Prinsessa Charlotte kastetaan sunnuntaina – Näin seuraat

Prinssi Williamin ja Cambridgen herttuatar Catherinen kahden kuukauden ikäinen Charlotte-tytär kastetaan huomenna sunnuntaina. Esittelin hieman kirkkoa ja prinsessan kastavaa pappia, sekä mahdollisia kummeja kuukausi sitten, joten nyt on vuorossa vain lyhyt yhteenveto aiheesta, sekä tietoa siitä, kuinka tapahtumaa voi seurata.

Ristiäiset järjestetään siis huomenna sunnuntaina 5.7. Norfolkissa, Sandringhamin linnan mailla sijaitsevassa St. Mary Magdalenen kirkossa, joka on kuninkaallisia seuraaville tuttu kuninkaallisen perheen joulukirkkona ja johon liittyy runsaasti perhesiteitä. Myös prinsessa Charlotten isoäiti, prinsessa Diana, kastettiin samassa kirkossa elokuussa 1961.

Kasteen suorittaa Canterburyn arkkipiispa Justin Welby, joka kastoi myös prinssi Georgen, ja häntä avustaa Sandringhamin seurakuntien rovasti Jonathan Riviere. Pieni prinsessa puetaan mitä luultavimmin tarkkaan kopioon kuninkaallisen perheen perinteisestä kastemekosta, joka oli käytössä vuodesta 1841 vuoteen 2004, kunnes se muuttui liian hauraaksi ja asetettiin säilöön. Tässä uudessa versiossa on kastettu prinssi Georgen lisäksi ainakin prinssi Edwardin ja kreivitär Sophien James-poika, sekä prinsessa Annen pojan Peter Phillipsin molemmat tyttäret, sekä mitä luultavimmin myös Zara Tindallin Mia-tytär. Kasteseremonian jälkeen kuninkaallinen perhe palaa itse linnaan ja lehtitietojen mukaan nauttii kuningattaren tarjoaman teen, minkä jälkeen ainakin osa vieraista siirtynee herttuaperheen vain muutaman kilometrin päässä sijaitsevaan kotiin Anmer Halliin. Lisäksi ristiäisten yhteydessä otetaan jälleen viralliset muotokuvat, jotka julkaistaan yleisölle luultavasti heti sunnuntaina. Tällä kertaa kuvat ottaa monia kuninkaallisen perheen jäseniä kuvannut ja erityisesti prinsessa Dianasta ikimuistoisia muotokuvia ottanut Mario Testino, joka otti myös prinssi Williamin ja silloisen Kate Middletonin kihlakuvat.

Kastetilaisuus on yksityinen, mutta yleisö ja media on kutsuttu seuraamaan kuninkaallisen perheen saapumista linnasta kirkkoon. Joka joulu perhe kävelee kuningatar Elisabetia ja yleensä tämän seurassa olevaa kreivitär Sophieta lukuunottamatta muutaman sadan metrin matkan ja yleisö reunustaa polkua molemmin puolin. Tälläkin kertaa nurmikenttä tulee olemaan yleisölle avoin ja paikalle odotetaankin tuhansia uteliaita onnittelijoita. Kastetilaisuus alkaa kello 18.30 Suomen aikaa ja yleisö pääsee paikalle kello 16.00. Kuninkaallinen perhe saapunee kirkkoon heti kuuden jälkeen. Saapumisen ja poistumisen julkisesta luonteesta huolimatta paikalle päästetään vain muutamia valokuvaajia, jotka on kuitenkin toivottavasti sijoitettu hyvin.

Paikalla tulevat olemaan prinssi Williamin, herttuatar Catherinen ja prinsessa Charlotten lisäksi luonnollisesti myös prinssi George ja pikkuprinsessan isoisovanhemmat kuningatar Elisabet ja prinssi Philip. Lisäksi tilaisuutta saapuvat juhlistamaan Walesin prinssi Charles ja Cornwallin herttuatar Camilla ja herttuatar Catherinen vanhemmat Carole ja Michael Middleton. Prinssi Harry on valitettavasti Afrikassa, eikä pääse paikalle, mutta herttuattaren sisarukset Pippa ja James nähdään varmasti sunnuntaina. Heidän lisäkseen pieneen juhlaseurueeseen kuuluvat myös kummit puolisoineen. Kummeja on odotettavissa luultavasti viidestä kuuteen ja heidän nimensä julkistetaan sunnuntaina ennen tilaisuutta. Ulkomaisia kuninkaallisia vieraita ei kannattane odottaa, sillä Britanniassa ei ole tapana valita kummeja esimerkiksi pohjoismaalaiseen tapaan muista kuningashuoneista.

Televisioituihin kastetilaisuuksiin mm. Ruotsista tottuneet kuninkaallisten seuraajat saattavat olla pettyneitä, kun varsinaiset juhlallisuudet hoidetaan katseilta suojassa, mutta brittimittapuulla tämäkin määrä avoimuutta on historiallista. Prinssi George kastettiin Lontoossa niin, että yleisö näki vilahduksia vieraista autojen ikkunoissa ja lyhyitä pätkiä kappelin ulkopuolelta, ja esimerkiksi prinssit William ja Harry kastettiin Buckinghamin palatsissa ja Windsorin linnassa. Uusi avoin linja onkin tervetullut muutos ja varmasti ainakin osaksi saamme kiittää siitä herttuaparin keväällä aloittanutta uutta pr-päällikköä Jason Knaufia. Prinssi William aikoo perheineen viettää lähivuodet Anmer Hallissa, joten paikallisen yhteisön sympatiat kannattaa voittaa puolelleen.

Ja oli syy mikä tahansa, mehän mielellämme seuraamme! Suomessa tällaista tilaisuutta ei televisioida, mutta netissä on varmasti tarjolla ainakin jonkinlaista livekuvaa kuninkaallisen perheen saapumisesta ja poistumisesta. Valitettavasti Hovikirjeenvaihtaja itse on poissa koneen äärestä sekä sunnuntaina, että alkuviikosta, mutta yritän antaa teille nyt etukäteen hyödyllisiä linkkejä. Ja jos löydätte muita hyviä, laittakaa niitä ihmeessä kommenttien kautta muidenkin nähtäville! Itsekin päivitän tähän suoria linkkejä, jos vaan mobiilisti onnistun ja jos en, ne löytyvät Twitteristä ja viimeisimmät twiittinihän näkyvät aina tuossa blogin oikeassa laidassa. HUOMATKAA, ETTÄ KUNINKAALLINEN PERHE SAAPUU KIRKKOON JO KUUDEN JÄLKEEN, EI VASTA 18.30 JOLLOIN TILAISUUS ALKAA!

Varmistuneet livefeedit:

 

Muita mahdollisia:

  • Twitter: Hovikirjeenvaihtajan (@Hovikirjeenvaih) Royal Press ja Royal Photographers -listoilla toimittajia, bloggaajia ja valokuvaajia, jotka varmasti jakavat linkkejä ja kuvia.
    • Listojen twiitit näkee, vaikkei olisi Twitter-tiliä!
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.