Prinsessa Charlotten kastejuhla ja viralliset ristiäiskuvat

Prinssi Williamin ja herttuatar Catherinen kahden kuukauden ikäinen tytär, prinsessa Charlotte Elizabeth Diana kastettiin viime sunnuntaina Norfolkissa. Pienessä perhetilaisuudessa olivat läsnä perheen lisäksi vain isovanhemmat molemmilta puolilta, isoisovanhemmat eli kuningatar Elisabet ja prinssi Philip, sekä prinsessan viisi kummia puolisoineen. Yleisö sai seurata aurinkoisella nurmella kirkon edustalla, kuinka herttuaperhe esiintyi ensimmäistä kertaa yhdessä nelistään ja ihailtavaa vauvassa, tyylikkäässä äidissä, herttaisessa isoveljessä ja historiallisissa vaunuissa riittikin, vaikka itse kaste suoritettiinkin suljettujen ovien takana.

Monista aiemmista kastetilaisuuksista poiketen prinsessa Charlotten juhlaan kutsuttiin mukaan myös yleisö. Tosin ei kyllä ihan kirkkoon, eikä sen jälkeiselle teellekään, mutta kuitenkin kirkon pihapiiriin ja median välityksellä mukaan pääsimme myös me, jotka seuraamme kuninkaallisia netin kautta. Valitettavasti paljon kehutut livevideot olivat pääasiassa todella surkeaa tasoa ja kuviakin on paljon normaalia vähemmän, sillä vaikka tilaisuutta mainostettiin kovin avoimeksi, median toimintaa oli silti selvästi hankaloitettu. Ilmeisesti tarkoituksena olikin vain lähinnä luoda hyviä suhteita paikalliseen väestöön, joiden joukossa herttuaperhe tulee seuraavat vuodet asumaan, eikä niinkään oikeasti jakaa tilaisuutta yleisön kanssa. Olemme kuitenkin iloisia, että tällä kertaa näimme edes tämän verran!

Prinsessa Charlotte kastettiin siis Norfolkissa, kuningatar Elisabetin Sandringhamin tilan mailla sijaitsevassa St. Mary Magdalenen kirkossa. Se on kuninkaalliselle perheelle tärkeä kirkko, jossa he ensinnäkin käyvät aina joulukirkossa, mutta jossa on myös järjestetty useita kuninkaalliselle perheelle tärkeitä tilaisuuksia, kuten prinsessa Eugenien ristiäiset vuonna 1990. Prinssi Williamille kirkko oli varmasti helppo valinta myös siksi, että prinssin oma äiti, edesmennyt prinsessa Diana kastettiin samassa kirkossa elokuussa 1961.

Suppea vierasjoukko saapui paikalle autokyydillä. Ensimmäisten joukossa saapuivat herttuatar Catherinen vanhemmat Carole ja Michael Middleton, sekä sisarukset Pippa ja James. Middletonin naiset edustivat äärimmäisen tyylikkäinä ja sekä äiti, että sisar, olivat selvästi sovittaneet vaaleat asunsa herttuatar Catherinen asuun.

Ennen kuninkaallista perhettä paikalle saapuivat myös prinsessa Charlotten kummit puolisoineen. Prinssi Georgelle pyydettiin kaksi vuotta sitten seitsemän kummia, mutta pikkusiskon täytyy nyt pärjätä viidellä, joista kaksi on kummitätejä ja kolme -setiä. Kummien joukossa ei ole yhtään kuninkaallisen perheen jäsentä, eikä edes lähisukulaista, lukuunottamatta prinssi Williamin serkkua, 34-vuotiasta Laura Fellowesia, jonka äiti on Lady Jane Fellows, prinsessa Dianan vanhempi sisar ja isä toimi kuningatar Elisabetin yksityissihteerinä. Laura Fellows asuu perheineen Norfolkissa herttuaperheen tavoin ja kirjoittaa romaaneja salanimellä Mave Fellows.

Myös herttuatar Catherinen puolelta oli mukaan pyydetty serkku, Michael Middletonin Rickhard-veljen poika Adam Middleton, joka tuntuu olevan hyvin läheinen herttuattarelle, sillä heidät on nähty puolin ja toisin toistensa häissä ja syntymäpäivillä. Adam Middleton on opiskellut liiketaloutta ja työskentelee yritysjohtajia kouluttavassa yrityksessä.

(Kuvassa, joka on otettu aiemmassa tilaisuudessa, Adam Middleton prinssi Williamin vieressä oikealla.)

Loput kolme kummia olivat herttuaparin ystäviä. Prinssi Williamin puolelta mukaan oli tällä kertaa valittu prinssin paras kouluaikainen ystävä Thomas van Straubenzee, jonka kanssa prinssi ystävystyi jo ala-asteikäisenä Ludgrove Prep Schoolissa. Thomas toimi prinssin häissä eräänlaisena apubestmanina varsinaista tointa hoitaneen prinssi Harryn lisäksi ja häävastaanotolla vanha ystävä piti puheen toisen prinsessa Charlotten kummin, James Meaden, kanssa. Thomas van Straubenzee on naimisissa Lady Melissa Percyn kanssa, joka on huippurikkaan Northumberlandin herttuan tytär ja jonka ystäväpiiriin kuuluu esimerkiksi prinssi Harryn ex-tyttöystävä Chelsy Davy. Thomasin oma perhe on puolestaan kuulunut kuninkaallisen perheen ystäviin jo vuosikymmenien ajan ja kun prinssi William vietti välivuottaan Uudessa-Seelannissa, Tom oli matkalla mukana.

Toinen prinssi Williamin ystävä kummina oli siis edellä mainittu James Meade, niin ikään prinssin hyvä ystävä kouluvuosilta. James ja prinssi William opiskelivat yhdessä Etonissa ikävuosina 13-18 ja kehittivät sisäoppilaitoksessa läheisen ystävyyssuhteen. James Meaden vaimon, lady Laura Marshamin, suvun koti sijaitsee Norfolkissa, joten myös Jamesilla on yhteyksiä prinsessa Charlotten kotiseudulle.

(Tom van Straubenzee kuvattuna aiemmassa tilaisuudessa vasemmalla, James Meade oikealla.)

Viides kummi oli puolestaan herttuatar Catherinen ystävä. Sophie Carter ja herttuatar tapasivat aikoinaan yhteisten ystävien kautta ja pelaavat tätä nykyä tennistä yhdessä. Sophie on seurustellut Tom van Straubenzeen kanssa ja koska Sophien perhe asuu Norfolkissa, hänkin pääsee kätevästi tapaamaan pientä kummityttöään. Tennisyhteyksien lisäksi herttuatar ja neiti Carter ovat myös läheisiä ystäviä ja muiden kummien tapaan yhdistävä tekijä onkin juuri ystävyys ja äärimmäinen luottamus herttuaparin ja kummin välillä.

Kummien jälkeen kirkkoon saapuivat vielä prinssi Charles ja Cornwallin herttuatar Camilla, sekä kuningatar Elisabet ja prinssi Philip niin ikään autokyydeillä. Kuninkaallisesta perheestä puuttui vain prinsessa Charlotten setä, prinssi Harry, joka on parhaillaan Afrikassa kolmen kuukauden matkalla.

Kun pieni vierasjoukko oli saatu kirkkoon, vuorossa olivat päivän päätähdet. Prinssi William, herttuatar Catherine ja prinssi George saapuivat jalkaisin noin neljänsadan metrin matkan Sandringhamin kartanosta ja pientä prinsessa Charlottea herttuatar työnsi vaunuissa. Useampi tuhatpäinen yleisö sai tällä kertaa ottaa valokuvia ohi kulkevista kuninkaallisista, mutta pieniä vilkutuksia lukuunottamatta kontaktia yleisöön ei ollut.

Saavuttuaan kirkolle herttuatar suuntasi ylös kirkkoon johtavien portaiden sivua ja tarkkasilmäisten paikallaolijoiden mukaan meinasi ruohikkoisessa rinteessä liukastua vaunuja työntäessään. Turvallisesti perhe kuitenkin selvisi kirkon edustalle, jossa heitä tervehtivät papit ja sisällä odottivat perheet, sekä kummit.

Prinsessa Charlotte oli puettu samaan pitsistä ja satiinista tehty kastemekkoon, jota käytettiin myös prinssi Georgella. Samassa mekossa on kastettu myös prinssi Edwardin ja Wessexin kreivitär Sophien toinen lapsi James, Severnin varakreivi, sekä prinsessan Annen pojan, Peter Phillipsin tyttäret Savannah ja Isla, sekä mitä luultavimmin Zara ja Mike Tindallin esikoinen Mia. Kastemekko on tarkka kopio kuninkaallisen perheen perinteisestä kastemekosta, joka oli käytössä vuodesta 1841 vuoteen 2004, kunnes se muuttui liian hauraaksi ja asetettiin säilöön.

Itse kastetilaisuus oli täysin yksityinen, mutta noin puoli tuntia kestäneen tilaisuuden aikana laulettiin kaksi virttä, Praise to the Lord, The Almighty ja Come Down, O Love Divine. Lisäksi seremonian aikana kuultiin kaksi hymniä, I Will Sing With The Spirit ja God Be In My Head, molemmat John Rutterin sävellyksiä. Kirkon oman kuoron jäseniä lauloi tilaisuudessa. Sisääntulomusiikkina soi uruilla Prelude on Rhosymedre, joka soi myös prinssi Williamin ja herttuatar Catherinen, sekä prinssi Charlesin ja prinsessa Dianan häissä.

Musiikin lisäksi tilaisuudessa kuultiin kummisetä James Meaden lukema katkelma Matteuksen evankeliumista, jakeet 1-5 luvusta 18.

Kohta sen jälkeen opetuslapset tulivat Jeesuksen luo ja kysyivät: ”Kuka on suurin taivasten valtakunnassa?” Silloin Jeesus kutsui luokseen lapsen, asetti hänet heidän keskelleen ja sanoi: ”Totisesti: ellette käänny ja tule lasten kaltaisiksi, te ette pääse taivasten valtakuntaan. Se, joka nöyrtyy tämän lapsen kaltaiseksi, on suurin taivasten valtakunnassa. Ja joka minun nimessäni ottaa luokseen yhdenkin tällaisen lapsen, se ottaa luokseen minut.

Kasteen suoritti Canterburyn arkkipiispa Justin Welby, joka kastoi myös prinssi Georgen, ja häntä avusti Sandringhamin seurakuntien rovasti Jonathan Riviere. Prinsessa Charlotte kastettiin perinteiseen tapaan Jordan-virrasta tuodulla kastevedellä ja tilaisuutta varten Lontoosta oli toimitettu kirkkoon kuninkaallisen perheen perinteinen kastemalja, sekä siihen kuuluva vesikannu. Alunperin kullatusta hopeasta valmistetun maljan teettivät kuningatar Victoria ja prinssi Albert vuonna 1840 ensimmäisen lapsensa kastetta varten ja sittemmin kaikki kuninkaallisen perheen lapset on kastettu sen vedellä.

Tilaisuuden jälkeen perhe kokoontui ensin kirkon edustalle, jossa näimme myös prinssi Georgen ja prinsessa Charlotten lastenhoitajan, espanjalaissyntyisen Maria Teresa Turrion Borrallon. Takaisin Sandringhamiin vieraat kuningatar Elisabetia ja prinssi Philipiä lukuunottamatta palasivat jalkaisin.

Päivä taisi olla prinssi Georgelle aika pitkä ja kaksivuotiaan innolla prinssi myös pyrki karkuun vanhemmiltaan, sekä huolestui, kun näytti hetken siltä, että isovanhemmat ja muut sukulaiset jäivätkin paluumatkalla jälkeen.

Mielenkiintoisen lisämausteen juhlaväkeen ja tilaisuuteen toivat hyvinkin selkeät vintagemausteet. Prinssi Georgen punavalkoinen asu oli aivan uutta tuotantoa, mutta oli melkoisen tarkka kopio asusta, jossa hänen isänsä prinssi William kävi tapaamassa vastasyntynyttä veljeään prinssi Harrya sairaalassa.

Myös herttuatar Catherinen Alexander McQueenin uniikki, lähes valkoinen takkimekko ja Jane Taylorin herkkä hattu, sekä pikkusiskonsa Pippa Middletonin kermanvalkoinen Emilia Wickstead -kokonaisuus henkivät aiempien vuosikymmenien tyyliä. Myös herttuaperheen lastenhoitajan asussa olivat menneet vuosikymmenet läsnä, sillä nanny Maria oli pukeutunut erittäin arvostetun Norland Collegen univormuun, jota huippukoulusta valmistuneet hoitajat käyttävät erityisissä tilaisuuksissa.

Selkein historiakytkös olivat kuitenkin prinsessa Charlotten vaunut, jotka olivat lainassa kuningatar Elisabetilta. 1950-luvulta peräisin olevissa Millson -luksusvaunuissa ovat lepäilleet aiemmin ainakin prinsessan isosedät prinssit Andrew ja Edward.

Kuninkaallisen perheen ja Middletoneiden kadottua porteista kartanon pihapiiriin, yleisön oli aika poistua paikalta. Prinssi William ja herttuatar Catherine olivat kuitenkin kutsuneet ristiäisvieraat teelle Sandringhamin linnaan. Samalla perheestä otettiin myös viralliset ristiäispotretit, jotka ottamaan oli tällä kertaa pyydetty kuuluisa muotikuvaaja Mario Testino. Erityisesti prinssi Charlesin perheellä on jo pitkähkö historia takana herra Testinon kanssa, sillä tämä on kuvannut vuosien varrella niin prinssiä itseään, herttuatar Camillaa, edesmennyt prinsessa Dianaa kuin prinssi Williamia ja prinssi Harryakin. Lisäksi Mario Testino otti prinssin ja herttuatar Catherinen kihlajaiskuvat.

Tällä kertaa virallisia potretteja julkaistiin neljä. Yhteiskuvassa, joka on otettu yhdessä kartanon musiikkihuoneista, näemme sohvalla istumalla herttuatar Catherinen sylissään prinsessa Charlotte, prinssi Williamin ja hänen vieressään prinssi Georgen, sekä kuningatar Elisabetin. Takana oikealla ovat prinssi Philip, herttuatar Camilla ja prinssi Charles, sekä vasemmalla herttuatar Catherinen perhe, isä Michael, sisar Pippa, veli James ja äiti Carole. Kuninkaallisia seuraaville jo hyvin tuttuun tapaan kuvassa esiintyvien henkilöisen asut ja tausta toimivat kauniisti yhteen.

Varsinaisen ryhmäkuvan lisäksi hovi julkaisi myös kolme hieman epävirallisempaa ja rennompaa otosta herttuaperheestä. Ensimmäinen esittää herttuatar Catherinea ja prinsessa Charlottea samassa huoneessa, jossa ryhmäkuvakin otettiin. Hieman ehkä Instagram-tyylisessä kuvassa herttuatar on kumartunut tyttärensä puoleen ja prinsessa katsoo mainiosti suoraan kameraan.

Kaksi muuta kuvaa on otettu linnan puutarhassa ja kuten äidistä ja tyttärestä, myös isästä ja pojasta julkaistiin mukava yhteiskuva. Leveästi hymyilevän prinssi Georgen takana voi muuten nähdä vilahduksen herttuatar Catherinen hatusta kumartuneena vaunujen päälle. Kuvien tyyli on hyvin rento ja selvästi myös kuvaustilanne on sitä ollut.

Neljännessä kuvassa näemme koko nelihenkisen perheen iloisesti hymyilemässä kesäisessä auringonpaisteessa.

 

Odotukset huippukuvaajan ottamille ristiäiskuville olivat etukäteen todella suuret ja niiden julkaisun jälkeen soraääniä on valitettavasti kuulunut melko runsaasti. Kuvia on kritisoitu liiallisesta käsittelystä ja muokkaamisesta, oudosta valaistuksesta ja epäonnistuneesta tarkennuksesta, sekä erityisesti ryhmäkuvan osalta siitä, että kuva näyttää monien mieleen kenen tahansa tavallisen tallaajan räpsäisyltä. On totta, ettei kuvissa ole Testinon kuninkaallismuotokuviin usein liitettyä mielenkiintoisuutta, mutta toisaalta tilaisuuden luonne oli myös hyvin erilainen. Oli siis luultavasti melko turhaa odottaa mitään kovin erikoista ja vaikka tila ja kuvattavat ovat kauniita ja näyttäviä, ryhmäkuvasta, jossa esiintyy kuningatar Elisabet, ei voine tehdä kovin raflaavaa. Hovikirjeenvaihtaja ilahtui rennoista ja vähän modernimmista kuvista, sillä pelkäsin pönötystä ja varsinkin asut nähtyäni lavastettuja historiakuvia. Erittäin kauniita kuvia siis ja mukava muisto tuleviksi vuosikymmeniksi!


Kuten postaksen viivästymisestä huomaa, Hovikirjeenvaihtaja on ollut viime päivät aivan lomatunnelmissa! Sama kesähitaus jatkunee vielä jonkin aikaa, mutta postauksia kyllä tipahtelee silti jatkossakin säännöllisen epäsäännöllisesti, joten älkäähän unohtako poiketa tässä internetin nurkassa! Syksyllä viimeistään palaamme vähän tasaisempaan postaustahtiin, mutta nyt mennään näin ja varsinkin jos aurinko erehtyy pilkahtamaan, on riski, että tietokone unohtuu hetkeksi. 🙂

Mainokset

8 kommenttia artikkelissa “Prinsessa Charlotten kastejuhla ja viralliset ristiäiskuvat

 1. Onnistunut kooste Charlotten kastejuhlasta. Erityisesti kummeista oli mukava saada enemmän tietoa, sillä herttuapariin vievää yhteyttä lukuun ottamatta he ovat jääneet minulle vieraiksi. Mielenkiintoista jälleen huomata, kuinka perhejuhlien viettäminen ja suhtautuminen yleisöön sekä julkisuuteen vaihtelevat hoveittain.

  Tykkää

  • Osasta kummeista on kyllä tosiaan kovasti vähän tietoa, mikä tietysti johtuu ihan siitä, että ovat täysin yksityisiä henkilöitä. Mielenkiintoisia valintoja Williamilta ja Katelta, hyvin näkyy, että haluavat lapsilleen kosketuksen ns. normielämään. Toisaalta voisi kuvitella, että ehkä yksi kummi olisi voinut olla myös tältä toiselta elämänalalta ja toiminut oppaana sen karikoissa.

   Kuninkaallisten kanssa huomaa kyllä aika nopeasti, että hoveilla ja perheillä on hyvin erilaisia tapoja toimia. Usein kuulee sanottavan, että ”näin kuninkaalliset aina tekevät” tms. mutta ainakaan yli valtiorajojen sellaisia määrityksiä ei oikein voi tehdä. Tässäkin tosiaan kovasti eroa esimerkiksi Ruotsiin, niin juhlan, kummien, kuin julkisuudenkin suhteen.

   Tykkää

 2. Catherine on todella kaunis kuvissa, tuo kampaus sopii hänelle hyvin! Vaunut ovat myös aivan ihanat!

  Hei mulla olisi taas tiedonpuutetta; kun Ruotsin kuninkaan isä kuoli noin Carl Gustav oli vasta pieni poika. Milloin jänet kruunattiin kininkaaksi, kuka hallitsi kun hän oli vasta lapsi? Olisiko mahdollista saada joskus vaikka postaus aiheesta? 🙂

  Tykkää

 3. Mukava kooste ristiäisistä. 🙂 itse olin hyvin tyytyväinen ristiäisiin mutta kummeista olen nähnyt hyvin vähän kuvia mikä on pettymys. Kaikki muu oli kuitenkin ihanaa: Charlotte oli hyvin suloinen, samoin George. Katen vaatevalinta oli onnistunut ja oli mahtavaa nähdä koko perheen kävelevän yhdessä kirkkoon.
  Ristiäiskuvat olivat ehkä hieman yllättäviä mutta nekin ovat mielestäni oikein kauniita. Toivottavasti saamme Georgen synttäreiksi uusia kuvia lapsista. Eräs toinen bloggaaja kirjoittikin että toivottavasti hovi ei laske Williamista ja Georgesta otettua kuvaa synttärikuvaksi. Samaa toivon minä 🙂

  Tykkää

  • Kummeista oli kyllä todella heikosti kuvia. Erityisesti Gettyllä, josta kyllä ehdottomasti parhaat (ja ainoat…) kuvat valitsin, mutta en ole muuallakaan nähnyt kovin paljon parempia. Kirkon edustallehan ei edes päästetty kuin neljä kuvaajaa, mikä oli kyllä melko naurettavaa kun ottaa huomioon, että tilaisuutta kehuttiin kovin julkiseksi.

   Katen asu oli minustakin tosi kaunis, tykkäsin yksinkertaisista linjoista, jotka olivat samaan aikaan aika moderneja, mutta kuitenkin asu oli aika perinteinen. Hattu oli minusta ehkä hiukan iso ja kypärämäinen edestä, mutta sekin oli kauniisti koristeltu.

   Ja tosiaan, toivottavasti näitä ei nyt laskettu synttärikuviksi! Aika paljonhan olemme Georgea viime aikoina nähneet, mutta toivon kyllä silti synttärikuvia. Vaikka sitten lisäotoksia tästä samasta kuvaussessiosta edes ja mielellään pelkästään Georgesta, vaikka Charlotte suloinen onkin. 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.