Kuningatar Elisabetin tiarakokoelma

Kun tarkastelimme Euroopan kuningashuoneiden suurimpia tiaroita, huomasimme, että Ison-Britannian kuningashuoneen mahtavasta jalokivikoelmasta niitä kaikkein kookkaimpia tiaroita ei poikkeuksellisesti käytäkään kuningatar itse. Suurikokoiset Greville-tiara  ja Delhi Durbar -tiara onkin nähty Cornwallin herttuatar Camillan hiuksilla kuningatar Elisabetin tyytyessä keskikokoisiin yksilöihin. Mutta tietysti kun puhe on brittikokoelmasta, ne ”keskikokoisetkin” ovat aikamoisia kalleuksia ja karaattien lisäksi ne on lastattu myös historialla.

Kuningatar Elisabetin jalokivikokoelmaan kuuluu ainakin reilut parikymmentä tiaraa, mutta osan niistä kuningatar on pääasiassa jättänyt holviin tai lainannut perheenjäsenilleen, kuten Cornwallin herttuatar Camillalle ja Wessexin kreivitär Sophielle. Brittihovissa harrastetaan ennemminkin pysyviä lainoja, kuin keskusteltaisiin jokaisen tilaisuuden kohdalla, mitä kukakin päässään tällä kertaa kantaa. Niinpä myös kuningatar Elisabet pitäytyy yleensä muutamissa suosikeissaan, joita hän ei lainaa kenenkään muun käyttöön. Näistä pari kolme on sellaisia, joita kuningatar käyttää usein ja säännöllisesti ja lisäksi viittä kuutta tarpeen tullen.

Kun kuningatar oli vielä prinsessa Elisabet, hän lainasi luonnollisesti korunsa äitinsä silloin hallinnoimasta korukokoelmasta. Hääpäivänään kuningatar lainasi käyttöönsä Kuningatar Maryn hapsutiaran (Queen Mary’s Fringe Tiara), joka on peräisin 1900-luvun alkupuolelta. Kuningatar Elisabetin isoäiti, kuningatar Mary, oli kuuluisa kiinnostuksestaan jalokiviin ja tämän tiaran hän teetti miehensä isoäidiltä, kuningatar Victorialta, häälahjaksi saamansa kaulakorun jalokivistä. Fringe- eli hapsutiarassa on 47 tiarapiikkiä, sekä niiden välissä lyhyempiä ja ohuempia timanttirivejä. Kuningatar Mary lahjoitti tiaran vuonna 1936 miniälleen kuningatar Elisabetille (kuningataräidille) ja tämä siis lainasi tiaraa tyttärelleen, silloiselle prinsessa Elisabetille tämän hääpäivänä. Tarinan mukaan morsiamen valmistautuessa tiaran runko napsahti poikki ja se piti nopeasti saada korjatuksi. Hääkuvissa tiara ei näytäkään täysin symmetriseltä. Häiden jälkeen tiara palasi kuningataräidin kokoelmaan ja pysyi piilossa vuosikymmeniä. Kuningatar Elisabet on käyttänyt tiaraa julkisesti vanhemmalla iällä vain yhden kerran, vaikka onkin sen äidiltään perinyt.

Embed from Getty Images

Toinen kuningataräidin kokoelmasta peräisin oleva tiara kuningatar Elisabetin korulippaassa on muotokieleltään kaukoitään viittaava Oriental Circlet -tiara. Alkuperäisen tiaran suunnitteluun osallistui kuningatar Victorian Albert-puoliso, mutta vuosikymmenien aikana tiaraa on muokattu useaan otteeseen. Usein tiaravalinnoissa paitsioon jäänyt tiara pääsi suosikkiasemaan kuningataräidin myötä ja toimikin kuningattaren elämän loppupuolella toisena kahdesta tiarasta, jotka kuningatar päähänsä kelpuutti (toinen oli nykyisin Cornwallin herttuatar Camillan hiuksilla nähtävä Greville-tiara). Kuningataräidin kuoltua vuonna 2002 tiara siirtyi kuningatar Elisabetin käyttöön. Valitettavasti myös tämä tiara on nähty kuningattaren päässä vain kerran, vuonna 2005 Maltalla.

Embed from Getty Images

Muiden harvemmin käytettyjen tiaroiden joukkoon kuuluvat sellaiset tiarat, joissa on koristeena runsaamminkin värillisiä jalokiviä. Rubiinitiaroiden sarjaa jatkaa eräänlainen poikkeus kuningattaren jalokivikokoelmassa, sillä Burmalainen rubiinitiara (The Burmese Ruby Tiara) on kuningattaren itsensä tilaama ja oletettavasti siis myös tyylillisesti erityisesti hänen makuunsa. Tiara tilattiin vuonna1973 Garrardilta ja siihen käytettiin Burman kansalta häälahjaksi saatuja rubiineja. Tiaran teemana ovat ruusut, joiden keskiosan kultaan istutetut rubiinit muodostavat ja terälehtien virkaa toimittavat hopeaan istutetut timantit. Kuningatar Elisabet on käyttänyt tiaraa melko runsaasti, vaikkei se selvästikään ole kuningattaren tiaroista mikään suosikki. Erityisesti vanhemmiten kuningatar on kuitenkin juhlapukeutumisessaan siirtynyt selvästi melko yksinkertaiseen kaavaan: valkoinen iltapuku ja joko timanttitiara valkoisen seuraksi tai vaihtoehtoisesti tiara sellaisin värillisin jalokivin, jotka sopivat kuningattaren kantamaan kunniamerkkinauhaan. Rubiinitiara onkin valikoitunut usein punasävyisten nauhojen seuralaiseksi tai vain yksinkertaisesti kuningattaren rubiinikorujen pariksi.

Embed from Getty Images

Kuningattaren oma hankinta kokoelmaan on myös Brasilialainen akvamariinitiara (The Brazilian Aquamarine Tiara), joka saa nimensä burmalaistiaran tapaan jalokivien alkuperästä. Kruunajaislahjaksi Brasilian presidentiltä ja kansalta saadut vaaleansiniset akvamariinikaulakoru ja -korvakorut saivat vuonna 1957 seurakseen kuningattaren tilaamaan akvamariinitiaran ja vuonna 1971 siihen lisättiin vielä kolme vuotta aikaisemmin Brasiliaan suuntautuneella valtiovierailulla lahjaksi saadut akvamariinit. Lisäksi tiaran keskellä seisova suurin akvamariini on peräisin juuri tuosta alkuperäisestä lahjakaulakorusta, johon vaihdettiin sittemmin pienempi riipus. Akvamariinitiara on kuningattaren kokoelmassa samankaltaisessa asemassa kuin yllä mainittu rubiinitiarakin. Ei siis varsinainen suosikki, mutta selvästi kuitenkin hyvä vaihtoehto, kun kirkas vaaleansininen on asun tai olosuhteiden esittämä vaatimus.

Toinen sinisävyinen tiara kuningatar Elisabetin kokoelmassa on 1800- ja 1900-lukujen taitteesta peräisin ole safiiritiara. Kahden edellisen tapaan tämäkin on kuningatar Elisabetin oma hankinta kokoelmaan, josta puuttui sopiva safiiritiara. Kuningatar hankki vuonna 1963 omistukseensa alunperin Belgian prinsessa Louiselle kuuluneen kaulakorun, josta tiara tehtiin kääntämällä se ylösalaisin ja asettamalla se kiinteään runkoon. Safiiritiara on päässyt aika paljonkin käyttöön ja sitä nähtiin kuningatar Elisabetilla varsinkin aiempina vuosikymmeninä melko usein. Kuten rubiini- ja akvamariinitiarat, myös safiiritiara muodostaa siihen sopivien ja jo aiemmin kokoelmaan kuuluneiden korujen kanssa paruren eli korusetin.

Embed from Getty Images

Hieman harvemmin, mutta kuitenkin säännöllisesti käytettyjen tiaroiden joukossa on myös yksi pelkästään timanteista koostuva tiara ja tämä on ehdottomasti yksi henkilökohtaisista suosikeistani. Kuningatar Elisabetin isoisoäiti, kuningatar Alexandra, sai tiaran, joka koostuu platinarunkoon istuitetuista 488 timantista, hopeahääpäivälahjaksi valtakunnan ylhäisönaisilta. Tiaran yhtenäinen ja melko geometrinen muoto oli 1800-luvun lopulla erittäin suuressa suosiossa ja sen ideana oli muistuttaa venäläisnaisten kankaisia päähineitä. Niiden mukaan tiara on saanut myös nimen, jolla se yleisesti tunnetaan: Kuningatar Alexandran kokoshnik-tiara. Kuningatar Elisabetin omistukseen tiara siirtyi vuonna 1953 ja se on siitä lähtien kuulunut kuningattaren vakiotiaroiden joukkoon.

Embed from Getty Images

Toinen käytännössä valkoinen tiara on Yrjö IV:n valtakunnan diadeemi (George IV’s State Diadem), jota kuningatar käyttää harvoin, mutta säännöllisesti. Se nimittäin koristaa kuningatar Elisabetin hiuksia vuosittain parlamentin avajaisissa ja lisäksi kuningatar on poseerannut lukuisissa muotokuvissa se päässään. Kruunumainen tiara onkin monille tuttu myös esimerkiksi postimerkeistä ja rahoista. Timanttidiadeemi on kuningattaren tiaroista hieman poikkeuksellisen ulkomuotonsa ja valtiollisen tehtävänsä lisäksi siinäkin mielessä, että se on merkittävästi muita tiaroita vanhempi. Diadeemi tehtiin alunperin kuningas Yrjö IV:lle vuonna 1820 ja sen koristeet kuvaavat ristien lisäksi myös Isoa-Britanniaa ruusujen, ohdakkeiden ja apiloiden muodossa.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Ehdottomasti useimmin kuningatar Elisabetin tiaravalinta osuu kahteen tiettyyn tiaraan. Ensinnäkin monikäyttöinen Suuriruhtinatar Vladimirin tiara (Grand Duchess Vladimir Tiara), josta kirjoitin jo tiaroiden ja muiden jalokivien muokattavuutta käsitelleessä postauksessa, kuuluu kuningattaren suosikkien joukkoon. Venäläistaustainen koru liitettiin Ison-Britannian kuningashuoneen jalokivikokoelmaan vuonna 1921 ja kuningatar Elisabetin hallintaan se siirtyi vuonna 1953, kun kuningatar peri kuningatar Maryn jalokivikokoelman. Vladimir-tiaran erityisominaisuus on sen muunneltavuus, sillä timanttisilmukoiden keskellä roikkuvat helmet on mahdollista irrottaa ja vaihtaa smaragdeihin, tai käyttää tiaraa jopa kokonaan ilman. Tasapainoisen ulkonäkönsä ja suhteellisen pienen kokonsa, sekä monipuolisuutensa vuoksi tiara palvelee kuningatarta monissa tilaisuuksissa ja taitaa jäädä kakkoseksi käyttökerroissa vain listan viimeiselle tiaralla.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Viimeisenä, mutta ei siis missään tapauksessa vähäisimpänä on kuningatar Elisabetin ykkössuosikki, The Girls of Great Britain and Ireland -tiara, joka oli yksi kuningatar Maryn häälahjoista vuonna 1893. Nimestäkin voi tiaran alkuperää hieman päätellä, sillä periaatteessa se todella oli lahja Ison-Britannian ja Irlannin tytöiltä. Käytännössä homman hoiti tietenkin ylhäisönaisten asiaa varten perustama komitea, mutta nimi säilyi ja jos tiaran heittämää varjoa katsoo, voi nähdä rivin tyttöjä pitämässä toisiaan kädestä.

Kuningatar Elisabet sai tiaran vuonna 1947 isoäidiltään niin ikään häälahjana ja sanotaan, että kuningatar kutsuu tiaraa yksinkertaisesti ”mummun tiaraksi” vähän samaan tapaan, kuin hän kutsuu Cullinan-timantin pienempiä osia ”mummun siruiksi”. Timanttitiarasta tuli heti silloisen prinsessa Elisabetin suosikki ja hän käyttikin sitä useissa tilaisuuksissa häitään seuraavina vuosina. Kuningatar Mary oli tiaran saatuaan irrottanut siitä alimman kerroksen ja prinsessa Elisabetillakin tiara oli käytössä ensin pienemmässä muodossaan. Kuningattaren omien sanojen mukaan hän sai tietää puuttuvasta osasta vasta isoäitinsä kuoltua ja 1960-luvun lopulta lähtien The Girls of Great Britain and Ireland -tiara on nähty jälleen suuremmassa muodossaan. Tiara on kuningatar Elisabetin ehdoton suosikki ja sitä nähdään julkisuudessa kuningattaren tiaroista eniten. Tiara on mitä ilmeisimmin melko kevyt, sekä helppo käyttää ja ulkonäöltään se sopii hyvin erilaisiin asuihin.


Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Kuningatar Elisabetin henkilökohtaisessa käytössä oleva tiarakokoelma hakee vertaistaan kuningashuoneiden joukossa, eikä itseasiassa mikään kuningashuone taida päästä edes lähelle jos kilpasille lähdetään. Kokoelma koostuu niin historiallisista koruista, kuin uudemmistakin esineistä ja on erittäin monipuolinen. Kuningattaren käyttämissä tiaroissa on edustettuina niin timantit, helmet, rubiinit, smaragdit, safiirit kuin akvamariinitkin, vain violetit ametistit taitavat puuttua? Ja kaiken lisäksi tiarat ovat arvokkuudestaan ja upeudestaan huolimatta järkevän kokoisia ja sopivat pienikokoiselle, mutta majesteettiselle kuningattarelle hyvin.

Mainokset

14 kommenttia artikkelissa “Kuningatar Elisabetin tiarakokoelma

 1. Ei tosiaan minkään kuningashuoneen tiarakokoelma taida pärjätä Elisabetin kokoelmalle. Mielenkiintoinen huomio, että kuningatar sovittaa tiaroiden värilliset jalokivet kantamaansa kunnianauhaan, johon en ole ennen kiinnittänyt huomiota.

  Viitaten venäläistaustaiseen Vladimirin tiaraan, Venäjän kuninkaallisista käytetty arvonimi on suuriruhtinas ja sen naisvastine on suuriruhtinatar, jos saanee nipottaa. 😉

  Tykkää

  • Ei taida tosiaan pärjätä. Alankomaidenkin on upea ja kattava, mutta kakkoseksi jää sekin silti.

   Hyvä korjaus! Mikähän ajatuskatkos on tullut, kun näköjään edelliseen postaukseen olen kyllä kirjoittanut suuriruhtinatar ihan normaalisti.

   Tykkää

 2. Tiarat ovat valtavan kauniita. Kiehtovaa on niiden muunneltavuus, kaulakoru käännetään tiaraksi 🙂
  En muista useinkaan nähneeni tiaraa Katen hiuksilla, onkohan siihen jokin syy?
  Kiitos taas mielenkiintoisesta tietopaketista.

  Tykkää

  • Kate on käyttänyt tiaraa kahdesti, häissään ja kerran myöhemmin diplomaatti-illallisella. Siihen on oikeastaan yksi ainut, mutta ihan selkeä syy ja se on se, ettei Kate osallistu sellaisiin tilaisuuksiin, jossa tiaroita käytetään. Pääasiassa Briteissä tiarat ovat esillä valtiovierailuihin liittyvillä illallisilla, sekä joissakin muissa korkea-arvoisissa juhlissa ja näissä Katea (ja Williamia) ei koskaan nähdä. Ulkomailla eivät myöskään edusta, joten nämä kuninkaalliset häät ym. tiaratilaisuudet jäävät väliin myös. Sitten, kun vihdoin ryhtyvät enemmän tekemään edustushommia, tiaroita aletaan luultavasti nähdä.

   Tykkää

 3. Kiitos jälleen kerran antoisasta tietopaketista. Listan viimeinen tiara on kyllä kaikista upein! Katella olisi mukava nähdä tiaroita useammin mutta britit ovat enemmän hattujuhla kansaa 🙂

  Tykkää

  • Girls of… -tiara on tosiaan kaunis, monien muidenkin kuin vain kuningattaren suosikki. 😉

   Häät ym ovat tosiaan Britanniassa enemmän päivätilaisuuksia, kun taas pohjoismaissa otetaan kaikki irti ja esiinnytään aina tiaroissa ja iltapuvuissa. Tykkään kyllä kauniista hatuista, mutta olen silti ehdottomasti team Pohjoismaat!

   Tykkää

 4. Oma suosikkini Elisabethin tiaroista on aina ollut The Girls of Great Britain and Ireland, George IV:n diadeemin tullessa heti kakkosena. Omaan silmään George IV:n diadeemista huokuu jotain sellaista arvokkuutta ja historiaa, ettei siitä voi olla pitämättä.

  Olen itsekseni välillä miettinyt, että minkälaiseksi Camillan käytössä oleva tiarakokoelma muokkaantuu kun hänestä tulee kuningatar. Jätetäänkö nämä ”keskikokoiset” kuningatar Elisabethin tiarat lepäämään, mutta toisaalta kuinka monta isoa tiaraa Camillan hiuksille löydetään niiden kahden lisäksi. Tuntuu siltä, että nämä tiarat hukkuvat Camillan hiuksiin, vähän samalla tavalla kuin monet Alankomaiden tiarat hukkuivat Beatrixin hiuksiin. Ja sama Katen kanssa, kun hän joskus alkaa käyttämään tiaroita enemmän, minkälaisiin tiaroihin hän tarttuu ja kaikista mielenkiintoisin kysymys, nähdäänkö Cambridge Lover’s tie knottia Katen hiuksilla koskaan. Mielenkiintoista miettiä 😀

  Tykkää

  • Mielenkiintoisia mietteitä tosiaan! Odotan innolla Camillan tulevia tiaroita, mutta epäilen ja muistelen myös, ettei isoja enää montaa holveissa ole. Toisaalta asettelu vaikuttaa paljon, joten Camillan päässä osa näistäkin saattaa näyttää suuremmilta. Esimerkiksi Greville-tiara ei näyttänyt kuningataräidillä läheskään yhtä suurelta kuin Camillalla. Veikkaan, että Camillan kokoelmaan siirtyy näistäkin osa, mutta ehkä ihan ”nimikkotiarat” kuten molemmat suosikkisi saattavat valitettavasti jäädä vähemmälle käytölle. Erityisesti odotan näkeväni kokoshnikin Camillalla!

   Katen kohdalla luulen, että ainakin alkuun nähdään häätiaraa, sekä Papyrus-tiaraa, joka on Katella lainassa. Kokoelman pienempiä siis. Myöhemmin sitten isompia, mutta ihan jätteihin Kate ei välttämättä päädy koskaan, ei tunnu olevan hänen tyyliään. Ja tosiaan, Cambridge Lover’s Knott… Uskotko siihen? Jotenkin tuntuu epätodennäköiseltä, mutta enpä uskonut kyllä kihlasormukseenkaan, joten… 😉

   Tykkää

   • Olen vähän ristiriitaisissa tunnelmissa Lover’s Knottin suhteen itseasiassa. Sen käyttöä toisaalta puoltaa kihlasormuksenkin käyttö, mutta toisaalta se on aika riskialtis valinta, sillä tiaralla on niin Diana-maine. Saa nähdä, mutta jos tiara joskus nähdään käytössä Katella niin en usko sen tapahtuvan vielä pitkään, pitkään aikaan. Ehkäpä prinsessa Charlotte voisi olla varmempi veikkaus tiaran tulevaksi käyttäjäksi. 🙂

    Tykkää

    • Näin voi hyvinkin olla, että tiara jää Charlottelle. Katellekin ehkä, mutta jotenkin en usko, että ainakaan kymmeneen vuoteen. Ei niin kauan, kuin on tämän pahin Kate-hype päällä. Tai mistä sen tietää, joskus tuntuu, että vaikka Williamin media-antipatiat tiedetään, hovi oikein lypsää julkisuutta näillä yhteyksillä. 🙂

     Ja onhan se kaunis tiara, joten siinä mielessä olisi kiva nähdä käytössä!

     Tykkää

 5. Olipa jälleen mielenkiintoinen ja kattava postaus, kiitos! Näistähän voisi lukea vaikka kuinka 🙂 Onko suunnitelmissa esitellä muidenkin kuningashuoneiden kokoelmia?

  Miksi muuten esim. kuninkaallisissa häissä TV-selostajat aina puhuvat diadeemeistä?

  Tykkää

  • Ajattelin, että kun nämä itseäkin kiinnostavat, voisin tiara-aiheista kirjoitella aina välillä. Valitettavasti voi kyllä olla niin, että kuvia on hankalampi löytää osasta kuningashuoneista, mutta katsellaan. 🙂

   Diadeemi on käsittääkseni synonyymi ja tiara ehkä uudempaa perua. Aiemmin siitäkin muuten hyväksyttiin vain kahden aan versio ’tiaara’, mutta itse olen tottunut käyttämään tuota tiaraa varmaan siksikin, kun näistä yleensä puhutaan ja kirjoitetaan englanniksi ja siellä on tuo tiara ihan ylivoimaisesti yleisin nimitys.

   Tykkää

 6. Ruudussa näytti olevan dokumentti Prinsessa Dianan koruista. Mielenkiinnosta kysyn, (ehkä olet jonnekin kirjottanut hänestä ) että millä tavalla suhtaudut häneen ja onko tietoa että missä nämä tai Spencerin suvulle kuuluvat korut ja tiarat on nyt?

  Tykkää

  • En ole Dianasta liiemmin kirjoittanut, lauseen sinne toisen tänne, kun on liittynyt johonkin muuhun aiheeseen. Minulle Diana on vähän etäinen hahmo, olin vähän liian nuori päästäkseni mukaan suurimpaan hypeen, vaikka esim. kuolemansa muistan kyllä hyvin. Diana tuntuu olleen ristiriitainen hahmo, joka minun nähdäkseni (ilman sen suurempaa tietopohjaa) oli nainen, joka osasi tehdä äärimmäisen paljon hyvää, mutta joka ei toisaalta ollut lainkaan syytön omiin ongelmiinsa. En välitä Diana-kultista, joka leimaa edelleen Charlesia ja etenkin Camillaa, mutta en myöskään näe häntä todellakaan minään sekopäänä tai pahiksena, kuten jotkut sanovat. Tavallinen nainen, joka joutui liian nuorena hirveään pyöritykseen, eikä häntä osattu siinä tukea. Toisaalta hänkin sitten osasi käyttää esim. mediaa hyväkseen.

   Spencerien korut kuuluvat Dianan veljelle, Spencerin jaarlille. En tiedä, onko hän vuosien varrella myynyt niitä, mutta hän peri ne isältään tittelin ja muun omaisuuden mukana ja korut olivat aina Dianallakin vain lainassa. Muistaakseni hänen vaimonsa (tai ainakin joku heistä, olisiko heitä yhteensä ollut kolme?) on esim. käyttänyt Dianalla usein nähtyä Spencer-tiaraa. Kuningattaren kokoelmasta Dianalle lainattiin Cambridge Lover’s Knot -tiara eli se, missä roikkui helmiä ja se on nyt Katellä. Tässä postauksessa hiukan lisää.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.