Grattis Victoria! – Aarre vuosien takaa

Tänään on Ruotsin kruununprinsessa Victorian syntymäpäivä. Viidettä hääpäiväänsä prinssi Danielin kanssa juuri viettänyt pienen prinsessa Estellen äiti juhlii kuningasperheen kesäpaikassa Sollidenin linnassa Öölannissa perheensä, sekä perinteiseen tapaan myös kansan kanssa ja mittariin tulee tänä vuonna 38 vuotta. Tasan kaksikymmentä vuotta sitten, heinäkuussa 1995 kruununprinsessa juhli 18-vuotissyntymäpäiväänsä ja täysi-ikäistymistään. Kuten nykyäänkin, myös silloin lehdet julkaisivat erityisiä juhlaliitteitä merkkipäivien kunniaksi ja rakastetun kruununprinsessan syntymäpäivä oli tietysti tällainen erityinen tapahtuma. Hovikirjeenvaihtajalla kävi viime viikolla melkoinen tuuri ja voinkin nyt esitellä teille ruotsalaisen Expressen-iltapäivälehden Grattis Victoria -syntymäpäiväliitteen tuolta vuodelta!

Kruununprinsessa Victorian syntymäpäivä, kuninkaalliset, Hovikirjeenvaihtaja

Satuin siis viime viikolla olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan, kun Twitterissä Riina mainitsi tehneensä kaappeja siivotessaan löydön. Pyysin lisäkuvia sisäsivuista, mutta yllätyksekseni Riina tarjosikin minulle koko lehteä ja nyt jaan sen siis teidänkin iloksenne. Kiitos vielä tätäkin kautta Riina!

Grattis Victoria -syntymäpäiväliite julkaistiin mitä luultavimmin Expressenin välissä ja julkaisupäivä oli  jo 12.7.1995, eli kaksi päivää ennen sinä vuonna perjantaille sattunutta varsinaista merkkipäivää. 24-sivuisesta liitteestä pääosan täyttävät kuvakoosteet ja lyhyet kirjoitukset kruununprinsessan jokaiselta elinvuodelta ja lopusta löytyy vielä prinsessan haastattelu, jossa hän puhuu muun muassa tulevaisuuden velvollisuuksistaan.

0 år kertoo kruununprinsessan syntymästä 17. päivänä heinäkuuta vuonna 1977. Siitä, kuinka saksalaiset valokuvaajat päivystivät sairaalan käytävillä lääkäreiksi pukeutuneina, kuinka nuori kuningatar vietiin sairaalaan salaa alkoholipoliklinikan kautta ja kuinka kuningaspari ja vauva livahtivat jälleen lehdistön ohi jo neljä tuntia synnytyksen jälkeen. Lapsi on kaunis, paljasti synnytyslääkäri Borell ja kolme viikkoa prinsessan syntymän jälkeen kansa saattoi todeta sen itse, kun ensimmäiset kuvat julkaistiin. Kuningatar Silvian mukaan Victoria oli suloinen ja kiltti, mutta halutessaan osasi kyllä huutaakin kunnolla. Näin kuulemma tapahtui varsinkin kun pieni prinsessa oli nälkäinen ja kuningattaren mukaan vauva muistuttikin eniten isäänsä. Kaksitoista päivää syntymänsä jälkeen silloinen prinsessa Victoria oli jo viettämässä ensimmäistä kesäänsä Sollidenissa. Kastetilaisuus järjestettiin syyskuussa, ensimmäiset joulukuvat ottamaan päästettiin seitsemän kuvaajaa ja tuloksena oli 1600 ruutua pienestä kuningasperheestä ja ensimmäiset askeleensa prinsessa otti seuraavan vuoden toukokuussa.

Ensimmäisenä syntymäpäivänään prinsessa oli kävellyt ilman tukea jo seitsemän viikkoa ja suuhunkin oli ehtinyt tulla kahdeksan hammasta, neljä ylös ja neljä alas. Ensimmäiset sanatkin jo onnistuivat, Papp isälle ja Maama äidille. Lahjaksi prinsessa sai äidiltä pienen uima-altaan ja isältä ankan sinne kellumaan, sekä myöhemmin heräävälle hevosinnostukselle polttoainetta kahden varsan muodossa. Ennen kaksivuotispäiväänsä prinsessasta tuli myös isosisko, sillä pikkuveli Carl Philip, kruununprinssi, syntyi toukokuussa 1979.

Kruununprinsessa Victorian syntymäpäivä, kuninkaalliset, HovikirjeenvaihtajaKaksivuotispäivää juhlittiin jo vuosien varrella hyvin tutuksi tulleeseen tapaan. Ensin prinsessa otti vastaan lahjoja ja onnitteluita Sollidenin linnassa ja illalla aikuiset kokoontuivat Borgholmin urheilukentälle Victoriadagenin konserttiin. Edelleen vuosittain jaettavan Victoria-stipendin vastaanotti alppitähti Ingemar Stenmark. Tammikuun ensimmäisenä päivänä 1980 prinsessan elämä muuttui ratkaisevasti, sillä kruununperimyslakia muutettiin ja 2,5 -vuotiaasta Victoriasta tuli kruununprinsessa, tuleva hallitsija.

Leikki-ikäisen kruununprinsessa elämä oli leppoisaa. 3-vuotias prinsessa kalasti isän kanssa, juhli syntymäpäiviään mansikkakakun voimalla ja oppi hiukan saksaa äidinäidin avustuksella. 4-vuotiaanakin mansikkakakku maistui, mutta ehdoton lempiruoka oli hovin mukaan vaihtunut spagettiin. Syömisen ohella kruununprinsessa piti tanssimisesta ja jonotti paikkaa kunnalliseen päiväkotiin. Lapsena olemiseen kuului kuninkaallisessa perheessä kuitenkin myös velvollisuuksia, kuten satunäytelmän ensi-ilta ja sirkuskäynti Ja juuri ennen viidettä syntymäpäiväänsä Victoriasta tuli toisen kerran isosisko, sillä kesäkuussa syntyi prinsessa Madeleine. Kun vanhemmat keskittyivät pieniin sisaruksiin, kruununprinsessa juoksutti kesähelteessä turvamiehiä. Polkupyörällä ajo alkoi sujua Sollidenin pihamaalla. Seuraavana keväänä turvamiehille saatiin vielä lisää jännitettävää, kun kruununprinsessa kiipesi Travolta-hevosensa selkään ja aloitti ratsastusharrastuksen. Virallinen edustaminenkin jatkui, sillä kesäkuussa kruununprinsessa edusti ensimmäistä kertaa kansallispukuun pukeutuneena Ruotsin kansallispäivänä.

P1020210Velvollisuuksista huolimatta kuningasperheen lasten haluttiin saavan olla lapsia ja sen sai kuulla myös haastattelua 6-vuotiaalta kruununprinsessalta kärkkynyt toimittaja. ”Mamma och pappa tycker att jag ska vara barn så länge som möjligt!” vastasi sanavalmis prinsessa pyyntöön. Ja kun kuningasperheen lapsiluku on nyt täynnä, ryhdytään siihen lisäämään karvaisia jäseniä, viimeisimpänä kruununprinsessan Cavalier kingcharlesinspanielipentu Chili. Esikouluakin kruununprinsessa ehtii kertaalleen vaihtaa, ennen kuin hänet ilmoitetaan Tukholman Brommassa sijaitsevaan Smedslättens skolaan. 7-vuotiaana se sitten alkoi, koulutie ja kruununprinsessan opettajasta Ulla-Britt Whinbergistä tuli kertaheitolla julkkis. Koulunalkua varjostivat hieman kuningasisän koulutusjärjestelmää kritisoineet lausunnot, mutta suuri tapaus koulunalku oli silti, niin prinsessalle, kuin lehdistöllekin, joka seurasi paikanpäällä prinsessan ensimmäistä päivää luokalla 1D.

Ensimmäisen kesälomansa aikana kruununprinsessa täytti kahdeksan vuotta ja osallistui jo toista kertaa syntymäpäiväjuhlintaan urheilukentällä. Urheilustipendin sai korkeushyppääjä Patrick Sjöberg vastaanottaa kruununprinsessan omasta kädestä samaan aikaan, kun myöhemmin villikkosisarenakin tunnettu prinsessa Madeleine riisui eturivissä sukkiaan ja heitteli kiviä. Yhdeksännen ikävuoden Oja, kuten Victoriaa kotona kutsuttiin, kulutti kolmannella luokalla ja samaan kouluun oli saapunut myös pikkuveli Carl Philip ensimmäiselle luokalle. Sanavalmius ei ollut kruununprinsessalta unohtunut mihinkään ja jouluohjelmaa tehdessään toimittaja Sven Strömberg sai huomata, että prinsessa rakasti sanailua, eikä hänen kanssaan pärjännyt olemalla jäyhä tai provokatiivinen.

Kruununprinsessa Victorian syntymäpäivä, kuninkaalliset, HovikirjeenvaihtajaKymmenvuotiaana kruununprinsessa siirtyi uuteen kouluun, 4D-luokalle Ålstenskolaniin niin ikään Brommassa. Koulutyön lisäksi vuoteen kuului kuninkaallistakin työtä, kuten kirjailija Astrid Lindgrenin tapaaminen, Mio poikani Mio ja Veljeni Leijonamieli -elokuvien näytökset, sekä ensimmäinen virallinen työtehtävä, lasten piirustuskilpailun ykköspalkinnon jakaminen kansallispäivänä. 11-vuotiaana sama tahti jatkui, ensi-ilta tai sirkuskäynti silloin, vierailu tai rukouskirjan julkaisu tällöin. Mutta kun oppilaat olivat lakossa, politiikasta irti pysyttelevän kuningasperheen esikoinen istui oppitunnilla. Tungettelevien kuvaajienkin kanssa kruununprinsessa oli jo oppinut toimimaan, sillä linssin ilmestyessä näköpiiriin kajautti prinsessa kavereilleen ohjeen ”sulkekaa silmänne”, sillä epäonnistuneita kuvia ei haluttu lehdissä julkaista.

12. vuoden Expressen on otsikoinut Ei lomaa, vain töitä. Ihan sitä ei sentään teini-ikää lähestyvän kruununprinsessankaan elämä sentään ollut, mutta siirtyminen yläasteelle ja koulun vaihto Carlssons skolaan, jota myös prinsessan serkku Gustaf Magnusson kävi, olivat edessä. 13-vuotispäivä Borgholmissa kesällä 1990 jäi kruununprinsessa Victorialta väliin, sillä hevoshullu teini matkusti Yhdysvaltoihin kieli- ja ratsastusleirille. Syksyllä opinnot uudessa koulussa alkoivat ja kuuluisien opettajien listalle lisättiin luokanvalvoja Gerda Johannsonin nimi. Yksityinen ulkonäkoasia muuttui merkitykselliseksi, kun kruununprinsessan julkisesti käyttämät silmälasit olivat apuna monelle vanhemmalle, joiden lapset eivät olisi olleet halukkaita laseja käyttämään.

Kruununprinsessa Victorian syntymäpäivä, kuninkaalliset, HovikirjeenvaihtajaJos 12. ja 13. ikävuosi olivatkin vähän hiljaisia, 14. osoittautui toisenlaiseksi. Syntymäpäivän kruununprinsessa vastaanotti jälleen USA:ssa leirillä, mutta elokuussa kruununprinsessa oli jälleen Ruotsissa aloittamassa 8. luokkaa. Syyskuussa odotti kuitenkin ihan toisenlainen reissu, sillä silloin kruununprinsessa Victoria vietti äitinsä kuningatar Silvian kanssa viikonlopun ensimmäisellä virallisella vierailullaan ja matka suuntautui sopivasti kuningattaren kotimaahan Saksaan. Helikopteri lennätti kuninkaallista kaksikkoa kaupungista toiseen ja ohjelma oli hektistä. Toukokuussa oli vuorossa toinen ensimmäinen kerta, kun kruununprinsessa osallistui ensimmäiselle viralliselle illalliselleen kuninkaanlinnan Kaarle XI:n galleriassa. Valkoiseen puhvihihaiseen pukuun pukeutunut prinsessa kippisteli Pommacilla seuranaan tätinsä prinsessa Desiréen puoliso Niclas Silfverschiöld. Ennen 15. syntymäpäivää oli ohjelmassa vielä konfirmaatio Räpplingen kirkossa Öölannissa, jossa myös kuningas Kaarle Kustaa oli konfirmoitu ja prinsessa Margretha vihitty. Pieneen kirkkoon saapuivat vieraiksi myös kummitäti, Alankomaiden silloinen kuningatar Beatrix ja naapurimaasta Norjasta kuningatar Sonja.

15-vuotiaat pojat ja monet tytötkin olivat kiinnostuneita mopoista, mutta kruununprinsessan mukaan hän ja moottorit eivät oikein tulleet juttuun keskenään. Syntymäpäivän iltana esitettiin televisiossa myös ensimmäinen varsinainen haastattelu kruununperillisestä ja kansa sai kuulla, ettei matematiikka ollut prinsessan suosikkiaine, mutta hän yritti kuitenkin siinäkin parhaansa. Tärkeämpi aihe olivat ystävät, joita kruununprinsessa saaneensa useampia ja kertoi, että he pitivät hänestä omana itsenään, eikä heitä kiinnostanut prinsessan asema tai rooli. Koulutaipaleella olivat edessä myös lukiovalinnat ja ahkera ja tunnollinen kruununprinsessa saikin valita melkein minkä tahansa haluamansa koulutusohjelman hyvällä keskiarvollaan. Parhaat arvosanat hänellä oli käsityöstä, kemiasta ja kotitaloudesta ja lukiossa valinta osui luonnontieteen ja yhteiskuntatieteen ohjelmaan.

16-vuotiaan kruununprinsessan elämään kuului lukiopintojen ja lisääntyvien kuninkaallisten työtehtävien lisäksi myös rakkautta, sillä kansa sai nähdä ensimmäisen poikaystävän! 19-vuotias Daniel Collert (tulevan aviomiehen kaima siis, näitä kahta ei pidä sekoittaa toisiinsa) oli voittanut kruununprinsessan sydämen, vaikka kauniille prinsessalle on lehdistössä huhuttu kosijaa jopa Alankomaiden silloisesta kruununperillisestä Willem-Alexanderista. Varakkaasta perheestä ole Daniel tapasi kruununprinsessan yhteisten ystävien kautta ja vaikkei hovi vahvistanut suhdetta, tiedettiin Danielin vierailleen Sollidenissa ja metsästäneen yhdessä kuninkaan kanssa. Danielin lisäksi kruununprinsessan lähipiiriin kuului useita nuoria naisia erityisesti kuningasparin ystävien perheistä ja Tukholman nuorten seurapiirit kiertyivät prinsessan ympärille. Toisaalta ystävien kertomaan mukaan kruununprinsessa veti välillä päähänsä lippalakin ja silmilleen aurinkolasit ja suuntasi tunnistamattomana tavallisenkin väen joukkoon.

Kruununprinsessa Victorian syntymäpäivä, kuninkaalliset, Hovikirjeenvaihtaja, Daniel CollertExpressenin vuosikuvaukset päättyvät aikuisuuden kynnykselle, kruununprinsessan 17. ikävuoteen. Maaliskuussa 1995 hän on jo niin lähellä virallista aikuisikää, että voi edustaa Ruotsin valtiota yksin Espanjan infanta Elenan häissä Sevillassa. Paria kuukautta aikaisemmin valtiopäivät olivat muuttaneet perustuslakia laskien hallitsijan sijaiselta vaadittavaa ikärajaa 25 vuodesta 18 vuoteen. Viralliseen kruununperillisen asemaan ja mahdollisuuteen sijaistaa valtionpäämiestä tämän ollessa poissa maasta oli siis enää puolisen vuotta aikaa. Valtiollisten velvollisuuksien lisäksi myös eräs toinen tärkeä tavoite oli kruununprinsessan kiikarissa, nimittäin ajokortti. Sydänsuruja nuorelle prinsessalle taas toi ero Daniel-poikaystävästä.

Jokaisen nuoren elämässä täysi-ikäistyminen on tärkeä hetki, mutta kuninkaallisen perheen jäsenelle ja etenkin kruununperilliselle tuo rajapyykki on erityisen tärkeä. Kaikilta 18-vuotiailta kysellään heidän tulevaisuudensuunnitelmistaan, mutta harvemmin kysymykset koskevat valtion johtamista ja elinikäistä uraa. Ensin takasivun haastattelussa keskitytään kuitenkin rakkauteen ja kruununprinsessalta kysytään tulevista romansseista. Syntyperällä ei kuulemma ollut väliä ja vaatimuksia tulevalle puolisolle oli vain yksi, hänestä piti tykätä!

Haastattelukuvan voi klikata suuremmaksi ja lukea, mitä 18-vuotias kruununprinsessa ajatteli muun muassa julkisuudesta, julkisesta roolistaan ja tulevaisuudesta, sekä koulusta ja harrastuksistaan.

Kruununprinsessa Victorian syntymäpäivä, kuninkaalliset, HovikirjeenvaihtajaHovikirjeenvaihtaja toivottaa kruununprinsessa Victorialle hyvää syntymäpäivää!

Kruununprinsessaa voi onnitella hovin sivujen kautta tai hovin Facebook-sivulla.

Mainokset

2 kommenttia artikkelissa “Grattis Victoria! – Aarre vuosien takaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.