Alankomaiden ja Belgian kuningasperheiden vuoro esiintyä perinteisissä kesäkuvissa

Alankomaiden kuningas Willem-Alexander ja kuningatar Maxima, sekä parin tyttäret, prinsessa Catharina-Amalia, prinsessa Alexia ja prinsessa Ariane poseerasivat perjantaina valokuvaajille perinteisessä kuvaussessiossa, joka järjestetään joka kesä prinsessojen loman alkaessa. Samankaltaisia kuvauksia järjestetään myös monessa muussa kuningasperheessä ja ne ovatkin tärkeä osa kuningasperheen pr:ää, sekä toisaalta median kanssa käytävää kauppaa, jossa panoksena on kuninkaallisten vapaa-ajan yksityisyys.

Alankomaiden kuningasperheen kesäkuvauksia järjestettiin jo silloin, kun kuningas Willem-Alexander oli vielä kruununperillinen. Vuosien varrella olemme nähneet perheen erilaisissa ympäristöissä, kuten pyöräilemässä tai ihan kotipihallaan, mutta tällä kertaa ympäristöksi oli valittu paikallinen hiekkaranta ja taustaksi kirkkaan sininen meri. Mukana kuvauksissa olivat kuningasperheen koirat, jo vanha tuttavuus Skipper ja uusi perheenjäsen Nala.

Alankomaissa laki suojaa kuninkaallisen perheen yksityisyyttä. Kuninkaallista perhettä ei saa kuvata, eikä heistä saa julkaista kuvia vapaa-ajallaan tai muuten kuninkaallisten tehtävien ulkopuolella ja hallituksen ohjeiden mukaan sananvapaus ja vapaa tiedotus eivät ole tärkempiä, kuin oikeus yksityisyyteen. Julkaisukielto perustuu hovin ja median vuonna 2005 solmimaan sopimukseen aiheesta, mutta luvattomista kuvista on käyty myös oikeutta ja hovi on jäänyt näissä voitolle. Järjestely on toiminut melko hyvin viimeiset vuodet, mutta nuorten prinsessojen kasvaessa ja alkaessa enenevässä määrin kiinnostaa yleisöä, se on joutunut myös koetukselle. Monet kokevat, ettei modernissa demokratiassa ole sijaa tällaiselle sanelupolitiikalle, mutta toisaalta korostetaan myös prinsessojen oikeutta elää rauhassa lapsen ja nuoren ihmisen elämää. Lisäksi kuninkaalliset eivät ole sopimuksessa vain saavana osapuolena, vaan myös antavat, sillä nämä kesäiset, sekä yhtä lailla vuosittaiset talvilomakuvaukset, ovat kuninkaallisen perheen keino antaa jotakin myös yleisölle. Talvilomalla mukana on yleensä myös ainakin kuninkaan äiti, prinsessa Beatrix, mutta usein myös kuninkaan veljien perheet.

Muutamissa muissakin kuninkaallisissa perheissä on otettu sama lähestymistapa käyttöön ja erityisesti kuvaussessioita järjestetään niissä perheissä, joissa on pieniä lapsia. Tanskassa kruununprinssi Frederik ja kruununprinsessa Mary esiintyvät lastensa prinssi Christianin, prinsessa Isabellan, prinssi Vincentin ja prinsessa Josephinen kanssa kuvaajille joka talvi Sveitsin Verbierissä, jossa perhe viettää hiihtolomaansa.

Samoin toimii kruununprinssin veli, prinssi Joachim ja tämän vaimo, prinsessa Marie, jotka poseeraavat niin ikään kameroille prinssin vanhempien poikien, prinssi Nikolain ja prinssi Felixin, sekä parin yhteisten lasten, prinssi Henrikin ja prinsessa Athenan kanssa Sveitsin Villarsissa.

Talvikuvausten lisäksi myös Tanskassa harrastetaan kesäkuvauksia ja seuraava onkin ohjelmassa aivan pian, sillä kuvaajat päästetään perinteiseen tapaan kuninkaallisen perheen kesäpaikan, Gråstenin linnan, puutarhaan heinäkuun 25. päivänä. Paikalla tulevat olemaan silloin myös kuningatar Margareeta ja prinssi Henrik, sekä yleensä myös kuningattaren sisar, prinsessa Benedikte. Joinakin vuosina prinsessan mukana ovat myös hänen lapsensa ja lapsenlapsensa ja joskus, mutta harvemmin, myös kuningattaren toinen sisar, Kreikan kuningatar Anne-Marie saattaa osallistua valokuvaustilaisuuteen.

Pohjoismaista Ruotsi on ainut, jonka kuninkaallinen perhe ei ainakaan vielä tällaisia tilaisuuksia järjestä. Hyvin mahdollista kuitenkin on, että niitä aletaan harkita, kun kuningasperheen lapset hieman kasvavat ja kykenevät paremmin ymmärtämään valokuvaajien rivistön ja vilkkuvat salamavalot. Toisaalta välttämättä kiirettä tälle ei ole, sillä Ruotsissa kauppa median kanssa hoidetaan tasaisin väliajoin julkaistavin potretein, sekä ottamalla prinsessa Estelle mukaan hänen ikätasolleen sopiviin tilaisuuksiin. Joka tapauksessa idea on sama, eli että kansa näkee myös kuninkaallisen perheen lapsia.

Norjassa ei myöskään esiinnytä kameroille samassa mittakaavassa, kuin esimerkiksi Tanskassa, mutta samantyyppisiä vapaamuotoisia tilaisuuksia on kuitenkin joinakin talvina järjestetty. Viimeksi kruununprinssi Haakon, kruununprinsessa Mette-Marit, prinsessa Ingrid-Alexandra ja prinssi Sverre-Magnus poseerasivat kuvaajille vuonna 2013.

Alankomaiden naapurissa Belgiassa kuvauksia harrastetaan myös. Kuningas Philippe ja kuningatar Mathilde, sekä prinsessa Elisabeth, prinssi Gabriel, prinssi Emmanuel ja prinsessa Eléonore poseeraavat kuvissa yleensä kesäisin, mutta myös talvikuvia on nähty, viimeksi vuonna 2014 Tanskan kruununprinssiperheen tavoin Verbierissä. Tänä vuonna kuvat jäivät yllättäen väliin, kun hovi perui tilaisuuden kiristyneeseen turvallisuustilanteeseen vedoten.

Nykypäivän monarkia elää ja hakee oikeutuksensa julkisuudesta ja kansansuosiosta. Kauniit kesä- ja talvikuvat nuorista kuninkaallisista ja heidän lapsistaan ovat mitä parasta pr:ää ja samalla niiden avulla voidaan muokata mielikuvia. Tanskan prinsessa Marie halailee kuvissa usein miehensä poikia, mikä luultavasti kertoo perheen aidosti lämpimistä väleistä, mutta haitaksi ei myöskään ole, että kansa näkee kuvat rakastavasta prinsessasta. Belgiassa kuningas Philippeä on pidetty aina aika jäykkänä ja hieman suorastaan yllätyttiin, kun hovi aikoinaan ilmoitti hänen kihlauksestaan. Sympaattinen, mutta pidättyväinen kuningaspari pääseekin omaehtoisissa kuvaussessioissa näyttämään kansalle myös sitä rennompaa puolta itsestään.

Päivitys: Tuoreita kesäkuvia saimme lauantaina, kun perhe vieraili Pairi Daizan eläinpuistossa.

Viides eurooppalainen monarkia, jossa kuvien arvo on ymmärretty, on Espanja, jossa edellä mainittujen tapaan on kouluikäisiä jäseniä. Kuningas Felipe harrastaa laskettelua ja hänet siinä puuhassa lähes joka talvi ikuistetaankin, mutta kyse ei taida olla koko perheen harrastuksesta. Sen sijaan kesän aikana kuningas ja kuningatar Letizia, sekä parin tyttäret ruhtinatar Leonor ja infanta Sofia, saattavat poseerata useammankin kerran kuvaajille. Yleensä järjestetään ainakin yksi kuvaustilanne perheen kesäloman aikana, mutta Mallorcalla ollessaan kuninkaalliset saattavat poseerata myös esimerkiksi kuninkaan purjehduskisojen yhteydessä. Belgian tapaan kuvilla on ehdottomasti runsaasti myös pr-arvoa, sillä aika syvissä ongelmissa rypenyt Espanjan monarkia kaipaa positiivista julkisuutta kipeästi ja parhaiten sitä irtoaa kauniista ja vielä ongelmilta säästyneestä nuoresta kuningasperheestä.

Kaikissa kuvaustuokioita järjestävissä maissa sopimus median kanssa tuntuu pitävän melko hyvin. Alankomaita lukuunottamatta aikuiset kuninkaalliset ovat niissäkin paikoin melko vapaata riistaa ja ainakin Tanskassa kruununprinsessa Maryä kuvataan tasaiseen tahtiin Kööpenhaminan kaduilla ja samoin Espanjan kuningasparin näemme silloin tällöin lehtien palstoilla, kun he ovat viettäneet iltaa ystäviensä kanssa Madridissa. Norjan kruununprinssiperhe puolestaan kärsii siitä, että heitä kuvataan lomamatkoillaan, mutta Norjassa homma kuitenkin pääasiassa näyttää toimivan. Ylipäätään kuninkaallisten perheiden alaikäiset jäsenet näyttävät saavan olla melko pitkälti rauhassa, eikä pienistä prinsseistä tai prinsessoista oikeastaan nähdä luvattomia kuvia. Tästä syystä samaa ideaa on yritetty usein ehdottaa ratkaisuksi myös julkisuudesta ja paparazzikuvista kärsivien prinssi Williamin ja herttuatar Catherinen ongelmiin, mutta ainakaan vielä, kun prinssi George ja prinsessa Charlotte ovat niin pieniä, herttuapari ei ole ideaan tarttunut.

Eikä se juuri lasten iän huomioon ottaen ole suurikaan yllätys, sillä tapa, jolla tässä postauksessa mainitut kuningashuoneet homman hoitavat, on aika raadollinen. Luultavasti kuvaajien määrää on jollakin tavalla sentään rajoitettu, mutta kun kameran kääntää toiseen suuntaan, idyllisten perhekuvien kääntöpuoli paljastuu ja näemme kameroiden ja mikrofonien läpitunkemattoman muurin. Alankomaiden hovi twiittasi tuoreimpia kuvia rannalta ja mukaan liitetty, selvästikin hieman kieli poskessa heitetty lause ”Rustig dagje strand met het gezin” osui minusta aika nappiin. Rauhallinen päivä rannalla yhdessä perheen kanssa tosiaan…

Mainokset

4 kommenttia artikkelissa “Alankomaiden ja Belgian kuningasperheiden vuoro esiintyä perinteisissä kesäkuvissa

 1. Mielestäni perheiden kuvaukset ovat tärkeitä keinoja tasapainotella julkisen ja yksityisen elämän välillä. Onhan se luonnollista ja jopa ymmärrettävää, että kansa haluaa nähdä lapset – varsinkin jos kyseessä on tuleva hallitsija. Toivon vain, että Britanniassa löydetääm jokin ratkaisu, hurjalta/raadolliselta tuntuvat kuvat esim.Georgesta leikkimässä/ulkoilemassa hoitajan kanssa. Toivoisin todellakin rauhallista ja suht normaalia lapsuutta, mutta media on saarivaltiossa jotenkin raadollisemman oloinen kuin muualla Euroopassa.

  Mietin, että miksi Tanskassa myös prinssi Joachimin perhe on lähtenyt mukaan talvikuvauksiin, muissa maissa vain ns.kruununperilliset/hallitsijaperhe järjestää kyseisiä kuvauksia talvisin. Onkohan muissa maissa kiinnostus vähäisempää muuta kuninkaallista perhettä kohtaan?

  Ruotsissa varmaan mietitään tulevaisuudessa miten suhteet mediaan hoidetaan, nyt kun jälkikasvua voidaan taas häiden jälkeen odottaa lisää jollain aikavälillä.

  Ja lopuksi kiitos taas mukavasta jutusta, enpä ole näitä asioita niinkään pohtinut viime aikoina 🙂

  Tykkää

  • Britanniassa tilanne on kyllä haastava. Ymmärrän täysin, että yleisöä kiinnostaa George (ja nyt Charlotte), mutta ei tietenkään pieniä lapsia pidä ruveta jokaikisiin kissanristiäisiin kuskaamaan. Toisaalta sekään ei toimi, että lasta esitellään ulkomailla (Australia), mutta ei kotimaassa ja kuviakin nähdään kerran vuodessa. Hankalaa tasapainoilua. Tosin nyt kevään ja kesän aikana Georgea on nähtykin ihan livenä ja jotenkin tilanne tuntuu parantuneen. Paparazzikuvissa on se harmillinen puoli, että vaikka brittilehdet eivät niitä julkaisekaan, niille riittää markkinoita erityisesti USA:ssa ja Australiassa ja netin kautta tietysti ympäri maailmaa. Ulkomaista lehdistöä on paljon vaikeampaa suitsia. Kysyntään ei kuitenkaan kannata vastata kieltämällä, vaan ennemmin ehkä tarjonnalla, joten siihenkin (omaehtoiset) kuvat tasaisin väliajoin lienevät se paras ratkaisu.

   En ollutkaan ajatellut Joachimin tilannetta, ennenkuin mainitsit mutta olet ihan oikeassa. Madeleine julkaisee kuvia Leonoresta, mutta muuten sisarusten lapset ovat kyllä muissa maissa melkoisen piilossa. Liittyisiköhän Tanskassa siihen, että Joachim ehti olla vuosia naimisissa erittäin suositun kreivitär Alexandran kanssa ja kun Frederik oli poikamies, Joachim ja Alexandra ehkä julkisuudessa täyttivät lapsineen sen kruununperilliselle yleensä varatun paikan. Ja sitten kun Joachim meni uudelleen naimisiin, julkisuus oli jo tuttua ja toisaalta nuori, kaunis uusi vaimo rinnalla, joka kiinnostaa yleisöä. Veikkaisin, että tuohon liittyy ainakin osaksi.

   Kiva, että aihe kiinnosti! Nämä aiheet valikoituvat usein vähän sen mukaan, mitä nyt sattuu päähän pälkähtämään ja aina on mukavaa, jos lukijoissa se herättää ajatuksia, tai tulee jopa joskus jotain ihan uuttakin tietoa. 🙂

   Tykkää

 2. Huhuhu mitä kuvia, ajattelin,e ttä Hollannin kuningasperhe on ottanut yhden tai kaksi kuvaajaa rannalle mukaan ja sitten hallitusti jakavat kuvat lehtiin. Ihme että lapset näyttävät noinkin luonnollisilta kun tuollainen armeija on kuvaamassa.
  Ja tuosta Britannian tilanteesta, ymmärrän että varsinkin William on ihan allergien kuvaajille yms, mutta toisaalta heidän ehkä pitäisi just antaa hiukan enemmän kuvia kansalla nähtäväksi, jotta paparazzien innostus ja kiinnostus ei olisi niin järjestöntä. Tuntuu just hassulta,e tät ulkomaan reissulal saa kuvata, mutat omassa kotimaassa ei heru kuvia millään. Se eka ikkunakuvakin, vaikak hieno oli, niin oli kuvattu kyllä tosi kaukaa. Mielestäni Ruotsissa Estelleä on totutettu julkisuuteen hyvin ja luulen, että jonain päivänä Estelle ei ole yhtään niin shokissa sen kanssa kuin mitä George tai Charlotte ovat. On myös kiva, että Madde jakaa lapsistaan kuvia facebookissa ns. meille tavalliselle kansalle.

  Tykkää

  • Taitavasti nuo tosiaan saadaan näyttämään siltä, että tilanne on hyvinkin normaali ja tavallinen, vaikka totuus on aivan toinen. Belgian kesäkuvat on ottanut yksi ainut kuvaaja, eikä sitä kyllä erota Alankomaiden kuvista millään.

   Olen ihan samaa mieltä Estellestä, hankala asemahan hänellä silti on, mutta vähitellen tottuminen ja asian hyväksyminen ovat tärkeitä asioita. Mutta kuten sanoit, Williamille media taitaa olla aikamoinen punainen vaate, mutta toisaalta minusta Williamin pitäisi yrittää päästä sen yli ennen kuin asenne ja ehkä jonkinlainen pelkokin siirtyvät omille lapsille. Ja tosiaan se, että vaikka yksityisyydestä ym olisi mitä mieltä, kieltämällä ja kieltäytymällä homma ei parane. Ja vaikka kuvia saisikin sillä ehkäistyä, samalla tulisi suututettua media ja sitten ovat kyllä liemessä.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.