Prinsessa Sofia on aloittanut kuninkaallisuransa lupaavasti

Syksy on tullut ja kuninkaallisetkin ovat palanneet kesälomiltaan töidensä pariin. Kalenterit täyttyvät nyt useimmilla tiiviiseen tahtiin ja tämä syksy on luonnollisesti tuonut mukanaan myös uuden kuninkaallisen seurattavan, nimittäin Ruotsin prinsessa Sofian. Kesällä avioutunut tuore kruunupää on aloittanut kuninkaalliset hommat nyt todenteolla ja vaikka kukaan ei luonnollisesti ole seppä syntyessään, osoittaa prinsessa kyllä aikamoista luonnonlahjakkuutta.

Prinssi Carl Philipin ja neiti Sofia Hellqvistin häitä juhlittiin iloisissa ja onnellisissa merkeissä kesäkuun puolivälissä, mutta kuten koko seurustelua, myös hääiloa varjosti morsiamen osakseen saama rankka kritiikki. Nykyinen prinsessa Sofia toimi nuorempana vähäpukeisena mallina miestenlehdissä ja koska kuninkaallinen morsian ei julkisesti katunut ja pyytänyt anteeksi elämässään tekemiään valintoja, edelleen osa ihmisistä tulkitsee hänen suorastaan ajavan nuorten naisten ja tyttöjen seksualisointia tai naisia alentavaa pornoteollisuutta. Sanomattakin lienee selvää, että tämä on hurjaa liioittelua. Prinsessa on todennut, että tekisi nyt ehkä toisenlaisia valintoja, mutta ei kadu nuoruuden päätöksiään ja itse koen, että tämä on tärkein viesti, jonka prinsessa Sofia voi menneisyydestään antaa. Mieti, arvioi ja opi, jos opittavaa on, mutta älä pyydä anteeksi sitä, mitä olet, ellet ole muita ihmisiä teoillasi vahingoittanut.

Ruotsin hovi on pyrkinyt jättämään kritiikin pitkälti huomiotta ja nostanut esiin sen, mitä prinsessa Sofia on tehnyt viimeiset kymmenen vuotta. Ensin asunut Yhdysvalloissa opiskelemassa joogaohjaajaksi ja sittemmin perustanut Etelä-Afrikan lapsia auttavan Project Playground -hyväntekeväisyysjärjestön (Sofian vaiheista kiinnostuneille vinkiksi postaukseni Kuka Sofia Hellqvist oikein on?). Prinsessan julkinen profiili on jo vuosikaudet ollut tahraton, eikä kuninkaalliseen tyttöystävään, morsiameen tai nyt prinsessaan ole saatu liitettyä minkäänlaisia uusia kohuja. Sen sijaan neiti Hellqvist pysyi sopivassa määrin poissa julkisuuden valokeilasta, mutta työskenteli samalla tärkeiden päämäärien hyväksi Ruotsissa ja Afrikassa. Luonnollisesti hyväntekeväisyystyö oli monessa mielessä eduksi tulevaisuutta ajatellen. Se puhdisti Sofian ryvettynyttä mainetta, mutta toisaalta antoi myös vakaan pohjan uudelle työlle kuninkaallisen perheen jäsenenä.

Kuninkaallisiin perheisiin avioliittojen myötä liittyvät uudet prinssit ja prinsessat käyvät yleensä läpi koulutuksen, jonka avulla heitä pyritään valmistamaan niin uusiin tehtäviinsä, kuin niiden tuomiin haasteisiinkin. Ruotsin kuningasperheessä uusien jäsenien, niin prinssi Danielin, kuin prinsessa Sofiankin, avuksi on nimetty niin sanottu mentori, kokeneempi opastaja, joka auttaa tuoretta kuninkaallista tämän totutellessa uuteen rooliinsa. Prinsessa Sofian avuksi on valittu erittäin kokenut Kirstine von Blixen-Finecke, joka on toiminut vuosia kuningatar Silvian hovinaisena ja vuodesta 2003 kuningattaren oman henkilökunnan esimiehenä, sekä kuningattaren lähimpänä työtoverina. Yhdessä prinsessa Sofian ja varmasti myös kuningasparin kanssa hän luo opintokokonaisuuden, joka sisältää esimerkiksi englannin kieliopintoja, historiaa ja taidehistoriaa, sekä tietoa Ruotsin yhteiskunnan toiminnasta, perustuslaista ja valtion hallintorakenteesta. Lisäksi tuore prinsessa harjoittelee esimerkiksi virallisilla illallisilla tarvittavia keskustelutaitoja, tapoja ja etikettiä.

Häiden jälkeen tuore aviopari suuntasi häämatkalle ja loppukesä sujui niin ikään kevyissä merkeissä lomaillen yhdessä kuninkaallisen perheen kanssa Sollidenin linnassa Öölannissa, sekä kuningasparin lomapaikassa Ranskan Rivieralla. Prinsessa Sofian ensimmäinen virallinen esiintyminen kuninkaallisen perheen jäsenenä nähtiin heinäkuussa, kun prinsessa osallistui kruununprinsessa Victorian syntymäpäiväjuhlallisuuksiin Borgholmin urheilukentällä Öölannissa. Tämä esiintyminen ei vielä vaatinut paljon muuta kuin nätin hymyn, mutta kun kesä läheni loppuaan ja syksy alkoi, alkoi täyttyä myös prinsessan kalenteri. Ensimmäiset työtehtävät liittyivät Project Playgroundiin, mutta varsinaisesti prinsessa esiteltiin kansalle virallisella kaksipäiväisellä vierailulla prinssi Carl Philipin herttuakuntaan Värmlantiin. Matka oli hyvin perinteinen maakuntavierailu, jossa prinssiparia kierrätettiin alueen nähtävyyksissä ja tapaamassa paikallisia vallanpitäjiä ja silmäätekeviä, sekä luonnollisesti tapaamassa sadesäässäkin runsaslukuisena paikalle kerääntynyttä kansaa. Prinsessa Sofia esiintyi molemmat päivät väsymättömän hyväntuulisena ja kuvien perusteella ei osaisi sanoa, että kyseessä oli prinsessan ensimmäinen vierailu. Avoin ja luonteva esiintyminen näyttivät prinsessa Sofiasta myös itsevarman puolen, kaiken ei tarvitse mennä pilkulleen, kunhan suhtautuu asioihin positiivisesti. Muutamissa muissa kuninkaallisissa pareissa on ollut näkyvissä kokeneemman puoliskon ohjailua ja opastusta, mutta prinssi Carl Philip näytti luottavan vaimonsa kykyyn selviytyä uusista haasteista.

Prinsessa Sofian useamman vuoden kokemus hyväntekeväisyysjärjestön vetämisestä ja siihen liittyneestä verkostoitumisesta, varainkeruusta, erilaisten tilaisuuksien järjestämisestä ja niissä esiintymisestä, sekä luonteva suhtautuminen julkisuuteen ovat hänelle suuri etu prinsessana. Vuonna 2011 avioituneen ja jo pitkään yksinkin edustaneen Cambridgen herttuatar Catherinen kohdalla puhutaan edelleen pehmeästä laskusta kuninkaalliseen rooliin ja esimerkiksi Luxemburgin perintösuurherttuatar Stephanie on vasta viime aikoina alkanut esiintyä julkisuudessa ilman puolisoaan. Ruotsin tuore prinsessa ei kuitenkaan ilmeisesti tällaista totuttelua kaipaa, sillä prinsessa Sofia sukelsi Värmlannin-vierailun jälkeen suoraan syvään päähän matkustamalla yksin Etelä-Afrikkaan edustamaan kuninkaallista perhettä kuningasparin perustamassa Global Child Forumissa. Etelä-Afrikka on prinsessalle tuttu ja samoin tietysti teema, lasten oikeudet, mutta asema virallisena, korkea-arvoisena vieraana, sekä tilaisuudessa pidetty puhe eivät silti olisi läpihuutojuttu monellekaan meistä, eivätkä näytä olevan sitä monelle tuoreelle kuninkaallisellekaan.

Jotain prinsessa Sofian itsevarmuudesta kertoo myös se, että samalla kun ennennäkemätön pakolaiskriisi koettelee Eurooppaa, vasta kolmisen kuukautta kuningasperheeseen kuulunut prinsessa on yksi niitä harvoja, jotka ovat ottaneet tilanteeseen kantaa. Perinteisesti eurooppalaiset kuninkaalliset ovat pysytelleet erillään politiikasta ja välttäneet kannanottoja, mutta ainakin allekirjoittanut on jo odottanut näin poikkeuksellisessa tilanteessa jonkinlaista esiintuloa. Prinsessa Sofian anoppi, kuningatar Silvia, on aloittanut World Childhood -järjestönsä kautta projektin, jonka puitteissa pyritään auttamaan ainakin Saksaan saapuneita alaikäisiä turvapaikanhakijoita ja varmasti appivanhempiensa tuella myös prinsessa Sofia antoi aiheesta lausunnon Etelä-Afrikassa. Prinsessan mukaan nyt olisi tärkeintä tehdä edes jotain, olla seisomatta sivussa, sillä jokainen yksilö voi vaikuttaa. Lisäksi prinsessa totesi, että nyt on ensisijaisen tärkeää saada Ruotsiin saapuneille turvapaikanhakijoille heidän tarvitsemansa apu ja sen jälkeen keskittyä tarjoamaan taloudellista apua organisaatioille, jotka toimivat paikanpäällä lähtömaissa.

Moderni prinsessa on jotain hyvin erilaista, kuin aiempien vuosikymmenien kollegansa. Prinsessalta odotetaan edelleen, että hän synnyttää lapsia ja tukee puolisoaan tämän työssä, mutta samalla häneltä edellytetään näkyvää roolia ja merkittävää työpanosta tämän rinnalla. Enää ei riitä, että edustaa kauniina juhlaillallisilla, vaan prinsessan on vallattava itselleen oma ala yhteiskunnallisessa keskustelussa ja työskenneltävä itselleen tärkeiden, mutta myös yleishyödyllisten ja julkisesti hyväksyttyjen teemojen puolesta ahkerasti. Prinsessa Madeleinen muutettua Isoon-Britanniaan ja annettua muutenkin vuosien varrella melko selvästi ymmärtää, ettei prinsessan edustusrooli ole häntä varten, prinssi Carl Philipille ja prinsessa Sofialle on selvästi kaavailtu hieman aktiivisempaa osaa kuningasperheessä ja sen työkentässä. Erityisesti, kun kruununprinsessa Victoria jossakin vaiheessa nousee valtaistuimelle, hänellä on tarvetta veljelle ja tämän vaimolle, jotka jakavat työtaakkaa ennen prinsessa Estellen ja maaliskuussa syntyvän pikkusisaruksen aikuistumista. Lisäksi kruununprinsessan raskaus luo jo nyt kuninkaalliseen perheeseen väliaikaisen tyhjiön, johon prinssipari solahtanee helposti ottaen harteilleen kruununprinsessan ja prinssi Danielin tehtäviä.

Prinsessa Sofia on lyhyessä ajassa osoittanut, että hänessä on ainesta moderniksi prinsessaksi. Hän vaikuttaa aktiiviselta, ahkeralta ja ennen kaikkea halukkaalta. Prinssit ja prinsessat eivät 2000-luvulla ole enää mitään varsinaisia arvohenkilöitä, mutta heillä on loistava mahdollisuus silti vaikuttaa julkisuuden ja yleisön kiinnostuksen kautta. Kuninkaallisena on mahdollista valita kahdesta reitistä, toisaalta tehdä velvollisuus, se, mikä täytyy ja leikata nauhoja sen verran usein, ettei kansa ala kyseenalaistaa valtion ylläpitämää asemaa. Toinen vaihtoehto on todella ottaa asia omakseen, astua tarjotulle esiintymislavalle ja vaikuttaa. Valinta näiden kahden vaihtoehdon välillä tuntuu kiteytyvän haluun, ei vastuuntuntoon. Nyt näyttää siltä, ja todella toivon, että tilanne sellaisena myös säilyy, että prinsessa Sofialla tätä halua löytyy. Toivottavasti hänelle annetaan siihen mahdollisuus ja hänen annetaan näyttää kykynsä ilman, että edelleen takerrutaan nuoruuden hairahduksiin.

 

Mainokset

4 kommenttia artikkelissa “Prinsessa Sofia on aloittanut kuninkaallisuransa lupaavasti

 1. ”Your royal highness”, mahtoi Sofiasta tuntua oudolta kun häntä kutsuttiin tuolla tavalla ensimmäisiä kertoja. Sofia on kyllä ihailtavan reipas ensimmäisessä edustus tehtävässään yksin!

  Tykkää

  • Siihen ei varmaan ihan heti totu. Näin netissä videon, jossa Sofia oli tuolla Värmlannissa ja kätteli juna-asemalla odottaneet poliisit ja yritti ottaa omaa laukkuaan vedettäväksi. Ei taida kumpikaan kuulua prinsessalle, mutta vaikeaahan sitä on heti omaksua uutta elämäntapaa. Ja siis kovin sympaattista minusta, ei kritiikkiä missään tapauksessa, vaikka synniksi jotkut näköjään senkin heti laskivat.

   Tykkää

  • Jos Madeleine olisi mukana tekemässä runsaasti töitä, Sofian voisi olla vaikeampaa löytää paikkansa. Varsinkin, kun hänelle, Madeleinella ja Silvialla on päällekkäisiä intressejä lähinnä näissä lasten oikeuksia koskevissa kysymyksissä. Nyt kuitenkin Sofialla on tilaa muodostaa oma roolinsa ja jos Madeleine joskus palaa aktiivisempaan rooliin (mitä kyllä epäilen), Sofialla on jo jalansijaa ja molemmille varmasti riittää hommia.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.