Prinssi Nicolaksen kastejuhla lokakuun 11. päivänä

Ruotsin prinsessa Madeleinen ja Christopher O’Neillin kesäkuussa syntynyt toinen lapsi, prinssi Nicolas Paul Gustaf, kastetaan lokakuun 11. päivänä Drottningholmin linnan kirkossa. Tilaisuus alkaa kello 13 Suomen aikaa. Suunnitteilla on hyvin samankaltainen tilaisuus, kuin puolisentoista vuotta sitten, kun prinsessa Leonore kastettiin, mutta tällä kertaa huomionarvoista on ainakin se, että prinssin kastaa maan ensimmäinen naispuolinen arkkipiispa.

(Tiivistelmä lopussa)

Prinsessa Madeleinen ja Chris O'Neillin poikavauva, prinssi, kuninkaalliset, Hovikirjeenvaihtaja, ristiäiset, kaste

© Kungahuset.se

Prinsessa Leonore kastettiin kesäkuun 8. päivänä 2014 Drottningholmin linnan kirkossa. Kasteen suoritti arkkipiispa Anders Wejryd ja häntä avustivat prinsessan vanhemmat vihkineet kuninkaan kappalainen Lars-Göran Lönnermark, sekä hoviseurakunnan pastori Michael Bjerkhagen. Noin 160 hengen vierasjoukko koostui lähinnä perheen sukulaisista ja ystävistä, sekä niin sanotun virallisen Ruotsin edustajista, tärkeimpänä vieraina pääministeri ja valtiopäivien puhemies. Kummeja prinsessa Leonore sai kuusi ja tilaisuuden jälkeen järjestettiin vastaanotto, sekä tarjoiltiin juhlalounas valikoidulle vierasjoukolle. Aiemmin syksyllä Chris O’Neill antoi Aftonbladetille haastattelun, jossa hän kertoi prinssi Nicolaksen kastejuhlan seuraavan isosiskon suuren päivän kaavaa.

Prinsessa Leonoren ristiäisten perusteella voimme siis päätellä aika paljon siitä, mitä voimme lokakuiselta sunnuntailta odottaa, mutta joitakin tietoja hovi on jo ihan virallisestikin vahvistanut. Tilaisuus järjestetään kuningas Kaarle Kustaan ja kuningatar Silvian Tukholman ulkopuolella sijaitsevan yksityiskodin, 1600-luvulta peräisin olevan Drottningholmin linnan kappelissa. Kirkko on linnaa hieman nuorempi, peräisin 1700-luvun puolivälistä ja sen kupolikaton alla on vietetty lukuisia kuninkaallisia juhlatilaisuuksia kuluneiden vuosisatojen aikana. Lisäksi itse linna toimi prinsessa Madeleinen ja Chris O’Neillin hääjuhlan näyttämönä, sillä kuninkaanlinnan kappelissa vihitty pari matkasi vieraidensa kanssa laivakyydillä Drottningholmiin nauttimaan hääillallista. Prinsessa Leonoren ristiäiset järjestettiinkin vanhempien ensimmäisenä hääpäivänä.

Kirkon lisäksi tuttua on myös kasteen toimittavissa papeissa. Emerituspiispa Lars-Göran Lönnermark ja kuninkaallisen hoviseurakunnan pastori Michael Bjerkhagen ovat jälleen mukana, kuten he olivat myös prinsessa Leonoren ristiäisissä. Samat papit myös vihkivät prinsessa Madeleinen ja kuluneena kesänä prinssi Carl Philipin. Uutena ja tuoreena kasvona kuninkaallisen perheen kirkollisissa tilaisuuksissa nähdään tällä kertaa viime vuonna virkaansa astunut uusi arkkipiispa, Ruotsin ensimmäinen naispuolinen sellainen, Antje Jackelén, joka korvaa pikkuprinsessat kastaneen edellisen arkkipiispan, Anders Wejrydin ja suorittaa varsinaisen kasteen.

Prinssi Nicolas kastetaan hovin mukaan kuningasperheen perinteisessä kastemekossa, jota on käytetty vuodesta 1906 lähtien. Puku valmistettiin kuningas Kaarle Kustaan isää, prinssi Gustaf Adolfia varten ja sittemmin siinä on kastettu kuninkaan täti, Tanskan kuningatar Ingrid, ja sedät, kuten prinssi Bertil, kuningas Kaarle Kustaa itse sisaruksineen, sekä kruununprinsessa Victoria, prinssi Carl Philip, prinsessa Madeleine ja nuorinkin sukupolvi, eli prinsessat Estelle ja Leonore. Vuodesta 1935 asti kastemekkoon on kuulunut myös myssy ja pieni viitta, johon on kirjailtu kaikkien sittemmin mekossa kastettujen lasten nimet. Kastemaljana toimii mitä luultavimmin sama kastemalja kuin viimeksikin, eli kappelin oma enkelin kannattelema hopeamalja. Vesi maljaan noudetaan kuningasperheen kesäpaikasta Öölannista ja saman lähteen vedellä on kastettu jälleen myös pikkuprinsessat ja kuningasparin omat lapset. Alttarin luona tulee olemaan esillä perinteiseen tapaan myös Bernadotte-suvulle kuuluva historiallinen kruunu, jollainen on valittu symboliksi myös muille kuninkaallisen perheen jäsenille. Kasteen myötä prinssi Nicolas otetaan Ruotsin korkeimman ritarikunnan, Serafiimiritarikunnan, jäseneksi ja kuningas luovuttaa hänelle kunniamerkin miniatyyriversion pienessä vaaleansinisessä nauhassa.

Kasteseremonian jälkeen vieraat on kutsuttu vastaanotolle itse linnaan ja vastaanoton jälkeen valikoiduille vieraille, eli mitä luultavimmin lähinnä suvulle ja ystäville, tarjoillaan vielä yksityinen juhlalounas. Prinsessa Leonoren kastejuhlan tapaan vieraita kutsuttaneen noin 150 ja vierasjoukko koostuu perheen läheisistä, sekä toisaalta virallisista vieraista. Koska kyse ei kuitenkaan ole kruununperillisestä, tilaisuus ei ole samalla tavalla valtiollinen, kuin esimerkiksi prinsessa Estellen ristiäiset olivat, eikä vieraita ulkomaisista kuningashuoneista ole odotettavissa mahdollisia poikkeuksia lukuunottamatta.  Prinsessa Madeleinen kummisetä Saksi-Coburg-Gothan prinssi Andreas saattaa saapua paikalle, sekä mahdollisesti myös Tanskan prinsessa Benedikte, niin ikään prinsessan kummi. Muut kuninkaalliset vieraat edustavatkin sitten Ruotsia, sillä paikalla ovat luonnollisesti kuningas Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia, kruununprinsessa Victoria, prinssi Daniel ja prinsessa Estelle, sekä prinssi Carl Philip ja ensimmäistä kertaa yhdessä prinssin kanssa prinsessa Sofia. Prinsessa Leonorekin nähdään varmasti juhlistamassa pikkuveljeä. Lisäksi vierasjoukossa nähtäneen ainakin osa kuninkaan siskoista, sekä kuningatar Silvian Sommerlath-sukulaisia Saksasta ja Chrisin perhettä, kuten hänen äitinsä Ewa O’Neill ja läheiset sisarpuolensa Tatjana d’Abo ja kreivitär Natascha von Abensberg-Traun. Suurlähettiläs Jarmo Viinanen vahvisti Hovikirjeenvaihtajalle edustavansa Suomea tilaisuudessa.

Prinsessa Estellen kummeja ovat prinssi Carl Philipin ja prinssi Danielin Anna-sisaren lisäksi Alankomaiden kuningas Willem-Alexander, Norjan kruununprinssi Haakon ja Tanskan kruununprinsessa Mary. Prinsessa Madeleinen lapsille valitut kummit ovat kuitenkin ymmärrettävästi hieman tavallisempia. Prinsessa Leonorella kummeja oli kuusi ja heidän joukossaan oli kruununprinsessa Victorian lisäksi Chrisin sisar, toisen sisaren mies ja molempien vanhempien lapsuudenystävät, sekä prinsessa Madeleinen serkku äidin puolelta. Prinssi Nicolakselle povataan samankaltaista yhdistelmää suvusta ja ystävistä, eikä mukana luultavasti tule olemaan kruunupäitä lähisukua lukuunottamatta. Prinsessa Estellenkin kummina toimiva prinssi Carl Philip on kummiveikkauksissa korkealla, sillä hän ja prinsessa Madeleine ovat aina olleet erittäin läheiset ja kruununprinsessa Victoria sai jo kunnian prinsessa Leonoren kohdalla. Mahdollisia ovat luonnollisesti myös sisarusten puolisot, jo pitkään perheeseen kuulunut prinssi Daniel, sekä uusi tulokas prinsessa Sofia. Hovikirjeenvaihtaja pitää erityisesti peukkuja pystyssä aina sympaattisen prinssi Danielin puolesta! Muiksi kummeiksi veikkaan ainakin Chrisin bestmania, entistä alppihiihtäjä Cedric Notzia ja ehkä jotakin prinsessa Madeleinen isänpuoleisista serkuista. Kummit julkistetaan kastepäivänä.

Kastepäivänä paljastetaan myös prinssi Nicolakselle suunniteltu monogrammi, eli kruunulla koristeltu nimikirjain, jota käytetään virallisissa yhteyksissä, sekä esimerkiksi prinssiin liittyvissä juhlatilaisuuksissa koristeena. Samalla esitellään myös prinssille suunniteltu vaakuna ja prinssi lisätään hovin nettisivuille muun perheen joukkoon. Vaikka prinssi Nicolas on kruununperimyksessä kaukana, vasta sijalla kuusi, hän kantaa kuitenkin prinssin ja herttuan arvonimeä, sekä hänen kuninkaallinen korkeutensa -puhuttelumuotoa. Prinssiä tullaankin näkemään lähivuosina ja myöhemmin melko runsaasti julkisuudessa, ainakin kaikissa perheen suuremmissa juhlissa ja valtion merkittävimmissä tilaisuuksissa. Meillä Suomessa prinssi kiinnostanee yleisöä muun kuningasperheen tavoin ja nyt toivommekin, että Yle televisioi myös meillä prinssin kastetilaisuuden, kuten prinsessa Leonorenkin kohdalla tehtiin. Jos tämä toive ei kuitenkaan toteudu, lähetystä voi varmasti seurata vanhaan tapaan suorana netin kautta ainakin SVT:n ja mahdollisesti myös ruotsalaisten iltapäivälehtien sivuilta. Televisioinnista enemmän, kunhan varmistettua tietoa saadaan!

Päivitys 30.9. Kaiken soutamisen ja huopaamisen jälkeen SVT esittää prinssi Nicolaksen ristiäiset. Yhtiö ehti jo kieltäytyä kunniasta vetoamalla tämän vuoden aikana esittettyjen, kuninkaallisen liittyvien lähetysten suureen määrään, mutta saatuaan päätöksestä runsaasti negatiivista palautetta, muutti mieltään. Tällä kertaa lähetys tulee olemaan kuitenkin normaalia lyhyempi ja se alkaakin vasta kymmenen minuuttia ennen tilaisuuden alkua. Lisäksi ohjelmassa ei tule olemaan studio-osuuksia vieraineen. Yle Fem esittää SVT:n lähetyksen klo 12.50-14.30 ja samaan aikaan suorana myös Areenassa. Lisäksi netin kautta on mahdollista seurata SVT:n lähetystä, sekä ruotsalaisten iltapäivälehtien ohjelmia. Linkkejä näihin lähempänä ajankohtaa. Myöhemmin kastetilaisuudesta tullaan näkemään pätkiä myös vuosittain esitettävässä Året med Kungafamiljen -ohjelmassa, joka televisioidaan Suomessa yleensä keväällä.

Tiivistetysti:

 • Kastetilaisuus 11.10. kello 13 Suomen aikaa.
 • Kastetilaisuus järjestetään Drottningholmin linnan kappelissa, tilaisuuden jälkeen vastaanotto ja yksityinen lounas itse linnassa.
 • Prinssi Nicolaksen kastaa arkkipiispa Antje Jackelén, emerituspiispa Lars-Göran Lönnermark ja kuninkaallisen hoviseurakunnan pastori Michael Bjerkhagen avustavat.
 • Prinssi puetaan perinteiseen kastemekkoon, jossa on kastettu kuningas Kaarle Kustaan isä ja tämän sisarukset, kuningas omine sisarineen, kuningasparin lapset, sekä prinsessat Estelle ja Leonore. Vesi kastemaljaan noudetaan niin ikään perinteen mukaan Öölannissa sijaitsevasta lähteestä.
 • Vieraina tulee olemaan Ruotsin kuningasperhe, sukulaisia ja ystäviä, sekä virallisia edustajia mm. valtiopäiviltä ja hallituksesta. Suomea edustaa suurlähettiläs Jarmo Viinanen. Ulkomaisia kuninkaallisia ei odoteta paikalle.
 • Kummit julkistetaan vasta kastepäivänä. Odotettavissa on luultavasti viidestä kuuteen kummia, joiden joukossa on prinsessa Madeleinen ja Chrisin sisaruksia, sukulaisia ja ystäviä.
 • SVT televisioi tilaisuuden ja lähettää sen myös netissä, Yle Fem esittää lähetyksen Suomessa klo 12.50-14.30.
Mainokset

6 kommenttia artikkelissa “Prinssi Nicolaksen kastejuhla lokakuun 11. päivänä

 1. Nicolaksen ristiäiset nähdäänkin TV:ssä! Mielenkiintoista soutamista ja huopaamista mutta parempi meille kuninkaallisista kiinnostuneille. 🙂

  Tykkää

  • Onneksi! Ihmeellistä touhua SVT:ltä, mutta sama se, kun lopputulos on nyt tämä. Tosin lähetys on aika lyhyt ja alkaakin vasta 10min ennen, mutta parempi toki sekin, kun ei mitään. Ylessä ei ole vielä tehty päätöksiä ja vähän vaikuttaa siltä, etteivät tule näyttämään. Onneksi on netti!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s