Kuninkaallisten häävieraiden upeat asut ja asusteet, osa 2 – muut kuningashuoneet

Kuninkaalliset häät ovat valtiollinen tilaisuus. Ne ovat myös rakkauden juhla ja iloinen perhetapahtuma. Sen lisäksi ne ovat lähestulkoon muotinäytös, eikö totta? Olemme tutustuneet tarkemmin jo hääparin, prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian asuihin, sekä kuninkaallisista vieraista sulhasen perheen ja muiden pohjoismaisten kuninkaallisten asuihin. Käydään nyt vielä läpi loputkin kuninkaalliset vieraat ja heidän asunsa koruineen ja kunniamerkkeineen.

Ruotsin prinssi Carl Philipin ja Sofia Hellqvistin häät, paikalla Tukholmassa, Hovikirjeenvaihtaja, Kuninkaalliset

Kirjoitin viimeksi, että näiden häiden vieraslistan teemana näytti olevan yksin saapuvat kuningattaret ja kuningatar Margareetan ja kuningatar Sonjan lisäksi myös nuoremmat kuningattaret olivat matkustaneet Tukholmaan yksin. Alankomaiden kuningas Willem-Alexander on pitkä mies ja halutessaan hyvinkin majesteetillinen, mutta tosiasia on, että kuningatar Maxima ei kyllä tarvitse ketään rinnalleen, vaan kuningattarella on karismaa ja näyttävyyttä enemmän kuin riittävästi ihan omasta takaa. Tukholmassa kuningatar nähtiin toista kertaa Jan Taminiaun viininpunasävyisessä pitsipuvussa, jonka muistamme kuningas Willem-Alexanderin virkaanastujaisten iltajuhlasta ja risteilyltä. Silloin puku tosin jäi pahasti viitan alle, mutta onneksi pääsimme sitä nyt kunnolla ihailemaan, koska vaate on aivan uskomattoman kaunis ja imarteleva kuningattaren yllä. Kauniit jalokivet ovat luonnollisesti Alankomaiden kuningasperheen upeasta korukokoelmasta, tiara, kaulakoru ja korvakorut Mellerion rubiinisetistä. Pohjantähden ritarikunnan sinikeltainen nauha ei sovi asuun pätkääkään, mutta eipä se väliä, kun muuten näyttää näin upealta!

Belgian kuningatar Mathilde täydensi yksinäisten kuningatarten sarjan saapuessaan ilman kuningas Philippeä. Pohjantähden ritarikunnan nauha sopi hieman paremmin kuningatar Mathilden vaaleansiniseen pukuun, mutta vaikka materiaali liikkuu ja laskeutuu kauniisti, jäi tämä kokonaisuus mielestäni ehkä hiukan tylsän puolelle. Toisaalta kuningatar ei missään tapauksessa vaikutakaan olevan kovin räiskyvä persoona, tai ainakaan pukeutuja ja asu jatkoikin belgialaiskuningattaren hillityn eleganttia linjaa. Päässään kuningatar kantoi Belgian kuningashuoneen surullisen pienestä tiarakokoelmasta erityisesti juuri kuningattarille varatun Nine Provinces -tiaran pohjaosaa, joka on kyllä pienehköstä koostaan huolimatta todella tyylikäs ja moderni. Korupuolta täydensi myös hartiaan kiinnitetty upea rintakoru, joka on kuulunut aiemmin edesmenneelle kuningatar Fabiolalle.

Isosta-Britanniasta prinssi Carl Philipin häihin saapuivat perinteiset vieraat, kuningatar Elisabetin nuorin poika prinssi Edward ja puolisonsa Wessexin kreivitär Sophie. Kreivittären tyylikkään yksinkertainen harmaa puku on mielenkiintoinen siinä mielessä, että se on lahja. Ja vielä virallinen lahja, sillä kreivitär Sophie sai sen isänniltään lahjaksi taannoisella vierailullaan Prahaan. Puku on tsekkiläisen Taťána Kovaříkován suunnittelema. Puvun olkapäällä kreivitär kantoi anoppinsa kuningatar Elisabetin muotokuvaa ja sinipunavalkoinen kunniamerkkinauha kuuluu Royal Victorian Orderille. Prinssi Edward puolestaan kantoi Britannian korkea-arvoisimman ritarikunnan eli Sukkanauharitarikunnan nauhaa ja kunniamerkkiä sen hyvin levässä sinisessä nauhassa ja oli pukeutunut minulle valitettavasti vieraaseen univormuun.

Tanskan molemmilla prinsessoilla on halutessaan käytössään tiarat kuninkaallisen perheen kokoelman ulkopuolelta. Ne ovat yksinoikeudella lainassa prinsessoilla, mutta eivät heidän omaisuuttaan. Vaikuttaa siltä, että kreivitär Sophiella on samankaltainen sopimus jalokivifirma G. Collins & Sonsin kanssa ja sen puitteissa kreivitär saa lainata tätä erikoista, mutta aika upeaa akvamariinitiaraa. Tiara on muunnettavissa myös kaulakoruksi ja sen akvamariini on hyvin haaleaa, vihertävää sävyä.

Japanin keisariperhettä prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian häissä edusti prinsessa Takamado, etunimeltään tosin Hisako. Hurmaavan hyväntuulinen prinsessa on keisari Akihiton serkun leski, mutta melko kaukaisesta sukulaissuhteestaan huolimatta edustaa aktiivisesti keisariperhettä ja oli vieraana myös kaksi vuotta sitten prinsessa Madeleinen häissä. Prinsessa Takamado oli pukeutunut monien muiden vieraiden tapaan vaaleanvihreään ja runsaat kullanväriset kirjailut koristivat puvun kapeaa etuosaa. Paikoin upeasti tuulessa hulmunnut takaosa hurmasi Hovirkirjeenvaihtajan! Päässään prinsessalla oli perinteiseen japanilaiseen tapaan tiara, josta emme tiedä paljon mitään. Japanin prinsessat saavat täysi-ikäistyessään tai perheeseen avioituessaan omat tiarat, joihin yleensä kuuluu myös ainakin kaulakoru ja usein myös esimerkiksi kaulakoru. Käytännössä nämä lahjatiarat koostuvat aina timanteista ja joskus myös helmistä, kuten prinsessa Takamadolla, mutta eivät oikeastaan koskaan sisällä värillisiä jalokiviä. Huomatkaa myös kaunis laukku ja olkapäällä japanilaisen Order of the Precious Crown -ritarikunnan nauhaa kiinnittävä upea linturintaneula.

Vaikka Kreikan kuningas ei ole ollut vallassa sitten 1970-luvun alkuvuosien, hänen perheensä osallistuu melko aktiivisesti erilaisiin kuninkaallisten perhejuhliin. Osin tätä selittää tietysti läheiset perhesuhteet niin Tanskaan, kuin Espanjaankin, mutta myös ystävyydestä lienee kyse. Prinsessa Madeleinen häissä Kreikan kuningas Konstantinin ja kuningatar Anne-Marien lapsista oli paikalla neljä viidestä, mutta tällä kertaa Tukholmaan saapui vain kuningasparin toiseksi vanhin poika, prinssi Nikolaos ja vaimonsa prinsessa Tatiana. Prinssipari meni naimisiin samana kesänä kuin kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel ja muistelimme heidän kesähäitään kreikkalaiselle saarella vajaa vuosi sitten.

Prinsessa Tatiana on kaunis ja näyttävä nainen ja tälläkin kertaa hän esiintyi aivan upeassa asussa. Celia Krithariotin siniharmaa luomus oli hääpäivän kauneimpia pukuja ja Pyhien Olgan ja Sophian ritarikunnan tummansininen nauha kunniamerkkeineen sopi siihen saumattomasti. Kokonaisuuden kruunasivat timanttikorvakorut ja tiara, jota ei ole nähty koskaan ennen! Onko se prinsessan oma vai ehkä kreivitär Sophien tavoin lainattu, sen saamme toivottavasti tulevaisuudessa tietää. Ainoa miinus on annettava meikistä, sillä kaunis prinsessa oli saatu näyttämään tällä kertaa kovin väsyneeltä. Prinssi Nikolaos puolestaan edusti tyylikkäänä frakissa ja Kreikan korkeimman ritarikunnan, eli Order of the Redeemer -ritarikunnan vaaleansinivalkoisessa nauhassa.

Loppuun vielä hieman tuntemattomampia kuninkaallisia. Nämä vieraat saapuivat Baijerista, eivätkä kreikkalaisten tavoin ole vallassa, vaan tittelit ovat vain perinne ja lähinnä sukunimeen verrattavissa. Hääjuhlasaa he olivat kuitenkin itseoikeutettuina vieraina, sillä sulhasen sukujuuret ovat Saksassa äidin lisäksi myös isoäidin puolelta ja ensimmäisessä kuvassa esiintyvä Baijerin prinssi Leopold on hänen kummisetänsä. Frakkiin sonnustautuneen prinssin vierellä on hänen vaimonsa prinsessa Ursula. Oikeanpuoleisessa kuvassa puolestaan on parin vanhin lapsi, prinssi Manuel ja tämän puoliso prinsessa Anna. Molempien prinsessojen tiarat näyttävät olevan lähinnä timanttikoristeisia, prinsessa Ursulan mahdollisesti aviomiehen suvusta peräisin ja prinsessa Annan puolestaan hänen omasta suvustaan, niin ikään saksalaisilta Sayn-Wittgenstein-Berleburgeilta.

Herättivätkö nämä vieraat ihastusta?

Mainokset

17 kommenttia artikkelissa “Kuninkaallisten häävieraiden upeat asut ja asusteet, osa 2 – muut kuningashuoneet

  • Tällä kertaa lähes kaikki vieraat olivat ehkä astetta vähemmän juhlavia kuin vaikkapa Madeleinen häissä, mutta onnistumisia silti suurin osa ja tyylikkäitä kuninkaallisia. 🙂

   Hyvää juhannusta sinullekin, toivottavasti aurinko on edes vähän paistanut!

   Tykkää

 1. Olen samaa mieltä, että vieraat eivät olleet mielestäni yhtä juhlavia kuin Madeleinen häissä, mutta upeita kokonaisuuksia nähtiin silti.

  Maxima on aivan upea!!! 🙂

  Olen tätä saattanut joskus aikaisemminkin kysyä, mutta ovatko tiarat tälläisessä juhlassa ainoastaan kuninkaallisten oikeus? Esimerkiksi jos juhliin kutsuttu ”tavis” sattuisi omistamaan tiaran saisiko hän sitä käyttää?

  Tykkää

  • Vastasinkin tuonne alemmas, LottaRunnerin kommentin alle, vähän lisää, mutta tosiaan, kuka tahansa saa tiaraa käyttää. Tiarahan on vain koru, vaikka se usein liitetäänkin prinsessoihin ja kuningattariin, eikä sinänsä kanna varsinaista symboliikkaa.

   Minusta oli mielenkiintoista, kuinka lähes kaikkien kuninkaallisten vieraiden asut olivat sen asteen vähemmän juhlallisia kuin Madeleinen häissä. Selvästikin jonkinlaista keskustelua aiheesta oli käyty, sillä jotenkin niin samanlaisena toistui kaikkien asuissa.

   Tykkää

 2. Maxima on suosikkini kaikista häävieraista, vaikka myös Tanskan Mary ja Margareeta sekä Ruotsista Madeleine ja Victoria olivat mielestäni upeita. Tatianan puku on muuten upea, mutta hihojen pituus hieman häiritsee. Lisäksi Tatianan asusta puhuttaessa laukusta tulee mieleen lukion vanhojen tanssit, enkä ole niin varma että mielikuva on imarteleva. Mathilde oli oma turvallinen, hillitty ja elegantti itsensä. Hän ei ole vuoden rohkein pukeutuja, mutta jokin Mathilden pukeutumisessaan viehättää minua.

  Tykkää

  • Tatianan laukku oli kyllä aika kaamea! Ehdottomasti joku siisti clutch olisi sopinut paremmin ja ollut tyylikkäämpi. Näitä pussukoita välillä näkee kuninkaallisillakin, eikä ne kyllä yleensä tuo mitään positiivista asuun. Ja kieltämättä tuo ”röyhelöosa” hihassa ei oikein toimi, vaan normaalisti ranteeseen päättyvä hiha olisi ollut parempi.

   Tykkää

 3. Samoilla linjoilla muiden kanssa 🙂 Maxima ❤

  Mun tietääkseni tiaraa voi käyttää taviksetkin. Mutta voihan se olla vähän noloa jotenkin enkä muista että kukaan tavis olisi koskaan käyttänyt tiaraa kuninkaallisissa häissä tms tilaisuuksissa.

  Tykkää

  • Jep, Lotta muistaa oikein. Tiaraa saa noin ylipäätään käyttää ihan kuka tahansa, jolla sellainen vain on tai saa sen jostain lainaksi. Tiaraa ei millään tavalla ole rajattu vain kuninkaallisten, eikä edes ylhäisön käyttöön. Tosin tapa on muotoutunut sellaiseksi, että harvemmin niitä muut käyttävät, mutta esimerkiksi Elizabeth Taylor omisti tiaran ja käyttikin sitä. Sinänsä tiara on siis vain koru, ei symboli tai arvon merkki.

   Aina yhtä asiantuntevaan Court Jeweller -blogiin (http://www.thecourtjeweller.com/2015/06/more-tiaras-from-swedish-royal-wedding.html) on koottu myös muutamien muiden, kuin kuninkaallisten tiaroita Carl Philipin ja Sofian häistä. Mukana on ainakin Silvian hovinaisia ja ilmeisesti sitten sellaisia, joita kukaan ei ole tainnut tunnistaa. Luultavasti heillä tosin on kytkyjä aatelistoon tai ns. vanhaan rahaan.

   Tykkää

 4. Kiitokset tiedosta! Niin, olisihan se aika hupaisaa tai ihmetystä aiheuttavaa, jos esimerkiksi presidentin vaimo marssisi tuollaiseen tilaisuuteen tiara päässään. 😊

  Tykkää

  • Totta! 😀 Vaikka varsinainen arvomerkki tiara ei olekaan, taitaa tosiaan olla niin, että sitä symboliarvoa on siinä määrin kuitenkin, ettei ainakaan demokraattisesti valitun valtionpäämiehen puoliso sitä helposti päähänsä asettaisi.

   Tykkää

 5. Googletin tuon blogin ja nyt on ihan pakko kysyä, että tiedätkö kuka on tuo nainen tiarapostauksen toisessa kuvassa? Musta hame ja pusero ja hihoissa myös valkoista. Kiinnitin huomiota jo häissä, että saapui kirkkoon Silvian ja Kallen jälkeen. Ihmttelin sitä, koska olen ollut siinä luulossa, että kunkku tulee aina viimeisenä.

  Tykkää

  • Hyvä, kun kirjoitit ”googletin”, siitä nimittäin vasta huomasin, että unohdin laittaa linkin siihen postaukseen, kuten oli tarkoitus… 🙂

   Huomasitkin jo, mutta nainen kuvassa on tosiaan yksi Silvian hovinaisista. Valitettavasti en tiedä hänen nimeään, enkä nopeasti googlaamalla löytänyt. Hän siis tosiaan saapuu kuningasparin jälkeen, mutta samassa seurueessa ja veikkaan, että vieressään seisova mies on sitten kuninkaan adjutantti. Kun olimme Tukholmassa perjantaina katsomassa vieraiden saapumista laivaristeilylle, sama rouva saapui autolla ehkä kymmenisen minuuttia ennen kuningasparia ja kun Silvia sitten saapui, hovinainen liittyi hänen seuraansa. Tai ei oikeastaan seuraan, vaan seurasi siis kuningasparia laivaan.

   Tuo asuhan on muuten siitä mielenkiintoinen, että kyseessä on univormu! Hovin naisen käyttävät niitä virallisissa juhlatilaisuuksissa ja Silvian hovinaisten lisäksi mm. kruununprinsessa Victorian oman talouden/hovin johtaja oli pukeutunut sellaiseen.

   Tässä joku vanha kuva Svensk Damtidningistä, mutta siinä näkyy hyvin nuo asut.

   Tykkää

 6. Juu noilla hovinaisilla on nuo samat asut joka juhlassa. Jotenkin vanhanaikaiaet mutta tuolaisille ikäneidoille varmasti mukavat päällä 🙂

  Tykkää

 7. Jotain keskiaikaista puvuissa on. Onkohan ne samettia, kangas näyttää kovin siltä. Ristikko puhvihihoissa tuo mieleen jotain keskiaikaisista naisten asuista. Vaiko vielä vanhemmista?
  Getty Imagen sivuilla kauniita kuvia Victoriasta ja Carl Philipistä, isosisko-pikkuveli !

  Tykkää

  • Minusta materiaali näyttää paksuhkolta sametilta. Ja tosiaan, puhvihihoissa on 80-lukua, mutta myös jotain paljon vanhempaa ja samoin tuossa vyörätöllä.

   Getty Imagesin kuvagalleriat ovat upeita, kannattaa ehdottomasti selailla! Harmi, ettei blogiin mahdu kuin aivan murto-osa, Victorian onnittelukuviakin katsoin, mutta jotain on pakko karsia. 😦

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.