Jälleen kuninkaallisia Vanity Fairin parhaiten pukeutuvien listalla

Viime syksynä esittelin Vanity Fair -lehden perinteiselle parhaiten pukeutuneiden listalle päässeitä kuninkaallisia ja melkein kuninkaallisia. Tänäkin vuonna kruunupäitä listalta löytyy, osin samoja ja osin uusia kasvoja, naisten kategoriassa kolme, miesten kategoriassa kaksi ja pariskuntiinkin on päässyt mukaan meille tuttu vastavihitty aviopari. Kunnianosoituksista korkein, Hall of Fame, sai tänä vuonna vain yhden uuden jäsenen, mutta hän sattuu iloksemme olemaan kuninkaallista sukua.

75-vuotisjuhlaansa tänä vuonna viettävä lista sai alkunsa vuonna 1940 amerikkalaisen muoti- ja PR-vaikuttaja Eleanor Lambertin toimesta. Suurta hittiä tyyliluettelosta ei hänen elinaikaan tullut, mutta kun Lambert kuoli vuonna 2003, siirtyi lista Vanity Fair -aikakauslehden vastuulle ja viime vuosina se on kerännyt huomiota ja julkisuutta. Listalla esiintyvät erilaiset silmäätekevät ja julkimot ympäri maailmaa ja vuosittain useampaan kategoriaan jaettavalla listalla on mukana myös kuninkaallisia. Viime vuonna kuninkaallista tyylikkyyttä edustivat naisten sarjassa Alankomaiden kuningatar Maxima, Tanskan kruununprinsessa Mary, Monacon melkein kuninkaallinen Beatrice Borromeo ja Hall of Fameen nostettu Cambridgen herttuatar Catherine. Miehiä edusti yksin, mutta ei suinkaan vähäisenä edustajana, Bhutanin kuningas Jigme Khesar Namgyel Wangchuck.

Tänä vuonna parhaiten pukeutunuteiden listalla nähtiin osin uusia kasvoja ja osin jo vanhoja konkareita. Viime vuotisista listatuista paikkansa onnistui uusimaan vain vastikään avioitunut Beatrice, tosin tällä kertaa vuoden 2010 tapaan yhdessä Pierren kanssa. Aiemmilta vuosilta näyttävän paluun tekivät myös Espanjan kuningatar Letizia, Ison-Britannian prinssi Harry, sekä Pierren isosisko, Monacon prinsessa Carolinen vanhempi tytär Charlotte Casiraghi. Uusina tulokkaina näemme listalla toisen tämän kesän sulhasen, Ruotsin prinssi Carl Philipin ja aina yhtä tyylikkään ja raikkaan Wessexin kreivitär Sophien. Hall of Fameen pääsi äärimmäisestä tyylikkyydestään tunnettu, mutta muuten monille kuninkaallisiakin seuraaville ehkä hieman vieras sheikha Mozah, Qatarin kaksi vuotta sitten poikansa hyväksi vallasta luopuneen edellisen emiirin toinen vaimo.

Monacon ruhtinas Albertin sisarenpoika, yksityishenkilö, mutta kuitenkin kruununperimyksessä mukana oleva Pierre Casiraghi ja vanhaan italialaiseen aatelissukuun kuuluva malli ja toimittaja Beatrice Borromeo vihittiin ensin siviilisti Monacossa 25. heinäkuuta ja suureellisemmin häitä juhlittiin kirkollisen vihkimisen merkeissä morsiamen kotimaassa Italiassa, Lago Maggiorella sijaitsevilla suvun saarilla viikon kuluttua 1. elokuuta. Klassisesta ja ajoittain kivasti vintagemausteita yhdistelevästä tyylistään tunnettu Beatrice on kaunis nainen ja odotukset olivatkin korkealla morsiuspuvun suhteen. Loppujen lopuksi kahden viikonlopun aikana toinen toistaan kauniimpia mekkoja nähtiin jopa viisi, mutta upeimmat luomukset Beatrice oli säästänyt tärkeimpään tilaisuuteen eli kirkolliseen vihkimiseen. Alttarille morsian asteli Armani Privén kauniin yksinkertaisessa pitsipuvussa rinnallaan harmaaseen sakettiin pukeutunut sulhanen. Hääjuhlallisuudet kruunanneeseen iltajuhlaan hääpari puolestaan asteli mustassa smokissa ja lähes henkeäsalpaavan kauniissa vitivalkoisessa silkkitylli-iltapuvussa niin ikään Armani Privéltä. Sanoisin, että pelkästään näillä asuilla paikka listalla oli ansaittu, mutta alla on vielä pari muutakin kuvaa esittelemässä parin hieman arkisempaa tyyliä.

Toinen kesän sulhanen, Ruotsin kesäkuussa avioitunut prinssi Carl Philip, joutui edustamaan listalla ilman vaimoaan prinsessa Sofiaa. Hovikirjeenvaihtajan kyllästymiseen saakka kehumalla parralla ulkomuotoaan hieman rosoisemmaksi muuttanut prinssi on piirteiltään komea ja urheilullisena myös vartaloltaan kauniin mallinen. Prinssi luottaakin varsinkin työpukeutumisessaan klassisiin ja melkoisen yksinkertaisiin pukuihin, eikä lähde koreilemaan erikoisemmilla asuilla. Hääpäivänään hänkin luonnollisesti panosti hieman enemmän ja prinssi astelikin kirkkoon laivaston juhlaunivormussa. Arjessaan prinssi väistelee kameroita melkoisen tehokkaasti, mutta mitä ilmeisimmin rennommatkin asut on yksinkertaisia, mutta laadukkaita ja hyvin istuvia.

Vanhana konkarina Vanity Fairin listalla komeili prinssi Harry, joka on noteerattu pukeutumisestaan aiemmin ainakin vuonna 2012. Jos prinssi Carl Philipillä (ja langollaan prinssi Danielilla) tuntuu joskus olevan puku suorastaan päälle liimautuneena, prinssi Harryllä on hiukan samaa vaivaa. Puolessa prinssistä otetuista kuvista näyttää esiintyvän saman tummansininen puku, usein mielellään vaaleansinisellä paidalla ja raidallisella kravatilla asustettuna. Ja jos veljeksiä ei näkisi identtisissä asuissaan yhtäaikaa, voisi luulla, että prinssi William käy veljensä kaapilla ennen edustustilaisuuksia, sillä myös prinssi Williamin yllä samankaltainen asu on nähty noin miljoona kertaa. Onneksi kuitenkin joskus tilaisuuden luonne vaatii hieman erilaista pukeutumista ja olemmekin päässeet tämän vuoden aikana näkemään prinssi Harryn niin univormussa, kuin saketissa ja silinterissäkin! Lisäksi prinssi uskaltaa heittäytyä joissakin tilaisuuksissa hieman rennompaankin asuu ja usein lopputuloksena on farkut, kauluspaidan, paksumman puseron ja mokkakenkien yhdistelmä, jossa prinssi näyttää olevan kotonaan. Ja kyllähän nuo asut rennolla ja urheilullisella prinssillä toimivatkin, jopa niin hyvin, että on vaikeaa keksiä prinssiä, joka tämän rentoilutyylin hoitaisi paremmin (paitsi kruununprinssi Haakon, mutta jätetään nyt ylivoimainen kilpakumppani pois laskuista tällä kertaa).

Naisten puolella prinssi Harryn tapaan aiemman sijoituksensa uusi Espanjan kuningatar Letizia. Hoikkaakin hoikempi kuningatar leikkasi loppukeväästä hiuksensa polkaksi ja raikastunut uusi tyyli tuntuu kesän aikana johtaneen hieman rohkeampiin asuvalintoihinkin. Värejä ja erikoisia kenkiä kuningatar ei ole tosin ennenkään pelännyt, mutta välillä jo melkein tylsäksi käynyt bisnestyyli jakkupukuineen ja housuineen tuntuu saaneen hiukan kilpailijoita viime aikoina. Kuningatar Letizian yllä onkin nähty tänä vuonna melkoisen monenlaista siluettia kotelomekosta kellohelmaan ja jopa täysimittaiseen prinsessailtapukuun. Lisäksi kuningatar Letizia erottuu kollegoistaan myös ajoittain hieman seksikkäämmällä tyylillään. Avoimet selät, nahka, lyhyet helmat ja pikkumustat kuuluvatkin kuningattaren kuitenkin aina riittävän arvokkaaseen karderoobiin.

Kuningatar Letizialle naisten kategoriassa seuraa pitää toinen vanha tuttu, Monacon Charlotte Casiraghi. Kuninkaallisissa tai näissä melkein kuninkaallisissa on melkoisen paljon tyyliniekkoja, mutta harva onnistuu näyttämään samalta kuin Charlotte. Kalliit designvaatteet huippumerkeiltä näyttävät Charlotten yllä yhtäaikaa siltä, että ne on vain napattu lattialta sängynvierestä ja toisaalta aivan upeilta. Ilmiö kertonee jotakin neiti Casiraghin luonteesta, mutta myös siitä, ettei hän yritä liikaa missään suhteessa. Kun on sinut itsensä ja tyylinsä kanssa, lopputulos on yleensä upea! Ja jos Charlotte sujahtaa helposti couture-asuihin, päälle sopivat myös rennommat asut, kuten laadukkaat ratsastusvaatteet. Erityisesti Hovikirjeenvaihtajaa viehättää kuitenkin Charlotten Välimeren auringossa kypsytetty boheemi kukkamekkotyyli hauskoine aurinkolaiseineen ja sandaaleineen.

Kolmas kuninkaallinen edustaja naisten kategoriassa on meille vanha tuttu, mutta listalla mukana ensimmäistä kertaa. Wessexin kreivitär Sophie, kuningatar Elisabetin nuorimman pojan prinssi Edwardin vaimo, ei aloittanut kuninkaallista uraansa minään erityisenä tyyli-ikonina, mutta viime vuosina vastikään neljäkymmentä täyttänyt kreivitär on selvästi puhjennut kukkaan. Vartalo on muokkautunut urheilullisemmaksi, asut mielenkiintoisemmiksi ja rohkeammiksi ja erityisen onnistuneita kokonaisuuksia kreivitär Sophie on luonut silloin, kun hän on päästänyt itsensä rohkeasti hakemaan inspiraatiota aiemmilta vuosikymmeniltä. Pahat kielet ovat vihjailleet, että kreivittären muodonmuutos ajoittuu harvinaisen sopivasti toisen nuoremman polven kuninkaallisen eli Cambridgen herttuatar Catherinen perheeseen liittymiseen, mutta oli syy muutokselle mikä hyvänsä, se on ollut kreivittärelle eduksi. Ja jos vertailu sallitaan, Hovikirjeenvaihtajan makuun hän on usein jopa mielenkiintoisempi pukeutuja kuin tyylistään ylistystä kerännyt herttuatar Catherine.

Vanity Fairin listan kuninkaalliset edustavat mielenkiintoisella tavalla hyvin erilaisia tyylejä. Hall of Fameen nostettu sheikha Mozah erottuu kuitenkin tästä sekalaisestakin joukosta edukseen ja jos sheikha on teille vielä kokonaan vieras kruunupää, olkaa hyvät ja tavatkaa hänet nyt. Huippumuotia kalleimmilta ja hienoimmilta merkeiltä (Armani Privé, Jean Paul Gaultier, Valentino, Chanel, Dior vain muutamia mainitakseni), äärimmäistä klassista tyylikkyyttä ja sheikhasta itsestään huokuvaa karismaa, sekä mielenkiintoisella tavalla uskontoon liittyviä pukeutumissääntöjä ja moderneja asuja yhdistäviä kokonaisuuksia. Ja kaiken kruununa turbaanimaiset huivit, aurinkolasit ja näyttävät korut, näyttävät aidot korut, saanen lisätä, sillä kuten joku minua ansioituneempi kuninkaallisbloggaaja kerran sanoi, sheikha Mozah ei vain yksinkertaisesti käytä muuta, kuin aitoja koruja. Kun on rahaa ja asema, näytä se, tuntuu olevan sheikhan motto ja vaikka monella muulla asuja ehkä hämmästelisin, tämä nainen kantaa ne kunnialla.

Mainokset

4 kommenttia artikkelissa “Jälleen kuninkaallisia Vanity Fairin parhaiten pukeutuvien listalla

 1. Tämän vuoden listauksesta kuninkaallisten osalta silmää miellyttää sheikha Mozahin tyyli. Mielenkiintoinen sekoitus uskonnollista perinnettä ja nykyaikaa. Yllättäjiä minulle olivat Carl Philip ja Sophie. Sophien tyyli on vuosien varrella parantunut ja muuttunut mielenkiintoisemmaksi, mutta hän jää helposti varjoon.

  Tykkää

  • Vähän veikkaan, että tässä listauksessa ei pelata ihan puhtaasti tyylillä, vaan ne pärjäävät, jotka ovat olleet esillä. Carl Philip, Pierre&Beatrice ja ehkä Letiziakin menevät vähän tähän joukkoon. Tyylikkyyttään en siis vähättele missään tapauksessa. Sophiesta taas tulee mieleen, että kun Kate ei taida listalla enää esiintyä viime vuotisen Hall of Fameen pääsyn jälkeen, piti saada mukaan joku toinen brittikuninkaallinen. Eikä siinä mitään, toki sen Sophielle ilolla suon ja hän on sen ansainnut, mutta tosiaan vähän tuntuu, että muutkin seikat valinnassa painaa, kuin vain se vaatetus. 🙂

   Sheikha Mozahilla on hurja karisma kyllä. Moni muu jäisi noiden asujen ja varsinkin juuri tuon uskonnostakin johtuvan peittävyyden ja tietyn massiivisuuden alle, mutta sheikha ei kyllä jää vaatteilleen kakkoseksi!

   Tykkää

   • Hyvä pointti tuo, että listauksessa painaa muukin kuin pelkkä tyylikkyys. Paikoittain amerikkalaiset lehdet rakastavat brittikuninkaallisia, joten tästä perspektiivistä ymmärrettävää että brittikuninkaalliset halutaan pitää esillä. Brittikuninkaalliset ovat lisäksi tunnetuimpia, joten listalle mahdollisesti halutaan tuoda suurelle yleisölle tunnettuja kasvoja unohtamatta brittikuninkaallisiin kohdistuvaa mielenkiintoa ja sitä seuraavaa markkina-arvoa lehden myynnin kannalta.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s