”Voit seistä sateenvarjoni alla” – musiikki prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian häissä

Yksi prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian häiden eniten keskustelua herättäneistä aiheista olivat hääparin musiikkivalinnat. Kuninkaallisille häille poikkeuksellisesti kirkossa kuultiin runsaasti popmusiikkia ja virretkin olivat ehkä hieman sieltä kevyemmästä päästä. Musiikki yllätti monet kotikatsomoissa, mutta erityisesti laulujen sanat tuntuivat olevan morsiamelle ja sulhaselle hyvin merkityksellisiä ja henkilökohtainen linja jatkui vielä häävalssissakin.

Morsiamen saapuminen kirkkoon on merkityksellinen ja kaunis hetki kaikissa häissä, mutta erityisesti kuninkaallisissa häissä siitä rakennetaan usein mahtipontinen, mutta silti herkkä osio vihkiseremoniaan. Neiti Sofia Hellqvist saapui isänsä Erik Hellqvistin kanssa kuninkaanlinnan kirkkoon äärimmäisen kauniin musiikin siivittämänä, mutta tällä kertaa emme kuulleet urkumusiikkia, vaan kappale oli irlantilaisen laulajamuusikon Enyan taianomainen Athair ar Neamh – Father in Heaven instrumentaaliversiona. Kirkkoon kappale sopii aiheensa ja Jumalaa ylistävän sanoituksensa puolesta, mutta vaikka emme sanoja kuulletkaan kaunis musiikki ja Sofia isänsä kanssa taisivat saada muutamankin kyyneleen vierähtämään poskelle yleisön joukossa.

Ruotsin kuninkaallisissa häissä on jo totuttu kuulemaan muutakin, kuin kuorolaulua, kun kruununprinsessa Victorian vihkimisen aikana kuulimme Björn Skifsin ja Agnesin esittämän kauniin dueton When You Tell the World You’re Mine ja prinsessa Madeleinen häissä Marie Fredsikssonin ihanan Ännu doftar kärlek ja Peter Jöbackin esittämän The First Time I Ever Saw Your Face (linkit Youtube-videoihin). Prinssi Carl Philip ja prinsessa Sofia olivat menneet vielä askeleen pidemmälle musiikkivalinnoissaan ja molemmat esitetyt kappaleet olivat melko puhdasta pop-musiikkia ja kuulijoille tuttuja ihan radiosoitosta.

Ensimmäinen musiikkiesitys oli syyrialaissyntyisen, mutta Ruotsissa asuvan Salem Al Fakirin laulama Fix You. Kappale on brittiläisen Coldplay-yhtyeen vuonna 2005 julkaistulta kolmannelta albumilta X&Y. Surumielinen, mutta kaunis kappale kertoo rakastamisen vaikeudesta ja varsinkin prinssi Carl Philipin liikuttuminen puhui hiljaista kieltään laulun henkilökohtaisuudesta.

When you try your best but you don’t succeed
When you get what you want but not what you need
When you feel so tired but you can’t sleep
Stuck in reverse
 
When the tears come streaming down your face
When you lose something you can’t replace
When you love someone but it goes to waste
Could it be worse?
 
Lights will guide you home
And ignite your bones
I will try to fix you
 
High up above or down below
When you’re too in love to let it go
But if you never try you’ll never know
Just what you’re worthTears stream down your face
When you lose something you cannot replace
Tears stream down your face
And ITears stream down your face
I promise you I will learn from my mistakes
Tears stream down your face
And I

Ja jos vaihtoehtorokin esittäminen kirkossa herätti kysymyksiä, vielä enemmän kulmakarvoja taidettiin kohotella seuraavalle esitykselle. Aiemmin Montt Mardié -taiteilijanimelläkin esiintynyt ruotsalaisartisti David Pagmar esitti vuonna 2011 julkaisemansa kappaleen Paraply, joka on käännös ja uudelleensovitus poptähti Rihannan superhitistä Umbrella. Lehtitietojen mukaan kappaleella on hyvin henkilökohtainen merkitys morsiusparille, joka kuunteli sitä paljon suhteensa alkuaikoina. Lähteiden mukaan Paraply on eräänlainen prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian oma laulu, jollainen monille rakastavaisille muodostuu jostakin heille tärkeästä kappaleesta.

Kappalevalinta ei ollut perinteinen, eikä ehkä hirvittävän juhlallinenkaan, mutta laulun merkitys hääparille riittää selitykseksi ainakin minulle. ”Kun aurinko paistaa, mekin hehkumme, seison aina vierelläsi ja kun sataa, voit seistä sateenvarjoni alla” lauloi David Pagmar, eikä irrottanut katsettaan morsiusparista hetkeksikään.

Mitt hjärta är, alltid där du är
står om oss i tidningen
står så mycket skit i den
så mycket flit att golvet täcks
försvinner nu när ljudet släcks
jag behöver lugna mig
nu när mörkret närmar sig
 
När solen skiner skiner vi
jag ska alltid stå bredvid
se nu hjärtat jag kan va din bästa vän
när du ramlar hjälper jag dig upp igen
fast än när regnet står som spön i dyn
känns som nån har öppnat skyn
 
Du kan stå under mitt paraply
du kan stå under mitt paraply
 
Alla dom saker som
kan komma emellan oss
diamanter är en vän
som kostar mer än kärleken
om världen lägger korten ner
och förlorar varje krig vi ser
ska varje hjärta slå ett slag
för att det ska bli du och jag
 
 
 
 
Spring nu, spring nu in i mig
längre in, ja skynda dig
kom hit till mig
Så låt regn ösa ner du ska aldrig frysa mer

För,
när solen skiner skiner vi
jag ska alltid stå bredvid
se nu hjärtat jag kan va din bästa vän
där du ramlar hjälper jag dig upp igen
fast än regnet står som spön i dyn
känns som nån har öppnat skyn
Du kan stå under mitt paraply
du kan stå under mitt paraply

Ehdottomasti suurin yllätys tuli kuitenkin vasta vihkimisen lopuksi, kun tuoreen avioparin oli tarkoitus astella ulos kirkosta. Yleensä tässä vaiheessa on kuultu jokin kaunis, hidastempoinen virsi tai klassinen kappale, jonka aikana sulhanen on johdattanut morsiamensa kirkosta häävieraiden seistessä juhlavasti kirkossa. Musiikkia kyllä kuultiin, uskonnollistakin se oli, kuten kirkkovihkimiseen sopii ja poistuihan prinssiparikin kirkosta, mutta ikinä en ole kuninkaallisissa häissä nähnyt, kuinka vieraat taputtavat tahtia ja hääpari kävelee kirkosta käsi kädessä hyvin rentoon tapaan. Ja nyt olen nähnyt senkin, eikä haittaa. Itse asiassa Samuel Ljungblahdin esittämä Joyful, Joyful sopi kuin nenä päähän rentoon, hyvin henkilökohtaiseen ja iloiseen vihkimiseen, sekä sen jälkeiseen juhlahumuun.

Myös vihkimisen jälkeen saimme kuulla hääparin valitsemaa musiikkia. Sotilassoittokunta viritti Logårdenissa vaunuajelun päätteeksi Frank Sinatran ikivihreän Can’t Take My Eyes Off You ja kun illallinen oli edennyt lähelle loppuaan ja puheet pidetty, nousi prinsessa Sofia seisomaan ja esitteli häiden ehdottomasti koskettavimman kappaleen. Prinssi Carl Philipin suureksi yllätykseksi kuninkaanlinnan Vita Havet -salissa esitettiin kappale, johon morsian itse oli kirjoittanut sanat ja laulu kertoi tietysti Sofian rakkaudesta Carl Philipiä kohtaan, ”Kaikella, mitä minulla on, kaikella, mitä olen, viimeiseen hengenvetooni, rakastan sinua jokaisella sydämenlyönnilläni”. Kauniin kappaleen esitti Molly Sandén ja häntä säesti Danny Saucedo.

Jag hade aldrig vågat drömma
om en kärlek som den här.
Någon som älskar mig precis som den jag är.
Som om hjärtat håller andan,
som om tiden stannar till.
När du ser på mig så vet jag vad jag vill.
 
Allt jag är,
allt jag har
till mitt sista andetag
ska jag älska dig med hjärtats alla slag.
Allt jag ber,
allt jag vill,
är att få vakna till tätt intill.
Att få älska dig i alla mina dagar
med allt jag har.
 
Vi har trotsat alla stormar,
seglat ut på öppet hav.
Och nu efter regnet
står vi starka kvar.
Du gör livet till en saga
och du skriver nästa blad.
Att få leva lyckliga i alla dagar.Allt jag är,
allt jag har
till mitt sista andetag
ska jag älska dig med hjärtats alla slag.
Allt jag ber,
allt jag vill,
är att få vakna till tätt intill.
Att få älska dig i alla mina dagar.Ett ögonblick så ofattbart,
gjorde dig till min soldat
och tillsammans är vi starkast.

Allt jag är,
allt jag har,
till mitt sista andetag
ska jag älska dig med hjärtats alla slag.
Allt jag ber
och allt jag vill
är att få vakna tätt intill.
Att få älska dig i alla mina dagar,
med allt jag har.
Med allt jag har

Illan viimeinen julkinen kappale esitettiin Kaarle XI:n gallariassa, joka hääjuhlaa varten oli sisustettu uudelleen tanssisaliksi ja jopa hieman ehkä yökerhoksi. Prinssi Carl Philip ja prinsessa Sofia pyörähtelivät ensimmäisenä tanssinaan valssin pyörteissä ja kappaleeksi oli valikoitunut Pelle Arhion säveltämä ja sanoittama, enemmän kuin sopivasti nimetty kappale, Sofias brudvals. Valssi löytyy Per Bredhammarin viime vuonna julkaistulta levyltä Bröllop ja nimestään huolimatta sitä ei tosiaan ole tehty prinssiparia varten. Valitettavasti kapeassa salissa ei kuitenkaan ollut tilaa live-esitykselle, vaan kappale jouduttiin soittamaan levyltä. Kappaleen ensimmäisen säkeistön sanat, ”Rakas, vaikein on nyt takana, selvisit kokeesta ja nyt odottaa juhla” tuntuivat varmasti prinssi Carl Philipistä ja prinsessa Sofiasta enemmän kuin sopivilta.

Kaikki videot (c) SVT via Youtube

Mitä ajatuksia teille heräsi häiden musiikista? Minusta oli hienoa, että hääpari uskalsi valita tilaisuuteen itselleen tärkeitä kappaleita, vaikka ne eivät kaikkineen täyttäneetkään ennakko-odotuksia tai olleet millään tavalla perinteisiä. Kirkossa esitetyt kappaleet olivat kauniita ja selvästi valintoja oli mietitty. Toki on niin, että joskus hieman vähemmän kirjaimellisesti osuva kappale voi olla tyylikkäämpi, mutta ei näissä kappaleissa silti minusta ollut mitään epäsopivaa ja oli mukavaa päästä musiikin kautta pieneltä osin mukaan prinssiparin henkilökohtaiseen ja yksityiseen maailmaan.

Mainokset

12 kommenttia artikkelissa “”Voit seistä sateenvarjoni alla” – musiikki prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian häissä

 1. Kuinkahan monta kertaa olen jo kuunnellut Youtubesta tuon ”Fix you”-kappaleen. En ole koskaan innostunut alkuperäisestä kappaleesta, mutta tästä versiosta tykkään ja paljon. 🙂 Mielestäni häistä tuli hetki hetkeltä mielenkiintoisemmat, kun selvisi kuinka henkilökohtaisesti kappaleet ovat koskettaneet hääparia ja luulen monen ymmärtäneen viimeinkin heidän onnensa. Oli tietyllä lailal hienoa, että kansa pääsi osalliseksi edes vähän tästä kaikesta. 🙂 Ja kuten aikaisemmin jo totesin, hääkisakatsomomme vollotti tämän kappaleen alettua soimaan. 🙂 Teeveen välityksellä kappale soi kauniisti, mytta voin vain kuvitella miten se on soinut kirkossa jossa on kunnon akustiikka. Ainakin kun vieraiden ilmeitä katsoo, esim kuningatar Margagreta katselee kirkon kattoa, niin voi ymmärtää miten kappale on ottanut tilan haltuun.

  Tykkää

  • Totta, vaikutus on ollut varmasti kirkossa vielä ihan toista luokkaa. Vaikka siis kappale oli näinkin tosi kaunis ja tykkäsin artistin tyylistä, jotenkin vähäeleistä, mutta silti hyvin voimakasta omalla tavallaan. Erityisen hienoa oli, että kappaleet oli selvästi valittu oman maun ja tunteiden mukaan, eikä siksi, että ovat ”kuninkaallisia” tai muuten jotenkin seremoniallisia tms.

   Tykkää

 2. Kotiäitivuodet ovat pitäneet sen verran kiireisenä, että hetken tauko on ollut kaikista blogeista ym. Ei lapsiarkeen liittyvästä 😀 vaikka onhan noilla kuninkaallisillakin suloista jälkikasvua 😉 mutta nyt on aikaa kommentoida.

  Itse olen hieman hitaasti lämmennyt Sofialle, mutta näiden häiden jälkeen en enää epäile häntä. Juurikin musiikkivalinnat osoittivat hänen positiivisen, lämpimän ja rennon luonteen ja ne prinssi Carl Philip katseet tuoretta vaimoaan kohtaan olivat ihania. Myönnän, että silmäkulmia piti pyyhkiä useaan kertaan. 🙂 Näissä häissä tunnelma oli lämmin ja hääparin oli annettu tehdä rohkeasti omia valintoja – Sofialla oli monessa asiassa kovat paineet, mutta hienosti selviytyi.

  Itse kiinnitin jälkikäteen huomiota musiikkiesitysten aikana Mette-Maritin liikuttumiseen – ei heilläkään ollut helppoa alkua ja laulujen sanat voivat hyvin kuvastaa myöskin heidän alkutaivalta. Viimeisen kappaleen aikana vanhemmat kuningattaret eivät taputa, mutta nuoremmat kuninkaalliset tekevät niin 🙂 tietty arvokkuus pitää säilyttää 😉

  P.s. itse ihastuin myös tiaraan, sopii prinsessa Sofialle todella hyvin. Väri voi olla haastava, mutta sekin on vain haaste 🙂

  Tykkää

  • Hyvä hyvä, mukaan keskusteluun vaan! 🙂

   Kiva kuulla, että häät ovat muuttaneet käsitystäsi Sofiasta. Useinhan se on vähän niin, että häät ovat melkein se ensimmäinen hetki, kun aiemmin vain lehtijutuista ja otsikoista tuttu uusi kuninkaallinen oikeasti tulee jotenkin esiin. Sama kävi minusta Chris O’Neillin kanssa, jonka persoonasta ei ollut mitään käsitystä ennen hääpäivää. Ja tosiaan, Carl Philipin katseet… Ne kertovat paljon! 🙂

   Hyvä huomio tuo Haakon ja Mette-Marit, en tullutkaan sitä ajatelleeksi. Varmasti tosiaan laulujen sanat koskettivat myös Mette-Maritia, koska pitkälti samanlaisessa tilanteessa hän oli ja taitaa osin olla edelleen, sillä monille norjalaisille hän on käsittääkseni edelleen yksinhuoltaja-tarjoilija-ei toivottu henkilö, valitettavasti.

   Minähän en niin tiarasta välittänyt ensinäkemältä, mutta toisaalta ei siinä mitään varsinaista vikaakaan ole ja voikin hyvin olla, että vähän toisenlaisella asettelulla ja ehkä muilla koruilla/värillisellä mekolla se onkin aivan upea. 🙂

   Tykkää

 3. Oletko muuten ostanut Iltasanomien liitteen prinssihäistä tai Anna-lehteä? Mä ostin molemmat ja heti löysin asia virheitä kummastakin lehdestä. Pikkujuttuja, mutta laittaa miettimään ettei toimittajat aina jaksa ottaa selvää asioista ja tarkastaa mitä kirjoittavat.

  Tykkää

  • Annaa en, mutta Iltasanomien liitteen kyllä. Kovin tarkasti en sitä vielä lukenut, mutta yleensä noissa tosiaan tuppaa virheitä olemaan. Ja ainakin menussa oli ihan käännösvirheitä. En ole varma, onko mullakaan kaikki oikein, mutta siinä oli kyllä tosi selkeitä.

   Joskus iltapäivälehtien kuninkaallisjuttuja lukiessa sitä ajattelee, että kun niissä on noin paljon virheitä, kuinka paljon niitä onkaan muissa jutuissa ja kuinka monet virheet ottaa totena, kun ei tunne asiaa etukäteen yhtä hyvin, kuin esim. kuninkaalliset?

   Tykkää

 4. Isot kiitokset tästä koosteesta. Oikeastaan kaikki kappaleet ovat todella kauniita ja sanat koskettavia ja tilaisuus oli tosiaankin hyvin kaunis ja koskettava.

  Tykkää

 5. Enyan kappale on valtavan kaunis ja sai liikuttumaan heti. Koko musiikkikokonaisuus on hyvä, rohkea ja niin kuin monesti todettu hääparinnäköinen, näin ulkopuolisin silmin.
  Aivan loistava on Joyful, iloa ja riemua, siitähän tässä kaikessa on kyse, nappivalinta 🙂
  Mukava kooste sai palata tunnelmiin !

  Tykkää

 6. Tästä on nyt vuosi aikaa. Palaan tänne aina välillä kuuntelemaan niin kaunista musikkiia. Kiitos tästäkin blogista ja hyvää juhannusta.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.