Prinssi Williamin uusi työ ambulanssihelikopterin lentäjänä on alkanut

Prinssi William, kahden lapsen isä, helikopterilentäjä ja Ison-Britannian kruununperimyksen kakkonen on vihdoin päässyt aloittamaan uuden työnsä ambulanssihelikopterin ohjaimissa. Lähes vuoden kestänyt harjoittelujakso on vihdoin päättynyt ja kaksi viikkoa sitten maanantaina prinssi aloitti runsaasti keskustelua herättäneen normityönsä Bond Air Services -yrityksen pyörittämän East Anglian Air Ambulancen palkkalistoilla. Vastuunpakoilustakin ajoittain syytetty 33-vuotias tuleva kuningas kertoi olevansa erittäin iloinen päästessään vihdoin aloittamaan työt ja pitävänsä työtään tärkeänä, sekä hyvänä pohjana tulevaisuudelle. Ensimmäinen työviikon saldo oli neljä pelastustehtävää ja haastattelu, jossa prinssi itse kertoi ajatuksistaan työhönsä ja myös perheeseensä liittyen.

Valmistuttuaan Sandhurstin sotilasakatemiasta prinssi William kokeili erilaisia aloja ja rooleja puolustusvoimissa, mutta koska tulevalle kuninkaalle ei voitu suunnitella pitkäkestoista uraa, eikä prinssin toivetta päästä osallistumaan oikeisiin sotatoimiin voitu samasta syystä täyttää, siirtyi prinssi tammikuussa 2010 kuninkaallisten ilmavoimien Search and Rescue -pelastusyksikköön lentämään helikopterilla suoritettavia pelastustehtäviä. Toimittuaan lentäjänä kolme ja puoli vuotta, prinssi erosi ilmavoimien palveluksesta pitääkseen välivuoden ja harkitakseen tulevaisuuttaan ja sen sisältämiä uusia tehtäviä, mutta elokuussa 2014 julkisuuteen kerrottiin, että prinssi palaisi helikopterin ohjaamoon. Tosin tällä kertaa kyseessä on yksityinen yritys ja siviililentäminen ja prinssi William onkin ensimmäinen kuninkaallisen perheen jäsen, joka on yksityisen liikeyrityksen palveluksessa. Välttääkseen eturistiriitoja prinssi on kuitenkin ilmoittanut lahjoittavansa palkastaan verojen ja muiden maksujen jälkeen käteen jäävän osuuden täysimääräisenä hyväntekeväisyyteen. Vaikka lentokokemusta olikin kertynyt runsaasti piti prinssi Williamin kouluttua lisää muun muassa siviililentämisen puolella. Kokeiden ja harjoitusten kerrottiin menneet erityisen hyvin, mikä mahdollisti prinssin kuuden viikon isyysloman prinsessa Charlotten synnyttyä, mutta varsinainen työn aloittaminen on kuitenkin alunperin ilmoitetusta jonkin verran viivästynyt.

Prinssin uusi työnantaja East Anglian Air Ambulance toimii Norfolkin, Suffolkin, Cambridgeshiren ja Bedfordshiren alueella tarjoten helikopteriambulanssipalveluita vajaat kolme miljoonaa asukasta kattavalla alueella. EAAA:lla on kaksi helikopteria, jotka pitävät tukikohtinaan Cambridgen ja Norwichin lentokenttiä ja prinssi William tulee lentämään molemmilta kentiltä. Ambulanssihelikopterin henkilökuntaan kuuluu yleensä pilotin lisäksi ensihoitaja ja lääkäri, mutta prinssin lentäessä mukana on myös sairaanhoidollista lisäkoulutusta saanut turvamies. Lisäksi prinssin laskeutuessa esimerkiksi sairaalan ulkopuolelle, vartijat pitävät uteliaan yleisön loitolla. Työyhteyksissä nimellä kapteeni William Wales tunnettu prinssi tulee tekemään muun miehistön tavoin niin päivä-, kuin iltavuorojakin ja töitä tehdään neljän yhdeksän ja puolen tunnin työpäivän pätkissä nelipäiväisin vapain. Työvuorosuunnittelussa otetaan kuitenkin huomioon myös prinssin velvollisuudet kuninkaallisen perheen jäsenenä ja prinssi William tuleekin myös jatkossa esiintymään jonkin verran julkisuudessa. Tämän vuoden puolella nähty hieman aiempaa tiiviimpi työtahti ei kuitenkaan jatkune, vaan niin prinssi, kuin hänen vaimonsa Cambridgen herttuatar Catherinekin elävät jatkossakin pääasiassa kuninkaallisen roolinsa ulkopuolella.

Video (c) East Anglian Air Ambulance via Youtube

Uudessa työssään prinssi William sen sijaan meinasi päästä tositoimiin heti ensimmäisenä työpäivänään, mutta tehtävä peruutettiin pian ja ilmoitettiin, ettei helikopteria tarvittukaan vaikeista sääolosuhteista johtuen. Tiistaina, sekä myöhemmin keskiviikkona oli kuitenkin vuorossa jo ihan oikeita pelastustehtäviä, kun prinssin lentämä kopteri riensi sairaskohtauksen saaneen viisikymppisen miehen avuksi Suffolkin ja Norfolkin rajalla. Valitettavasti avusta huolimatta mies menehtyi. Kokonaisuudessaan prinssin ensimmäinen työviikko sisälsi neljä pelastustehtävää.

Ensimmäisen työpäivänsä kunniaksi prinssi William antoi myös harvinaisen haastattelun, jossa hän kertoi muun muassa olevansa todella iloinen päästessään vihdoin aloittamaan uuden työnsä, mutta luonnollisesti ensimmäinen päivä toi mukanaan myös jännitystä. Toisaalta prinssi kokee, että ambulanssihelikopterin lentäminen on hyvä ja selkeä jatkumo hänen aiemmalle lentouralleen ja uudessa työssään hän pääsee käyttämään pitkälti samoja taitoja, joita pelastushelikopterin lentäminen vaati. Lisäksi aiemmasta kokemuksesta on runsaasti hyötyä erityisesti henkisen puolen kanssa, sillä ambulanssihelikopteri saapuu usein niihin pahimpiin paikkoihin ja vastassa voi olla hyvinkin traumaattisia näkyjä.

Sen lisäksi, että prinssi William kokee työn olevan mielekästä ja vastaavan hänen koulutustaan, kertoi hän haastattelussa uskovansa, että pelastus- ja auttamistyö luo hyvää pohjaa myös tulevaisuutta ajatellen. Prinssi ei erikseen maininnut, että tuo tulevaisuus on kruununperillisen ja hallitsijan tulevaisuus, mutta rivien välistä oli luettavissa, että prinssin luettelemat hyvä ihminen, yhteisön arvokas jäsen jne. eivät olleet ainoat tulevaisuuden roolit prinssin agendalla. Prinssin mukaan hänen on vielä suhteellisen nuorena mahdollista tasapainotella kahden työn välissä ja hoitaa sekä kuninkaalliset velvollisuutensa, että tämä normaalityönsä, jota hän tarvitsee julkisen roolinsa vastapainoksi. Haastattelussa prinssi kuitenkin toteaa myös, että hän tiedostaa tulevaisuuden tuovan mukaan enemmän paineita ja vastuuta ja tilanteen voivan muuttua myöhemmin hankalammaksi. Tällä hetkellä prinssi haluaa kuitenkin pysyä valitsemallaan uralla ja vaikka kritiikkiä onkin esitetty, ainakin itse sen selvästi näkee mielekkääksi.

Työhön liittyvien kysymyksien lisäksi prinssi vastasi vielä muutamaan koskien yksityiselämäänsä ja luonnollisesti suurin huomio ja lehtiotsikot keskittyivät niihin. Toinen lapsi on tuonut mukanaan enemmän vastuuta, mutta toisaalta perheen kasvaminen on ollut fantastista ja prinsessa Charlotte on isänsä mukaan varsinainen taivaanlahja. Toisaalta poikaansa prinssi Georgea hän kutsui leikkisästi apinaksi ja antoi ymmärtää pikkuprinssin tuovan mukanaan aika paljon menoa ja meininkiä. Prinssin mukaan on kuitenkin ihanaa, kun on oma pieni perhe ja herttuatar Catherinea hän kehui mahtavaksi äidiksi. Kolmatta lasta prinssi ei vielä lupaillut, mutta huomionarvoisesti ei kyllä mitenkään sulkenut poiskaan. Kolmas Great Kate Wait Lindo-siiven tutuilla ovilla saattaa siis hyvinkin olla tulevaisuudessa edessä. Siihen asti prinssi kuitenkin lentänee ambulanssihelikopteria ja elää sen verran tavallista elämää, kuin se ylipäätään hänen asemassaan on mahdollista. Haastattelijan kysyessä, onko vaikeaa aamuisin jättää perhe kotiin, prinssi vastasikin fiksusti, ettei yhtään sen vaikeampaa, kuin kaikilla muillakaan, jotka sen joka päivä joutuvat tekemään.

Video (c) Sky NEWS via Youtube

Mainokset

2 kommenttia artikkelissa “Prinssi Williamin uusi työ ambulanssihelikopterin lentäjänä on alkanut

  1. Mä kyllä pyörtyisin jos olisin jossain huitsin Nevadassa ja tarvisin tuota pelastushelikopteria ja siellä olis Wiltsu lentämässä 😀

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.