallistumalla valtiovierailuihin, prinssi Harry voi keskittyä hyväntekeväisyystyöhönsä Britanniassa tai halutessaan jopa ulkomailla. Kun prinssi Williamin täytyi löytää vaimo ja perustaa perhe, 31-vuotias prinssi Harry voi edelleen elellä rauhassa sinkkuna ja lapsettomana. Tosin haastattelussa prinssi on sanonut toivovansa jo omia lapsia ja huhuja yhteenpaluusta ex-tyttöystävien, kuten Chelsy Davyn ja Cressida Bonasin, kanssa on jälleen lämmitelty, mutta samankaltaista ulkoapäin tulevaa pakkoa hänellä ei ole, kuin isoveljellään. Samoin tulevan vaimon ei välttämättä tarvitse täyttää aivan samoja vaatimuksia, kuin tulevan kuningattaren piti ja muutenkin nuoremman prinssin on ollut mahdollista elää yksityiselämäänsä hieman vapaammin.

Prinssien erilainen asema kruununperimyksessä näkyy hyvin työssä, jota prinssit tekevät. Päiväntyönään prinssi William lentää ambulanssihelikopteria ja viime kesään saakka prinssi Harry puolestaan oli töissä puolustusvoimissa ns. kirjoituspöytähommissa. Kuninkaalliset työtehtävät eroavat kuitenkin suuresti toisistaan. Prinssi Williamin kuningasharjoitteluun kuuluvat investituurien ja muiden virallisten seremonioiden harjoittelu, laajemmat korkeakouluopinnot ja viralliset vierailut eri puolille saarivaltakuntaa. Samaan aikaan prinssi Harry edustaa julkisuudessa lähinnä hyväntekeväisyystyönsä puitteissa ja ajoittain virallisemmissa tilaisuuksissa mielenkiinnonkohteisiinsa eli armeijaan tai urheiluun liittyen. Kun prinssi William matkusti Yhdysvaltoihin, hän tapasi presidentti Obaman ja kun prinssi Harry ylitti Atlantin tapasi hän Michelle Obaman. Prinssi William onkin kruununperillisenä valtiomies ja maansa virallinen edustaja, prinssi Harry enemmän mainosmies ja hyväntekijä. Jonkinverran roolierot vaikuttavat myös hyväntekeväisyystyöhön, sillä prinssi Harry voi paljon veljeään vapaammin valita kiinnostuksen aiheensa ja keskittyä pidempiinkin projekteihin samalla, kun prinssi Williamin on toimittava laajemmalla kentällä ja pintapuolisemmin. Hieman kärjistettynä esimerkkinä voidaan nähdä esimerkiksi veljesten työ villieläinten suojelun parissa. Prinssi Harry vietti kesällä kolme kuukautta eri puolilla Afrikkaa tehden ruohonjuurityötä, prinssi William puolestaan perusti järjestöjen yhteenliittymän ja puhuu ensi kuussa aiheesta Kiinan televisiossa.

Toisaalta kaikki erot eivät johdu vain asemasta. Prinssi Harry on luonteeltaan selvästi isoveljeään avoimempi, rennompi ja ehkä huolettomampikin, kun taas prinssi William on selvästi introvertimpi ja ehkä ujompi. Kun prinssi Harry polvistuu pyörätuolissa istuvien veteraanien eteen ollakseen samalla korkeudella, ottaa lapsia syliin ja halaa virallisella vierailulla pääministeriä, prinssi William seisoo hieman vaivautuneena poseeraamassa ja vaikka hänkin osaa olla sosiaalinen, joku taika hänestä silti puuttuu. Toki erot asemassa ovat olleet poikien tiedossa lapsesta saakka ja varmasti myös kasvatus on ollut siitä johtuen erilainen, mutta myös synnynnäisillä luonne-eroilla näyttää olevan vaikutusta. Toisaalta prinssi Harryn villikkoluonne on saanut hänet jos jonkinlaiseen kiipeliin vuosien varrella, sillä kaikki muistamme edelleen naamiaisten natsiunivormut, kannabis-kokeilut ja viinanhuuruiset alastonbileet Las Vegasissa. Eikä rentous välttämättä ole työtehtävissäkään kaikkien mieleen. Yleisöllä on usein oma määritelmänsä sille, mikä on kuninkaallista, ja tuo määritelmä saattaa monella sisältää hieman enemmän arvokkuutta, perinteitä, etikettiä ja suoria housuja, kuin prinssi Harry pystyy, tai on halukas, tarjoamaan.

Tehtävän ja luonteen lisäksi eroja veljesten välille tuo luonnollisesti myös elämäntilanne. Vaikka ikäeroa ei ole kuin kaksi vuotta, prinssi Williamilla on jo vaimo, kaksi pientä lasta, kaksi kotia henkilökuntineen ja melkoisen selvä ura edessään. Prinssi Harry puolestaan vasta hakee paikkaansa kuninkaallisen perheen työkentässä ja kuten todettua, myös perheen perustaminen on vielä vaiheessa. Tulevaisuus näyttää, miten veljekset lähivuosina kehittyvät. Prinssi Williamin kohdalla lienee selvää, että vuodet niin sanotussa normaalissa elämässä alkavat kohta olla lopuillaan ja viimeistään kun prinssi Charles nousee valtaistuimelle myös prinssi Harryn odotetaan ottavan paikkansa täysipäiväisenä työntekijänä kuninkaallisten perheyrityksessä. Walesin prinssinä Williamin on mahdollista tehdä paljon ja todella vaikuttaa, sen on hänen isänsä jo todistanut ennätyspitkän kruununperillisuransa aikana. Samalla kun ikää ja kompetenssia tulee lisää, prinssi Williamin on myös helpompi tehdä omaehtoisia valintoja mielenkiinnonkohteidensa suhteen. Prinssi Harryn painoarvo ei kuitenkaan nouse samalle tasolle, vaikka hänenkin on mahdollista vaikuttaa, kuten esimerkiksi setänsä prinssi Andrew on tehnyt. Veljenpoikansa tavoin prinssi Andrew tunnettiin nuorempana suosittuna naistenmiehenä ja kuninkaallisen perheen hurmurina, mutta vanhemmiten maine on joutunut lokaan. Siitä huolimatta monet asiantuntijat ovat sitä mieltä, että prinssin työ Ison-Britannian viennin- ja taloudenedistäjänä on oikeasti ollut menestyksekästä ja merkityksellistä. Prinssi Andrewn tosin erottaa nuoremmista kollegoistaan se, että hän on näyttänyt todella haluavan olla prinssi. Nuorempi sukupolvi ei ole varsinaisesti tällaista osoittanut, vaikka prinssi Harry sen veljeksistä paremmin peittääkin. Nähtäväksi jää, miten prinssit jatkossa kohtaloonsa suhtautuvat ja miten sitä jalostavat. Eroistaan huolimatta heillä on molemmilla erinomainen mahdollisuus käyttää melko ainutlaatuista asemaansa monien hyväksi.

Mainokset

20 kommenttia artikkelissa “Britannian prinssiveljekset on veistetty eri puusta

  • Kovin on erilaiset veljekset, mutta molemmissa hyvää omalla tavallaan. 🙂 Tosin pakko myöntää, että William on alkanut käydä viime vuosina jotenkin hermoille, kun tuntuu, että aina on jotain marinaa jostakin. Vaikeaahan se tietysti on, jos ura ei miellytä, eikä vaihtoehtoja ole, mutta silti… Pärjää ne muutkin kuitenkin. Ja kun potentiaalia olisi! Kun William tekee jotain, mitä todella näyttää haluavan/arvostavan, silloin on kyllä tosi miellyttävä ja hoitaa homman hyvin.

   Tykkää

  • Hei, uusi kasvo mukana, eikö? Tervetuloa! 🙂

   Harry on kyllä ihan mahtava ja jotenkin paranee vaan, kun iän myötä on ottanut vähän vastuuta, mutta tuo avoimuus ja rentous ei ole kadonnut mihinkään. Viime viikolla Harryn piti päästä historiallisen lentokoneen kyydissä lentämään, mutta kun laivueesta yksi kone hajosi, Harry antoi paikkansa heti parille veteraanille, jotta he pääsivät kuitenkin ilmaan. Twitterissä liikkui sitten heti kuvia, joissa Harry seuraa hangaarin vieressä nousua kädessään yhden veteraanin kävelykeppi. Harry oli saattanut hänet matkaan ja säilytti lennon aikana keppiä. Peruskohteliaisuutta toki, mutta en ihan kaikkia kuninkaallisia voi niihin kuviin kuitenkaan kuvitella. 🙂

   Kun Harry täytti viime syksynä 30v, kirjoitin tämän postauksen hänestä. Siitä saattaa hiukan paistaa läpi, että kuuluu omiin suosikkeihini…
   https://hovikirjeenvaihtaja.wordpress.com/2014/09/15/prinssi-harry-30v-aikuistuneen-villikkoprinssin-ura-kuninkaallisessa-perheessa/

   Tykkää

 1. Minunkin puolestani oli mielenkiintoinen ja huomioita tekevä postaus. Itse pidän myös Harrystä todella paljon. Hän on hyvin aidon oloinen ja tuntuu, että hän on täysillä mukana asioissa, joita tekee, on sitoutunut ja on hyvin huomaavainen, mutta samalla huoleton. 🙂 Itse olen pitänyt myös Williamista, mutta kuten sanoit aiemmassa kommentissa Hovikirjeenvaihtaja, hän hieman alkanut ärsyttää minuakin. Toisaalta se on sääli ja en haluaisi olla ärsyyntynyt, sillä hän ja Catherine vaikuttavat hyvin mukavilta ihmisiltä. Williamia kyllä näkee kuninkaallisissa tehtävissä, mutta siitä, ettei hän ole valmis siirtymään täysipäiväiseksi kuninkaalliseksi on hieman huolestuttavaa. Toki on hienoa, että hän saa tehdä työtä, jota rakastaa, mutta entä sitten, kun hänen odotetaan ottavan enemmän vastuuta ja kun hänestä suurella todennäköisyydellä tulee Walesin prinssi?

  Myös Catherinen rooli julkisuudessa on hieman hämmentävä. Tiedän, että monissa Catherineen liittyvissä blogeissa aihe on herkkä ja yhdessä jopa kielletty, eli se tekeekö hän tarpeeksi töitä. En siis halua aloittaa mitään kiistoja ja sanon asian lyhyesti. Mielestäni on hienoa jälleen, että hän haluaa kasvattaa lapsiaan ja koko perhe ansaitsee tämän. Kuitenkin on huolestuttavaa miten Williamin ja Catherinen suosio tuntuu laskevan ja juuri siitä syystä ettei heitä juurikaan nähdä, varsinkin Catherinea. Taidan siis juuri ihmetellä, että mistä syystä. Ja muuttuuko asia sitten, kun heistä tulee Walesin prinssi ja prinsessa? Pidän heistä paljon ja siksi aihe on alkanut hieman ihmetyttämään.
  Tulipa paljon kommenttia. 🙂 Kiitos vielä postauksesta!

  Tykkää

  • Kuten yllä mainitsin, tässä blogissa keskustelu ja kritiikki on aina sallittua ja tervetullutta, kunhan se pysyy asiallisena ja perusteltuna, kuten sinulla. Kiitos kommentistasi! 🙂

   Hyvä pointti tuo, että William ja Kate vaikuttavat mukavilta ihmisiltä. Se on aivan totta ja itseltäkin meinaa joskus unohtua, kun teot (tai lähinnä niiden puute) tuntuvat puhuvan puolestaan. Ymmärrän hyvin, että Williamille on kova paikka tuo ennalta määrätty ura, jos se ei häntä kiinnosta. Itse en missään tapauksessa vastaavaan tilanteeseen haluaisi. Mutta on kuitenkin niin, että se on tosiasia ja sen kanssa on elettävä. Ja pitää muistaa, ettei kuninkaallisena oleminen nyt sentään ole mikään maailman hirvein ammatti! Ei vaarallinen, ei epämiellyttävä, ei mitenkään arveluttava. Jos William paneutuisi asiaan, hän pystyisi varmasti muokkaamaan työtä enemmän omaa makuaan vastaavaksi. Tästä prinssi Charles on hyvä esimerkki, sillä minusta ainakin näyttää, että kun Charles on valinnut ja vaikuttanut itse teemoihinsa, hän vie niitä intohimoisesti eteenpäin. Ja tuo Walesin prinssiys voi kuitenkin olla lähempänä, kuin kukaan arvaakaan. Toki kuningataräiti eli pitkään, mutta Elisabet täyttää silti ensi keväänä 90 vuotta, ja se jos mikä, on korkea ikä. Ja vaikka kuningatar säilyisi terveenä, kuten tietysti toivomme, väkisinkin hallitsijan tehtäviä siirtyy Charlesille, kuten nyt on jo tapahtunut ja sitten jonkun (eli Williamin) on otettava Charlesin tehtävät hoitaakseen. Eli vaikka titteliä ei lähiaikoina tulisi, vastuu ja työt saattavat tulla.

   Katen kohdalla on sama tilanne. Olen aivan samaa mieltä, kuin sinä ja korostan hänen oikeuttaan hoitaa pieniä lapsiaan. Jokainen äiti haluaa tehdä niin. Mutta haittaisiko sitä työtehtävä silloin tällöin? Apua on kuitenkin saatavilla ja lapsilla jo nyt ainakin yksi täysipäiväinen lastenhoitaja elämässään. Monet perustelevat Katen erittäin pientä työmäärää sanomalla, että jos kuningatar haluaisi hänen tekevän enemmän, hän tekisi. Näin varmasti on, mutta itse en kritisoi häntä niinkään numeroiden, kuin haluttomuuden valossa. Katella on äärimmäisen arvokas tilaisuus edistää itselleen tärkeitä asioita ja koko maailman media käytössään, eikä hän tee niin. Vaikeaa on arvostaa ihmistä, joka ei koe tarpeelliseksi uhrata asialle aikaansa. Enkä siis todellakaan odota tässä vaiheessa mitään kahdeksasta neljään työtä, vaan tasaisin väliajoin esiintymisiä ja erityisesti sellaisia, joilla on jotain merkitystä. Wimbledonit, rugbykisat ja purjehdustapahtumat ovat ihan kivoja, mutta priorisoisin silti jotakin, jolla voi vaikuttaa ihmisten elämään parantavasti.

   Ja tosiaan, kuten sanoit, tämä on selvästi alkanut vaikuttaa heidän suosioonsa. Toimittajat kritisoivat, lehdet kyseenalaistaat ja entistä enemmän näkee ihmisten sanovan ”ennen olin fani, mutta…”. Uskon vakaasti, että kun Charlesista tulee kuningas, Katen ja Williamin rooli kasvaa ja he alkavat tehdä enemmän. Mutta onko se jo liian myöhäistä, jos yleisön suosio ehditään menettää siinä välissä? Ja jos intohimoa auttamiseen ei ole nytkään, tuleeko sitä aseman myötä automaattisesti? Valitettavasti epäilen ja veikkaan, että homma on yhtä geneeristä, kuin nytkin, ilman todellista panostusta.

   Tykkää

 2. Mielenkiintoinen postaus. Täytyy myöntää, että ennen pidin Williamista paljon enemmän ja häiden aikaan tuli oltua ”hypessä” täysillä mukana sekä katsottua Williamia ja Katea vaaleanpunaisten lasien lävitse. Nyt Williamista tulee jollain lailla mieleen kuningattaren edesmennyt setä kuningas Edvard VIII tai sittemmin Windsorin herttua, joka Walesin prinssinä oli ihailtu henkilö mutta ihaillun ulkokuoren taakse kätkeytyi inho velvollisuuksia kohtaan. Kuninkaallinen titteli ja sen tuomat edut sen sijaan Edvardille kelpasivat. Kärjistetty vertaus kenties.

  Williamin ja Katen kohdalla herää kysymys, ymmärtävätkö he asemansa. Aateluus velvoittaa on vanha sanonta, mutta se ei valitettavasti tällä hetkellä teoissa kunnolla näy. Mielestäni on myös surullista ajatella, että Williamin esi-isät kuninkaat Yrjö V ja Yrjö VI työskentelivät paljon vakauttaakseen monarkian mutta William itse sen sijaan tuntuu viis veisaavan asemastaan ja siitä mitä kaikkea se edustaa (historiallinen jatkumo yms).

  Tykkää

  • Kärjistetty vertaus ehkä, mutta ei kyllä missään tapauksessa aivan ilman perää. Prinsessa Dianalta jäi omaisuutta, mutta selvää lienee, ettei sen tuotoilla ja helikopterilentäjän palkalla remontoida ja sisusteta kahta tuon luokan kotia ja kustanneta muuta elämää. Loput rahathan tulevat sitten Charlesin pussista, ja vaikka usein toistetaan, kuinka Charlesin rahat eivät tule veronmaksajien pussista, Arianankin tuossa alla mainitsema Cornwallin herttuakunta on kyllä minusta ihan yhtälailla yhteiskunnan rahaa. Ajan tällä siis takaa sitä, että Katen ja Williamin elintaso on erittäin vahvasti sidoksissa asemaan, mutta tosiaan, kuten tässä olemme jo moneen kertaan todenneet, se velvollisuuspuoli ei näytä kiinnostavan ollenkaan yhtä paljon.

   Olen pohtinut samaa, eli ymmärtävätkö he oikeasti asemansa ja sen idean. Ja tässä tullaan jälleen siihen haluun, jonka mainitsin tässa ja muistaakseni myös Sofia-postauksessa. Se, että tekee jonkun ennelta määritellyn numeromäärän verran esiintymisiä ja hoitaa mummun puolesta muutaman jutun, ei ole oikeaa halua tai paneutumista, ja se valitettavasti näkyy. Sitä ei voi peittää, että tekee vain, koska on pakko. Voi toki olla, että tulkitsen väärin ja oikeasti nämä asiat ja työt ovat Katelle ja Williamille oikeasti tärkeitä, mutta jostakin syystä se ei näy ulospäin. Edes suurimpien fanien ei yleensä näe ylistävän heidän sitoutumistaan mihinkään, joten en voi kuin ajatella, että ainakin sitten tämän asenteen välittämisessä on suuria ongelmia tällä hetkellä. Osin koko ongelma lienee kiinni myös PR-osastosta, mutta luonnollisesti myös pariskunnasta itsestään.

   Mielenkiintoinen myös pointtisi historiallisesta jatkumosta ja allekirjoitan sen täysin. Monarkia on ikivanha systeemi ja erityisesti Britanniassa sillä on pitkä ja merkityksellinen historia. Vastentahtoinen tuleva kuningas tuntuu aika hurjalta ajatukselta ja vaikka usein sanotaan (itsekin tuossa postauksessa kirjoitin), että Britanniassa monarkian suosio on vakaata, epäilen, että edes Dianan perintö ja Katen ihanuus eivät kanna tulevina vuosikymmeninä koko systeemiä, jos kuningas itse ei ansaitse kansan ”rakkautta”.

   Tykkää

   • Olen samaa mieltä siitä, etteivät Dianan suosio ja Katen ihanuus pidemmän päälle kannattele Williamin tulevaa kuninkuutta tai itse monarkiaa instituutiona. Monarkialta, jota William kuninkaana symboloisi, vaaditaan muutakin kuin Katen uusien hiuksien ihastelu yms. Lisäksi Dianan perinnöstä puhuttaessa on mielenkiintoista huomioida, etteivät nuoremmat ja tulevat sukupolvet muista häntä tismalleen samalla tavalla kuin Dianan aikaan eläneet ihmiset. Eli esimerkiksi 2010-luvulla syntyneet ihmiset eivät tulevaisuudessa välttämättä osaa yhdistää Dianaa Williamiin samalla tavalla kuin 1970-luvulla syntyneet.

    Unohtui aiemmassa kommentissa mainita, että omasta mielestäni Williamin ja Katen yksi ongelma on myös se että ainakin itse koen heidät julkkiksina. Kuninkaalliset ovat toki tunnettuja henkilöitä, mutta esimerkiksi Ruotsin Victoria tai prinssi Charles eivät tunnu Hollywood-tähdiltä. Kate ja William sen sijaan toisinaan tuntuvat kuuluvan enemmän samaan kategoriaan Angelina Jolien kanssa kuin kuningatar Elisabetin. Osaltaan tähän mielikuvaan toki vaikuttaa median suhtautuminen herttuapariin.

    Tykkää

    • Aivan totta, tulevat sukupolvet eivät edes muista Dianaa, saati mitenkään ihannoi häntä. Nytkin jo huomaa, että esim. muotiblogit eivät koskaan vertaile Katea ja Dianaa toisiinsa, sillä se ei mitä ilmeisemmin kiinnosta kohderyhmää. Ja ymmärrän hyvin miksi. Itse olin 14, kun Diana kuoli ja minullekaan hän ei edusta ihanuutta tai herätä erityisiä tunteita. Melkein väittäisin, että jos ei ole elänyt Dianan häähuumassa mukana, tuo vaikutus ei ole kovin vahva.

     Mediaa on tosiaan syyttäminen julkisuuskuvasta, mutta vain osittain. Hovi on ottanut Katen suosiosta kyllä häpeämättömästi aivan kaiken irti ja pelannut mielikuvilla aina, kun se on ollut sille itselleen hyödyllistä. Lisäksi kun herttuatar, joka tunnetaan hiuksistaan ja vaatteistaan, saapuu lähes jokaiseen tilaisuuteen uusissa vaatteissa (kierrätysmaineestaan huolimatta) ja hiukset täydellisesti laitettuina, ei ole kovin suuri ihme, että niistä kirjoitetaan ja ne kiinnostavat. Kruununprinsessa Victoriaa kritisoidaan usein samanlaisista kampauksista ja tylsistä asuista, mutta toisaalta Victoria otetaankin ihan eri tavalla tosissaan. Tietenkään nämä asiat eivät perustu pelkästään ulkonäköön, mutta sillä on merkitystä, miten yleisöä ja mediaa ruokitaan.

     Tykkää

     • Tätä kuvastaa minusta täydellisesti se, että Katea kritisoidaan siitä jos hänelle on kehittynyt tietynlainen unovormu tietynlaisiin tapahtumiin, esimerkiksi kun hänellä on ollut tapana laittaa tiukat farkut ja bleiseri urheilutapahtumiin jolloin hänen pukeutumistaan kuvataan tylsäksi. Osa yleisöstä ei siis odota häneltä muuta kuin mallinukkena toimimista, ja minusta on naurettavaa että osa Kate-blogeista on kieltänyt kritisoivan kommentoinnin Katen työmäärästä (okei, keskustelu ei todellakaan aina pysy asiallisena), koska se pelkästään kasvattaa Kate-hypeä, eikä edesauta sitä että Katea otettaisiin tosissaan.

      Tykkää

      • Keskustelu Katen ympärillä ei tosiaan aina pysy lähellekään asiallisena ja voin ymmärtää, että bloggaajaa harmittaa, jos aina ja joka kerta kommenteissa riidellään samoista asioista. Silti ole ehdottomasti sitä mieltä, ettei keskustelua pitäisi missään tapauksessa kieltää, koska se kasvattaa hypeä, kuten sanoit, ja toisaalta ärsyttää entisestään niitä, jotka eivät ole aivan yhtä vaikuttuneita Katesta. Jotenkin uskon, että jos Kate saisi itse päättää, hän ei ehkä haluaisi, että häntä sanotaan täydelliseksi, häntä rakastetaan, kerrotaan kuinka hän on virheetön äiti jne. Ainakin suomalaisen korvaan tällainen puhe on liiallista ja kun joku nostetaan tuollaiselle jalustalle, ei sieltä ole kuin yksi reitti pois ja se on aina alaspäin. Jossakin vaiheessa tulee väkisin se hetki, jolloin kuva alkaa säröillä ja nyt näyttää siltä, että se hetki on tullut tämän vuoden aikana. Ja tosiaan monien ”fanien” käsitys Katesta on yllättävän kapea ja usein tuntuu käyvän niin, että jos kritisoit vaikkapa nyt uutta otsatukkaa, saat niskaasi kymmenen raivostunutta, mutta kun kehut tärkeää vierailukohdetta, kukaan ei todellakaan tule kertomaan olevansa samaa mieltä.

       En kuitenkaan kritisoi sitä, että Katen vaatteet kiinnostavat, itsekin niistä välillä kirjoitan. Mutta väitän, että osin kiinnostus on näin suunnatonta, koska Kate ei tarjoa mitään muuta. Loputtomasti eivät lehdetkään voi kirjoittaa vierailukohteesta perustietojen pohjalta, ellei vierailija itse edes avaa suutaan. Osin vaatekeskeisyys liittyy myös siihen, että kun loputtomalla ihailulla, ylisanoilla ja hehkutuksella ärsytetään riittävästi muuten mahdollisesti ihan neutraalistikin suhtautuvia ihmisiä, herää vastareaktio. Jos hiukset ovat täydelliset, tulee tarve sanoa, ettei minusta. Tai kun asu on taas aivan jumalainen, tulee tarve mainita, että olen nähnyt nuo samat vaatteet kymmenen kertaa.

       Se, miten vaatekeskeisyydestä siirryttäisiin sitten asiakeskeisyyteen, onkin sitten helpommin sanottu kuin tehty. 🙂 Ainakin lisäämällä näkyvyyttä, esiintymällä vähemmän laitettuna ja erityisesti kierrättämällä saataisiin varmaan huomiota itse asiaan. Lisäksi ensiarvoisen tärkeää olisi minusta se, että Kate sanoo jotain, osallistuu, antaa itsestään myös medialle/yleisölle ja lehdet/blogit/some pääsevät kirjoittamaan siitä, jolloin ainoaksi keskustelunaiheeksi eivät jää mekko ja kampaus.

       Tykkää

      • Samaa mieltä, ja voi olla että kun varsinkin alkuvuosina, kun työt olivat sisällöltään hyvin kevyitä, ihmiset tottuivat kommentoimaan hänen tyyliään eikä suunnanmuutosta ole tullut. Ja itsekin voin kyllä todeta, että syyllistyn usein vain katsahtamaan uudet tuulet tyylirintamalla, enkä keskity ollenkaan vierailujen sisältöön. Eihän siinä mitään väärää ole, mutta ei se kyllä Katelle ole ideaalitilanne.

       Liked by 1 henkilö

 3. Minusta tuntuu, että Williamilla ja Katella on pahasti tasapaino hukassa Georgen syntymästä lähtien ja sitä ei ole tuntunut löytyvän vieläkään yksityisen elämän ja velvollisuuksien kanssa mistä kertoo heidän jatkuvat kiistat paparazzien kanssa ja epätasapaino median kanssa. Katellakin oikea suunta on löytynyt (suurimmat osat hänen järjestöistä käsittelee tärkeitä aiheita, kuten riippuvuuksia tai lasten terveyttä), mutta edelleen on hukassa se miten hoitaa panostus ja käytännön puoli, koska on ihan eriasia onko nimellisesti jonkun järjestön suojelija vai tekeekö oikeasti asioiden eteen jotain. Kulissienkin takana tietysti tapahtuu koko ajan jotain, ja luultavasti sekä Katen ja Williamin kalenteri on täysin suunniteleltu vuodeksi tai useammaksikin eteenpäin, minkä vuoksi on voitu tarkoituksellisesti pitää se löysempänä kun on tiedossa että lapsia on tarkoitus hankkia (Tässä kohtaahan usein nostetaan esille, että ehkä kuningatar haluaa tarjota Williamille ja Katelle mahdollisuuden elää nuoren perheen elämää, jota hänellä itsellään ei koskaan ollut, mutta kuka sitä voi tietää kenen toimesta tai pyynnöstä he elävät sellaista elämää kuin elävät. Usein myös perustellaan, että William ei työskentelisi helikopterilentäjänä, ellei olisi saanut vanhemman polven siunausta, mutta entä jos sekin on kompromissi ratkaisu, jotta William pysyisi tyytyväisenä ja olisi tulevaisuudessa mahdollisesti halukkaampi ottamaan vastaan velvollisuutensa?).

  Jos verrataan tilannetta esimerkiksi Madeleineen (vaikka vertaus on vähän epäreilu, koska asemat ovat täysin erilaiset), on minusta parempi että Kate pidättäytyy suht kokonaan työtehtävistään nyt kun lapset on pieniä, kuin että peruisi viime hetkellä jo suunniteltuja työtehtäviä lapsiin vedoten, kuten Madeleine on viime aikoina tehnyt… Mutta jonkinlainen suunnanmuutos olisi tultava, sillä jos asiat lähtee pyörimään vasta kun Charles siirtyy hallitsijaksi, on se jo liian myöhäistä. Prince of Walesilla on omat velvollisuutensa, eikä niitä pysty ottamaan vastaan tai oppimaan muutamassa yössä (toisaalta Williamin puolesta on sanottava, että hän on tutustunut Duchy of Cornwallin ylläpitoon, mikä on yksi hänen tärkeimmistä tehtävistään tulevaisuudessa). Vaikea aihe, koska samaan aikaan täytyy tasapainotella sen kanssa, ettei William ja Kate ole seuraavia hallitsijoita, eli ”firman” näkökulmasta tärkeintä on panostaa Charlesin tulevaan asemaan.

  Tykkää

  • Olen aivan samaa mieltä, tasapaino on todella aivan hukassa ja tässä keskustelun työn suhteen myös mainitsemassasi julkisuus-yksityistyys -jaossa. Tässä tulee väkisinkin mieleen, että kulisseissa käydään köydenvetoa, jossa toinen osapuoli on hyvin tiukka ja itsepäinen, toinen puoli taas yrittää edistää näitä yleisönkin vaatimia puolia. Ajoittain sitten on toinen puoli voitolla, ajoittain toinen, mutta varsinaista linjaa ei ole saatu vedettyä.

   Käymme tätä keskustelua nyt siinä mielessä väärään aikaan, että juuri nyt, viimeisten parin viikon sisään Katea on nähty julkisuudessa useampaankin kertaan, eilen viimeksi ja tänään mahdollisesti uudestaan. Mutta kuten tiedämme (ja siitä tämä keskustelu kumpuaakin), tämä ”ilo” ei jatku pitkään ja kohta taas ihmettelemme, miksi herttuatarta ei näy edes tärkeissä valtiollisissa tilaisuuksissa. Katellä on minusta todella tärkeitä teemoja mukana hyväntekeväisyystyössään. Mainitsemasi lasten terveys ja erityisesti mielenterveys, sekä päihderiippuvuudet ovat tärkeitä ja niihin kohdistuu edelleen ennakkoluuloja ja stigmoja, joten niiden tuominen julkisuuteen on erittäin arvokasta. Mutta kuten sanoit, toteutus on pielessä. Hovin mukaan Katellä on vain muutamia järjestöjä suojeluksessaan, koska hän todella haluaa vaikuttaa. Käytännössä tämä kuitenkin tarkoitaa yhtä tai kahta vierailua vuodessa ja sitten sitä paljon puhuttua kulissien takaista työtä, josta ei näy julkisuuteen merkkiäkään, eikä valitettavasti edes lopputuloksista, ainakaan tähän mennessä. Monet puolustelevat Katen työmääriä juuri sillä, ettemme näe, mitä kaikkea hän tekee ja tämä on varmasti osin totta. Mutta kun työksi lasketaan myös hiustenhoito ja manikyyri, sekä kirjeenvaihto (jota hän ei todellakaan itse hoida), mennään vähän selittelyn puolelle. Lisäksi ajattelen, että jos tällaista työtä olisi runsaasti, osan ”vuotaminen” lehdille tai ihan rehellinen julkistaminen olisi todella helppoa ja lähes ilmaista PR:ää nyt, kun kritiikkiä on enenevässä määrin alkanut kuulua. Madeleinen kohdalla tilanne on kyllä vähintään yhtä outo. Nicolas on vasta tosi pieni, se on selvää, mutta kun julkisuuteen annetaan poissaolon aukottomaksi perusteluksi vauvan hoito ja viikkoa aikaisemmin se ei ollut ongelma, herää väkisin kysymyksiä. Sama Katen kohdalla. Lapset ovat pieniä, töitä ei voi tehdä, Kate on äitiyslomalla. Tosin Wimbledon, Angelina Jolien ja Brad Pittin tapaaminen, sekä purjehdustilaisuus onnistuvat. Päätökset voivat olla perusteltuja, mutta ne näyttävät pahalta.

   Cambridge-pariskunnan suosio on kyllä varmasti ongelma Charlesin kannalta. Nyt jo erilaisissa kyselyissä osa haluaisi kuninkuuden hyppäävän suoraan Williamille ja Charlesin jäävän kokonaan välistä. Toisaalta antipatiat Charlesia kohtaan johtuvat suurelta osin sellaisista asioista, joihin Williamilla ei ole osaa eikä arpaa, ja joita ei voida pyyhkiä pois, vaikka William ja Kate istuisivat seuraavat viisi vuotta Anmerissa piilossa. Ehkä ratkaisuna olisi muodostaa heille selvempi työnkuva Charlesin manttelinperijöinä, vaikka se toisaalta ehkä haittaakin omaehtoisia aihevalintoja?

   Tykkää

   • Niin, ja se voisi myös parantaa Williamin ja Katen tasapainoilua työtehtävien kanssa jos työnkuva olisi selkeä että heidän tehtävänään on toimia Charlesin manttelinperijöinä, mutta en usko että se on kovin todennäköistä juurinkin sen takia ettei sen vuoksi pysty keskittymään yhtä hyvin itselleen mieleisiin aihepiireihin. Eikös Daily Mail jakanut juttua tällä viikolla että Charlesin Prince’s Trust – järjestön tulevaisuus on vaarassa kun William tai Harry ei ole halukas jatkamaan yhtä innokkaana toimintaa? Toisaalta Daily Mailin jutut ovat aina yhtä potaskaa, mutta itselle jäi jutusta fiilis että voi tämän takana jotain totuuden siementä ollakin.

    Tykkää

    • En minäkään siihen usko, valitettavasti. Ja luin saman jutun Daily Mailista. Lehtihän on aina vähintään puoliksi huuhaata, mutta jotenkin tuo ei ollut liian skandaalinkäryinen juttu uskottavaksi. Samanlainen fiilis jäi siis minullekin, että ainakin idea jutun taustalla voi hyvinkin olla totta. Kiinnostuneille tässä vielä linkki: http://www.dailymail.co.uk/news/article-3241679/Prince-Charles-increasingly-takes-duties-Queen-Prince-William-duty.html

     Mutta vaikka en uskokaan tuohon roolijakoon, arvelen, että se voisi olla hyödyksi siinäkin mielessä, että myös yleisö tietäisi paremmin, mitä odottaa nuoremmalta polvelta. Tällä hetkellähän Kate ja William ovat kuin eräskin kotimainen populistipuolue, jonka harteille kaikki lastaavat omat toiveensa, vaikkei puolue mitään juuri sillä kertaa lupaisikaan ja ovat sitten pettyneitä, kun kaikki toiveet eivät toteudu. Vähän samaan tapaan kaikki toivovat Katelta ja Williamilta eri asioita ja kun hovi ei ole kyennyt roolia määrittelemään, joku (ja aika monikin) pettyy aina.

     Tykkää

 4. Ensinnä kiitos postauksesta. Mielenkiintoisesti tutkailtu herrojen mahdollisuus eläälämäänsä sekä luonteenpiirteitä. Käyty keskustelu on ollut myös mielenkiintoista luettavaa ja voin allekirjoittaa monia mielipiteitä.
  Olen aina pitänyt enemmän Harrysta. Dokumentit joissa hän tekee hyväntekeväisyys työtään vaikkapa Afrikassa ei jätä kylmäksi. Hän on valloittava tavatessaan lapsia ja aikuisia. Minua huvitti kuva,jossa William seisoo maalitelan kanssa. Kuvassa hän näyttää eksyneeltä vaikka uskon hänen osaavan telaa käyttää. Kuvan luoma ajatus hänestä ei ole imarteleva.
  Postaus rinnastuksineen kertoo hyvin sen mihin heidät on kasvatettu ja ohjelmoitu. Tunsin sympatiaa Williamia kohtaan. Harry on niin paljon lähempänä meitä tavallisia ihmisiä ja voimme samaistua häneen helpommin. Partainen hupparikaveri kuin naapurin poika.

  Toivoisin Katen ymmärtävän mahdollisuutensa hyväntekeväisyystyössä ja yksinkertaisesti alkavan töihin

  Tykkää

  • Mainio kiteytys tuossa lopussa, alkaisi Kate vain yksinkertaisesti töihin! Asioista voi kinastella ja voi vältellä ja voi miettiä ja vääntää ja kääntää, mutta homma ei siitä muuksi muutu. Ryhtyisi vain töihin, niin ehkä se mielekkyyskin sieltä sitten löytyisi.

   Vannon, etten valinnut kuvaa Williamista jäykkänä telan kanssa tarkoituksella! 😀 Tai no, valitsin, mutta hirveän pienestä kuvavalikoimasta, ei siellä ollut yhtään luontevampaakaan tarjolla. Mutta ei voi kieltää, etteikö näissä kuvissa esiintyisi tosiaan kaksi kovin erilaista miestä. Ja kuten sinäkin, itsekin tunnen sympatiaa Williamia kohtaan, vaikka häntä kritisoinkin. Ei ole helppoa, eikä varmaan kivaakaan aina. Harrylla on merkittävästi helpompi asema, enkä ollut yhtään yllättynyt, kun Georgen syntymän jälkeen hän antoi aika iloisen lausunnon liittyen siihen, kuinka ”joutui” kauemmaksi kruunusta. Harva prinssi/prinsessa varmaan tällä hetkellä pahemmin kadehtii vanhempaa sisarustaan, joka on kruununperillinen. Siis missään Euroopan kuningaskunnassa.

   Täällä blogissa on tainnut jo käydä selväksi, että Harry kuuluu suosikkeihini. Avoimuus, vapautuneisuus ja rentous ovat valloittavia, enkä voi vastustaa Harryn tapaa kohdata ihmisiä. Se välittömyys, keskittyminen toiseen ihmiseen ja halu mennä lähelle on hienoa katsottavaa. Toivottavasti ikä ja mahdollinen leipiintyminen työhön eivät tapa näitä ominaisuuksia!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.