Kuningatar Elisabetin valtakausi lukuina ja numeroina

Kuningatar Elisabet ohittaa tänään erittäin merkittävän virstanpylvään elämässään ja urallaan. Kuningatar on tänään hallinnut Isoa-Britanniaa 63 vuotta 7 kuukautta ja 2 päivää ja kun kuningatar huomenna herää uuteen aamuun, hän on omilla lukemillaan. Yksikään Ison-Britannian hallitsija ei ole hallinnut maataan yhtä pitkään, kun tänään  Suomen aikaa puoli kahdeksan aikaan illalla edellinen ennätys, kuningatar Elisabetin isoisän isoäidin, kuningatar Viktorian asettama raja ylittyy. Nuo 23 226 päivää sisältävät muun muassa 12 pääministeriä, yli 70 000 kilometriä matkoja virallisille vierailuille ulkomaille ja yli 30 lemmikkicorgia.

23 226

23 226 päivää eli 63 vuotta 7 kuukautta 2 päivää, tai lähes 33 500 000 minuuttia, on kestänyt kuningattaren valtakausi. Prinsessa, josta ei alunperin pitänyt koskaan tulla hallitsijaa, nousi valtaistuimelle kuudentena päivänä helmikuuta vuonna 1952. Uuden kuningattaren isä, kuningas Yrjö VI oli kuollut nukkuessaan ja siitä aamun hetkestä, jolloin palvelija hänet löysi, lasketaan kuningatar Elisabet II:n aikakauden alkaneen. Omalla tavallaan etäisenä ja hiljaisena pysynyt kuningatar on kuitenkin tuonut monarkian halki vuosikymmenten nykyiseen sosiaalisen median, sähköisen tiedonvälityksen ja jatkuvan näkyvyyden aikakauteen. Kuningatar oli edellä aikaansa jo kruunajaistensa aikaan, jolloin hovin vastustuksesta huolimatta nuori kuningatar vaati, että yleisön on päästävä tilaisuudesta osalliseksi median välityksellä. Yksin Isossa-Britanniassa tv-katsojia arvioidaan olleen 27 000 000 ja radiossa vielä 11 000 000 päälle. 25-vuotiaana valtaan noussut kuningatar on Britannian 40. hallitsija sitten Vilhem Valloittajan ja nyt 89-vuotias monarkki ohitti vuonna 2007 edellisen merkkipaalun ottaessaan nimiinsä myös Britannian vanhimman hallitsijan arvon. Ison-Britannian lisäksi kuningatar on 15 Kansainyhteisön maan valtionpäämies ja kuningatar Viktorian lisäksi ainoa brittihallitsija, joka on juhlinut timanttijuhlavuottaan vallassa eli istunut valtaistuimella 60 vuotta. Tällä hetkellä maailmassa vain yksi monarkki on johtanut maataan pidempään, sillä Thaimaan kuningas Bhumibol Adulyadej on hoitanut tehtävää 69 vuotta.

67

67 vuotta, marraskuussa itseasiassa 68 vuotta, on kestänyt kuningatar Elisabetin ja prinssi Philipin avioliitto. Ensimmäisenä brittihallitsijana timanttihääpäivää viettänyt kuningatar on kuvannut puolisoaan kalliokseen, turvakseen ja tuekseen koko aikuisikänsä ajan. Prinssin omin sanoin hänen tärkein, toiseksi tärkein ja viimeinenkin tehtävänsä on olla tuottamatta kuningattarelle pettymystä. Avioliitto on tuottanut 4 lasta, Walesin prinssi Charlesin, prinsessa Annen, prinssi Andrewn ja prinssi Edwardin, 8 lastenlasta ja nyt jo viisi lastenlastenlasta. Kummilapsia kuningattarella on 30 ja eläinrakkaudestaan kuulun kuningattaren perheeseen on kuulunut vuosien varrella yli 30 corgia ja lukuisia muita koiria.

12

12 pääministeriä on palvellut kuningatar Elisabetia ja vieraillut tiistai-iltaisin kuningattaren luona keskustelemassa maan asioista. Ensimmäinen kuningattaren pääministeristereistä oli Sir Winston Churchill ja myöhemmistä pääministereistä kaksi, Tony Blair ja istuva pääministeri David Cameron ovat syntyneet kuningattaren valtakauden aikana. Samoin on syntynyt Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja hänet mukaanlukien kuningattaren valtakaudelle mahtuu niin ikään 12 presidenttiä. Näistä kuningatar on tavannut 11, vain presidentti Lyndon B. Johnson jäi väliin. Pääministerien, puoluejohtajien, presidenttien, kuningasten ja kuningattarien ja lukemattomien virkamiesten lisäksi kuningatar on ollut vallassa 7 Canterburyn arkkipiispan ja 7 paavin aikana.

63 vuoden sisään on mahtunut paljon sisäpolitiikkaa. 12 pääministerin hallitukset ovat lähettäneet kuningattarelle ensimmäisessä kuvassa näkyviä kuuluisia punaisia laatikoita, joiden sisältämiin papereihin kuningatar tutustuu 364 päivänä vuodessa, vain joulupäivä on rauhoitettu valtionhoidolta. Parlamentin avajaisista, hallinnollisessa mielessä yhdestä Britannian tärkeimmistä vuosittaisista tilaisuuksista, kuningatar on ollut poissa vain kahdesti, odottaessaan prinssi Andrewta ja prinssi Edwardia. 61 yksi kertaa kuningatar on kuitenkin pitänyt hallituksensa kirjoittaman puheen, jossa piirretään suuntaviivat tulevan vuoden politiikalle. Valtakunnan kruunu kutreillaan kuningatar on parlamentin ylähuoneen saliin sijoitetulta valtaistuimeltaan lukenut vuosien varrella 68 022 sanaa, yhteensä 10 tuntia ja 8 minuuttia puhetta. Valtakauden aikana kuningatar on myöntänyt lisäksi yli 400 000 erilaista kunnianosoitusta ja palkintoa, sekä henkilökohtaisesti jakanut näitä yli 600 investituurissa.

70 196

70 196 kilometriä lento- ja laivamatkoja kaukaisiin ja vähän läheisimpiinkin maihin. Sisäpolitiikan lisäksi kuningatar on myös ulkopolitiikan toimija, vaikka hänen valtansa onkin hyvin rajattua. Yksi hallitsijan ehdottomasti tärkeimmistä tehtäväistä on maan edustaminen ulkomailla ja erityisesti valtionpäämiehenä suorittamat valtiovierailut. Kuningatar Elisabet on 63 vuoden aikana tehnyt yli 260 ulkomaanmatkaa, vieraillut 116 eri maassa ja tehnyt 98 virallista valtiovierailua. Matkoista 173 on suuntautunut Kansainyhteisön jäsenmaihin, mutta valtiovierailumaiden joukkoon mahtuu esimerkiksi myös Suomi, jossa kuningatar vieraili presidentti Urho Kekkosen vieraana vuonna 1976.

Näennäisestä perinteisyydestään huolimatta kuningatar Elisabet on ollut monella tavalla uraauurtava hallitsija ja kuningattaren saavutusten joukkoon kuuluvatkin muun muassa ensimmäiset brittihallitsijan vierailut Kiinaan, Lähi-itään ja itsenäistyneeseen Irlantiin, sekä pitkän kylmän kauden jälkeen, Neuvostoliiton kaaduttua, Unkariin, Puolaan, Venäjälle ja Tsekkiin. Vuonna 1982 kuningatar otti puolestaan vastaan vieraan Italiasta, kun paavi saapui maahan ensimmäisen kerran 450 vuoteen. Kotimaassa kuningatar on emännöinyt 109 valtiovierailua. Keväällä 90 vuotta täyttävä kuningatar on jo muutamia vuosia vähentänyt ulkomaanmatkoja, jotka ovat jääneet pääasiassa prinssi Charlesin harteille, mutta marraskuussa kuningatar ja 94-vuotias prinssi Philip matkustavat Kansainyhteisön päämiesten kokoukseen Maltalle.

139 000 000

139 000 000 ihmistä 16 maassa pitää kuningatar Elisabetia hallitsijanaan. Ulko- ja sisäpoliittisten tehtäviensä lisäksi kuningattarella on yksi rooli ylitse muiden, olla olemassa, yhdistää, tulla nähdyksi, tulla lähelle. Vuosittain noin 50 000 ihmistä vierailee kuningattaren puutarhajuhlilla, juhlaillallisilla, lounailla ja vastaanotoilla. Muutaman kerran kesässä järjestettäviin puutarhajuhliin kutsutaan kerralla noin 8000 vierasta yhteiskunnan eri aloilta ja heitä arvioidaan kestityn yhteensä jopa 1 500 000 kuningattaren valtakauden aikana. Erilaisten vierailujen ja virallisten käyntien lisäksi kuningatar kiertää maata hyväntekeväisyyden nimissä ollen yli 600 järjestön suojelija. Näillä matkoilla myös tavalliset ihmiset pääsevät näkemään kuningattaren parhaimmillaan aivan lähietäisyydeltä. Niin sanotut walkaboutit, hetket, jolloin kuninkaalliset tapaavat paikalle saapunutta yleisöä otettiin mukaan ohjelmaan Uudessa-Seelannissa vuonna 1970, jotta kuningatar pääsi tapaamaan muitakin, kuin virallista väkeä. Valtakuntansa ikäihmisiä kuningatar muistaa onnittelusähkeillä, kun ikää tulee mittariin 100 vuotta tai aviopari juhlii timanttihääpäiväänsä. Syntymäpäiväsähkeitä on tipahtanut postiluukusta jo 100 000 kappaletta ja avioliittoja on juhlistettu lähes 550 000 kertaa. Jokaisen kansalaisen kotiin kuningatar puolestaan saapuu joulupäivänä, jolloin televisoidaan perinteinen joulupuhe. Tänä vuonna 57. kertaa.

Tänään kuningatar vietti merkkipäiväänsä kansan parissa. Ohjelmassa oli uuden junareitin avaaminen Tweedbankin kylässä Skotlannissa.

0

Pyöreä 0 varsinaisia murhayrityksiä (vertaa kuningatar Viktorian seitsemään), sekä kuriositeetteja, kuten passeja, ajokortteja tai rekisterikilpiä. Kaikesta sellaisesta kuningatar on vapautettu, joka myönnetään hänen omissa nimissään. 0 myöskin sellaisia brittihallitsijoita, jotka olisivat hallinneet maataan kuningatar Elisabetia kauemmin. 0 muita hallitsijoita, joita valtaosa briteistä on elämässään nähnyt.

Mainokset

4 kommenttia artikkelissa “Kuningatar Elisabetin valtakausi lukuina ja numeroina

 1. Onnea suosikki kuningattarelle! Uskomattomia lukuja,jo pelkästään tavattujen ihmisten määrä on pökerryttävä. Kiitos postauksesta,auttoi
  ymmärtämään sitä työmäärää minkä kuningatar on tehnyt ja tekee edelleen.

  Tykkää

  • Monet lehdet ovat tehneet tämän tyyppisiä koosteita nyt merkkipäivän alla ja vaikka niissä oli monissa vain ihan muutamia lukuja, huomasin itsekin, kuinka paljon paremmin sen mittakaavan pystyi ymmärtämään tällaisten esimerkkien valossa. Toinen mielenkiintoinen näkökulma oli muistaakseni People -lehdellä, joka oli listannut asioita, jotka ovat tapahtuneet kuningattaren vallassaolon aikana ja tällaisia olivat esim. ensimmäinen ihminen kuussa ja berliinin muurin rakentaminen, sekä sortuminen. 63 vuotta on pitkä aika! 🙂

   Tykkää

 2. Onhan tuo kyllä melkoinen matami! Eilen uutisissa kuultiin pätkä hänen puheestaan, ja mitä olen niitä ensimmäisiä puheita 50-luvulta kuullut, niin tuntui, ettei hänen äänensä ole muuttunut yhtään. Kyllä hän on oman leimansa jättänyt tähän maailmaan. Hän on myös luultavasti maailman kuvatuin ihminen.

  Tykkää

  • Minä aina vähän vierastan, kun puhutaan ikoneista ja ikoninista asuista ym. mutta kyllä Elisabet taitaa sellainen olla. Jotenkin hän on enemmän kuin ihminen, symboli ja melkein kuin jonkinlainen nukke, ei ihan elävä olento. Onko tuo nyt hyvä vai paha sitten, en tiedä… 🙂 Mutta jälkensä on jättänyt ja on niin Briteille, kuin muullekin maailmalle aikamoinen ajankuva ja varmasti hyvin suurelle osalle maailman ihmisistä tuttu ulkonäöltä. Ja monille muuten myös se ”ainoa oikea” kuninkaallinen, sellainen kuninkaallisen arkkityyppi!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.